![]() |
Citat:
|
Citat:
...iar parintii respectivi daca VOR sa auda ceva in romaneste au doua posibilitati. 1 Stau linistiti acasa la ei si se duc la biserica de cartier sau se uita pe UTube. Eu unul prefer sa o aud citeodata in engleza decit sa-l ascult pe vre-un ragusit care cinta in strana fals. Acea interpretare numai la inima nu se duce |
Citat:
|
Citat:
Ar trebui sa existe doua tipuri de parohii, unele in engleza pentru cuplurile mixte si convertiti, sau pentru cei care sunt nascuti acolo sau carora le place sa se roage in limba tarii in care traiesc, si atele in limbile din tarile de origine ale credinciosilor, pentru cei care asa vor, sau altfel nu inteleg. Si uneori exista. Din fericire. Da, cred ca pentru doi care nu inteleg, din dragoste, ceilalti ar trebui sa faca slujba si in engleza, sau odata din doua. Cred ca este invers: nu sunt DECAT doi care nu sunt romani PENTRU CA sllujba e pe romaneste si oricine din afara admlira putin slujba si pleaca. Nu invers - se face pe romaneste pt ca nu-s decat doi.. Daca o sa continuam sa gandim asa, ortodoxia din occident o sa moara de fiecare data cand moare generatia care a adus-o. Copiii vor trece la alte confesiuni sau la nimic, caci sa fim seriosi, este rar ca ei sa se simta in largul lor, toti, in limba materna a parintilor. Insa repet, s-ar putea impaca toti, daca ar fi bunavointa si dragoste mai multa, s-ar putea face parohii diferite sau slujba o duiminica asa, o duminica altfel.. Apostoli au predicat neamurilor in limba pe care o vorbeau, limba franca de atunci, greaca populara (koine) sau latina vulgara sau arameana. Nu le-au propus slujbe in ebraica biblica... |
Citat:
|
Citat:
Andrei, si tu exagerezi, dar cred ca ai dreptate in sensul ca prioritatea trebuie sa se dea celor care traiesc in tara aia, nu celor care vin un timp. Daca vine un grup de ortodocsi americani la o biserica in Romania, cateva duminici la rand, o sa se faca slujba in engleza? Repet, problema s-ar putea rezolva formand parohii de ambele feluri, asa incat fiecare sa fie multumit. |
Hartford sa stii ca nu este o regula.
Pentru un crestin (ortodox sau catolic) slujba este aceeasi pretutindeni si nu trebuie sa stii limba ca s-o intelegi. Iti dai seama si dupa ceea ce se intampla. La noi la slujba vin si eritreeni ortodocsi (mai ales femei), ca ei nu au preot. Sunt atat de credinciosi, au cartulicile lor de rugaciuni si in rest asculta si se roaga in limba lor. Singura problema este cu predica. Dar si acolo stau cuminti. Mai vine si o grecoaica mai in varsta care nu stiu de ce ii convine sa vina mai mult la noi. Sta si ea fara probleme, desi nu intelege limba. Acum eu nu stiu cum era cu apostolii si in ce limba au predicat ei in lume si cata aramica si greaca stia restul lumii si totusi credinta s-a imprastiat in lume. Acolo la ei (cu Iisus) vorbeau ebraica sau aramaica? Problema la casatoriile mixte nu este limba in care se tine slujba, ci respectarea sarbatorilor, a posturilor, a traditiilor. Si in afara de religie este problema de adaptare la o cultura diferita, la mentalitate diferita, alte traditii. Nu intru in detalii. Totusi depinde de cei doi ca sa reuseasca in casatorie. Acum nu stiu daca este mai greu cand e fata straina, sau baiatul. Depinde. O mangaiere sa-ti treaca piciorul. |
Citat:
Insanatosire rapida. Vreau sa te vad pe terenul de tenis alaturi de alte femei si batrini care nu cad in pesimism si joaca de rup. daca nu sunt acolo fac jogging sau conduc masini puternice la 80 de ani. Capul sus si tot inainte |
Uite :103:ca sa mai linistit piciorul asta multumesc de miingierile voastre si miine trebuie sa merg la servici cu un adidas si cu cizma asta grea:102:, cit o sa conduc o dau jos ca nu incape pe pedala si apoi o pun inapoi si asa o sa ajung la birou. Ce tenis Andrei ?ma inscrisesem si eu la sala de sport si iaca acum nu mai pot merge o vreme da nu ma las asa cu una cu doau.
Doamne ajuta |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:41:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.