Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   "Adevarata stiinta duce la credinta" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15129)

AlinB 10.04.2014 14:01:07

Altul care confunda ce zice ateul despre stiinta cu stiinta.

Mai omule, pricepe ca pentru consiliere psiholoica, existenta sufletului sau a vietii de dupa moarte este irelevanta.

Sigur, cazul cel mai fericit ar fi ca omul sa faca schimbarile de care are nevoie dintr-o perspectiva crestina.
In unele cazuri, fara aceasta perspectiva, problema doar se amana, nu se rezolva.

Insa nu toata lumea este dispusa sa asimileze perspectiva crestina, si chiar si pentru cei care sunt dispusi, poate dura ani de zile, iar omul are o urgenta, o situatie pentru care are nevoie de o rezolvare imediata, oameni se despart, mor, etc.

E greu de ex. sa ierti doar pentru ca si Hristos a iertat, dar daca explici unui om care sunt mecanismele urii si cum de fapt isi face singur un deserviciu preferand ura in locul iertarii, s-ar putea ca omul sa se schimbe mult mai repede si mai usor, renuntand chiar si in felul asta la uram, devine mai deschis si incepe sa aiba si o perspectiva duhovniceasca asupra iertarii, sa o perceapa si la un nivel mai profund, etc.

Doi oameni se cearta, sunt in pragul despartirii, unul nu e prea dus la biserica, si nu vrea sa comunice, celalat este credincios, ar vea sa spuna niste lucruril dar nu prea e capabil sa o faca - psihologul/consilierul ii poate ajuta sa stabileasca o legatura, sa ajunga la un consens.

Un preot oarecare probabil nu va reusi asta, parte pentru ca unul din ei, nefiind credincios nu va vrea sa vorbeasca cu unul, parte pentru ca preotul daca nu are si o pregatire in directia asta, va pune din start problema dintr-o perspectiva religioasa si cel necredincios o va respinge, etc.

Si sunt multe aspecte dar de care tu neavand habar, le ignori.

Mandea77 10.04.2014 14:01:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 556171)
Cine a zis ca asta ar fi scopul credintei, sa conduca la stiinta?
Si da, stiinta, inclusiv prin neputintele ei, ofera suficiente dovezi care, daca ai o minte deschisa, pot conduce la credinta sau in orice caz, te impiedica sa o excluzi, asa cum fac anti-teii pretinsi atei manipuland informatia stiintifica.

AlinB, sunt total de acord cu comentariile tale de mai sus, cu o mica observatie.

Un preot oarecare este de mii de ori mai de preferat decat un psiholog oarecare, unul lucreaza cu Duhul Sfant iar altul lucreaza cu puterile demonice, cam asta ar fi diferenta.

AlinB 10.04.2014 14:36:39

Las-o mai moale la faza cu "puterile demonice".

Un ateu daca isi misca o mana, nu inseamna ca o misca lucrand cu "puterile demonice" doar pentru ca este ateu.

Corinusha 10.04.2014 14:49:28

Mai lipzeste sa spuna ca noi, astia cativa psihologi de pe forum suntem demonizati.

Alin a prezentat mai bine decat as fi putut-o face eu cazuri in care psihologul poate face treaba buna inaintea preotului. Totusi, sa nu uitam ca nu toti sunt/suntem prea crestini in adevaratul sens al cuvantului. Daca nu ar fi psihologii, atunci ateii si/sau ereticii sunt condamnati sa nu se vindece psihic niciodata. Cum zicea Alin, consilierul desxhide calea comunicarii. Eu ca psiholog nu am voie sa dau sfaturi in nici o directie. Eu trebuie sa ii ajut pe clienti sa isi rezolbe singuri problemele, desii unii merg la psiholog si se asteapta ca psihologul sa faa o minune sau sa ii rezolve toate problemele. Nu toti sriu ca psihologul doar te ajuta sa iti rezolvi sinvur problemele. El mai mult te asuta sa le constientizezi...

