Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   rugaciuni pentru ajutor la casatorie (dupa parintele ARGATU) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6985)

tabitha 08.01.2014 21:37:58

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 546989)
Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 546988)
Maica Ecaterina, fostă actriță Monica Fermo, vorbește/scrie foarte frumos despre părintele Argatu. Este cel care a botezat-o pe când ea avea 30 și ceva de ani, a călăuzit-o pe drumul credinței... Cel puțin ea l-a cunoscut în mod nemijlocit...

Maica Ecaterina ce-i drept este "posedata de cip".

Cum adica, s-a dat cu secta cipofoba?... parca auzisem ceva in sensul asta.

Iulita 08.01.2014 22:22:42

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 546988)
Maica Ecaterina, fostă actriță Monica Fermo, vorbește/scrie foarte frumos despre părintele Argatu. Este cel care a botezat-o pe când ea avea 30 și ceva de ani, a călăuzit-o pe drumul credinței... Cel puțin ea l-a cunoscut în mod nemijlocit...

Trebuie sa fim cu luare aminte, sa nu facem confuzie pe acest topic.
Daca eu am o parere foarte frumoasa despre Parinte, asta nu inseamna ca in anumite practici el sa nu se fi inselat, si sa fi gresit, daca acest lucru s-a sesizat de catre crestini. O spunem, dar nu spre judecata sau spre osanda.

Annyta 09.01.2014 09:36:16

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547001)
Trebuie sa fim cu luare aminte, sa nu facem confuzie pe acest topic.
Daca eu am o parere foarte frumoasa despre Parinte, asta nu inseamna ca in anumite practici el sa nu se fi inselat, si sa fi gresit, daca acest lucru s-a sesizat de catre crestini. O spunem, dar nu spre judecata sau spre osanda.

Păi eu îmi spuneam părerea! Doar unii insistă să impună un punct de vedere...
Părintele nostru ne tot spune să cultivăm gândul bun, așa că am găsit de cuviință să spun și ceva bun la adresa părintelui Argatu.
În mod evident, unii dintre noi insistă pe unele abordări controversate ale acestui părinte. Totuși înțeleg că astfel de abordări nu au fost confirmate de un for în măsură să facă acest lucru.... Mă mir că unii creștini sunt în măsură să sesizeze înșelarea din anumite practici ale părintelui. Oare l-ați cunoscut nemijlocit? Sau de unde aveți atâta încredere în judecata/ rațiunea proprie??

Amistad 09.01.2014 12:09:32

Judecata nu este in ratiunea proprie. Aceste practici pe care le-a facut Pr. Argatu sunt comdamnate de Biserica si de Sfintii Parinti. Aici e problema. Preotul care face asa ceva trebuie caterisit. Nu opuneti sentimentalismul cu invatatura Bisericii. Daca un preot se abate grav atunci nu trebuie sa ii mai urmati sfaturile. Problema este sa nu urmati rugaciunile si practicile pe care le da I. Argatu, daca vreti sa il simpatizati nu e nici o problema (dar ca om, nu sa il tineti de sfant). Pentru ca urmandu-i aceste practici pacatuiti impotriva Bisericii si voi le mai si promovati.

Annyta 09.01.2014 12:21:06

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 547066)
Judecata nu este in ratiunea proprie. Aceste practici pe care le-a facut Pr. Argatu sunt comdamnate de Biserica si de Sfintii Parinti. Aici e problema. Preotul care face asa ceva trebuie caterisit. Nu opuneti sentimentalismul cu invatatura Bisericii. Daca un preot se abate grav atunci nu trebuie sa ii mai urmati sfaturile. Problema ete sa nu urmati rugaciunile si practicile pe care le da I. Argatu, daca vreti sa il simpatizati nu e nici o problema. Pentru ca urmandu-i aceste practici pacatuiti impotriva Bisericii si voi le mai si promovati.

Eu nu am promovat nimic. Și de obicei nu agreez sfaturile pe care nu le cer.

Iulita 09.01.2014 13:17:03

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 547055)
Păi eu îmi spuneam părerea! Doar unii insită să impună un punct de vedere...
Părintele nostru ne tot spune să cultivăm gândul bun, așa că am găsit de cuviință să spun și ceva bun la adresa părintelui Argatu.
În mod evident, unii dintre noi insistă pe unele abordări controversate ale acestui părinte. Totuși înțeleg că astfel de abordări nu au fost confirmate de un for în măsură să facă acest lucru.... Mă mir că unii creștini sunt în măsură să sesizeze înșelarea din anumite practici ale părintelui. Oare l-ați cunoscut nemijlocit? Sau de unde aveți atâta încredere în judecata/ rațiunea proprie??

