Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si discriminarea femeii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8459)

caliyo 13.02.2010 18:08:47

Porunca ,,Cresteti si inmultiti-va a fost data la inceputul omenirii si era data pt. atunci. Acum nu mai are relevanta pt. ca omenirea s-a inmultit. Tot asa cum porunca ,,sanu mancati din pomul cunostintei binelui si al rauluiŽŽ a fost data primilor oameni.
Apoi au venit cele 10 porunci date poporului evreu( erau pt. evrei, nu pt. alte neamuri).
Iar Iisus Hristos a implinit Legea veche, nu a anulat-o.Cele 10 porunci sunt valabile si pt. crestini ( care fac parte din toate neamurile pamantului) dar cu anumite completari: a se citi textul din ev. de la Matei capitolul 5.

Golbi_ 13.02.2010 20:10:59

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 211772)
Porunca ,,Cresteti si inmultiti-va a fost data la inceputul omenirii si era data pt. atunci. Acum nu mai are relevanta pt. ca omenirea s-a inmultit. Tot asa cum porunca ,,sanu mancati din pomul cunostintei binelui si al rauluiŽŽ a fost data primilor oameni.
Apoi au venit cele 10 porunci date poporului evreu( erau pt. evrei, nu pt. alte neamuri).
Iar Iisus Hristos a implinit Legea veche, nu a anulat-o.Cele 10 porunci sunt valabile si pt. crestini ( care fac parte din toate neamurile pamantului) dar cu anumite completari: a se citi textul din ev. de la Matei capitolul 5.

Foarte bine, acum ne-am înmulțit, hai să ne oprim. Hai să nu ne mai înmulțim :)
Cine stabilește ce din Biblie mai are relevanță și ce nu?
Astea sunt detalii care nu mai contează, cu porunca X sau legea Y, cu evreii, cu creștinii, cele 10 porunci sunt valabile, sau nu, legea veche e depășită, ȘI AȘA MAI DEPARTE.
Ideea de bază este următoarea: Textele Bibliei, pe lângă faptul că sunt foarte vechi și sunt scrise în concordanță cu nivelul societății de atunci, mai sunt și în prezent întoarse pe toate fețele și li se dau enșpe mii de semnificații pentru a servi o biserică sau alta, sau secte, ETC. Tu zici că acea poruncă nu mai e valabilă, vine papa și zice că alta mai e, vine preafericitul și mai adaugă și el o idee, apoi alții, tot așa, se mai fac completări, vorba ta, la fel cum s-a petrecut de-a lungul istoriei, s-au făcut interpretări peste interpretări unor texte scrise de niște oameni dar despre care se crede că ar fi primit dictare divină.

Evident că o să ziceți la fel ca mine despre celelalte religii, pentru că ele sunt neadevărate, nu? Numai creștinismul este adevărat și cum interpretăm noi textele e adevărat. Musulmanii cred și ei la fel despre islam, ca acela e adevărat. Evreii la fel. Cercul se închide. Și o ia de la capăt. Distracție plăcută!

Îmi pare rău pentru tonul ironic, dar cred că e o modalitate de a mă face mai bine înțeles. Dacă avem un cap, îl putem folosi și putem extrage tot ce e bun din niște texte, religii și așa mai departe. Nu să urmăm orbește niște reguli inutile, care sunt aplicabile unor perioade trecute.

Fani71 14.02.2010 18:43:35

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 211662)
@Fani - ai dreptate. Numai un singur lucru: casastoriti sunteti si voi cei care aveti copii, deci noi tot avem ceva lipsa. Sigur ca familia este un dar mare si chiar si profesia/locul de munca (atunci cand il ai), dar noi cei fara copii nu ne simtim completi. Ne lispeste ceva totusi. Ma tot gandesc la femeile de pe vremuri care daca nu(mai) aveau familie erau primite in biserica, aveau ceva de facut acolo, erau sprijinite.
Ma rog, eu oricum imi caut altceva...Era bine daca ma sustine preotul, in biserica, dar cine stie, poate ca e mai bine in alta parte. Se pierde treptat biserica...din pacate, in vremurile astea tulburi.

Dar poate ca nu va lipseste ceva voua celor casatoriti fara copii, in mod paradoxal, daca s-a intamplat fara voia voastra! Poate sunteti la fel de completi ca si noi care avem copii!
Crestinul trebuie mai intai sa il zamisleasca pe Hristos in inima sa si in lume. Fiecaruia i se da posibilitatea sa faca asta.
Uneori, Dumnezeu nu da ceva ca sa dea mai mult altceva. Lucreaza in slabiciune, spune sfantul Pavel.
Nu te lasa influentata de judecata obtuza a unora, Sophia.
Si cum spuneam, a face ceva 'in Biserica' nu inseamna neaparat activitati parohiale. Facand ceva pentru altii, faci acel lucru in Biserica.
Tu, daca nu ai copii, ai mai mult timp, poate, sa te ocupi de sotul tau si de altii. Profita de aceasta disponibilitate! Este si ea un dar de la Dumneeu.
Dar iarta-ma daca ce scriu nu iti foloseste. Este greu sa consolezi pe cineva in alta situatie decat tine.

