![]() |
Iar despre impartasirea deasa ,mi se pare la mintea cocosului ca e bine ca fiecare sa se impartaseasca cat mai des,saptamanal sau zilnic.
Iar daca nu, macar sa o faca in posturi Iar daca nici asa nu,macar sa puna inceput acestui urcus Si nu e suficienta cantitatea,ci fiecare sa isi spuna cu toata sfasierea pacatele,si atunci si dorinta de indurarea revarsata prin impartasanie va si mai mare Deci cantitatea,oricat ar fi de mare,nu ajunge,daca nu e facuta cu calitatea unei curatari profunde a noastre Si reversul e valabil,oricat de rar te -ai impartasi ,fa-o din toata inima,nu ca pe o obligatie ,si vei ajunge atunci sa porti in tine dorul de curatenie ,care te va duce la nevoia reala de impartasire. Asta o spun pentru a nu descuraja pe cei care fac aceasta rar... |
Citat:
El crede despre tine ca nu le respecti,iar tu crezi despre el ca se grabeste in aprecieri De fapt amandoi ganditi corect ,dar va lasati dusi de un duh de combatere . De aceea reduc si eu discutia la persone ,pentru ca multe din probleme sunt false,date doar de lipsa de atentie la ce spune celalalt sau interpretari unilaterale Iar cele care sunt cu adevarat reale,sigur nu o sa le rezolvam noi aici ,odata ce mari teologi s-au aplecat asupra lor . In nici un caz nu e bine sa avem o impresie prea inalta despre noi ,ci mai degraba sa incercam sa fim in acelasi duh toti,si sa cautam impreuna un acelasi adevar |
Citat:
Citat:
In privinta impartasirii fara spovedire, ar fi trebuit sa fie clar in urma articolului dat de mine. Dar pe forumul acesta am vazut rar persoane care sa doreasca adevarul. Iar adevarul credintei este in stransa legatura cu Adevarul, Iisus. Asadar, eu sustin ce spune Biserica si toti duhovnicii si sfintii, ca inainte de impartasire trebuie crestinul sa se spovedeasca. Celalalta parte (Ovidiu, in primul rand) sustine ce spune un teolog, Schmemann, dupa care s-au luat alti teologi, Par. Pruteanu si Diac. Ica, ca nu e neaparat nevoie de spovedire inainte de impartasire, ci doar la pacate mari sau la o luna. La o adica, daca omul nu face pacate mari, ar putea sa se spovedeasca si la cativa ani, in baza acestei logici gresite. Asadar e un teolog, care am vazut ca a fost influentat in aceasta idee de conceptii protestante si catolice, pe de o parte si toata Biserica pe de cealala parte. Si tot eu se presupune ca as gresi. Citat:
Citat:
|
Citat:
Pentru ca psalmistul spune ca si o zi de ar trai omul pe pamant,pacatele lui sunt fara numar Si fara harul din taina spoveadanie,nimeni nu se poate curata,si o singura ora de ar sta , caci omul e neputincios . Citat:
Te grabesti sa interpretezi unele cuvinte ale noastre , unele idei,si sa le confunzi cu credinta noastra . Aceasta iti reptrosez,graba,si limitarea la cuvinte,fara a vedea sufletul omului . Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Par. Schemann neaga rolul de Taina al Sfintei Impartasanii, de aceea spune ca poate fi luata oricum. Neaga cultul sfintilor si cultul sfintelor moaste. Exact ca protestantii, spune ca din sec. IV, odata cu sf. Constantin cel Mare, in Biserica au aparut influente negative si de atunci totul s-a stricat. CItez: "Autorul aderă la concepția că ideea de „sfințire”, de „Taine” și în general cea de putere sfințitoare a sfintelor slujbe era străină Bisericii străvechi și a apărut doar în epoca de după Constantin. Autorul susține ideea că în Biserica timpurie Euharistia avea un înțeles cu totul diferit de cel primit ulterior. Euharistia, crede el, era o exprimare a unirii ecleziologice într-o adunare a credincioșilor, fericitul ospăț al Domnului. " Despre hirotonia preotilor, exact ideile protesatnte: "Autorul