Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   De ce nu avem banci in biserica ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8869)

sophia 19.07.2010 23:02:38

@glykys - am povestit intamplarea pentru ca m-a socat mult si pentru ca m-au deranjat comentariile rautacioase de aici (mai ales asa ultimele, gen Eodor si Iubirea).
N-am intentionat sa scriu impotriva ortodoxiei, ci sa arat,asa cum o fac peste tot, ca nu putem sa uitam ca omul este limitat, nu este faptura cereasca.
Omul are neputinte, boli, dureri, tristeti si bucurii, nevoi. Omul este...om.
Si cand vad ce tot cereti de la om, ca parca altfel nu mai putem avea credinta, sau sa ne rugam la Dumnezeu.
Te mai rogi, mai canti, te mai asezi, mai ingenunchezi, dupa situatie.
Este asa usor sa vorbim! Nu, sa nu fie banci, sa nu fie scaune, sa nu ne asezam, sa nu, sa nu...!
Eu ma cutremur de cata lipsa de suflet este in oameni, cat de usor se vorbeste.
Unde este mila, intelegerea, respectul fata de aproape?

Daniel777 19.07.2010 23:03:25

la catolici.

Miha-anca 21.07.2010 01:45:23

Sunt putine biserici ortodoxe in vestul Europei. De cele mai multe ori se imprumuta o biserica catolica sau protestanta, care au toate banci...
Asa ca sa luam cu un dram de sare unele povesti...

Iubirea 21.07.2010 21:01:27

Vad ca se face atata tam-tam gratuit pe aceasta tema si se incearca tot felul de tertipuri ca sa ne motivam lenea de a depune putina jertfa la Jertfa lui Hristos din timpul Sf. Liturghii...sa-mi spuna mie cineva care a vazut vreo biserica ortodoxa fara strane (scaunele de pe marginile pronaosului si naosului) si chiar scaune care sunt asezate de-o parte si de alta in naos, exact pentru folosul credinciosilor neputinciosi?

Eu am cam colindat aproape toata Romania pe la manastiri, Bucurestiul pe la biserici de mir si pe ici-pe-colo prin alte orase, localitati si sate si n-am reusit sa vad biserica ortodoxa fara nici un scaun sau posibilitate de a sta jos...(nu vorbesc despre bisericile ortodoxe din afara Romaniei ca acelea sunt destul de occidentalizate)
Sau poate eu n-am inteles ca intrebarea acestui topic era retorica :))))

Daniel777 21.07.2010 21:22:17

Intreab-o pe Sophia,ea cred ca a vazut.

glykys 21.07.2010 21:24:54

Of, of, of, nu spune nimeni ca sunt interzise scaunele in biserica... Sophia, eu chiar nu inteleg care este problema ta. Iti faci atat de mult rau singura, interpretand postarile si dorintele celorlalti. Daca unii pot si vor sa stea in picioare la rugaciune, sa stea si 10 ore, nu 3! Rugaciunea ta nu va fi mai bine sau mai rau primita daca cei din jurul tau stau pe scaun sau in picioare. Daca vrei sa stai pe scaun la biserica in anumite momente, nu ai nevoie de aprobarea nimanui, nu se uita nimeni urat la tine (doar daca ocupi scaunul altuia, in fine...) si nu te judeca. Nu obliga nimeni pe nimeni in biserica sa stea in picioare, in genunchi, pe scaun sau chiar sa vina. In crestinism e voia libera.

sophia 21.07.2010 23:09:51

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 270731)
Vad ca se face atata tam-tam gratuit pe aceasta tema si se incearca tot felul de tertipuri ca sa ne motivam lenea de a depune putina jertfa la Jertfa lui Hristos din timpul Sf. Liturghii...sa-mi spuna mie cineva care a vazut vreo biserica ortodoxa fara strane (scaunele de pe marginile pronaosului si naosului) si chiar scaune care sunt asezate de-o parte si de alta in naos, exact pentru folosul credinciosilor neputinciosi?