sophia 15.02.2010 16:34:05

@Fani - poate ai dreptate.
Ca avem mai mult timp unul pentru altul? Asa o fi?
Problema este alta: avem surplus de afectiune, acel instinct matern/patern si ne lipseste cui sa dam acest surpuls. De aceea oamenii fara copii se dedica animalelor, sau plantelor, iar aceastea devin copiii lor.
Si lipseste activitatea de daruire, de ingrijire, un scop in viata. Pentru cine/ce traiesti pana la urma?
Si tot caut o explicatie pe care voi o tot dati: " femeile au alta misiune, chiar fara copii". Ei asta cauta eu.
Sa inteleg ce vroia Dumnezeu pentru noi? Ce alta misiune avem, cum sa ne mantuim noi in lipsa de copii (eu si asa am o problema in a percepe o mantuire dincolo de viata)? Exista un motiv si un rost pentru care nu avem copii, dar care este si ce putem face in loc.
Barbatii, cu sau fara copii au preotie, diaconie, alte slujbe in biserica, au politica, serviciu etc.
Noi, cei fara copii (mai ales femeile) ce putem face? Nici copii, nici in biserica, nici nicaieri.
Si cand spun copii, nu ma refer neaparat numai la cei naturali, dar multintre noi nici sa adoptam nu putem, nici fini, nimic.
Sunt multe de spus aici. In social nu poti ca si acolo iti trebuie niste referinte/exeprienta: n-ai copii, n-ai nu stiu ce hartie, etc.
Ma tot gandesc eu ca ceva trebuie sa ne dea in loc, Dumnezeu, dar ce?
Este o bucata de viata si familie lipsa. Daca nu ai nici bani, nu poti face nici altele. ca sunt oameni fara copii (din voia lor sau nu), care in schimb au cariere, bani multi si se pot ocupa de social, pot adopta (gen Madonna, sau Angelina si Brad Pitt, sau altii.
Si daca tot suntem crestini si mergem multa la biserica si ni se spune de mantuire, nu ar trebui tot in biserica sa gasim obiectul si sprijinul?

sophia 15.02.2010 16:48:47

Eu nu cred ca asa ar trebui sa vedem lucrurile: femeia are copiii si e de ajuns. De asta si numai de asta a lasat-o Dumnezeu.
Femeia poate sa mai faca si alte lucruri pe pamant.
Nu sunt de acord nici cu inversarea rolurilor: barbatul sa stea acasa la cratita si cu pruncii, iar femeia sa dea in branci. Sunt lucruri care sunt ale femeii si unele ale barbatului. Clar.
Dar nu e buna imparteala lor.

@glykys: a canta la strana si a citi in biserica poate fi facut de biserica. Este o atributie feminina. Si nu e vorba (in ceea ce spune Dorina si spun si eu) sa fii mai presus de altii, ci sa ai locul tau in biserica. Si sunt niste ocupatii in care poti sa te implici, sa faci ceva. Iar este vorba de talantul fiecaruia (talent muzical, dictie la citit).
Nu se poate ca numai barbatii sa fie in biserica peste tot (strana, altar, comitet, citit, diacon, etc., iar femeia sa fie prigonita: nu sta acolo, nu intra in ziua de, nu citi, nu intra in altar, nu si nu si nu.
Biserica n-a fost lasata numai pentru barbat. Asta este problema.
Si in alte religii/confesiuni exista lucruri pe care le face numai femeia ( se ocupa de femei in cadrul religiei respective, de copii, etc., nu stiu exact).

caliyo 15.02.2010 17:27:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 212377)
Noi, cei fara copii (mai ales femeile) ce putem face? Nici copii, nici in biserica, nici nicaieri.

Ma tot gandesc eu ca ceva trebuie sa ne dea in loc, Dumnezeu, dar ce?

Sophia, tu te plangi si ai motive.Dar uite ca se poate si mai rau: adica si fara copii dar si fara sot. Tu esti de invidiat pt. ca ai un suflet langa tine cu care iti imparti viata, dar inchipuie-ti cum e pt. cei care nu au. Cel mai greu e de sarbatori, cand toti sarbatoresc alaturi de cel/ cea draga ...
Cat despre problema mantuirii, eu nu cred ca Dumnezeu care ste Judecator drept va condamna pe cineva ca nu a avut copii sau sot/ sotie daca nu a fost vina lui/ ei.Refuz sa cred ca Dumnezeu o sa imi spuna la Judecata: ,,a...nu ai facut nici copii, nici casatorita n-ai fost ,nici calugarita...in iad cu tine!ŽŽ
Activitati pe care le putem face in societate, cei care dispunem de mai mult timp ( din cauza lipsei unei familii , a copiilor), exemple concrete:
- poti merge la un leagan de copii sau un camin de batrani( au nevoie sa stea cineva de vorba cu ei, pur si simplu)
- se pot da meditatii gratuite pt copii care nu isi permit
- poti avea grija de copiii altor persoane baby sitter( part-time)
- poti face curatenie la biserica( voluntar , fara bani)
- ai mai mult timp de rugaciune, te poti ruga nu numai pt tine, ci si pt ceilalti
- daca ai talent la desen, muzica, lucru de mana si altele - poti sa iti folosesti talantii
Sunt cateva sfaturi pe care le-am primit si eu.

caliyo 15.02.2010 17:58:02

Citat:

În prealabil postat de Golbi_ (Post 211829)
Foarte bine, acum ne-am înmulțit, hai să ne oprim. Hai să nu ne mai înmulțim :)
Cine stabilește ce din Biblie mai are relevanță și ce nu?

Nu e vorba ca acum nu trebuie sa ne mai inmultim, numai ca acum inmultirea nu mai constituie o prioritate ca atunci. Cine e casatorit si vrea sa faca 1 copil sau 10 copii, n-are decat. Dar nici daca se calugareste sau nu poate avea copii din motive medicale, nu e nici o problema.
Cine stabileste ce din Biblie mai are relevanta si ce nu? In nici un caz fiecare de capul lui, pt. ca asa au luat nastere sectele, interpretand fiecare scriptura dupa cum l-a taiat capul.
Modul de interpretare a Bibliei se invata in Biserica( si ca locas de cult si ca institutie), din urmatoarele surse:
-scrierile Sfintilor Parinti( care au trait in primele secole ale crestinismului) si pot da un exemplu- Sf. Ioan Gura de Aur a explicat Ev dupa Matei in cartea ,,OmiliileŽŽ.
- textele liturgice
- hotararile celor 7 sinoade ecumenice
- predicile de duminica din biserica
- si altele
Inca ceva: mai e nevoie de rabdare, toate se descopera in timp. Exact ca si cum ai urma cursurile unei facultati. Si ca sa intelegi cu adevarat Sfanta Scriptura , trebuie sa studiezi si din alte domenii : istorie, geografie, lb. greaca, arheologie biblica, patrologie( viata si scrierile sfintilor Parinti). Textele trebuie studiate in context, pt. ca daca le scoti din context, iese cu totul altceva.