Ma iertati daca v-am suparat cu vreun cuvant.
Dar, Mântuitorul Hristos nu face apel neapărat la voința noastră, care nu poate influența mereu spiritul de judecată, sau nu face apel la rațiunea noastră, deoarece celălalt poate evolua și noi nu putem ști acest lucru sau nu ne dăm seama de el.
Dar, cum am mai spus, este foarte greu sa ne dam seama cand suntem inselati. Daca eu am o parere foarte frumoasa despre practicile Pr Argatu, si vine un frate care contesta ca gresesc in a aprecia practicile Parintelui, primesc. Daca, prin rugaciuni,mi s-a relevat adevarul despre acest Parinte si sunt convinsa, atunci nu trebuie sa fac altceva decat sa ma rog sa i se descopere adevarul, si fratelui, ca mult poate rugaciunea cand este facuta in duh pentru celalalt.
In schimb, daca nu mi s-a relevat adevarul si n-am cercetat cu atentie Sf Scriptura si din tot ce se poate culege din invataturile Sf Parinti, dar m-am multumit sa-mi intaresc parerea din convingerile altora, fara sa-mi pun intrebarea daca convingerile lor sunt solide, atunci trebuie sa ma gandesc ca pot fi eu, cea inselata.

cristiboss56 09.01.2014 14:25:09

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547077)
l.
Dar, cum am mai spus, este foarte greu sa ne dam seama cand suntem inselati. .

De aceea avem un Sfant Sinod pentru astfel de situatii , iar daca Sfantul Sinod nu s-a pronuntat intr un fel sau altul , nu cred ca discutia isi are rostul intr un sir lung de ipoteze si pareri desarte , caci vom da socoteala si pentru acestea .
Cunoasteti rolul Sfantului Sinod in Biserica Ortodoxa ?
Bucurii !

anita 09.01.2014 15:07:01

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 546985)
Cand fac asta pot sa imi asum si nici nu sustin ca am dreptate.
Nici nu vorbesc de parintele Argatu ca nu am suficiente informatii. Sau majoritatea informatiilor sunt de fapt pareri ale altora.
Dar... ceea ce pot spune este ca un preot ar trebui sa se ingrijeasca de viata duhovniceasca a celor pastoriti. Mai concret de credinta lor si de faptele lor. Daca cineva ignora asta si isi creaza un alt dusman imaginar cu care se lupta neglijand aspectele cu adevarat importante dusmanul real castiga. Si mai concret daca un preot "imprumuta" activitatea vrajitoarelor si isi ocupa timpul cu dezlegari de vraji si alte chestii de genul asta in loc sa "lucreze" la imbunatatirea spirituala a credinciosilor este inselat.
Mai mult, daca acesta creaza ritualuri pentru "infaptuirea de evenimente magice" semnele sunt destul de evidente. Exemplu concret il reprezinta postarea care a deschis topicul care tine de magie, nu de practica Bisericii. In acelasi timp corect este sa privim cu rezerva orice relatare despre cineva atat timp cat nu o putem verifica.

Lucian ,par.Argatu propunea un canon care presupunea multa rugaciune si post destul de aspru.
Numai aceste rugaciuni daca se fac , si postul , ajuta la imbunatatirea spirituala a credinciosilor ,a celor care sunt in nevoi.
In nici un caz nu putem sa acuzam pe par.Argatu de practici vrajitoresti.

Amistad 09.01.2014 15:25:18

Degeaba va scriu eu de Sfintii Parinti si invatatura Bisericii ca pe voi asta nu va intereseaza.

"Dar, cum am mai spus, este foarte greu sa ne dam seama cand suntem inselati."

In cazul rugaciunii Pr. Argatu este foarte usor sa ne dam seama ca este amestecata cu vrajitorie. Daca ai ascultat predica pe care am postat-o ai vazut ca I. Argatu are o multime de practici grave condamnate de Biserica.

"Cunoasteti rolul Sfantului Sinod in Biserica Ortodoxa ?"

Cunoasteti rolul Sintilor Parinti in Biserica Ortodoxa? Daca apare o situatie in care Sinodul B.O.R. (de ex. rugaciune cu romano-catolicii) intra in contradictie cu Sfintii Parinti atunci asculti de Sfntii Parinti si nu de Sinodul B.O.R. Ortodoxia nu incepe si se termina cu Sinodul B.O.R.

Daca un crestin sau un preot calca invatatura Bisericii nu mai astepti sa dea sinodul sentinta ci te departezi de acel preot. Asta in cazul in care credeti ca dreapta credinta mai inseamna ceva si trebuie aparata.

