Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Ceasul in biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6565)

George.m 06.01.2011 18:58:51

Daca in timpul convorbirii mele cu cineva ma uit la ceas, dau de inteles ca as dori sa scurtez discutia. Din acest motiv cred ca prezenta ceasului in Biserica - locul in care vorbim cu Dumnezeu - e semn de impolitete fata de Dumnezeu.

ioan_strainul 06.01.2011 20:23:07

ceasul din biserica

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 319833)
Cand am abordat subiectul cu internetul,cum ca nu este atat de folositor pe cat credem,multi au sous ca este doar un instrument,depinde cum il folosesti.
Cred ca si ceasul este instrument ,trebuie sa-l folosesti,dar cum trebuie,chiar si in Biserica.
Si la mana port ceas,si ma uit la el cand doresc.

+++ +++ +++ +++

Oare dorinta asta subtila care ne Indeamna sa ridicam ochi din adIncul Rugaciuni si a comuniuni cu Dumnezeu cautInd mereu la ceas si plecati cu G A N D U R I L E In lume departe de unde este corpul , Acesta este gIndu subjugat de urgie sau de placerile lumesti , care ne desparte de Dulceata SFINTEI LITURGHII, oare vrajmasul nostru nu este la sfIrsitul luptei lui si cauta sa adune ce mai poate In turma lui, oare suntem atIt de slabi si nu Intelegem ca el lucreaza acum si In Biserica si aduce sminteala prin or ce lucru care poate sa cIstige ceva de partea lui , nu pentru toti este ceasul de pe peretele BISERICI sminteala , Insa pentru multi si este .

ioan_strainul 06.01.2011 20:44:17

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 319637)
Ce te faci frate ca dupa Liturghie, unde intradevar te simti bine si impacat cu totii, mergi acasa la familie si realizezi ca nu ai cu ce plati ratele la casa, nu ai servici, parintii sunt bolnavi, copii isi cer si ei dreptul si cite si mai cite care NU SE DUC in mod miraculos, DOAR DORIND ACEST LUCRU

+++ +++ +++ +++

Andrei , nu te supara Insa Bblia spune cereti si vise-va da, Bateti si vise va deschide,
Daca ar avea omul credinta cIt un bob de mustar ar muta muntii cu ea ,carei diferenta dintre credinta noastre si bobul de mustar mare, noi suntem poporul acestui veac de care spune prorocul , acet popor numai cu vorba ma iubeste. insa cu fapta este departe, ,
Nu crede ca eu sunt alt fel de cIt oamenii acestui veac nu sunt cu nimic mai bun pentru ca daca as fi mai bun as ruga pe Dumnezeul Meu neIncetat Ziua si Noaptea pentru binele fratilor mei cei sufletesti si cei trupestii si rugaciunea mea ar fi ascultata .
Ma rog sa stii Insa nu cum se rugau cei din vechime si sfinti parinti care prin a lor rugaciune coborau mila lui Dumnezeu asupra popoarelor si conducatorilor , vezi cIta dragoste aveu acei crestini ai acelor timpuri, Noi ne iubim pe noi mai mult decIt pe DUMNEZEU .
Iartama si roagate si tu si toti frati din acest forum si din intreaga lume sa nu fie fuga noastra iarna su in ziua sabatului si rugativa si pentru mine sarmanul si neputinciosul rob al Lui HRISTOS amin amin amin

Daniel777 06.01.2011 21:38:45

Daca exista ceas in Biserica inseamna ca asa trebuie.....

George.m 06.01.2011 22:14:27

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 320054)
Daca exista ceas in Biserica inseamna ca asa trebuie.....

E posibil sa fie efemera prezenta lui in Biserica.

Daniel777 06.01.2011 22:16:52

E posibil,realitatea insa este ca exista in toate Bisericile.

ioan_strainul 06.01.2011 22:37:29

Intrebare far de ura sau jignire

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 320075)
E posibil,realitatea insa este ca exista in toate Bisericile.

