![]() |
Citat:
Serios, parca iti bati joc de logica. Ce tot vb de farmece, si ca nu te lasa sa faci muzica fara sa sti magie in America? Cine nu te lasa? Of, parca nu mai merita sa imi bat capul... Al treilea la mana, nu exista mesaje subliminale. Paranoia multor oameni, si a celor insetati de conspiratii reprezinta influentarea/hipnotizarea/controlarea unui om prin muzica. Cum se face acest lucru? Raspunsul a venit prompt: mesajele subliminale. Ceva ce este acolo, dar tu nu auzi constient, numai executi ceea ce ti se zice. S-au facut unele teste si raspunsul lor a fost la fel de prompt: ele nu exista, s-ar putea insa realiza cu mare greutate, insa la nivelul lor de realizare practica, omul pur si simplu nu le... aude, sau le aude, si subconstientul lui (adica cel care ar trebui sa le receptioneze si sa execute aceste ordine) le ignora. :1: Un alt aspect e cel al cautarii de tipare. Punem o piesa (de preferinta rock, ca sunt emo care se taie) si o intoarcem. Si ce auzim? Numai indemne de: ucide-te, arunca-te, ineaca=te, omoara-l, Satan e seful meu. Culmea este ca daca intoarcem si o melodie crestina, si acolo am gasi unele cuvinte nu prea ortodoxe. Acest lucru se explica in felul urmator: face parte din procesul de invatare a omului; e un proces care consta in comparea lucrurilor deja stiute cu lucrurilor noi. De aceea suntem tentati sa vedem chipuri in stanci, in forme naturale, il vedem pe omul din Luna, sa auzim cuvinte normale dintr-o limba straina necunoscuta noua sau o melodia ascultata reversat etc etc. Faptul ca ni se nazare ca auzim absurditati in piesele ascultate invers nu constituie o dovada materiala ca aceste melodii sunt satanice sau ca ne influenteaza intr-un fel. A fost chiar si un proces cu o formatie de rock, mi se pare Judas Priest, pentru ca un tanar fan s-a sinucis. Motivul crimei era ca in melodie se parea ca se auzea "Do it!" Adica "Fa-o!" Judecatorul a dat dreptate trupei: chiar daca se aude asa ceva in piesa, nu e destul sa il influenteze pe ascultator; ascultatorul are propria lui vointa, in niciun caz nu a ascultat orbeste de ceea ce "i se ordona", fara sa isi dea seama ceea ce face. S-a sinucis constient de ceea ce face. Si mai ales, indemnul de "fa-o" poate acoperi o serie vasta de actiuni; faptul ca tanarul a interpretat probabil, ca asta inseamna a se sinucide, nu constituie vina trupei. Tanarul, din nefericire, s-a sinucis din alte motive se pare. Parerea mea, dupa urmarirea unor documentare obiective, nu prostii partinitoare si subiective asa cum sunt filmuletele evangheliste (Sirenele, repet a doua oara, se incadreaza acolo) e ca nu exista muzica care sa il influenteze/controleze/hipnotizeze-sa-faca-ceva pe un om la un nivel inconstient sau subconstient. Nimic nu se petrece fara vointa omului; omul e perfect constient. Muzica e receptionata la un nivel constient, la un nivel sufletesc, intuitiv, dar totusi constient. Omul nu poate fi controlat de muzica inconstient. Cred insa, ca singurul lucru care se petrece in inconstienta sunt acele vraji de care le amintesti, adulari, inchinaciuni diavolului etc, care aduc diavolii in preajma omului care asculta, si doar asta se face intr-un mod inconstient, fara voia sa. Insa acest lucru e diferit de a-l controla sau influenta efectiv pe om. Cu alte cuvinte, "magia" melodiilor satanice nu il afecteaza pe om-ascultator direct; ci doar aduce diavoli in preajma sa. |
Lucifer a fost tot inger
Trebuie sa va spun ca m-am amuzat putin citind unele mesaje de mai sus (nu critic, nu judec, a fost doar o reactie personala). In schimb mesajul cu incantatiile spuse soptit si vrajile facute in temple satanice pentru discuri....mi s-a parut prea de tot. Este adevarat ca sunt multi artisti care fac parte din numeroase secte (dintre care majoritatea recunosc acelasi Dumnezeu, dar sunt mai apropiate de iudaism) si este posibil ca uni dintre ei sa se roage catre Dumnezeul pe care il recunosc ei sa aibe succes. Insa de la aceasta posibilitate (neprobata stiintific) si pana la teoria conspiratiei mondiale, eu personal consider ca e cale lunga.
Adevarul este ca pe internet poti sa gasesti sau sa fabrici orice fel de informatie despre orice si oricine. Si acest lucru l-am putea considera indracit si probabil asa si este atunci cand te bazezi pe un lucru citit sau vazut intr-un singur loc, dintr-o singura sursa si fara acceptarea altor informatii. Revenind la tema discutata, eu sunt deacord cu colegul care spunea ca se generalizeaza prea mult(eu consider ca se si judeca prea mult- posibil si de catre mine si pentru aceasta imi cer scuze). Muzica rock poate avea mesaje bune si rele deopotriva. Important este ca tu ca si individ sa ai discernamantul sa alegi intre ele. Si acum sa va spun o parere care nu stiu cat de mult va placea sau va fi aprobata. Eu sunt din domeniul medical si acolo este o regula de baza: orice organizm izolat complet de microbi, la primul contact cu acestia prezinta o patologie exagerata si foarte grava- de aceea este foarte important sistemul imunitar care se maturizeaza prin contactul repetat cu microbii astfel incat sa poata recunoaste ce e rau. de aceea eu consider ca e mult mai primejdios sa fi indoctrinat cu un singur tip de gandire fara a cerceta informatii oferite de persoane care nu impartasesc acelasi punct de vedere, decat sa asculti o muzica cu mesaje bune si rele, insa sa fi capabil sa le alegi pe cele care iti fac bine dintre toate celelalte. Daca in Rai se cunostea doar binele, acum trebuie sa avem grija ca nu cumva sa cunoastem doar raul, chiar daca e el mascat in haine albe si stralucitoare- Lucifer a fost tot un inger. |
Eu am tradus ce zicea filmul ala. Chestia cu urechile clapauge am aratat cum se pot face farmece in muzica. Acolo cel ce povestea a fost un mare sef intr-o companie care producea majoritatea muzicii in USA. Acuma cine vrea sa creada sa creada, cine nu vrea, nu vrea.
Lupta religioasa este o lupta deasupra persoanei si daca crezi ca singur poti tine piept unui inger cazut n-ai decat. Daca crezi ca discernamantul si nu rugaciunea te pot apara impotriva unui inger cazut poti crede si asta. |
Pe mine nu ma face mai agitat, pe mine nu ma face sa urlu, sa lovesc sa fiu agresiv. Ascult de 3 ani de zile rock, NU SUNT DEPENDENT! Esten doar o alta modalitate de a ma bine-dispune. Nu sunt acea persoana caren in timpul orei isi pune castile in ureche, care in timp ce pleaca undeva, in tramvai are casti in ureche.... este doar singurul gen care imi place. Ma intreaba prietenii ce imi place ii spun rock, pentru ca sunt singurele melodii pe care le accept, dar nu de care sunt dependent. Si am incercat sa ascult si muzica clasica, tatal meu e mare amator de muzica clasica, dar nu se prinde de mine, sau hip-hop-ul cel la moda pentru baietii adolescenti si nu numai. Sa nu mai vorbesc de manele. Cu cata rautate sunt privit de persoane care asculta manele si afla ca mie imi place rockul. Imi plac in general melodii care au versuri ce exprima starea mea de moment. Toat chestia cu rocku a inceput de la Fool's Garden. Nici nu stiam ca e trupa rock, Pana in clasa a 10-a nici nu descoperisem care erau genurile de muzica si diferenta intre ele... atunci am inceput sa ascult fool's garden si atat... apoi o data ce am cunoscut-o pe prietena mea , care cocheteaza tot cu rockul mi-am mai largit orizontul. Dar repet, chiar nu exagerez, nu voi deveni niciodata dependent de muzica. Mamama mea decurand cand a auzit ca am recunoscut o melodie rock al radio m-a intrebat stupefiata... "Tu asculti muzica?"