anna21 15.02.2010 18:32:15

cresteti si va inmultiti

Sfinții Părinți, subliniind în mod special faptul că virtuțile sunt sădite în însăși firea omului, nefiind calități care să-i fi fost, într-un fel sau altul, adăugate, au totuși în ceea ce privește acest subiect o concepție dinamică: virtuțile nu i-au fost date omului într-un chip deplin; ele aparțin naturii sale numai întrucât menirea acesteia este de a le pune în practică și numai întrucât ele constituie împlinirea și desăvârșirea acestei naturi. Dar realizarea lor presupune participarea activă a omului la planul lui Dumnezeu, colaborarea lui - cu toate facultățile sale - cu voința divină, libera deschidere a întregii sale ființe la harul lui Dumnezeu. Omul a fost creat cu posibilitatea de a realiza aceste virtuti si a început chiar să le pună în practică. El avea virtuțile în germene. Dar lui îi revenea sarcina de a le face să sporească până la desăvârșire. Astfel înțeleg Sfinții Părinți porunca divină dată primilor oameni: „Creșteți și vă înmulțiți" (Fac. l, 28). Și de aceea ei zic că, în rai, „omul era asemenea unui prunc si trebuia, sporind în cele bune, să ajungă la starea bărbatului desăvârșit".
Citat din Terapeutica Bolilor Spirituale de Jean Claude Larchet

coralina 15.02.2010 18:40:00

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 212377)
... Pentru cine/ce traiesti pana la urma?
Si tot caut o explicatie pe care voi o tot dati: " femeile au alta misiune, chiar fara copii". Ei asta caut eu.

...

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 212380)
Eu nu cred ca asa ar trebui sa vedem lucrurile: femeia are copiii si e de ajuns. De asta si numai de asta a lasat-o Dumnezeu.
Nu sunt de acord nici cu inversarea rolurilor: barbatul sa stea acasa la cratita si cu pruncii, iar femeia sa dea in branci. Sunt lucruri care sunt ale femeii si unele ale barbatului. Clar.

Pai uite Sophia ca-ti dai singura raspunsul. Plus ca a detaliat si Caliyo. :)

florin1966 15.02.2010 18:58:37

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 212380)

@glykys: a canta la strana si a citi in biserica poate fi facut de biserica. Este o atributie feminina. Si nu e vorba (in ceea ce spune Dorina si spun si eu) sa fii mai presus de altii, ci sa ai locul tau in biserica. Si sunt niste ocupatii in care poti sa te implici, sa faci ceva. Iar este vorba de talantul fiecaruia (talent muzical, dictie la citit).
Nu se poate ca numai barbatii sa fie in biserica peste tot (strana, altar, comitet, citit, diacon, etc., iar femeia sa fie prigonita: nu sta acolo, nu intra in ziua de, nu citi, nu intra in altar, nu si nu si nu.
Biserica n-a fost lasata numai pentru barbat. Asta este problema.
Si in alte religii/confesiuni exista lucruri pe care le face numai femeia ( se ocupa de femei in cadrul religiei respective, de copii, etc., nu stiu exact).

ce intelegi prin biserica?biserica nu e doar cler [preoti diacani si episcopi].biserica este comunitatea tuturor celor ce marurisesc aceeasi credinta. in biserica se savirsesc mai multe activitati pt cei ce vor sa participe la ele unii mai motivati decit altii. nu ai copii ? sunt multi copii abandonati ce asteapta sa fie adoptati sau luati in plasament.asa cum scrie frumos si "calio" sunt multe pe care le poti face dar depinde totul de tine .astazi biserica nu se mai poate ocupa de toate aspectele vietii asa cum era in perioada primara acum sunt legi civile care o ingradesc si apoi mai sunt si impedimente financiare cu care se confrunta .daca in biserica se zice femeia sa se supuna barbatului o in deamna sao faca din dragoste si barbatul care nu intelege asa e ingust la minte pt ca biserica il indeamna sa=si iubeasca femeia ca pe sine nu sa o trateze ca pe o sluga .biserca nu discrimineaza ci oamenii sunt cei care denatureaza mesajul ei

Golbi_ 15.02.2010 23:17:44

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 212407)
Cine stabileste ce din Biblie mai are relevanta si ce nu? In nici un caz fiecare de capul lui, pt. ca asa au luat nastere sectele, interpretand fiecare scriptura dupa cum l-a taiat capul.
Modul de interpretare a Bibliei se invata in Biserica( si ca locas de cult si ca institutie), din urmatoarele surse:
-scrierile Sfintilor Parinti( care au trait in primele secole ale crestinismului) si pot da un exemplu- Sf. Ioan Gura de Aur a explicat Ev dupa Matei in cartea ,,OmiliileŽŽ.
- textele liturgice
- hotararile celor 7 sinoade ecumenice
- predicile de duminica din biserica
- si altele

Din cele enumerate, majoritatea sunt stabilite atunci, în vremurile vechi, când societatea era la un anumit nivel de dezvoltare. Sfinții Părinți au trăit, atunci, Sinoadele au avut loc tot în mileniul 1, iar textele liturgice se bazează pe acestea.
Ceea ce vreau eu să spun este că nu neg valoarea deplin morală și plină de bunătate a învățăturilor acestea, DAR: multe din practici se bazează pe niște obiceiuri care erau specifice și normale atunci, la nivelul dezvoltării societății de atunci... cum ar fi de exemplu faptul că de multe ori o femeie nu putea să își aleagă soțul. Azi, ea poate. Este un exemplu de îmbunătățire a vieții, pe măsură ce societatea evoluează și se dezvoltă. Valorile morale se păstrează, dar obiceiurile arhaice, să rămână arhaice. Personal nu consider o femeie murdară și nedemnă de de cineva sau ceva, doar că e la ciclu. Este o concepție învechită.. sigur, pe atunci, când medicina nu era așa dezvoltată, aceste reguli, precum și altele legate de actul sexual își aveau rostul lor precis, chiar dacă pentru mulți poate nu era știut - prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Înțelege oare careva din voi ideea mea? Au ba? :P