Eu am cam colindat aproape toata Romania pe la manastiri, Bucurestiul pe la biserici de mir si pe ici-pe-colo prin alte orase, localitati si sate si n-am reusit sa vad biserica ortodoxa fara nici un scaun sau posibilitate de a sta jos...(nu vorbesc despre bisericile ortodoxe din afara Romaniei ca acelea sunt destul de occidentalizate)
Sau poate eu n-am inteles ca intrebarea acestui topic era retorica :))))

Ba da, in bisericile din tara sunt f.putine scaune. Stau cateva persoane (batrane) si in rest n-ai unde. Bisericile sunt, cel putin duminica pline si nici nu prea incap scaune (nici preotul nu poate trece cu tamaiatul). Sunt ceva strane pe margini, tot ocupate. In timpul saptamanii (la vecernie numai) este mai gol si poti chiar sa stai pe scaun. Doar atunci.
Bisericile ortodoxe nu sunt facut prin arhitectura lor sa aibe scaune sau banci. Sunt mici, rotunde...
Bisericile din vest au alta arhitectura, sunt prevazute bancile.
Cum spuneam, duminica, in tara nu te poti aseza. Ti-e rau, sau te doare ceva rau, n-ai unde sta.
Si este si mai dezordine asa.
Biserica plina, se circula tot timpul de la usa, la altar si invers, se impinge. Nu ai loc nici sa ingenunchiezi. La miruit se produce gramada, se intra pe toate partile.
Repet, vorbesc de liturghie.
Bancile au avantul ca se mentine ordinea. Poate trece preotul cu tamaie, cu daruri. Poate ajunge lumea la impartasit, miruit, la altar cu lumanarea, fara a deranja pe toti, ingenunchiaza fiecare la locul lui, are fiecare locul lui, fara a fi impins si sucit si deranjat.
Poti sta in picioare, asezat, sau ingenunchia, acolo in bucata ta.
Nu vad ce este asa rau.

sophia 21.07.2010 23:10:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 270736)
Of, of, of, nu spune nimeni ca sunt interzise scaunele in biserica... Sophia, eu chiar nu inteleg care este problema ta. Iti faci atat de mult rau singura, interpretand postarile si dorintele celorlalti. Daca unii pot si vor sa stea in picioare la rugaciune, sa stea si 10 ore, nu 3! Rugaciunea ta nu va fi mai bine sau mai rau primita daca cei din jurul tau stau pe scaun sau in picioare. Daca vrei sa stai pe scaun la biserica in anumite momente, nu ai nevoie de aprobarea nimanui, nu se uita nimeni urat la tine (doar daca ocupi scaunul altuia, in fine...) si nu te judeca. Nu obliga nimeni pe nimeni in biserica sa stea in picioare, in genunchi, pe scaun sau chiar sa vina. In crestinism e voia libera.

Ai dreptate! Multumesc.

Iubirea 21.07.2010 23:37:06

Sophia eu iti dau dreptate ca romanul este necivilizat din nastere si nu stie sa respecte pe cel de langa el, fie si in biserica....din acest motiv eu nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa fie banci in biserica....sa stea mamaie la mijlocul bancii si sa se trezeasca de vreo 20 de ori ca are treaba pe la lumanari, sa mai vorbeasca cu vecina care sta mai in fata cu cateva banci...

Eu nu spun ca sunt rele sau bune bancile sau scaunele...totul depinde de cum si cand sunt folosite...nu astea te mantuiesc, ele pot mai mult sau mai putin sa te ajute la mantuire (ex: fiind cu adevarat neputincios dar cu dorinta de a sta la slujba, sa poti avea un loc unde sa fii doar tu cu Dumnezeu...dar si asa poti sa cazi in egoism).
Deci totul e discutabil si totul depinde de fiecare cum intelege si cum alege sa faca pentru el si mantuirea lui.

Miha-anca 22.07.2010 00:06:58

Daca eu, care traiesc in strainatate, as fi in tara, nu as mai avea timp sa vad toate neajunsurile din biserica, ci as fi fericita. Sper sa ajung curand... cu ajutorul lui Dumnezeu.

Iubirea 22.07.2010 00:16:43

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 270782)
Daca eu, care traiesc in strainatate, as fi in tara, nu as mai avea timp sa vad toate neajunsurile din biserica, ci as fi fericita. Sper sa ajung curand... cu ajutorul lui Dumnezeu.

Draga mea e normal sa nu vezi toate neajunsurile pentru ca nu ai timp sa stai in tara...presupun ca daca locuiesti in strainatate vii doar in vizita si trebuie sa te intorci la ale tale.
Bine era daca locuiai in Romania si avand tot timpul din lume aici, sa nu fi luat in seama aceste neajunsuri din biserica si sa fii fericita.