Am apelat la parerile voastre pentru ca am ramas stupefiat ca singurul gen de muzica pe care il mai ascult din cand in cand e satanic si daca mai ascult voi arde in flacarile iadului... mi se pare un pic exagerat. :D |
Dar ce se intampla daca asculti o melodie fara sa stii ca e satanica? Poate nu intelegi ce rvea sa spuna dar ritmul ti se pare ok !
Uitati un exemplu mai haios cu o familie de nemti cred care nu cunosc limba engleza. :D http://www.youtube.com/watch?v=D3uJHTisUdE |
Andrei , scopul nostru in mare este sa gasim calea spre mantuire . Atat timp cat tu asculti muzica rock si iti provoaca placere, este pacat da . Poti asculta muzica rock din placere , dar si aici , mesajele in muzica rock difera si sunt foarte vaste ,daca te schimbi ca si persoana cand asculti o melodie , sau te lasi influentat de ea, iar nu este bine .
Sunt pacate mult mai mari , ar trebuii sa te gandesti cum SA-L IUBESTI PE IISUS , CUM SA-TI IUBESTI APROAPELE , restul vin de la sine , daca dragostea din sufletul tau lucreaza cum trebuie . Am fost si eu fan mare a trupelor de genul Slayer , Metallica , Sepultura , Ozzy Osbourne si altele... Depinde cum te schimba muzica , daca te schimba in bine atunci nu ai de ce sa te ingrijorezi , daca te schimba in rau , atunci este o problema . Sebastian . |
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=bhhu763vWso Si ia uite si o melodie de rock crestin: http://www.youtube.com/watch?v=RXXddz2Saus Oare asta seamana cu un mod de a te ruga? Nu am fost trezit la realitate de filmul sirenele sau de alte materiale de astea... Nu esti influentat nici de vraji si nici de versuri...Am ascultat niste baieti care cantau in garaj de placere si aceasi energie bizara ma cuprindea cand auzeam ritmul si aceasi nevoie de a ma exterioriza intr-un mod salbatic... Sunt si tipuri de rock mai calme, dar si astea produc diferite energii (melancolie,depresie etc.)... Muzica care provoaca dependenta nu este pozitiva Aici nu tre sa te documentezi prea mult, ci tre sa simti pe pielea ta... |
Citat:
legat de multitudinea de stiluri rock de care a amintit moshu - stiu ca rockul este foaaarte foarte variat, dar mi se pare ca tocmai aceasta categorisire este o generalizare. :) pana la urma sunt melodii si melodii, in oricare stil de muzica. cateodata chiar si muzica clasica te poate deprima.. mie wagner de exemplu nu imi place, e ceva "intunecat" la el.. :) |
Mda, vad ca unii vorbesc despre discernamant, despre trairile (bune sau negative) pe care le trezeste muzica in oameni etc.
Cum ramane cu renuntarea la lucrurile lumesti? "Iar Petru a zis: Iată, noi, lăsând toate ale noastre, am urmat Ție. " La ce a renuntat Petru (care oricum era SARAC)? Care "ale lui"? (intrebare retorica) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Eu cred ca 90% din cei care au postat aici nu inteleg ce inseamna viciu si ce inseamna patima rea. Voi aveti un univers alb-negru: ori e bun, ori ba. E greu sa va deschideti mintea si sa va ganditi ca ar putea exista lucruri neutre? Pai daca voi le spuneti la toate vicii si patime rele, si ca trebuie lasate toate cele ce nu sunt de trebuinta in calea mantuirii, mergeti fratilor la manastire pustnici! Lasa-tiva tatal, mama, iubirea de mama - pt ca e o dependenta, deci viciu pt voi, televizorul, calculatorul, orice sport, orice munca, vindetiva casa, si stai in beci in genunchi si rugati-va neincetat. Cumpatare, fratilor! Un mirean poate sa ajunga in rai la fel de bine ca un pustnic, si asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la toate bucuriile vietii. Caci pana la urma de ce ti-a dat Domnul viata? Sa stai mahnit tot timpul? Sa nu iti gasesti placerea in nimic? Citat:
1. Rockul crestin cred cu tarie ca nu e crestin; e o prostie. 2. Daca pentru tine muzica te exteriorizeaza intr-un mod salbatic, atunci pt tine e pacat. Nu mai asculta! Eu continui sa ascult ca imi face placere. 3. Inca o data, nu cred ca muzica ar provoca dependenta, poate doar ca esti atasat de ea, odata ce ti-a intrat in obisnuita sa asculti; si nu cred ca un asemenea atasament, la fel ca atasamentele de gen hobby-uri, sunt negative. E adevarat ca iti induc unele sentimente si stari de spirit, ridica adrenalina, etc dar asta nu cauzeaza dependenta in opinia mea. nu stiu sa se fi dovedit stiintific asta. 4. Aici nu tre sa te documentezi prea mult, ci tre sa simti pe pielea ta... Sa inteleg ca atunci cand nu ai argumente poti sa spui: nu trebuie neaparat sa judec logic, eu stiu ca am ascultat rock mai demult? :1: |
ce legatura e intre muzica , o activitate pe care o alegem de bunavoie, pentru a ne bucura cumva (si in fata careia poate ne punem si sufletul), si mersul la wc sau alte necesitati ale firii nu stiu... nu cred ca s-a inteles bine ce am spus cu rugaciunea... trebuie sa incercam sa gasim binele in lucrurile spre care ne aruncam. si prin rugaciune, ne mai descopera si Dumnezeu ce e bine si ce nu..
quote from moshu: "Aici nu tre sa te documentezi prea mult, ci tre sa simti pe pielea ta... Sa inteleg ca atunci cand nu ai argumente poti sa spui: nu trebuie neaparat sa judec logic, eu stiu ca am ascultat rock mai demult?" nu m-am referit deloc la asta, l-am invitat doar sa descopere el prin rugaciune daca melodiile pe care le asculta (ca sa nu mai generalizam) sunt bune pentru suflet. cred ca de pe acest forum am invatat cel mai mult ca aceasta gandire asa zis "logica", atunci cand este lipsita de "logica" tainica a lui Hristos, nu presupune decat o rastalmacire a cuvintelor, cat sa sune bine pentru ce vrem noi sa auzim.. |
"Prima proprozitie este corecta, insa a doua este izbitor de ignoranta si absurda, scuze, frate. Cum sa fie pacat daca iti produce placere o melodie rock? Este pacat ca iti produce placere munca fizica? Este pacat ca iti produce placere o haina noua cumparata? Este pacat ca simti placere cand joci un fotbal? Cand privesti un tablou, o piesa de muzeu, citesti o carte beletristica? Toate aceste lucruri nu sunt trebuincioase pentru mantuire, iti produc o anume placere, depinde de om la om, dar asta nu inseamna ca sunt obstacole in calea mantuirii."
Probabil nu m-am facut de inteles , imi cer scuze pentru acestea , ori tu nu ai inteles ce am vrut sa spun . M-am referit la "placere a muzicii" ceva care provoaca rivna , care te misca , ceva care parca "trezeste" ceva in sufletul tau , si crede-ma pe cuvant stiu despre ce vorbesc , nu vreau sa detaliez aici ( poate cu alta ocazie ) . "Nu va lasati pacaliti de cantecul sirenei " |
hai sa nu exageram!
Citat:
PS. Nu ma omorati cu pietre dupa aceasta afirmatie!S-auzim de bine! |
Topic inchis
Declar topicul inchis. S-a ajuns prea departe. Toti au pareri diferite. Si se ajunge la jigniri. Nu am facut acest topic sa fiu facut prostut ca am generalizat cand am spus rock sau mai stiu eu ce atacuri. Problema e ca nu eu am exagerat. Proful meu de religie a generalizat. De unde vreti sa stiu eu care gen de rock e bun si care e rau? Tocmai de-aia am apelat la voi. Se pare ca unii cred ca e rau . altii nu. Unii cred in mesajele subliminale, altii nu cred... Unii spun sa nu ascult deloc rock, altii spun ca doar unele genuri sunt bune...
