Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Ziua Odihnei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9325)

angel4ver 01.05.2010 19:50:30

ok, nu am cuvinte :|
de fapt, nici nu stiu ce ar trebui sa vorbesc :|
stiam de site-ul cu revelatia. da, clar trebuie sa ma apuc sa citesc Biblia

carmina 01.05.2010 20:03:47

Draga vasalie draga, lasa-ne pe noi in gresitele noastre invataturi ortodoxe si meri mataluta de te hodine nitelus ca tare mai meriti o tar' de hodina, ca sper, n'ai uitat, azi e zi de sambata, destul ai muncit pe branci acilisica !

Sau teoria ca teoria, da' practica ne omoara?

vasalie 01.05.2010 20:13:57

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 241776)
Draga vasalie draga, lasa-ne pe noi in gresitele noastre invataturi ortodoxe si meri mataluta de te hodine nitelus ca tare mai meriti o tar' de hodina, ca sper, n'ai uitat, azi e zi de sambata, destul ai muncit pe branci acilisica !

"Dar Isus le-a rãspuns: "Tatãl Meu lucreazã pînã acum, si Eu de asemenea lucrez." (Ioan 5:17). Mantuitorul a spus aceste cuvinte in ziua sambetei. Lucrarea Domnului (propovaduirea Adevarului) se face si in ziua de odihna inchinata Domnului (ziua a saptea).

Stiu ca pe unii deranjeaza, dar este spre folosul celor cu inima sincera care vor cerceta.

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 241776)
Sau teoria ca teoria, da' practica ne omoara?

Fii mai explicita.

carmina 01.05.2010 20:32:02

Pai daca zi de odihna pt. mine este sambata, zi in care Domnul meu S-a odihnit, eu de ce sa fiu mai cu mot si sa fac altfel ? Ca doara nu lucram la norma? Sau, poate da?

Daca cumva atunci, vei fi intrebat de ce ai nesocotit ziua de odihna, te-ai gandit ce vei raspunde? Nu cumva nesocotind hotararile Lui pe El il nesocotesti?

Sau, oare, nu mai sta "dragostea de Dumnezeu in pazirea poruncilor Lui"? Sunt total confuza....

angel4ver 01.05.2010 20:43:23

din cate am citit, Constantin cel Mare a introdus serbarea duminicii in crestinism; nicidecum ca era trecuta in Biblia.
apoi, din cate mai stiu eu, cel ce se atinge de Cuvantul Domnului va fi pedepsit. corect?
dupa cum am zis, o sa ma apuc de citit. nu stiu cat imi va lua, pentru ca am si alktele de facut, dar o sa ma documentez si ce nu inteleg din Biblie am sa cer ajutor.
multumesc celor care mi-au raspuns ^^

gabriela8 01.05.2010 21:02:19

vasalie Specific protestantilor! Scoti fiecare propozitie pentru exegeza:21: si pe deasupra mai esti si ironic...

gabriela8 01.05.2010 21:15:52

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 241793)
din cate am citit, Constantin cel Mare a introdus serbarea duminicii in crestinism; nicidecum ca era trecuta in Biblia.
apoi, din cate mai stiu eu, cel ce se atinge de Cuvantul Domnului va fi pedepsit. corect?
dupa cum am zis, o sa ma apuc de citit. nu stiu cat imi va lua, pentru ca am si alktele de facut, dar o sa ma documentez si ce nu inteleg din Biblie am sa cer ajutor.

Imparatul Constantin cel Mare nu a facut altceva decat sa generalizeze Duminica zi de odihna in intreg Imperiul Roman intrucat era serbata deja de crestini! Nu a inventat el aceasta zi, ci crestinii se adunau in aceasta zi pentru "frangerea painii".

vasalie 01.05.2010 21:40:05

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241802)
Imparatul Constantin cel Mare nu a facut altceva decat sa generalizeze Duminica zi de odihna in intreg Imperiul Roman intrucat era serbata deja de crestini!

Constantin cel Mare a generalizat sarbatorirea zilei intaia a saptamanii, denumita "dies solis" (ziua soarelui).

Constantin cel Mare , pana la moarte un adorator al lui Sol Invictus, impune pazirea "prea onoratei zi a soarelui" ca zi oficiala de sarbatoare in tot imperiul. Textul din "Corpus Juris Civilis", vol. III, reda legea promulgata la 7 martie 321 d.Hr.:

"Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura neimpiedicati de lege, pentru ca uneori nici o alta zi nu este mai favorabila lucrarilor agricole."

Denumirea de "dies domini" (duminica) se da acestei zile abia in anul 386 - sinodul de la Aquilea.

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241802)
Nu a inventat el aceasta zi, ci crestinii se adunau in aceasta zi pentru "frangerea painii".

Primii crestini faceau "frangerea painii" in fiecare zi (nu doar in ziua intaia a saptamanii):

"Toti împreunã erau nelipsiti de la Templu în fiecare zi, frîngeau pîinea acasã, si luau hrana, cu bucurie si curãtie de inimã."(Faptele Apostolilor 2:46)

Eu propun sa nu va mai chinuiti degeaba. In Sfanta Scriptura nu veti gasi nici un argument pentru pazirea zilei intaia a saptamanii, ca zi de odihna inchinata Domnului. In schimb, veti vedea (daca cercetati Scriptura) ca Dumnezeu a binecuvantat si sfintit o singura zi a saptamanii: ziua a saptea.