In rest sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi cu bine la ai tai dupa cum ai planuit.

Miha-anca 22.07.2010 00:24:53

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 270787)
Draga mea e normal sa nu vezi toate neajunsurile pentru ca nu ai timp sa stai in tara...presupun ca daca locuiesti in strainatate vii doar in vizita si trebuie sa te intorci la ale tale.
Bine era daca locuiai in Romania si avand tot timpul din lume aici, sa nu fi luat in seama aceste neajunsuri din biserica si sa fii fericita.

In rest sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi cu bine la ai tai dupa cum ai planuit.

Asta e si intentia. Sa mai avem putintica rabdare si voi fi cu adevarat fericita.

Diana3 26.07.2010 18:05:00

Este primul mesaj pe care-l postez pe acest forum si, sper eu, nu si ultimul.

Nu inteleg de ce nu exista banci in bisericile ortodoxe. Singurul motiv obiectiv ar fi lipsa de spatiu, majoritatea lacaselor de cult nedispunand de suficient spatiu necesar pentru amplasarea bancilor+participarea la slujba a tuturor enoriasilor,in conditiile ingustarii spatiului.

Celalalt argument imi pare arhaic si usor masochist : doar stand in picioare iti poti arata smerenia fata de Dumnezeu? Nu stiu altii cum sunt,dar eu,la cei 22 de ani ai mei si in absenta unor probleme medicale, suport cu greu -fizic vorbind- statul in picioare/ingheuncheatul,pe tot parcursul slujbei.
In momentele in care simti o durere fizica majora la nivelul membrelor inferioare si al spatelui,numai la rugaciune nu iti e gandul... argument pentru care cred ca bancile ar veni in sprijinul enoriasilor, inlaturand orice impediment ce le-ar putea distrage atentia de la rugaciune!

Exista scaune in biserici? Da,dar insuficiente! La biserica din cartierul meu, pe toate scaunele este scris cate un nume..probabil al familiei care-a contribuit financiar la cumpararea scaunelor...si nu de putine ori auzi "da-te la o parte,asta-i scaunul MEU"... (asemenea episoade se intamplau cand eram in generala..probabil clasele 5-6... si,cu siguranta,se repeta si astazi). La biserica din centru, scaunele nu au pecetea donatorului,insa sunt mai mereu ocupate.

PS: cea mai deosebita biserica pe care-am vazut-o (locuiesc in Oltenia) se afla la Eforie Nord... da,este ortodoxa ! da,este construita relativ recent (prin 2000-2001) si.. DA, ARE BANCI ! Imi pare rau ca nu am putut asista la Liturghie,insa va recomand, daca aveti drum si timp de trecut prin Eforie Nord, sa nu o ocoliti..va va impresiona foarte placut !

PSS : aici puteti vedea si cateva poze cu biserica mai-sus mentionata: http://www.valcea-turism.ro/j15/inde...827&Itemid=187 . O parte din explicatia existentei bancilor: unul din ctitorii bisericii este un roman stabilit in America de 20 de ani... open-mindness...

costel 26.07.2010 18:11:19

Bine ai venit Diana. Nu avem banci in biserica pentru ca prezenta noastra in ea exprima mersul catre Imparatie. A sta pe o banca e chipul ca stam pe loc. Par nesemnificative aceste lucruri, dar ascund o mare bogatie. Poate ca nu este intamplator ca in iconografie nu avem sfinti care stau pe banci sau scaune. Si nu cred ca au fost lipsiti de neputinte, dar atat de mult s-au unit cu Hristos, incat Acesta a luat suferinta lor asupra Sa.

Diana3 26.07.2010 18:19:48

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 271920)
Bine ai venit Diana. Nu avem banci in biserica pentru ca prezenta noastra in ea exprima mersul catre Imparatie. A sta pe o banca e chipul ca stam pe loc. Par nesemnificative aceste lucruri, dar ascund o mare bogatie. Poate ca nu este intamplator ca in iconografie nu avem sfinti care stau pe banci sau scaune. Si nu cred ca au fost lipsiti de neputinte, dar atat de mult s-au unit cu Hristos, incat Acesta a luat suferinta lor asupra Sa.