Va multumesc pt raspunsuri si ne auzim pe alte topicuri...aici m-am lamurit :D Doamne ajuta! |
ne-a cam dat o lectie de maturitate, nu credeti? :)
|
Citat:
Citat:
Citat:
Si nu exista mesajele subliminale! Studii serioase au aratat asta! Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. Observa ca am dat si sexul cu nevasta ta in exemplele mele concrete. Sexul intre soti nu e oprit de Biserica, Biserica doar il restrange in anumite perioade, vreo 56 de zile pe an, parca, nu mai tin minte bine. Nici sexul nu e chiar o nevoie fiziologica; pentru animale este, insa omul se poate ridica deasupra trupului. Is curios ce o sa raspunzi. La aceste intrebari nu am raspunsuri argumentate, doar mi-au venit in minte acum. Deci... muzica este o necesitate? La o prima impresie, eu cred ca da, repet, nu m-am gandit mult, doar mi-au venit aceste lucruri in minte. Putem discuta aceste lucruri din aceeasi perspectiva? |
insasi actul Intruparii lui Hristos ne da raspuns pentru toate - Dumnezeu fiind a luat trup de om PENTRU A-L DESAVARSI. asta inseamna ca simturile omenesti nu trebuie sa le taiem, ci sa le indreptam spre bine, spre Dumnezeu. de aceea avem in Biserica tamaie care miroase frumos, icoane placute pentru ochi, muzica placuta pentru ureche, PENTRU CA TOATA FIINTA OMENEASCA, TRUP SI SUFLET, SA SLAVEASCA PE DUMNEZEU
trebuie sa ne dam seama ca nu orice lucru adresat simturilor le poate desavarsi pe acestea. nu orice tablou ne poate trimite cu gandul spre frumos, spre frumusetea Raiului, nu orice cantec ne poate incalzi inima pentru a-L slavi pe Dumnezeu cu mai multa ravna. de aceea suntem datori sa "deosebim duhurile", cum spune apostolul. legat de relatiile trupesti dintre sot si sotie iti voi spune din ce am citit, caci nu sunt casatorit: actul trupesc de impreunare nu poate desavarsi nimic prin placerea pe care o aduce, ci prin RODUL lui - nasterea de prunci. placerea nu este un scop ce trebuie cautat, ci este o urmare a dragostei dintre soti. toate tehnicile "folositoare" pentru viata sexuala aparute astazi sunt tocmai rodul acestei cautari de placere. cauti asta, o gasesti undeva, dar dupa catva timp te plictisesti. vrei altceva, mai nou, mai altfel... sa nu uitam ca modalitatea aceasta de a ne inmulti, pe care ne-a lasat-o Dumnezeu, este o urmare a caderii. Dumnezeu care a creat toate, putea sa ne dea si un alt mod de a ne inmulti, daca protoparintii nostri nu ar fi cazut in ispita. de aceea, unirea trupeasca dintre soti este binecuvantata de Biserica, dar nu este ceva care poate desavarsi CA ACT IN SINE. desi nu este o patima, modul in care se realizeaza este patimas. (sper sa nu se inteleaga gresit ce am spus). aceasta este una din urmarile caderii.. |
Ok, deci sa rezumam ce ai spus: Iisus ne-a oferit un model pentru noi, sa Il urmam, si sa ne desavarsim fiinta; putem sa ne dam seama ce desavarseste fiinta, "despartim duhurile". Apoi spui ceva frumos de dragostea dintre soti.
Eu sunt de acord ca Iisus - ca om - nu a avut niciun pacat si a fost cu totul desavarsit; filozofic, deci teoretic, tot as putea sa scriu tone de hartie despre relatia mea cu El, despre incercarea de a-L imita, dar daca as avea o mica doza de pragmatism, deci sa fiu practic, as putea sa spun foarte simplu si corect ca eu nu o sa Il ajung, chiar daca asta incalca tocmai tona aceea de teorie. Pentru Iisus - ca Dumnezeu - cred ca a fost destul de usor sa cunoasca duhurile; pentru el toata lumea s-ar fi impartit in rau si bine, in iubire de semeni si rezistenta la Satan. Insa, pot sa fiu si eu asa? Pot sa fiu atat de... nu stiu cum, incat lumea sa mi se para in alb si negru, in rau si bine? Eu sunt de parere ca... nu. Pentru un om, dat fiind ca este om, si nu dumnezeu, atotputernic, lumea este perceputa mai mult ca o scala gradata de culori gri, de la negru (si nici ala curat) pana la celalalt capat, alb, dar nici ala un alb pur. Cred ca aceasta scala gradata difera de la om la om (vb de oameni obisnuiti ca mine si ca tine). Pentru ca unui fumator, care fumeaza (tocmai mi-am adus de-aminte de topicul "preotul fumator" - exemplu concret cum unii oameni nefumatori judeca si exagereaza pacatul celor fumatori - adica sunt subiectivi) i se pare acest pacat mai mic, mai ales ca il face zilnic, decat unuia care nu fumeaza, si a tras o singura data din tigara, la un chef. Adica, orice om e subiectiv in felul sau, astfel incat se pare ca prostituata se inchina Dumnezeului prostituatelor, hotul isi are Dumnezeul sau, al hotilor, fumatorul etc. Nu exista doi oameni obisnuiti care sa perceapa lumea la fel de gradata; toti sunt... unici. Am vb despre oameni obisnuiti; de oamenii speciali ma refeream la sfinti, pustnici, calugari, oameni sporiti etc, care au ajuns la un anumit consens orizontal, ce e rau e rau, ce e bine e bine; ei nu mai sunt asa de subiectivi. Ei au un singur Dumnezeu, caci Il cunosc mai bine decat prostituata, hotul si fumatorul, care cred ca ii iarta. Practic, gradatia lor, a popilor, care contine probabil cele mai putine nuante de gri, este aceeasi; insa rar ajunge cate unul chiar la o 2 culori: negru si alb, rar ajunge cineva chiar sa desparta duhurile cu adevarat: acela e rau, acela e bun, si poate ca nu tot timpul, ci doar are niste perioade extaziatice spirituale. Totul este relativ; nu exista absolut, aici, pe pamantul acesta muritor, noi suntem doar o incercare de apropiere spre absolut. Nici chiar oamenii speciali de mai sus, au si ei momente cand incearca sa desparta duhurile, si se impotmolesc si spun: nu stiu daca e bine sau rau; e neutru. E undeva la mijloc. Deci, daca ai inteles ceea ce voiam sa spun mai sus, care e parerea mea personala, subiectiva, cred ca intelegi ca eu nu cred doar in rau si bine, in negru si alb. Eu cred ca pe langa asta mai sunt si alte lucruri netru, lucruri care exista acolo, nu sunt o piedica pentru mantuire, dar nici ispita. Sunt doar acolo. Eu cand ascult muzica, tocmai am ascultat alternativul asta: http://www.youtube.com/watch?v=pmej-clcqA4&NR=1 (sa nu imi spui ca ti se pare satanic :24:). Faptul ca nu m-a ajutat spre mantuire, dar nici nu m-a coborat sa fac ceva rau... nu cred ca am gresit, nu sunt dependent de aceasta melodie; imi face doar placere sa ascult si atat. Ma binedispun. Tu poti sa despartesti duhurile? :1: Eu nu. Dar ma mahnesc cand vad atata comunism in capul unor smintiti care spun: cafeaua rau, ceaiul rau, televizor spala creierul, calculatorul dependenta, rockul rau, petrecerea rau, iesirea in oras rau, femeie/barbat rau, moda rau, gluma rau... Acesti nefericiti nu ajung sa guste bucurie, o stare de pace a sufletului; ci isi creeaza o lume utopica care-i canoneste cu imputari, un comportament utopic, in care se inchid si raman seriosi, darzi, mahniti, iar cand pe cineva care chiar se bucura de un lucru anume, cum ar fi o melodie, automat il critica din invidie: vei ajunge in iad. Tocmai azi am trecut printr-o aventura foarte deprimanta pentru mine. Parca m-ar fi lovit cineva in cap, parca as fi aflat de moartea unei persoane dragi mie. Am intrat in magazin de birotice cu cumnatul meu ca sa incarcam un cartus de imprimanta. Eu am ramas langa vanzatoare, in timp ce un angajat incarca cartusul. Cumnatul meu a trecut interesat de toate articolele din magazin. Cand am iesit, am intrat in masina si am pornit spre casa. Pe drum, cumnatul meu mi-a aratat un stick nou, in valoare de 68 de lei si m-a intrebat daca e bun. Eu am stiut ce a facut si doar mi-a scapat un "haaai no, Danee". Am fost destul de mahnit, insa nu am vrut sa ii arat, ca sa nu il mahnesc sau sa il smintesc si pe el. Am tacut un timp si apoi am incercat sa il iau nu chiar asa