Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   de ce a lasat D-zeu sa existe raul? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=907)

consuela 26.11.2006 19:23:11

"Pentru unii este bine manipularea altora...pentru mine nu... binele si raul sunt diferite de la caz la caz."

daca celuilalt i-ar placea sa fie manipulat tot in stilul ala, atunci poate sa manipuleze fara sa faca rau (din pct lui de vedere).
D-zeu ne judeca dupa masura noastra proprie, ca ar fi absurd sa il judece pe X dupa masura care i se potriveste lui Y.
Asa ca nu e nici o confuzie intre cum e bine si cum e rau, fiecare are constiinta si constiinta lui il va judeca. Deci se stie f bine cand faci rau, problema este ca s-a lasat-mai bine zis inventat-aceasta varianta.

Grigorie 26.11.2006 20:36:09

Consuela

Teologia ortodoxa face o distinctie clara intre necreat si creat. Numai Dumnezeu - Unul in fiinta si intreit in Persoane - este necreat. Oamenii si ingerii fac parte dintre creaturi, au fost adusi la existenta din nimic (creatie "ex nihilo"). Facerea lumii a fost un act de bunatate divina, Dumnezeu dorind sa impartaseasca iubirea din Sfanta Treime si celorlalte fapturi rationale. Atat doar ca fapturile create, venind dinspre nimic spre existenta, pentru a capata o existenta vesnica fericita trebuie sa parcurga un drum de confirmare a stabilitatii lor in Bine (in Dumnezeu).
Sfintii Parinti spun ca "omul este vietuitorul (zoon) care a primit porunca sa se faca dumnezeu", dumnezeu dupa har (prin participare), nu dupa fiinta. Dupa fiinta numai Cel necreat (=Dumnezeu) are Binele prin Sine, in schimb creaturile trebuie sa dobandeasca acest bine. Cand noi vom dobandi acea vointa care nu se opune vointei lui Dumnezeu, ci conlucreaza cu El, atunci lucrarile lui Dumnezeu vor fi si lucrari ale noastre. Cand se va produce aceasta fericite sinergie (=conlucrare) cu Dumnezeu, atunci harul necreat ne va indumnezei, facandu-ne partasi iubirii divine si atingandu-ne astfel scopul pentru care am fost creati.

Aceasta sinergie deplina s-a savarsit in cazul Mantuitorului Hristos, Dumnezeul-Om. Ceilalti oameni se pot asemana intr-o oarecare masura cu Hristos (in grade destul de diferite), dar importanta este orientarea pe care o capatam in aceasta viata: prin alegerile noastre sa confirmam ca ne aflam pe calea binelui, sa transformam faptele bune (=alegerile singulare pentru bine) in virtuti (= savarsirea constanta a binelui; faptele bune devenite obisnuinta; statornicirea in bine). Pentru aceasta este nevoie de lucrarea lui Dumnezeu (harul) si de vointa noastra buna. Asa ne vom face "vase alese ale Duhului".

De ce este nevoie de raspunsul creaturii la chemarea Creatorului? Pentru ca Dumnezeu este Iubire si Libertate (formulare pleonastica, trebuie sa recunosc!), iar noi suntem dupa chipul Sau si suntem chemati la asemanarea cu Dumnezeu.
Ce inseamna chip al lui Dumnezeu in om? Printre altele (si nu in ultimul rand) ca suntem fiinte libere. Numai o fiinta libera este demna de iubire. De altfel, iubirea presupune libertate. Se poate vorbi de iubire in absenta libertatii? NU!

Ceea ce ceri tu, Consuela, de la Dumnezeu ( sa ne fi creat fara posibilitatea de a alege sa-L respingem) este ceva imposibil si josnic, Dumnezeu si-ar fi negat propria sa esenta. Ar fi devenit un fel de violator: am fi vrut, n-am fi vrut, ar fi trebuit sa-l iubim. Dar, asa cum am zis, asta nici n-ar mai fi fost iubire.

Ce sunt fericirea vesnica si osanda vesnica? Dupa cum primim sau respingem darul lui Dumnezeu, iubirea Sa care se revarsa catre toate creaturile, fara exceptie, putem sa fim fericiti sau chinuiti. Harul lui Dumnezeu este ca o lumina negraita care bucura vesnic pe cei drepti (cei cu vointa buna), dar cei nedrepti il percep ca pe un fluviu de foc care-i chinuieste (Sf. Isaac Sirul).

