Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Am nevoie de un sfat, va rog (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6512)

padurariucristi 15.06.2009 18:04:10

Draga Dana123,iubirea nu inseamna sex in pat.Si casnicia nu este desfranare cu acte in regula.Impreunarea asta este lasata ca sa ducem mai departe neamul omenesc.Si ca sa nu traim in pacat Dumnezeu ne-a dat cununia.Si pacatul asta (ca tot pacat este) se iarta numai prin facere de copii.Pacat ca ai o varsta atat de inaintata si n-ai stiut lucrul asta pana acum.Te sfatuiesc sa mai citesti un pic pe la Sfintii Parinti.Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti caci avem nevoie mare.(ionela)

Fani71 15.06.2009 18:10:53

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 145893)
Postul inseamna infranare.Adica sa-ti tai poftele,nu numai pe cele de mancare ci si pe cele trupesti.Sotia ta fiind insarcinata e mai bine s-o lasi curata,asta fiind dorinta ei,si tu trebuie s-o respecti.Asa copilul venind pe lume in curatie.Patimile sotilor se transmit la copil.Sa zici mersi ca nu o sa te tina la postit si dupa aceea(in afara de 40 de zile de lauza)caci pe vremuri se tinea femeia curata si in tot timpul cat se alapta copilul.Si nu se alapta doar un an,ci 4 chiar si 5 ani.Sunt curioasa cati din voi,barbatii,a-ti putea tine tot timpul asta....Si apoi e si periculos .Nu se stie cand poate sa faca vreo emoragie si poate sa piarda copilul,caci femeile nu mai au corpul atat de sanatos ca altadata.(Ionela)

Iarasi vine expresia 'curata' si curatie in legatura cu relatia trupeasca din casatorie..
Aceasta relatie este curata, oameni buni, Dumnbezeu a facut-o curata. Au fost chiar sinoade care au condamnat pe cei care spun ca nu ar fi curat 'patul nuntii'.

Nu numai barbati, dar si femei, sa le vad eu abtinandu-se cativa ani, si eu una as zice ca ceva nu e normal in relatia lor cu sotul si au o relatie simbiotica cu copilul/ Si ca femeie este normal sa ai dorinta pentru barbatul tau daca il iubesti.

Mi se pare ca se poarta mult angelism la noi in ortodoxie de la o vreme..

Revenind la sarcina, e adevarat ca pot interveni aspecte medicale (pericol de nastere prematura din cauza contractiilor, lipsa de dorinta a femeii, sarcina inaintata etc..).. asta e altceva. Nu ca ar suferi copilul, asta e o SPECULATIE.

SoareD 15.06.2009 18:17:18

Va dau dreptate pentru toate raspunsurile, dar care credeti ca este principalul motiv pentru conflicte in familie, divoturi, preacurvie, dependenta de alcool etc.? Oare nu cumva o tensiune acumulata din pricina distantari sotilor.

SoareD 15.06.2009 18:20:21

Un staret mi-a spus ca vom gasi fericirea incercand sa fim aproape unul de celalat si sa existe o comunicare fara nici un fel de rezerve intre noi.

Fani71 15.06.2009 18:22:25

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 145896)
Draga Dana123,iubirea nu inseamna sex in pat.Si casnicia nu este desfranare cu acte in regula.Impreunarea asta este lasata ca sa ducem mai departe neamul omenesc.Si ca sa nu traim in pacat Dumnezeu ne-a dat cununia.Si pacatul asta (ca tot pacat este) se iarta numai prin facere de copii.Pacat ca ai o varsta atat de inaintata si n-ai stiut lucrul asta pana acum.Te sfatuiesc sa mai citesti un pic pe la Sfintii Parinti.Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti caci avem nevoie mare.(ionela)

Ionela, dar tu poti sa ne dai citate din invatatura bisericii unde se vede ca actul trupesc este pacat in cadrul casniciei si este iertat doar daca facem copii???
Asta e o invatatura neortodoxa.; vehiculata candva la catolici, dar si ei au mai schimbat macazul acum.

Iubirea inseamna SI iubire trupeasca. Nu se pot desparti una de alta, noi suntem crestini nu spiritualisti platonici.