de brutal, foarte scurt si foarte detasat, cu prostii despre "respectul de tine" etc, apoi, cu greu am scos de la mine si argumentul "Dumnezeu", pentru ca el merge la biserica de fiecare data cand poate. "Mi-a spus ca Dumnezeu ma iarta, ca si eu am iertat destul". Eu stiu prin multe ce a trecut; cum l-am scos afara din casa taica-so, cum a plans inainte de casatorie fata de mama mea, ca era un golan si stie asta, ca trebuie sa se schimbe etc Cum a plans la casatoria lui... Il stiu pe un om sensibil, nu un om rau, ci doar un om care incearca sa fie rau, sa se schimbe odata cu ceilalalti oameni profitori si rai. Insa nu cred ca va ajunge rau. Si iarasi am tacut si i-am dat pace, desi recunosteam greseala ce a facut-o spunand asta. Ba chiar am avut un impuls de a-i spune:"corect!" insa mi-a venit repede mintea la cap, caci nu puteam sa il incurajez. Si asa s-a terminat. I-am dat pace. Stie Domnul ce va face cu el, nu e treaba mea sa il judec, si, de bunaseama ca nu e treaba mea sa ii amaresc sufletul. Eu ma rog lui Dumnezeu sa il ierte. Probabil mai incolo voi mai incerca sa vb cu el, mai ales ca acesta intamplare nu e singura. Probabil ca ii voi spune ca noi acum avem alta viata... el e casatorit, deci aproape ca are familie, avem amandoi servicii onorabile, stabile, care ne permit sa traim decent, nu merita sa ne mustre constiinta pentru ce? Niste gainarii. Niste prostii. Mai bine ma simt liber si usor, decat pentru o bucata de mai stiu eu ce sa imi amaresc tot sufletul. Daca ar fi fost alta situatie, probabil ca i-as fi dat dreptate. Probabil ca daca nu as fi avut unde sa lucram, acum am fi cu ditamai pistoalele in maini (tocmai am scris pe un topic ca nu sunt de acord cu stilul Robin Hood, sa iei de la altii care au si sa dai la cei saraci - pentru ca furtul tot ramane furt si nu se poate justifica). Dar daca ar fi alta situatie, decat cea actuala... Poate ca da. Poate ca acum l-as fi nenorocit pe ticalosul care a profitat de bunavointa mea si nu mi-a platit chiria, iar eu am pierdut 600 de lei din banii mei. Poate ca i-as fi incendiat masina si batut pe cel care mi-a furat bratara de argint, etc. Dar cum am spus, am destule lucruri care sa imi permita traiul fara pacate, si ceea ce imi mai ramane si revine e sa dau lauda Domnului pentru asta. Cat despre ce ai spus despre dragoste, sunt doar informatii, nu un raspuns. Problema e de ce nu ne putem ruga cand facem sex? Pentru sexul e blestemat? Vine de la dracul? Din cate imi amintesc eu, cand Domnul i-a scos pe primii oameni din rai, Evei a blastamat-o ceva de genul: "in durere vei naste copii", insa nu a specificat nimic de sex. Deci, sexul e urmarea blestemului lui Dumnezeu, pentru ca oamenii sa se poate inmulti? Faptul ca e un lucru patimas, dar totusi, dat de Dumnezeu, e pacat? De ce e binecuvantat de Biserica? |
Desi nu imi place autorul, uite ce spune Danion de cei la care le-am spus eu "nefericiti" in postul de mai sus:
[SIZE=3] Citat:
|
e destul de riscanta absolutizarea aceasta a ideei ca noi nu ne putem desavarsi, ca nu Il putem lua pe Hristos intru totul ca model. NU are nimic de-a face cu o supozitie viitoare, daca ne vom desavarsi sau nu. A te gandi prea mult la asta e ca si cum ai lua o pauza de la drumul mantuire. Noi crestinii credem in URGENTA CLIPEI. La Dumnezeu exista un prezent continuu, in vesnicie. Aceasta are ecou si spre noi, tocmai in aceasta lupta din fiecare clipa. Nu inseamna ca trebuie sa ne rupem de trecut si sa nu ne gandim la viitor. Este strict legat de mantuire, de clipa pocaintei. Eu acum sunt un pacatos, acum trebuie sa ma rog, sa lupt SI SA AM SFINTENIA IN FATA OCHILOR CA MODEL. Daca eu voi ajunge acolo intr-o zi nu stiu, dar nici nu am de ce sa contemplu in mod PUR RATIONAL aceasta. Sa ne luptam cu pacatul de ACUM. Si pacatul sa nu-l comparam la scara cu altii. Eu fac aia da uite la criminalu ala cum omoara oameni. NU! Cineva l-a intrebat odata pe parintele Cleopa care e cel mai mare pacat - mandria, desfranarea, lenea, etc. si parintele i-a raspuns in stilul caracteristic: BA! Cel mai mare pacat e ala pe care il ai tu!
Legat de deosebirea duhurilor - daca nu o putem face acum desavarsit inseamna ca nu trebuie sa o incercam deloc? Inseamna sa aruncam toata stradania la gunoi pentru ca noi ACUM suntem niste patimasi? Ai spus asa: "Totul este relativ; nu exista absolut, aici, pe pamantul acesta muritor, noi suntem doar o incercare de apropiere spre absolut.". Mai citeste de 1000 de ori ce ai scris. Si gandeste-te bine. Aici pe pamant exista pacatul, exista domnia stapanitorului acestei lumi, DAR NOI TREBUIE SA ADUCEM HARUL LUI DUMNEZEU SI AICI. asta este o invatatura ORTODOXA de capatai! Intruparea lui Hristos a adus si DESAVARSIREA FIRII. E acelasi lucru cu ideea de desavarsire ca scop. Nu o avem, DAR O PUTEM AVEA, si spre asta tindem. Daca nu am putea avea acest scop, atunci care ar fi altul??? Legat de relatiile trupesti - Parintele Staniloae era odata in tren cu un prieten teolog. iar in fata loi erau doi tineri care se tineau in brate. Si acel teolog i-a atras atentia parintelui ce diferenta enorma era intre discutia pe care o purtau ei si gestul acelor tineri. Iar Parintele Staniloae i-a raspuns: "SE ROAGA SI EI IN FELUL LOR". In Scriptura ni se spune "rugati-va neincetat". este o porunca! numai monahii pot face asta? numai prin rugaciunea inimii ne putem ruga neincetat? oare nu orice fapta bineplacuta inaintea lui Dumnezeu este intr-un fel o rugaciune? nu indraznesc sa duc aceasta idee pana la relatia trupeasca. dar cred ca atata timp cat este rodul dragostei si nu al patimii, al perversitatii, nu avem de ce sa ne facem griji ca este pacat. Spui - "Faptul ca e un lucru patimas, dar totusi, dat de Dumnezeu, e pacat? De ce e binecuvantat de Biserica?". In postarea trecuta am spus ca este un lucru patimas dar nu un pacat. Urmarile caderii se pot vedea peste tot in jurul nostru. Mai usor de explicat este la copii - cred ca ai vazut copii care pot parea foarte rautaciosi, care isi dau cate una peste cap unul altuia, chiar aud cateodata: "ce rai poti fi si copiii". acestea nu pot fi pacate pentru care vor fi judecati, ci sunt actiuni care poarta pecetea caderii. |
sunt de acord cu ce scrie, dar nu are legatura cu cea am spus. Se refera la negare, fara a oferi o solutie. De fapt - la negare ca cel dintai act. Cand de fapt, intai vine credinta si dupa aceea ne putem da seama ce e bine si ce nu pentru noi. Niciodata nu poti convinge pe cineva prin NU-uri. Tonul pe care l-am folosit a fost unul negativ datorita cadrului discutiei, nu trebuie absolutizat. Si totusi, de ce nu iti place Danion Vasile? :)
|
inca o mica completare- cand spunem ca Il vedem pe Hristos ca model, ca ii avem pe Sfinti ca modele, ca avem sfintenia ca model, se poate intelege ceva gresit. Nu inseamna ca ne uitam in Scriptura si zicem - aha, deci asta a facut Hristos, hai sa fac si eu asta si asta si asta. eu ma duc la servici, dar Hristos nu s-a dus la servici.. hmm, oare e pacat sa mergi la servici? Nu asa, fratilor, fereasca Dumnezeu! A-L urma pe Hristos inseamna a-I face loc in sufletul nostru, pentru ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru. Si asta se face greu, in timp indelungat, prin rugaciune si silire, prin lupta impotriva patimilor. Si cu cat Ii facem loc mai mult loc lui Hristos in noi, cu atat ne va arata chiar El ce trebuie sa facem in viata de zi cu zi, cum trebuie sa judecam fiecare actiune si fiecare situatie, cum trebuie sa "deosebim duhurile". Spunea un preot ortodox strain, Pr.John Breck ca scopul rugaciunii este ca "Dumnezeu sa se roage lui Dumnezeu in Biserica inimii noastre".