Cum ajungem sa devenim buni si sa-l cunoastem pe Dumnezeu? "Dumnezeu se afla ascuns in poruncile Sale si cei ce implinesc poruncile Il afla pe Dumnezeu" (Sf. Marcu Ascetul). Cand ne aflam pe cale si ne-am deprins cu acest drum anevoios, incepem sa intelegem mai bine cuvintele Mantuitorului:
"13. Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.
14. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află." (Matei, cap.7)
Pentru ca raul (cugetele trupului) il savarsim cu usurinta, dar binele necesita efort.

Grigorie 26.11.2006 21:01:06

Textul fara diacritice:
"Intrati pe poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla.
Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt cei care o afla"
(Matei, cap. 7, v.13-14)

"... Cei ce sunt dupa trup cugeta cele ale trupului, iar cei ce sunt dupa Duh, cele ale Duhului.
Caci dorinta carnii este moarte, iar dorinta Duhului este viata si pace.
Fiindca dorinta carnii este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci nu se supune legii lui Dumnezeu, ca nici nu poate.
Iar cei ce sunt in carne nu pot sa placa lui Dumnezeu
....
Drept aceea, fratilor, nu suntem datori trupului, ca sa vietuim dupa trup.
Caci daca vietuiti dupa trup, veti muri, iar daca ucideti cu Duhul faptele trupului, veti fi vii.
...
Patimirile vremii de acum nu sunt vrednice de marirea care ni se va descoperi"
(Epistola Sf. Pavel catre Romani, cap.8)

moriane 26.11.2006 21:13:53

Intrebare pentru Grigore, ai facut teologia, sau ai fost autodidact? Nu trebuie sa raspunzi daca nu vrei.

maria55 26.11.2006 22:30:59

Grigore ,
Sf.ap.Pavel spunea undeva ca " nu sintem ai nostri ,am fost rascumparati " .
Poti sa-mi traduci ?

consuela 26.11.2006 22:56:11

esti inteligent, Grigorie, in sfarsit un raspuns logic.

ovidiuzachia 27.11.2006 01:35:59

Citat:

În prealabil postat de jeniffer
Nici o sansa, nu m-as lasa influentata de magia credintei in zeu si zmeu.

Oamenii nu au simtit pe Dumnezeu, este doar fantasma si autosugestie, zeul fiind un simbol de idol spiritual, nimic mai mult.

Dar vre-un crez ai ?

maria55 27.11.2006 08:25:18

E usor sa zici faceti asa si nu altfel .
Dar ce ne facem cu neputinta omeneasca , credeti ca omul nu vrea sa faca binele ?
Pacatele cred ca sint ale mele , dar daca e ceva bun nu e al meu , de ce se zice te-a parasit Duhul Sfint nu te poti ruga ? Si stim cu totii ca asa e .
Apoi am intilnit oameni care spun ca mereu in viata sau simtit impinsi de o mana nevazuta ,la fiecare intersectie de drumuri . Daca pe drum au putut hotari singuri , la ce ajuta daca directia era gresita . Ba cineva mi-a spus ca facind o fapta buna , deci dintr-o lucrare binecuvintata a ajuns pe un drum dezastruos.
Nu cred ca le putem noi pricepe . Si apoi felul cum vorbim " Dumnezeu zice ..sau face .." , de unde stii tu omule judecatile Lui ?
Asa ca raman nesfirsit de multe intrebari fara raspuns ,chiar si cele care ni se par logice . Sintem neajutorati .
Doamne ajuta!

jeniffer 27.11.2006 16:37:14

Cred ca specia noastra este ca toate celelalte, chiar daca are o rationalitate dezvoltata, a evoluat de la o forma de viata primara, in milioane de ani. Cred in adevar si buna lege, dar nu date de duhuri, ele fiind doar unelte de gindire la inceputurile organizarii, prin spirit si lege.

