catalin2 |
03.03.2013 22:57:34 |
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
(Post 506978)
Dacă prin asta vrei să spui „Extra Ecclesiam nulla salus” (sf. Ciprian al Cartaginei), iată un scurt comentariu la acest cuvânt (în engleză, din păcate):
„An Eastern Orthodox bishop has expressed this doctrine as follows:
Kallistos Ware”
|
Episcopul Kallistos Ware are si multe lucruri folositoare, dar se stie ca are si unele conceptii moderniste. Pana la urma este tot sub jurisdictia Patriarhiei de Constantinopol (de care apartin toti cei din afara altor patriarhii). Este convertit de tanar de la anglicanism si exista o poveste foarte frumoasa cum a descoperit ortodoxia in Anglia.
Dar, de exemplu sustine evolutionismul teist (care vine la pachet cu ideile moderniste), unul din putinii care sustin asta (mai era Lazar Puhalo si preotul de la noi). Crede apoi ca toti sunt crestini, la fel ca ortodocsii. Spune despre Filioque: " Filioque nu are ce căuta în Simbolul credinței, dar, în Occident, există maniere de a-l explica în acord cu Ortodoxia." Pe scurt ca nu exisat o disputa si sfintii s-au inselat, catolicii pot explica Filioque la fle ca ortodocsii. Din prezentarea vietii: "Afirmația – curentă în aceste medii, deși nu generalizată – că Duhul Sfînt nu poate fi dobîndit decît de ortodocși îl șochează, cu atît mai mult cu cît contrazice propria sa experiență duhovnicească și trecutul său de anglican." Nu stiu ce legatura au anglicanii cu invatura ortodoxa.
Din cate am citit ii accepta pe monofiziti si nu-mi mai amintesc bine daca si in privinta hirotonirii femeilor are o deschidere. A afirmat si o fraza mai celebra, ca stim unde e Biserica, dar nu stim unde e, care e tocmai o invatatura modernista preluata si de catolici intr-un fel, dupa Conciliul Vatican II. E evident ca in Biserica sunt cei botezati si care si se impartasesc, asa cum reafirma si Sinodul BO a Georgiei: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 "Biserica adevărată este una singură. Membrii ei sunt toti cei ce mărturisesc invătătura ei si participă la viata Bisericii prin comuniunea euharistică."
In concluzie, invatatura ortodoxa e data de cea existenta in Biserica, nu e bine sa cautam ce spune cineva care nu e chiar in acord cu ea. De exemplu cineva care sustine apocatstaza il va cita pe Sf. Grigorie de Nazians, dar aceasta nu e invatatura Bisericii. Toti avem aceeasi inavatatura revelata.
|