|
Chiar imi place ceea ce schimbam intre noi. Am invatat multe lucruri, si singurul lucru care ma ingrozeste e ca odata si odata mi-ai accepta parerea, dupa cum ma stiu ca sunt un om convingator (iar in cazul in care nu as avea dreptate, ar fi o catastrofa pentru amandoi si cu posibilii cititori). Atentie la toate strategiile pe care le folosesc, caci le cunosc, desi nu sunt invatat cu ele, mai ales argumentam ad nauseum; sunt foarte persuasiv, si te-as putea zapaci de cap sa nu iti mai vezi drumul inapoi. Sa nu uiti si ca eu cateoadata critic caracterul persoanei, nu afirmatiile sale, ca sa am dreptate. Chiar sper sa nu te conving.
Eu am studii ingineresti. Primul lucru de care mi-am dat seama in facultate (desi in anul 4 m-am trezit numai :1:) a fost ca iginerii nu dau doi bani pe teorie. Cred ca un inginer adevarat arunca manualul de folosire la gunoi; apoi porneste spre aparat si ii da drumu; vede rezultatele, apoi strange la suruburi. Teoria e ceva ce ai trebui sa ai habar, ce-i drept, macar sa dezbati niste chestii curioase cu colegii, dar nu e deloc importanta. E obligatorie totusi, pentru cunostiinte generale. Eu nu ma pot abtine sa fiu inginer, un fel de om mai pragmatic, mai cu picioarele pe pamant, pamantul acesta. Cred ca teoria e ceva absolut. Deci imposibil. Cred in practica, si asta ma face un om realist. Tu spui: ca nu Il putem lua pe Hristos intru totul ca model; eu te intreb logic: ce sanse ai sa ajungi Hristos la sfarsitul vietii tale? Peste 50 de ani, vei putea spune ca Sf. Petru, Hristos traieste in mine? Bineinteles ca nu. :1: Mai incolo tu spui, cred ca pentru ca sa scot din discutie acest pragmatism logic, NU are nimic de-a face cu o supozitie viitoare, daca ne vom desavarsi sau nu. Si apoi vb de un non-timp, sau un timp continuu. Pai eu iarasi sunt practic: orice se face in timp; toate evenimentele au nevoie de timp; mantuirea se face in timp. Faptul ca nu cunosc viitorul, ca exista o mica sansa de a se intampla orice, chiar ca tu sa ajungi profetul Romaniei, nu ma stopeaza de a estima logic si rational ca tu nu o sa fii shit. Asta nu inseamna neaparat o cedare a bataliei; nu inseamna sa il excluzi pe Iisus ca model. Ba chiar inca sa crezi asta, sa crezi ca vei ajunge un fel de Hristos. Si tocmai asta inseamna credinta pentru mine; sfidarea legilor pamantene, firesti. Cred in creatie pentru ca cred asta, si nu cred in evolutionism chiar daca se sprijina pe 4-5 stiinte cu metode stiintifice diferite; cred intr-un Dumnezeu pentru ca cred asta, desi eu gasesc logic si rational (poate de asta a zis Cleopa ca de 3 ori mintea omului e 666) gasesc mai multe argumente in defavoarea Lui. Dar eu cred. Aici e punctul in care ma ridic peste practica si cred, practic, in teorie. Cred in imposibil. Insa asta nu inseamna, totusi, ca pot sa cred chiar asa de mult ca altii, ca pot muta muntii de la loc. Nu cred ca voi ajunge Hristos, insa cred ca daca lupt, voi avea locul meu in rai; si cateodata ma gandesc canu voi ajunge acolo, insa nu vad nimic rau in asta, ba chiar incep sa ma speri de iad (oarecum) si sa imi vina nadejdea la loc si sa lupt iarasi. Dar nu cred ca il voi ajunge sa il imit pe Hristos intru totul; El e absolut, eu nu, si estimez inginereste ca nici nu voi fi, insa odata dupa judecata mea, si daca El ar vrea, prin puterea Lui, ar fi joaca sa imi stearga pacatele si sa ma faca atunci absolut. Daca voi ajunge in rai, probabil voi ajunge absolut ca Iisus, si si asta e ceva discutabil, odata ce am citit undeva ca in rai fiecare are cortul sau si umbra de la pomii sai si vor avea fructe si nestemate in pom, dar diferite intre ele de la om la om, dupa nevointele fiecaruia in viata. Cat timp de ce a zis Cleopa si Staniloae, asta nu face altceva decat sa imi dea dreptate "subiectivismului" meu, cel de care am vb mai sus, scala aceea grada de bine, mai putin bine, netru, mai rau, rau, care difera de la om la om; si ca nu exista rau si bine absolute pe pamantul asta. Insa is de acord cu tine cu ce ai spus de Hristos: el era absolut pe lumea aceasta. Sunt de acord cu asta. La El era bine si rau - cand traia intrupat; la noi, oamenii, nu chiar. Si nici nu Il vom ajunge (ingineresc vb, adica practic). Teoretic, tu nu ai decat sa faci teorie si sa filozofezi ca ce tare vei ajunge tu; pt mine, ca inginer, e destul sa iti spun:tii minte cand Iisus a spus ca cine are credinta (deci se referea la oameni) si muntele acesta se va arunca in mare. Foarte bine, muta muntele. tu vei spune povesti de genul, nu sunt sporit nu sunt sfant etc. eu spun: dar de ce crezi ca vei putea muta muntele? tu spui: nu cred asta, eu sunt doar un om pacatos, eu imi vad de ale mele. eu spun: ok... tocmai ai contemplat rational ca nu poti muta muntele, asa cum eu contemplam rational ca tu nu vei ajunge la absolut in lumea aceasta. (bineinteles, nu ma pierd in contemplare cum spui tu; eu sunt... practic :1: nu ma gandesc la asta, continui sa sper ca voi avea un loc un rai, ca lupt etc; dar nu afirm ca voi ajunge ca Hristos pe pamantul asta - asta e o prostie.) Si inca ceva ce ma roade. Ceea ce ai citat tu din Cleopa si Staniloe e subiectiv. Deci nu putem sa cunoastem obiectiv, deci corect, binele de rau. Nu putem desparti duhurile intr-un mod absolut; ci mai degraba subiectiv; si atunci sunt toti oamenii astia pe un site ortodox spunand ca le e scarba de un preot fumator si ca cei care asculta rock sunt satanisti si vor ajunge in iad? Ai spus: Iar Parintele Staniloae i-a raspuns: "SE ROAGA SI EI IN FELUL LOR". In Scriptura ni se spune "rugati-va neincetat". este o porunca! numai monahii pot face asta? numai prin rugaciunea inimii ne putem ruga neincetat? oare nu orice fapta bineplacuta inaintea lui Dumnezeu este intr-un fel o rugaciune? Intrebarea mea este: si daca o melodie ti-e bineplacuta, asta nu poate sa fie considerata o fapta bineplacuta lui Dumnezeu? nu indraznesc sa duc aceasta idee pana la relatia trupeasca. - bineinteles ca nu; eu numesc asta tantra. |
fratele meu, drept spui ca poti sa aburesti omu. a trebuit sa iti citesc de 3 ori postarea si nici acum nu stiu exact cum sa o iau. :)) problema este ca rationalizezi prea mult. subiectivismul asa cum il prezinti tu tine mai mult de filosofie. Ori noi aici avem filosofie (teologie) si traire - NEDESPARTITE. Noi putem sa intelegem CU MINTEA ce inseamna sa zicem - lumina si energiile necreate la Sf. Grigorie Palama, dar pana cand nu ajungem la rugaciunea inimii nu putem sti CU ADEVARAT. Asta nu inseamna ca trebuie sa capitulam. Spunea fratele windorin intr-o postare mai veche ca si atunci cand te rogi cu mintea imprastiata, nu esti atent mai la nimic, doar spui cuvintele cu buzele, totusi TOT RUGACIUNE ESTE. nu prea exista delimitare - de aici e rugaciune, pana aici nu..