Danut7 01.05.2010 21:58:02

Sambata a fost ziua de odihna a Vechiului Testament.Duminica este ziua de odihna a Noului Testament.Amandoua sunt Sabate.Si Duminica este Sabat(Evrei 4:7-9).Asezamintele si poruncile Vechiului Testament, cat si Legea au fost o umbra a Noului Testament si a asezamantului Imparatiei Cerurilor adus de Hristos pe pamant, Biserica, care este Trupul Sau(Col 2:15-17).Sambata a fost o umbra a Duminicii care este ziua Imparatiei Cerurilor, ziua in care a Inviat Domnul nostru din morti.Ziua care ne-a impacat cu Dumnezeu si una cu Sabatul lui Dumnezeu prin Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul.Orisicine tine sambata si legea veche marturiseste ca nu a primit harul si Hristos nu-i va folosii la nimic(Gal 5:1-4).

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 135491)
Cu rabdare sa citesti acest text, daca nu vei avea idei preconcepute vei intelege sinteza mea. Duminica -odihna noastra in Dumnezeu- care desavarseste creatia.
In aceasta oprire a activitatii noastre create si primire a activitatii necreate divine, noi suntem insotiti nu numai de Logosul providential, care dupa ce a creat lumea si a dezvoltat-o pana la limita puterilor ei, acum se odihneste ca sa revina la exclusiva activitate necreata, ci si de Logosul intrupat, care moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei, si invie cu noi in Duminica fara de sfarsit. Propriu zis, daca Logosul nu s-ar fi intrupat sa moara si sa invie impreuna cu noi ca om, n-am fi putut ajunge nici la Sabatul creatiunii si la ziua a opt-a a indumnezeirii, fiind opriti de pacat. Iar Dumnezeu n-ar fi putut avea satisfactia de-a trece la aceasta odihna, dupa incheierea in mod fericit a lucrarii Sale in legatura cu creatiunea. Logosul isi desavarseste opera in legatura cu Hristos. Prin Hristos ne implinim destinul nostru, ne indumnezeim.
Mistica Sfantului Maxim este o mistica hristologica, fara sa inceteze de a fi un sistem atotcuprinzator, in care lumea intra si se valorifica pentru veci in toata amploarea ei.

almaris 02.05.2010 15:14:56

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 241568)
vii aici pe forumul crestin-ortodox, sa arunci cu noroi in credinta noastra stramoseasca, de 2000 de ani

Ma asteptam sa vii cu acest stereotip ca reactie.

Mihnea Dragomir 02.05.2010 15:26:07

Necreștinii sărbătoresc alte zile ca fiind ziua dumnezeului lor. Musulmanii, vinerea. Evreii, ca și adventiștii, sâmbăta. Creștinii sărbătoresc Duminica, ziua Soarelui lor, care este Cristos.

almaris 02.05.2010 15:27:18

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241623)
Observ ca tu procedezi exact cum va invata la adunare defalci fiecare propozitie, mai exact faci exegeza punctelor de vedere ale forumistilor ortodocsi.

Oops, da' de unde stii ca la "adunare" se invata asa ceva? Cred ca nu din prea multa intelepciune spui asa ceva. Altfel ai fi observat ca e mai usor de urmarit in modul in care scriu eu decat daca as pune un ditamai textul deodata si oricum ideile abordate sunt diferite. Si oricum nu am reactii doar la ceea ce spun forumistii ortodocsi, mai multa atentie pe viitor si mai mult calm ca nu sunt dusmanul nimanui.
Citat:

Pentru voi sunt doar 3 persoane in Rai pentru noi ortodocsii Raiul este plin de Sfinti Cuviosi, Mucenici, Ierarhi,Prooroci,Apostoli care si-au dat viata pentru Cuvantul Evangheliei! Si bineinteles in fruntea Sfintilor este Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu pe care voi o denigrati.

Pentru mine ca vorbesc in numele meu, incearca si vino putin in anul 2010, ai o atitudine demna de timpuri trecute demult, nu stiu daca ma pricepi. Daca pentru tine sunt in rai toti cei pe care i-ai enumerat, foarte bine. Numai ca intri in conflict cu unele afirmatii biblice si ce facem pana la urma? Crezi ca mie nu mi-ar conveni sa fie asa, ce bine ar fi, dar daca realitatea e alta, prefer sa nu ma mint singur.
Citat:

Asadar bine spun unii Sfinti Parinti cand afirma ca nu ai ce discuta cu cei care nu cred in Sfanta Cruce , Maica Domnului si Sfinti!

Sfintii ii apara pe ai lor si ceea ce au invatat dansii, in mod normal trebuiau sa spuna ca nu ai ce discuta cu aceia care nu cred in Dumnezeu.
Citat:

Biserica noastra e plina de sfintenie, sfintenia voastra unde e?!

E cam mult spus, in ce consta sfintenia asta? Stiu ca exista, nu neg, dar de ce ar fi sfintenia doar un atribut al unora?

almaris 02.05.2010 15:29:52

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 241680)
Ati transformat ziua de odihna inchinata Domnului (asa cum spune porunca scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) in sambata mortilor.

