Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Taxe bisericesti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9125)

MarinaAlca 10.04.2010 15:06:33

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 233157)
Esti avocatul poporului???????? Citeste tu cu atentie si apoi da-ti cu parerea. Va plangeti de taxe mari la Sf.Biserica, si apoi banii ii dati pe mancare, decat sa dati la biserica si va plangeti ca va merge rau !

:24:Hai ca n-am mai ras, cu atata pofta, de multa vreme.Multumesc.
Daca imi merge rau , asta se intampla pentru pacatele mele, nu ptr ca sunt carcotasa in privinta taxelor impuse de unele biserici!
In privinta mancarii, te intreb: tu te hranesti cu aer, surato?:35: Zice Dumnezeu, undeva, ca trebuie sa murim de foame?

Treaba sta cam asa:din nefericire, multi se comporta ca si cum, forumul acesta ar fi "cosul lor de gunoi" (SPER CA DE DATA ASTA AI OBSERVAT GHILIMELELE!!).. in sensul ca aici refuleaza toata "mizeria" produsa de neimplinirile si frustrarile din viata lor personala... la un moment dat, am avut si eu aceasta tendinta.. dar am gasit solutia: fie fac cateva ture de bloc in pas alergator, fie sap gradina:1:

PS. La mesajele urmatoare, nu-ti mai raspund.. nu ca n-as avea replica, dar se vede de la o posta ca ti-i tare drag sa cauti pricina oricui... stii? ptr o cearta e musai sa fie cel putin 2! Si nu uita, cine nu accepta dreptul la replica, ramane singur pe scena

voxdei55 10.04.2010 15:49:22

Citat:

În prealabil postat de danyel (Post 233033)
Preotii nu sunt finantati prea mult de la buget, asa incat intr-o parohie saraca acesta nu ar putea pur si simplu supravietui fara perceperea taxelor
eu sunt pt scutirea de taxe a celor saraci dar nu pentru eliminarea lor

in parohia mea, taxele sunt mai mult decat acceptabile ba mai mult preotul asteapta zile sau saptamani intregi pana il platesti, nu pretinde sa fie platit pe loc,
in unele parohii taxele se pare ca sunt exagerate, dar aici nu e numai vina preotului ci si a consiliului parohial care stabileste astfel de taxe

Prietene...nu vorbesc despre parohiile sarace..sau de preoti de la tara care nu se descurca.Vorbesc despre cei din locuri cu vad bun,cu enoriasi bogati si cei care raspund de cimitirele din orase unde e o adevarata mafie.De fapt..pretentiile mari sant tocmai la acesti preoti.

speranta 10.04.2010 16:40:18

cand stiu ca sunt saraca...ma duc unde e o biserica mai saraca,acolo ma duc sa dau putinul meu... daca am nevoie de un serviciu din partea bisericii platesc atat cat pot,punand acei bani la o icoana (ptr sufletul meu), nu mi se cere nimic...eu am gasit acea biserica si mie draga....adevarat ca e la sat acea biserica.

angel4ver 10.04.2010 23:49:59

dau banul, dau si mai mult decat am pe facturi (dau un exemplu), dar dau pentru ca simt eu, pentru ca vreau eu sa fac ceva pentru mine si pentru biserica, NU pentru ca imi impun ei preturi sau ma obliga si ma ameninta ca daca nu dau banu' nu mai fac nimic. este o prostie sa faci asa ceva.
am fost odata la o biserica, ortodoxa normal, am simtit nevoia sa ma rog si nu era mai nimeni; am vazut preotul stand de vorba cu o femeie trecuta de 40 de ani (ca sa nu va mai zic cu ce era imbracata; de parca era... panarama, scuzati cuvantul) care statea cu fata spre altar, pe scaun si picior peste picior; si ce-am auzit franturi (pentru ca eram mai mult atenta la rugaciunile mele), parca discutau afaceri. si am vrut sa ma iau de aia, dar m-am calmat imediat. cum sa faci asa ceva in biserica? proasta =_=
ma rog...
ideea este ca contribui si oferi cat poti (un om sarac care are nevoie... hm... sa zicem de cateva lumanari si sa dea un acatist, daca preotul sau cine e acolo nu-i accepta acatistul fara bani, ce face? trebuie sa duca omul sa cearseasca sau sa se imprumute de la rude?), nu ca te obliga sau iti impun.