Nu am spus ca nu Il putem lua pe Hristos drept model, ci ca trebuie sa cugetam la aceasta cu multa smerenie. Si sa contemplam mai putin cu ratiunea, caci contemplatia adevarata este la rugaciunea inimii, si pana acolo e cale luuunga lunga. :) Faptul ca eu spun in mod rational ca sunt pacatos, ca nimic nu fac bun, tocmai aceasta este un rod al pacatoseniei mele. Dar un crestin adevarat care seara la rugaciune isi plange pacatele cu lacrimi si se roaga curat, oare nu spune acestea cu adevarat? atat cu ratiunea cat si cu inima, caci deja ratiunea lui se indreapta spre inima.. Tocmai asta imi ofera mie un model, un scop. Nu abandonez lupta pentru ca eu ACUM rationalizez mai mult decat trebuie,ca spun lucruri care suna bine, dar nu le simt cu adevarat. Trebuie sa avem multa rabdare ca sa putem trai cu adevarat ce spunem. Rugaciunea este cel mai bun exemplu. De cate ori nu o spunem rational, cu mintea, iar inima ramane impietrita? Dar cu timpul insasi rugaciunea ne invata, trebuie sa ne luam sufletul cu asalt, sa ii batem la usa, sa venim si cu un berbec daca e nevoie ca sa spargem poarta patimilor. Sf.Ap.Pavel a spus ca traieste Hristos in el, doar pentru el? numai sa se auda el? sau oare a spus-o rational? daca raspunsul este nu, atunci avem de lucru, fratele meu. caci nimic in ortodoxie nu este separat. nu exista vietile sfintilor si vietile noastre si intre ele o mare bariera, EXISTA VIETILE SFINTILOR SPRE CARE SUNTEM CHEMATI PERMANENT!!! legat de subiecte mai vechi - de muzica rock, de preoti fumatori si tot asa, aici s-a incercat un schimb de pareri, de sfaturi, iar daca cineva a spus ca rockerii sau preotii fumatori ajung automat in iad inseamna ca acela se crede Dumnezeu, sa faca el Judecata. Eu poate nu am spus-o, dar sunt convins ca in sufletul meu asta am simtit, caci ma lupta mandria in fiecare moment. tu doar ai luat niste pozitii anti-rock, anti-fumat si le-ai transformat, le-ai absolutizat astfel incat sa iti sune tie absurd, ca sa te poti indeparta de ele cu constiinta curata. treaba nu sta deloc asa. E vorba in primul rand de RUGACIUNE. de silire, de atentie permanenta. Sa ne silim sa ajungem la dragoste, sa Il iubim pe Hristos si atunci ne va spune El daca melodia pe care o ascultam ne primejduieste mantuirea, sau o face tigara, sau orice altceva. Cele mai multe discutii de pe forumuri poarta o tenta in general negativa. poate ca asta se cere, sau poate asta e in sufletele noastre. dar nu asta e ordinea in care ajungem la Dumnezeu. Intai ne atrage ceva la Hristos, ceva negrait, ceva tainic, ne pridem de El, Il prindem de picior si incercam sa ne mantuim. acesta este primul pas. apoi vin gandurile vechi, obiceiurile vechi, OMUL CEL VECHI. Si vine cu bune si cu rele. Insa daca nu i-am gatit loc lui Hristos in noi mai intai, ne vom raporta gresit la acestea. Ori vom primi orice e rau, ori vom condamna ce e bun. Sau si mai rau - vom avea perspectiva de care scria Danion Vasile, a crestinilor care condamna si nu ofera nimic bun in schimb. IN PRIMUL SI IN PRIMUL RAND SA IL AVEM PE HRISTOS IN FATA OCHILOR. Sa nu ne intoarcem spre ispite pentru a le condamna, ci sa ramanem cu ochii pe Hristos, iar cand ispitele vin, sa ne "scuturam spatele" de ele, cu ajutorul lui Dumnezeu. Inca o data iti spun, frate - rationalizezi prea mult. Nu e frumos.. doar esti ortodox. Noi avem ideea de taina, de traire tainica a sufletului. cand vrei sa vorbesti despre orice, sa imbraci in cuvinte trairi sufletesti, sa absolutizezi, normal ca vei plasmui totul subiectiv, astfel incat sa-ti sune tie bine. Cum spunea Eminescu - "E usor a scrie versuri, ce din coada au sa sune". Doamne ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
?
In biblie, atat cat este ea de vasta, se mentioneaza ceva de muzica rock? sau de muzica in general? Eu chiar am crezut ca profesorul acela de religie s-a bazat pe ceva cand a spus faptul ca a asculta rock e ceva satanic. Sunt foarte multe filme americane in care asa zisii satanisti in fac ritualurile pe muzica hard rock... Deci fostul meu prof s-a bazat pe biblie sau pe filme ori conceptii proprii?
|
nu prea exista muzica rock cand a fost alcatuita Sfanta Scriptura. :) insa nu o lua asa... multe din ispitele de azi, reprezentative pentru societatea moderna, nu apar in Biblie. pana la urma, profesorul tau cred ca s-a referit la formatiile care au un mesaj vadit anti-crestin, desi acestea nu sunt singurele care distrug sufletul. putem discuta toata ziua despre cat de mult bucura sau nu muzica rock pe fiecare in parte, dar pana la urma daca asculti melodii precum Highway to Hell (ACDC), Sympathy for the devil (Rolling Stones) sau chiar Fade To Black de la Metallica (in care se vorbeste despre sinucidere), e greu de crezut ca poti crede in acelasi timp in mesajul crestin. Repet - nu numai mesajul explicit poate fi vatamator. Nu neg ca in zilele noastre, datorita trecerii timpului, s-a mai cernut putin muzica si nu orice trupa in care gasim chitara, bas si tobe, canta automat rockul greu pe care il stiam dinainte. Nici nu promovez un fundamentalism de genul - ne uitam pe o lista de pacate si incepem sa taiem din viata noastra ce vedem acolo. trebuia sa mai judecam si cu inima... cred ca la muzica se pune mai mult problema de starea generala pe care ti-o poate imprima o melodie. in general predomina contradictia dintre agitatie si linistire. Pana la urma, exista si melodii house care sunt compuse parca de bolnavi psihici, si pot exista melodii dance cu mesaje mai periculoase decat multe din sfera muzicii rock. nu trebuie sa generalizam, sa ne gandim ca daca ascultam un stil anume de muzica suntem salvati sau nu. Problema se pune de la melodie la melodie. Chiar zilele astea mi-a trimis un prieten din copilarie, pentru amuzament, o melodie de la Stefan Bania Jr pe care o ascultam amandoi cand eram mici:
http://www.youtube.com/watch?v=folp1...eature=related Sper ca puteti sesiza toti, fara nici o exagerare, mesajul vadit anti-crestin - se vorbeste despre noroc, destin, "asculta-ti inima si nu te indoi", "esti liber sa faci ce vrei, esti stapanul tau"(!!!!), "crede IN TINE nu o sa-ti para rau..". La inceputul melodiei ti se zice "sa te bucuri de tot ce ti-a dat Dumnezeu" si multi ar spune - ia uite ce mesaj crestinesc! Si la finalul melodiei, este asociat numele lui Dumnezeu cu o perversitate. Si chiar mesajul acesta - "Asta-s eu!" este o promovare nu a individualitatii ci a ego-ului, a "eului" egoist care ne face sa ne gandim numai la noi, care ne izoleaza si ne umple de mandrie, atitudine tipica pentru modernism. Am judecat putin melodia, dar am facut-o pentru a ne trezi la realitate si a ne da seama ca mesajele acestea pot veni de oriunde. Nu e nevoie sa ne uitam in ograda rockerilor satanisti, ca avem si in ograda care se promoveaza in masa, la radio si la televizor, tentative masive de descrestinare a societatii. Doamne ajuta! |
Citat:
Cu exemplificare la obiect: piesa cutare - idei transmise, etc. |
Citat:
|
Citat:
coldplay- talk, yellow, clocks carpark north -human daniel powter-bad day green day- wake me up when september ends, holiday fool's garden- life, does anybody know, cold, welocome sun, nothing,probably, and you say, why did she go, lemon tree, it can happen, noone's song, wild days ...cam toate citizen cope- sun's gonna rise si multe altele digitalism - pogo enya.. skin to skin, only time james blunt- 1973, same mistake jet- hold on, look what you've done, shine on kings of leon- use somebody lifehouse- evrything, first time, whatever it takes, hanging by a moment linkin' park - my december, shadow of a day, what i've done, wake muse- bliss, time is running out, unintended morcheeba- enjoy the ride oasis- sad song, stand by me, wonderwall sunrise avenue- only, forever your's, it ain't the way take that- patience, shine the buzzhorn- ordinary the cure -..cateva the killers- smile like you mean it, good night travel well, human, sweet talk travis- closer, sing jupiter one - unglued cam asta e o parte din melodiile pe care le ascult :P |
Muzica Rock si crestinismul
Nu cred ca Domnul se supara pe noi daca ascultam (uneori, nu zilnic !) muzica rock. Important este sa nu adulam muzica rock, asa cum nu trebuie sa adulam nimic din ceea ce este pamantesc. Iar cind dansam muzica rock, atunci s-o facem fara niste batzaieli care implica si altceva. Mai decent putin, nu strica. Altele (mult mai importante) sint chemarile Domnului catre noi. De alte lucruri trebuie sa ne ingrijim si uite ca n-o facem si asta e pacat.