O data pe an doar, oricum cred ca e valabil si pentru unii care "tin" sambata, daca intelegi ce vreau sa zic.

almaris 02.05.2010 15:31:13

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 241684)
Buna ziua tuturora, sunt mai nou pe forum si as vrea sa intreb, sfios si cucernic, daca io ma odihnesc toata saptamana, de luni pana duminca, fac pacate. Va multumesc de raspuns.

Sper ca nu te odihnesti 24 de ore din 24.

almaris 02.05.2010 15:34:12

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241702)
Nu am transformat nimic! Invierea Domnului umbreste ziua sambetei.

E foarte frumos ce spui, numai ca important este ca Domnul a inviat, nu cand a inviat. Asta e tot ce conteaza. Bine ca nu stim ziua cand s-a nascut, poate a fost miercurea, si aveam ziua asta de odihna acuma.

almaris 02.05.2010 15:36:18

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 241724)
in ce zi a inviat Iisus Hristos ?

Nu are importanta ora, minutul, ziua. Important e ca a inviat. Pentru cine crede normal. Pentru unii, se stiu ei care, moartea Mantuitorului a fost o calatorie pe la iad, pe la rai, asa ca despre ce inviere vorbim.

almaris 02.05.2010 15:41:49

Citat:

Nu, Constantin nu a introdus nimic, doar a dat decret ca sa impace si capra si varza, si pe crestini si pe cei care nu erau. E drept ca de bucurie ca Domnul a inviat in ziua intai a saptamanii unii au inceput sa se inchine in aceasta zi, dar asta nu schimba cu nimic ceea ce deja era bine stabilit de Dumnezeu.

almaris 02.05.2010 15:46:54

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 241813)
Primii crestini faceau "frangerea painii" in fiecare zi (nu doar in ziua intaia a saptamanii):

"Toti împreunã erau nelipsiti de la Templu în fiecare zi, frîngeau pîinea acasã, si luau hrana, cu bucurie si curãtie de inimã."(Faptele Apostolilor 2:46)

Eu propun sa nu va mai chinuiti degeaba. In Sfanta Scriptura nu veti gasi nici un argument pentru pazirea zilei intaia a saptamanii, ca zi de odihna inchinata Domnului. In schimb, veti vedea (daca cercetati Scriptura) ca Dumnezeu a binecuvantat si sfintit o singura zi a saptamanii: ziua a saptea.

Daca vrei sa gasesti ceva sa-ti iasa invatatura te legi de tot felul de detalii. Daca merg dupa logica unora, apostolul Pavel frangea painea duminica, sambata mergea la sinagoga sau prin alte locatii sa propovaduiasca. Se pot trage trei concluzii: fie tinea duminica, fie sambata, fie niciuna. Oare asa sa fie?

Noesisaa 02.05.2010 17:53:33

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 241942)
Ma asteptam sa vii cu acest stereotip ca reactie.

Da, dar este o reactie normala. Sincer, nu cred ca ajungi sa castigi pe nici un ortodox de partea cealalta prin atacarea constanta a unor lucruri in care in general ortodocsii cred de mici copii. Nu prea imi dau seama care e strategia. In afara de a crea zazanie.

gabriela8 02.05.2010 18:00:59

Almaris, cel mai bine este sa ramai in patratica ta:69: Tu singura ai recunoscut ca nu prea aveti sfintenie:35: Nu ai obosit sa tot faci exegeza la tot ce spunem noi? Eu zic sa nu te mai obosesti si daca sunt invechita asta este; nu-mi amintesc ca Mantuitorul sa se fi schimbat! Restul... vedem la judecata unde doresc sa avem un raspuns bun!

vasalie 02.05.2010 19:00:34

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 241949)
O data pe an doar, oricum cred ca e valabil si pentru unii care "tin" sambata, daca intelegi ce vreau sa zic.

Inteleg ce vrei sa zici, si,din pacate, cred ca ai dreptate.

vasalie 02.05.2010 19:03:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 241946)
Necreștinii sărbătoresc alte zile ca fiind ziua dumnezeului lor. Musulmanii, vinerea. Evreii, ca și adventiștii, sâmbăta. Creștinii sărbătoresc Duminica, ziua Soarelui lor, care este Cristos.

Vrei sa spui ca Dumnezeul evreilor (a lui Avraam, Isac si Iacov) nu este acelasi cu Dumnezeul crestinilor?

Cand a fost schimbat Dumnezeu? Cand au fost schimbate poruncile Sale, scrise in piatra de Insusi Dumnezeu?

georgeval 02.05.2010 19:04:58

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 241708)
Nu am interpretat nimic. Doar am dat niste citate care nu va convin din Catehismul ortodox. Si, mai am multe de acestea.

Nu putem pierde din vedere Invierea. Noi nu credem in "suflete nemuritoare" ci credem in Inviererea Domnului (care a avut loc) si invierea mortilor (care va avea loc la revenirea Mantuitorului).

Dvs., care credeti in "nemurirea sufletului" si supravietuirea acestuia intr-o forma constienta, mai credeti in inviere? Ce rost mai are aceasta?

