Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Aceleasi realitati pot fi privite din perspective diferite - indemn la deschidere in (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16607)

N.Priceputu 16.07.2013 12:39:24

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 526695)
Totuși această căutare, care este de cele mai mult ori una inconștientă, rar vei găsi oameni care să conștientizeze, este și ea pervertită de răutatea, de micimea, de perversitatea, de ticăloșia interioară a oamenilor. De aceste variabile trebuie mereu să ținem cont, majoritatea oamenilor nu sunt chiar așa de buni și de în regulă așa cum poate în mod inocent am fi tentați să credem la un moment dat.

Nici inocenți, dar nici cinici. Conștienți și de răutatea omului (a noastră), dar și de fundamentul lui bun. Răul, păcatul, pervertirea - sunt ceva adăugat; chipul lui Dumnezeu din străfundurile noastre este acoperit de o zgură, care ne obturează vederea duhovnicească.
Este nevoie de curățire, precum spui, iar asta se face întâi de toate prin botez, când ne îmbrăcăm în Hristos.
Dar, deși botezați, ajungem de multe ori să punem din nou zgura pe ochii, pe sufletul nostru, așa încât nu ne mai deosebim de necredincioși. Botezul în sine nu ne diferențiază, dacă nu este și lucrarea noastră.
Nu este suficientă nici mâna omului întinsă către Creatorul său, nici doar mâna Lui către noi.
Intenționalitatea pervertită de care spui, ascunsă în inconștient, nu este, cu siguranță, „sâmburele” omului, chiar dacă îl înconjoară, foarte aproape de el. Omul nu-i fundamental rău. Și numai dacă crezi în adâncul luminos din fiecare poți să i-l și scoți la suprafață.
Naivitate ar fi nu să crezi în acest adânc dumnezeiesc, ci să negi că el ar fi acoperit de răutate.

Citat:

Unii L-au găsit și L-au cunoscut deja pe Dumnezeu, și au și dat mărturie de aceste lucruri, de la Sfintele Scripturi până la Sfinții Părinți și până la sfinții sau simpli mireni ai zilei de azi. Despre cei care L-au cunoscut și L-au găsit pe Dumnezeu nu se mai poate spune că nu își vor mai înceta căutarea de a Îl găsi pe Dumnezeu, ci doar că vor căuta poate harul cândva cunoscut și apoi pierdut, ori că vor căuta să se desăvârșească pe calea cunoașterii și credincioșiei față de Dumnezeul odată cunoscut.
Căutarea noastră, a creștinilor, se datorează, pe de o parte, faptului că n-am păstrat darul ce ni s-a dat la Botez, pe de altă parte este și o căutare a sfinților, pentru că după cum ei înșiși mărturisesc, înaintarea în cunoașterea și în unirea cu Dumnezeu este nesfârșită și niciodată nu poți să spui că L-ai cunoscut. Sfinții trăiesc în El, în Duhul Sfânt, într-o stare ce nu cred că ajunge să fie continuă la vreunul dintre ei în această viață.
Din nou mi se pare că ai spus în cuvinte puțin diferite cam același lucru.

AlinB 16.07.2013 15:17:38

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 526657)
Îl înțeleg, în bună măsură, cred, pe Theodor. A suferit și el, din partea unui sistem ideologizat și corupt, aceeași minciună, aceeași batjocorire a omenescului din el. E foarte bine că e rebel și că suflă și-n iaurt. Deocamdată, ca etapă necesară. Prin asta își protejează sufletul, cel iubit de Dumnezeu și își așterne lucrarea viitorului de om și bărbat al lui Dumnezeu.

Nu m-as grabi cu astfel de verdicte si consolari.

24. Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.
25. Cel ce își iubește sufletul îl va pierde; iar cel ce își urăște sufletul în lumea aceasta îl va păstra pentru viața veșnică.

Ioan cap. 12

Citat:

E o perioadă, în viața celui eliberat din gheena minciunii, când rănile vechi dor foarte tare iar durerile și spasmele refacerii sunt considerabile. Mintea nu mai poate fi foarte limpede, din pricina durerii și a fricilor, a nesiguranței, a luptei cu neîncrederea și deziluziile. Dar etapa aceasta e trecătoare.
Nu neaparat. Am cunoscut alte cazuri care ma fac sa cred mai degraba ca problema se poate croniciza si chiar acutiza.
Iar asta in final duce la ce scrie in prima parte a versetul 25 de mai sus.

laurastifter 16.07.2013 15:24:36

Pentru N.Priceputu și Cezar_Ioan:
Vă mulțumesc mult de tot pentru susținere, pentru aprecieri și încurajări!
Mi-ați umplut inima de bucurie prin ceea ce ați scris despre mine! :)
Hristos în mijlocul nostru!