Iulita 09.01.2014 17:47:33

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 547079)
De aceea avem un Sfant Sinod pentru astfel de situatii , iar daca Sfantul Sinod nu s-a pronuntat intr un fel sau altul , nu cred ca discutia isi are rostul intr un sir lung de ipoteze si pareri desarte , caci vom da socoteala si pentru acestea .
Bucurii !

Dragul meu frate, este ultimul lucru asta, sa te mahnesc.
Parerea mea este ca crestinii de azi, se impart in doua categorii:
- cei care STIU ca traim vremurile Apocalipsei, dar dorm intr-un somn profund, si sunt usor de inselat, si
- cei care SIMT ca traiesc vremurile Apocalipsei, si care vad ca sminteala a venit pana si in mai marii nostri, si nu se mai incred decat in Sf Scriptura si Invataturile Sf Parinti. Si bine, fac.
Iata ce spune un pustnic din pestera Cuviosului Xenofont, Protosinghelului Ioanichie Moroi, in Patericul Romanesc, pag 549:".........Niciodata in viata sa nu te iei dupa om, oricat de sfant ti s-ar parea. Ca astazi te folosesti de el, iar maine te poti sminti. Voiesti sa ai calauza in viata? Citeste Sfanta Sriptura si invataturile Sfintilor Parinti si urmeaza pe cat poti cuvintele lor, ca de ei niciodata nu te vei sminti."
Iata ce spun Parintii Athoniti in scrisoarea adresata Patriarhiei:
".......Știut este că în orice problemă serioasă toată lumea întreabă „ce spune Sfântul Munte?”, iar Preafericirea Voastră spuneți acum că Sfântul Munte „n-are părere, nici cuvânt”? Prima oară auzim așa ceva, asta răstoarnă și terfelește întreaga valoare și moștenire a Sfântului Munte.
.................................................. .................................................. ........
Încetați Preafericirea Voastră activitățile filopapiste, despre care atâția teologi specialiști mărturisesc că păgubesc Biserica Ortodoxă, ca să se realizeze unitatea noastră în Hristos Iisus,........."

Intelepciune!

Iulita 09.01.2014 17:58:34

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 547088)
Degeaba va scriu eu de Sfintii Parinti si invatatura Bisericii ca pe voi asta nu va intereseaza.

"Dar, cum am mai spus, este foarte greu sa ne dam seama cand suntem inselati."

Eu, nu doresc sa fiu oarecum transanta si sa ma raportez la intelocutor. Este nevoie de putina smerenie in a spune lucrurile cuiva, care nu este pregatit sa fie contrazis.
Doamne, ajuta!

Iulita 09.01.2014 18:06:54

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547097)
- cei care STIU ca traim vremurile Apocalipsei, dar dorm intr-un somn profund, si sunt usor de inselat, si
- cei care SIMT ca traiesc vremurile Apocalipsei, si care vad ca sminteala a venit pana si in mai marii nostri, si nu se mai incred decat in Sf Scriptura si Invataturile Sf Parinti. Si bine, fac.
Iata ce spune un pustnic din pestera Cuviosului Xenofont, Protosinghelului Ioanichie Moroi, in Patericul Romanesc, pag 549:".........Niciodata in viata sa nu te iei dupa om, oricat de sfant ti s-ar parea. Ca astazi te folosesti de el, iar maine te poti sminti. Voiesti sa ai calauza in viata? Citeste Sfanta Sriptura si invataturile Sfintilor Parinti si urmeaza pe cat poti cuvintele lor, ca de ei niciodata nu te vei sminti."
".......Știut este că în orice problemă serioasă toată lumea întreabă „ce spune Sfântul Munte?”, iar Preafericirea Voastră spuneți acum că Sfântul Munte „n-are părere, nici cuvânt”? Prima oară auzim așa ceva, asta răstoarnă și terfelește întreaga valoare și moștenire a Sfântului Munte.
.................................................. .................................................. ........
Încetați Preafericirea Voastră activitățile filopapiste, despre care atâția teologi specialiști mărturisesc că păgubesc Biserica Ortodoxă, ca să se realizeze unitatea noastră în Hristos Iisus,........."

Intelepciune!

Am uitat sa mentionez ca scrisoarea o puteti citi cap-coada, de pe site-ul Pr Matei Vulcanescu

cristiboss56 09.01.2014 18:48:41

Citat:

Intelepciune!