Cititi 1 Corinteni cap. 15, incepand cu vers. 12. Vedeti ce frumos si convingator vorbeste Sfantul Apostol Pavel despre nadejdea invierii in credinta crestina (credinta de zi cu zi, nu numai de duminica).

Asta chiar este incumetare. Intr-un fel, totusi, aveti dreptate. Un "dumnezeu" a facut aceasta schimbare. Este cel descris in profetiile lui Daniel:"se va incumeta sa schimbe vremile si legea"(Daniel 7:25) Probabil pe acest "dumnezeu" il ascultati.

Eu raman in ascultare de Dumnezeul care a sfintit si binecuvantat ziua a saptea si a scris-o ca lege (porunca) pe piatra.

Pentru ca Sfantul Apostol Pavel spune:

"Taierea imprejur nu este nimic si netaierea imprejur nu este nimic, ci pazirea poruncilor lui Dumnezeu" (1 Corinteni 7:19).
Eu prefer sa pazesc poruncile lui Dumnezeu (prin puterea pe care o da harul Sau). Dvs., care respingeti poruncile (cel putin una), poate preferati taierea imprejur.

Aceeasi atitudine fata de Scriptura. Interpretari arbitrare. Pai in acest mod nu se poate intelege Scriptura- aruncand niste versete incercand sa aparati ceva- pai tot Apostolul Pavel ne spune: "Nimeni sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete. Care sunt umbra celor viitoare"
Asa vom continua la infinit. Un verset dumneavoastra un verset noi. Cred ca trebuie sa avem in minte indemnul Mantuitorului- Ce este scris? Cum citesti?
Eu inclin spre o interpretare a Sfintilor Parinti- care au trecut de litera Scripturii si au interpretat-o in Duh.

vasalie 02.05.2010 19:58:26

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 242001)
Aceeasi atitudine fata de Scriptura. Interpretari arbitrare. Pai in acest mod nu se poate intelege Scriptura- aruncand niste versete incercand sa aparati ceva- pai tot Apostolul Pavel ne spune: "Nimeni sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete. Care sunt umbra celor viitoare"

Te folosesti de vrsetul din Coloseni 2:16, scos din context si tradus gresit (la sfarsitul versetului se vorbeste despre sabate, nu despre sambete).

Sa analizam ce scrie in Coloseni cap. 2 incepand cu versetul 14 pana la 17.

Trebuie sa facem diferenta intre legile care erau date pentru a simboliza pe Domnul Iisus Hristos (legea jertfei, legea preotiei, etc) si legile care reflectau caracterul lui Dumnezeu (cele zece porunci). Primele au fost scrise, pe zapis, de Moise si au fost puse langa chivot. Celelalte, au fost scrise de Insusi Dumnezeu, pe piatra si au fost puse in chivot.

In Coloseni 2:14-17 se vorbeste despre acele legi, care erau scrise pe zapis, il simbolizau pe Domnul Iisus Hristos, si "au fost pironite pe cruce"(vezi vers. 14).

"A STERS ZAPISUL CU PORUNCILE LUI, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, PIRONINDU-L PE CRUCE. A sters domniile si stapanirile, si le-a facut de ocara inaintea lumii, dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. Nimeni dar sa nu va judece cu privire la o mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privirea la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, DAR TRUPUL ESTE A LUI HRISTOS"(Coloseni 2:14-17).

Se vorbeste despre niste porunci scrise pe zapis, si care stateau impotriva noastra. "Luati cartea (ZAPISUL) aceasta a legii, si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo MARTORA IMPOTRIVA TA"(Deuteronom 31:26) In acea carte (zapis) erau scrise legi privitoare la sarbatori si ceremonii (care cuprindeau, printre altele, reguli cu privire la mancare sau bautura). Existau sabate ceremoniale, 7 sau 8 la numar. Ex: "Ziua Ispasirii",sarbatorita o data pe an,era considerata ca o zi de sabat (vezi Levitic 16:31) A nu se confunda cu sabatul zilei a saptea scris pe piatra de Insusi Dumnezeu.

Nu se face nici o referire la CELE ZECE PORUNCI, scrise pe piatra si puse in chivot. Acestea nu simbolizau trupul lui Hristos. CELE ZECE PORUNCI, sunt legi vesnice, care reflecta caracterul lui Dumnezeu.

Citat:

Asa vom continua la infinit. Un verset dumneavoastra un verset noi. Cred ca trebuie sa avem in minte indemnul Mantuitorului- Ce este scris? Cum citesti?
Eu inclin spre o interpretare a Sfintilor Parinti- care au trecut de litera Scripturii si au interpretat-o in Duh.

Faceti selectie din invataturile Sfintilor Parinti. In ortodoxie se recunoaste ca "Sfintii Parinti au gresit".

Citez dintr-o lucrare ortodoxa:

"Acesti Sfinti si Părinti ai Bisericii au formulat uneori păreri personale care nu au coincis cu învătătura Bisericii, însă nu au făcut din ele dogme si nici nu le-au răspândit ca fiind neapărat adevărate. Există unele învătături gresite formulate de unii Părinti ai Bisericii, însă Biserica le-a trecut cu vederea întrucât autorii lor le-au prezentat doar ca păreri personale." Am copiat de aici:
http://www.odaiadesus.ro/dezacorduri.html

Acum, astept o interpretare a Sfintilor Parinti.Selecteza una care-ti convine, sa o verificam cu Sfanta Scriptura.