euftalia 03.12.2006 14:43:29

Desi noi nu cunoastem ratiunea pentru care Dumnezeu l-a facut pe lucifer si l-a lasat liber, dupa care acela a cazut. Este clar ca exista si raul in lume, dar si mai clar este ca Dumnezeu este infinit mai puternic. Nu va mai temeti de rau. Atata timp cat va straduiti sa mergeti pe calea lui Dumnezeu, El apreciaza si va intinde o mana. Nici pe atei nu ii uita, vorba Consuelei, fiecare are masura lui. Desi exista frumos si bine absolut, care sunt unele din atributele lui Dumnezeu, fiecare este judecat in legea pe care a avut sansa sa o aiba si dupa curatenia sufletului sau ,indiferent de conceptiile si criteriile fiecaruia. Deci nu va mai temeti de satana, nu are asa putere, frica noastra ii exagereaza puterea ca o lupa. Domnul sa fie cu toti!

jeniffer 04.12.2006 15:51:27

Legendele despre bine si rau inchipuite ca fiinte nu trebuiesc interpretate ca realitate.

Alexandr_Bazil 04.12.2006 17:15:49

Jeny....este admirabil ca esti foarte increzatoare in ateism,desi devotamentul iti devine deja fanatic...dar exista o limita...poti sa spui si altceva decat "Dumnezeu sau orice alta forta supranaturala este doar o inchipuire umana/o legenda/un mit/o metafora"?? Cred ca toti am auzit si am priceput chestia asta...acum...incearca sa ne mai zici si altceva....stiu si eu...orice!

mirelat 06.12.2006 07:48:38

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Jeny....este admirabil ca esti foarte increzatoare in ateism,desi devotamentul iti devine deja fanatic...dar exista o limita...poti sa spui si altceva decat "Dumnezeu sau orice alta forta supranaturala este doar o inchipuire umana/o legenda/un mit/o metafora"?? Cred ca toti am auzit si am priceput chestia asta...acum...incearca sa ne mai zici si altceva....stiu si eu...orice!

Eu zic sa o lasam in pace. Fiind de mult plecata din tara, ea de fapt isi exerseaza prin postarile ei scurte putinele cunostinte de lb. romana pe care le mai are. Construieste fraze, are si un pic de vocabular, etc. De fapt, nu vrea sa spuna nimic. Nimic esential, vreau sa zic.

ory 06.12.2006 11:13:29

Cred ca Dumnezeu a ingaduit sa existe si raul pe pamant tocmai pentru a capata farmec binele,si pentru ca noi,fiinte superioare sa avem posibilitatea de-a alege cu capacitatea ce ne-a fost data.Binele isi are rolul lui,ca si raul,aceste doua principii sunt independente,cum am putea cunoaste frumusetea fara sa existe uratul,cum am putea diferentia lumina fara sa existe intunericul???!!!!!!Viata se desfasoara printr-o permanenta balanta,incontestabil,noi suntem cei care alegem ceea ce punem pe un taler si pe celalalt,noi o echilibram,pe de-oparte pentru ca suntem supusi greselii,deci balansam si raul inevitabil din noi si faptele noastre,dar si binele pe care-l construim cu ratiunea.Oricat am detesta raul,nu ne putem imagina o lume si-o viata fara el,altfel n-am mai sti sa dam valoare atator lucruri bune si frumoase de pe pamant.Raul e lupta,lupta pe care trebuie sa o ducem pentru victoria unei vieti desavarsite,fara lupta n-ar mai exista victorie sau infrangere.Deci,este un subiect prea filozofic si prea complex,ca viata in sine.

jeniffer 06.12.2006 21:57:22

Nu este nevoie sa se spuna mai mult decit soare devenit spirit de justitie.

consuela 07.12.2006 14:43:18

"Cred ca Dumnezeu a ingaduit sa existe si raul pe pamant tocmai pentru a capata farmec binele"
Eu cred ca binele din rai capata muuult mai mult farmec decat binele umbrit de rau de aici, sunt atatea pers pt care binele asta vine prea tarziu si prea putin, mai ales in Romania, cand deja ti-a pierit cheful de viata si de orice si nu -ti mai trebuie nimic decat sa dispari -care nu se poate.

"am putea diferentia lumina fara sa existe intunericul? ...altfel n-am mai sti sa dam valoare atator lucruri bune si frumoase de pe pamant"

inchipuie-ti ca ingerii care traiesc numai bine si fac numai bine ca asa sunt construiti, diferentiaza si apreciaza mult mai corect dacat noi! Ei ne ghideaza si indruma de fapt, fara ei am fi facuti praf instant de draci.

"fara lupta n-ar mai exista victorie sau infrangere".