In SfInta si INDUMNEZEITA Biserica Primara Era ceas pe pererte ,au doara numai in aceste timpuri si in aceste vremuri se pun ceasuri pentru ca vrem sa stim cIt ne rugam sau cIt timp acordam slujiri lui DUMEZEU , Pentru ca sunt sigur ca El far de ceas si de timp ne iubeste si-i pare rau de pacatele noastre , si nu ne pedepseste dupa multimea faradelegilor noastre

Daniel777 06.01.2011 22:57:10

E foarte bine ca este ceas in Biserica.

Yasmina 07.01.2011 01:33:58

ceasul

Eu cred ca se acorda ceasului in biserica,o atentie mult prea mare,nefiind vorba decat despre un obicei care-l au toate institutiile publice,pana la urma biserica este prin definitie o institutie publica...ceasul asadar,nu justifica zgarcenia timpului acordat rugaciunii sau Lui Dumnezeu,cati dintre noi stam pe ceas la slujba?Stam pana la sfarsit,ne miluim,aprindem lumanari pentru morti si plecam,suntem in programul bisericii,cat dureaza atata stam...
Cel mult ceasul ne poate da o idee asupra naturii noastre umane,efemere...a mai trecut un ceas din viata mea,bine ca am petrecut acest ceas aici cu Domnul si sa-mi ajute Bunul sa petrec cat mai multe ceasuri in rugaciune!
Nu ceasul nu ne lasa sa ne concentram la slujba,ci problemele noastre lumesti,legaturile stranse care le avem cu viata materiala si ancorarea noastra in viata de aici,probleme de familie,serviciu,scoala,sanatate care nu ne dau pace nici in biserica!

Daniel777 07.01.2011 13:23:56

foarte bine Yasmina,vad ca mai sunt si minti lucide pe aici.
La mine la Biserica sunt doua ceasuri,unul in altar si altul la credinciosi,mai am si eu unul la mana,si mai e si ceasul de la telefon..:)

Daniel777 07.01.2011 21:11:40

Nu ceasul ne deranjeaza in timpul slujbei ci gandurile noastre,care trebuie indreptate doar spre Hristos.

ioan_strainul 07.01.2011 23:46:39

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 320244)
foarte bine Yasmina,vad ca mai sunt si minti lucide pe aici.
La mine la Biserica sunt doua ceasuri,unul in altar si altul la credinciosi,mai am si eu unul la mana,si mai e si ceasul de la telefon..:)

+++ +++ +++ +++

Dragul meu ce vrei sa spui cu mintile lucide , ca eu si cei care nu credem ca ceasu Isi are locul In Biserica sIntem cu mintea dusa ????
Eu team iertat Ina nu cred ca asa procedeaza un crestin si un om care se considera Iubitor de Hristos eu nu te supar nici nu te judec si nu vreu sa ma contrazic cu fratia ta Insa la 50 si de ani ai mei cred ca am putut cunoaste multe si vedea multe din care sa pot treage o concluzie far a pretinde ca am dreptate asa ca pacatos si muritor din aceasta lume cred ca ceasu nu are ce cauta In biserica si stii de ce pentru ca atunci cInd este In altar in multe locuri se grabeste sau se scurteaza slujba . si ca sa fii convins eu am trait aceste fapte de aceia eu nu sunt deacord cu ceasul In biserica si nici cu telefonul mobil eu cInd intru In biserica opresc telefonul si mil las In masina daca toata saptamIna nu a avut timp sa ma sune cineva atunci nici timpul In care eu vin la biserica sa ma Rog pentru pacatele mele sa nu fiu deranjat, si sa nu fiu pricina de poctignire pentru nimeni.

Asa ca nu este aceasta o lege nici sa fie ceas nici sa nu fie Insa buna cuviinta si dragostea de Dumnezeu nu se masoar In ceasuri de pe pereti biserici si din altar ce se masoar in smerenie si fintenie cu cre respectam Sf: Liturghie

Daniel777 08.01.2011 00:01:23

Daca ai 50 de ani,inseamna ca gandesti mai bine decat preotul care are ceasul in Biserica? Ce te face sa crezi asta?

ioan_strainul 08.01.2011 01:00:40

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 320599)
Daca ai 50 de ani,inseamna ca gandesti mai bine decat preotul care are ceasul in Biserica? Ce te face sa crezi asta?

