Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Legionarii din "Fratia de Cruce" (FDC) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12284)

Dan 25.02.2011 12:56:41

Salutari,
Problema e complexa si, de cele mai multe ori, abordata echivoc. Un foarte bun compendiu, cu care sunt in deplin acord, gasim aici(sper sa fie citit complet si nu "printre randuri", pentru ca in general si mai ales in acest "caz", e mai bine si corect sa nuantam decat sa dam nishte abrupte sentinte globale).

toate bune

AlinB 25.02.2011 21:10:16

Citat:

În prealabil postat de dianagroza (Post 341825)
Corect in cazul unui astfel de subiect.
Revenind la subiect, vi se pare ca au fost prezentate doar aspecte pozitive legate de miscarea legionara? Vorbeam despre o fratie, care spre surprinderea multora, a dat martiri... deci care este marea nenorocire? Daca acestia nu ar fi fost legionari, poate nu ar fi murit pentru Hristos in inchisorile comuniste.
Oricum, am mai scris de "n" ori ca nimic nu justifica crimele facute in numele miscarii legionare, totusi, miscarii legionare i s-a facut o propaganda mult prea negativa spre deosebire, de exemplu, de regimul comunist in care torturile si crimele erau la ordinea zilei.

Martirii (cei autentici) au fost dati de si prin Hristos, nu de ML.

AlinB 25.02.2011 21:22:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 341802)
Un război urât, ca orice război. Dar v-ați gândit că "omul neînarmat din gară" a omorât mulți oameni neînarmați, care își vedeau de treaba lor ? Iată aici o listă a victimelor lui: http://miscarea.net/geek/article.php...81214102540784

Arestarea celor 20.000 legionari sub ce pretext s-a facut?
Asta i se poate atribui in mod direct si ceea ce a derivat de aici, asasinate individuale nu cred ca au fost executate in baza ordinului sau direct, oricum nu despre asta e vorba, ci ca definitia razboiului n-are ce cauta in toata ecuatia asta.

Au fost o serie de asasinate politice la care s-a raspuns cu asasinat, deci cei persecutati pana la urma nu s-au dovedit mai buni decat cei care i-au persecutat.

In baza legii talionului, ceea ce au facut legionarii poate avea justificare, in baza Evangheliei de care faceau legionarii atata caz, categoric nu.

De altfel singurul lucru care au reusit sa-l obtina legionarii prin acele acte de violenta, pe langa o memorie patata, a fost si mai multa violenta, care a dus la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu si prin asta - practic sfarsitul accelerat al ML.

mihailt 26.02.2011 00:50:31

http://miscarea.net/b2/////index.php?blog=3&m=200502
Circulara cu numarul 148 a lui Corneliu Zelea Codreanu din data de 21 februarie 1938:
"Am convocat inca de acum o saptamana pe ziaristi pentru maine Marti 22 Februarie a.c. ora 8 seara, in scopul de a incerca sa fac unele declaratii politice privind atitudinea noastra ca partid, in fata noilor imprejurari.
Deoarece Miercuri 23 Februarie, este ultimul termen pentru facerea declaratiilor de catre functionari si inaintarea demisiilor din partide, ma vad silit a face aceste declaratii astazi, pentru ca ele sa ajunga in timp util membrilor nostri.
Iata aceste declaratii, pe care le fac in numele forului conducator al Miscarii Legionare.
Anuntam pe membri, ca incepand cu data de astazi 21 Februarie 1938, Partidul "Totul pentru Tarã" nu mai exista.
Intreaga conducere a cazut de acord, ca ratiunea de existenta a Partidului a incetat.
Toti cei legati pana in prezent juridiceste de acest partid, functionari de Stat sau nefunctionari, sunt dezlegati de toate aceste legaturi, luandu-si complecta libertate de actiune. Toate functiunile, Sefi de regiuni, de judete, etc, sunt desfiintate. Sediile se inchid si se dau proprietarilor.
Motivele care ne-au determinat la aceasta hotarare sunt:
Decretul Regal Nr. 870 din 17 Februarie 1938 cuprinde urmatoarele dispozitii:
a) Functionarii Statului nu pot face politica, nu mai pot face parte din partide.
b) Cei ce nu sunt functionari, adica restul de cetateni, daca actioneaza politiceste, sunt sanctionati.
c) Conducerea este sanctionata daca mai da circulari, ordine, dispozitiuni.
Deci suntem aruncati din raportul de Drept, in raportul de Forta. Pe acesta insa, noi nu-l primim. Noi am inteles sa actionam in cadrul legii, manifestandu-ne credintele noastre.
Daca aceasta n-o putem face, si daca orice manifestare de credinta ne este interzisa, ratiunea de existenta a partidului nostru a incetat.
Noi nu voim sa intrebuintam forta.
Nu voim sa intrebuintam violenta.
Ne este suficienta experienta din trecut, cand fara voia noastra am fost atrasi pe calea violentei. La orice violentare, noi nu mai raspundem in nici un fel: suportam. Si chiar cand intreaga natiune romana este tratata ca o turma de animale inconstiente.
Lovitura de Stat nu voim sa dam.