Betia, imbuibarea, pizma, aroganta, lipsa dragostei fata de semeni sau lipsa respectului fata de animale, practicarea sporturilor violente (boxul, vanatoarea de animale pentru placere, iar nu de stricta necesitate, etc)...pai fratilor, sa le rezolvam pe acestea mai intai si apoi sa ne ocupam de problema rock-ului. Si ca sa fie clar cui e interesat, eu nu ascult rock decit la petreceri si atunci daca pune cineva asemenea muzica. Imi place pe moment, dar nu ma omor dupa rock, nu dau prea mare importanta. Imi plac Elvis, The Beatles, Roy Orbison. Dar ii ascult rar, poate odata pe luna. Pot sa stau fara sa-i ascult chiar si un an si chiar am stat ! Generatiilor mai vechi sigur ca nu le place muzica asta. Mi se pare normal. Insa in nici-un caz sa nu aud de manele, desi respect dreptul unora de a le asculta, daca le plac asemenea ciudatenii (ca sa nu le spun porcarii). Nu cred in pedeapsa Domnului, asa ceva ma face sa rid ! Domnul este Dragoste si Lumina ! Cand ne gandim la El trebuie s-o facem cu dragoste, cu smerenie, cu umilinta, caci El ne-a proiectat, noi sintem doar niste roboti ai Lui. Menirea noastra nu ne este cunoscuta, noi implinim vointa Lui si intr-o zi vom fi din nou impreuna cu El, in alta dimensiune si vom fi iertati de acel "pacat initial" pe care orice om normal il regreta. Doamne miluieste-ne ! Amin. |
fratele meu, oare cum vom scapa de patimile de care vorbesti? sarind direct la ele, cand noi nici pe cel mai mici nu le-am rezolvat? multa lume justifica pacatul prin faptul ca nu il face des, nu il face in fiecare zi. "Eu nu petrec in fiecare zi, dar din cand in cand mai merg si la o petrecere". Pai fratilor, oare noi Ii dam marturie lui Dumnezeu din vreun cumul anume de atitudini sau Ii dam marturie ACUM? Unde este CLIPA CRESTINA, MOMENTUL CRESTIN? Ce am invatat noi de la talharul de pe cruce? Asa cum acela a castigat mantuirea intr-o clipa, LA FEL O PUTEM PIERDE INTR-O CLIPA. A spune ca nu suntem nici pro nici contra, dar din cand in cand "merge", presupun o relativizare a adevarului, o supunere sub legile timpului. Pana la urma tot de pofta noastra avem grija. Noi nu vrem sa ascultam rock sau sa petrecem azi, maine, dar peste vreo 4-5 zile poate vrem. Asta inseamna doar ca suntem aplecati altfel spre acestea, dar pana la urma tot voia noastra o facem. Nu ne putem spala pe maini de nici un pacat prin faptul ca nu il facem in fiecare zi.
Exista o ispita in zilele noastre printre mediile de oameni "cultivati", sa il vada pe diavol in manele si in manelisti. Eu personal nu pot sa suport manelele, dar va marturisesc ca fani Pink Floyd nu am vazut la Biserica, ci mai mult manelisti. Cum sa nu crezi in pedeapsa Domnului? Fratele meu, da-ti doua palme (la figurat) si deschide ochii! Domnul este, intr-adevar, iubitor, milostiv, iertator, insa este si DREPT. Dumnezeu este cel dintai CREDINCIOS, este credincios legamantului Sau. Oare si aceste cuvinte ale lui Hristos te fac sa razi? "Țarina este lumea; sămânța cea bună sunt fiii împărăției; iar neghina sunt fiii celui rău. Dușmanul care a semănat-o este diavolul; secerișul este sfârșitul lumii, iar secerătorii sunt îngerii. Și, după cum se alege neghina și se arde în foc, așa va fi la sfârșitul veacului. Trimite-va Fiul Omului pe îngerii Săi, vor culege din împărăția Lui toate smintelile și pe cei ce fac fărădelegea, Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților."(Matei 13, 38-42) |
[/quote]Nu cred in pedeapsa Domnului, asa ceva ma face sa rid ! Domnul este Dragoste si Lumina ! Cand ne gandim la El trebuie s-o facem cu dragoste, cu smerenie, cu umilinta, caci El ne-a proiectat, noi sintem doar niste roboti ai Lui. Menirea noastra nu ne este cunoscuta, noi implinim vointa Lui si intr-o zi vom fi din nou impreuna cu El, in alta dimensiune si vom fi iertati de acel "pacat initial" pe care orice om normal il regreta.
Doamne miluieste-ne ! Amin.[/quote] Sunt de acord cu tine in privinta ca Dumnezeu inseamna dragoste, iar multi dintre noi cand se gandesc la Dumnezeu se gandesc la pedeapsa, la judecata tuturor pacatelor si la aruncarea in infern, se gandesc la judecatorul dur ... In schimb nu sunt de acord cu tine cand spui ca suntem niste roboti ai lui. El ne-a dat dreptul liberului arbitru, daca eram roboti era mai bine dupa parerea mea, deoarece liberul arbitru implica multe responsabilitati, de care insa omul prin natura sa fuge. |
Fratilor, Dumnezeu este atat dragoste cat si dreptate. Nu putem desparti acestea. Cand ne gandim la dreptate, ne gandim automat la aruncarea in iad, dar aceasta este urmarea pacatului OMULUI. Iadul nu face parte din persoana lui Dumnezeu. Iadul este mai degraba lipsa totala a lui Dumnezeu.
|
andrei_im, voiam sa mai spun ceva, insa mi-am uitat ideea initiala! :1: A trecut cam mult timp... timp in care ai mai postat unele lucruri, si nu numai tu, care nu prea imi vin la indemana. pentru ca si tu ai spus ca nu intelegi ceea ce am scris, iti propun o metoda practica: recapitularea. Unde ne aflam? Pe un forum ortodox. Cine suntem noi? Ne declaram ortodocsi. De ce vb? Despre muzica rock, daca este sa nu pacat, pentru un ortodox. Desi nu vreau sa fiu un fel de vsovi, un gica-contra la orice parere exprimata, trebuie sa spun ca am fost refractar la multe dintre postari, inclusiv ale tale. Am fost si rece si crud in a judeca unele idei (ironizand sau absurdizand), inclusiv ale tale, indemnat mai mult de "spiritul ortodox" al vostru. Nu vreau sa dau citate, desi ar as fi muuult mai convingator asa; e destul sa citesti in mare posturile. (La fel s-a intamplat si pe "preotul fumator", ajungand mai mult sa critic spiritul oamenilor fata de acesti preoti, daca exista, decat sa imi dau cu parerea in privinta fumatului - dar, oricum, am scris unele concluzii acolo).