Deloc nu ma mahnesati . dar nu ai rapuns la postarea adresata tie , ci doar mi-ai dat un citat , drept pentru care reiau raspunsul meu adresat tie :
"De aceea avem un Sfant Sinod pentru astfel de situatii , iar daca Sfantul Sinod nu s-a pronuntat intr un fel sau altul , nu cred ca discutia isi are rostul intr un sir lung de ipoteze si pareri desarte , caci vom da socoteala si pentru acestea .
Bucurii ! "

cristiboss56 09.01.2014 18:55:03

Citat:

atunci trebuie sa ma gandesc ca pot fi eu, cea inselata.

Asa este , aici ai pus punctul pe I !

Mosh-Neagu 09.01.2014 22:39:57

Citat:

Insinuarea ta cum ca preotii athoniti s-ar adresa Patriarhiei Romane si cu predilectie, Preafericitului Patriarh Daniel, mi se pare o mare josnicie pentru un roman crestin ortodox.
Iata aici scrisoarea in intregime! http://ortodoxiacatholica.wordpress....ca-niste-lasi/

Amistad 09.01.2014 22:54:56

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547098)
Eu, nu doresc sa fiu oarecum transanta si sa ma raportez la intelocutor. Este nevoie de putina smerenie in a spune lucrurile cuiva, care nu este pregatit sa fie contrazis.
Doamne, ajuta!

Asa este. Am sa incerc.

Multi merg pe ideea ca daca "nu judeci pe nimeni nu gresesti" si daca nu spui nimic rau de nimeni nu gresesti. Sunt cazuri insa cand trebuie sa luati pozitie. Iar acesta este un asmenea caz. In cazurile in care patrund in randul credinciosilor practici sau invataturi periculoase, sunteti obligati sa luati pozitie. Datoria voastra este sa aparati invatatura Bisericii, (cu smerenie bineinteles), dar daca in asmenea cazuri veti tacea, veti fi trasi la raspundere.

P. S. - In alta ordine de idei, vreau sa intreb sunt persoane aici pe forum care aprind Duminica sapte lumanari la sapte biserici?

paduretu 10.01.2014 06:07:10

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 546876)
Asta este linia pe care o folosesc sectarii. Dar daca studiezi un pic o sa-ti retragi cuvintele. Vezi ca mai multi de aici de pe forum vad clar ca este vrajitorie si nu ortodoxie la Ilarion Argatu.

Nu stiu daca e vrăjitorie, daca introduci simbolistica alături de rugaciune. Simbolistica fixeaza mai bine niste concepte.Totul in cultul divin e simbol ,semnul vazut al (conceptelor)credintei nevazute. Dupa logica asta si Hristos e vrăjitor ca a postit 40 de zile, de ce n-a postit 41 de zile si jumatate? Simbolistica fara rugaciune e vrăjitorie.

Lucian008 10.01.2014 08:09:53

Citat:

Daca, prin rugaciuni,mi s-a relevat adevarul despre acest Parinte si sunt convinsa, atunci nu trebuie sa fac altceva decat sa ma rog sa i se descopere adevarul, si fratelui, ca mult poate rugaciunea cand este facuta in duh pentru celalalt.

Daa cineva se intreaba care sunt semnele inselarii, asta este unul dintre ele. Sa presupunem ca noi suntem vrednici de a ni se revela adevarul??? Corect este sa ne rugam si sa cautam la cei in masura sa ne desluseasca nelamuririle, adica la Biserica.

Lucian008 10.01.2014 08:13:02

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 547084)
Lucian ,par.Argatu propunea un canon care presupunea multa rugaciune si post destul de aspru.
Numai aceste rugaciuni daca se fac , si postul , ajuta la imbunatatirea spirituala a credinciosilor ,a celor care sunt in nevoi.

Daca ne oprim la post si rugaciune da. Daca facem ritualuri din rugaciune pentru dobandirea diverselor lucruri, cu exceptia celor randuite de Biserica nu mai este in regula. Atunci vorbim despre "vrajitorie si superstitie".

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 547084)
In nici un caz nu putem sa acuzam pe par.Argatu de practici vrajitoresti.

In raspunsul meu am raspuns la asta. Nu sunt in masura sa imi dau cu parerea, asa ca nu pot sa acuz pe nimeni. Nu ne putem da noi cu parerea bazandu-ne pe parerea altora.

Lucian008 10.01.2014 08:15:31

Citat:

În prealabil postat de paduretu (Post 547119)
Nu stiu daca e vrăjitorie, daca introduci simbolistica alături de rugaciune. Simbolistica fixeaza mai bine niste concepte.Totul in cultul divin e simbol ,semnul vazut al (conceptelor)credintei nevazute. Dupa logica asta si Hristos e vrăjitor ca a postit 40 de zile, de ce n-a postit 41 de zile si jumatate? Simbolistica fara rugaciune e vrăjitorie.