Mihnea Dragomir 02.05.2010 22:21:07

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 241998)
Vrei sa spui ca Dumnezeul evreilor (a lui Avraam, Isac si Iacov) nu este acelasi cu Dumnezeul crestinilor?

Cand a fost schimbat Dumnezeu? Cand au fost schimbate poruncile Sale, scrise in piatra de Insusi Dumnezeu?

Dumnezeul evreilor DE ASTĂZI nu mai este, în mod evident, același cu Dumnezeul creștinilor. Altfel, ar însemna că nu sunt două religii diferite, ci variante ale uneia singure, ambele mântuitoare. Ar însemna că nici nu este necesară convertirea. Ar însemna că cei care au răspândit cuvântul Evangheliei între evrei și musulmani (alții care consideră că se închină aceluiași Dumnezeu), uneori cu sângele lor, nu au fost sfinți, ci simpli idioți.

Urmașii evreilor de atunci și care se închină aceluiași Dumnezeu (a lui Avraam, Isac și Iacob) sunt creștinii: ei sunt Noul Popor Ales. Evreii de astăzi sunt urmașii arhiereilor, cărturarilor și fariseilor care au rămas surzi și cărora li s-au împietrit inimile la auzul Evangheliei lui Dumnezeu.

P.S.: Poruncile lui Dumnezeu sunt neschimbabile. Nu am întâlnit cuvântul "sâmbătă" în acele porunci.

georgeval 02.05.2010 22:42:32

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 242019)
Te folosesti de vrsetul din Coloseni 2:16, scos din context si tradus gresit (la sfarsitul versetului se vorbeste despre sabate, nu despre sambete).

Trebuie sa facem diferenta intre legile care erau date pentru a simboliza pe Domnul Iisus Hristos (legea jertfei, legea preotiei, etc) si legile care reflectau caracterul lui Dumnezeu (cele zece porunci). Primele au fost scrise, pe zapis, de Moise si au fost puse langa chivot. Celelalte, au fost scrise de Insusi Dumnezeu, pe piatra si au fost puse in chivot.

In Coloseni 2:14-17 se vorbeste despre acele legi, care erau scrise pe zapis, il simbolizau pe Domnul Iisus Hristos, si "au fost pironite pe cruce"(vezi vers. 14).

"A STERS ZAPISUL CU PORUNCILE LUI, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, PIRONINDU-L PE CRUCE. A sters domniile si stapanirile, si le-a facut de ocara inaintea lumii, dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. Nimeni dar sa nu va judece cu privire la o mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privirea la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, DAR TRUPUL ESTE A LUI HRISTOS"(Coloseni 2:14-17).

Se vorbeste despre niste porunci scrise pe zapis, si care stateau impotriva noastra. "Luati cartea (ZAPISUL) aceasta a legii, si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo MARTORA IMPOTRIVA TA"(Deuteronom 31:26) In acea carte (zapis) erau scrise legi privitoare la sarbatori si ceremonii (care cuprindeau, printre altele, reguli cu privire la mancare sau bautura). Existau sabate ceremoniale, 7 sau 8 la numar. Ex: "Ziua Ispasirii",sarbatorita o data pe an,era considerata ca o zi de sabat (vezi Levitic 16:31) A nu se confunda cu sabatul zilei a saptea scris pe piatra de Insusi Dumnezeu.

Nu se face nici o referire la CELE ZECE PORUNCI, scrise pe piatra si puse in chivot. Acestea nu simbolizau trupul lui Hristos. CELE ZECE PORUNCI, sunt legi vesnice, care reflecta caracterul lui Dumnezeu.

Faceti selectie din invataturile Sfintilor Parinti. In ortodoxie se recunoaste ca "Sfintii Parinti au gresit".

Citez dintr-o lucrare ortodoxa:

"Acesti Sfinti si Părinti ai Bisericii au formulat uneori păreri personale care nu au coincis cu învătătura Bisericii, însă nu au făcut din ele dogme si nici nu le-au răspândit ca fiind neapărat adevărate. Există unele învătături gresite formulate de unii Părinti ai Bisericii, însă Biserica le-a trecut cu vederea întrucât autorii lor le-au prezentat doar ca păreri personale." Am copiat de aici:
http://www.odaiadesus.ro/dezacorduri.html

Acum, astept o interpretare a Sfintilor Parinti.Selecteza una care-ti convine, sa o verificam cu Sfanta Scriptura.

In primul rand trebuie sa faceti diferenta intre dogma si parerile personale ale unor Sfinti Parinti- teologumene- nu greseli cum le numiti dumneavoastra.
Cat despre Coloseni 2 este clar ca Apostolul subliniaza trecerea de la legea veche- in care inca ati ramas- la cea noua.
Mai intai, inainte de a contesta unitatea de invatura a Sfintilor Parinti ar fi bine sa va ocupati de parerile subiective si divergente ale unora din cultul dumneavoastra. Si pornesc de la aceelasi text- oare mai sunt in Duh, ca doar Duhul uneste nu dezbina.

almaris 02.05.2010 23:17:56

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 241980)
Da, dar este o reactie normala. Sincer, nu cred ca ajungi sa castigi pe nici un ortodox de partea cealalta prin atacarea constanta a unor lucruri in care in general ortodocsii cred de mici copii. Nu prea imi dau seama care e strategia. In afara de a crea zazanie.