Depinde de tipul de lupta, daca e corecta sau nu in primul rand ! si in afara de asta si ingerii au luptat, cand Arhanghelul Mihail a oprit cetele cu sfaturile lui sa nu pice la fel ca Lucifer. Asemenea lupta convine oricui, dupa asta chiar ca victoria e victorie nu e pacaleala, ei chiar au castigat (raiul). Spune tu ca nu ti-ar conveni sa te fi creat D-zeu inger in loc de om!

Alexandr_Bazil 07.12.2006 16:26:52

Consuela sincer nu as fi preferat sa fiu nimeni altcineva decat cel ce sunt. Si daca ingerii intradevar sunt acele fiinte pur bune sau pur rele, dupa cum le priveste ortodoxia, nu cred ca as vrea sa fiu inger...echilibrul e frumos, dar si mai interesant este lupta cu tine insuti dusa ca sa obtii un asemenea echilibru. Eu sunt eu si nu vreau sa fiu nimic mai mult sau mai putin de atat....

ory 07.12.2006 16:57:49

Consuela,cred ca era vorba de raul lasat pe pamant si nu in"cer",raul cu care se confrunta lumea materiala......pentru dobandirea celei ceresti,dar si lucrurilor bune pamantesti.

consuela 07.12.2006 21:33:45

"Consuela,cred ca era vorba de raul lasat pe pamant si nu in"cer","

inchipuie-ti ca mi-am dat seama la ce te-ai referit tu, eu am pus problema ca in loc sa te fi luptat cu boli, nedreptatile altora pe care trebuie sa-i suporti degeaba pe capul tau si moartea ta sau a apropiatilor, sa te fi luptat ideologic alegand intre ideea lui lucifer si a Arhanghelului Mihail, cum au facut toti ingerii.

"as fi preferat sa fiu nimeni altcineva decat cel ce sunt"
te limitezi singur sau nu ai termeni de coparatie.

"Eu sunt eu si nu vreau sa fiu nimic mai mult sau mai putin de atat...."
Asa gandeam si eu cand aveam cam 5-7 ani, pe cuvant ca toata erau bune si frumoase ca nu aflasem inca tot ce e in jur...

Alexandr_Bazil 07.12.2006 21:48:39

Inseamna ca ai involuat mult consuela...Eu la 5 ani visam sa fiu erou de poveste...acum sunt destul de matur sa inteleg cine sunt si sa incerc sa ma auto-depasesc in plan real, nu sa stau sa visez ce as vrea sa fiu...

consuela 10.12.2006 22:28:15

nu visez nimic imi pun niste intrebari normale.
Daca tu nu intelegi asta este, altii inteleg ce vreau sa spun.

Alexandr_Bazil 11.12.2006 15:24:23

Uite vezi...asta era! Nu trebuie sa bagi in seama fiecare ignorant care nu iti poate intelege profunzimea.

jeniffer 11.12.2006 15:55:18

Binele si raul sint independente de religie. Cei care au ajuns la alegerea istoriei obiective, despre conditiile care permit viata pe pamint, a organismelor cu o activitate energetica proprie, despre cunoasterea mediului, al pamintului(nucleu, natura) si spatiului, nu pot schimba de opinie, nefiind nici o realitate in mituri iar Dumnezeu, zeul crestinilor, un duh despre care s-au inchipuit istorii, dar care nu pot fi considerate adevarate, ca in orice mit.

ARHANGHELUL 13.12.2006 16:27:47

Citat:

Binele si raul sint independente de religie. Cei care au ajuns la alegerea istoriei obiective, despre conditiile care permit viata pe pamint, a organismelor cu o activitate energetica proprie, despre cunoasterea mediului, al pamintului(nucleu, natura) si spatiului, nu pot schimba de opinie, nefiind nici o realitate in mituri iar Dumnezeu, zeul crestinilor, un duh despre care s-au inchipuit istorii, dar care nu pot fi considerate adevarate, ca in orice mit.

