![]() |
Citat:
Apoi este de remarcat ca Iisus Hristos i-a zis sa indrazneasca.. sa indrazneasca sa-L atinga? Sa indrazneasca sa CREADA! Si i-a fost data tamaduirea pentru ca a crezut. (in nici un caz nu este o invitatie sa punem noi mana pe lucruri sfinte in biserica!) Eu asa inteleg. |
Am practicat sport de perfomanta timp de 9 ani, si in acea perioada, chiar aveam un randament mult mai bun.
Citat:
|
Citat:
Cand am inceput sa merg la biserica in mod regulat, m-am lovit de aceasta "problema" cu ocazia primei menstruatii si nu am stiut ce sa fac. Apoi mi-a venit in minte s-o intreb pe secretara parohiei, care, la randul ei s-o intrebe pe doamna preoteasa daca am voie sa asist la slujba. Nu va spun cu cat chin am formulat emailul ala! Insa raspunsul mi-a sosit repede si raspicat, doamna preoteasa nu mai auzise in viata dumneai de o asemenea interdictie si eram binevenita in biserica. Doamne ajuta! |
Citat:
Anna, femeia aceea s-a apropiat cu teama si pe la spate pentru ca dupa Legea Veche femeile erau necurate atunci cand le curgea sange... Era inca inainte de Inviere si Rusalii. Dupa Legea Veche, o femeie la ciclu nu avea voie nis sa se atinga de un barbat, si daca un barbat statea doar pe locul und ea stat ea se considera necurat.. Asta tot zic eu, ca este vorba aici de ceva iudaic, nu crestin. Care pur si simplu s-a infiltrat in crestinism. Iar Hristos nu s |
Citat:
Pe furis sau pe fata, asta nu conteaza, ideea este ca Iisus nu a respins-o, ci a vindecat-o de boala ei! Asta e morala acestei relatari. Iisus Hristos ne iubeste pe toti si nu face exceptii de la regula, nu pune conditii peste conditii, nu face din credinta ortodoxa o insiruire de subordonate conditionale printre care omul sa trebuiasca sa jaloneze. Doamne ajuta! |
Citat:
In postarea dumitale nu ai argumentat in nici un fel faptul ca Traditia sustine in mod nejustificat un concept in ciuda evidentei biblice clare, ci te-ai multumit sa-mi cataloghezi afirmatiile drept ridicole si sa incetezi dialogul. Fie cum iti doresti, eu nu insist sa ne duelam la modul total neproductiv. Totusi mi se pare deplasat sa spui ca numai jignindu-ma ma poti combate. Chiar nu exista alta cale?! (iar psihologia inversa chiar nu functioneaza la mine, degeaba imi insiri cuvinte precum "jena" si "ridicol", nu voi ajunge sa mi le atribui de una singura, oricat te-ai stradui) |
Citat:
In acelasi timp, Fani asculta de preotii de la ea si asculta de episcopul si Patriarhul ei. In ortodoxie ar trebui sa fie unitate de vederi, dar se pare ca mai sunt si diferente, care tin de loc sau de Patriarhie. Vederile mai "largi", mai tolerante se bat cu traditionalismul din Romania. Mie imi place si mi se potriveste traditionalismul; ce sa fac cu ideile tolerante ale altora?!? La fel altii, adepti ai tolerantei, se simt incorsetati de traditionalism. |
Citat:
|
Citat:
Sigur, unele lucruri se cam contrazic (aici ar fi buna o mai buna coordonare si ar fi bun acel mult asteptat Sinod panortodox), dar altele nu, pana la urma. Pentru ca ortodoxia tine seama si de particularitatile culturale si se mai adapteaza la oameni si locuri. Eu nu am vorbit de toleranta, de altfel. |
Citat:
|
Citat:
Apoi, dar poate doar filosofez, mi se pare gresit sa spui ca trasatura esentiala a ortodoxiei este traditionalismul. Trasatura esentiala a Ortodoxiei este chiar ortodoxia, adica calea cea dreapta, felul corect de a face lucrurile. Si de multe ori traditionalism nu inseamna si ortodoxie. |
Citat:
Sunt unii care au inventat si aceasta regula, sa nu se duca femeia nici la biserica. Asta este hipercanonica. Cum la catolici sunt unii mai catolci decat papa, la noi sunt unii mai canonici decat canoanele. |
Suntem unii care mai ascultam de preotul de la biserica din cartier, si nu dupa cum ne ia capul.