Sa stabilesti tu ritualuri de capul tau si sa o faci ca si cum simbolurile au un rol determinant in practica rugaciunii este vrajitorie.
Si vrajitoarele fac la fel. Unele dintre ele cica "descanta" cu rugaciune. Care este diferenta?

anita 10.01.2014 08:53:47

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 547116)
Insinuarea ta cum ca preotii athoniti s-ar adresa Patriarhiei Romane si cu predilectie, Preafericitului Patriarh Daniel, mi se pare o mare josnicie pentru un roman crestin ortodox.
Iata aici scrisoarea in intregime! http://ortodoxiacatholica.wordpress....ca-niste-lasi/

Nu mi se pare potrivit sa vorbim in acest fel ,chiar necredinciosi fiind trebuie sa ne masuram cuvintele."Cu masura cu care veti masura vi se va masura"(Ev.dupa sf.ap.Marcu)
Citatul a fost luat de pe un blog si este destul de clar ca monahii atoniti se adreseaza patriarhului grec.Ce legatura sa aiba cu preasfintitul Daniel ,ei locuind totusi in Grecia ?

antoniap 10.01.2014 09:14:16

Mai usurel cu criticarea parintelui Argatu. Un canon de rugaciune e, in opinia unora, ,,un ritual"! E grav sa se spuna asa ceva. Numai un neortodox ar putea spune asa ceva. La fel de grav este ca omul si-a gasit sustinatori...

Una e sa vorbesti despre un ritual satanic, si exista ,,maestri" care incearca sa strecoare confuzie, si alta e sa vorbesti despre un canon de rugaciune dat de duhovnic pentru a lupta cu fortele raului in vederea implinirii voii lui Dumnezeu in viata ta.

paduretu 10.01.2014 10:44:00

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 547125)
Sa stabilesti tu ritualuri de capul tau si sa o faci ca si cum simbolurile au un rol determinant in practica rugaciunii este vrajitorie.
Si vrajitoarele fac la fel. Unele dintre ele cica "descanta" cu rugaciune. Care este diferenta?

Simbolurile chiar au un rol important. In sf. Taine, apar des numerele 3 si 7. 3 afundari la Botez, 7 evanghelii la Maslu care sunt simboluri pentru Sf. Treime, pentru cele 7 daruri ale Sf. Duh.
De ce a postit Mântuitorul 40 de zile, de ce i-a plimbat Dumnezeu pe israeliti 40 de ani prin desert, de ce 40 de zile dupa moarte, de ce 40 de Sf. Liturghii...de ce nu 40 de lumanari, de ce nu în semnul crucii. De ce nu? Preoții sunt liberi sa dea canoane. Lumanările alea le cumperi? Din banii munciti de tine, iata inca o jertfa adaugăta la cea a rugaciunii si metaniilor.

catalin2 10.01.2014 11:21:53

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 546970)
Aceasta rugaciune pentru ajutor la casatorie este un pacat. Voi ca ortodocsi ar trebui sa stiti ca asemenea practici sunt necanonice si condamnate de Biserica: post pana la ora 24, dupa ora 24 aprinde 9 lumanari asezate in cruce, 6 saptamani etc. Cei care primesc si incurajeaza aceste practici pacatuiesc. Crestinul trebuie sa fie atent si sa cunoasca invatatura Bisericii.

De fapt nu e asa, poate nu ai auzit de Sarindar, se face exact patruzeci de zile. Exista o povestire din primul mileniu, dupa care s-a inceput pomenirea de 40 de zile, un preot a avut o viziune cu un credincios ajuns in Iad, care i-a spus sa ii faca 40 de Liturghii ca sa iasa de acolo. De asemene,a se dau canoane ca sa se spuna un numar de rugaciuni, etc.
La fel, rugaciunea de noapte se spune ca e mai puternica, in special cea de la ora 12.

catalin2 10.01.2014 11:28:05

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 546985)
Dar... ceea ce pot spune este ca un preot ar trebui sa se ingrijeasca de viata duhovniceasca a celor pastoriti. Mai concret de credinta lor si de faptele lor. Daca cineva ignora asta si isi creaza un alt dusman imaginar cu care se lupta neglijand aspectele cu adevarat importante dusmanul real castiga. Si mai concret daca un preot "imprumuta" activitatea vrajitoarelor si isi ocupa timpul cu dezlegari de vraji si alte chestii de genul asta in loc sa "lucreze" la imbunatatirea spirituala a credinciosilor este inselat.
Mai mult, daca acesta creaza ritualuri pentru "infaptuirea de evenimente magice" semnele sunt destul de evidente. Exemplu concret il reprezinta postarea care a deschis topicul care tine de magie, nu de practica Bisericii. In acelasi timp corect este sa privim cu rezerva orice relatare despre cineva atat timp cat nu o putem verifica.