Revin.

AlinB 16.07.2013 15:48:45

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 526554)
Ideile sunt una, atitudinea ta (de respingere ostilă) față de sora căreia i-ai găsit cusur că se urcă de tânără spre Cer, e alta.

Vezi, degeaba ti-am dat link -ul ca nu citisti sau daca citisi nu pricepusi mare lucru.
Problema nu este ca, problema este de ce si cum si de aici deriva de fapt si adevarata directie care poate sa nu fie neaparat Cerul (ba chiar dimpotriva) desi asta vrea sa para.

Citat:

Cât privește ideile puse în discuție, Laura a adus o mulțime de argumente, de diverse feluri. Revezi, te rog, postările ei.
Vazut, revazut, raspuns, astept raspunsul ei si chiar al matalutza daca pot purta o conversatie la subiect si obiect.

Citat:

Problema e că nu i-ai acceptat argumentele și ai făcut ce faci de obicei: ai intrat fără să fii rugat mult prea aproape de sensibilitatea și demnitatea interlocutorului, trecînd ca un buldozer peste argumentație, peste mesaj,
Deci problema matalutza n-ar fi ca nu poti focaliza pe un raspuns la obiect, nu poti focaliza nici pe raspunsurile care ti se ofera ca sa poti veni cu un raspuns la obiect.

Citat:

peste întreaga concepție ortodoxă a Laurei.
Discutabil ortodoxa.
Sa inteleg ca pana la urma incerci sa aperi o persoana, nu o conceptie?

Citat:

Disprețuiești, ca de obicei, postările care pun în prim plan iubirea.
Cand conceptul de iubire e folosita ipocrit si manipulator, categoric.

Citat:

Vei fi avînd, probabil, motive personale pentru această atitudine; știu și eu?...
Inca o data, nu e vorba de persoane, e vorba de idei.
Problema dumitale e ca nu poti intelege conceptul si cu matalutza se ajunge inevitabil la "argumente" de tipul "ad hominem"

Citat:

Îți reamintesc însă că Ortodoxia și religia creștină în ansamblul ei au în centru pe Dumnezeu Iubire, iubire intratreimică. Aceasta e baza dogmaticii noastre, toate desfășurările și comentariile ortodoxe pe tema dogmei Sfintei Treimi fructificînd mereu această notă esențială a Dumnezeirii. E un adevăr revelat, cel mai clar formulat în Evanghelia după Ioan. Cunoști, desigur, totuși ți-am reamintit.
Cand de pe platforma asta se lanseaza in ultima instanta atacuri la adresa ortodoxiei astea sunt doar (pre)texte.

Citat:

P.S. Performanța pe care mi-o dorești am realizat-o deja, altfel nu îți mai răspundeam la postări, în ciuda faptului că m-ai numit, nu fără oarecare grație, ex-psiholog...:) Chiar mă amuză termenul. Chiar așa, ce-o fi însemnînd?....:)) Dacă un doctor se află în vacanță, fie și prelungită (din pricina unor priorități mai însemnate chiar decât profesia), înseamnă că nu mai e doctor? Cel care se odihnește între două creații, de pildă un scriitor/compozitor/pictor, înseamnă că nu mai e scriitor/compozitor/pictor? etc. etc. etc. Una e mersul la serviciu, dragă tovarășe, alta e profesia. Ca să nu mai amintesc de vocație și alte subtilități, că risc iar neînțelegeri.
P.P.S. Uite, îți fac un cadou din puțul gândirii mele: jobul e profesia actualizată, profesia e jobul în potență. Îți place? E o analogie, mi se trage de la nițel studiu al dogmaticii, de curînd...:)
Sa trecem mai bine peste.

AlinB 16.07.2013 16:10:57

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 526616)
Frate, nu mai judeca in absenta tuturor elementelor. Stiu ce te-a deranjat: status-urile mele violent-dezamagit antiecleziale, pe care le-ai vazut pe mess. Cind ai citit atita istorie obiectiva, deci non-apologetica, a Bisericii ca mine (nu ma laud cu o inchipuita calitate, doar imi marturisesc o pasiune) incepi sa intelegi ca tot ce mina dezvoltarea unei credinte sunt...vechile metehne politice si pecuniare tipic umane, cu numeroase, dar nu foarte pronuntate, variatiuni. Asa ca vechile iluzii legate de sfintenia unor formulari de cedinta sau uno oameni mor, si ramai cu scepticismul privitului de pe margine.