exprimă ideea că doar în epoca post-constantiniană s-a petrecut o împărțire în clerici și simpli credincioși, care nu exista în Biserica timpurie și a intervenit ca urmare a „pătrunderii concepțiilor misteriologice”. „Biserica timpurie trăia cu conștiința de sine ca popor al lui Dumnezeu, preoție împărătească, cu ideea alesului și nu aplica principiul consacrării la primirea în Biserică sau, și mai puțin, al hirotonirii în felurite ordine ierarhice” spune Par. Schmemann. În această descriere a epocii constantiniene și a celei următoare, tratarea protestantă este evidentă. Despre cinstirea sfintilor: "El afirmă că s-a petrecut o schimbare abruptă în epoca constantiniană, când a apărut un strat nou în cult sub forma unei „creșteri extraordinare și rapide a cinstirii sfinților” „Începând din secolul al IV-lea”, continuă extrasul din carte, „a apărut în Biserică conceptul sfinților ca mijlocitori aparte înaintea lui Dumnezeu, ca intermediari între oameni și Dumnezeu, la început ca unul cotidian și practic, dar mai apoi ca unul teoretic și teologic”. Aceasta este o abordare complet protestantă, neașteptată din partea unui teolog ortodox. Suntem uimiți că un autor ortodox se pune de aceeași parte cu recenzorii neortodocși ai evlaviei ortodoxe, ce sunt incapabili să pătrundă într-o trăire ce le este străină." Am incheiat citatul. |
Ce treabă am eu cu Pr. Schmemann? Eu am adus în discuție Tradiția Bisericii lasată de Sfinții Părinți (din vremea primelor șapte sinoade ecumenice). Citește după ce reguli trăiau credincioșii:
Canonul 8 Apostolic (MPĂRTĂȘIREA CLERULU) Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din catalogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârșindu-se Sfânta Liturghie), nu s-ar împărtăși, să spună cauza. Și dacă ea ar fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-a făcut vinovat de tulburarea poporului (sminteală) și a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus (sfânta jertfă) ca și când acesta nu ar fi adus-o după rânduială (în mod valid). CANONUL 9 Apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR) Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică. CANONUL 2 Antiohia (341) (AFURISIRE ȘI AFURISIȚI) Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare; nu Ie este iertat însă să comunice cu cei excomunicați, nici umblând în case să se roage împreună cu cei ce nu se roagă împreună cu Biserica, nici să se primească în altă Biserică cei ce nu se adună împreună în altă Biserică. CANONUL 11 Sardica (343) (AUTONOMIA EPARHIALA. LIPSA EPISCOPILOR DIN EPARHIE) [...]Căci vă aduceți aminte că în vremea trecută Părinții noștri au hotărât că, dacă vreun mirean (petrecând în cetate) în trei zile de duminică în trei săptămâni nu ar merge la serviciul divin, să se înlăture de la împărtășire. Deci, dacă pentru mireni aceasta s-a legiuit, nu trebuie și nu se cuvine, dar nici nu folosește ca episcopul, dacă nu ar avea nici o nevoie mai grea sau treabă Anciravoioasă, să lipsească timp mai îndelungat de la biserica sa și să mâhnească poporul ce i s-a încredințat". Toți episcopii ziseră: „Hotărâm că și părerea aceasta este foarte potrivită". CANONUL 80 Trulan (691‑692) (OSÂNDA CLERICILOR ȘI LAICILOR CARE NU MERG REGULAT LA BISERICĂ) Dacă vreun episcop, presbiter, ori diacon, sau dintre cei numărați în cler (în clerul inferior), sau vreun laic, de n-ar avea nici o nevoie prea grea sau vreo treabă Anciravoioasă, ca să lipsească mai multă vreme de la biserica lui, ci fiind (petrecând) în cetate, nu ar merge (la biserică) trei zile de duminică în trei săptămâni, de ar fi cleric, să se caterisească, iar de ar fi laic, să fie îndepărtat de la împărtășire (de la comuniune, afurisit). |
