![]() |
Citat:
Este nevoie de curățire, precum spui, iar asta se face întâi de toate prin botez, când ne îmbrăcăm în Hristos. Dar, deși botezați, ajungem de multe ori să punem din nou zgura pe ochii, pe sufletul nostru, așa încât nu ne mai deosebim de necredincioși. Botezul în sine nu ne diferențiază, dacă nu este și lucrarea noastră. Nu este suficientă nici mâna omului întinsă către Creatorul său, nici doar mâna Lui către noi. Intenționalitatea pervertită de care spui, ascunsă în inconștient, nu este, cu siguranță, „sâmburele” omului, chiar dacă îl înconjoară, foarte aproape de el. Omul nu-i fundamental rău. Și numai dacă crezi în adâncul luminos din fiecare poți să i-l și scoți la suprafață. Naivitate ar fi nu să crezi în acest adânc dumnezeiesc, ci să negi că el ar fi acoperit de răutate. Citat:
Din nou mi se pare că ai spus în cuvinte puțin diferite cam același lucru. |
Citat:
24. Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă. 25. Cel ce își iubește sufletul îl va pierde; iar cel ce își urăște sufletul în lumea aceasta îl va păstra pentru viața veșnică. Ioan cap. 12 Citat:
Iar asta in final duce la ce scrie in prima parte a versetul 25 de mai sus. |
Pentru N.Priceputu și Cezar_Ioan:
Vă mulțumesc mult de tot pentru susținere, pentru aprecieri și încurajări! Mi-ați umplut inima de bucurie prin ceea ce ați scris despre mine! :) Hristos în mijlocul nostru! Revin. |
Citat:
Problema nu este ca, problema este de ce si cum si de aici deriva de fapt si adevarata directie care poate sa nu fie neaparat Cerul (ba chiar dimpotriva) desi asta vrea sa para. Citat:
Citat:
Citat:
Sa inteleg ca pana la urma incerci sa aperi o persoana, nu o conceptie? Citat:
Citat:
Problema dumitale e ca nu poti intelege conceptul si cu matalutza se ajunge inevitabil la "argumente" de tipul "ad hominem" Citat:
Citat:
|
Citat:
"Istorie obiectiva"? Da-mi voie sa ma indoiesc. Toti care au astfel de pretentii ii crezi neconditionat? Atunci cum de pe unii da si pe altii ba? Un om cand ramane fara credinta, atunci incepe sa se inchine rationalismului. Dar vai, am vazut atati oameni cu pretentii de rationalisti care au ajuns in fundaturi de mai mare rasul. De ce? Pentru ca o minte fara lumina de Sus nu functioneaza corect iar ca marturie a esecului, credinta sfarseste in cele mai intunecata locuri. Citat:
Citat:
Si de cele mai multe ori o face deloc inspirat - adica nu stie cum judeca Dumnezeu dar isi imagineaza ca ar trebui (probabil) sa judece ca el. |
Citat:
Din ce a scris el sau te-ai obosit totusi sa citesti scrisoarea catre Galateni in intregime? Citat:
Scrisoarea catre Galateni a fost scrisa in contextul unei "dispute iudaice". Unii din crestinii dintre iudei vroiau sa impuna si celor dintre neamuri respectarea a cel putin o parte a cerintelor rituale ale Legii Vechi printre care si circumcizia. Daca ai sa citesti totusi scrisoarea catre Galateni, ai sa afli nu doar ca Apostolul pune aceasta practica in opozitie cu harul, ba chiar are sa le spuna ceva foarte dur celor care promovau aceasta idee - nicidecum coabitarea pasnica pe care o sugereaza NPriceputu. "O, de s-ar tăia de tot cei ce vă răzvrătesc pe voi!" (Galateni 5:12) |
Citat:
Nu cred că aș fi dobândit înțelepciunea cea duhovnicească, ci o caut neîncetat, bine știind că, pentru creștini, adevărata filosofie este iubirea de Hristos, Cuvântul și Înțelepciunea cea ipostatică a lui Dumnezeu! Da, este frumos și bine să luăm aminte la Părinții Bisericii, să le cunoaștem scrierile în mod direct (citindu-le), nu doar indirect (prin intermediul literaturii secundare care le comentează) și este bine să le urmăm, în primul rând, modul de trăire și teologhisire. Ei au fost, în același timp, fideli Tradiției și creativi sau, mai corect spus, și-au manifestat creativitatea tocmai în duhul Tradiției, continuând-o și îmbogățind-o. N-au ezitat nici să asume ceea ce era creștin în filosofia antică "păgână", așa cum nici înțelepții pictori ai mănăstirilor Moldovei nu s-au temut să-i înfățișeze pe "creștinii înainte de vreme", cum îi numea Sfântul Justin Martirul pe filosofii greci. Sfinții Părinți nu s-au limitat la a repeta, asemenea unor școlari, câteva citate preluate din operele generațiilor anterioare de Părinți și scriitori bisericești, ci au asumat, au sintetizat, au nuanțat, au aprofundat și au continuat reflecțiile teologice și duhovnicești ale înaintașilor lor. Și eu citez. Chiar la începutul acestui mesaj am