De aceea in Biserica exista Sapte Sfinte Taine, fiecare cu rolul ei. In multe biserici se citesc o data pe saptamana dezlegarile Sfantului Ioan. In plus exista dezlegari si rugaciuni speciale pentru boli, casatorie, besteme, etc.

Iulita 10.01.2014 11:56:30

Citat:

Ma iertati, eu sunt mai inceata la minte.
Spuneti-mi, dvs, ce ati inteles din scrisoarea monahilor athoniti adresata Preafericitului?

Iulita 10.01.2014 11:57:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 547105)
Asa este , aici ai pus punctul pe I !

Posibil. Dumnezeu sa ma lumineze!

Iulita 10.01.2014 12:00:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 547102)
Deloc nu ma mahnesati . dar nu ai rapuns la postarea adresata tie , ci doar mi-ai dat un citat , drept pentru care reiau raspunsul meu adresat tie :
"De aceea avem un Sfant Sinod pentru astfel de situatii , iar daca Sfantul Sinod nu s-a pronuntat intr un fel sau altul , nu cred ca discutia isi are rostul intr un sir lung de ipoteze si pareri desarte , caci vom da socoteala si pentru acestea .
Bucurii ! "

Cunosc rolul Sf Sinod in Biserica Ortodoxa, numai ca dvs vorbiti de teorie, nu si de practica.
Intelepciune!

Iulita 10.01.2014 12:01:49

Citat:

Am uitat sa va spun ca, va respect parerea.
Intelepciune!

Mosh-Neagu 10.01.2014 12:04:18

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 547129)
Nu mi se pare potrivit sa vorbim in acest fel ,chiar necredinciosi fiind trebuie sa ne masuram cuvintele."Cu masura cu care veti masura vi se va masura"(Ev.dupa sf.ap.Marcu)
Citatul a fost luat de pe un blog si este destul de clar ca monahii atoniti se adreseaza patriarhului grec.Ce legatura sa aiba cu preasfintitul Daniel ,ei locuind totusi in Grecia ?

Daca un citat (fara link) luat de nu stiu unde, ajunge sa para tendentios, sa aduca dezbinare, sa sminteasca, iar respectiva persoana nu se straduieste sa elimine din start orice interpretare gresita, dincolo de a o considera inselare, este un lucru urat si o rea vointa, mai ales ca acel citat ni s-a fluturat de cateva ori pe dinainte, fara nici o incercare de a se evita confuzia. NU aveam in intentie sa intru pe nici un blog, dar numai aluzia m-a cutremurat si am cautat sa ma lamuresc. Nu intentionez sa retractez nimic. In ce privesc greselile si pacatele fiecaruia, nu e treaba mea si nu judec pe nimeni. Aici e mai mult decat clar care a fost intentia si mai ales efectul, chiar prin repetarea mesajului. Nu pot sa gasesc acestui gest o alta catalogare! Si nu am nevoie de iertarea nimanui dintre cei ce ma condamna pentru asta. Nu faceti trimiteri catre sfinti in timp ce va agatati de coada lui Aghiuta!!!

Iulita 10.01.2014 12:05:40

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 547117)
Asa este. Am sa incerc.

Multi merg pe ideea ca daca "nu judeci pe nimeni nu gresesti" si daca nu spui nimic rau de nimeni nu gresesti. Sunt cazuri insa cand trebuie sa luati pozitie. Iar acesta este un asmenea caz. In cazurile in care patrund in randul credinciosilor practici sau invataturi periculoase, sunteti obligati sa luati pozitie. Datoria voastra este sa aparati invatatura Bisericii, (cu smerenie bineinteles), dar daca in asmenea cazuri veti tacea, veti fi trasi la raspundere.

P. S. - In alta ordine de idei, vreau sa intreb sunt persoane aici pe forum care aprind Duminica sapte lumanari la sapte biserici?

Asa este, impart cu dvs in totalitatea, ceea ce ati spus.

Iulita 10.01.2014 12:20:03

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 547123)
Daa cineva se intreaba care sunt semnele inselarii, asta este unul dintre ele. Sa presupunem ca noi suntem vrednici de a ni se revela adevarul??? Corect este sa ne rugam si sa cautam la cei in masura sa ne desluseasca nelamuririle, adica la Biserica.