Multe pe cre tu nu ai sa Intelegi IncurInd
dar vei intelege la vreme potrivita cum vine hotul si fura mintea omului si cum lucreaza prin acel preot pe cre tu Il vezi drept ca pune ceasul Pe Perete

ioan_strainul 08.01.2011 01:22:12

Citat:

+++ +++ +++ +++

Stii tu ce spune Sf: Scriptura referitor la pricina de potignire ,
Ar fi mai usor pentru acei prin care vine o pricina potignire sa le fie legata de picioare o peatra de moara si aruncati in mare. pentru ca la vremea judecati vor da socoteala de faptele si de cuvintele lor . Si mai spune vai voua pastorilor care aveti cheile Imparatiei cerurilor si nu intrati nici voi dar nu lasati nici pe alti sa intre , cugeta bine inainte sa scoti o vorba din gura si sa dai un raspuns ca nu este usor ori crezi ca ceasul si alte lucruri de podoaba nu sunt pricina de potignire , probabil pentru tine nu dar pentru mai mult de jumatate din-tro Biserica da

sinziiana 08.01.2011 01:50:10

sau mai bine zis pentru cei care ies afara in timpul liturghiei, sa pentru cei care vorbesc in timpul liturghiei

Yasmina 08.01.2011 02:04:05

pentru Daniel

Citat:

Draga Daniel,uneori nici nu mai are rost logica,serios vorbind!Asa suntem noi oamenii,nu putemn sa vedem padurea de copaci,ne oprim la lucrurile mici...
Eu il felicit pe acest domn,ca a observat acest lucru marunt in calea mantuirii sale,pe care-l reprezinta "ceasul in biserica" si faptul ca trecut cu bine de toate celelalte aspecte cu care noi ceilalti ne luptam -in special gandurile aiurea,iata un om fericit care nu este tulburat de alte piedici!!

Daniel777 08.01.2011 11:18:19

Ar trebui sa tac dar nu pot,este mai grav sa te impiedici de preotul care a pus ceasul in Biserica si sa-l judeci,decat sa te impiedici de un ceas.
Intr-adevar ,ce multe lucruri sunt care ne impiedica la rugaciune in Biserica,dar unii le-asu depasit si le-a ramas doar ceasul....
Pentru mine nu este o piedica ceasul,pentru ca daca sunt concentrat la slujba nici nu il observ,mai ales ca nu face zgomot.

eduardd 08.01.2011 18:10:22

Fiecare om in casa sa isi aseaza lucrurile asa cum inima ii sopteste. Cand vine insa un vecin sau vreo ruda sii ii spune: Ioane, vezi ca scaunul acela nu-i bine pus acolo. De el se poate "poticni" copilul tau care-i inca mic..si nu stie sa se fereasca singur de ceea ce-l vatama, omul asculta sii face ceea ce este folsitor pentru cei mai mici ai lui.

Fratilor, dragilor,
daca pentru unii dintre voi ceasul este o pricina de poticneala in timpul Liturghiei mergeti cu inima deschisa la parintele liturghisitor si spune-ti aceasta deschis.
Imi amintesc odata, i-am spus parintelui meu: parinte, e atata galagie in spate.. El, mi-a zambit usor si mi-a raspuns bland: vino langa mine in fata si astfel ma vei auzi pe mine si eu pe tine.

Hai sa nu ne mai certam nici sa nu mai creem probleme din nimic. Ai o durere, spune-o in primul rand celui ce te poate ajuta, concret! Daca acela nu voieste sa ajute atunci abia cere sfat la altul. Eu te ascult, dar daca nu te pot ajuta...la ce-ti foloseste?
Cu drag,:6:

arriel 08.01.2011 23:35:10

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 320776)
Fiecare om in casa sa isi aseaza lucrurile asa cum inima ii sopteste. Cand vine insa un vecin sau vreo ruda sii ii spune: Ioane, vezi ca scaunul acela nu-i bine pus acolo. De el se poate "poticni" copilul tau care-i inca mic..si nu stie sa se fereasca singur de ceea ce-l vatama, omul asculta sii face ceea ce este folsitor pentru cei mai mici ai lui.