Bine v-am gasit, Costel ! :)

Sfintii au fost smeriti, sfintii au fost..SFINTI ! Dragostea lor pentru Dumnezeu a fost si este infinita... cautau sa aiba cat mai multe nevointe,orice suferinta apropiindu-i si mai mult de Dumnezeu (cred)

Insa...eu nu sunt sfanta! Si nici nu vreau sa fiu, in sensul ca niciodata nu cred ca-mi voi depasi conditia de pacatoasa... Sfintii se puteau hrani in pustiu cu miere si atat, mie imi vine sa plang de durere daca stau in picioare mai mult de 2 ore... e o foarte,foarte mare diferenta intre noi si EI... (sau cel putin intre mine si EI).

Oare pozitia corpului nostru in Biserica determina distanta fata de Imparatie sau directia gandurilor ? Poti sta in picioare si totusi gandul sa-ti zboare aiurea...

Intr-adevar,aratam respectul si supunerea noastra fata de Dumnezeu alegand sa stam in picioare pe parcursul desfasurarii Sfintei Liturghii,insa oare cat de mult s-ar supara Dumnezeu pe noi daca am alege sa-i aratam evlavia noastra... stand jos,dar avand gandurile Sus,la El ?

gabriela8 26.07.2010 20:50:25

Citat:

În prealabil postat de Diana3 (Post 271925)
Bine v-am gasit, Costel ! :)

Sfintii au fost smeriti, sfintii au fost..SFINTI ! Dragostea lor pentru Dumnezeu a fost si este infinita... cautau sa aiba cat mai multe nevointe,orice suferinta apropiindu-i si mai mult de Dumnezeu (cred)

Insa...eu nu sunt sfanta! Si nici nu vreau sa fiu, in sensul ca niciodata nu cred ca-mi voi depasi conditia de pacatoasa... Sfintii se puteau hrani in pustiu cu miere si atat, mie imi vine sa plang de durere daca stau in picioare mai mult de 2 ore... e o foarte,foarte mare diferenta intre noi si EI... (sau cel putin intre mine si EI).

Oare pozitia corpului nostru in Biserica determina distanta fata de Imparatie sau directia gandurilor ? Poti sta in picioare si totusi gandul sa-ti zboare aiurea...

Intr-adevar,aratam respectul si supunerea noastra fata de Dumnezeu alegand sa stam in picioare pe parcursul desfasurarii Sfintei Liturghii,insa oare cat de mult s-ar supara Dumnezeu pe noi daca am alege sa-i aratam evlavia noastra... stand jos,dar avand gandurile Sus,la El ?

Sfanta Liturghie trebuie sa fie traita de noi, trebuie sa participam cu atentie; a sta in banci mi se pare spectacol, sincer!
Sfintii nu s-au nascut sfinti, au fost oameni obisnuiti care au avut acea "nebunie" pentru Hristosl la care suntem chemati si noi!

Iubirea 26.07.2010 21:15:41

Citat:

Draga mea...sfintii mai intai au fost oameni ca si noi, cu pacate mai mici sau mai mari decat ale noastre...au ajuns sfinti ca si-au inteles statutul si menirea, pentru ca au ales sa mearga pe drumul mantuirii fara sa carteasca...
In rest daca nu poti sa stai in picioare toata slujba, mai exista posibilitatea sa stai in genunchi...iar ca sa nu ajungi sa simti ca nu mai poti...incearca sa-ti mentii mintea la rugaciune si la ce se canta la slujba...crede-ma ca nici nu stii cand trece timpul daca mintea ta sta la rugaciune si nu la durere sau la neputinta de a sta in picioare sau la multe alte griji lumesti.

costel 02.08.2010 17:21:54

Citat:

Bine v-am gasit, Costel ! :) Oare pozitia corpului nostru in Biserica determina distanta fata de Imparatie sau directia gandurilor ? Poti sta in picioare si totusi gandul sa-ti zboare aiurea...