Doamne ai mila Citat:
|
Citat:
Nici eu nu zic sa facem cum ne taie capul. Am dat mai sus citate din sfinti parinti venerabili si argumente. Si am spus si ca eu fac cum mi-a spus preotul meu. Din Germania de altfel, de unde esti si tu. ;-) |
Citat:
Nu cred ca e cazul sa ne distrugem credinta ortodoxa cu inovatii , iesind de sub ascultarea Sfintilor Parinti numai pentru a ne asemana cat mai mult cu catolicii. Sa lasam sa faca altii misiune ecumenista, iar noi sa ne vedem de Ortodoxia noastra, asa cum e ea. Sfantul Paisie de la Neamt ne recomanda ca in vremuri de incercare a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti. Ar fi bine sa mai facem si ascultare. |
Citat:
De polemica suntem buni toti , dar de facut, cum si ce facem ?: ,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale " (Ev. Matei !) |
Apoi, daca de chestii din astea ca menstruatia tine ascultarea...
Antonia, eu am citat din sfinti parinti mai sus. |
Citat:
Desi m-am pastrat rezervat in a va aborda direct va informez ca aceste pareri au contraargumente f. serioase la Sf. Vasile cel mare si la sf. Teodor studitul dar neavind acum lucrarile la indemina ramin in aceiasi rezerva pt. citeva zile . Dar pina atunci daca va intereseaza ,,acuratetea" unei trairi in duh si adevar va propun : - 1. Constitutiile apostolice, VI, 28 , privind calitatea femeii la estru si neapropierea trupesca de ea; - 2. Canonul al II al Sf. Dionisie : neintrarea femeii in biserica in acea perioada ; - 3. Canonul al VII al Sf.Timotei : nu se cuvine a se apropia de biserica si taine pina ce nu se va curati; - 4. Indreptarea Legii sau Pravila de la Tirgoviste, art. 33: ,, muierea care se afla intru a ei , dupa obiceiul firii muieresti nu se poate pricestui pina la curatire, nici sa intre in biserica pina la 7 zile, nici a se impreuna cu barbatul ei pina ce se va curati. - 5. Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul :,, femeile cele cu scurgere sa nu se apropie de cele sfinte (si parca biserica ar fi sfintita , nu ????) pina intra 7 zi . Va invit sa lecturati si sa cautati a intelege modelul numit Maica Domnului , adica a te supune si a implini si nu a te rasvrati . Orice fapta a omului care nu este inchinata lui D.zeu sau nu este savirsita intru D.zeu , zadarnica este . Primul care s-a impotrivit imbuibat fiind de idei bune a cazut din ceruri si la urma urmei va sfirsi f. rau . Ascultarea si supunerea este esenta vietii in duh si adevar si nu tagada ! Mai ramine sa il rog pe parintele Sf. Vasile cel mare ca sa va vorbeasca peste citeva zile ce intelege dumnealui despre curatia femeii si cum se procedeaza !! |
Citat:
Candva si eu aveam incertitudini in aceasta privinta. Dar prin voia lui Dumnezeu, am primit o micuta copie xerox sfintita a unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Rarau. M-am rugat insistent sa-mi arate daca este sau nu este pacat sa ma ating de ea in perioada respectiva. Apoi am sarutat icoana, am pus-o in rama icoanei Sfantului Nicolae, peste sticla, am fixat-o in partea stanga si in partea de jos, si m-am culcat. Dimineata, pur si simplu n-am mai gasit icoana. N-avea cum sa sara de acolo, n-avea nici cum sa cada. Am cautat-o peste tot, m-am rugat apoi sa ma ierte. Am gasit-o dupa o jumatate de an, cand am facut curatenie, sub marginea din spate a patului. Era intr-un loc unde n-ar fi putut ajunge prin alunecare, sa zicem. Icoanele mele se afla pe perete, pe partea laterala a patului. Prin urmare, eu, pentru mine, am inteles. Tu faci cum vrei, pe raspunderea ta. |
Asa e si-n zona Banatului de unde sunt io de loc, femeile nu au voia sa intre in biserica in acea perioada a lunii.
Nu exista modernitate in ortodoxie, sau ca s-au schimbat lucrurile intre timp, si au mai evoluat. NU ! Ortodoxia e acceasi si va fi aceeasi. Nu exista calea de mijloc. Doamne ajuta! Citat:
|
Citat:
Dumnezeu sa ne ajute sa ducem alegem Calea, Adevarul si Viata! |
SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?