făcut referire și chiar am citat cuvintele Sfântului Apostol Pavel. Și mie-mi place mlt să rețin citate din Scriptură și din scrieri patristice și aș putea spune, , parafrazând o minunată cugetare a lui Newton, că dacă pot zări ceva în orizontul lumii spirituale deși sunt atât de mică, aceasta se întâmplă fiindcă stau pe umerii unor giganți... și cred că aceste gânduri se potrivesc fiecăruia dintre noi. Datori suntem să ne raportăm la Părinți ca la reperele noastre autentice și mereu actuale de trăire și teologhisire, este în duhul Ortodoxiei inclusiv să-i cităm atunci când considerăm potrivit (nu cu citate din știu eu ce articole online, ci, parcurgându-le scrierile, să alegem din ele ceea ce simțim că ne împlinește cel mai mult, ceea ce se potrivește cel mai bine cu modul nostru de a trăi credința) și este, de asemenea, o datorie morală aceea de a fi capabili să gândim cu propria rațiune (în spiritul Părinților!) și să exprimăm frumos, în cuvintele noastre, în stilul propriu, ceea ce simțim și ceea ce am trăit în viața de credință. "Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu. Priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința." (Evr13, 7) Ce credeți că a dorit să exprime autorul Epistolei către Evrei prin cuvintele "urmați-le credința", citind aceste cuvinte în strânsă relație cu îndemnul precedent ("priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața")?... Da, roata a fost inventată de alții... de alții, care au avut curajul de a fi originali și liberi în gândire; de alții care au înțeles că rațiunea, imaginația, creativitatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, expresii ale chipului Său din ființa noastră. Suntem creați, modelați, "sculptați" după chipul lui Dumnezeu, după Hristos (cf. Col1, 15). Și expresii ale chipului lui Dumnezeu din noi sunt, potrivit teologului ortodox rus Paul Evdokimov, în special acestea: cunoașterea, iubirea, libertatea și creația. Mi-am amintit (fiindcă și eu sunt o mare iubitoare de citate, dar nu ca sofisme - argumentul autorității -, ci ca repere și surse de inspirație în creșterea mea spirituală și intelectuală), mi-am amintit o cugetare foarte foarte frumoasă. Evit să-i menționez autorul, fiindcă aș vrea ca aceste cuvinte să fie citite "sine ira et studio". Încerc să citez din memorie: "mi-am încuiat porțile inimii, ca nu cumva să pătrundă în mine greșeala; atunci, Adevărul m-a întrebat: Eu pe unde voi intra?" :) P. S. Sper că nu este necesar să menționez, în fiecare mesaj, faptul că nu am intenția de a susține relativismul religios! Am început să repet obsesiv această idee aici, pe forum, fiindcă detest relativismul religios și este deranjant, agasant pentru mine să mi se atribuie această concepție pe care NU o împărtășesc nicicum și pe care o consider drept una dintre cele mai grave maladii duhovnicești ale zilelor noastre. Unicul Adevăr este Hristos! "Mai multe adevăruri înseamnă nici unul" (Petre Țuțea) și, de aceea, v-aș ruga să nu mai interpretați orice spun raportându-vă la această etichetă falsă pe care mi-ați atribuit-o. Este ultima dată când menționez acest fapt. Nu am intenția de a-mi autocenzura mesajele, de teamă de a nu fi interpretate în sensul relativismului. Nu am de gând nici să mă justific, de fiecare dată, declarându-mi Ortodoxia ca-n fața unui tribunal eclesiastic. Doresc să exprim liber ceea ce simt și să mi se acorde încredere. Nu cer adeziune din partea cuiva (nu aș avea dreptul), ci doar încredere - cu alte cuvinte, atunci când spun că nu promovez relativismul, să fiu crezută și acesta să fie un subiect încheiat. Acest PS se adresează, de asemenea, domnului Decebal și domnului AlinB. Mulțumesc. Hristos în mijlocul nostru! |
Citat:
Domnul a murit și a înviat ca Persoană cu două firi: dumnezeiască și omenească. Nu a murit și înviat o concepție, ci o Persoană. Nu o concepție ne mântuiește, ci o Persoană, de fapt 3 Persoane sfinte, o Ființă. Astfel, eu trag nădejde că mă va învia și pe mine, păcătosul, ca persoană. Pe tine te va învia, se pare, ca și concepție (cacofonic sau nu, ce mai contează). DA! Apăr mereu mai întâi persoana, indiferent ce concepții susține. Rezolvăm apoi și concepțiile, nu-i bai. Avem tot timpul. Pentru că Dumnezeul nostru ne-a cerut să iubim pe aproapele nostru, iar nu pe concepția noastră, frate! |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:21:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.