Eu cred ca Parintii nu au gresit cu nimic in faptul ca nu au pus scaune in biserici. Omul nu trebuie sa caute odihna in ceva dincolo de Hristos, ci in El. Oare nu mai sunt adevarate cuvintele Sale: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi". Cu siguranta ca sunt. Dar asa cum noi nu cautam mai intai Imparatia Cerurilor, ci implinirea nevoilor imediate si apoi aceasta Imparatie, la fel si aici - cautam mai intai un scaun in biserica si de este cu putinta si dobandirea linistii sufletesti foarte bine, dar ea este pe locul doi, dupa grija de a avea scaun. Si ne mai intrebam de ce suntem in continuare impovarati.

sophia 02.08.2010 19:09:10

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 274165)
Eu cred ca Parintii nu au gresit cu nimic in faptul ca nu au pus scaune in biserici. Omul nu trebuie sa caute odihna in ceva dincolo de Hristos, ci in El. Oare nu mai sunt adevarate cuvintele Sale: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi". Cu siguranta ca sunt. Dar asa cum noi nu cautam mai intai Imparatia Cerurilor, ci implinirea nevoilor imediate si apoi aceasta Imparatie, la fel si aici - cautam mai intai un scaun in biserica si de este cu putinta si dobandirea linistii sufletesti foarte bine, dar ea este pe locul doi, dupa grija de a avea scaun. Si ne mai intrebam de ce suntem in continuare impovarati.

Mai Costel, dar chiar nu intelegi? Daca ne este rau fizic si avem dureri, nu putem avea nici liniste sufleteasca sa participam la slujba cum se cuvine.

gabriela8 02.08.2010 20:07:27

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274183)
Mai Costel, dar chiar nu intelegi? Daca ne este rau fizic si avem dureri, nu putem avea nici liniste sufleteasca sa participam la slujba cum se cuvine.

Pai in situatia asta gasesti un scaun, ca doar mai sunt in biserica dar nu mi se pare corect ca din acest motiv ocazional sa fie banci in biserica... Dacastii ca ai nevoie permanent de un scaun iti poti achizitiona unul:3:

costel 02.08.2010 22:03:42

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 274183)

Nu de situatii exceptionale vorbeam, ci de a participarea tuturor credinciosilor la Liturghie sezand pe scaun.

Daniel777 02.08.2010 23:08:49

La Sfanta Liturghie trebuie sa stam in picioare.

Marius22 03.08.2010 10:58:17

Cred ca adevarul este undeva la mijloc, din moment ce bisericile bizantine au fost prevazute cu strane. Este adevarat ca in biserica trebuie sa stam cu precadere in picioare sau in genunchi, dar inca din vechime s-a tinut seama si de cei neputinciosi.

Cert este insa ca in Biserica Ortodoxa scaunele reprezinta exceptia, iar in cea Romano-Catolica regula.

Ca o paranteza, Tipicul Sfantului Sava, prevede ca in manastiri sa existe un "desteptator", monahul care ii trezea pe cei ce se aflau la chilie, dar si pe cei ce din prea multa osteneala, adormeau in timpul slujbelor. Trezirea nu se facea cu mustrare, ci in liniste.

Revenind la noi, important este sa ne vedem de ale noastre, sa ne ostenim fiecare dupa propria masura si ravna. Iar daca ni se pare ca fratele nostru sminteste prin tinuta sau atitudinea din biserica, sa-l indreptam cu "duhul blandetii".

bmd 03.08.2010 11:04:58

Cu masura cu care masurati.....

Cei care inca mai pot sta in picioare vor ca nimeni sa nu stea jos, cei care nu pot sau nu vor vor sa aibe unde sa stea. Si unii si altii ii judeca pe cei care stau sau nu stau jos, desi ar putea sau nu ar putea :3:
Ne judecam nu doar pe forum ci si in biserica in timpul Liturghiei pentru asta.De ce? Pentru ca in loc sa-l iubim pe cel de linga noi ca pe cea mai draga finta a noastra noi "concuram". Daca mama batrina sau (nu si ci sau) bolnava sau obosita a unuia care sta teapan in picioare ar sta jos linga el cu siguranta i-ar gasii scuze in sufletul lui si n-ar judeca-o. Dar un strain NU ARE SCUZE! Oricum privirea noastra röntgen vede toate articulatiile respectivului, cintareste starea lui psihica si fiziologica si ajunge la concluzia justa ca daca nu face ca noi E GRESIT!
Asa sintem noi, ne doare mai tare mintuirea celuilalt decit a noastra!

Daniel777 03.08.2010 11:46:32

Eu cel care vreau sa stau in picioare,nu am probleme cu cel care vrea sa stea jos.Insa cei care stau jos,au de gand sa faca din asta o regula.De ce? Probabil ca sa nu se i se vada neputinta,sa nu se smereasca,vrea ca si ceilalti sa fie ca el.