Prin esenta insasi a conceptiei noastre noi suntem contra acestui sistem. Ea insemneaza o atitudine de bruscare, de natura exterioara, pe cand noi asteptam biruinta noastra de la desavarsirea in sufletul natiunii a unui proces de perfectiune omeneasca.
Nu vom intrebuinta aceste mijloace, pentru ca tineretul de astazi are prea adanc infipta constiinta misiunii sale istorice si a raspunderii sale, pentru a nu face acte necugetate, care sa transforme Romania intr-o Spanie insangerata.
Generatia noastra intreaga vede bine manusa ce i s-a aruncat.
Manusa aruncata va ramanea, insa, jos.
Noi refuzam sa o ridicam.
Ceasul biruintei noastre inca n-a sunat. E inca ceasul lor. Daca generatia batranilor nostri crede ca e mai bine asa cum a procedat, noi nu avem sa ne amestecam pentru a le da lectii.
Ei poarta raspunderea in fata lui Dumnezeu si a istoriei.
De altfel parerile mele, simple pareri, asupra ultimelor evenimente vor fi fixate intr-o scrisoare adresata unuia dintre ministrii actualului cabinet.
In acelasi decret regal, se vizeaza comertul legionar. Pentru a nu da nastere la nici o posibilitate de conflict, cu multa durere, renuntam si la activitatea comerciala. Intregul comert legionar se lichideaza. Sefii de intreprinderi vor anunta personalul din timp pentru a se putea plasa in alta parte. Cei 70 de copii intretinuti de noi, vor fi trimisi acasa, nemaiputand suporta cheltuiala intretinerii lor.
In timpul liber care ni se deschide, indemn pe toti tinerii, sa studieze cat mai profund in directia meseriei lor.
Dealtfel si eu, profitand de acest timp, voi pleca peste o luna la Roma, pentru a ma ocupa de traducerea si de tiparirea in limba italiana si franceza, a cartii mele. Deasemenea, voi scrie volumul al II-lea.
Si acum, in ceasul disolvarii noastre, noi tineretul Romaniei, crescuti in credinta legionara, multumim generatiei batranilor oameni politici, pentru modul in care s-au purtat cu noi, pentru modul in care ne-au tratat, pentru exemplele de caracter, onoare, demnitate si legalitate, pe care ni le-a dat.
Inchizand aceasta trista pagina, ramanem legati in duhul lui Mota, Marin si al celorlalti morti ai nostri, care se roaga pentru noi lui Dumnezeu.
Credeti, camarazi din sate, din orase, din munti si din campii, in viitorul legionar al Romaniei, pe care nici ura, nici uneltirea vicleana si nici moartea nu-l pot impiedica.
Corneliu Zelea Codreanu"

lugrez 26.02.2011 02:33:21

Contra legionarilor si contra comunismului:

http://www.youtube.com/watch?v=-_j2wjeI1DE

http://www.youtube.com/watch?v=-MYlxop8PZw

Ce ziceti?

Mihnea Dragomir 26.02.2011 08:48:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 342042)
asasinate individuale nu cred ca au fost executate in baza ordinului sau direct,

Nu credeți că Duca a ordonat direct asasinarea legioarilor. Bun. Dar în ce bază credeți că Zelea Codreanu a ordonat direct asasinarea liberalilor ?

