Mihailc |
22.12.2011 02:34:35 |
[quote=anna21;417472]
Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
(Post 417468)
Tare de tot postarea; mi-a placut tonul ei, e genul de replica care te trezeste din somnul ratiunii, sa zic asa. Da, prea multe metafore, prea mult misticism...o fi eu subiectiv, ca adept al scolilor din Antiohia, Edessa si Nisibis, dar nici eu nu vad vreo legatura intre brad si Domnul. A propos, poate se stie ca Eretz Israel este o tara mediteraneeana...coniferele, desi prezente, nu sunt tocmai tipice zonei fitogeografice in cauza. Vad simbolismul pestelui in celebrarea Domnului si marturisirea de credinta a Bisericii Primare, dar...Pinus sp.?... Popoarele tungusice, gen Mohe, sau cele mongole, gen khitan sau kalmuk, ar fi putut cu toata indreptirea sa foloseasca acst simbol, DACA Mantuitorul S-ar fi intrupat acolo, in stepa mongola sau tundra manciuriana. Dar dece sa fie bradul un simbol al Sfintei Nativitati, si inca worldwide?...[/QUOTE]
NU ESTE.
Am repetat si tot repet.. si vecinii mei evrei au brad in casa. Am trei familii de evrei vecini. Toti au brad (si menorah, desigur).
(Ma intreb daca si musulmanii au brad, dar nu am prea socializat cu ei ca sa aflu)
|
Așa zice Domnul Dumnezeu: "Voi lua din vârful cedrului celui înalt un lăstar și-l voi sădi; din creștetul lui voi rupe lăstarul cel plăpând și-l voi sădi pe un munte înalt și măreț.
Pe muntele cel înalt al lui Israel îl voi sădi și va slobozi ramuri, va aduce rod, și se va face un cedru falnic și vor locui în el tot felul de păsări; tot felul de înaripate vor locui în umbra ramurilor lui.
Și vor cunoaște toți pomii câmpului că Eu, Domnul, pomul înalt îl fac mic și pe cel mic îl fac înalt; pomul verde îl usuc și pomul uscat îl înverzesc. Eu, Domnul, am spus acestea". (Iezechel 17: 22-24)
Hops! Iaca a apărut un arbore în Scriptură într-un text care stă la baza unei simbolistici iconologice.
Și încă un copac din genul coniferelor înrudit cu bradul adică din familia Pinaceae-lor. Oare ce simbolizează cedrul acela??
|