Si da, poate ce spuneti despre ascultare si smerenie ar avea sens daca ai merge la biserica din mandrie. Dar eu, cel putin, nu merg la biserica din mandrie, nici din obligatie, ci din bucurie. Deci... Citat:
La inceput Sf Impartasanie se dadea la fiecare in mana, dar din nou, aceasta practica a trebuit schimbata fiindca oamenii erau superstitiosi si in loc sa o consume pe loc, o luau acasa si o tineau de talisman, comitand astfel sacrilegiu. Si exemplele pot continua la nesfarsit, concluzia fiind ca nu incremenirea in trecut si in practici din trecut este caracteristica Ortodoxiei, si de fapt Bisericii Universale, ci urmarea caii celei drepte. |
dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...
|
Avand in vedere cele ce s-au scris pana acum la acest subiect, eu nu inteleg de ce ne mai revoltam atunci cand ateii spun ca religia consta intr-o atitudine de "crede si nu cerceta" si ca in institutia ortodoxiei intri dar iti lasi creierul la usa pentru ca iti va fi netrebuincios acolo.
Argumentele aduse de Fani si Noesissaa au fost "desfiintate" pe motiv de razvratire si lipsa de ascultare / smerenie. Pe mine ma ia Zaharia in ras pe motiv de capacitate de "analiza si sinteza". Eu stau si va-ntreb: de ce ne-a inzestrat Dumnezeu cu inteligenta daca rolul nostru pe acest pamant e sa facem ascultare oarba si nimic mai mult. Si nu ascultarea in sine ma deranjeaza, va rog sa nu intelegeti gresit, ci faptul ca nu e loc de intors in momentul in care sesizezi neconcordante intre milioanele de canoane facute de om si Sfintele Evanghelii!!! Ti se vara imediat pe gat conceptul de neascultare, ba te lovesti de poruncile bisericesti (a caror ratiune de a exista mie una imi scapa), ba hulesti, ba.... Eu ma voi opri aici in aceasta discutie. Doamne ajuta! |
Citat:
Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul. Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D |
Citat:
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra. |
Citat:
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ? |
In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.
Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul. Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti. La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu de exemplu nu stiam ca se iau numai trei linguri, si am mancat tot ditamai paharul pe inima goala. M-am cam ametit, vinul era cam tare si eu neobisnuita cu asemenea lucruri dimineata. :24: |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Noi nu din faptele legii, care sunt sub blestem, ci din credinta ne vom mantui (Galateni 3,10-11).
|
Citat:
|
Citat:
"Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?" sunt vorbele Evei = "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?" Eu asa am inteles. Mi-a placut povestea cu Eva care sta in fata pomului si se gandeste care este "logica" interdictiei.:1: |
Citat:
Eu stiam ca nu e voie sa ating nimic.. dar ma gandeam: cum sa stau acasa? Trebuie sa duc copiii la impartasit. Si nu am atins nimic (cred).. dar la miruit cine credeti ca s-a prezentat cu "vrednicie"? Asa ca mai bine stau acasa. |
Citat:
Uite cum sta treaba in rezumat: Zaharia sopune ca sa nu se duca de loc femeia la biserica timp de 8 zile, altii (eu asa invatasem la Bucuresti) sa nu sarute icoanele si sa nu se miruiasca dar sa vina la biserica (eventual sa stea in spate, cum spui tu). Astea sunt doua interpretari posibile ale canoanelor citate mai sus. Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca. Deci, nu vad unde este neascultarea daca unele dintre noi ii asculta pe unii, altele pe altii. De altfel am mai spus, Zaharia, ca in cazul meu (si al Noesissesi vad) nu este vorba de neascultare din moment ce duhovnivcul meu asa m-a sfatuit sa fac: sa nu tin seama de aceste perioade; de la el am invatat aceste lucruri. Si te rog, Zaharia, daca se poate, sa nu mai spui ca altadata ca sigur, daca mi-am ales eu duhovnicul care imi convine... Cand mi l-am ales (daca se poate spune asa - de fapt Dumnezeu l-a ales pentru mine; unde stateam, nu erau atatia preoti), eram o fetita care nu stia mare lucru si nu era nici pe departe combativa pe care ati cunoscut-o voi fe forum.. :25:. |
Fani, nu te supara inutil pe Zaharia.
Dealtfel, cand vii cu afirmatii de genul: "Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca", te-am ruga sa vii si cu amanunte; cine sunt acei sfinti si unde, in ce scriere gasim afirmatia. Multumesc anticipat. Nici eu nu stiu citate pe de rost, dar stiu unde sa le caut. |
Citat:
Citatele le-am pus mai sus: nu le-ai citit inca, poate. Sunt si pe acest topic. Nu este prima data cand le citez pe forum. Este vorba de Sf Ioan Gura de Aur si sf Grigore. (vezi pagina 3 a acestui topic) |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.