Ai scos deja scutul sa te aperi impotriva celor care se pare ca vin cu strategii pe forum pentru a agata crestini de o confesiune si sa-i faca de alta. Si la ce ar folosi? Vezi tu mai Noesisaa, daca noi vom ajunge vreodata in Imparatia Cerurilor se va intampla asta nu datorita parerilor teologice pe care le avem, ci datorita unui caracter care sa corespunda cu lumea aceea. Personal, la ora actuala nu ma vad prea bine din acest punct de vedere, dar am o mare sansa ca rabdarea lui Dumnezeu e mare.

De ce t-i se pare ca as crea zazanie nu stiu, daca ai avea intr-adevar o viziune libera, nu una inchistata, nu ai mai vedea in acest fel, mai ales ca nu spun lucruri noi.

almaris 02.05.2010 23:23:44

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241984)
Almaris, cel mai bine este sa ramai in patratica ta:69: Tu singura ai recunoscut ca nu prea aveti sfintenie:35: Nu ai obosit sa tot faci exegeza la tot ce spunem noi? Eu zic sa nu te mai obosesti si daca sunt invechita asta este; nu-mi amintesc ca Mantuitorul sa se fi schimbat! Restul... vedem la judecata unde doresc sa avem un raspuns bun!

Draga Gabriela, imi dai o replica de om ramas fara replica. Nu vrei sa faci niciun efort macar sa nu mai spui prostioare cam la fiecare postare(cel putin cele in care te adresezi mie), nici asta nu face exceptie: patratici, nu as avea sfintenie(!?), exegeza(ai o obsesie se pare).

eodor nastasa 03.05.2010 00:49:42

D'atata garagata o sa tociti Biblia, si sa va vad io, cum o sa va mai pocniti peste gura cu versete din Biblie, daca n'or sa mai fie inteligibile...A?:4:

p.s. hai ca's mare, dati, ca'ncape...daca vreti sa ma pocniti :4:

AlinB 03.05.2010 13:45:37

Citat:

Ti-am mai recomandat dar se pare ca ai ignorat "Calauza in Credinta Ortodoxa" a parintelui Ilie Cleopa.

O poti cumpara online (poate n-ai sa o gasesti in librariile din orasul tau)

http://www.librariasophia.ro/carti-c...m.-so-536.html

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...e,-arhim..html

http://nemteanca.ro/Calauza-in-credi...xa-(Pr.-Cleopa)

Daca ai probleme cu comanda pe site -urile astea doua, iti mai caut (sau poti sa cauti pe google) altele.

Daca vrei, o gasesti si online partial sau integral:

Integral (543pagini) o gasesti aici:
http://www.scribd.com/doc/27757818/C...dinta-Ortodoxa

Poti sa o descarci (pdf) daca iti faci cont pe scribd (gratuit).

Chestia cu "Constantin cel Mare a introdus duminica in locul sambatei" este de obicei prima minciuna care o auzi de la un adventist atunci cand isi incepe propaganda cu "sabatul".

NU lua de bun tot ce iti zic ei, cauta adevarul.

AlinB 03.05.2010 14:15:10

Citat:

Asa cum abolirea regulilor referitoare la "mancare si batura" face clar referire la regimul mancarurilor curate si necurate, descrierea "Zi de sabatoare, luna noua, zi de sabat" face referire la cele 3 tipuri de sabate: anuale, lunare, saptamanale - deci toate au fost desfiintate.

Restul povestilor inventate de adventisti pentru care ar trebui sa credem ca de fapt n-au fost desfiintate, nu se regasesc in Biblie.

De altfel si la Gal 4:10 zice la fel: "Țineți zile și luni și timpuri și ani?"

Crestinii nu au mai tinut nici un fel de Sabat.

Duminica nu este un "sabat alternativ" ci o sarbatoare in cinstea Domnului.
Pana cand Constantin cel Mare n-a dat libertate crestinismului, nici macar nu se punea problema sa nu se lucreze in acea zi.

Acum duminica este zi de odihna dar din porunca bisericeasca, asa cum sunt si alte sarbatori in care omul ar trebui sa lase preocuparea pentru cele materiale si sa se ocupe mai mult de cele spirituale.

Majoritatea crestinilor din acea perioada erau oameni simpli care trebuiau sa-si castige existenta in fiecare zi, iar crestinismul nu inregistreaza din acele timpuri nici macar un singur "martir pentru sabath" asa cum se dau unii adventisti in ziua de azi pentru ca vezi Doamne sunt persecutati ca "tin sabatul" pentru ca sefu' nu le-a permis sa stea sambata acasa.

Ba chiar au inventat o asa zisa "vreme duminicala" care exista doar in imaginatia lor si o asteapta si mai si ca venirea Domnului, in care toate visele si ambitiile lor sabathale ar fi confirmate - ziua in care se va interzice tinerea sabatului si va fi obligatorie ziua de odihna "duminicala" iar ei vor deveni gloriosi martiri ai sabatului.

