Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cum procedez? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8950)

anna21 26.03.2010 18:20:39

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 228167)
Dar cand femeia cu scurgeri s-a atins de Domnul nostru Iisus Hristos, a dat-o El la o parte?
Sau cand Domnul Iisus Hristos a spus sa mancam painea si sa bem vinul drept Sfant Trupul si Sangele Sau in amintirea Sa, a precizat si exceptiile de la "regula"?!
Uneori am senzatia ca uitam de Sfintele Evanghelii si luam Traditia drept baza a credintei noastre.

Doamne ajuta!!

Femeia aceea a venit "pe furis"! In ascuns a incercat sa se atinga de haina lui Hristos (nici macar nu a incercat sa se atinga de El, ci doar de poalele hainei). Ea nu stia ca este necurata si ca nu se cade sa-L atinga?

Apoi este de remarcat ca Iisus Hristos i-a zis sa indrazneasca.. sa indrazneasca sa-L atinga?
Sa indrazneasca sa CREADA!
Si i-a fost data tamaduirea pentru ca a crezut. (in nici un caz nu este o invitatie sa punem noi mana pe lucruri sfinte in biserica!)

Eu asa inteleg.

mirabela 26.03.2010 18:22:20

Am practicat sport de perfomanta timp de 9 ani, si in acea perioada, chiar aveam un randament mult mai bun.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228441)
8 zile?? De unde pana unde? Inteleg si eu 3, 4, 5 zile sau cat tine, dar de unde pana unde 8?

Eu m-am documentat si nu mai am nici o retinere -- nu ma simt in nici un fel mai pacatoasa, mai muradra sau inferioara spiritual in acea perioada. Poate la asta contribuie si faptul ca din fericire nu am simptome majore, pot sa fac cat efort fizic vreau, nu sunt mai irascibila decat obisnuit, hehe, deci imi e foarte greu sa ma vad pe mine diferit de la o zi la alta.

coralina 26.03.2010 19:43:38

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228441)
Eu m-am documentat si nu mai am nici o retinere -- nu ma simt in nici un fel mai pacatoasa, mai muradra sau inferioara spiritual in acea perioada. Poate la asta contribuie si faptul ca din fericire nu am simptome majore, pot sa fac cat efort fizic vreau, nu sunt mai irascibila decat obisnuit, hehe, deci imi e foarte greu sa ma vad pe mine diferit de la o zi la alta.

Draga Noesissaa, nu e putin lucru ce-ai realizat tu avand in vedere "necuratia" care se presupune a fi peste tot! Nu e usor sa ne debarasam de niste concepte care ne sunt varate in cap cu obstinatie dar care nu au nici un suport biblic, sunt venite din ... eter.
Cand am inceput sa merg la biserica in mod regulat, m-am lovit de aceasta "problema" cu ocazia primei menstruatii si nu am stiut ce sa fac. Apoi mi-a venit in minte s-o intreb pe secretara parohiei, care, la randul ei s-o intrebe pe doamna preoteasa daca am voie sa asist la slujba. Nu va spun cu cat chin am formulat emailul ala! Insa raspunsul mi-a sosit repede si raspicat, doamna preoteasa nu mai auzise in viata dumneai de o asemenea interdictie si eram binevenita in biserica.

Doamne ajuta!

Fani71 26.03.2010 19:51:52

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 228475)
Draga Noesissaa, nu e putin lucru ce-ai realizat tu avand in vedere "necuratia" care se presupune a fi peste tot! Nu e usor sa ne debarasam de niste concepte care ne sunt varate in cap cu obstinatie dar care nu au nici un suport biblic, sunt venite din ... eter.
Cand am inceput sa merg la biserica in mod regulat, m-am lovit de aceasta "problema" cu ocazia primei menstruatii si nu am stiut ce sa fac. Apoi mi-a venit in minte s-o intreb pe secretara parohiei, care, la randul ei s-o intrebe pe doamna preoteasa daca am voie sa asist la slujba. Nu va spun cu cat chin am formulat emailul ala! Insa raspunsul mi-a sosit repede si raspicat, doamna preoteasa nu mai auzise in viata dumneai de o asemenea interdictie si eram binevenita in biserica.

Doamne ajuta!

Si eu cred ca este vorba despre prejudecati si obiceiuri care ni se inculca, si nicidecum de ceva duhovnicesc.

Anna, femeia aceea s-a apropiat cu teama si pe la spate pentru ca dupa Legea Veche femeile erau necurate atunci cand le curgea sange... Era inca inainte de Inviere si Rusalii. Dupa Legea Veche, o femeie la ciclu nu avea voie nis sa se atinga de un barbat, si daca un barbat statea doar pe locul und ea stat ea se considera necurat..
Asta tot zic eu, ca este vorba aici de ceva iudaic, nu crestin. Care pur si simplu s-a infiltrat in crestinism.
Iar Hristos nu s

coralina 26.03.2010 20:09:20

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 228442)
Femeia aceea a venit "pe furis"! In ascuns a incercat sa se atinga de haina lui Hristos (nici macar nu a incercat sa se atinga de El, ci doar de poalele hainei). Ea nu stia ca este necurata si ca nu se cade sa-L atinga?

Apoi este de remarcat ca Iisus Hristos i-a zis sa indrazneasca.. sa indrazneasca sa-L atinga?
Sa indrazneasca sa CREADA!
Si i-a fost data tamaduirea pentru ca a crezut. (in nici un caz nu este o invitatie sa punem noi mana pe lucruri sfinte in biserica!)