IonelS 03.08.2010 11:57:32

Inca de la inceputurile bisericii oamenii aveau doua alternative in ceea ce priveste statul in biserica: in genunchi si in picioare. Adica doar asa ne putem raporta la Dumnezeu in timpul slujbelor ! Nu pe scaun ! Catolicii au fost primi care au introdus scaunele, tocami pt a creste confortul si disciplina...

Tsukino 03.08.2010 13:09:49

Eu am vazut mereu cum Biserica noastra doreste sa ma umileasca - tinandu-ma in picioare la slujbe - care sunt lungi - sau in genunchi , conditia fizica nu imi permite acest lucru. Am prieteni cu dizabilitati fizice si au fost tinuti la slujbe in aceleasi conditii ca si mine.
Ma mai umileste si cu alte ocazii, dar asta ar fi primul lucru care te izbeste cand intri intr-o biserica.
Oamenii se inghesuie si se calca in picioare, inevitabil obosesc, se foiesc, devin irascibil si incep sa se certe..pe cand slujbele catolicilor sunt inaltatoare. Oamenii stau ordonati, linistiti, gadindu-se doar la Dumnezeu si nu la dureri de picioare. Au unde sa isi puna cartea de rugaciuni, unde sa isi rezeme bastonul, umbrela, nu deranjeaza pe nimeni in jur.
Dar asta e doar parerea mea.

Oh wait, daca am participat la slujbe catolice sau am pus piciorul in catedrale am pacatuit?

Later edit: Primii crestini nici nu aveau biserici, erau persecutati de romani, urmariti si ucisi, astfel isi tineau slujbe in locuri ferite, adeseori mici. De ce sa ne raportam la lucruri total diferite?

Daniel777 03.08.2010 13:15:20

La Biserica nu mergi ca la teatru ,sa asisti la un spectacol si la sfarsit sa aplauzi.Eventual sa ai si o pauza,in care sa servesti ceva.
Catolicii transforma Liturghia in teatru,insa noi participam,nu vizionam un spectacol,si participarea inseamna si jerfa,daruire si implicare.
In Biserica ne rugam,si nu e cuviincios sa te rogi asezat pe scaun.
Si acasa cand te rogi,o faci in picioare sau in genunchi.

gabriela8 03.08.2010 13:49:08

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 274363)
La Biserica nu mergi ca la teatru ,sa asisti la un spectacol si la sfarsit sa aplauzi.Eventual sa ai si o pauza,in care sa servesti ceva.
Catolicii transforma Liturghia in teatru,insa noi participam,nu vizionam un spectacol,si participarea inseamna si jerfa,daruire si implicare.
In Biserica ne rugam,si nu e cuviincios sa te rogi asezat pe scaun.
Si acasa cand te rogi,o faci in picioare sau in genunchi.

Bine punctat! Cand nu se poate stie Dumnezeu ca nu se poate si e cu totul altceva, dar prin comoditate nu dobandim Raiul!

Raoul 03.08.2010 14:30:41

Banci sunt in bisericile ortodoxe,suficiente pentru cei batrani si cu probleme. Insa ceilalti de ce ar avea nevoie? Nu rezisti 2 ore in picioare? Nu merita Dumnezeu atata "efort"? In supermarketuri stati poate cu orele,la cozi ca sa va luati salariul sau pensia la fel,omul rabda in atatea si atatea situatii,insa numai cand e vorba de Dumnezeu incepe sa devina nemultumit. Plus ca sunt momente in timpul Sfintei Liturghii in care se ingenuncheaza. Daca ar fi banci ca la catolici cum ar face crestinii lucrul asta? Sau nu ati vazut sute de credinciosi stand toti in genunchi intr-o biserica? Plus ca daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,ceea ce iarasi mi se pare absurd. Pana la urma biserica e loc de rugaciune,de apropiere si comunicare cu Dumnezeu. Gandul trebuie sa stea numai la Dumnezeu,nu la banci si alte lucruri lumesti. Mie personal mi s-ar parea absurd sa fie ca la catolici. Ar sta toti asa comozi,pe unii i-ar lua somnul,altii ar incepe sa se creada la bar... cafeaua le-ar mai lipsi. Asa cum timp de 2000 de ani s-a putut sta fara banci si s-au mantuit oameni si asa,la fel putem sta si noi.