AndruscaCIM 15.02.2010 23:39:56

Citat:

În prealabil postat de Golbi_ (Post 212595)
Din cele enumerate, majoritatea sunt stabilite atunci, în vremurile vechi, când societatea era la un anumit nivel de dezvoltare. Sfinții Părinți au trăit, atunci, Sinoadele au avut loc tot în mileniul 1, iar textele liturgice se bazează pe acestea.
Ceea ce vreau eu să spun este că nu neg valoarea deplin morală și plină de bunătate a învățăturilor acestea, DAR: multe din practici se bazează pe niște obiceiuri care erau specifice și normale atunci, la nivelul dezvoltării societății de atunci... cum ar fi de exemplu faptul că de multe ori o femeie nu putea să își aleagă soțul. Azi, ea poate. Este un exemplu de îmbunătățire a vieții, pe măsură ce societatea evoluează și se dezvoltă. Valorile morale se păstrează, dar obiceiurile arhaice, să rămână arhaice. Personal nu consider o femeie murdară și nedemnă de de cineva sau ceva, doar că e la ciclu. Este o concepție învechită.. sigur, pe atunci, când medicina nu era așa dezvoltată, aceste reguli, precum și altele legate de actul sexual își aveau rostul lor precis, chiar dacă pentru mulți poate nu era știut - prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Înțelege oare careva din voi ideea mea? Au ba? :P

Da, eu..pe asta legata de perioada...controversata :3:. Adica iti inteleg punctul de vedere, am auzit si eu diferite versiuni si argumente...cum ca inainte femeile erau mai " necajite"...si acum s-a schimbat situatia, dar cu toate acestea pe mine nu ma deranjeaza faptul ca se spune ca suntem nu stiu cum....pentru ca nu ma simt chiar asa, adica bine...daca mi-ar spune-o un barbat cine stie pe ce ton...mi-as face urgent coada barzoi, dar asa eu imi vad de treaba mea...si daca o fi sa se schimbe lucrurile candva, va fi bine...daca nu, Sanatate sa avem!

florin1966 19.02.2010 09:51:08

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 212605)
Da, eu..pe asta legata de perioada...controversata :3:. Adica iti inteleg punctul de vedere, am auzit si eu diferite versiuni si argumente...cum ca inainte femeile erau mai " necajite"...si acum s-a schimbat situatia, dar cu toate acestea pe mine nu ma deranjeaza faptul ca se spune ca suntem nu stiu cum....pentru ca nu ma simt chiar asa, adica bine...daca mi-ar spune-o un barbat cine stie pe ce ton...mi-as face urgent coada barzoi, dar asa eu imi vad de treaba mea...si daca o fi sa se schimbe lucrurile candva, va fi bine...daca nu, Sanatate sa avem!

femeia e egala barbatului dar are atributiile specifice femeii iar barbatul atributii specifice .de ce nu se intelege astfel lucrurile .vor oare femeile sa nasca barbatii?biserica nu discrimineaza pe nimeni .sf aP PAVEL zice "de acum nu mai sunt liberi sau slobazi femei sau barbATI caci toti suntem una in hristos " si ca sa intelegeti mai bine cititi epistola 1 catre coloseni sa vedeti ca fiecare trebuie sa faca lucrul sauin viata

sophia 19.02.2010 16:30:59

@florin1966 si altii

Sunt unii care cred ca nu vor sa inteleaga si revin mereu cu aceleasi lucruri.

Nu este vorba nici sa faca barbatii copii si nici macar sa devina femeia preot (desi asa n-ar fi asa rau).
E vorba numai sa fie respectata femeia si sa nu mai fie prigonita pe motive absurde (biologice, sau din V.T), adica sa nu i se puna interdictii in biserica (unde sa stea, sau sa intre,), sa se infasoare, sa capete unele atributii in biserica (citit, strana, cateheza, etc.). Sa nu mai fie considerata murdara si pacatoasa numai pentru ca are anumite probleme biologice, sa nu mai fie batuta, dispretuita de barbat, umilita etc.
Si sa nu mai fie considerati nici cei casatoriti ca fiind desfranati (ca tot femeia e devina si acolo pana la urma) si pacatosi si murdari.

idealist 19.02.2010 20:59:34

@sophia: Poti ca si femeie sa indeplinesti diverse lucrari in biserica. In bisericile in care am fost la strana citeau si cantau si femei. Apoi te poti ocupa de candele, sfesnice. In zilele premargatoare Postului mare precum si Invierii, biserica se impodobeste cu lucrari crosetate albe si negre, te poti ocupa de asezarea lor. Mie imi este dor de timpul cand aveam mult timp liber si puteam sa merg la biserica, sa citesc la strana sa asez candele pe crucea din joia mare.
Nu-mi doream sa fiu preot pentru ca nu am aptitudini de lucru cu oamenii. Pe langa ucenicii Domnului erau si femei care il insoteau pretutindeni. Asa si in biserica sophia, poti face multe lucruri. Candva existau si diaconite acum nu mai stiu.
Cat depre "batuta dispretuita de barbat", asta depinde de cercul in care vietuiesti. Tu ti-l poti alege. Iti spun aceste lucruri nu se intampla in cercurile intelectuale sau cultivate.

sophia 20.02.2010 13:26:33

Da, este si cum spui tu idealist. Si eu cant (inca) la strana.
Dar vad ca multi monahi si lume de aici din forum spune ca femeia nu are voie de fapt nimic in biserica, nici sa cante la strana si nici sa citeasca.
In rest, diaconite nu mai exista, erau in antichitate. Lucru manual in biserica eu n-am vazut si putine femei au astfel de talente.
De candele, sfesnice si altele se ocupa fie barbatii (tot ei, ca ai au voie si in altar) si in rest depinde de preot pe cine lasa(fete nemaritate deobicei).