Eu asa inteleg.

Vad ca si Fani a raspuns la acest mesaj iar eu sunt de aceeasi parere cu ea. Necuratia femeii respective nu are de-a face cu crestinismul.
Pe furis sau pe fata, asta nu conteaza, ideea este ca Iisus nu a respins-o, ci a vindecat-o de boala ei! Asta e morala acestei relatari.
Iisus Hristos ne iubeste pe toti si nu face exceptii de la regula, nu pune conditii peste conditii, nu face din credinta ortodoxa o insiruire de subordonate conditionale printre care omul sa trebuiasca sa jaloneze.

Doamne ajuta!

coralina 26.03.2010 20:25:45

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228215)
Cunosc f. bine ca adevarul intodeauna deranjeaza. Insasi Adevarul adevarat a fost omorit (rastignit) crezind ca asa de poate ascunde ceva (nestiinta, minciuna, tagaduire, tardare , etc, etc). Cunosc de asemenea ca atunci cind esti pus intro situatie delicata (desi in realitate te autosituezi aici !!)exista mai multe stratageme de a te disculpa in ochii celorlalti pt. a scapa de jena, de ridicol. Daca vrei sa te jignesc pot sa o fac in mod demonstrativ(desi ar fi un lucru impotriva educatiei mele duhovnicesti) dar cu o conditie : doar pe mail . Sunt salvat si eu si si tu deoarece nu ti-l cunosc. Atitudinea mea este departe de jignire chiar daca tu incerci sa o dai asa .
In alta ordine de idei imi pare rau ca persisti in ridicol si pt. a nu augmenta aceasta stare a ta te anunt ca dialogul meu cu tine , cel putin pt. acesta seara, se va opri aici. Spun ca persisti in ridicol deoarece eu nu prea imi permit sa postez orice nazarire a mintii mele si sa o dau ca pe ,,idee-forta" , vorba comunistilor; ceea ce am postat despre Sfinta Traditie si raporturile ei cu Sfinta scriptura, Biserica Ortodoxa, erezia, schisma si anticanonicitatea fac parte din volumul : Sfintul Nicolae Velimirovici - CREDINTA SFINTILOR sau Catehismul Bisericii Ortodoxe, Editura Biserica Ortodoxa, Sofia, Bucuresti, 2004, paginile 25-27.(cred ca sti ce inseamna catehism ?)
Ce sa mai adaug mai mult decit atit , doar ca imi pare rau ca port aceasta discutie ! Interesul meu pe tarimul ortodoxiei nu-si gaseste defapt o tinta in preocuparile tale . Am gresit, te rog sa ma ierti . Poate o data si o data am sa ma invat minte .
Oricum , din partea mea pt. tine : pace si multa bucurie !

SF. ANTONIE CEL MARE:

„la sfarsit oamenii vor innebuni, iar daca vor vedea ca unii nu innebunesc, vor zice ca aceia sunt nebuni pt ca nu sunt asemenea lor”

Adevarul despre care vorbesti dumneata, Zaharia, este Iisus insusi. Nici mai mult, nici mai putin. Iar eu asta doresc, Adevarul. Ca atare ma raportez la Sfintele Scripturi si-ncerc sa-mi traiesc viata pe cat posibil respectand poruncile scrise in Ele. Insa acest lucru nu-mi anuleaza capacitatea de analiza / sinteza cu care Dumnezeu insusi m-a inzestrat.
In postarea dumitale nu ai argumentat in nici un fel faptul ca Traditia sustine in mod nejustificat un concept in ciuda evidentei biblice clare, ci te-ai multumit sa-mi cataloghezi afirmatiile drept ridicole si sa incetezi dialogul.
Fie cum iti doresti, eu nu insist sa ne duelam la modul total neproductiv. Totusi mi se pare deplasat sa spui ca numai jignindu-ma ma poti combate. Chiar nu exista alta cale?!

(iar psihologia inversa chiar nu functioneaza la mine, degeaba imi insiri cuvinte precum "jena" si "ridicol", nu voi ajunge sa mi le atribui de una singura, oricat te-ai stradui)

Miha-anca 26.03.2010 21:06:52

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228340)
Daca stateam in Romania und epreotii in general gandesc altfel, probabil ca nici nu mi-ar fi venit ideea sa fac altfel.

In sfarsit am dat si aici de cauza neintelegerilor dintre noi. Chiar daca nu sunt in Romania, fac ce spun preotii de acolo si inteleg lucrurile ca si cei din Romania.
In acelasi timp, Fani asculta de preotii de la ea si asculta de episcopul si Patriarhul ei.

In ortodoxie ar trebui sa fie unitate de vederi, dar se pare ca mai sunt si diferente, care tin de loc sau de Patriarhie. Vederile mai "largi", mai tolerante se bat cu traditionalismul din Romania. Mie imi place si mi se potriveste traditionalismul; ce sa fac cu ideile tolerante ale altora?!? La fel altii, adepti ai tolerantei, se simt incorsetati de traditionalism.

zaharia_2009 26.03.2010 21:36:00

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 228494)
Adevarul despre care vorbesti dumneata, Zaharia, este Iisus insusi. Nici mai mult, nici mai putin. Iar eu asta doresc, Adevarul. Ca atare ma raportez la Sfintele Scripturi si-ncerc sa-mi traiesc viata pe cat posibil respectand poruncile scrise in Ele. Insa acest lucru nu-mi anuleaza capacitatea de analiza / sinteza cu care Dumnezeu insusi m-a inzestrat.
In postarea dumitale nu ai argumentat in nici un fel faptul ca Traditia sustine in mod nejustificat un concept in ciuda evidentei biblice clare, ci te-ai multumit sa-mi cataloghezi afirmatiile drept ridicole si sa incetezi dialogul.
Fie cum iti doresti, eu nu insist sa ne duelam la modul total neproductiv. Totusi mi se pare deplasat sa spui ca numai jignindu-ma ma poti combate. Chiar nu exista alta cale?!