Si sa va mai spun un lucru: eu nici in genunchi nu ma simt vrednic sa stau in fata lui Dumnezeu sau cu capul ridicat,oare ar fi mai mare atitudinea mea daca as sta in fata Lui ca la bar?

gabriela8 03.08.2010 14:45:11

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274412)

Si sa va mai spun un lucru: eu nici in genunchi nu ma simt vrednic sa stau in fata lui Dumnezeu sau cu capul ridicat,oare ar fi mai mare atitudinea mea daca as sta in fata Lui ca la bar?

Statul in picioare este o mare jertfa!

Raoul 03.08.2010 15:03:19

1. Daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,deacord?
2. Daca ar fi banci multi (nu zic toti) ar sta foarte comod,ca la bar,lipsindu-le doar cafeaua poate! Ca sa nu mai zic ca i-ar lua si somnul. Si nu ma contrazice ca am vazut cazuri si la ortodocsi,pe putinele scune. Dapai daca ar avea toti loc asigurat...
3. La biserica unde merg eu nu vad oameni lesinand sau imbulzindu-se. Chiar deloc,si te pot invita sa te convingi. Atitudinea oamenilor din alte biserici nu o comentez,n-am eu dreptul sa fac asta. Dar nu e vina ortodoxiei (ca si cult) pentru lipsa de educatie teologica a unor asa-zisi crestini. Nu esti multumit - alegeti alta biserica.
4. Cum spuneam mai sus,sunt anumite momente in timpul Sfintei Liturghii in care trebuie sa ingenunchezi. Cum ar face asta sutele de crestini dintr-o biserica daca aceasta ar fi plina de banci si scaune?
5. Te simti chiar atat de vrednic sa stai in fata lui Dumnezeu ca la bar? Si cand te duci in fata sefului la locul de munca tot intri cu capul putin plecat si cu mainile afara din buzunar,sau la scoala,in fata profesorului tot trebuie sa te ridici in picioare etc. Oare nu merita Dumnezeu macar atat respect,incat sa stam in fata Lui,daca nu in genunchi (desi nici asa nu suntem vrednici),macar in picioare si cu capul plecat?

Erethorn 03.08.2010 15:05:46

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274412)
Banci sunt in bisericile ortodoxe,suficiente pentru cei batrani si cu probleme. Insa ceilalti de ce ar avea nevoie? Nu rezisti 2 ore in picioare? Nu merita Dumnezeu atata "efort"? In supermarketuri stati poate cu orele,la cozi ca sa va luati salariul sau pensia la fel,omul rabda in atatea si atatea situatii,insa numai cand e vorba de Dumnezeu incepe sa devina nemultumit. Plus ca sunt momente in timpul Sfintei Liturghii in care se ingenuncheaza. Daca ar fi banci ca la catolici cum ar face crestinii lucrul asta? Sau nu ati vazut sute de credinciosi stand toti in genunchi intr-o biserica? Plus ca daca ar fi banci ar fi un numar limitat de locuri,ceea ce iarasi mi se pare absurd. Pana la urma biserica e loc de rugaciune,de apropiere si comunicare cu Dumnezeu. Gandul trebuie sa stea numai la Dumnezeu,nu la banci si alte lucruri lumesti. Mie personal mi s-ar parea absurd sa fie ca la catolici. Ar sta toti asa comozi,pe unii i-ar lua somnul,altii ar incepe sa se creada la bar... cafeaua le-ar mai lipsi. Asa cum timp de 2000 de ani s-a putut sta fara banci si s-au mantuit oameni si asa,la fel putem sta si noi.

Ceea ce am ingrosat in postul dumneavoastra va tradeaza ignoranta crasa in ceea ce priveste Biserica Catolica. Nu ati fost niciodata intr-o biserica catolica, dar va simtiti indreptatit sa faceti afirmatii de genul "se sta ca la bar", "e absurd" etc...

Pentru informarea dumneavoastra, bancile acelea sunt prevazute cu un suport special pe care credinciosii sa ingenuncheze.

Tot pentru informarea dumneavoastra, pozitia de rugaciune, in genunchi, cu palmele unite in fata pieptului, este specific apuseana. De cate ori ingenuncheati la Liturghie, faceti un gest devotional catolic.