Citat:

De altfel singurul lucru care au reusit sa-l obtina legionarii prin acele acte de violenta, pe langa o memorie patata, a fost si mai multa violenta, care a dus la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu si prin asta - practic sfarsitul accelerat al ML.
Deși grav afectată de asasinarea lui Codreanu (și a celorlalți comandați legionari odată cu el), Mișcarea s-a refăcut în mare măsură, în orice caz suficient cât să îl măture pe Carol al II-lea de la putere și să guverneze pentru câteva luni, până când Antonescu avea să câștige favorurile lui Hitler și legionarii să își reia locurile din închisori. Adevăratul sfârșit al ML a venit din partea comuniștilor, odată cu ultimii legionari omorâți fie la Pitești, fie în grupurile de rezistență eroică din munți. Adică, în linii mari Mișcarea a murit când Partidul Liberal a murit, singura diferență fiind că, dacă erai legionar, era mai probabil să fii repartizat spre moarte la Pitești (ori să-ți cauți singur moartea prin Munții Făgărașului), pe când dacă erai liberal primeai bilet la Aiud sau la Sighet. Faptul că azi avem un memorial la Sighet și un muzeu al ororii la Aiud, pe când la Pitești nu avem nimic, ține de presa mai bună pe care au avut-o liberalii și de aceea că, pe plan internațional, ei au fost aliații celor care au câștigat războiul, pe când legionarii au fost aliații perdanților. Praful istoriei care se depune este același și vorbim aici de doi cai morți. Deși, parcă, din când în când, amândoi mai dau din picioare și mai nechează unul la altul.

mihailt 26.02.2011 19:40:33

Este foarte intereant cum Zelea Codreanu a fost asasinat exact dupa ce a indicat membrilor ML sa se comporte crestin ortodox (fapt care nu s-a intamplat decat pentru putini membri ai ML dupa moartea lui Zelea Codreanu).
Adica Zelea Codreanu cand a devenit crestin ortodox autentic si a recomandat membrilor ML sa se comporte crestin ortodox,sa nu recurga la violenta,sa suporte ce se intample,sa aibe nadejde intr-un viitor mai bun, nu a mai fost bun de om politic,a fost asasinat,fara nicio lege si nicio urma de dreptate iar acum ii sunt puse in carca crimele unor oameni inselati de draci din ML.

"Renasterea ML" fara Zelea Codreanu,dupa moartea trupeasca a lui Zelea Codreanu?
Ce s-a intamplat dupa moartea lui Zelea Codreanu,parerea mea, a fost ingroparea ML si transformarea dintr-o miscare de reinoire sufleteasca crestin ortodoxa a Romaniei intr-un partid nazist aflat sub insuflarea dracilor,care a contribuit la ingroparea Romaniei si mai mult in mocirla pacatelor si intrarea si mai tare sub influenta dracilor.

Eu sunt destul de sigur ca daca ar fi trait Zelea Codreanu nu ar fi fost de acord cu inrolarea Romaniei alaturi de nazisti in WW2,asa cum Carol al II-lea si altii inselati de draci de atunci au facut.
Nu numai unii sovietici inselati de draci au rupt din trupul Romaniei Basarabia ,ca doar pactul a fost Ribentrop-Molotov,adica si niste inselati de draci de la germani au luat acea decizie,de a se face stapani pe teritoriul unei tari de nu le apartinea lor.
Asa zisii "legionari" nu au observat oare cum inselatii de draci nazisti au luat Romaniei apoi jumate din Transilvania,cum unii catolici unguri inselati de draci,hortysti au facut masacre impotriva populatiei pasnice din nordul Ardealului?
Pai cu nazistii s-au gasit ei sa se alieze?Asa face un "aliat" fata de alti aliati?

Consecintele intrarii Romaniei in WW2 alaturi de puterile naziste au fost dezastruoase,pe langa faptul ca nu am luat inapoi nici Basarabia,nici Bucovina de nord,mai a trebuit sa platim si despagubiri masive dupa WW2.

Alta ar fi fost situatia daca Romania era impotriva nazistilor,cum ar fi fost firesc,altfel am fi stat la masa tratativelor dupa ce s-ar fi terminat WW2.

Mihnea Dragomir 26.02.2011 20:06:46

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 342291)

Eu sunt destul de sigur ca daca ar fi trait Zelea Codreanu nu ar fi fost de acord cu inrolarea Romaniei alaturi de nazisti in WW2,asa cum Carol al II-lea si altii inselati de draci de atunci au facut.

??? Când a înrolat Carol al II-lea România alături de naziști ??? Regele era foarte filo-britanic, a tatonat terenul ca să intre alături de Aliați și nu de Axă. Dar, din motive neclare, Aliații nu i-au oferit suficiente garanții sau asta a fost percepția lui. Oricum, la data când legionarii l-au urcat în tren pe rege, România era încă țară neutră în război. Fără să apucăm să tragem nici un glonț, pierdusem deja Basarabia și o halcă bună din Transilvania, chestie pe care s-a și bazat propaganda legionară în Loviluția organizată de ea.