(iar psihologia inversa chiar nu functioneaza la mine, degeaba imi insiri cuvinte precum "jena" si "ridicol", nu voi ajunge sa mi le atribui de una singura, oricat te-ai stradui)

Doamna Coralina , eu vorbesc de soson si dumneata de galos . Seamana dar nu sunt aceleasi . Ca atare situatia isi pastreaza ridicolul iar eu nu am de gind sa-mi permit asta. Ma repet : argumentul meu se cheama Sf. N. Velimirovici. Putem discuta si teologie pura despre argumentele care precizeaza raportul dintre Sf. Traditie si Sf. Scriptura dar este si mai dificil deoarece nu ne intelegem cu exemplul clar in fata dara-mi-te cind ne-om da la filosofie . Ar fi ca si cind un sfint prezent intre noi nu ne-ar ajunge sau cu alte cuvinte am face risipa de sfinti precum de ambitii !!Dupa parerea mea sunteti f. departe de realitatea lucrurilor . Dar asta nu trebuie sa va intristeze(exista lucruri si mai rele in lumea aceasta) , ceea ce si faceti de fapt, deoarece sesizez ca puteti rationa si aveti capacitate de analiza si sinteza . Faceti ceea ce puteti si cum stiti dvs. Din partea mea : pace si bucurie !!

Fani71 26.03.2010 21:57:51

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228509)
In sfarsit am dat si aici de cauza neintelegerilor dintre noi. Chiar daca nu sunt in Romania, fac ce spun preotii de acolo si inteleg lucrurile ca si cei din Romania.
In acelasi timp, Fani asculta de preotii de la ea si asculta de episcopul si Patriarhul ei.

In ortodoxie ar trebui sa fie unitate de vederi, dar se pare ca mai sunt si diferente, care tin de loc sau de Patriarhie. Vederile mai "largi", mai tolerante se bat cu traditionalismul din Romania. Mie imi place si mi se potriveste traditionalismul; ce sa fac cu ideile tolerante ale altora?!? La fel altii, adepti ai tolerantei, se simt incorsetati de traditionalism.

Poate trebuie sa incerci sa te obisnuiesti cu ideea ca exista in Biserica ortodoxa mai multe feluri de a trai si a intelege credinta. Nu cred ca este neaparata nevoie sa fie peste tot la fel. Niciodata nu a fost - ba inca, in primele secole erau si mai multe diferente, de exemplu slujbele erau diferite din loc in loc.
Sigur, unele lucruri se cam contrazic (aici ar fi buna o mai buna coordonare si ar fi bun acel mult asteptat Sinod panortodox), dar altele nu, pana la urma. Pentru ca ortodoxia tine seama si de particularitatile culturale si se mai adapteaza la oameni si locuri.

Eu nu am vorbit de toleranta, de altfel.

Noesisaa 26.03.2010 22:19:30

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 228475)

Doamne ajuta!

Mie imi vine extrem de greu sa lipsesc duminica de la biserica. Evit sa calatoresc duminica exact din motivul asta, prefer sa ajung acasa in Romania cu o zi mai tarziu decat sa fiu duminica dimineata intr-un tren sau avion, si prefer sa intarzii la scoala cu o zi lipsind luni decat din nou, sa fiu duminica dimineata pe drum in loc de biserica. Deci mi se pare o aberatie sa stau acasa cand eu ma simt bine, sunt sanatoasa, doar de dragul unei asa numite ascultari, care de fapt ce fel de ascultare este daca te indeparteaza de Hristos? Poate este benefic pentru unii, dar eu nu vad ce este benefic pentru mine personal in a lipsi de la biserica.

Noesisaa 26.03.2010 22:22:13

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228509)

Anca, generalizezi. Multi preoti romani nu sunt de acord cu ceea ce spui tu in privinta problemei pe care o discutam aici.

Apoi, dar poate doar filosofez, mi se pare gresit sa spui ca trasatura esentiala a ortodoxiei este traditionalismul. Trasatura esentiala a Ortodoxiei este chiar ortodoxia, adica calea cea dreapta, felul corect de a face lucrurile. Si de multe ori traditionalism nu inseamna si ortodoxie.

Fani71 26.03.2010 22:22:20

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228534)
Mie imi vine extrem de greu sa lipsesc duminica de la biserica. Evit sa calatoresc duminica exact din motivul asta, prefer sa ajung acasa in Romania cu o zi mai tarziu decat sa fiu duminica dimineata intr-un tren sau avion, si prefer sa intarzii la scoala cu o zi lipsind luni decat din nou, sa fiu duminica dimineata pe drum in loc de biserica. Deci mi se pare o aberatie sa stau acasa cand eu ma simt bine, sunt sanatoasa, doar de dragul unei asa numite ascultari, care de fapt ce fel de ascultare este daca te indeparteaza de Hristos? Poate este benefic pentru unii, dar eu nu vad ce este benefic pentru mine personal in a lipsi de la biserica.