Pare ca ati contrazis cele afirmate de mine in postare, dar in acelasi timp ati repetat din ce am spus eu cu fraza "Corect este sa ne rugam" cu o alta ordine de cuvinte, dar cu adaugarea personala a dvs, cu care sunt perfect de acord, "si sa cautam la cei in masura sa ne desluseasca nelamuririle, adica la Biserica".
Asa este, adevarul se releva progresiv.
Iertati.

Mosh-Neagu 10.01.2014 12:21:22

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 547129)

Citatul ajunge sa fie clar in momentul in care este citit intregul context. Redau mai jos confuzia care se creaza in momentul in care se aduce discutia despre tinutul romanesc:

Citat:

Intelepciune!

Nu degeaba am simtit ca mi se ridica tensiunea! Iar daca mi s-a intamplat mie, la fel se poate intampla oricui!!

Iulita 10.01.2014 12:32:30

Citat:

Si daca ati citit cu atentie cele scrise de mine, ati observat ca in postarea facuta de dvs ati contrafacut postarea mea, chiar daca "mesajul" meu catre Cristi, in cele postate de mine, a fost acela ca, azi nu ne mai putem increde in mai marii nostri, din Biserica Ortodoxa.
Iertati!

Iulita 10.01.2014 12:45:02

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 547152)
Daca un citat (fara link) luat de nu stiu unde, ajunge sa para tendentios, sa aduca dezbinare, sa sminteasca, iar respectiva persoana nu se straduieste sa elimine din start orice interpretare gresita, dincolo de a o considera inselare, este un lucru urat si o rea vointa, mai ales ca acel citat ni s-a fluturat de cateva ori pe dinainte, fara nici o incercare de a se evita confuzia. NU aveam in intentie sa intru pe nici un blog, dar numai aluzia m-a cutremurat si am cautat sa ma lamuresc. Nu intentionez sa retractez nimic. In ce privesc greselile si pacatele fiecaruia, nu e treaba mea si nu judec pe nimeni. Aici e mai mult decat clar care a fost intentia si mai ales efectul, chiar prin repetarea mesajului. Nu pot sa gasesc acestui gest o alta catalogare! Si nu am nevoie de iertarea nimanui dintre cei ce ma condamna pentru asta. Nu faceti trimiteri catre sfinti in timp ce va agatati de coada lui Aghiuta!!!

Ma mir totusi, chiar daca nu va cunosc, ca nu vedeti confuzia pe care o creati si justificarile dvs nefondate, atat timp cat am mentionat ca frazele sunt scrise din scrisoarea postata pe site-ul Parintelui Matei Vulcanescu.
Se simte foarte multa rautate la dvs, si in acelasi timp un suflet foarte tulburat. Si cand sunteti in aceasta stare, evitati sa va grabiti sa postati, ca sa nu produceti suparare si altora.
Iertati!

Mosh-Neagu 10.01.2014 12:50:34

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547159)
Si daca ati citit cu atentie cele scrise de mine, ati observat ca in postarea facuta de dvs ati contrafacut postarea mea, chiar daca "mesajul" meu catre Cristi, in cele postate de mine, a fost acela ca, azi nu ne mai putem increde in mai marii nostri, din Biserica Ortodoxa.
Iertati!

Cred ca intram intr-o polemica inutila. Nu stiu ce mesaje am "contrafacut"... Citatul este nemodificat, si nu-i lipseste nici macar o virgula, din textul pe care am dorit sa-l scot in evidenta.
De niste ani buni se bate prea multa moneda pe Apocalipsa, pe sfarsitul care e aproape, pe "dezbinarea din cetate"... Dezbinarea o vedem noi, o facem noi, o predeterminam noi... Cand spunem mai marii nostri, putem spune in aceeasi masura Patriarhia Romana sau Sfantul Munte, dar nu putem spune Patriarhia Greaca. Eu am incredere si sunt inca linistit pentru ceea ce vad si ce primesc. Exceptiile nu sunt de astazi. Ele au fost dintotdeauna si nu se vor sfarsi niciodata. Cel ce e supus si se roaga , nu poate fi inselat, nu fiindca e mai inteligent decat altii si nici ca are putere sa se apere singur, ci il apara Dumnezeu. Deocamdata, cel putin la noi in tara, nu e cazul sa vorbim despre neascultare de "mai marii nostri!... Intr-un suflet induhovnicit, aceste vorbe nu prind radacina, dar pe-aici avem parte - se pare - in cea mai mare masura de nedumeriti si rataciti, care dorim totusi sa gasim cararea cea buna si nu cea care sa ne duca spre deznadejde!

catalin2 10.01.2014 13:01:53

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547148)
Ma iertati, eu sunt mai inceata la minte.
Spuneti-mi, dvs, ce ati inteles din scrisoarea monahilor athoniti adresata Preafericitului?