Mandea77 10.04.2014 14:50:18

AlinB, am sa te rog sa ai rabdarea necesara sa vizionezi pana la capat acest film

Interviu cu teologul Danion Vasile pe tema ezoterismului in Romania

https://www.youtube.com/watch?v=XdH62L87BsU

si pe urma, mai vorbim ...

Mandea77 10.04.2014 14:54:35

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 556190)
Mai lipzeste sa spuna ca noi, astia cativa psihologi de pe forum suntem demonizati.

Corinusha, nu numai ca o afirm, dar cred ca e chiar mai rau decat atat
Vezi si tu filmul de mai sus si daca ai noroc poate o sa intelegi ceva ... desi nu trag sperante.

AlinB 10.04.2014 15:10:31

Vai, nu Danion, omul ala o luat-o razna, ce e drept in ultima vreme n-a mai iesit asa mult la scena deschisa cu prostii dar nici vindecat nu cred ca este.

Si care e legatura intre psihologie si ezoterism??

Zi-mi la ce minut incepe sa vorbeasca despre psihologie ca n-am timp de pierdut cu alte prostii.

Mandea77 10.04.2014 16:24:15

AlinB, am sa-ti explic foarte simplu de ce afirm ca psihologia nu recunoaste faptul ca omul ar avea suflet si ca foloseste cuvantul suflel la fel cum un catolic sau un protestant atunci cand se refera la Dumnezeu, se gandeste la unul total diferit de cel din ortodoxie (de ex: catolicii cred ca Sfantul Duh purcede si din Fiul, nu doar din Tatal, asa cum cred ortodocsii)

Sa incepem cu o scurta prezentare extrasa din wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie

Pagini din istoria psihologiei

Din antichitate și până la sfârșitul secolului al 19-lea psihologia a fost considerată parte componentă a filozofiei. Primele referiri le găsim la Aristotel în lucrarea "Despre suflet" (gr. Peri psychęs). Teofrast definește 30 de caractere omenești, ceea ce reprezintă prima încercare de tipologie a persoanelor. Termenul psihologie este folosit totuși abia către sfârșitul evului mediu de către Philipp Melanchton în lucrarea lui Kommentar über die Seele (1540, Considerații asupra sufletului). Empirismul englez al secolului al 17-lea reducea funcțiile psihice la fenomene previzibile cu legi proprii. În teoria mecanicistă a lui Thomas Hobbes "sufletul" nu-și găsea niciun loc. Într-o lucrare din 1704, Leibnitz menționează pentru prima dată existența unor procese subconștiente.

Încă de la sfârșitul secolului al 19-lea, Sigmund Freud folosește ca metodă terapeutică Psihanaliza și inaugurează Psihologia abisală.

Cunoscatorii psihicului erau inconjurati de mister si admiratie fata de:

- samanii - medicii si psihologi, conducatori de triburi;

- Pitia - prezicatoare in fraze enigmatice a viitorului, preoteasa zeului Apollo;

- Vrajitoarele din Evul mediu.

Faptul ca psihologii, folosesc poate fara sa-si dea seama (?) puterile demonice, este o realitate pe care nu o pot ascunde, aceste lucruri se pot observa chiar din prezentarea facuta mai sus referitoare la ce admirau "cunoscatorii psihicului" ... e foarte clar. Q.E.D.

Referitor la filosofia lui Aristotel din lucrarea "Despre Suflet", atarg atentia ca pentru Aristotel sufletul este ceva preexistent corpului, el credea ca universul nu a fost creat si ca asa e dintotdeauna (o viziune asemanatoare cu cea evolutionista din ziua de azi, vezi Teoria M)

Dar viziunea ortodoxa despre om este cu totul alta.
Ortodocsii considera ca omul a fost creat de Dumnezeu cu trup, duh si suflet.