Cred ca, orice am discutat, desi aparent ne-am contrazis, am vorbit cu dreptate, desi nu ne intelegeam asupra unui singur punct de vedere; ne certam ca acei orbi, care unul zice: asta e un stalp; al doilea zice: ba nu, e un balon; si numai chiar la sfarsit vine un om vazator si spune: e un elefant; tu ii pipai piciorul iar tu burta. Deci: vb despre muzica rock din punctul de vedere ortodox; eu am aratat ca generalizarea (a spune ca "rockul e dracesc") e gresita, datorita sutelor de genuri de rock care exista. Mai apoi, sunt melodii care greu se pot cataloga, iar apoi, sunt melodii aparent ce nu tin de rock, dar care ar putea sa dauneze sufletesc mai mult decat rock-ul in sine. Pentru mine a fost destul sa spun: sunt atatea genuri de muzica cate melodii sunt in parte. E ilar faptul ca sunt oameni care spun eu am ascultat rock mai demult, ca si cum ar spune asta ca sunt doctori docenti in materie sunt capabili sa discearna ce e rau si ce e nu. Al doilea lucru care l-am aratat a fost ca nu e bine nici sa fim cu totul ingaduiri: melodii satanice exista, si ar fi un mare pacat sa le asculti ca ortodox. Eu propuneam o metoda de catalogare, dupa parerea mea suficienta: sentimentele induse de piesa ascultata, ideea versurilor, si cateva informatii despre trupa rock. andrei_im tu ai spus ca poti sa cataloghezi o piesa dupa sentimentele induse si atat, propunand sa... incerci sa te rogi cand asculti rock. Culmea, am fost de acord in privinta subiectivismului, chiar tu ai dat unele citate ale unor parinti ce ziceau asta; asta inseamna, deci, ca sunt unii oameni care pot sa se roage pe melodii. Metoda mea, cred ca mai buna, in majoritatea cazurilor; am dat si un caz in care nu se aplica: John Lennon - Imagine. Si apoi, chiar tu ai spus de melodia aceea a lui Stefan Banica. Parerea mea este ca nici aceea nu e o melodie satanica; e o melodie simpla, frumos compusa, care presupune la o impacare cu sine. Aici e destul sa spun: ochii diavolesti vad lucruri diavolesti; daca tu vrei sa vezi diavolul din melodie, nu ai decat. Eu vad (aud) o melodie placuta. Al treilea lucru ce il ziceam era doar o curiozitate stiintifica: s-au facut unele studii si teste si s-a descoperit ca... nu exista mesaje subliminale. In al patrulea rand am vb cu tine, andrei, despre "deosebirea duhurilor"; cred ca mi-am expus parerea destul de exhaustiv, desi incalcit: nu exista alb-negru, exista doar o scala gradata de gri. Oamenii nu judeca obiectiv- deci absolut corect; mai degraba judeca subiectiv, si am dat exemplul cu mai multi dumnezei, si cum diferea gravitatea unui pacat de la un om pacatos la altul. Si aici concluzionezi ca e cam incorect sa vina cineva si sa iti spuna: nu asculta rock, pt ca e rau! Poate pentru el intr-adevar e pacat; dar pentru altul poate nu e. Am spus ca nu cred in dependenta de muzica, dar si daca asta exista, am observat cum multi o disconsidera. Eu cred ca una e dependenta si alta e inchinarea la ceva. Eu sunt dependent de bani, sunt dependent de hrana de dulce, sunt dependent de casa mea ca lux, de hainele mele moderne, de citit, invatat etc, dar asta nu inseamna ca ma inchin la toate cele. Vorbeam apoi despre modelul Hristos si cat de mult putem sa rationalizam. As vrea sa iti spun ceva. Un om care se considera inferior unuia mai inteligent decat el va spune: dar tot nu este la fel de sufletist ca mine, eu tot am ceva in plus fata de el; ca sa se simta superior, sa poata supravietui, sa poata concura cu el - instincte. Faptul ca eu am rationalizat un lucru si ti-am spus ca nu vei ajunge Hristos, iar tu imi spui niste filosofii... ca nu ar mai trebui sa rationalizam, ci sa gandim cu inima asta este? :1: Eu am spus ceva despre faptul cum interactioneaza inginerii cu teoria: o arunca la gunoi. In inginerie, se folosesc "modele". Sa presupune teoretic un ceva absolut, iar inginerii incearca sa faca modele si ipoteze cat mai aproape de adevar, de acel absolut. Asta este stiinta. Eu nu te-am contrazis ca nu poti sa iei ca model (in acest context, ca absolut) pe Hristos, sau pe sfinti. Nu te-am contrazis ca EXISTA VIETILE SFINTILOR SPRE CARE SUNTEM CHEMATI PERMANENT!!! Eu doar am prezis ca nu vei fi un Hristos sau un nou sfant; e adevarat ca sanse si probabilitati exista, daca vrei, vei ajunge in capul raiului; dar inginerii sunt mai mult decat pragmatici decat increzatori in noroc sau in miracole. Acum, daca esti un om cu scaun la cap, imi vei da dreptate. Daca nu, nu ai decat sa te amagesti si sa filozofezi in continuare. Dar de fapt, nu asta era tema mea de discutie; tu ai denaturat-o, caci eu voiam sa spun doar de subiectivismul unor lucruri, si mai ales, de subiectivismul "despartirii duhurilor" in rau si bine, care difera de la om la om. Uite, in lipsa mea, MJuvete a scris ca e pacat: practicarea sporturilor violente (boxul, vanatoarea de animale pentru placere, iar nu de stricta necesitate. Bineinteles, eu consider asta o aberatie, insa, pt el, poate ca e adevar. Pentru el e pacat sa practici box; pentru mine, insa nu e, si incep sa rad cand aud asemenea interdictii. Intocmai ca interdictiilor acelor profeti de care zicea Danion: nu, nu, nu. Pai unde mai e bucuria vietii? Unde e toleranta fata de celalalalt? Inca ceva ce tin sa citez pentru ca sunt de acord cu tine: Citat:
Citat:
Off-Topic. redandrei90, ai spus ceva foarte interesant: deoarece liberul arbitru implica multe responsabilitati, de care insa omul prin natura sa fuge. Poti sa dezvolti? edit: melodiile ce le-ai listat... imi plac :D Se vede ca ai un anumit gust si cultura muzica. Iti place blue october - albumul acela cu oceanul? |
As vrea sa adaug faptul ca a asculta muzica rock cu versuri satanice este pacat. Este acelasi lucru cu a vedea un documentar la tv care incearca sa iti demonstreze ca Iisus nu a existat sau ca a fost gasit mormantul in care este ingropat alaturi de mama sa si copii acestuia. Toate ispitele acestea incearca sa ne indeparteze de la credinta in mod constient. Daca noi ascultam o melodie, fie ea rock, pop, house, hip-hop, etc si din intamplare nu ne dam seama ca ne transmite ceva satanic nu stiu daca ne indeparteaza de la credinta pe care o avem(cel putin mie nu mi s-a intamplat).
Ca exemplu, eu nu stiam ca melodia "imagine all the people" este satanista. Eu am ascultat-o de cateva ori cu tatal meu in masina, nu prea am fost atent la versuri, nu m-a atras prea mult, dar tatal meu nu prea cunoaste engleza si lui ii placea ca e mai soft. Asta inseamna ca am pacatuit? -Cand am spus ca liberul arbitru implica responsabilitati m-am referit la faptul ca suntem liberi sa facem ce alegere vrem noi in viata, sa ne alegem studiile, cariera, sotia :D etc. Dar facem foarte multe greseli pentru care suntem nevoiti sa raspundem in fata prietenilor, a legii, in fata lui Dumnezeu. Poate daca am fi fost robotii lui Dumnezeu am fi deja mantuiti, lumea ar fi mai buna, El ne-ar fi ghidat spre credinta mai mare, spre mantuire... -Nu cunosc albumul:D |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:08:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.