Fratilor, dragilor,
daca pentru unii dintre voi ceasul este o pricina de poticneala in timpul Liturghiei mergeti cu inima deschisa la parintele liturghisitor si spune-ti aceasta deschis.
Imi amintesc odata, i-am spus parintelui meu: parinte, e atata galagie in spate.. El, mi-a zambit usor si mi-a raspuns bland: vino langa mine in fata si astfel ma vei auzi pe mine si eu pe tine.

Hai sa nu ne mai certam nici sa nu mai creem probleme din nimic. Ai o durere, spune-o in primul rand celui ce te poate ajuta, concret! Daca acela nu voieste sa ajute atunci abia cere sfat la altul. Eu te ascult, dar daca nu te pot ajuta...la ce-ti foloseste?
Cu drag,:6:

Foarte frumos spus eduardd,nu ceasul ar trebui sa fie "problema" noastra...dar daca este totusi ,sa cautam sa vedem DE CE e o problema ceasul pentru noi...

cristiboss56 14.01.2011 15:38:16

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 320540)
Nu ceasul ne deranjeaza in timpul slujbei ci gandurile noastre,care trebuie indreptate doar spre Hristos.

Exact, foarte bine punctat ! Gândurile, împrăștierea minții sunt cele mai periculoase, atât în rugăciune , cât și la Biserică, și de ce nu , chiar în viața noastră de zi cu zi !

mihaila_alin 14.01.2011 15:57:34

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 320611)
+++ +++ +++ +++

Stii tu ce spune Sf: Scriptura referitor la pricina de potignire ,
Ar fi mai usor pentru acei prin care vine o pricina potignire sa le fie legata de picioare o peatra de moara si aruncati in mare. pentru ca la vremea judecati vor da socoteala de faptele si de cuvintele lor . Si mai spune vai voua pastorilor care aveti cheile Imparatiei cerurilor si nu intrati nici voi dar nu lasati nici pe alti sa intre , cugeta bine inainte sa scoti o vorba din gura si sa dai un raspuns ca nu este usor ori crezi ca ceasul si alte lucruri de podoaba nu sunt pricina de potignire , probabil pentru tine nu dar pentru mai mult de jumatate din-tro Biserica da

ar fi indicat sa citesti scriptura si acolo unde spune ce arhierei sa nu-i vorbesti de rau.si nu-i mai judecati in fel si-n chip ca nu sunteti voi mirenii capabili sa judecati un preot cit ar fi de rau.si sa mai sti ceva celor de la strana foloseste de nu crezi dute si tu si cinta la strana sa vezi.ciasul cine la pus acolo nu e prilej de poticnire doar pentru cei ce nu sunt cu trupul pe pamint si cu mintea la cer.Rezolvare priveste tot timpul icoana deasupra usilor imparatesti,si nu mai fi asa rau ca putin a lipsit sa arunci o anatema asupra preotilor celor ce dau voie ciasului in biserica.

Marius22 15.07.2011 10:36:41

Atunci cand participam in Biserica la sfintele slujbe, nu prin intermediul ceasului trebuie sa ne articulam la timpul liturgic, ci prin slujba insasi.

Cantarile bisericesti bizantine, asa cum au fost randuite de Sfintii Parinti, prin cuvant, ritm (timp) si melos, au aceasta menire de a ne face sa ne deschidem vesniciei.

Mai multe detalii, in acest sens, am intalnit in aceasta conferinta:

Timpul liturgic si timpul muzical in cantul bizantin

Daniel_7 15.07.2011 12:14:19

Draga,eu din cand in cand ma mai uit la ceas in timpul slujbei.

glykys 15.07.2011 13:54:50

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 377782)
Draga,eu din cand in cand ma mai uit la ceas in timpul slujbei.