Sa stii si tu biologii nu mai sunt atat de siguri de teoria lui Darwuin si vor sa o arate ca pe o teorie nimic mai mult.Noi oamenii denumim Dumnezeu pentru ca nu exista pe pamant un alt cuvant care sa arate "maretia" si acest cuvant e gresit .Un cuvant potrivit ar fi acela care an Biblie este spus de acei demoni legiune care erau an om si acest cuvant este DUMNEZEUL PREA ANALT care arata antrun fel dimensiunea de neatins.Binele si raul din contra sunt independente de manifestarile de zi cu zi si nu de religii, ele arata ce este raul.De obicei oamenii care nu cred sunt sceptici dar cand e pe cale sa pateasca ceva sau au trecut cu bine de ceva rau gandul lor tot spre Dumnezeu se andreapta si tu la fel faci chiar daca tu o sa zici nu.Cum ati explici???????Lucifer (Anger nu Arhanghel) si alti Ispititori ne fac sa credem ca dincolo de moarte nu mai e nimic astfel oamenii se manifesta ca atare.Sincer daca am sti ca nu e nimic dincolo de moarte dece am mai ancerca sa devenim mai buni ce rost ar avea. Sant oameni foarte puternici si foarte bogati care vor sa devina mai buni si devin, care e explicatia si sa numi spui ca din cauza religiilor ca nu te cred.

danyel 13.12.2006 16:47:07

Are dreptate ARHANGHELUL, daca nu ar exista Dumnezeu, ce rost am mai avea noi pe lumea asta , ce rost ai tu jeniffer pe lumea asta? pt ce te zbati, pt ce induri greutati si obosesti in munca? ca oricum din ce face omul intr-o viata nu se alege nimic, si daca tu crezi ca omul nu e decat o maimuta evoluata, nu mai bine ti-ai pune streangul de gat si ai intra intr-un neant si gata ai scapa de toate, nu ai mai avea nici o grija, oricum nu merita sa traiesti in lumea asta aparuta "accidental" plina de organisme si celule haotice nu? eu personal asa asi face daca n-ar exista Dumnezeu, tu de ce mai traiesti pe lume? sau pt ce?

consuela 14.12.2006 14:46:33

"Uite vezi...asta era! Nu trebuie sa bagi in seama fiecare ignorant care nu iti poate intelege profunzimea."

Nu e vorba de nici o profunzime din contra eu sunt destul de superficiala, dar exista niste chestii de logica normale la care in mod normal trebuie sa stii raspunsul, nu sa crezi orbeste ca asa e si mai ales daca e corect!

jeniffer tu crezi ca dupa ce mori dispari ? sau cum crezi de fapt ca nu m-am prins...

Alexandr_Bazil 14.12.2006 18:28:01

Consuela...despre ce chestii de logica, normale, la care in mod normal ar trebui sa stiu raspunsul, si sa nu cred orbeste ca asa e vorbesti(ai un pic de rabdare ca sunt mai greu de cap)?

cristiboss56 16.12.2006 21:33:11

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism
Citat:

Nici o sansa, nu m-as lasa influentata de magia credintei in zeu si zmeu.

Oamenii nu au simtit pe Dumnezeu, este doar fantasma si autosugestie, zeul fiind un simbol de idol spiritual, nimic mai mult.

Jeniffer daca ai tot asa de incrancenata in credinta ce bine ar fi :)
Poate se milostiveste Dumnezeu de tine si iti trimite o raza din lumina Dumnezeiasca ca sa vezi adevarul.
Dumnezeu sa te ajute !

Dar cred ca pe tine te-ar schimba doar o experienta tragica, o suferinta care sa te faca sa te intorci la credinta...

Ca JENIFFER sint din pacate f. multi. Jeniffer si altii ca ea sau el s-au nascut din nimic.Pamintul pe care respira , traiesc etc a aparut din nimic. Mentalitate creeata si intretinuta de fostul regim totalitar comunist.Draga JENIFFER trezeste-te pina nu e prea tirziu!

jeniffer 18.12.2006 21:13:04

O mare parte din istoria universului se cunoaste, s-a demonstrat cum spatiul evolueaza si ceea ce ramine de stiut nu are nici o relatie cu spirite inchipuite in preistorie despre fenomene naturale. Spirtele extraterestre descrise in scrierile religioase sint doar personificari, a crede ca oamenii au fost creati de un duh sau ca intregul spatiu este tinut de el, nu este un raspuns si este fantastic.

danyel 18.12.2006 21:45:26

Viata ta este fara rost, cu riscul de a parea dur, te intreb, pt ce traiesti? de ce traiesti? de ce nu inchei cu viata? de ce stai in lumea asta plina de necazuri si suparari? ce bine e acolo in pamant cand dupa cum spui tu, nu va mai fi nimic, asa ca nu, ce mai astepti, oricum n-are rost sa mai stai in lumea asta de particule haotice, asa ca.....sa mergem in mormant odata

consuela 18.12.2006 23:39:09

dovada cea mai clara ca exista suflet o avem toti zilnic si fara ea am muri mai repede ca fara apa si mancare (in 3 zile, fara apa si mancare maxim 20-40 zile in fct de organismul fiecaruia). Sunt curioasa daca stie cineva care este aceasta dovada...