glykys 11.04.2010 15:12:59

Of, poate nu m-am exprimat eu bine, ideea mea era aceea ca pretuim mult mai mult lucrurile trupesti decat pe cele sufletesti, in sensul ca nu ne induram sa dam mai mult de 1-2 leu pe un pomelnic, dar dam bacsis 10-20 %din nota de plata de la restaurant... Si da, dam atat cat dorim noi...
Mai oameni buni, cand venim la cineva drag in casa, nu ii ducem un mic cadou acolo, si ne straduim sa ii aducem ceva frumos, care sa il bucure si care sa nu ne faca de ras? Si cand venim la biserica, in casa Domnului, Lui Dumnezeu ce ii aducem?! Resturile noastre, maruntisul ce se mai gaseste in buzunare... ideea e ca nu ii dai preotului banii aia, ca sa ii bage in buzunar, ci ii dai lui Dumnezeu... banii pentru lucruri duhovnicesti nu ar trebui sa se dramuiasca sau sa se negocieze, tocmai pentru ca cele duhovnicesti sunt nepretuite. De aceea si foloasele acestor rugaciuni intarzie sa apara! Pentru ca nu avem credinta, le subestimam: a, zice preotul acolo 2 vorbe, si eu sa ii dau atatia bani? Si ni se face dupa credinta noastra: semanam cu zgarcenie, nesocotim si harul preotului si rugaciunile lui si nimic nu obtinem...
Spunea parintele la impartirea salciilor, cand lumea se ingramadea sa ia cat mai repede si cat mai multe, desi poate habar nu aveau de semnificatie: cei care se imbulzesc vor lua mai repede salcia, dar cu nimic nu le va folosi, pentru ca nu stiu sa o pretuiasca, in timp ce aceeasi salcie, luata de persoanele care au avut rabdare pana la sfarsit, le va aduce mult folos. Si in general, orice lucru pretuieste atat cat il pretuim noi.

Imi cer iertare daca v-am suparat cu aceste cuvinte, eu sunt o zgarcita si fac exact ce am scris mai sus, adica stiu semnificatia, dar tot mi-e greu sa o implinesc. Nu e vorba despre saracie, ci despre vesnica mandrie... dau cat vreau eu, fac ce vreau eu, eu hotarasc... :(

anna21 11.04.2010 15:33:22

ma bucur de postarea ta, Glykys. Si eu cam la fel gandesc: ca Dumnezeu stie ce mi-a dat si ce fac cu ce-mi da.
De aceea mi se pare ca gresesc cand ma zgarcesc la biserica si cand dau putin pomana... ma simt privita (de sus, desigur) cand dau bani la biserica. (Imi amintesc de batranica aceea care si-a aruncat ultimii banuti in vistieria templului. Nu trec faptele noastre neobservate).
In plus, tot spre binele comunitatii sunt folositi.. :1:.

speranta 11.04.2010 15:46:06

glykys...fiecare isi spune punctul lui de vedere in felul cum procedeaza,eu am raspuns...am explicat cum ma descurc in situatia care sunt eu, ptr ca sunt situatii si situatii...

anna21 11.04.2010 15:48:20

Citat:

În prealabil postat de speranta (Post 233468)
glykys...fiecare isi spune punctul lui de vedere in felul cum procedeaza,eu am raspuns...am explicat cum ma descurc in situatia care sunt eu, ptr ca sunt situatii si situatii...

.. eu am inteles din postarea ei: "dupa puteri" :1:. Adica sa fim sinceri fata de noi si fata de Dumnezeu.
Nu cere nimeni de unde nu avem.

glykys 11.04.2010 15:53:19

Citat:

În prealabil postat de speranta (Post 233468)

Draga Speranta, nu am facut nicio aluzie la nimeni, Dumnezeu ne stie pe fiecare, cu sufletele, pacatele si... buzunarele noastre! Sa fii sanatoasa si sa iti asculte Maicuta Domnului cererea cea buna! :53:

elom 14.04.2010 10:56:44

Patriarhul Daniel vrea să stabilească prețuri minime și maxime pentru diverse "servicii" bisericești!

avvanour 14.04.2010 18:27:51

taxe

la noi la parohie taxele de botez, cununie si inmormantare sunt de 30 lei fiecare. la o cununie, vine nasul si intreaba cat e taxa. parintele zice 30 lei. acela rade si ii da 150. ce sa faci?

dorinastoica14 14.04.2010 19:14:01

Citat:

În prealabil postat de elom (Post 234844)
Patriarhul Daniel vrea să stabilească prețuri minime și maxime pentru diverse "servicii" bisericești!