Este o scrisoare adresata Patriarhului ecumenic, IPS Bartolomeu, sub a carui jurisdictie de afla si Muntele Athos. Ei cer intrunirea unui Sinod ecumenic pentru condamnarea invataturilor ecumeniste patrunse in ortodoxie si ii cer Patriarhului sa nu mai propage el insusi aceasta erezie (se stie ca Patriarhul ecumenic are unele scapari).

Mosh-Neagu 10.01.2014 13:02:31

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547160)
Ma mir totusi, chiar daca nu va cunosc, ca nu vedeti confuzia pe care o creati si justificarile dvs nefondate, atat timp cat am mentionat ca frazele sunt scrise din scrisoarea postata pe site-ul Parintelui Matei Vulcanescu.
Se simte foarte multa rautate la dvs, si in acelasi timp un suflet foarte tulburat. Si cand sunteti in aceasta stare, evitati sa va grabiti sa postati, ca sa nu produceti suparare si altora.
Iertati!

Imi asum raspunderea de a te fi suparat. Faptul ca pe tine nu te deranjeaza atunci cand ii sfatuiesti si pe altii sa nu se increada in "mai marii nostri", numai fiindca undeva, candva, un mare monah a spus-o intr-un anumit context, este pentru mine un semn de intrebare. Repet, un bun crestin va sti mereu daca trebuie sau nu sa se mai increada in "mai marii bisericii". La noi in tara, zic eu ca inca nu se pune problema. Daca tu ai alte informatii, poate e mai bine sa le pastrezi pentru tine!
Si, da! Sunt chiar foarte tulburat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ma stapanesc, sa nu cumva sa te supar...

Iulita 10.01.2014 13:03:21

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 547161)
Cred ca intram intr-o polemica inutila. Nu stiu ce mesaje am "contrafacut"... Citatul este nemodificat, si nu-i lipseste nici macar o virgula, din textul pe care am dorit sa-l scot in evidenta.

Ma simt totusi obligata sa va spun ca n-ati inteles nimic din ce s-a postat pe acest topic, de la inceput pana la sfarsit, ca daca ati fi facut-o, nu v-ati fi grabit sa tulburati prin postarile dvs.
Cand am spus ca ati contrafacut postarea mea, m-am referit ca in postarea mea nu am specificat numele Prefericitului Daniel, ci m-am referit ca azi, sminteala a ajuns pana si la mai marii nostri din Biserica Ortodoxa, ca va place sau nu, asta este realitatea, si ca sa fim siguri ca nu vom fi inselati, trebuie sa cercetam Sf Scriptura si Invataturile Sf Parinti, asa cum ne indeamna si pustnicul din Patericul Romanesc.
Si daca cititi postarea de la pag 6 de pe topi, veti vedea ca am specificat de pe ce site, am luat frazele din scrisoare.
Dar, repet, va inteleg, ca toata confuzia creata de dvs este datorita sufletului dvs tulburat.
Iertati!

Mosh-Neagu 10.01.2014 13:13:14

Citat:

În prealabil postat de Iulita (Post 547165)
Ma simt totusi obligata sa va spun ca n-ati inteles nimic din ce s-a postat pe acest topic, de la inceput pana la sfarsit, ca daca ati fi facut-o, nu v-ati fi grabit sa tulburati prin postarile dvs.
Cand am spus ca ati contrafacut postarea mea, m-am referit ca in postarea mea nu am specificat numele Prefericitului Daniel, ci m-am referit ca azi, sminteala a ajuns pana si la mai marii nostri din Biserica Ortodoxa, ca va place sau nu, asta este realitatea, si ca sa fim siguri ca nu vom fi inselati, trebuie sa cercetam Sf Scriptura si Invataturile Sf Parinti, asa cum ne indeamna si pustnicul din Patericul Romanesc.
Si daca cititi postarea de la pag 6 de pe topi, veti vedea ca am specificat de pe ce site, am luat frazele din scrisoare.
Dar, repet, va inteleg, ca toata confuzia creata de dvs este datorita sufletului dvs tulburat.
Iertati!

Crezi ce vrei, te priveste. (Am vazut de la inceput postarea de la pag 6... Era necesar un link, la o asa confuzie) Faptul ca nu esti profesor de religie, ma mai linisteste. Altfel cine stie pe cati ai fi convins cu "invataturile" tale, pline de calm si pace!...

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:03:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.