Daniel777 03.05.2010 15:32:15

pentru angelforever

Spui ca vei citi Biblia cand vei avea timp si astfel iti vei lamuri problema.Ma gandesc ca nu este o ratiune buna in asta.
Multi vor sa citeasca Biblia ca sa se lamureasca in diferite aspecte,si mai rau se incurca.
Biblia nu este o carte ca oricare alta,nu este atat de accesibila pe cat se poate crede.Nu ca ar avea secrete,insa multe lucruri au interpretari duhovnicesti,ale caror talcuiri le putem afla doar de la Sfintii Parinti.
Daca stii cumva,chiar evreii s-au incurcat in citirea Bibliei,care era scrisa de prorocii lor,si a venit Iisus sa le-o desluseasca,insa ei nu au inteles-si urmarea presupun ca o stii.
Deci,Biserica are grija ca prin Traditia pe care o pastreaza de 2000 de ani,si prin Sfintii Parinti,sa le talcuiasca celor care vor sa stie ,fragmente din Biblie.
Iar daca Biserica stie ca Duminica este ziua cinstirii Domnului,ziua Invierii,si daca Duminica se face liturghia pentru toata lumea,de ce am vrea noi sa ne imaginam altceva,sa scotocim acolo unde nu este de scotocit,si sa ne facem socoteli dupa mintea noastra?

Ascultarea de Biserica inseamna totul,de asta depinde mantuirea noastra.De ce sa incercam sa facem noi propriile reguli? Nu asta au facut deja sectele,si fiecare are adevarul ei?
Daca vrei sambata in locul duminicii,o gasesti la evrei,la martorii lui Iehova,insa acolo nu este mantuire.
Tu alegi!

angel4ver 03.05.2010 19:33:14

nu am spus ca aleg sambata in locul duminicii.
ideea este cana pana acum mi se spunea de toata lumea (indiferent de religie) ca Biblia este scrisa de Dumnezeu si ca cel care modifica Cuvantul lui Dumnezeu (adica Biblia sau Sf. Scriptura) o sa fie aspru pedepsit.
daca in Biblie scrie ca e duminica e prima zi a saptamanii, de ce mai sarbatorim Duminica? aici e nedumerirea si cu Biblia in fata ar trebui sa explice. Constantin cel Mare a decis, dar pe baza a ce? ca unii sarbatoreau sambata si altii duminica sau reiese undeva din Biblie chestia asta?
am mai vorbit astazi cu cineva care stie mult mai multe decat mine despre religie si este batran, dar nu cred ca asta conteaza. si mi-a spus cateva lucruri, desi a zis ca o sa citeasca si el dintr-o Biblie ortodoxa mai veche (ca din cate am inteles, inainte Vechiul Testament avea un volum cum ar veni si Noul Testament era un alt volum; deci e o Biblie mai veche spre deosebire de ce-a aparut acum) si o sa-mi explice pe intelesul meu.

alin, m-am uitat pe site-uri si am de gand sa citesc ala. Urmeaza sa-mi fac comanda de pe internet cat de curand. multumesc mult inca odata.

almaris 03.05.2010 20:58:46

Citat:

Apostolul Pavel ne spune: "Nimeni sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete. Care sunt umbra celor viitoare"

Adica Pavel, evreu cu acte in regula da cu legea de pamant, permitandu-si sa desconsidere una din cele zece porunci, fie si aceea cu latura ceremoniala, adica a patra. Ideea este ca Pavel nu a impus nimanui sabatul, dar nici nu l-a calcat in picioare.
Citat:

Iar acest duh le-a spus dansilor, oameni de biserica, profund inclinati inspre spiritualitate ca una dintre cele zece porunci nu mai e asa de importanta. Convingerea mea e ca nu au facut-o in mod constient, insa datoria urmasilor lor este sa mai cerceteze.

vasalie 03.05.2010 21:07:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 242244)
Acum duminica este zi de odihna dar din porunca bisericeasca,

Mare adevar ai spus (pacat ca restul postarii tale a fost doar vorbareala goala).

Intr-adevar, duminica a devenit zi de odihna ca urmare a hotararilor bisericesti. Dumnezeu nu are nici un amestec in alegerea acestei zile. EL a hotarat si sapat in piatra o alta zi, pe care a sfintit-o si binecuvantat-o (ziua a saptea).

P.S. Mai ramane sa stabiliti ,impreuna cu Mihnea Dragomir, care biserica a stabilit ca duminica sa fie zi de odihna: Biserica Catolica sau Biserica Ortodoxa.

Biserica Catolica recunoaste cu mandrie ca ea a facut aceasta schimbare. Dau niste citate, in sprijinul acestei afirmatii:

""Biserica Catolica, pentru mai mult de o mie de ani inainte de existenta vreunui Protestant, in virtutea misiunii sale divine, a schimbat ziua din Sambata in Duminica." - Catholic Mirror, 23 Sept. 1893.

"Intrebare, Care este ziua Sabatului?
Raspuns, Sambata este ziua Sabatului.
I, De ce noi pazim Duminica in locul Sambetei?
R, Noi pazim Duminica in locul Sambetei pentru ca Biserica Catolica, la Conciliul din Laodicea (336 d.H.), a transferat solemnitatea din Sambata la Duminica.
" - Convert's Catechism of Catholic Doctrine, p. 50, de Reverend Peter Geierman.