Ma intristeaza unele lucruri zise de crestini pe aici.. Unii mai tineri care sunt inca in cumpana se pot speria si vor zice ca daca asta e ortodoxia, ei se duc in alta parte...

Fani71 15.06.2009 18:31:16

Citat:

În prealabil postat de SoareD (Post 145902)
Va dau dreptate pentru toate raspunsurile, dar care credeti ca este principalul motiv pentru conflicte in familie, divoturi, preacurvie, dependenta de alcool etc.? Oare nu cumva o tensiune acumulata din pricina distantari sotilor.

Se pare ca este unul dintre motive. Angelismul. Dar exista evident si altele...

ory 15.06.2009 18:49:53

...sau, poate Narcisismul.
Domnule Soare, hai sa punem si altfel problema, cum te simti dumneata daca sotia cedeaza doar pentru a va satisface dumneavoastra "placerea" , aceasta in cazul in care dansa se exclude in acest sens ? Te-ai simti bine ? (nu spun trupeste, caci cunosc natura barbatului).
Nu inteleg de ce atata caz pentru o situatie care este, intr-adevar, mai deosebita ! Crezi dumneata ca, daca sotia se gandeste in alta parte, la fostele relatii sau mai stiu eu la ce , mai facea si al doilea copil cu dumneavoastra? Aceasta inseamna daruire, inseamna devotament, aceasta este o responsabilitate foarte mare si aceasta mama si-o asuma in virtutea casniciei si a familiei pe care si-a creat-o.
Daca, intr-adevar exista o problema, aceasta, cu siguranta , dateaza din-ainte de sarcina si situatia pe care o descrieti, daca exista nesiguranta nu este neaparat sa aiba legatura cu sarcina si refuzul sotiei in timpul acesteia. Comunicarea si increderea trebuiau sa existe de cand ati hotarat sa fiti soti si sotie, nu este normal sa va puneti aceasta problema acum, intr-o situatie pe care o considerati tensionata, ci acum ar fi trebuit sa se vadeasca ceea ce stiti, de fapt, unul despre celalalt.
Sexul in sine nu poate genera probleme decat cand problemele acapareaza deja alte laturi ale personalitatii partenerilor. Stii, pana la urma, exista anumite artificii in acest sens...dar, nu se comenteaza pe un forum, nici macar in Biserica, intimitatea ramane o intimitate si trebuie tratata ca atare intre persoanele care o detin si careia-i cunoaste absolu toate trasaturile.
Dupa cum am spus mai sus, si eu m-am aflat intr-o astfel de situatie, dar nu am avut probleme cu sotul in priviinta intelegerii circumstantelor, a starilor specifice , a slabirii sistemului neurovegetativ la gravide si multe alte motive concludente.
Credeti ca este un lucru atat de la indemana, atat de usor sa porti in pantec inca o fiinta ? Nu este deloc ! Mi-e mi-a marcat, practic, viata intr-o oarecare masura perioada sarcinii....psihologia ei.
Daca, cu adevarat va iubiti sotia si va respectati familia trebuie sa lasati de la dumneavoastra fiindca merita pe deplin, trebuie sa incercati a analiza situatia din mult mai multe puncte de vedere, decat cele aparente. Trebuie sa faceti o concesie cu dumneavoastra insati in aceasta perioada, fiindca vor trece si se vor rezolva de la sine toate inconvenientele.

ory 15.06.2009 18:54:18

Femeile se mai maturizeaza odata cu nasterea de prunci si cresterea acestora...barbatii, parca niciodata ! Sorry !

anna21 15.06.2009 19:55:16

Citat:

În prealabil postat de SoareD (Post 145902)

Aceasta NU este distantare.
Hmm, nu stiti ce vorbiti, fara suparare.
Distantarea este psihologica si este cauzata de lipsa de maturitate, egocentrism, asteptari nerealiste cultivate de mass media..
Cand unul se gandeste la scopurile lui.. deja distantarea s-a produs. Nu se produce in pat, ci in inima.
Poti fi mai apropiat de un strain caruia i te destainui si te intelege, decat de sotul cu care imparti patul (chiar daca faci sex).

ory 16.06.2009 00:59:10

Ai dreptate anna21, mare dreptate....dar, dupa cum vezi, totul tine de maturitate, sau imaturitatea "subiectilor".