Cu alte cuvinte calitatea serviciilor va fi direct proporțională cu prețul așa s-ar înțelege.
:2:
Dar dacă tot ai făcut o afirmație ce-ar fi să ne spui și sursa pentru că altfel poate fi doar o vorbă în vânt ca multe altele.

mihailt 14.04.2010 19:15:47

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 232886)
Exista o multime de biserici in Bucuresti la care nu sunt taxe, sau sunt mici si corecte (in sensul ca o ceremonie intr-o biserica costa energie electrica, cor, curatenie). Problema ete ca aceste biserici pun conditii "inacceptabile" bietilor oameni, cum ar fi sa se spovedeasca mirii si nasii inainte de nunta sau botez, sa invete Crezul pe de rost, sa pastreze linistea in timpul slujbei, sa nu vina cu lautari la usa bisericii si sa nu arunce cu orez/grau/confeti...

Referitor la grau/confetti o fi adevarat dar sunt destui preoti din Bucuresti care accepta sa te cunune si pe gratis si nu cer nimanui sa se spovedeasca.

eodor nastasa 14.04.2010 19:15:59

Nu va mai plangeti atata, ca doar banu'i ochiu' dracului(ptiu,ptiu,ptiu).
Dati si gata, ca cu mana cu care dati, cu aia luati. Ei, comedia...

andreicozia 14.04.2010 19:19:12

Citat:

În prealabil postat de avvanour (Post 235022)
la noi la parohie taxele de botez, cununie si inmormantare sunt de 30 lei fiecare. la o cununie, vine nasul si intreaba cat e taxa. parintele zice 30 lei. acela rade si ii da 150. ce sa faci?

Nu faci nimic atita timp cit taxele de 30 ramin la fel si pentru urmatorul care intreaba.

mihailt 14.04.2010 19:20:51

A sa nu uit eu nu am vazut pana acum nunta unde sa se vina cu lautarii sa se cante in Biserica.
Daca lautarul vrea sa ia parte la cununia religioasa ca simplu crestin ortodox nu are cine sa ii interzica aceasta.

Dumitru73 15.04.2010 09:08:33

Citat:

În prealabil postat de avvanour (Post 235022)

ii ia si ii foloseste pentru binele bisericii

horatiu.miron 15.04.2010 12:17:03

Asta cu reglementarea taxelor e praf in ochi. Si la ora actuala taxele sunt mici, problema e ca multi preoti bucuresteni nu te boteaza / cununa / inmormanteaza daca pe langa taxa respectiva nu faci si o donatie consistenta catre parohie.

Ganditi-va la ca 150 de lei cununia (e doar un exemplu, nu stiu exact cat costa sau cat va costa), multi tineri vor dori sa se cunune la biserici centrale, vazute bine si unde inainte de reglementarea venita din partea Patriarhiei se cununau doar cei cu mana larga.

Asta va insemna ca la o biserica centrala, "vazuta bine", cererea va fi mai mare decat vor putea preotii sa oficieze, deci o concurenta va lua nastere inevitabil intre cuplurile ce vor sa se cunune acolo. Si cum altfel vor fi departajati unii de altii daca nu prin cine "doneaza" mai mult? Ca la urma urmei taxa e aceeasi pentru toti, 150 de lei, dar restul banilor, considerat donatie si nereglementat de patriarhie poate ajunge la sume "fara numar", cum zic manelistii. La urma urmei poti sa opresti oamenii de la a dona? Poti sa opresti preotii de la a-si stabili singuri programul?

Asa ca sunteti naivi daca aveti impresia ca reglementarea pe care vrea s-o introduca patriarhia are vreo relevanta. Taxe deja exista, si sunt mici - dar, intr-adevar, neuniformizate. Insa nimeni in Bucuresti nu plateste doar taxe, ci mai si "doneaza", iar la urma departajarea se face tot cu ochiul dracului.