Deranjat, de ce?
"Istorie obiectiva"? Da-mi voie sa ma indoiesc.
Toti care au astfel de pretentii ii crezi neconditionat?
Atunci cum de pe unii da si pe altii ba?

Un om cand ramane fara credinta, atunci incepe sa se inchine rationalismului.
Dar vai, am vazut atati oameni cu pretentii de rationalisti care au ajuns in fundaturi de mai mare rasul.
De ce?
Pentru ca o minte fara lumina de Sus nu functioneaza corect iar ca marturie a esecului, credinta sfarseste in cele mai intunecata locuri.

Citat:

Repet, formal si deologic deopotriva, nu sunt in nici o tabara. Nici macar in a Laurei, cum probabil crezi in acest moment.
O tabara nu poti sa nu ai, chit ca poate nu se suprapune 100% cu cea a Laurei.

Citat:

Si nu am fobii de autoritati reale ci de autoritatile fictive ale hainei sacerdotului sau ale discursului politicianului. Pentru mine, principalele ierarhii vizibile din societatea umana, y compris Biserica, nu mai sunt meritocrate: functia e confundata cu competenta. Da, as sustine pina in pinzele albe o ierahie cu adevarat meritocrata.
Din pacate, atunci cand omul isi judeca prea putin propriile merite incepe sa le judece intens pe ale altora.
Si de cele mai multe ori o face deloc inspirat - adica nu stie cum judeca Dumnezeu dar isi imagineaza ca ar trebui (probabil) sa judece ca el.

AlinB 16.07.2013 16:22:04

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 526555)
Alin, eu am înțeles (ca și N.Priceputu, dacă nu mă înșel) că Apostolul nu găsește esențială circumcizia pentru mântuire, câtă vreme creștinii sunt deja sub Legea Nouă, prin Hristos.

Ai inteles de unde?
Din ce a scris el sau te-ai obosit totusi sa citesti scrisoarea catre Galateni in intregime?

Citat:

Oare am înțeles bine?
Nu ai inteles pentru ca nu ai vrut sa aprofundezi subiectul.
Scrisoarea catre Galateni a fost scrisa in contextul unei "dispute iudaice".

Unii din crestinii dintre iudei vroiau sa impuna si celor dintre neamuri respectarea a cel putin o parte a cerintelor rituale ale Legii Vechi printre care si circumcizia.

Daca ai sa citesti totusi scrisoarea catre Galateni, ai sa afli nu doar ca Apostolul pune aceasta practica in opozitie cu harul, ba chiar are sa le spuna ceva foarte dur celor care promovau aceasta idee - nicidecum coabitarea pasnica pe care o sugereaza NPriceputu.

"O, de s-ar tăia de tot cei ce vă răzvrătesc pe voi!" (Galateni 5:12)

laurastifter 17.07.2013 01:35:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 526371)
Si te poti gandi daca schimbarea aceasta nu s-a intamplat pentru ca, tu crezand ca ai dobandit intelepciunea inalta, ai inceput sa consideri ca poti fi chiar tu sursa invataturii ortodoxe, nu sfintii sau Biserica. Iar asta s-a intamplar probabil pentru ca ai fost atrasa de aceste conceptii. Si tu citezi tot timpul, dar probabil fara sa stii. Cum spunema in alt mesaj, cauta pe google cuvantul "ecumensim" sau derivate si o sa gasesti multe articole ortodoxe care vorbesc despre ecumensim si il critica. O sa vezi daca acolo nu sunt aproape aceleasi conceptii pe care le enunti, unele cuvant cu cuvant. Cum vezi, roata s-a descoperit, dar tot de altii.

