Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   NEVOIA DE DIALOG (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1458)

Saurian 13.06.2007 12:20:41

iertati-ma ca ma bag si eu dar vreau sa spun ceva ( va anunt ca n-am citit cele 12 pagini de postari despre ecumenism ca e preaaaaaaaaaaaaa mult pt mine...:D ). Am fost la un botez penticostal si am participat la ceva rugaciune intr-o biserica catolica dedicata Maicii Domnului; in acelasi ieri seara am participat la un priveghi ecumenic ( si nu stiu daca ma voi duce azi la inmormantarea ecumenica ).

Despre penticostali: am fost la botez si odata ma si tinut un cd creat cu muzici de-a lor in mana. Stiti ce am simtit? Ceva rau, ceva demonic. Ca in acele filme in care apare la suprafata un orasel perfect care ascunde faptul ca noaptea oamenii devin ceva zombii care te chinuiesc. A fost foarte infricosator!:(:(:(

Despre catolici: prima data cand am fost in biserica catolica eram impresionat. Mai ales statuietele. Ce bland era Hristos si ma indragostisem de Sf Tereza. Am fost apoi la acea slujba si apoi am mai fost in acea biserica. Simteam plutind ceva rau in aer. Daca a doua oara cand am fost in biserica catolica mi-am pacalit simtirile gandindu-ma ce frumos se roaga acele femei catolice fara preot ( pentru prima data oamenii se rugau impreuna si nu condusi de preot ca si cum si-ar face o datorie ), a treia oara cand eram singur mi-a aparut acea infricosare din nou. Poate nu la fel de intens dar simtea raul plutind in lume.

Despre ecumenici ( ortodocsi, greco si romano catolici si reformati ): nu stiu dar pur si simplu simteam ca particip la ceva ocult, simteam de parca Duhul Sfant nu era prezent acolo. Era un simtamant infricosator si de parca faceam ceva fara voia Duhului Sfant. Singura perioada mai linistita era cand vorbeau preotii ortodocsi si greco-catolici si cand faceau acestia priveghiul ( desi slujba la greco-catolici era identica cu cea a ortodocsilor ). S-au facut slujba in romana ( ortodocsi si greco-catolici ), maghiara ( catolici ) si germana ( reformati ). Murise sotia preotului evanghelic.

In concluzie:FERITI-VA DE ECUMENISM SI ALTE RELIGII!!! singurul ecumenism e cel prezentat de parintele Arsenie Papacioc ( adica in cel in care toti sa treaca la ortodocsi ). Stiu in acelasi timp ca multumita acestor dialoguri ecumenice ortodoxia a fost mai cunoscuta in vest asa ca nu ma bag sa-i judec pe ierarhi. Credeti-ma ca sunt pt ecumenism, sau cel putin am fost. Acum vreau doar sa ma bucur de slujbe ortodoxe care sunt prea lungi pentru unii si de cantarile noastre.

iertati-ma din nou ca m-am bagat

Mirean 13.06.2007 12:55:09

Citat:

În prealabil postat de Saurian
iertati-ma ca ma bag si eu dar vreau sa spun ceva ( va anunt ca n-am citit cele 12 pagini de postari despre ecumenism ca e preaaaaaaaaaaaaa mult pt mine...:D ). Am fost la un botez penticostal si am participat la ceva rugaciune intr-o biserica catolica dedicata Maicii Domnului; in acelasi ieri seara am participat la un priveghi ecumenic ( si nu stiu daca ma voi duce azi la inmormantarea ecumenica ).

Despre penticostali: am fost la botez si odata ma si tinut un cd creat cu muzici de-a lor in mana. Stiti ce am simtit? Ceva rau, ceva demonic. Ca in acele filme in care apare la suprafata un orasel perfect care ascunde faptul ca noaptea oamenii devin ceva zombii care te chinuiesc. A fost foarte infricosator!:(:(:(

Despre catolici: prima data cand am fost in biserica catolica eram impresionat. Mai ales statuietele. Ce bland era Hristos si ma indragostisem de Sf Tereza. Am fost apoi la acea slujba si apoi am mai fost in acea biserica. Simteam plutind ceva rau in aer. Daca a doua oara cand am fost in biserica catolica mi-am pacalit simtirile gandindu-ma ce frumos se roaga acele femei catolice fara preot ( pentru prima data oamenii se rugau impreuna si nu condusi de preot ca si cum si-ar face o datorie ), a treia oara cand eram singur mi-a aparut acea infricosare din nou. Poate nu la fel de intens dar simtea raul plutind in lume.

Despre ecumenici ( ortodocsi, greco si romano catolici si reformati ): nu stiu dar pur si simplu simteam ca particip la ceva ocult, simteam de parca Duhul Sfant nu era prezent acolo. Era un simtamant infricosator si de parca faceam ceva fara voia Duhului Sfant. Singura perioada mai linistita era cand vorbeau preotii ortodocsi si greco-catolici si cand faceau acestia priveghiul ( desi slujba la greco-catolici era identica cu cea a ortodocsilor ). S-au facut slujba in romana ( ortodocsi si greco-catolici ), maghiara ( catolici ) si germana ( reformati ). Murise sotia preotului evanghelic.