:)) Iata un om sincer!

cristiboss56 15.07.2011 20:46:28

Privitul la ceas poate fi si un tic pana la urma , drept pentru care este recomandat sa-l lasam acasa , si sa procedam si cu mobilul astfel .
Nu piere nimeni trei- patru ore fara ceas si mobil !:1:

Hartford 16.07.2011 04:23:36

Eu nu mai port ceas de 20 de ani iar telefonul am grija sa-l blochez.

Daniel_7 18.07.2011 10:59:28

Ceasul e bun,ca te face mai ordonat.Nu e de vina ceasul ,daca ne uitam la el sau nu,ci pregatirea noastra duhovniceasca.Nu consider ca e un impediment la rugaciune.

cristiboss56 18.07.2011 17:30:03

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 378637)
Ceasul e bun,ca te face mai ordonat.Nu e de vina ceasul ,daca ne uitam la el sau nu,ci pregatirea noastra duhovniceasca.Nu consider ca e un impediment la rugaciune.

Gresesti ! Nu ceasul te face mai ordonat , mai cumpatat , mai calculat , mai chibzuit , e mare inselaciune ce spui tu , caci dai dovada ca esti legat mai mult de cele lumesti decat de cele duhovnicesti , dar asta sunt scrise , stiute din "dreapta socoteala " , rostita de Sfintii Parinti !

Daniel_7 18.07.2011 19:16:19

Astea sunt verdicte de tip inchizitional.De unde esti tu asa sigur ca gresesc? Crezi ca esti autoritatea suprema in gandirea ortodoxa ?

Poate ma mai insel si eu in unele lucruri,dar sa spui "e mare inselaciune" mi se pare o exagerare voita. Ce mare inselaciune e sa vorbesti despre ceas? ! E vreo dogma sau ceva asemanator?

Ti-am mai spus o data,repet,indreapta-te pe tine insuti si apoi pe altii!

cristiboss56 18.07.2011 19:27:56

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 378846)
Astea sunt verdicte de tip inchizitional.De unde esti tu asa sigur ca gresesc? Crezi ca esti autoritatea suprema in gandirea ortodoxa ?

Poate ma mai insel si eu in unele lucruri,dar sa spui "e mare inselaciune" mi se pare o exagerare voita. Ce mare inselaciune e sa vorbesti despre ceas? ! E vreo dogma sau ceva asemanator?

Ti-am mai spus o data,repet,indreapta-te pe tine insuti si apoi pe altii!

CE TREABA ARE CEASUL , CU SFANTA LITURGHIE ?
ASTA E PROBLEMA CE SE DEZBATE , Daniel777 - danut ,. . .! ! !

cristiboss56 18.07.2011 19:29:44

Citat:

În prealabil postat de daniel_7 (Post 378637)
ceasul e bun,ca te face mai ordonat.nu e de vina ceasul ,daca ne uitam la el sau nu,ci pregatirea noastra duhovniceasca.nu consider ca e un impediment la rugaciune.

cu ce te ajuta ceasul , in biserica , la sf. Slujbe ?

Daniel_7 20.07.2011 11:42:52

Pe mine personal nu ma ajuta ceasul la nimic,insa nu pot nega ca uneori mai ma uit sa vad cat e ceasul.Nu stiu daca e neaparat tic,cat imprastierea gandurilor,nerabdare sau plictiseala.Insa asta e realitatea de pe teren...

Pe preot e posibil sa il ajute in desfasurarea Liturghiei,din momemnt ce in fiecare Biserica este prezent ceasul.

cristiboss56 20.07.2011 19:03:33

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 379544)
Pe mine personal nu ma ajuta ceasul la nimic,insa nu pot nega ca uneori mai ma uit sa vad cat e ceasul.Nu stiu daca e neaparat tic,cat imprastierea gandurilor,nerabdare sau plictiseala.Insa asta e realitatea de pe teren...

Pe preot e posibil sa il ajute in desfasurarea Liturghiei,din momemnt ce in fiecare Biserica este prezent ceasul.