ovidiu
dar de unde decurge din acele canoane ca nu e necesara spovedanie inainte de impartasanie? Scuza ma daca nu am avut timp sa citesc direct cu atentie din ce ai zis,dar asta sustii? Ca exista unele dati cand ne putem impartasi si fara a ne spovedi? |
Citat:
Citat:
Cum spune si Schmemann si toti cei ce spun de impartasirea fara spovedire, in secolul IV s-a trecut la spovedania particulara si spovedire inainte de impartasire. Deci oricum la sinoadele ecumenice era deja aceasta practica. N-au nicio legatura arguementele acelea care sunt protestante, sunt niste mari confuzii. Pentru cei ce n-au inteles ca Biserica e Sfanta, nu a gresit ceva 1600 de ani ca sa se revina la acea practica. Asta e o conceptie protestanta, adusa de ecumenism. Am mai discutat despre eroarea facuta de un alt teolog, Losky, in privinta icoanelor, tot o concluzie gresita. Culmea e ca se mia aiu si preoti dupa greselile unor teologi, de curand la biserica unde am fost preotul a vorbit despre icoane si presupusa necanonicitate e pictarii Sfintei Treimi. Si cand ma uit in biserica vad ca pe pereti erau 9 icoane (ca le-am numarat) in care era pictat Dumnezeu Tatal. Tare amuzant. |
Citat:
Biserica ii indeamna pe credinciosi: -sa se spovedeasca si sa se impartaseasca cel putin o data pe an, de preferinta in timpul pascal. Aceasta este o obligatie minimala, adica: pe de o parte o obligatie, in sensul ca incalcarea ei este materie grava, iar pe de alta parte minimala, in sensul ca mai des este admis si incurajat, iar mai rar nu este admis. -sa nu se impartaseasca in stare cazuta, deoarece Impartasania nu restaureaza starea de Gratie Sfintitoare, fiind "sacrament al viilor". Incalcarea acestei prevederi este materie grava din specia sacrilegiului, adica eroare n privinta poruncii 1. Deci, fiecare catolic, inainte de a se impartasi este indemnat sa isi faca examenul de constiinta. La cateheza pentru prima impartasanie se preda aceasta, si se detaliaza (la alt nivel) la catehezele ulterioare. In cazul in care examenul de constiinta arata ca exista un pacat grav, inseamna ca acel credincios trebuie sa se spovedeasca mai intai. In cazul in care examenul de constiinta arata ca exista pacate usoare, dar niciunul grav, atunci se poate impartasi dupa o buna pocainta (care este altceva decat pocainta perfecta). In cazul in care examenul de constiinta arata ca nu a facut niciun fel de pacat se poate impartasi, ramanand obligatia de a se spovedi macar o data pe an, asa cum am spus, mergand la preot si marturisind ca nu isi aminteste de niciun pacat. In primele secole, credinciosii de impartaseau des. Apoi, in mai tot timpul Evului Mediu ei obsinuiau sa se impartaseasca rar. In prezent, marea lor majoritate obisnuieste, din nou, sa se impartaseasca des, chiar la fiecare Liturghie. Cand a avut loc aceasta "revenire a pendulului" ? Probabil ca in timpul Contrareformei, care, prin Conciuliul din Trent, a adus precizari asupra Prezentei Reale si a intarit pozitia centrala a Impartasaniei in Biserica, vazuta ca "Ecclesia de Eucharistia". In realitatea de pe teren, este extrem de probabil ca un mare numar de credinciosi se impartasesc in stare cazuta, agravandu-si, astfel, starea inca si mai mult. De ce se intampla acest lucru, de ce au loc atatea sacrilegii ? Poate fiindca oamenii uita Cine este mielul pascal. Poate fiindca ii vad pe altii facand acest lucru si au spirit de turma. Poate fiindca nu mai au simtul pacatului, nici experienta examenului de constiinta. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:52:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.