Alex ma refeream la faptul ca ar trebui sa avem raspunsuri referitoare la drepatea lui D-zeu. Pe lumea asta e atata nedreptate incat ma duce gandul ca nimic nu e corect sau mai bine zis dreptatea lui D-zeu e mult diferita de cea vazuta de mine si poate a noastra in general, cine greseste nu plateste, tot nevinovatii o duc mai rau ....si faza e ca ii iarta pe ultima suta de metri poate iar pe cei care s-au chinuit sa respecte tot cine stie ce capcana ii prinde si pierd totul la final... . Iar neincrederea asta ma indeparteaza de credinta.
Sunt sigura 100 % ca exista suflet, eu m-am dedublat de 5-6 ori fara sa vreau desigur fara exercitii dracesti ca nu practic si nici nu am de gand a fost alta problema frica de a ramane singura in camera m-a facut sa trec prin asa ceva.
Nu am dubii ref la viata dupa moarte , sigur exista, sunt sigura ca exista D-zeu probl. pe care mi-o pun e daca e corect sau nu.
Fiecare cu indoielile lui, dar problema e ca intrebarile fara rezolvare te afunda si mai mult in deznadejde...nu merge sa le dai ignore si gata pt ca te rod in continuare.

jeniffer 19.12.2006 21:06:08

danyel, iubirea pentru viata nu are nevoie de idei despre zeu ca fiind o fiinta reala, care doar pot complica realitatea prin ideile de magie (fantome, spirite, preziceri).

"pt ce traiesti? de ce traiesti?" La fel ca tine, dar fara idei ca fantasticul din literatura si mituri sint realitate.

" de ce nu inchei cu viata? de ce stai in lumea asta plina de necazuri si suparari?" Ma acuzi pentru ca nu sint de acord cu ideile crestine, ca multi religiosi, lipsesti de respect persoanei in loc sa argumentezi la subiect. Ar fi mai bine sa ma cunosti inainte de a imagina.

danyel 20.12.2006 02:18:49

Nu te acuz departe de mine gandul, te iubesc cu o iubire crestineasca, dar ma intreb asa, nu pt ca n-ai ideile mele, dar asa fara sa speri la nimic, are rost sa traiesti? chiar te rog sa-mi raspunzi! are rost sa te zbati? pt ce? te rog sa-mi raspunzi!

jeniffer 20.12.2006 14:09:56

Nu sper la nemurire si nu am nevoie de un duh inchipuit seful umanitatii in cer, cind el este doar personificare. A fi in acord cu istoria cunoscuta, prin care viata a evoluat in milioane de ani si miturile vin din preistorie in timpuri unde natura era personificata, face sa ma simt in acord cu ceea ce ma inconjoara si sa fiu protejata de magia unora, in care spirite inchipuite actioneaza. Scopul si placerile vietii nu schimba din cauza credintei ca natura ne-a creat.

ARHANGHELUL 20.12.2006 14:46:13

Citat:

Nu sper la nemurire si nu am nevoie de un duh inchipuit seful umanitatii in cer, cind el este doar personificare. A fi in acord cu istoria cunoscuta, prin care viata a evoluat in milioane de ani si miturile vin din preistorie in timpuri unde natura era personificata, face sa ma simt in acord cu ceea ce ma inconjoara si sa fiu protejata de magia unora, in care spirite inchipuite actioneaza. Scopul si placerile vietii nu schimba din cauza credintei ca natura ne-a creat.

Sa stii ca Ispititorii cred in tine.Cand o sa ajungi sa simti si sa vezi o sa vorbim atunci cum e treaba.

jeniffer 20.12.2006 16:46:31

Cum sint ispititorii la care te referi nu depinde de gindul ca zeul si demonul fac ceva cu oamenii, aceasta idee este invechita si nu se potriveste realitatii, este in scop dominator.