AlinB 16.06.2009 01:39:07

Citat:

În prealabil postat de SoareD (Post 145537)
Sunt casatorit, imi iubesc sotia si am si un copil de aproape 2 ani. Cred ca sotia mea se fereste sa faca dragoste cu mine pentru ca este pacat. Reusec sa tin post in zilele de curatie si posturile. Imi doresc ca sotia mea sa fie fericita, acum este dinou insarcinata si vrea sa nu facem dragoste 1an. Am vorbit cu preotul si mi-a spus ca este pacat in ultima perioada a sarcinii, dar sotia doreste curatie 1an. De cateva ori a plans dupa ce a facut dragoste cu mine, am avut sufletul tulburat, deoare s-a simtit bine,a avut orgasm, dar a spus ca a facut-o pentru mine. Nu stiu cum pot rezista 1 an, gandul imi sta mai mereu la acest lucru. Ma gandesc ca sotia mea este mai mare cu 2,5 ani decat mine si a avut mai multe relatii inainte sa ne cunoastem, ar putea fi un motiv? Nu vreau sa deranjez cu acest mesaj dar am nevoie de o indrumare in aceasta problema. Doctorul vindeca trupul, iar preotul sufletul si acolo unde sufletul este curat si trupul este sanatos. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Da, este un motiv, poate ea crede/incearca in felul asta sa-si rascumpere greselile, dar nu-si da seama ca practic loveste in prezent, ar trebui sa-i explici lucrul asta nu stiu insa daca o sa si inteleaga, daca ea nu intelege ramane sa o intelegi tu pe cat se poate.

De fapt, asta este ceea ce lipseste din expunerea ta, parerea ei, practic ai vorbit cu ea ca sa-ti explice care ii sunt motivele??
Personal cred ca pot fi cam trei: educatia morala stricta, teama de a nu face rau copilului si eventuala dorinta de a-si rascumpara unele greseli din trecut fata de care nu se simta inca iertata/eliberata, posibil sa nu le fi nici marturisit la duhovnic..

Si tu esti de inteles pentru ca nu ai cunoscut-o suficient cat sa-ti dai seama ca te vei izbi de problema asta, insa asa este in orice casnicie, mereu apar probleme si crede-ma ca asta nu e dintre cele mai mari care pot fi, nici pe departe.

Si mai e un aspect, ar trebui sa vorbesti si cu duhovnicul ei, daca el o incurajeaza in aceasta atitudine nu e bine, ar trebui sa vorbesti cu el si sa-i explici care e treaba si din punctul tau de vedere, iar pe de alta parte daca nu o incurajeaza ci dimpotriva, ai avea un argument in plus fata de ea (ascultarea) prin care poate ai sa reusesti sa o faci sa renunte la eventuale idei gresite, daca despre asta e vorba...

eduardd 16.06.2009 16:21:20

Cararea Imparatiei (Pr. Arsenie Boca)

Citat:

Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Va recomand cu mare caldura aceasta carte:
http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...,-parinte.html
veti gasi dezbatuta pe larg problema voastra. Si nu, numai a voastra ci a intregii societatii in care traim..

Si inca ceva desi e Offtopic:
Pentru ca s-au nascut "oarece" controverse vis-a-vis de Pr. Arsenie Boca..( si daca privesc inapoi si Pr. Iustin este in aceeasi situatie..poate invatam ceva de aici...si nu mai punem in spatele marilor parinti cuvintele si comportamentul exagerat al "credinciosilor") cuvantul de inceput a IPS Nicolae ..
"Repet inca o data, Pr. Arsenie Boca s-a impartasit din partea credinciosilor sai, precum se intampla adesea cu cei aflati in obiectivul lor, de o veneratie care a alunecat spre exagerare. Nu el le-a provocat si nu el le-a alimentat!! personal era de o sincera modestie si de o exemplara discretie. Greseala admiratorilor a fost nu o data folosita pentru a-l denigra!!! Ramane oricum in veneratia bunilor credinciosi care au in el un bun exemplu a Lui Hristos, iar opera "Cararea Imparatiei" un bogat izvor de intelepciune. E motivul ptr, care indemn pe toti doritorii de perfectiune spirituala sa deschida acesta carte, fiind siguri ca vor gasi in paginile ei bogatie de intelepciune"
IPS Nicolae
Mitropolitul Banatului