Daca stau sa ma gandesc mai bine, masura asta luata de Patriarhie nu numai ca nu face nici un bine, dar face si un rau tinerilor saraci care vor sa se casatoreasca religios si n-au bani. Daca inainte de reglementarea acestor taxe oamenii se puteau casatori pe degeaba, daca gaseau un preot marinimos, de acum inainte acel preot va fi obligat sa le ia bani - si sa vedem cum va stabili patriarhia taxele.

Nu va inselati, masura asta nu e ca sa fie bine credinciosilor, ci e gandita ca sa mai spele din rusinea reportajelor cu camera ascunsa de zilele astea, sa nu mai zica lumea ca preotii sunt niste hapsani. Lumea care nu gandeste in profunzime implicatiile va trai cu impresia ca patriarhia chiar ia masuri, chiar isi face ordine in curtea interioara, uitand ca povestea asta e atat de veche incat daca vroiau sa ia masuri ar fi facut-o acum o gramada de timp, nu asa, pe nepusa-masa.

Jane Says 15.04.2010 12:44:55

Chiar si cu taxele astea, daca un preot vrea sa cunune pe o nimica toata, sa-si faca pomana, o va face. Sau sta cineva cu camera ascunsa pe el, ia vezi ca ai slujit o ora si n-ai luat taxa?

(in naivitatea-mi, eu chiar imi imaginez ca exista astfel de cazuri:) )

Cat despre catedrale centrale etc, mi se pare normal sa coste, ca parca domnia si prostia se "plateste". Sau cum altfel sa faca departajare intre cupluri?

Noesisaa 15.04.2010 12:59:56

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 235355)

Cat despre catedrale centrale etc, mi se pare normal sa coste, ca parca domnia si prostia se "plateste". Sau cum altfel sa faca departajare intre cupluri?

Am citit comunicatul de presa al patriarhiei, si au dreptate. Lumea se inghesuie la bisericile mari, centrale in asa masura incat sunt foarte aglomerate, si in loc sa tina cununie o ora, cum e normal, tine 20-30 de minute.

"Cât privește botezurile și cununiile, acestea în mod normal din punct de vedere liturgic, pastoral și administrativ bisericesc trebuie oficiate în biserica parohiei în care locuiește familia solicitantă. Dar întrucât unele familii doresc ca slujbele respective să fie celebrate cu mare solemnitate, în biserici mari și frumoase se îndreaptă, mai ales în București, spre bisericile Sf. Spiridon Nou, Domnița Bălașa, Parcul Domeniilor – Cașin, Sf. Elefterie, Icoanei, Sf. Anton – Curtea Veche. Astfel, se produce o aglomerare de cununii și botezuri în aceste biserici, încât slujbele sunt săvârșite cu fast, dar adesea în grabă (20 – 30 minute, în loc de o oră), cu un câștig de imagine, dar cu pierdere de spiritualitate ortodoxă. "

http://www.basilica.ro/ro/stiri/bnu_...urestilor.html

philalex 15.04.2010 13:56:43

taxe peste tot....eu dau cat am....ajut la cutia milei, dau la biserica, la sarmanii de la biserica....nu mi se impune....

o_tzaranca 15.04.2010 14:27:29

procentual cat reprezinta taxa bisericeasca?
sa luam ex. nunta

-taxa bisericeasca= X
-localul:mancare bautura,...muzica
-rochia de mireasa si costumul de ginere
-(limuzina de lux)
-
-
-etc.etc.....
_______
TOTAL:?