Să cred că aș fi dobândit înțelepciunea înaltă? O, departe de mine un asemenea gând! "Dar o urmăresc, ca doar o voi prinde, întrucât și eu am fost prins de Hristos Iisus", așa cum scria, într-un context diferit, Sfântul Apostol Pavel.
Nu cred că aș fi dobândit înțelepciunea cea duhovnicească, ci o caut neîncetat, bine știind că, pentru creștini, adevărata filosofie este iubirea de Hristos, Cuvântul și Înțelepciunea cea ipostatică a lui Dumnezeu!
Da, este frumos și bine să luăm aminte la Părinții Bisericii, să le cunoaștem scrierile în mod direct (citindu-le), nu doar indirect (prin intermediul literaturii secundare care le comentează) și este bine să le urmăm, în primul rând, modul de trăire și teologhisire. Ei au fost, în același timp, fideli Tradiției și creativi sau, mai corect spus, și-au manifestat creativitatea tocmai în duhul Tradiției, continuând-o și îmbogățind-o. N-au ezitat nici să asume ceea ce era creștin în filosofia antică "păgână", așa cum nici înțelepții pictori ai mănăstirilor Moldovei nu s-au temut să-i înfățișeze pe "creștinii înainte de vreme", cum îi numea Sfântul Justin Martirul pe filosofii greci. Sfinții Părinți nu s-au limitat la a repeta, asemenea unor școlari, câteva citate preluate din operele generațiilor anterioare de Părinți și scriitori bisericești, ci au asumat, au sintetizat, au nuanțat, au aprofundat și au continuat reflecțiile teologice și duhovnicești ale înaintașilor lor.
Și eu citez. Chiar la începutul acestui mesaj am făcut referire și chiar am citat cuvintele Sfântului Apostol Pavel. Și mie-mi place mlt să rețin citate din Scriptură și din scrieri patristice și aș putea spune, , parafrazând o minunată cugetare a lui Newton, că dacă pot zări ceva în orizontul lumii spirituale deși sunt atât de mică, aceasta se întâmplă fiindcă stau pe umerii unor giganți... și cred că aceste gânduri se potrivesc fiecăruia dintre noi.
Datori suntem să ne raportăm la Părinți ca la reperele noastre autentice și mereu actuale de trăire și teologhisire, este în duhul Ortodoxiei inclusiv să-i cităm atunci când considerăm potrivit (nu cu citate din știu eu ce articole online, ci, parcurgându-le scrierile, să alegem din ele ceea ce simțim că ne împlinește cel mai mult, ceea ce se potrivește cel mai bine cu modul nostru de a trăi credința) și este, de asemenea, o datorie morală aceea de a fi capabili să gândim cu propria rațiune (în spiritul Părinților!) și să exprimăm frumos, în cuvintele noastre, în stilul propriu, ceea ce simțim și ceea ce am trăit în viața de credință.
"Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu. Priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința." (Evr13, 7) Ce credeți că a dorit să exprime autorul Epistolei către Evrei prin cuvintele "urmați-le credința", citind aceste cuvinte în strânsă relație cu îndemnul precedent ("priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața")?...
Da, roata a fost inventată de alții... de alții, care au avut curajul de a fi originali și liberi în gândire; de alții care au înțeles că rațiunea, imaginația, creativitatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, expresii ale chipului Său din ființa noastră. Suntem creați, modelați, "sculptați" după chipul lui Dumnezeu, după Hristos (cf. Col1, 15). Și expresii ale chipului lui Dumnezeu din noi sunt, potrivit teologului ortodox rus Paul Evdokimov, în special acestea:
cunoașterea,
iubirea,
libertatea și
creația.
Mi-am amintit (fiindcă și eu sunt o mare iubitoare de citate, dar nu ca sofisme - argumentul autorității -, ci ca repere și surse de inspirație în creșterea mea spirituală și intelectuală), mi-am amintit o cugetare foarte foarte frumoasă. Evit să-i menționez autorul, fiindcă aș vrea ca aceste cuvinte să fie citite "sine ira et studio".
Încerc să citez din memorie:
"mi-am încuiat porțile inimii, ca nu cumva să pătrundă în mine greșeala;
atunci, Adevărul m-a întrebat:
Eu pe unde voi intra?"
:)
P. S. Sper că nu este necesar să menționez, în fiecare mesaj, faptul că nu am intenția de a susține relativismul religios! Am început să repet obsesiv această idee aici, pe forum, fiindcă detest relativismul religios și este deranjant, agasant pentru mine să mi se atribuie această concepție pe care NU o împărtășesc nicicum și pe care o consider drept una dintre cele mai grave maladii duhovnicești ale zilelor noastre. Unicul Adevăr este Hristos! "Mai multe adevăruri înseamnă nici unul" (Petre Țuțea) și, de aceea, v-aș ruga să nu mai interpretați orice spun raportându-vă la această etichetă falsă pe care mi-ați atribuit-o.
Este ultima dată când menționez acest fapt. Nu am intenția de a-mi autocenzura mesajele, de teamă de a nu fi interpretate în sensul relativismului. Nu am de gând nici să mă justific, de fiecare dată, declarându-mi Ortodoxia ca-n fața unui tribunal eclesiastic. Doresc să exprim liber ceea ce simt și să mi se acorde încredere. Nu cer adeziune din partea cuiva (nu aș avea dreptul), ci doar încredere - cu alte cuvinte, atunci când spun că nu promovez relativismul, să fiu crezută și acesta să fie un subiect încheiat.
Acest PS se adresează, de asemenea, domnului Decebal și domnului AlinB.
Mulțumesc.