De altfel, nu zic canoanele sa stai acasa, ci doar sa nu te impartasesti.
Sunt unii care au inventat si aceasta regula, sa nu se duca femeia nici la biserica. Asta este hipercanonica. Cum la catolici sunt unii mai catolci decat papa, la noi sunt unii mai canonici decat canoanele.

mirabela 26.03.2010 22:37:12

Suntem unii care mai ascultam de preotul de la biserica din cartier, si nu dupa cum ne ia capul.

Doamne ai mila

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228537)
De altfel, nu zic canoanele sa stai acasa, ci doar sa nu te impartasesti.
Sunt unii care au inventat si aceasta regula, sa nu se duca femeia nici la biserica. Asta este hipercanonica. Cum la catolici sunt unii mai catolci decat papa, la noi sunt unii mai canonici decat canoanele.

Fani71 26.03.2010 22:41:18

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 228550)
Suntem unii care mai ascultam de preotul de la biserica din cartier, si nu dupa cum ne ia capul.

Doamne ai mila

Nu prea inteleg postarea ta.
Nici eu nu zic sa facem cum ne taie capul. Am dat mai sus citate din sfinti parinti venerabili si argumente.
Si am spus si ca eu fac cum mi-a spus preotul meu. Din Germania de altfel, de unde esti si tu. ;-)

antoniap 26.03.2010 23:15:05

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 228489)
Vad ca si Fani a raspuns la acest mesaj iar eu sunt de aceeasi parere cu ea. Necuratia femeii respective nu are de-a face cu crestinismul.
Pe furis sau pe fata, asta nu conteaza, ideea este ca Iisus nu a respins-o, ci a vindecat-o de boala ei! Asta e morala acestei relatari.
Iisus Hristos ne iubeste pe toti si nu face exceptii de la regula, nu pune conditii peste conditii, nu face din credinta ortodoxa o insiruire de subordonate conditionale printre care omul sa trebuiasca sa jaloneze.

Doamne ajuta!

Femeia respectiva nu avea menstruatie, sa ne intelegem. Femeia avea o boala grava si pierdea sange de ani de zile. Sa nu amestecam lucrurile pentru a ne indreptati. Intr-o astfel de situatie nu mai e vorba de neascultare. Femeia respectiva nu a facut neascultare in luna respectiva, ci a venit la Iisus cu scopul sa fie vindecata, ca apoi sa poata respecta canonul.

Nu cred ca e cazul sa ne distrugem credinta ortodoxa cu inovatii , iesind de sub ascultarea Sfintilor Parinti numai pentru a ne asemana cat mai mult cu catolicii. Sa lasam sa faca altii misiune ecumenista, iar noi sa ne vedem de Ortodoxia noastra, asa cum e ea. Sfantul Paisie de la Neamt ne recomanda ca in vremuri de incercare a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti.

Ar fi bine sa mai facem si ascultare.

zaharia_2009 27.03.2010 08:31:44

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 228566)
Femeia respectiva nu avea menstruatie, sa ne intelegem. Femeia avea o boala grava si pierdea sange de ani de zile. Sa nu amestecam lucrurile pentru a ne indreptati. Intr-o astfel de situatie nu mai e vorba de neascultare. Femeia respectiva nu a facut neascultare in luna respectiva, ci a venit la Iisus cu scopul sa fie vindecata, ca apoi sa poata respecta canonul.

Nu cred ca e cazul sa ne distrugem credinta ortodoxa cu inovatii , iesind de sub ascultarea Sfintilor Parinti numai pentru a ne asemana cat mai mult cu catolicii. Sa lasam sa faca altii misiune ecumenista, iar noi sa ne vedem de Ortodoxia noastra, asa cum e ea. Sfantul Paisie de la Neamt ne recomanda ca in vremuri de incercare a credintei sa ne intoarcem la scrierile Sfintilor Parinti.

Ar fi bine sa mai facem si ascultare.

Fratii de discutie, in cazul acesta doamna Coralina , nu inteleg si nu cred lucri simple desprinse sau citate direct din ,, Catehismul Ortodox" dara-mi-te sa poata patrunda singura sensul unei pericope evenghelice. Din lipsa de sustinere din partea dumneaei am renuntat sa mai discut f. multe lucri . Insa asa cum am mai spus stiu doar ca ,, rationeaza, analizeaza si sintetizeaza... spre ce folos , in acest caz ????Asta pe de o parte iar pe de alta o intreb si pe ea asemeni Sophiei si ca si pe Fany : Maica Domnului in ce va foloseste ca model de smerenie si ascultare, ca si canon(norma de vietuire ortodoxa) si ca si pilda ? Spuneti dara voi si marturisiti !! Este smerenia Maicii Domnului hotarirea voastra de viata ? De cite ori ati spus insiva : ,,iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvintul Sau" ! Cum ati trait liturghia zilei Sale si cu ce hotariri dornice sa va innoiasca viata ati plecat acasa dupa terminarea slujbei. Cu ce v-ati folosit de aceasta mareata zi ?... poate tocmai cu alegerea nesupunerii , spre risul si desfatarea celui ce vineaza sufletele mindre !!
De polemica suntem buni toti , dar de facut, cum si ce facem ?: ,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale " (Ev. Matei !)

Fani71 27.03.2010 10:14:51

Apoi, daca de chestii din astea ca menstruatia tine ascultarea...