VALOAREA PROCENTUALA =X*100:TOTAL

si in balanta valoarea procentuala a cununiei in fata lui Hristos fata de restul cheltuielilor

valabil si pt.inmormantare,botez,parastas,acatist..

ciprian22 18.04.2010 23:34:23

De cand trebuie sa fie prezenta in casa Domnului o cheltuiala alaturi de masa la carciuma costumul si lautarii la nunta?De ce ne ascundem dupa deget?cand toata lumea stie ca a fi parorh in Bucuresti este direct proportional cu spaga de mii si zeci de mii de euro data catre mai marii bisericii?Este o afacere ,una deosebit de profitabila.Am fost nas de botez.chemat in altar sa semnez certificatul de botez preotul de la manastirea din parcul moghioros mi-a cerut 200 lei bani pe care nu-i aveam in totalitate, pentru ca nu mi-am inchipuit ca va costa atat.M-i am varsat buzunarele pe masa din fatza lui..si mi-a lasat doar hartiile de 1 leu si fisele...????este normal??nu cred..asta ..zilele astea..merg la o cununie..am sa va spun cum decurg lucrurile..

eodor nastasa 19.04.2010 00:12:04

"Fără plată ați primit, fără plată să dați.
Să nu luați nici aur, nici argint, nici aramă în brîele voastre,
nici traistă pentru drum, nici două haine, nici încălțăminte, nici toiag, căci vrednic este lucrătorul de hrana lui." :39:

Citam si eu...:65:

tigerAvalo9 19.04.2010 00:21:36

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 236587)
nici traistă pentru drum, nici două haine, nici încălțăminte, nici toiag, căci vrednic este lucrătorul de hrana lui." :39:

Ce-mi plac interventiile tale:21:

Ai tras concluzia

LapetiteMoc 19.04.2010 00:30:37

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 236587)

... si lucratorul primeste hrana de la cel pe care-l slujeste. Preotii ne slujesc noua. Eu asa am inteles din cuvintele Mantuitorului: "Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă."

costin_byby 19.04.2010 01:11:51

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 232886)
Exista o multime de biserici in Bucuresti la care nu sunt taxe, sau sunt mici si corecte (in sensul ca o ceremonie intr-o biserica costa energie electrica, cor, curatenie). Problema ete ca aceste biserici pun conditii "inacceptabile" bietilor oameni, cum ar fi sa se spovedeasca mirii si nasii inainte de nunta sau botez, sa invete Crezul pe de rost, sa pastreze linistea in timpul slujbei, sa nu vina cu lautari la usa bisericii si sa nu arunce cu orez/grau/confeti...

Cred si eu ca iti par inacceptabile toate cele mentionate.Daca ai fi o buna crestina nu ti s-ar parea asa.DA MIRII SI NASII TREBUIE SA SE SPOVEDEASCA!Citeste mai mult si vei afla ca harul in Taina cununiei lucreaza mult mai sigur in sufletele curatite prin spovedanie,eventual impartasire cu Trupul si Sangele lui Hristos.dar nu cred ca acest lucru se cere obligatoriu,probabil se recomanda.DA,ESTE NORMAL CA UN NASII SA STIE CREZUL.A fi nas inseamna a fi parinte spiritual celui botezat sau cununat,si cum vei indruma sufletul unui fin din moment ce tu ca nas esti zero? Iar cei ce nu pastreaza linistea in timpul unei slujbe dau dovada de nesimtire si lipsa de respect fatza de Casa Tatalui ceresc si fata de preot.Daca nu ai respect pentru un preot de ce nu te duci la vrajitoare sa-ti faca slujba? Ca nu-ti cere nimeni obligatoriu sa ai cununie religioasa.Cununie civila da.Dar daca vrei religioasa si pretinzi ca esti crestina mi se pare logic si de bun simt sa respecti un preot ca invatator de lege spirituala.Cat despre lautari....trebuie sa te dezamagesc dar ei canta muzica draceasca care instiga la desfrau,dezmatz,strigaturi si chiote nedemne de un om.Omul trebuie sa inteleaga odata ca ori e chip al lui Dumnezeu ori e chip al diavolului.Faptele spun totul despre cineva.Mantuitorul a spus clar despre cei care nu sunt ai Lui."II VETI CUNOASTE DUPA FAPTELE LOR".Asa ca nu mai criticati preotii,care se roaga in genunchi pt voi...cautati sa va vindecati prin smerenie.Nici eu ,daca as fi preot, nu as permite la nimeni sa pangareasca sfanta Biserica sau sa o faca loc de batjocura la totii ateii.