Hristos în mijlocul nostru!

cezar_ioan 17.07.2013 04:46:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 526724)
Sa inteleg ca pana la urma incerci sa aperi o persoana, nu o conceptie?

Categoric, DA! De la Însuși Dumnezeu am învățat aceasta. El Însuși S-a întrupat, a pătimit și S-a jertift pe Cruce ca să apere și să salveze PERSOANE, nu concepții. Concepțiile le apăra numai omul, posibil și dracu, altceva neavînd, nefiind. Domnul, însă, apără persoane, oameni vii în carne și oase, suflete întregi. Tocmai din acest motiv noi Îl numim Mântuitor al viilor (nu al concepțiilor vii, ci al oamenilor vii precum Iacov, Isaac etc.). El a vindecat orbii, nu concepțiile despre orbi. Leproșii, nu conceptul de lepră. A înviat morții, nu concepțiile noastre despre morți. Lazăr era un om, nu o concepție.
Domnul a murit și a înviat ca Persoană cu două firi: dumnezeiască și omenească.
Nu a murit și înviat o concepție, ci o Persoană.
Nu o concepție ne mântuiește, ci o Persoană, de fapt 3 Persoane sfinte, o Ființă.
Astfel, eu trag nădejde că mă va învia și pe mine, păcătosul, ca persoană.
Pe tine te va învia, se pare, ca și concepție (cacofonic sau nu, ce mai contează).

DA! Apăr mereu mai întâi persoana, indiferent ce concepții susține. Rezolvăm apoi și concepțiile, nu-i bai. Avem tot timpul.
Pentru că Dumnezeul nostru ne-a cerut să iubim pe aproapele nostru, iar nu pe concepția noastră, frate!

cezar_ioan 17.07.2013 04:54:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 526726)
Ai inteles de unde?
Din ce a scris el sau te-ai obosit totusi sa citesti scrisoarea catre Galateni in intregime?

Nu ai inteles pentru ca nu ai vrut sa aprofundezi subiectul.
Scrisoarea catre Galateni a fost scrisa in contextul unei "dispute iudaice".

Unii din crestinii dintre iudei vroiau sa impuna si celor dintre neamuri respectarea a cel putin o parte a cerintelor rituale ale Legii Vechi printre care si circumcizia.

Daca ai sa citesti totusi scrisoarea catre Galateni, ai sa afli nu doar ca Apostolul pune aceasta practica in opozitie cu harul, ba chiar are sa le spuna ceva foarte dur celor care promovau aceasta idee - nicidecum coabitarea pasnica pe care o sugereaza NPriceputu.

"O, de s-ar tăia de tot cei ce vă răzvrătesc pe voi!" (Galateni 5:12)

Editat.......................

Decebal 17.07.2013 05:22:06

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 526763)
Acest PS se adresează, de asemenea, domnului Decebal (...).

Dacă dumneata înțelegi "comuniunea" în sensul că îți poți permite de toate dar fără să dai socoteală, atunci dă-mi voie și mie să îmi permit cât mai multe și să nu dau vreo socoteală în fața dumitale. Dacă dumneata pretinzi libertate de exprimare, atunci dă-mi voie să pretind la fel de multă libertate de exprimare câtă ai tu, ba chiar mai multă dacă stau mai bine să mă gândesc. Eu credeam totuși că ai ceva de răspuns celor ce deja ți s-au adresat, dar văd că în continuare îți menții stilul de monoloage cu pretenții dogmatice și de dialoguri doar cu cei care îți cântă în strună. Parcă îmi și aduc aminte, văzând unele dintre postările tale, de troica veselă, aka Penticostalul, MihaiG și Barsaumas, cum se congratulau ei reciproc, cum își cântau unii altora falsa lor frăție "creștinească", cum se băteau pe burtă unii pe alții, evident cu încă vreo câțiva sectari de exterior precum și cu unii de interior care le țineau isonul, într-o sfidare perpetuă și neîntreruptă a Ortodoxiei precum și a ortodocșilor de pe forum, care trebuiau să asiste neputincioși ofenselor subtile și neîntrerupte aduse ortodocșilor. Din punctul ăsta de vedere, deși nu numai din acesta, chiar a fost și este un lucru benefic pentru acest forum degajarea, chiar și numai temporară, de anumite elemente sectare, fie prin bannarea lor, fie prin retragerea lor în conul lor de umbră. A devenit astfel aerul mai respirabil pe acest forum, slavă Domnului, măcar și numai pentru o vreme.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:21:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.