eduardd 16.06.2009 16:29:05

Bucurie

Iata am gasit chiar pe siteul nostru cartea :1:. Tinand cont ca e destul de scumpa...o puteti citi aici:http://www.crestinortodox.ro/carte-8...arsenie-boca-0

anna21 16.06.2009 16:33:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 146024)

Si mai e un aspect, ar trebui sa vorbesti si cu duhovnicul ei, daca el o incurajeaza in aceasta atitudine nu e bine, ar trebui sa vorbesti cu el si sa-i explici care e treaba si din punctul tau de vedere, iar pe de alta parte daca nu o incurajeaza ci dimpotriva, ai avea un argument in plus fata de ea (ascultarea) prin care poate ai sa reusesti sa o faci sa renunte la eventuale idei gresite, daca despre asta e vorba...

Ascultarea?
Alin B.. ma uimesti!
Cum sa santajam sotia ca sa faca sex cand vrea sotul?

Pentru SoareD: femeile au uneori alt limbaj, complet neinteles de barbati (cu rare exceptii). Nu stiu daca este cazul sotiei, dar merita sa incerci.
Poate ce face sotia are urmatorul inteles: "Cat de mult ma iubeste el? Ma iubeste suficient de mult incat sa accepte acest sacrificiu pentru mine?"
Incearca sa-i arati ca o iubesti ENORM, mai ales acum, cand este sensibila la astfel de lucruri.
Poate ca problema se va rezolva de la sine!
(Deocamdata ea percepe lucrurile astfel: eu fac ASTA pentru el, impotriva dorintei mele. El nu poate face nici un sacrificiu pentru mine?)

anna21 16.06.2009 16:39:58

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 146114)
Ascultarea?
Alin B.. ma uimesti!
Cum sa santajam sotia ca sa faca sex cand vrea sotul?

Pentru SoareD: femeile au uneori alt limbaj, complet neinteles de barbati (cu rare exceptii). Nu stiu daca este cazul sotiei, dar merita sa incerci.
Poate ce face sotia are urmatorul inteles: "Cat de mult ma iubeste el? Ma iubeste suficient de mult incat sa accepte acest sacrificiu pentru mine?"
Incearca sa-i arati ca o iubesti ENORM, mai ales acum, cand este sensibila la astfel de lucruri.
Poate ca problema se va rezolva de la sine!
(Deocamdata ea percepe lucrurile astfel: eu fac ASTA pentru el, impotriva dorintei mele. El nu poate face nici un sacrificiu pentru mine?)

Tot pt. SoareD, ceva despre femei: femeile subordoneaza viata sexuala sentimentului de iubire (doar daca nu sunt crescute in spiritul societatii occidentale). Si iubirea este mult mai importanta decat a face sex (activitatea sexuala este mai mult unul din modurile de comunicare a iubirii, alaturi de altele). Sexul in sine nu are inteles (sau chiar devine degradant, umilitor) in lipsa iubirii.

padurariucristi 16.06.2009 16:42:22

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 145900)
Iarasi vine expresia 'curata' si curatie in legatura cu relatia trupeasca din casatorie..
Aceasta relatie este curata, oameni buni, Dumnbezeu a facut-o curata. Au fost chiar sinoade care au condamnat pe cei care spun ca nu ar fi curat 'patul nuntii'.

Nu numai barbati, dar si femei, sa le vad eu abtinandu-se cativa ani, si eu una as zice ca ceva nu e normal in relatia lor cu sotul si au o relatie simbiotica cu copilul/ Si ca femeie este normal sa ai dorinta pentru barbatul tau daca il iubesti.

Mi se pare ca se poarta mult angelism la noi in ortodoxie de la o vreme..

Revenind la sarcina, e adevarat ca pot interveni aspecte medicale (pericol de nastere prematura din cauza contractiilor, lipsa de dorinta a femeii, sarcina inaintata etc..).. asta e altceva. Nu ca ar suferi copilul, asta e o SPECULATIE.