In ce priveste numarul de locuri, nu e nici o problema sa stea credinciosii si in picioare, daca nu ajung locurile in banci.

Nu se sta asezat tot timpul. La rugaciunile de intrare, la Doamne Miluieste, la Gloria, la citirea Evangheliei, la Crez, la Tatal Nostru se sta in picioare.

La rugaciunea eucharistica, la Sanctus, la Agnus Dei se sta in genunchi.

La intrarea in biserica, la intrarea si iesirea din strana, de cate ori trecem prin fata altarului, ingenunchem si ne inchinam.

Mai mult. In nici o biserica in care am intrat eu pana acum, bancile nu sunt comode. Nu poti sta decat cu spatele drept.

Iar in banci, credinciosii intra, ies si stau in liniste si ordine; se roaga, asculta Liturghia.

In jumatate de an de frecventat Liturghia Latina, o singura data am vazut un om raspunzand la mobil in biserica, si poate de 5 ori am auzit un mobil sunand.

Erethorn 03.08.2010 15:24:03

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 274433)
Si acum va intreb pe voi: va simtiti mai vrednici de a sta jos,comozi,in fata lui Dumnezeu decat in picioare sau in genunchi?:confused:

Nu-i judec,desi au facut destule. E problema lor,nu ma priveste pe mine,nu raspund pentru faptele lor! Mi-am spus doar punctul de vedere,si anume ca prefer sa stau in genunchi in fata lui Dumnezeu decat asezat comod pe o banca!

Cum preferati dumneavoastra sa stati, e problema dumneavoastra, dar nu va mai dati cu parerea despre catolici, atata vreme cat nici nu stiti cum arata bancile noastre.

V-am mai explicat o data, vad ca nu pricepeti - in banci nu se sta "comod". Sunt la fel de comode ca stranele acelea din bisericile ortodoxe. Parca sunt facute anume sa iti tina atentia treaza.

Spuneti-mi, pe cine a laudat Domnul, pe Maria care sedea la picioarele Lui si ii asculta cuvintele, sau pe Marta care se zorea sa-l slujeasca (in picioare, evident) ?

Raoul 03.08.2010 15:31:00

Repet: Nu am judecat nimic si pe nimeni. Mi-am spus doar punctul de vedere. In fata lui Dumnezeu prefer sa stau in genunchi sau macar in picioare decat pe o banca.

Si ma indoiesc ca Maria "sedea" pe o banca in fata lui Hristos. Sa nu uitam ca toti care au fost tamaduiti de Mantuitorul veneau si-I cadeau in genunchi.

Erethorn 03.08.2010 15:41:20

"Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui."

Raoul 03.08.2010 15:50:17

Pai vezi,s-a asezat la picioarele Lui. Probabil statea jos,sau ingenunchi,ceva de genul. Dar la picioarele Lui,din smerenie. Nu-si permitea sa-L asculte pe Iisus dintr-o canapea de exemplu. Si rasplata ei a fost mare. Depre marta Iisus ne incredinteaza ca avea o grija excesiva pentru cele lumesti,intelesul e cu totul altul. Nu ca Maria ar fi avut rasplata mai mare pentru modul in care a stat (ca sezuse) iar ca Marta statea in picioare. E absurd ce afirmi.

Mihnea Dragomir 03.08.2010 16:03:50

Oricum am întoarce-o și am suci-o, "a ședea", chiar dacă înseamnă "a sta pe jos" este mult mai aproape de "a sta în bancă" decât "a sta de-ampicioarelea".
Dar problema nu e asta. În realitate, în bisericile catolice statul jos în bancă este facultativ. Nu trebuie să se considere nimeni obligat să șadă, se poate sta în picioare. E exact ca la bisericile ortodoxe: nu e obligatoriu să stai pe scaun. Cine vrea, poate să stea în picioare ori chiar în genunchi.

Tsukino 03.08.2010 16:08:35

Statul in picioare nu face insa un om mai bun decat cel care sta pe o bancuta care nu tin minte oricum sa fie mai lata ca un scaun din biserica Ortodoxa.

Ar iesi un studiu interesant de cercetare .

IonelS 03.08.2010 16:09:47

Eu gandesc asa: traditia spune ca inca de la sfintii apostoli, din respect fata de Domnul, in biserica la slujba se sta in picioare sau in genunchi. Pai din momentul in care am aflat altfel n-am mai stat !

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:28:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.