In concluzie:FERITI-VA DE ECUMENISM SI ALTE RELIGII!!! singurul ecumenism e cel prezentat de parintele Arsenie Papacioc ( adica in cel in care toti sa treaca la ortodocsi ). Stiu in acelasi timp ca multumita acestor dialoguri ecumenice ortodoxia a fost mai cunoscuta in vest asa ca nu ma bag sa-i judec pe ierarhi. Credeti-ma ca sunt pt ecumenism, sau cel putin am fost. Acum vreau doar sa ma bucur de slujbe ortodoxe care sunt prea lungi pentru unii si de cantarile noastre.

iertati-ma din nou ca m-am bagat

Ce e ala "priveghi ecumenic" si "imnormantare ecumenica"?"

maria55 13.06.2007 13:13:50

Draga Saurian ,
fieare suflet simte si traieste diferit . Nu toti au aceasi sensibilitate si nici nu cred ca-i poti transmite cuiva trairile tale.
Am vazut ca daca omul caruia ii vorbesti nu este din punct de vedere spiritual ca tine , nu intelege , nu primeste cuvantul .

Si eu am mers in locuri unde nu am simtit bucurie si am plecat .
Am o prietena care merge cu regularitate si la catolici si la noi .
Am incercat o discutie am vrut sa inteleg ceva si am lasat-o "balta " .
N-a functionat . Numai Duhul Sfant lucreaza ,fiecare are nevoie de timpul lui ,Dumnezeu stie .

Iosif ,
eu zic ca se merita sa discutam in privinta asta pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat . Problema e ca indiferent de convingerile religioase , cred eu , exista puncte comune si puncte care ne despart . Adica la un moment dat se poate zice ,"gata pana aici ,directia mea e alta " sau ceva in genul .

Eu vreau sa zic insa ca nu se poate purta cuvantul lui Dumnezeu fara dragoste .
Dupa mine cred ca in primul rand trebuie sa-l iubim pe Dumnezeu caci daca EL nu pune dragostea Sa in mine , nu pot iubi .
S-a zis si invers , iubim pe aproapele intai . Eu cred viceversa .
Si cum incepi sa-l iubesti ? De la rugaciune pleaca tot .
Omul simte lucrarea Lui in sine si incepe sa se schimbe ,isi da seama de existenta temporara sa zicem ,a Duhului Sf. care toate le poate , apoi revarsa din dragostea sa si la altii .

Mie imi place mult Parintele Savatie care zice , sa-i iubim si pe draci sa ne rugam pentru ei ! Interesant , cine intelege :). Apoi nici un om nu e asa de rau ca un diavol .
Si ce mai spune ? Daca te-ai maniat asteapta sa te linistesti , apoi vorbeste sau lucreaza . Deci nimic cu tulburare , nimic fara dragoste ....etc.
Dar dragostea Dumnezeiasca inaintea celei lumesti :).

Nu trebuie sa am dreptate , nu-mi place sa am ultimul cuvant .Zic numai ca eu asa simt . Fara Duhul blandetii nimic nu functioneaza .

E mai greu pentru cei care slujesc in Sf . Altare , ei trebuie sa spuna cateodata direct ,da sau nu . La nivelul lor nu ma pricep .
Eu am zis numai din punct de vere al unui om de rand.

cu drag
maria

cozia 13.06.2007 18:27:38

Citat:

În prealabil postat de iosif
Hai sa nu traim SCIENCE FICTION, crezand ca orice pas pe care il facem si toti oamenii pe care ii intalnim si nu sunt ortodocsi apartin intunericului.

Iosif ca de obicei continui sa rastalmacesti cuvintele dupa cum iti este tie convenabil.

Silviu prin ce a spus a aratat ca nu este un uritor al celor neortodocsi si "care apartin intunericului". El a facut doar referire la discutiile RELIGIOASE intre NOI ortodocsii si ereticii, oricare ar fi ei, intelegi odata, deci numai cind este vorba de prozelitismul lor di discutiile religioase generate de gurile lor. Sper de data asta sa-ti fie clar. In rest suntem oameni , ca toti oamenii cu vecini de diverse nationalitati si religii, ne respectam, ne ajutam, muncim impreuna, etc, deci cu alte cuvinte ne IUBIM, si pe cit posibil evitam discutiile dogmatice. De fapt este de preferat sa nu deschidem acest subiect niciodata DACA NU SUNTEM INTREBATI CU BUNA CREDINTA, NU ISPITITI!!!.

iosif 13.06.2007 19:30:40

Stii, Cozia, ar trebui sa fim sfinti pentru ca urand pacatul sa nu ajungem sa ii uram si pe oamenii care fac pacatul respectiv.

Nu poti iubi pe oameni, evitandu-i! Si sa stii ca in conditiile dialogului ecumenic de astazi nu se pune problema care pe cine sa convinga, ci cum sa valorificam ceea ce impartasim deja, credinta in Sfanta Treime.