Auzi ce spune Arsenie Boca:STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP.Un alt preot spune asa ,CLAR SI RASPICAT:SCOPUL CASATORIEI ESTE NASTEREA DE COPII.Insa dupa tine si credinta noastra ortodoxa,poate i-mi raspunzi si mie care sunt zilele in care suntem lasati sa avem impreunare trupeasca in afara de posturi?Legea este facuta.Noi insa trebuie sa o aplicam.Strada mantuirii e stramta si anevoioasa si putini sunt pe ea.I-ti dau un citat:"Cine vrea sa aiba zile bune in casa si binecuvantarea lui Dumnezeu,copii sanatosi si multe binefaceri de sus,sa pazeasca cele patru posturi de peste an,miercurile si vinerile,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul,sambetele si Duminicile,perioada de la Invierea Domnului pana la Duminica Tomii(inclusiv),de la Craciun pana la Boboteaza si toate sarbatorile din cursul anului."SPECULATIA asta a ta nu stiu ce vrea sa spuna,insa eu pot sa-ti spun ca patimile se transmit pana la 7 generatii daca-mi aduc eu bine aminte.Ce se va face copilul tau daca vrea sa se faca, sa zicem ,calugar si-l macina patima asta?N-o sa-i fie prea usoara viata la manastire...Caci cei care vietuiesc acolo,in manastiri,nu totdeauna se mantuiesc.(ionela)

Hartford 16.06.2009 16:44:09

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 146112)
Iata am gasit chiar pe siteul nostru cartea :1:. Tinand cont ca e destul de scumpa...o puteti citi aici:http://www.crestinortodox.ro/carte-8...arsenie-boca-0

Multumim Jenica grijulie ca totdeauna. :1:

dorinastoica14 16.06.2009 17:49:23

Am citit tot topicul cu mare interes.Nu cred că este deplasată postarea deoarece cunosc și alte persoane care s-au confruntat cu asemenea probleme.
Dacă ați fi părinții unor tineri cu astfel de probleme ce sfat le-ați da? Eu aș fi tare încurcată.
Dacă ați fi în locul acestui tânăr? care este plin de viață și cu hormonii ce o iau razna când vrea să fie mai înfrânat (căci așa se întâmplă).
Dacă trebuie abstinență în timpul sarcinii (și mi se pare corect din punctul de vedere al trăirii ad-literam după rânduială)de ce s-a mai căsătorit această femeie pentru toată viața și mai ales de ce cu un bărbat care nu are aceleași dorințe ca și ea?Și întrebări sunt multe....
Dragă Soare cred că ar fi bine să cunoști mai bine pe duhovnicul soției tale
să nu fie aici o problemă căci sunt și unii duhovnici adepții unor erezii cum ar fi "Turma lui Ilie" care recomandă căsătoria albă.
Totuși dacă vă iubiți foarte mult și poți să respecți dorința ei Dumnezeu îți va răsplăti răbdarea cu un copilaș asemenea îngerilor care vă va aduce bucurie și mântuire pentru tot neamul vostru.
Dumnezeu și Maica Domnului să vă întărească pe amândoi.

Fani71 17.06.2009 00:38:49

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 146118)
Auzi ce spune Arsenie Boca:STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP.Un alt preot spune asa ,CLAR SI RASPICAT:SCOPUL CASATORIEI ESTE NASTEREA DE COPII.Insa dupa tine si credinta noastra ortodoxa,poate i-mi raspunzi si mie care sunt zilele in care suntem lasati sa avem impreunare trupeasca in afara de posturi?Legea este facuta.Noi insa trebuie sa o aplicam.Strada mantuirii e stramta si anevoioasa si putini sunt pe ea.I-ti dau un citat:"Cine vrea sa aiba zile bune in casa si binecuvantarea lui Dumnezeu,copii sanatosi si multe binefaceri de sus,sa pazeasca cele patru posturi de peste an,miercurile si vinerile,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul,sambetele si Duminicile,perioada de la Invierea Domnului pana la Duminica Tomii(inclusiv),de la Craciun pana la Boboteaza si toate sarbatorile din cursul anului."SPECULATIA asta a ta nu stiu ce vrea sa spuna,insa eu pot sa-ti spun ca patimile se transmit pana la 7 generatii daca-mi aduc eu bine aminte.Ce se va face copilul tau daca vrea sa se faca, sa zicem ,calugar si-l macina patima asta?N-o sa-i fie prea usoara viata la manastire...Caci cei care vietuiesc acolo,in manastiri,nu totdeauna se mantuiesc.(ionela)