Daniele , nu vreau sa te contrazic , dar eu personal n-am vazut ceas in Biserica unde merg frecvent , si am intrat si in Sfantul Altar , si n-am vazut . O fi , nu neg , dar eu nu l-am zarit ! O sa ma uit ceva mai atent , iar de-l vad iti spun . Apoi , nici la Parinte n-am vazut ceas la mana , si doar am contact frecvent cu mainile lui cand dau pomelnicul , prescurele , lumanarile , painea si alte cele , plus ca-i sarut mana si n-am observat daca are ceas la mana . La mobil am vazut ca mai raspunde in afara Sf. Slujbe , ba o inmormantare , un botez , un om bolnav , probleme curente . . . Cel putin Duminica , renunt complet la ceas sau la mobil , efectiv le las toate acasa , inclusiv grijile , mahnirea si alte cele . Sunt satul de ceas si de mobil in cursul saptamanii , pentru ca efectiv ma streseaza urmarirea asta a timpului ce trece de la un timp infiorator de repede . Acum , ce sa-ti mai spun , ca atunci cand bate toaca , bat clopotele , si la toate momentele liturgice in desfasurare , cam stiu cat e ceasul aproape la secunda , stiu ca intru la 7 , si plec cam pe la 12 -12:30 , asta Duminica , ca in restul saptamanii programul este mereu in desfasurare la aceleasi ore , si chiar nu vad utilitatea ceasului , dar acum fiecare decide pentru el , ce si cum !
Doamne ajuta !

Mihai36 20.07.2011 19:15:33

Probabil ca e nevoie sa stie ora exacta in considerentul ca mai are planificate si alte activitati si drumuri de facut.
Si apoi toaca, clopotele dupa care ceas se bat?

cristiboss56 20.07.2011 19:23:07

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 379673)
Probabil ca e nevoie sa stie ora exacta in considerentul ca mai are planificate si alte activitati si drumuri de facut.
Si apoi toaca, clopotele dupa care ceas se bat?

O fi domnule si ceas , dar nu la vedere , si nu acesta este scopul nostru al mirenilor : cronometrarea , tinerea evidentei , si alte cele !
Te intreb pe dumneata : cand iti vine in casa un prieten drag si de incredere , te uiti mereu la ceas ? Nu , nu cred , ca aceasta-i necuvinta , si cam semnifica nerabdare in a-l vedea plecat cat mai repede pe " prietenul " tau ! Intelegi ce vreau sa spun ?

Dumitru73 20.07.2011 19:33:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 378853)
cu ce te ajuta ceasul , in biserica , la sf. Slujbe ?

uneori ar prinde bine.
ma refer la situatiile in care preotul uita ca predica trebuie sa se mai si termine si o lungeste uneori peste o ora ...

cristiboss56 20.07.2011 19:38:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 379682)
uneori ar prinde bine.
ma refer la situatiile in care preotul uita ca predica trebuie sa se mai si termine si o lungeste uneori peste o ora ...

Bun , sa zicem , dar cu ce rezolva ceasul aceasta problema ? Apoi , un Preot ce o lungeste , precum spui , e cu adevarat Parinte , ca de rasoleala suntem satui in fiecare zi . Cine nu are rabdare , pleaca , avem aceasta "libertate " . . . !

Dumitru73 20.07.2011 19:44:10

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 379686)
Bun , sa zicem , dar cu ce rezolva ceasul aceasta problema ? Apoi , un Preot ce o lungeste , precum spui , e cu adevarat Parinte , ca de rasoleala suntem satui in fiecare zi . Cine nu are rabdare , pleaca , avem aceasta "libertate " . . . !

ti se pare ok ca predica sa tina mai mult decat Liturghia?
la biserica unde mergeam eu asa se intampla.

cristiboss56 20.07.2011 19:45:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 379688)
ti se pare ok ca predica sa tina mai mult decat Liturghia?
la biserica unde mergeam eu asa se intampla.

Esti tare simpatic ! Inseamna ca acolo Sfanta Liturghie era scurtata la maxim ! Nu , nu mi se pare normal , daca tot vrei un raspuns !

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:59:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.