Antonia, eu am citat din sfinti parinti mai sus.

zaharia_2009 27.03.2010 12:38:22

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228637)

Doamna Fany , eu stiu ca ascultarea nu are sinonim , ori este ori nu , dvs stiti altcumva ? Restul se cheama tagaduiala !
Desi m-am pastrat rezervat in a va aborda direct va informez ca aceste pareri au contraargumente f. serioase la Sf. Vasile cel mare si la sf. Teodor studitul dar neavind acum lucrarile la indemina ramin in aceiasi rezerva pt. citeva zile . Dar pina atunci daca va intereseaza ,,acuratetea" unei trairi in duh si adevar va propun :
- 1. Constitutiile apostolice, VI, 28 , privind calitatea femeii la estru si neapropierea trupesca de ea;
- 2. Canonul al II al Sf. Dionisie : neintrarea femeii in biserica in acea perioada ;
- 3. Canonul al VII al Sf.Timotei : nu se cuvine a se apropia de biserica si taine pina ce nu se va curati;
- 4. Indreptarea Legii sau Pravila de la Tirgoviste, art. 33: ,, muierea care se afla intru a ei , dupa obiceiul firii muieresti nu se poate pricestui pina la curatire, nici sa intre in biserica pina la 7 zile, nici a se impreuna cu barbatul ei pina ce se va curati.
- 5. Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul :,, femeile cele cu scurgere sa nu se apropie de cele sfinte (si parca biserica ar fi sfintita , nu ????) pina intra 7 zi .

Va invit sa lecturati si sa cautati a intelege modelul numit Maica Domnului , adica a te supune si a implini si nu a te rasvrati . Orice fapta a omului care nu este inchinata lui D.zeu sau nu este savirsita intru D.zeu , zadarnica este . Primul care s-a impotrivit imbuibat fiind de idei bune a cazut din ceruri si la urma urmei va sfirsi f. rau . Ascultarea si supunerea este esenta vietii in duh si adevar si nu tagada !

Mai ramine sa il rog pe parintele Sf. Vasile cel mare ca sa va vorbeasca peste citeva zile ce intelege dumnealui despre curatia femeii si cum se procedeaza !!

antoniap 27.03.2010 13:03:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 228637)

S-ar putea ca o randurile urmatoare sa fie o sursa de amuzament pentru unii.

Candva si eu aveam incertitudini in aceasta privinta. Dar prin voia lui Dumnezeu, am primit o micuta copie xerox sfintita a unei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Rarau. M-am rugat insistent sa-mi arate daca este sau nu este pacat sa ma ating de ea in perioada respectiva. Apoi am sarutat icoana, am pus-o in rama icoanei Sfantului Nicolae, peste sticla, am fixat-o in partea stanga si in partea de jos, si m-am culcat. Dimineata, pur si simplu n-am mai gasit icoana. N-avea cum sa sara de acolo, n-avea nici cum sa cada.

Am cautat-o peste tot, m-am rugat apoi sa ma ierte. Am gasit-o dupa o jumatate de an, cand am facut curatenie, sub marginea din spate a patului. Era intr-un loc unde n-ar fi putut ajunge prin alunecare, sa zicem. Icoanele mele se afla pe perete, pe partea laterala a patului.

Prin urmare, eu, pentru mine, am inteles. Tu faci cum vrei, pe raspunderea ta.

mirabela 27.03.2010 13:04:33

Asa e si-n zona Banatului de unde sunt io de loc, femeile nu au voia sa intre in biserica in acea perioada a lunii.

Nu exista modernitate in ortodoxie, sau ca s-au schimbat lucrurile intre timp, si au mai evoluat. NU !

Ortodoxia e acceasi si va fi aceeasi. Nu exista calea de mijloc.

Doamne ajuta!

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228665)
Doamna Fany , eu stiu ca ascultarea nu are sinonim , ori este ori nu , dvs stiti altcumva ? Restul se cheama tagaduiala !
Desi m-am pastrat rezervat in a va aborda direct va informez ca aceste pareri au contraargumente f. serioase la Sf. Vasile cel mare si la sf. Teodor studitul dar neavind acum lucrarile la indemina ramin in aceiasi rezerva pt. citeva zile . Dar pina atunci daca va intereseaza ,,acuratetea" unei trairi in duh si adevar va propun :
- 1. Constitutiile apostolice, VI, 28 , privind calitatea femeii la estru si neapropierea trupesca de ea;
- 2. Canonul al II al Sf. Dionisie : neintrarea femeii in biserica in acea perioada ;
- 3. Canonul al VII al Sf.Timotei : nu se cuvine a se apropia de biserica si taine pina ce nu se va curati;
- 4. Indreptarea Legii sau Pravila de la Tirgoviste, art. 33: ,, muierea care se afla intru a ei , dupa obiceiul firii muieresti nu se poate pricestui pina la curatire, nici sa intre in biserica pina la 7 zile, nici a se impreuna cu barbatul ei pina ce se va curati.
- 5. Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul :,, femeile cele cu scurgere sa nu se apropie de cele sfinte (si parca biserica ar fi sfintita , nu ????) pina intra 7 zi .

Va invit sa lecturati si sa cautati a intelege modelul numit Maica Domnului , adica a te supune si a implini si nu a te rasvrati . Orice fapta a omului care nu este inchinata lui D.zeu sau nu este savirsita intru D.zeu , zadarnica este . Primul care s-a impotrivit imbuibat fiind de idei bune a cazut din ceruri si la urma urmei va sfirsi f. rau . Ascultarea si supunerea este esenta vietii in duh si adevar si nu tagada !