Ionela, mai documenteaza-te. Faptul ca dragostea trupeasca ar avea ca unic scop si scuza nasterea de copii NU este asta singura parere pe care o poti citi si nu este nici cea mai ortodoxa.

Uite-te pe situl http://tainacasatoriei.wordpress.com...ele-monastice/
de exemplu.

Citat de acolo:

"A pune în lumină favorabilă sensul unirii fizice dintre soți înseamnă a-l aduce în corelație cu valoarea persoanei umane, a naturii, iar nu a contranaturii.

Creștinismul primar a avut ocazia să creeze cultul fecioriei, pe care l-a atașat pe lângă acela al Preacuratei Măria. Cu această ocazie, abordează într-o manieră profundă și problema legăturii fizice dintre soți. Trecerea de la starea edenică la aceea a vieții care urmează căderii, face pe mulți dintre Sfinții Părinți să ezite în gândirea lor.

Pentru mulți dintre ei, diferențierea între cele două sexe este o consecință a păcatului strămoșesc. În antropologia sa, Sfântul Grigorie de Nyssa, alunecă spre o spiritualizare excesivă, reducând ființa umană la angelism, la spirit pur. Ipostaza sa însă nu este convingătoare.

Comunitatea conjugală este în mod clar, după referatul biblic, voită și binecuvântată de Dumnezeu. A văzut Domnul că toate sunt bune ” foarte”. Totuși, după unii scriitori bisericești, starea feciorelnică rămâne legată de persoană, iar căsătoria de specie, fapt care a făcut să perpetueze în gândirea teologică eroarea origenistă a identificării nașterii de prunci cu păcatul originar.

Făcând din nașterea de prunci unicul scop susceptibil prin care să se justifice căsătoria, creștinismul din Apus, în frunte cu Fericitul Augustin, subordonează acest scop relațiilor fiziologice care însoțesc pierderea fecioriei, supunându-le unui dispreț metafizic și considerându-l ca stare inferioară.

De la spiritualitatea excesivă până la angelism nu mai este decât un pas. Continuarea neamului omenesc ar implica pierderea integralității, aservirea persoanei și a spiritului unui element generic inconștient, în cele din urmă materiei. Un rigorism ostil sensului datoriei conjugale licite identifică în bloc trupul, iubirea și păcatul. Față de această atitudine, Biserica sinoadelor ecumenice a reacționat în mod hotărât. Abstinența conjugală suprimă erosul fără să-1 transfigureze. Dragostea curată dintre soți deschide un alt drum de apropiere către Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur, în perioada de maturitate a gândirii sale, susține cu deosebită energie această dreaptă învățătură, restabilind în mod magistral echilibrul tradițional."

Mie asta mi se pare ca este invatatura ortodoxa, asa cum am invatat-o mai peste tot.

PS Citatul STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP. mi se pare ca este din eistola catre Diognet, text apostolic, dar nu se refera la casatorie, poate ma insel...

Fani71 17.06.2009 00:46:25

Nu stiu daca am ales asa bine citatul, dar am sa mai revin cu altele despre Cununie dar cred ca am sa deschid alt thread care sa rezume ce s-a mai scris pe mai multe.
Doamne ajuta!