LapetiteMoc 19.04.2010 01:16:29

Citat:

În prealabil postat de costin_byby (Post 236619)
Cred si eu ca iti par inacceptabile toate cele mentionate.Daca ai fi o buna crestina nu ti s-ar parea asa.DA MIRII SI NASII TREBUIE SA SE SPOVEDEASCA!Citeste mai mult si vei afla ca harul in Taina cununiei lucreaza mult mai sigur in sufletele curatite prin spovedanie,eventual impartasire cu Trupul si Sangele lui Hristos.dar nu cred ca acest lucru se cere obligatoriu,probabil se recomanda.DA,ESTE NORMAL CA UN NASII SA STIE CREZUL.A fi nas inseamna a fi parinte spiritual celui botezat sau cununat,si cum vei indruma sufletul unui fin din moment ce tu ca nas esti zero? Iar cei ce nu pastreaza linistea in timpul unei slujbe dau dovada de nesimtire si lipsa de respect fatza de Casa Tatalui ceresc si fata de preot.Daca nu ai respect pentru un preot de ce nu te duci la vrajitoare sa-ti faca slujba? Ca nu-ti cere nimeni obligatoriu sa ai cununie religioasa.Cununie civila da.Dar daca vrei religioasa si pretinzi ca esti crestina mi se pare logic si de bun simt sa respecti un preot ca invatator de lege spirituala.Cat despre lautari....trebuie sa te dezamagesc dar ei canta muzica draceasca care instiga la desfrau,dezmatz,strigaturi si chiote nedemne de un om.Omul trebuie sa inteleaga odata ca ori e chip al lui Dumnezeu ori e chip al diavolului.Faptele spun totul despre cineva.Mantuitorul a spus clar despre cei care nu sunt ai Lui."II VETI CUNOASTE DUPA FAPTELE LOR".Asa ca nu mai criticati preotii,care se roaga in genunchi pt voi...cautati sa va vindecati prin smerenie.Nici eu ,daca as fi preot, nu as permite la nimeni sa pangareasca sfanta Biserica sau sa o faca loc de batjocura la totii ateii.

Cu sinceritate si buna credinta iti spun ca nu ai inteles cuvintele Cristinei. Nu ai vazut ironia.
Reciteste topicul in intregime si te vei lamuri!

Doamne ajuta!

costin_byby 19.04.2010 01:22:03

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 236576)
De cand trebuie sa fie prezenta in casa Domnului o cheltuiala alaturi de masa la carciuma costumul si lautarii la nunta?De ce ne ascundem dupa deget?cand toata lumea stie ca a fi parorh in Bucuresti este direct proportional cu spaga de mii si zeci de mii de euro data catre mai marii bisericii?Este o afacere ,una deosebit de profitabila.Am fost nas de botez.chemat in altar sa semnez certificatul de botez preotul de la manastirea din parcul moghioros mi-a cerut 200 lei bani pe care nu-i aveam in totalitate, pentru ca nu mi-am inchipuit ca va costa atat.M-i am varsat buzunarele pe masa din fatza lui..si mi-a lasat doar hartiile de 1 leu si fisele...????este normal??nu cred..asta ..zilele astea..merg la o cununie..am sa va spun cum decurg lucrurile..

Asta pt ca nu ai avut intelepciunea sa discuti pretul inainte.Vina este numai a ta,imi pare rau... Daca te duceai la un avocat si-i cereai o interventie,ala iti spunea pretul iar tu nu l-ai fi comentat...Daca nu aveai bani de ce ai acceptat sa fii nas? Asa va fi si in Ziua Judecatii de Apoi:unii vor fi pregatiti pentru nunta Mirelui ceresc altii vor ramane pe afara.Citeste pilda fecioarelor intelepte din Biblie.

costin_byby 19.04.2010 01:41:27

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 236598)
... si lucratorul primeste hrana de la cel pe care-l slujeste. Preotii ne slujesc noua. Eu asa am inteles din cuvintele Mantuitorului: "Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă."

Da,asa este,dar lumea e plina de de amatori de slugi,eventual sclavi.Preotul este sluga lui Dumnezeu iar cuvintele "sa fie tuturor sluga" se refera la disponibilitatea lui de a servi pe absolut oricine are nevoie de el.Necesitatea banilor a aparut atunci cand Biserica a devenit institutie in stat.Orice institutie se conduce prin mijloace materiale.Nici eu nu sunt deacord cu taxe peste puterile oamenilor si nu sunt deacord nici cu ignoranta unora dintre preoti.Dar a generaliza ca preotii sunt dracul gol este o greseala.De ce nu se dau si exemplele pozitive,de preoti buni,si sunt foarte multi.CAUTATI SI VETI AFLA....