Mai ramine sa il rog pe parintele Sf. Vasile cel mare ca sa va vorbeasca peste citeva zile ce intelege dumnealui despre curatia femeii si cum se procedeaza !!

antoniap 27.03.2010 13:18:50

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228629)
Fratii de discutie, in cazul acesta doamna Coralina , nu inteleg si nu cred lucri simple desprinse sau citate direct din ,, Catehismul Ortodox" dara-mi-te sa poata patrunda singura sensul unei pericope evenghelice. Din lipsa de sustinere din partea dumneaei am renuntat sa mai discut f. multe lucri . Insa asa cum am mai spus stiu doar ca ,, rationeaza, analizeaza si sintetizeaza... spre ce folos , in acest caz ????Asta pe de o parte iar pe de alta o intreb si pe ea asemeni Sophiei si ca si pe Fany : Maica Domnului in ce va foloseste ca model de smerenie si ascultare, ca si canon(norma de vietuire ortodoxa) si ca si pilda ? Spuneti dara voi si marturisiti !! Este smerenia Maicii Domnului hotarirea voastra de viata ? De cite ori ati spus insiva : ,,iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvintul Sau" ! Cum ati trait liturghia zilei Sale si cu ce hotariri dornice sa va innoiasca viata ati plecat acasa dupa terminarea slujbei. Cu ce v-ati folosit de aceasta mareata zi ?... poate tocmai cu alegerea nesupunerii , spre risul si desfatarea celui ce vineaza sufletele mindre !!
De polemica suntem buni toti , dar de facut, cum si ce facem ?: ,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale " (Ev. Matei !)

Intr-adevar, la smerenia Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu se ajunge extrem de greu. ,,Lasa-te modelat pentru Imparatia lui Dumnezeu!'' - spunea un mare duhovnic. Iar acest lucru este anevoios, caci , iata, lupt cu mine, cu orgoliile mele. Vine cineva si-mi spune ca n-am dreptate. Ce fac? Am doua variante: las capul in jos si ma corectez sau lupt sa-mi salvez orgoliul. In functie de alegerile pe care le fac zilnic, fac voia lui Dumnezeu sau a celui rau.

Dumnezeu sa ne ajute sa ducem alegem Calea, Adevarul si Viata!

Noesisaa 27.03.2010 14:31:43

SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?

Si da, poate ce spuneti despre ascultare si smerenie ar avea sens daca ai merge la biserica din mandrie. Dar eu, cel putin, nu merg la biserica din mandrie, nici din obligatie, ci din bucurie. Deci...

Citat:

Nu exista modernitate in ortodoxie, sau ca s-au schimbat lucrurile intre timp, si au mai evoluat. NU !
De asta spuneam in alta parte ca nu trebuie confundat traditionalismul cu Ortodoxia. Sigur ca s-au schimbat lucrurile de-a lungul timpului. Pe alt thread am dat exemplul spovedaniei care initial era public si mai apoi a devenit privata din diferite considerente. Important este sa se mentina "calea cea dreapta." Gresit ar fi fost sa se desfiinteze spovedania cu totul, fiindca erau probleme serioase cu ea fiind publica. Dar in intelepciunea ei Biserica a hotarat sa schimbe doar forma, nu esenta.
La inceput Sf Impartasanie se dadea la fiecare in mana, dar din nou, aceasta practica a trebuit schimbata fiindca oamenii erau superstitiosi si in loc sa o consume pe loc, o luau acasa si o tineau de talisman, comitand astfel sacrilegiu.

Si exemplele pot continua la nesfarsit, concluzia fiind ca nu incremenirea in trecut si in practici din trecut este caracteristica Ortodoxiei, si de fapt Bisericii Universale, ci urmarea caii celei drepte.

sashio 27.03.2010 15:39:51

dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...

coralina 27.03.2010 16:18:30

Avand in vedere cele ce s-au scris pana acum la acest subiect, eu nu inteleg de ce ne mai revoltam atunci cand ateii spun ca religia consta intr-o atitudine de "crede si nu cerceta" si ca in institutia ortodoxiei intri dar iti lasi creierul la usa pentru ca iti va fi netrebuincios acolo.
Argumentele aduse de Fani si Noesissaa au fost "desfiintate" pe motiv de razvratire si lipsa de ascultare / smerenie. Pe mine ma ia Zaharia in ras pe motiv de capacitate de "analiza si sinteza". Eu stau si va-ntreb: de ce ne-a inzestrat Dumnezeu cu inteligenta daca rolul nostru pe acest pamant e sa facem ascultare oarba si nimic mai mult. Si nu ascultarea in sine ma deranjeaza, va rog sa nu intelegeti gresit, ci faptul ca nu e loc de intors in momentul in care sesizezi neconcordante intre milioanele de canoane facute de om si Sfintele Evanghelii!!! Ti se vara imediat pe gat conceptul de neascultare, ba te lovesti de poruncile bisericesti (a caror ratiune de a exista mie una imi scapa), ba hulesti, ba....
Eu ma voi opri aici in aceasta discutie.

Doamne ajuta!

Noesisaa 27.03.2010 16:47:31

Citat:

În prealabil postat de sashio (Post 228713)
dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...

Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D

La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul.

Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D

Miha-anca 27.03.2010 16:47:45

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228702)
SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?

S-a spus doar, ca exista posibilitatea de a sta mai la o parte, fara a atinge cele sfinte.
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.

Mihnea Dragomir 27.03.2010 17:00:46

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228723)
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.