dorinastoica14 20.02.2010 14:38:48

Citat:

În prealabil postat de florin1966 (Post 212428)
ce intelegi prin biserica?biserica nu e doar cler [preoti diacani si episcopi].biserica este comunitatea tuturor celor ce marurisesc aceeasi credinta. in biserica se savirsesc mai multe activitati pt cei ce vor sa participe la ele unii mai motivati decit altii. nu ai copii ? sunt multi copii abandonati ce asteapta sa fie adoptati sau luati in plasament.asa cum scrie frumos si "calio" sunt multe pe care le poti face dar depinde totul de tine .astazi biserica nu se mai poate ocupa de toate aspectele vietii asa cum era in perioada primara acum sunt legi civile care o ingradesc si apoi mai sunt si impedimente financiare cu care se confrunta .daca in biserica se zice femeia sa se supuna barbatului o in deamna sao faca din dragoste si barbatul care nu intelege asa e ingust la minte pt ca biserica il indeamna sa=si iubeasca femeia ca pe sine nu sa o trateze ca pe o sluga .biserca nu discrimineaza ci oamenii sunt cei care denatureaza mesajul ei

Da,ai dreptate nu biserica discrimineaza ci oamenii sunt cei care denatureaza mesajul ei .

dorinastoica14 27.02.2010 15:09:48

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 214361)
@sophia: Poti ca si femeie sa indeplinesti diverse lucrari in biserica. In bisericile in care am fost la strana citeau si cantau si femei. Apoi te poti ocupa de candele, sfesnice. In zilele premargatoare Postului mare precum si Invierii, biserica se impodobeste cu lucrari crosetate albe si negre, te poti ocupa de asezarea lor. Mie imi este dor de timpul cand aveam mult timp liber si puteam sa merg la biserica, sa citesc la strana sa asez candele pe crucea din joia mare.
Nu-mi doream sa fiu preot pentru ca nu am aptitudini de lucru cu oamenii. Pe langa ucenicii Domnului erau si femei care il insoteau pretutindeni. Asa si in biserica sophia, poti face multe lucruri. Candva existau si diaconite acum nu mai stiu.
Cat depre "batuta dispretuita de barbat", asta depinde de cercul in care vietuiesti. Tu ti-l poti alege. Iti spun aceste lucruri nu se intampla in cercurile intelectuale sau cultivate.

În mod "ideal" așa ar trebui să fie dar nu este așa!
Nu oricine poate îndeplini diferite treburi în biserică oricât și-ar dori aceasta.
Oricând se va găsi cineva care să-ți spună să stai la locul tău că treaba pe care vrei să o faci este treaba ei (a lui).

Mihnea Dragomir 27.02.2010 15:57:35

Eu am observat că Biserica discrimineză bărbații și îi persecută. Facerea de prescuri care se preschimbă în Trupul și Sângele Domnului este socotită a fi apanaj al femeilor, ca și când noi, bărbații, nu am avea curăția necesară. Când intrăm în biserică numai noi trebuie să ne scoatem căciula. Cel mai mare sfânt născut din bărbat și din femeie este o femeie, ei și numai ei i se spune că e deasupra heruvimilor și serafimilor și beneficiază de un cult absolut special de care nici un bărbat sfânt nu mai beneficiază. La pangar nu am văzut nici un bărbat niciodată, ca și când nu ar fi capabili să vândă iconițe sfințite. Ei sunt buni numai să se urce în turlă să tragă de funiile clopotelor. Lui Adam, și numai lui, i-a zis Dumnezeu să își câștige pâinea prin sudoare, încât, între creștini, ocupația de "casnică" e onorabilă, dar cea de "casnic" nu e onorabilă. Nu știu cum se face, dar ori de câte ori mă duc în cancelaria bisericii, numai de femei dau. Una face una, alta face alte și îmi lasă impresia că sunt tare ocupate. Preotul meu îmi pare a fi, să mă ierte Dumnezeu și cucernicia sa, întocmai precum măgarul între oi. Când o femeie intră în biserică în pantaloni, nu are nimeni nimic de obiectat. Dar ia să intru eu în fustă, m-ar scoate din biserică așa cum ar face cu un smintit! Dacă o femeie sfântă moare în castitate, i se anexează precum o cunună titlul de "fecioară", pe când în cazul atâtor bărbați care nu au cunoscut femeie nu se spune asemenea lucru. În care calendar ați văzut dv, de exemplu, ceva ca: "sfântul cuvios Mihnea, fecior" ? Nicăieri, ca și când bunul Dumnezeu pune preț pe fecioria femeiască, dar nu și pe fecioria bărbătească.

Protestez energic în fața atâtor discriminări la care suntem supuși numai și numai datorită unor concepții retrograde, anchilozate în trecut și neadaptate spiritului de eliberare și emancipare ce caracterizează epoca modernă !

antoniap 27.02.2010 21:01:01

[quote=Mihnea Dragomir;217344]Eu am observat că Biserica discrimineză bărbații și îi persecută. Facerea de prescuri care se preschimbă în Trupul și Sângele Domnului este socotită a fi apanaj al femeilor, ca și când noi, bărbații, nu am avea curăția necesară. Când intrăm în biserică numai noi trebuie să ne scoatem căciula. Cel mai mare sfânt născut din bărbat și din femeie este o femeie, ei și numai ei i se spune că e deasupra heruvimilor și serafimilor și beneficiază de un cult absolut special de care nici un bărbat sfânt nu mai beneficiază. La pangar nu am văzut nici un bărbat niciodată, ca și când nu ar fi capabili să vândă iconițe sfințite. Ei sunt buni numai să se urce în turlă să tragă de funiile clopotelor. Lui Adam, și numai lui, i-a zis Dumnezeu să își câștige pâinea prin sudoare, încât, între creștini, ocupația de "casnică" e onorabilă, dar cea de "casnic" nu e onorabilă. Nu știu cum se face, dar ori de câte ori mă duc în cancelaria bisericii, numai de femei dau. Una face una, alta face alte și îmi lasă impresia că sunt tare ocupate. Preotul meu îmi pare a fi, să mă ierte Dumnezeu și cucernicia sa, întocmai precum măgarul între oi. Când o femeie intră în biserică în pantaloni, nu are nimeni nimic de obiectat. Dar ia să intru eu în fustă, m-ar scoate din biserică așa cum ar face cu un smintit! Dacă o femeie sfântă moare în castitate, i se anexează precum o cunună titlul de "fecioară", pe când în cazul atâtor bărbați care nu au cunoscut femeie nu se spune asemenea lucru. În care calendar ați văzut dv, de exemplu, ceva ca: "sfântul cuvios Mihnea, fecior" ? Nicăieri, ca și când bunul Dumnezeu pune preț pe fecioria femeiască, dar nu și pe fecioria bărbătească.