MarinaAlca 19.04.2010 07:49:13

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 236576)
preotul de la manastirea din parcul moghioros ...

In parcul Moghioros nu se afla nici o manastire! Este vorba despre impunatoarea biserica cu hramurile Nasterea Maicii Domnului, Sfintii imparati Constantin si Elena si Sf. Mucenic Emilian de la Durostorum( o parte din moastele sale se afla in aceasta biserica).
Ceea ce probabil te-a indus in eroare sa o numesti manastire, este faptul ca in cadrul parohiei sus aminite , functioneaza si un asezamant social, care dispune de sala de studiu pentru elevi, cabinet de medicina generala, cabinet stomatologic, cabinet de consultanta juridica, cabinet de consultanta psihologica, punct farmaceutic cu medicamente pe baza de plante, precum si de o sala de mese.

Doriana 19.04.2010 10:38:48

Cineva isi imagina cum ar fi fost daca Iisus ar fi gandit ca noi. Anume, sa puna taxa pentru orice:o vindecare costa 300 lei ; taxa o platiti la Iuda, casierul care tine punga. Ai fi dat, nu? Cine n-ar fi dat ? O inviere 500. Dai, numai sa iti vezi ruda inviata. Si uite asa punga s-ar fi umplut, ucenicii si-ar fi asigurat o viata fara griji . Iisus insa a dar totul gratis, a flamanzit si n-a avut un loc unde sa-si plece capul. "Fara plata ati primit, fara plata sa dati". Dumnezeu e credincios si are grija de cei care-I slujesc cu daruire si dezinteresat. Dar asta e valabil doar cand faci lucrarile lui Dumnezeu.

Ma mai gandesc la Ghehazi, pe care Elisei nu l-a lasat sa ia plata pentru vindecarea facuta. El s-a dus totusi si a cerut iar Elisei l-a blestemat sa se umple de lepra , el si samanta lui pe vecie. Si s-a umplut.

Problema e ca atunci cand facem un bine si luam plata pentru el ne pierdem rasplata in cer. In plus, oamenii vor ramane cu impresia ca harul lui Dumnezeu e ceva neinsemnat daca poate fi cumparat cu bani. Dar, din nou, aceasta este valabil numai pentru lucrarile lui Dumnezeu adevarate. Cand facem lucrarile noastre si nu ale lui Dumnezeu putem sa luam bani cati vrem, oricum nu vom avea rasplata in cer pentru ele.

danyel 19.04.2010 11:19:20

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236670)
Cineva isi imagina cum ar fi fost daca Iisus ar fi gandit ca noi. Anume, sa puna taxa pentru orice:o vindecare costa 300 lei ; taxa o platiti la Iuda, casierul care tine punga. Ai fi dat, nu? Cine n-ar fi dat ? O inviere 500. Dai, numai sa iti vezi ruda inviata. Si uite asa punga s-ar fi umplut, ucenicii si-ar fi asigurat o viata fara griji . Iisus insa a dar totul gratis, a flamanzit si n-a avut un loc unde sa-si plece capul. "Fara plata ati primit, fara plata sa dati". Dumnezeu e credincios si are grija de cei care-I slujesc cu daruire si dezinteresat. Dar asta e valabil doar cand faci lucrarile lui Dumnezeu.

Ma mai gandesc la Ghehazi, pe care Elisei nu l-a lasat sa ia plata pentru vindecarea facuta. El s-a dus totusi si a cerut iar Elisei l-a blestemat sa se umple de lepra , el si samanta lui pe vecie. Si s-a umplut.

Problema e ca atunci cand facem un bine si luam plata pentru el ne pierdem rasplata in cer. In plus, oamenii vor ramane cu impresia ca harul lui Dumnezeu e ceva neinsemnat daca poate fi cumparat cu bani. Dar, din nou, aceasta este valabil numai pentru lucrarile lui Dumnezeu adevarate. Cand facem lucrarile noastre si nu ale lui Dumnezeu putem sa luam bani cati vrem, oricum nu vom avea rasplata in cer pentru ele.