Cu mii de ani în urmă, Dumnezeu i-a așezat pe primii oameni într-un loc minunat, creat anume pentru ei: era raiul pe pământ. După un timp de probă, Dumnezeu avea intenția să îi mute, cu tot cu trup, în Cer. El le-a dat grădina Edenului să o administreze și să se bucure de toate plantele și animalele pe care le-a creat pentru oameni. Cu o singură excepție: un singur lucru le-a cerut Dumnezeu să nu facă, anume să guste din fructul unui măr. Ei bine, nu scrie că Eva s-ar fi bucurat, pe rând, de fructele minunate ale raiului, ci mai degrabă înțelegem că s-a dus direct la pomul la care nu avea voie. Și cum stătea ea așa, întrebându-se ce logică să fi avut Dumnezeu de a face o asemenea interdicție, iată a apărut șarpele. El a întrebat-o "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?" Oare nu cumva asemenea oprire absurdă nu vine direct de la Dumnezeu ? Poate că nu s-a înțeles bine ce a spus Dumnezeu. Poate că s-a referit la o altă etapă istorică, poate că El a crezut că Eva nu ar avea capacitatea tehnică de a gusta din merele cu pricina !
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?

mirabela 27.03.2010 17:10:23

In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.

Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul.

Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti.

La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228722)
Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D

La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul.

Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D

zaharia_2009 27.03.2010 17:16:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 228724)
Cu mii de ani în urmă, Dumnezeu i-a așezat pe primii oameni într-un loc minunat, creat anume pentru ei: era raiul pe pământ. După un timp de probă, Dumnezeu avea intenția să îi mute, cu tot cu trup, în Cer. El le-a dat grădina Edenului să o administreze și să se bucure de toate plantele și animalele pe care le-a creat pentru oameni. Cu o singură excepție: un singur lucru le-a cerut Dumnezeu să nu facă, anume să guste din fructul unui măr. Ei bine, nu scrie că Eva s-ar fi bucurat, pe rând, de fructele minunate ale raiului, ci mai degrabă înțelegem că s-a dus direct la pomul la care nu avea voie. Și cum stătea ea așa, întrebându-se ce logică să fi avut Dumnezeu de a face o asemenea interdicție, iată a apărut șarpele. El a întrebat-o "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?" Oare nu cumva asemenea oprire absurdă nu vine direct de la Dumnezeu ? Poate că nu s-a înțeles bine ce a spus Dumnezeu. Poate că s-a referit la o altă etapă istorică, poate că El a crezut că Eva nu ar avea capacitatea tehnică de a gusta din merele cu pricina !
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?

Si dumneata domnule faci parte din categoria celor carora chiar daca li se arata precis, cu trimiteri, crezi tot ce voiesti dumneata , ignorind adevarul ?. Pacat de asemenea scapari ! Frumoasa povestea de la inceputul postarii ... dar de unde ai scos-o ?

Noesisaa 27.03.2010 17:43:29

Citat:

În prealabil postat de mirabela (Post 228726)
In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.

Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul.

Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti.

La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita.

Ei, ca sa vezi ca ortodoxia nu e la fel peste tot, asa ceva e neauzit in Bucovina. :D SI ca sa vezi ca ortodoxia nu sta in lucrurile astea de forma mai mult.
Eu de exemplu nu stiam ca se iau numai trei linguri, si am mancat tot ditamai paharul pe inima goala. M-am cam ametit, vinul era cam tare si eu neobisnuita cu asemenea lucruri dimineata. :24:

Noesisaa 27.03.2010 17:57:18

Citat:

S-a spus doar, ca exista posibilitatea de a sta mai la o parte, fara a atinge cele sfinte.

Dar nu inteleg care e rostul de a sta mai la o parte. Adica sunt locuri mai putin sfinte in biserica? Ai impresia ca atunci cand preotul se roaga in altar sa vina Sf Duh peste Cinstitele Daruri si peste poporul care sta inainte, Sf Duh merge numai in anumite parti ale bisericii, dar nu in altele, si numai asupra anumitor oameni, si in special nu asupra unor anumite femei aflate in anumite perioade ale fertilitatii lor. Sau care e logica? Si apoi ce este mai sfant, prezenta Sf Duh sau o icoana pe care o atingi?

Citat:

Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.;
Eu vreau sa merg cu tot dinadinsul, si merg, in fiecare duminica la biserica, nu conteaza daca ploua, ninge, e ger, e foarte soare sau foarte cald.

Citat:

daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem.
Pai daca tot vii de ce sa nu te comporti normal in biserica? Si la noi normalitatea inseamna si sa saruti icoanele.

Citat:

Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.
Eu cred ca neascultarea consta in a neasculta una dintre cele 10 porunci pe un motiv arbitrar. Cele 10 porunci sunt chiar cuvantul lui Dumnezeu revelat, nimic altceva.

antoniap 27.03.2010 18:11:37

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228735)
Dar nu inteleg care e rostul de a sta mai la o parte. Adica sunt locuri mai putin sfinte in biserica? Ai impresia ca atunci cand preotul se roaga in altar sa vina Sf Duh peste Cinstitele Daruri si peste poporul care sta inainte, Sf Duh merge numai in anumite parti ale bisericii, dar nu in altele, si numai asupra anumitor oameni, si in special nu asupra unor anumite femei aflate in anumite perioade ale fertilitatii lor. Sau care e logica? Si apoi ce este mai sfant, prezenta Sf Duh sau o icoana pe care o atingi?