Citat:

Consecintele intrarii Romaniei in WW2 alaturi de puterile naziste au fost dezastruoase,pe langa faptul ca nu am luat inapoi nici Basarabia,nici Bucovina de nord,mai a trebuit sa platim si despagubiri masive dupa WW2.

Alta ar fi fost situatia daca Romania era impotriva nazistilor,cum ar fi fost firesc,altfel am fi stat la masa tratativelor dupa ce s-ar fi terminat WW2.
Exact aceleași ar fi fost consecințele și dacă am fi luptat alături de Aliați și împotriva nemților, chestie care, în fața mașinii de război germane, ar fi durat câteva zile. În cazul Țărilor de Jos, glorioasa lor luptă cu nemții a durat câteva ore. Mai puternică, Franța a rezistat aproape două săptămâni în fața nemților. Spuneți că, dacă s-ar fi opus nemților soarta românilor ar fi fost mai bună ? Păi, exact asta au făcut polonezii, spre cinstea lor. Și cu ce a fost mai bună soarta lor ? A ținut cineva cont de enormele sacrificii făcute de polonezi în A Doua Abominație Mondială ? Au încasat-o de la Stalin-și-poporul -rus-libertate- ne-au - adus exact așa cum am încasat-o și noi. Din punct de vedere teritorial, chiar mai rău decât noi.

mihailt 26.02.2011 20:19:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 342299)
??? Când a înrolat Carol al II-lea România alături de naziști ??? Regele era foarte filo-britanic, a tatonat terenul ca să intre alături de Aliați și nu de Axă. Dar, din motive neclare, Aliații nu i-au oferit suficiente garanții sau asta a fost percepția lui. Oricum, la data când legionarii l-au urcat în tren pe rege, România era încă țară neutră în război. Fără să apucăm să tragem nici un glonț, pierdusem deja Basarabia și o halcă bună din Transilvania, chestie pe care s-a și bazat propaganda legionară în Loviluția organizată de ea.

Exact aceleași ar fi fost consecințele și dacă am fi luptat alături de Aliați și împotriva nemților, chestie care, în fața mașinii de război germane, ar fi durat câteva zile. În cazul Țărilor de Jos, glorioasa lor luptă cu nemții a durat câteva ore. Mai puternică, Franța a rezistat aproape două săptămâni în fața nemților. Spuneți că, dacă s-ar fi opus nemților soarta României ar fi fost mai bună ? Păi, exact asta au făcut polonezii, spre cinstea lor. Și cu ce a fost mai bună soarta lor ? A ținut cineva cont de enormele sacrificii făcute de polonezi în Al Doua Abominație Mondială ? Au încasat-o de la Stalin-și-poporul -rus-libertate- ne-au adus exact așa cum am încasat-o și noi. Din punct de vedere teritorial, chiar mai rău decât noi.

Mai frate ia vezi ce o fi declarat Carol al II lea prin martie 1938,vis-a-vis de Anschluss,nu o fi facut niste declaratii favorabile acestui act?
Sau ia vezi nu o fi semnat Carol al II lea in 23 martie 1939 la Bucuresti un tratat economic intre Romania si Germania nazista?
Si cate si cat or mai fi.
Da Franta a fost ocupata de Germania nazista in WW2,dar ce pierderi a avut Franta in WW2,sau cum i-a fost afectata economia?
Neglijabile.
Polonia intr-adevar a avut pierderi,dar dupa WW2 nu a obtinut teritorii contestate in detrimentul Germaniei?
Apoi nu stiu ce ar fi putut face "teribila masina germana de razboi" cand ar fi incercat sa treaca Carpatii,in Carpati tancurile nu ar fi valorat nimic,mai mult ar fi incurcat armata germana.
Sa se vada de exemplu cat a fost macinata armata germana in luptele de gherila din Serbia.

mihailt 26.02.2011 20:22:57

Romanii mai rezistasera in WW1 in fata alte masini teribile de razboi germane,cand aliatii austro ungari si germani ,s-au "impotmolit" in Romania,au fost batalii in Carpatii la Marasesti etc unde "teribila masina de razboi" a cam scartiit serios.
Apoi cand romanii au intors armele contra Germaniei in WW2 au trecut ca prin nimic prin Ungaria nazista,au ajuns si au dezrobit si Cehoslovacia.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:30:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.