Plus de asta Biserica Ortodoxa are o pozitie foarte clara in ecumenism, extrem de verticala si demna! Daca n-ar fi fost asa, pana acum s-ar fi intamplat multe lucruri neplacute si nedemne.

Mi-e teama ca nu ai suficienta incredere in ierarhii Bisericii tale...

romandragut 13.06.2007 19:33:24

nu imi plac atitudinile beligerante. si nu trebuie sa existe din motive de credinta. aceasta atitudine de respingere si defaimare nu este una sanatoasa inc ontextul actual. este foarte greu s ainveti paci si este atat de usor sa faci razboi.

cozia 13.06.2007 20:05:13

Citat:

Nu poti iubi pe oameni, evitandu-i!

Pai tu nu intelegi ca nu-i evitam decit in masura in care suntem invitati sa pacatuim cu ei, in rest avem grija unul de altul, ne ajutam la nevoie, insa daca te intilnesti in scara blocului cu vecinul musulman care a venit cu afaceri in Romania doar nu o sa incepi sa vorbesti despre Sfinta Treime, nu?, ce rost ar avea, sau daca ii opresti singerarea unui ranit, nu-l intrebi mai intii daca el crede intr-una Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, asta este treaba noastra si a celor curiosi si care vor sa afle despre Ortodoxie.
Singura explicatie la ce spui tu este ca tu unul nu-ti poti exprima iubirea decit vorbind despre credinta ta. Tu poate nu intelegi dar problema este ca nu intereseaza pe nimeni parerea noastra, iar noi nu facem prozelitizm. Fiecare stie ce a invatat din familie sau din cultura lor si singura metoda de a ne iubi ca fratii este sa nu discutam despre religie, asa pastrezi pacea cu cei de alta credinta si deasemenea LUCRIND SI FACIND IMPREUNA BINELE.
Nu stiu de unde ai scos-o si pe asta ...cu respectul pentru Ierarhi. Eu nici nu-i cunosc personal , deci cum as putea avea o parere despre ei?

cozia 13.06.2007 20:35:09

Citat:

În prealabil postat de romandragut
nu imi plac atitudinile beligerante. si nu trebuie sa existe din motive de credinta. aceasta atitudine de respingere si defaimare nu este una sanatoasa inc ontextul actual. este foarte greu s ainveti paci si este atat de usor sa faci razboi.

...adica daca este nevoie, ii vom da un pahar de apa lui RD si-i vom bandaja ranile daca este nevoie si la fel daca el binevoieste o sa faca acelasi lucru si altuia care are nevoie de ajutor. Sa evitam alte discutii cu oamenii care duc la smintire si mihnire. Sa lasam lumea in pace sa ajunga la concluziile lor mergind pe drumul lor. Cu copiii insa este alta poveste...

sofiaiuga 13.06.2007 22:34:38

Citat:

Cum vedeti realizarea acestui dialog? Care ar fi principalele etape ale acestui dialog?

fiind dialog panortodox trebuie sa participe NUMAI ORTODOCSII SI CEI DUPA VECHIUL SI CEI DUPA NOUL CALENDAR ,REPREZENTANTI ALE TUTUROR BISERICILOR ORTODOXE AUTOCEFALE .TEMELE DE DISCURIAR PUTEA FI;1.clarificarea calendarului cu tinerea sarbatorilor cum este corect [sa stabileasca ei cum este corect].2.inlaturarea comportamentelor extremiste din rindul bisericilor ortodoxe autocefale,care interzic celor de alte etii de pe teritoriul lor efectuarea slujbelor in limba materna ,stiut fiind ca religia este mai bine preceputa in lb.materna.[aci romanii sufera in Serbia,Rusia,Ucraina].3.ATITUDINEA CARE TREBUIE URMATA IN COMUN IN PROBLEMA ECUMENISMULUI.[ABIA APOI SA SE FACA ECUMENISM,IN FELUL CUM HOTARASC TOATE BISERICILE ORTODOXE.4.ASPECTELE DE POLITIZARE ALE BISERICILOR ORTODOXE IN TARILE POSTCOMUNISTE SI atitudini corecte de urmat.
probabil ca ar mai fi si alte aspecte,eu nefiind teolog nu le cunosc .DOAMNE ajuta-le maimarilor nostri sa fie intru--un gind ,altfel ortodoxia va pieri inghitita de ECUMENISM.

sofiaiuga 13.06.2007 22:52:31

Citat:

În prealabil postat de essence_of_living
imi place foarte mult topicul "NEVOIA DE DIALOG".
Nu inteleg de ce se interzice cu atata vehementa in religia noastra cea ortodoxa sa discutam cu persoane din alte religii........DE CE?
De fapt cred ca stiu raspunsul dar as vrea totusi sa mai vad si alte opinii.

DIN ASCULTARE FATA DE SFINTII PARINTI,CACI ASCULTAREA NE FERESTE DE CAI GRESITE CARE DUC LA IAD,Doamne fereste!

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:10:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.