padurariucristi 17.06.2009 13:52:47

Draga frate Fani71,nu mi-am postat parerea ca sa ai tu motiv de discutie cu mine.Ar fi bine sa te mai documentezi tu un pic caci nu-ti dau dreptate.Am doi copii si intr-un fel sau altul i-am facut dupa ce m-am spovedit bine.Eram crestina numai prin botez.Pot sa-ti spun ca dupa 4 ani de casnicie inca nu aveam copii.Preotul mi-a dat canon ca la urmatoarea spovedanie sa-i spun ca-s insarcinata.N-as vrea sa-mi aduc aminte dar nu pot sa uit cat de tare m-a certat.Asa ca sa nu-mi spui tu mie ca rata impunge cand ea macaie si fuge.Casnicia nu e facuta,asa ,ca sa faci sex cu acte-n regula.Ca daca nu vrei copii ....nu-i faci......Si cum faci sex fara sa ramana femeia insarcinata?Doar daca te protejezi cumva...Si e pacat mare.Ce spun canoanele ?Cum se canonisesc cei care se pazesc prin orice fel?Cred ca tu incurci un pic lucrurile.Nici tu nu stii pe ce cale mergi,pe cea dreapta sau pe cea ocolita?Destinatia este aceeasi ,insa problema este ca pe una ajungi si pe cealalta nu.Pe care drum esti?Tu te uiti la toate postarile pe care le dai la altii sa se uite?Sau daca le vezi esti sigur ca le si intelegi?

padurariucristi 17.06.2009 14:06:38

Cat despre catolici.....?!Traiesc printre ei si cam le stiu parerea.Noi nu suntem catolici.Ce treaba ai tu cu ei?Aici se vorbeste despre noi.Ei o sa fie judecati dupa faptele neamului lor.Stiai ca dupa ce s-au despartit de noi ,de religia Ortodoxa,au aparut sectele?Cine stie de credinta nu pleaca in alta parte.Si daca nu stie,noi cei care stim,trebuie sa-i luminam.

Fani71 17.06.2009 17:19:59

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 146256)
Cat despre catolici.....?!Traiesc printre ei si cam le stiu parerea.Noi nu suntem catolici.Ce treaba ai tu cu ei?Aici se vorbeste despre noi.Ei o sa fie judecati dupa faptele neamului lor.Stiai ca dupa ce s-au despartit de noi ,de religia Ortodoxa,au aparut sectele?Cine stie de credinta nu pleaca in alta parte.Si daca nu stie,noi cei care stim,trebuie sa-i luminam.

Ionela, cam amesteci ideile, mi se pare. Am spus aici de catoloci pentru ca mi se pare (si nu numai mie) ca un punct de vedere catolic, acela ca relatiile sexuale sunt exclusiv pentru nasterea de copii, este catolic, nu ortodox, si se infiltreaza acum si in ortodoxie, cand au inceput catoliciisa renunte la el. Nu vorbeam 'de plecat in alta parte'.

In ceea ce priveste subiectul nostru: relatia sexuala este data si pentru apropierea sotilor si intarirea relatiei de unire dintre ei, pentru canalizarea sexualitatii (evitarea dezordinii si a 'jocului cu focul', adica a adulterului si a desfranarii) nu numai pentru nastere de prunci.
Citeste un pic sf. Ioan Gura de Aur si ai sa vezi, daca pe autorii mai noi nu ii crezi.
Daca ar fi cum zici tu, atunci oamenii care s-ar dovedi sterili nu ar putea nici sa se casatoreasca sau ar trebui sa se duca direct la manastire in loc sa-si continuie casnicia. Or nu este asa in ortodoxie..
Despre contraceptie s-a discutat in alte parti si nu as vrea sa mai revenim la acest subiect delicat aici ca ar fdi chiar off topic.

coralina 17.06.2009 17:41:00

Citesc si ma minunez fratilor si surorilor! Din postarile de la mai multe topicuri, inclusiv cel de fata, deduc ca "portretul robot" al crestinului ortodox se muleaza perfect pe cel al unui individ depresiv si anxios.

Cei care sunteti mai catolici decat Papa si respectiv mai ortodocsi decat Patriarhii, nu aveti idee cat de mult smintesc parerile voastre nazisto-ortodoxe pe cei care, deznadajduiti (asta e iarasi nepermis, n-ai voie nici sa deznadajduiesti, nici sa ceri un sfat in privinte delicate), isi spun oful pe forum. Nuuu... pai de ne-am ajuta intre noi ca niste adevarati FRATI si SURORI intru ADEVARATA ORTODOXIE, cand putem strange surubul dogmelor pana la sange?!