Eu vreau sa merg cu tot dinadinsul, si merg, in fiecare duminica la biserica, nu conteaza daca ploua, ninge, e ger, e foarte soare sau foarte cald.

Pai daca tot vii de ce sa nu te comporti normal in biserica? Si la noi normalitatea inseamna si sa saruti icoanele.

Eu cred ca neascultarea consta in a neasculta una dintre cele 10 porunci pe un motiv arbitrar. Cele 10 porunci sunt chiar cuvantul lui Dumnezeu revelat, nimic altceva.

Totusi, la spovedanie cred ca e bine sa-i spui duhovnicului despre acest pacat.

Miha-anca 27.03.2010 18:14:54

Noi nu din faptele legii, care sunt sub blestem, ci din credinta ne vom mantui (Galateni 3,10-11).

Noesisaa 27.03.2010 18:24:01

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 228739)
Totusi, la spovedanie cred ca e bine sa-i spui duhovnicului despre acest pacat.

Care pacat, ca am bucuria de a merge chiar in fiecare duminica la biserica? Stie asta, si dimpotriva nu crede ca e pacat.

anna21 27.03.2010 18:40:24

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 228728)
Si dumneata domnule faci parte din categoria celor carora chiar daca li se arata precis, cu trimiteri, crezi tot ce voiesti dumneata , ignorind adevarul ?. Pacat de asemenea scapari ! Frumoasa povestea de la inceputul postarii ... dar de unde ai scos-o ?

Cred ca Mihnea Dragomir nu s-a facut inteles.
"Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?" sunt vorbele Evei = "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?"
Eu asa am inteles.
Mi-a placut povestea cu Eva care sta in fata pomului si se gandeste care este "logica" interdictiei.:1:

anna21 27.03.2010 18:51:21

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228735)

Fiecare face cum stie.
Eu stiam ca nu e voie sa ating nimic.. dar ma gandeam: cum sa stau acasa? Trebuie sa duc copiii la impartasit.
Si nu am atins nimic (cred).. dar la miruit cine credeti ca s-a prezentat cu "vrednicie"?
Asa ca mai bine stau acasa.

Fani71 27.03.2010 19:22:59

Citat:

Anca, cand te referi la altii fara sa te referi si la tine, cred ca ar fi mai corect sa folosesti persoana a doua plural. Nu te va lua nimeni de nepoliticoasa din cauza asta.

Uite cum sta treaba in rezumat: Zaharia sopune ca sa nu se duca de loc femeia la biserica timp de 8 zile, altii (eu asa invatasem la Bucuresti) sa nu sarute icoanele si sa nu se miruiasca dar sa vina la biserica (eventual sa stea in spate, cum spui tu). Astea sunt doua interpretari posibile ale canoanelor citate mai sus.
Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca.
Deci, nu vad unde este neascultarea daca unele dintre noi ii asculta pe unii, altele pe altii.

De altfel am mai spus, Zaharia, ca in cazul meu (si al Noesissesi vad) nu este vorba de neascultare din moment ce duhovnivcul meu asa m-a sfatuit sa fac: sa nu tin seama de aceste perioade; de la el am invatat aceste lucruri. Si te rog, Zaharia, daca se poate, sa nu mai spui ca altadata ca sigur, daca mi-am ales eu duhovnicul care imi convine... Cand mi l-am ales (daca se poate spune asa - de fapt Dumnezeu l-a ales pentru mine; unde stateam, nu erau atatia preoti), eram o fetita care nu stia mare lucru si nu era nici pe departe combativa pe care ati cunoscut-o voi fe forum.. :25:.

Miha-anca 27.03.2010 19:36:13

Fani, nu te supara inutil pe Zaharia.
Dealtfel, cand vii cu afirmatii de genul: "Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca", te-am ruga sa vii si cu amanunte; cine sunt acei sfinti si unde, in ce scriere gasim afirmatia. Multumesc anticipat.
Nici eu nu stiu citate pe de rost, dar stiu unde sa le caut.

Fani71 27.03.2010 19:42:20

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 228756)
Fani, nu te supara inutil pe Zaharia.
Dealtfel, cand vii cu afirmatii de genul: "Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca", te-am ruga sa vii si cu amanunte; cine sunt acei sfinti si unde, in ce scriere gasim afirmatia. Multumesc anticipat.
Nici eu nu stiu citate pe de rost, dar stiu unde sa le caut.

Nu m-am suparat pe Zaharia.
Citatele le-am pus mai sus: nu le-ai citit inca, poate. Sunt si pe acest topic. Nu este prima data cand le citez pe forum.
Este vorba de Sf Ioan Gura de Aur si sf Grigore. (vezi pagina 3 a acestui topic)

Miha-anca 27.03.2010 19:44:02

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 228742)
Care pacat, ca am bucuria de a merge chiar in fiecare duminica la biserica? Stie asta, si dimpotriva nu crede ca e pacat.

Voi aveti biserica romaneasca proprie, de poti merge in fiecare saptamana, sau o aveti imprumutata odata pe luna? Sa fie chiar atat de multi romani in Olanda? Stiu ca merg multi la lucru si acolo, ca si aici, dar noi tot nu avem biserica noastra ortodoxa, ci o inchiriem. Iar in bisericile protestante, chiar sa vrei sa saruti icoanele, tot nu poti, ca nu le ai. Alta e situatia cu Biserica Rusa. Lipsa Bisericii, iata un motiv pentru care regret plecarea din tara.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:31:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.