Nu cred ca trebuie sa punem problema ca s-ar vinde harul, eu de cate ori am apelat la serviciile religioase nu am simtit ca mi se vinde nimic si ca sunt dator sa platesc ci am dat cu bucurie acea suma care se cerea, pt ca asa cum s-a mai spus aici, cum dam banii fara sa stam prea mult pe ganduri pe tot felul de prostii, de ce cand e vorba sa sustinem financiar biserica, carcotim?
Atitudine zic eu, trebuie luata doar cand se exagereaza cu taxele, in rest, biserica trebuie intretinuta cumva asta stiti si voi

Don_Juan 19.04.2010 11:26:27

Citat:

În prealabil postat de elom (Post 232882)
Mai devreme am discutat cu cineva... și am auzit că în București s-ar cere la biserică între 500 și 1500 lei noi/nuntă, iar că I.P.S. Patriarhul Daniel a interzis bucureștenilor să se căsătorească în afara Bucureștiului.

Tind să cred că din păcate taxele sunt adevărate. Acum două zile am fost la Biserica Sfântul Mina și am dat acatis de 40 zile. Băgasem 10 lei în acatist dar mi s-a spus că acatistul de 40 zile costă 20 lei. Îmi venea să zic "poftiiim"? Nu ar trebui să dau cât mă lasă pe mine inima. Biserica nu trebuie să ne îndrepte spiritual?

Super! Banuiesc ca urmeaza taxa de la intrare. O sa intram ca la stadion cu bilete.

Doriana 19.04.2010 11:31:32

Absolut, datoria noastra ca oameni credinciosi e sa daruim: slujire, bani, ajutor de orice fel. Dar tot datoria crestinului e sa nu ceara nimic in schimb. E ok daca daruiesc. Nu e ok daca astept plata.

"Ci, când faci un ospăț, cheamă pe săraci, pe neputincioși, pe șchiopi, pe orbi,
Și fericit vei fi că nu pot să-ți răsplătească. Căci ți se va răsplăti la învierea drepților."

Principiul acesta e valabil pentru orice slujire.

glykys 19.04.2010 11:31:49

Pe mine ma enerveaza preturile din piata, de la supermarket si din librarii! Este inadmisibil ca mai toate cartile sa coste peste 30 de lei! Mai mult ca un acatist pe 40 de zile, domnule! :45:

Don_Juan 19.04.2010 11:41:35

Eu as vrea sa-mi interpreteze si mie cineva pasajul asta. Mie mi se pare ca ni se interzic acatistele. Dar poate eu nu prea inteleg lucrurile cum trebuie.

"7. Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
8. Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El.
9. Deci voi așa să vă rugați: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău;
10. Vie împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ.
11. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi;
12. Și ne iartă nouă greșealele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri;
13. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Că a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin!" (Matei, cap.6)

Marius22 19.04.2010 11:49:45

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 236694)
Super! Banuiesc ca urmeaza taxa de la intrare. O sa intram ca la stadion cu bilete.

Acum sa nu exageram. Nu neg faptul ca in unele biserici taxele pentru servicii sunt destul de piperate. S-a ajuns aici deoarece multe persoane care nu se uita la bani, au ales aceste biserici. Preotii, daca au vazut ca merge, au ridicat si ei "pretentiile".

Dar acest lucru nu se intampla peste tot. Sunt inca multe biserici parohiale unde preotii nu fixeaza "tarife", ci primesc potrivit posibilitatilor fiecaruia.

voxdei55 19.04.2010 15:11:00

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 233154)
Inacceptabile???? cum sa vi cu lautarii pana la usha Casei Tatalui?????? Sa invete Crezul? Sa se spovedeasca?

TU PE CE LUME TRAIESTI?????????????????????????

Doamne ai mila !

Tu..de gramatica nu ai auzit?Daca nu mai invata ceva de la clasa a-3-a si dupa aia scrie pe forum.

mirabela 19.04.2010 18:28:46

Nicio problema, putem invata impreuna.

...
,
a-III-a
aceea

Doamne ajuta !

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 236770)
Tu..de gramatica nu ai auzit?Daca nu mai invata ceva de la clasa a-3-a si dupa aia scrie pe forum.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:55:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.