![]() |
Citat:
De pretul Celui Nepretuit ce zici? good enough for you? |
Citat:
afaik, se cheama doar "deisis" dar nu e neaparat o incongruenta si prezenta termenului "arhieresc", intrucat in icoana "deisis" ( in greaca deisis inseamna rugaciune pt altii), Hristos e reprezentat ca imparat si judecator asezat pe tronul arhieresc de Judecata, tinand Evanghelia inchisa iar de-a dreapta si de-a stanga tronului arhieresc se afla Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul, pururea rugatori catre Hristos pt. noi. Are Inaltul Bartolomeu o interpretare de exceptie a icoanei deisis si eu am scris deja de vreo 2-3 de ori despre asta. Vezi despre asta si vezi si icoana originala deisis din Constantinopol aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...7&postcount=12 |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Cat despre apostoli, daca sunt 12, ce ne facem cu Pavel? Dar cu Barnaba? Si de ce Iuda a trebuit sa fie inlocuit? Cel care l-a inlocuit, era si el apostol? Cati apostoli sunt pana la urma? Asta doar ca sa vezi ca inca nu am ajuns la faza de a fi deacord, ci de a lamuri lucrurile: ce este un apostol. |
Citat:
|
Citat:
Cand vine vorba de reprezentarea iconografica a lui Dumnezeu, cuvantul cheie e Intruparea uneia din cele Trei Persoane ale Sf. Treimi, una care a primit de la Fecioara Maria ceva ce nu exista in sanul Sf. Treimi din vesnicie, si anume CHIP (eikon) de om. De aceea am zis, cand vei intelege Intruparea, vei intelege si rostul icoanelor. Si poate si cum trebuie abordate iconografic si celelalte doua Persoane. Pt. ortodocsi, a-L reprezenta pe Dumnezeu in icoana e un adevar de credinta prin care marturisim ca Dumnezeul in care credem noi, e in acelasi timp vazut si nevazut pt. ca are atat fire divina (invizibila), cat si umana (vizibila). Hristos e chipul vazut al Dumnezeului Celui Nevazut. Dumnezeul in care credem noi e altul decat acela pe care inca il asteapta evreii si de aceea ei nici nu si-l reprezinta in imagini. Dumnezeul nostru e altul decat vreun duh impersonal din vreo religie orientala sau new-age-ista sau neoprotestanta. Dumnezeul nostru are un Chip ce merita a fi pus peste tot, nu ascuns, negat si ignorat, ca prea a uitat lumea de El! Ortodocsii nu pot face abstractie de chipul Lui vazut, de latura Lui umana. Daca am face abstractie, n-am marturisi, inclusiv pt. simtul vizual, o dogma centrala a Ortodoxiei: Intruparea Celui-ce-este-Duh. Plus ca mai apare o eroare: chiar daca formal si politically-correct, nu negam Intruparea, dar totusi nu admitem reprezentarea iconografica a lui Hristos, ne-am da singuri cu stangul in dreptul, considerand de fapt ca () chipul primit de Hristos prin Intrupare nu merita nici o atentie, nici o cinste, nici un respect, nothing. Da’ oricum ti-am mai zis toate astea. Urmeaza, so predictable, sa izbesti cu piciorul in tepusa. |
Citat:
Doar gandul de a cere, nu orice rasplata, ci 30 galbeni, intocmai ca Iuda Escarioteanul, este un gand urât. Dar sa trecem peste... caci nu acesta este pretul pentru a deveni ortodox, ci credinta in Iisus Hristos, Domnul nostru si smerenie. Este imposibil, ca atunci cand primim Duh Sfant, sa nu primim si smerenie, ca sa ii putem preamari pe cei, care ne-au fost inaintasi si exemple de credinta: Maica Domnului si Sfintii. A o socoti pe Maica Domnului doar o femeie obisnuita, si a-i socoti pe sfinti doar simpli oameni botezati, inseamna a nu avea Duh Sfant si a nu avea pic de smerenie, sau orice alta virtute. Doar mandrie. |
Citat:
"Va aduc aminte, fratilor, Evanghelia pe care v-am binevestit-o, pe care ati si primit-o, intru care si stati, Prin care si sunteti mantuiti; cu ce cuvant v-am binevestit-o - daca o tineti cu tarie, afara numai daca n-ati crezut in zadar. Caci v-am dat, intai de toate, ceea ce si eu am primit, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre dupa Scripturi; Si ca a fost ingropat si ca a inviat a treia zi, dupa Scripturi; Si ca S-a aratat lui Chefa, apoi celor doisprezece; In urma S-a aratat deodata la peste cinci sute de frati, dintre care cei mai multi traiesc pana astazi, iar unii au si adormit; Dupa aceea S-a aratat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor; Iar la urma tuturor, ca unui nascut inainte de vreme, mi S-a aratat si mie." (http://www.biblia-ortodoxa.ro/noul-t...apostol-pavel/) Vedeti ca nici urma sa mentionze vreo femeie. Apoi, acolo unde este scris "Chefa, apoi celor doisprezece" este o greseala de traducere, trebuia sa fie "Chefa, deci celor doisprezece". Si se pune intrebarea cine sunt "apoi tuturor apostolilor" care apar dupa Iacov? Si cine este Iacov in acest caz? |
Citat:
"CAPITOLUL 11 Despre cuviinta cu care sa stam in Biserica si la Cina Domnului. 1. Fiti urmatori ai mei, precum si eu sunt al lui Hristos. 2. Fratilor, va laud ca in toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile cum vi le-am dat. 3. Dar voiesc ca voi sa stiti ca Hristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu. 4. Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau. 5. Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul; caci tot una este ca si cum ar fi rasa. 6. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Iar daca este lucru de rusine pentru femeie ca sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val." Este adevarat ca titlul este adaugat de autori, insa ideea ramane, oamenii nu prooroceau acasa la ei ci in comunitate, acolo unde se aduna comunitatea. Pe vremea aceea nu existau biserici ca acum, ci se adunau in casa a cate unui credincios. Bisrica nu era altceva decat comunitatea de crestini. Acum imi raspunzi si tu la intrebarea cu apostolii, cati erau de fapt? De ce Iuda a fost inlocuit? Se numara si inlocuitorul printre apostoli? Devin 13 acum? Se adauga si Pavel si Barnaba? Pe Barnaba, tot Domnul l-a ales apostol? Cand si cum? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:14:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.