AlinB, lasa prejudecatile ... fa un efort si vezi tot filmul, vei intelege foarte multe lucruri cu care sunt convins ca nu esti de acord.

Interviu cu teologul Danion Vasile pe tema ezoterismului in Romania

https://www.youtube.com/watch?v=XdH62L87BsU

si pe urma, mai vorbim ...

Banuiesc ca vei observa pana la urma si "legatura" dintre ezoterism si psihologie, oricat de ascunsa parea ea pentru tine.

AlinB 10.04.2014 16:38:47

Incearca sa fii mai coerent.

In stilul de mai sus poti spune ca si crestinismul e o religie pagana pentru ca face parte din sfera religiilor, din care majoritatea sunt pagane, ca istoric vorbind, unele din principiile si morala crestina se regasesc in religii pre-crestine, etc.

La fel, dupa "logica" ta, daca un doctor nu foloseste notiunea de suflet, nu poate sa vindece sau lucreza cu puteri demonice, ca si medicina moderna a fost precedeta de alchimie, samanism, etc.

Asta nu e dovada de gandire sanatoasa ci chiar dimpotriva, cred ca e specifica unor medii calugaresti unde duhovnicia o ramas mult in urma logicii si bunului simt, si astea fiind tare deficitare.

Te-am intrebat inca o data unde vorbest Danion despre psihologie in videoclipul ala.
Pentru ca daca nu poti da un raspuns la obiect, inseamna ca nici tu nu l-ai ascultat.

Nu pot "vedea" acolo unde nu exisa o logica si coerenta, nu pot avea aceleasi "fantezii" ca ale tale.
Tu probabil ca le consideri un fel de revelatii, dar daca nu le poti pune intr-o forma logica, coerenta, afla ca nu e decat o pacaleala.
Si unde are acces o minciuna, poti sa fii sigur ca nu e singura.

Mandea77 10.04.2014 16:47:24

Ha, ha, ha ... AlinB, vorbesti de coerenta cumva si nici macar nu te-ai obosit sa citesti randurile de mai sus, ca altfel nu mai aveai ce comenta ! Ceri minutul de la care sa vezi filmul propus spre vizionare ... sa inteleg ca esti o persoana foarte ocupata ?
Vrei un rezumat, iata-l: yoga, radiestezia, psihologia,... toate astea ezoterice sunt de la diavol !

Gata, ai terminat ce aveai de demonstrat, asa te lauzi ?
Putin respect macar fata de persoana ta puteai sa ai ... decat sa faci aceasta diversiune.

Ha, ha, ha ... ce amuzant !

Subiectul discutiei era cumva legatura dintre psihologie si ezoterism sau faptul ca te-ai oferit din senin si gratuit sa-i pledezi cauza Corinushei (d-soara psiholog?), referitoare la faptul ca psihologia nu (?) neaga existenta sufletului ? Cred ca ori ai cam pierdut firul discutiei, ori incerci sa divaghezi subiectul.

Poate citesti definitia din DEX, http://dexonline.ro/definitie/ezoteric sau vrei un rezumat ? Vrei sa-ti citesc ?

Ia mai citeste inca o data, poate intelegi:

"Empirismul englez al secolului al 17-lea reducea funcțiile psihice la fenomene previzibile cu legi proprii. În teoria mecanicistă a lui Thomas Hobbes "sufletul" nu-și găsea niciun loc."

Adica, in traducere pentru AlinB, inca din secolul 17, ideea de suflet a fost rejectata de catre parintii psihologiei, iar Freud nega fatis orice idee de Dumnezeu (implicit si sufletul), pentru ca era un ateu convins si nu ascundea asta.

Mai ce va mai place sa va scundeti dupa corcodus ... ia vezi, ce poti sa mai scoti din context, cum poti sa ne faci repede o demonstratie logica (?) de lipsa de coerenta ... esti un simpatic, Domnule AlinB ! M-am prins ... Ha, ha, ha !

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:49:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.