Protestez energic în fața atâtor discriminări la care suntem supuși numai și numai datorită unor concepții retrograde, anchilozate în trecut și neadaptate spiritului de eliberare și emancipare ce caracterizează epoca modernă ![/quote

In bisericile ortodoxe in care preotul este devotat misiunii sale nu prea intra femei in pantaloni. Iar fecioria nu este singura conditie pentru sfintenie, caci insusi Mantuitorul ne vorbeste despre fecioarele nebune, adica despre acelea care n-au facut fapte vrednice de numele de crestin, desi erau fecioare.

Iar la ortodocsi exista mult mai multi sfinti barbati decat sfinte femei. Asta inseamna Duhul Sfant sufla acolo unde doreste, sau ca barbatii au fost mai ravnitori.

Cred ca noi insine alegem incotro sa ne indreptam. In zilele noastre e adevarat ca sunt mai multe femei in biserici si nu pentru ca preotul nu i-ar primi la biserica pe barbati, ci pentru ca multi dintre ei aleg distractiile in locul bisericii. Uneorii vad si eu ca unii barbati se simt stanjeniti de aceasta situatie. Ce-ar fi daca fiecare barbat si-ar aduce prietenii si la biserica asa cum si-i duce la restaurant ori la meci?

Mihnea Dragomir 27.02.2010 21:14:40

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 217433)
Ce-ar fi daca fiecare barbat si-ar aduce prietenii si la biserica asa cum si-i duce la restaurant ori la meci?

Ăla nu e bărbat adevărat, ar fi imediat subiect de glume.
"Vii Duminică ? Joacă Steaua". "Nu, nu pot, mă duc la biserică". "Hăhăhăhă !"

"Bem un șpriț ? Hai la crâșmă ! " "Știi, eu merg la Biserică să mă împărtășesc cu Sângele Domnului. " "Cu ce, mă ? Ești nebun. Îți zic io: du-te la doctor!"

Zalmoxis_Nemuritorul 27.02.2010 23:40:13

Pozitia femeii in societatea moderna este una deosebit de problematica...

Crestinismul ortodox, si in general cam toate ramurile crestine (cu exceptia celor care profeseaza in mod fatis dogme aberante), considera femeia nu ca inferioara barbatului (cum s-ar putea interpreta la prima vedere), ci, din pricina naturii ei caracterizata printr-o finete si o sensibilitate mai mare a sufletului, mai vulnerabila in fata unor probleme sau chestiuni de ordin material sau spiritual decat barbatii (mai reci, mai pragmatici, mai bine ancorati in realitate). Din acest motiv, femeii trebuie sa i se acorde o anumita protectie, chiar daca aceasta implica poate si unele restrictii.

Societatea secularizata, sub aparenta doctrina a emanciparii, a transformat in cele din urma femeia intr-un simplu obiect. Obiect, care, pe cat se poate de mult, trebuie sa aiba picioare lungi, sani mari, fese bombate si mai mult decat atat - e obligata sa si le expuna (direct sau indirect) cat mai mult posibil pentru a avea "succes".

cristiboss56 28.02.2010 00:08:05

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 217518)
Pozitia femeii in societatea moderna este una deosebit de problematica...

Crestinismul ortodox, si in general cam toate ramurile crestine (cu exceptia celor care profeseaza in mod fatis dogme aberante), considera femeia nu ca inferioara barbatului (cum s-ar putea interpreta la prima vedere), ci, din pricina naturii ei caracterizata printr-o finete si o sensibilitate mai mare a sufletului, mai vulnerabila in fata unor probleme sau chestiuni de ordin material sau spiritual decat barbatii (mai reci, mai pragmatici, mai bine ancorati in realitate). Din acest motiv, femeii trebuie sa i se acorde o anumita protectie, chiar daca aceasta implica poate si unele restrictii.

Societatea secularizata, sub aparenta doctrina a emanciparii, a transformat in cele din urma femeia intr-un simplu obiect. Obiect, care, pe cat se poate de mult, trebuie sa aiba picioare lungi, sani mari, fese bombate si mai mult decat atat - e obligata sa si le expuna (direct sau indirect) cat mai mult posibil pentru a avea "succes".

Si cine e vinovat ? Tocmai noi barbatii ce scriem aici , ce dirijam aceasta societate ! Mai multa smerenie n-ar strica !:76:

cristiboss56 28.02.2010 00:11:44

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 217526)
Si cine e vinovat ? Tocmai noi barbatii ce scriem aici , ce dirijam aceasta societate ! Mai multa smerenie n-ar strica !:76:

Scuze ca revin ,sti cine e cel mai bun teoretician in criminalistica ? Insasi criminalul . . . O noapte linistita Zamolxis

Zalmoxis_Nemuritorul 28.02.2010 22:27:50

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 217527)
Si cine e vinovat ? Tocmai noi barbatii ce scriem aici , ce dirijam aceasta societate ! Mai multa smerenie n-ar strica !