ARHANGHELUL 20.12.2006 20:25:04

Citat:

Cum sint ispititorii la care te referi nu depinde de gindul ca zeul si demonul fac ceva cu oamenii, aceasta idee este invechita si nu se potriveste realitatii, este in scop dominator.

Cum iti explici gandurile sau si ele sant reactii chimice???????
Ispititorii sant fiinte foarte inteligente si destul de infioratoare, si te fac sa crezi ca ce gandesc ei de fapt gandesti tu.Te referi la planul fizic(realitatii)si oamenii de stiinta au dubii ca ar fi numai acesta.

volga 20.12.2006 20:40:04

Raul exista datorita optiunii oamenilor. Este alegerea fiecaruia dintre noi de la pacatul protoparintilor pana la Judecata de Apoi.
<<Sfantul Vasile cel Mare spune: "Daca raul nu este nici nenascut, nici facut de Dumnezeu, de unde isi are existenta? Ca nimeni din cei ce vietuiesc nu va spune ca raul nu exista! Ce sa spunem? Raul nu are o existenta vie si insufletita, ci este o stare potrivnica virtutii, din pricina ca cei care nu sunt cu luare aminte asupra vietii lor se departeaza de bine".... Sfantul IOan Gura de Aur:"Dar atunci cand ma auzi vorbind despre pacat, nu te gandi la acesta ca la o putere fiintiala [cu fiinta proprie], ci ca la o fapta rea, care vine de la oameni si iese continuu de la ei, si care, inainte sa fie savarsita, nu are fiinta proprie, iar cand este savarsita, dispare din nou" (Omilii la Epistola catre Romani).....Sfantul Atanasie spune ca: "e necesar sa infatisam adevarul invataturii bisericesti: ca raul nu e de la Dumnezeu, nici n-a fost in Dumnezeu, nici n-a fost de la inceput, nici nu exista vreo substanta a lui, ci oamenii, respingand gandul binelui, au inceput sa gandeasca si sa-si nascoceasca cele ce nu sunt si cele pe care le (Sfantul Atanasie cel Mare, Cuvant contra elinilor)>>
Am citata din cartea "Despre pocainta si spovedanie", de Sfantul Nectarie din Eghina, Editura Egumenita, Galati 2004.

Parintele Rafail Noica, intr-un interviu (il gasiti pe site)" Tot omul cauta adevarul, cauta viata de unde vine si unde este destinat sa mearga. Indraznesc sa mai aduc aici un alt cuvant al parintelui meu duhovnic nici un om nu vrea sa pacatuiasca. M-au uimit atunci fiindca eu stiu ca toti vrem sa pacatuim, dar ii interzis. Nu-i adevarat! Omul nu cauta pacatul. Pacatul in general este o deformare, n-are fiinta in sine, nu exista fiindca Dumnezeu nu l-a facut si ce n-a facut Dumnezeu nu exista."

jeniffer 21.12.2006 21:30:08

Pe de o parte raul din societatea de astazi nu se poate compara a celui din preistorie, unde natura nu era inca transformata. Astazi, ceea ce avem in jurul nostru, ceea ce ne poate aprtine, poate uneori, cind nu este de calitate, ingreuna functionarea corpului, din care spiritul face parte, prin activitatea creierului. Poate aduce deci, comportamente agresive care nu ar exista, intr-un spatiu unde lucrurile sint de calitate.

Religiosii, cu ideile lor despre spirite (fantome) pe care le cred inca realitate, trebuie sa inteleaga cum ele au aparut in mintea oamenilor si cum oamenii au dezvoltat aceste idei.

ARHANGHELUL 24.12.2006 00:08:22

Citat:

Pe de o parte raul din societatea de astazi nu se poate compara a celui din preistorie, unde natura nu era inca transformata. Astazi, ceea ce avem in jurul nostru, ceea ce ne poate aprtine, poate uneori, cind nu este de calitate, ingreuna functionarea corpului, din care spiritul face parte, prin activitatea creierului. Poate aduce deci, comportamente agresive care nu ar exista, intr-un spatiu unde lucrurile sint de calitate.

Religiosii, cu ideile lor despre spirite (fantome) pe care le cred inca realitate, trebuie sa inteleaga cum ele au aparut in mintea oamenilor si cum oamenii au dezvoltat aceste idei.

Poti sami spui dece un om fara maini, in vis se vede cu ele intregi, din punct de vedere stiintific???????

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:48:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.