Cardinalul Gibbons declara, "Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur rand sa autorizeze sfintirea Duminicii. Scripturile impun pazirea Sambetei." - The Faith of Our Fathers (100th Edition) p. 89.

"Duminica este o institutie Catolica si cerinta ei de a fi pazita poate fi aparata doar in principiile Catolice... De la inceputul pana la sfarsitul Scripturilor nu exista nici un singur pasaj care sa garanteze transferul serviciului public saptamanal de inchinare din ultima zi a saptamanii in prima zi." - Catholic Press (Sydney, Australia) Aug. 25, 1900.

almaris 03.05.2010 21:08:27

Citat:

Si totusi, cum am mai spus, sabatul are latura ceremoniala, nu tine de morala, nu afecteaza pe aproapele meu daca tin sabatul sau nu. Si totusi Dumnezeu stie mai bine de ce a inclus-o in cele zece. Marea majoritate a oamenilor nu cunosc aceste detalii, aceste chichite teologice insa aceia care se preocupa ar trebui ca macar la nivel teoretic sa recunoasca autoritatea lui Dumnezeu de a legifera, in fata oricarui om sau organizatii, fie aceea chiar biserica.

almaris 03.05.2010 21:11:20

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 242049)
Dumnezeul evreilor DE ASTĂZI nu mai este, în mod evident, același cu Dumnezeul creștinilor.

Din pacate in multe cazuri este, dar dumnezeu cu "d" nu cu "D".
Citat:

Altfel, ar însemna că nu sunt două religii diferite, ci variante ale uneia singure, ambele mântuitoare.

Religiile pot fi o mie, credinta doar una.
Citat:

Poruncile lui Dumnezeu sunt neschimbabile. Nu am întâlnit cuvântul "sâmbătă" în acele porunci.

Dar "duminica" ai gasit?

almaris 03.05.2010 21:17:04

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 242060)
Apostolul subliniaza trecerea de la legea veche, la cea noua.

Adica legea veche 10 porunci, iar cea noua 9 porunci, sau 8 la unii. Nu ne-am gasit sa umblam decat la codul de legi al lui Dumnezeu, ce curaj inconstient sa ai sa faci asta. Una era sa mai ajustezi ce a scris Solomon, Isaia sau Pavel si alta e sa te bagi peste ce a scris Dumnezeu Insusi. Cam mare semetirea!

Apropo, de cate ori apare Dumnezeu ca scriind ceva cu mana Sa in Scriptura? Ia vedeti ca mai sunt cazuri si nu s-a gasit nimeni sa vina cu interpretari in "duh".

AlinB 03.05.2010 21:17:13

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 242500)
Mare adevar ai spus (pacat ca restul postarii tale a fost doar vorbareala goala).

"Vorba goala" sunt citate din Scriptura, limpezi si pe intelesul tutor care vor sa inteleaga (mai putin adventistii, desigur)
Dar stim ca pentru ei Scriptura e buna doar atunci cand e folosita pe post de pacalici pentru naivi.

Citat:

Intr-adevar, duminica a devenit zi de odihna ca urmare a hotararilor bisericesti. Dumnezeu nu are nici un amestec in alegerea acestei zile. EL a hotarat si sapat in piatra o alta zi, pe care a sfintit-o si binecuvantat-o (ziua a saptea).

P.S. Mai ramane sa stabiliti ,impreuna cu Mihnea Dragomir, care biserica a stabilit ca duminica sa fie zi de odihna: Biserica Catolica sau Biserica Ortodoxa.
Pentru crestini, sabatele au fost anulate.
Duminica NU este "noul sabath" ci o zi de sarbatoare asa cum e si pentru alte evenimente pe care Biserica le sarbatoreste de-a lungul anului.

IMHO,
asta este pozitia teologica care arata o intelegere corecta a Scripturii.

Ce sustin catolicii ca sa-si asume anumite prereogative care nu le au, si sa le dea peste nas la protestantii ne-sabathieni, e alta treaba, te certi cu MD pentru asta. :4:

AlinB 03.05.2010 21:19:17

Citat:

În prealabil postat de angel4ver (Post 242436)
nu am spus ca aleg sambata in locul duminicii.
ideea este cana pana acum mi se spunea de toata lumea (indiferent de religie) ca Biblia este scrisa de Dumnezeu si ca cel care modifica Cuvantul lui Dumnezeu (adica Biblia sau Sf. Scriptura) o sa fie aspru pedepsit.
daca in Biblie scrie ca e duminica e prima zi a saptamanii, de ce mai sarbatorim Duminica? aici e nedumerirea si cu Biblia in fata ar trebui sa explice. Constantin cel Mare a decis, dar pe baza a ce? ca unii sarbatoreau sambata si altii duminica sau reiese undeva din Biblie chestia asta?

Am raspuns deja la chestiunea asta, pe scurt, aici.

Poti consulta si cartea parintelui Cleopa despre aceasta chestiune are doua capitole separate pentru chestiunea asta, uita-te la cuprins.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:28:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.