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 217527)
Scuze ca revin ,sti cine e cel mai bun teoretician in criminalistica ? Insasi criminalul . . . O noapte linistita Zamolxis

Esti sigur ca doar barbatii sunt "vinovati" ? Si daca barbatii sunt vinovati, sunt vinovati pentru ce, pentru secularizare si transformarea femeii in obiect sau pentru atitudinea unor culte vis-a-vis de femeie ? Astept argumente.

andrei25 28.02.2010 22:37:40

...

Insusi titlul topicului "Biserica si discriminarea femeii" este aiurea. Niciodata biserica n-a discreditat femeia, din contra. Doamne ajuta!

Golbi_ 01.03.2010 02:47:46

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 217887)
Insusi titlul topicului "Biserica si discriminarea femeii" este aiurea. Niciodata biserica n-a discreditat femeia, din contra. Doamne ajuta!

Dacă titlul era aiurea, n-ar mai fi postat lumea răspunsuri. Niciodată nu spune niciodată!

Fani71 01.03.2010 10:35:41

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 217344)
Eu am observat că Biserica discrimineză bărbații și îi persecută. Facerea de prescuri care se preschimbă în Trupul și Sângele Domnului este socotită a fi apanaj al femeilor, ca și când noi, bărbații, nu am avea curăția necesară. Când intrăm în biserică numai noi trebuie să ne scoatem căciula. Cel mai mare sfânt născut din bărbat și din femeie este o femeie, ei și numai ei i se spune că e deasupra heruvimilor și serafimilor și beneficiază de un cult absolut special de care nici un bărbat sfânt nu mai beneficiază. La pangar nu am văzut nici un bărbat niciodată, ca și când nu ar fi capabili să vândă iconițe sfințite. Ei sunt buni numai să se urce în turlă să tragă de funiile clopotelor. Lui Adam, și numai lui, i-a zis Dumnezeu să își câștige pâinea prin sudoare, încât, între creștini, ocupația de "casnică" e onorabilă, dar cea de "casnic" nu e onorabilă. Nu știu cum se face, dar ori de câte ori mă duc în cancelaria bisericii, numai de femei dau. Una face una, alta face alte și îmi lasă impresia că sunt tare ocupate. Preotul meu îmi pare a fi, să mă ierte Dumnezeu și cucernicia sa, întocmai precum măgarul între oi. Când o femeie intră în biserică în pantaloni, nu are nimeni nimic de obiectat. Dar ia să intru eu în fustă, m-ar scoate din biserică așa cum ar face cu un smintit! Dacă o femeie sfântă moare în castitate, i se anexează precum o cunună titlul de "fecioară", pe când în cazul atâtor bărbați care nu au cunoscut femeie nu se spune asemenea lucru. În care calendar ați văzut dv, de exemplu, ceva ca: "sfântul cuvios Mihnea, fecior" ? Nicăieri, ca și când bunul Dumnezeu pune preț pe fecioria femeiască, dar nu și pe fecioria bărbătească.

Protestez energic în fața atâtor discriminări la care suntem supuși numai și numai datorită unor concepții retrograde, anchilozate în trecut și neadaptate spiritului de eliberare și emancipare ce caracterizează epoca modernă !

:-))) Tare m-am distrat citind mesajul tau.

cristiboss56 01.03.2010 11:27:02

Lăsând ironiile și râsul deoparte , trebuie amintit :

După Învierea și Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au fost cei care , prin predica lor, au continuat misiunea de propovăduire a LEGII NOI. Multe lucruri care păreau de neconceput până atunci au devenit realizabile . Învățătura Mântuitorului a ADUS EGALITATEA ÎNTRE NEAMURI , ÎNTRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI , CĂSĂTORIA A DEVENIT SACRĂ , POLIGAMIA AU FOST CONDAMNATE. Nimeni nu și-ar fi închipuit înainte de nașterea lui Iisus Hristos că așa ceva ar putea fi posibil. Spunea un părinte pe bună dreptate că: "prin viața, activitatea și Învierea Sa, Domnul Hristos a mărturisit despre Sine că este Fiul lui Dumnezeu. Cei care-L caută în această viață depășesc limitele autosuficienței și , pe drept cuvânt, se numesc prieteni și fii ai lui Dumnezeu". Aceasta este "egalitatea"absolută ! . . .

Dumitru73 01.03.2010 11:38:17

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 218014)
După Învierea și Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au fost cei care , prin predica lor, au continuat misiunea de propovăduire a LEGII NOI. Multe lucruri care păreau de neconceput până atunci au devenit realizabile . Învățătura Mântuitorului a ADUS EGALITATEA ÎNTRE NEAMURI , ÎNTRE BĂRBAȚI ȘI FEMEI , CĂSĂTORIA A DEVENIT SACRĂ , POLIGAMIA AU FOST CONDAMNATE. Nimeni nu și-ar fi închipuit înainte de nașterea lui Iisus Hristos că așa ceva ar putea fi posibil. Spunea un părinte pe bună dreptate că: "prin viața, activitatea și Învierea Sa, Domnul Hristos a mărturisit despre Sine că este Fiul lui Dumnezeu. Cei care-L caută în această viață depășesc limitele autosuficienței și , pe drept cuvânt, se numesc prieteni și fii ai lui Dumnezeu". Aceasta este "egalitatea"absolută ! . . .

Vrei sa spui ca de la venirea lui Hristos pana acum a fost egalitate deplina intre femei si barbati? Ma indoiesc ca cineva poate afirma asa ceva.

Fani71 01.03.2010 11:41:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 218018)
Vrei sa spui ca de la venirea lui Hristos pana acum a fost egalitate deplina intre femei si barbati? Ma indoiesc ca cineva poate afirma asa ceva.

Cred ca nu, pentru simplul fapt ca traim inca in lumea asta care este influentata si de diverse idei si in care femeia a fost considerata inferioara din motive culturale - nu religioase.
S-au strecurat si in Biserica asemenea idei de origine umana, nu in dogma ci in practica, dar mult mai putin decat se spune.

