În prealabil postat de bogdan268
(Post 145638)
@Fani71
Referitor la întrebarea 3 spui: da, Iisus a răscumpărat păcatul strămoșesc, dar nu putem să stăm cu mâinile în sân și să așteptăm să fim luați în rai. Adică noi ce trebuie să facem, să mai facem un botez prin care să mai ștergem în că o dată (de ce ?) acest păcat strămoșesc pe care spui că Iisus l/a mai răscumpărat o dată !
În legătură cu reconfirmarea răspunsului la întrebarea 2, mulțumesc, îmi este mult mai clară poziția ortodoxă.
Cine știe, poate voi citit vreodată și cartea aceea, dacă spui că este de catehism (dacă o voi găsi și voi avea timp).
Câteva fraze sunt binevenite (condiționae de concizie), însă nu o pagină.
@Orthodoxia.i.thanatos
Deci răscumpărarea este exclusiv universalizată, generalizată ... pentru omenire și nu individuală.
..................
Să văd dacă am înțeles bine:
Iisus s/a răstingnit (murit) pentru posibilitatea de mântuire a noastră.
Iisus a luat asupra Sa tot blestemul și păcatul care căzuse pe seama omului (nu a individului), oameni care au trăit atât până, cât și după El.
Până la moartea lui Iisus, omul nu putea ajunge la Dumnezeu, decât prin jertă divină, ceea ce și făcut El, permițând ascederea directă și nemijlocită a oamenilor spre Dumnezeu după anul 33. Dar până atunci ?!
Toți care cred în Iisus care a înviat, ajung să poată călca moartea în picioare, și să “învie” la sfârșitul veacurilor pentru judecată. Dar toți oamenii trebuie să “învie” pentru judecată, pentru că nu pot fi “direcționați” spre cele două căi fără a trece prin “bilanț”.
Iisus desăvârșește răscumpărarea omului de păcatele înaintașilor (până în anul 0), care stricaseră puritatea inițială a chipului omului, păcate care generic au inclus și pe cel originar, iar după moartea Lui trebuie făcut Botez pentru a spăla individual acest păcat moștenit.
A patra întrebare:
Este adevărat faptul că Biblia pe care o ținem azi în mână (pe lângă faptul că este considerată “cuvântul lui Dumnezeu”) este o antologie, colecție, însumare de texte compuse, revizuite, ajustate, îmbinate de către zeci (poate sute) de autori (oameni) anonimi, copști, scribi, copiști, necunoscuți (unii poate chiar nouă), dar și nici între ei (mulți dintre ei) toate acestea realizându/se pe multe secole (7,8 sau 9 secole) ?
|