Dumitru73 01.03.2010 11:44:15

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 218020)
Cred ca nu, pentru simplul fapt ca traim inca in lumea asta care este influentata si de diverse idei si in care femeia a fost considerata inferioara din motive culturale - nu religioase.
S-au strecurat si in Biserica asemenea idei de origine umana, nu in dogma ci in practica, dar mult mai putin decat se spune.

Sa nu uitam ca multa vreme, mai ales in bisericile din apus, se considera ca femeile nu au suflet.
Ca sa nu mai vorbim de dreptul de vot si alte drepturi.

Fani71 01.03.2010 11:48:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 218022)
Sa nu uitam ca multa vreme, mai ales in bisericile din apus, se considera ca femeile nu au suflet.
Ca sa nu mai vorbim de dreptul de vot si alte drepturi.

De unde stii asta? Niciodata nu a considerat teologia catolica ca femeile nu ar avea suflet. Poate or fi fost cine stie ce teologi marginali care au discutat despre asta, asa, ca sa se afle in treaba, si unul o fi zis ca n-are suflet.

Cand s-a pus problema cu dreptul la vot (adica atunci cand au aparut sistemele politice de tip democratic modern), societatea deja nu mai era crestina. Femeia avea mult mai puitine drepturi in epica industrializarii, in sec. al 19lea, decat in Evul Mediu occidental.. de exemplu in Evul Mediu avea averea ei si cand se casatorea, putea sa lase mostenire, era mostenitoare etc, in sec. al 19 lea era tratata dpdv juridic ca un copil.

Dumitru73 01.03.2010 11:51:37

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 218024)
De unde stii asta? Niciodata nu a considerat teologia catolica ca femeile nu ar avea suflet. Poate or fi fost cine stie ce teologi marginali care au discutat despre asta, asa, ca sa se afle in treaba, si unul o fi zis ca n-are suflet.

Cand s-a pus problema cu dreptul la vot (adica atunci cand au aparut sistemele politice de tip democratic modern), societatea deja nu mai era crestina. Femeia avea mult mai puitine drepturi in epica industrializarii, in sec. al 19lea, decat in Evul Mediu occidental.. de exemplu in Evul Mediu avea averea ei si cand se casatorea, putea sa lase mostenire, era mostenitoare etc, in sec. al 19 lea era tratata dpdv juridic ca un copil.

Esti catolica?
Niste teologi marginali? De fapt a fost aproape un conciliu:

"Sunt vreo 1400 de ani de cand s-a tinut la Macon in Franta (581), un sobor de preoti, pentru a se hotari asupra mult discutatei controverse de atunci, daca femeia are sau nu are suflet si daca ea poate fi pusa pe aceeasi treapta cu oamenii, adica barbatii. Dupa lungi discutii, Consiliul de la Macon a decretat ca femeia are suflet si prin urmare poate fi considerata ca o fiinta omeneasca. Un mare filozof si economist englez de la inceputul secolului trecut, Stuart Mill, spunea ,,experienta dovedeste ca fiecare pas in calea progresului este intotdeauana intovarasit de inaltarea situatiei sociale a femeii, ceea ce a dus pe filozofi si istorici sa judece gradul de civilizatie al unui popor, dupa starea in care este tinuta femeia."
Avocat Ella Negruzzi (in conferinta ,,Situatia juridica a femeii”, 1937)

costel 01.03.2010 11:51:40

Atat timp cat femeia este prezenta in iconografie, in Sinaxar asa cum este prezent si barbatul, putem intelege fara a mai pune multe intrebari ca Biserica nu are preferinte atunci cand vorbeste de indumnezeire. Deci, nu exista discriminare in viata Bisericii.

cristiboss56 01.03.2010 12:05:36

Cele lăsate de Hristos , Dumnezeul nostru se pot întoarce ori spre plăcerea Lui, dacă sunt împlinite cu credincioșie , ori spre jignirea Lui, de nu sunt împlinite .

Mihnea Dragomir 01.03.2010 12:23:04

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 218026)
Niste teologi marginali? De fapt a fost aproape un conciliu:

"Sunt vreo 1400 de ani de cand s-a tinut la Macon in Franta (581), un sobor de preoti, pentru a se hotari asupra mult discutatei controverse de atunci, daca femeia are sau nu are suflet si daca ea poate fi pusa pe aceeasi treapta cu oamenii, adica barbatii. Dupa lungi discutii, Consiliul de la Macon a decretat ca femeia are suflet si prin urmare poate fi considerata ca o fiinta omeneasca.

Deci, la acel sobor (conciliu) s-a stabilit că femeia are suflet. Exact inversul a ceea ce ați afirmat că ar susține "teologia catolică".

Dumitru73 01.03.2010 12:25:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 218034)
Deci, la acel sobor (conciliu) s-a stabilit că femeia are suflet. Exact inversul a ceea ce ați afirmat că ar susține "teologia catolică".

Nu cred ca am afirmat eu asa ceva.
Fi mai atent.

Mihnea Dragomir 01.03.2010 12:30:07

Aici este exact afirmația dv:

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 218022)

Pe ce vă bazați, deci ? Cele stabilite la acel conciliu arată, dimpotrivă, că s-a considerat că au suflet. Numiți măcăr un singur episcop catolic care a învățat vreodată că femeile nu au suflet. Dacă nu cunoașteți vreun astfel de caz, fiți mai atent în afirmații denigratoare.

Dumitru73 01.03.2010 12:40:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 218039)
Aici este exact afirmația dv:
Pe ce vă bazați, deci ? Cele stabilite la acel conciliu arată, dimpotrivă, că s-a considerat că au suflet. Numiți măcăr un singur episcop catolic care a învățat vreodată că femeile nu au suflet. Dacă nu cunoașteți vreun astfel de caz, fiți mai atent în afirmații denigratoare.

Acum am vazut ca esti catolic.
Pai daca s-a ajuns pana acolo incat sa aiba loc aceasta dezbatere, nu e clar ca a fost o problema in acest sens.
Conciliile ecumenice pentru ce s-au tinut? Nu atunci cand au aparut probleme de ordin teologic?

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:54:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.