Crestinul ortodox nu rade, nici macar nu zambeste, ca nu e cu folos (???!!!)
Crestinului ortodox ii curg lacrimi pe obraz la fiece imprejurare ca tare bine mai e sa plangi (!!!!!????)
Crestinul ortodox face sex numai pentru a avea copii; asadar cuplurile ortodoxe fie au 20 de copii, fie nici unul, a treia varianta de raspuns nu exista!!!

Baremi fanaticii musulmani lovesc in altii, noi insa avem grija sa dam in ai nostri cat de mult putem. Si cu sete, evident! :(

Dumnezeu sa aiba mila de noi, ca de impiedicati ce suntem in ale credintei ne mai punem si singuri bete-n roate!!

padurariucristi 17.06.2009 17:44:58

Draga fani71.Eu ti-am citit un pic din mesajele tale.Se pare ca nu suntem la o aceeasi masura de unda.Sunt dezamagita ca nu stii sa respecti ideile altora.Eu mi-am spus punctul de vedere al meu.Tu in schimb dai tot felul de httpuri.Daca vrei sa ajuti omul cu un sfat este bine.Toti ,mi se pare mie ,stim sa folosim google.Mi se pare mai practic o carte decat sa stau sa citesc ore in sir pe net.Scuza-ma de te-am deranjat cu ceva.(ionela)

anna21 17.06.2009 18:53:28

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 146299)
Citesc si ma minunez fratilor si surorilor! Din postarile de la mai multe topicuri, inclusiv cel de fata, deduc ca "portretul robot" al crestinului ortodox se muleaza perfect pe cel al unui individ depresiv si anxios.

Cei care sunteti mai catolici decat Papa si respectiv mai ortodocsi decat Patriarhii, nu aveti idee cat de mult smintesc parerile voastre nazisto-ortodoxe pe cei care, deznadajduiti (asta e iarasi nepermis, n-ai voie nici sa deznadajduiesti, nici sa ceri un sfat in privinte delicate), isi spun oful pe forum. Nuuu... pai de ne-am ajuta intre noi ca niste adevarati FRATI si SURORI intru ADEVARATA ORTODOXIE, cand putem strange surubul dogmelor pana la sange?!

Crestinului ortodox ii curg lacrimi pe obraz la fiece imprejurare ca tare bine mai e sa plangi (!!!!!????)
Crestinul ortodox face sex numai pentru a avea copii; asadar cuplurile ortodoxe fie au 20 de copii, fie nici unul, a treia varianta de raspuns nu exista!!!

Baremi fanaticii musulmani lovesc in altii, noi insa avem grija sa dam in ai nostri cat de mult putem. Si cu sete, evident! :(

Dumnezeu sa aiba mila de noi, ca de impiedicati ce suntem in ale credintei ne mai punem si singuri bete-n roate!!

Da, Coralina, asa este. Ne straduim sa-l fortam pe altul sa faca ceea ce noi nu reusim. Si vrem laude pt aceasta. (Sau macar sa-l umilim, crezandu-ne noi mai buni).
Dumnezeu sa ne ajute!

Fani71 17.06.2009 18:59:30

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 146302)
Draga fani71.Eu ti-am citit un pic din mesajele tale.Se pare ca nu suntem la o aceeasi masura de unda.Sunt dezamagita ca nu stii sa respecti ideile altora.Eu mi-am spus punctul de vedere al meu.Tu in schimb dai tot felul de httpuri.Daca vrei sa ajuti omul cu un sfat este bine.Toti ,mi se pare mie ,stim sa folosim google.Mi se pare mai practic o carte decat sa stau sa citesc ore in sir pe net.Scuza-ma de te-am deranjat cu ceva.(ionela)

Ionela, eu respect parerile altora, insa mi-o spun pe a mea incercand sa dau argumente.
Chiar daca nu suntem pe aceeasi lungime de unda sunt convinsa ca ceea ce scrii este cu intentii bune si ai convingerea ca scrii ceva adevarat.
La fel si eu...
Este un forum, de discuta, se spun pareri.. Uneori ne mai infierbantam, apoi ne mai calmam, este omeneste. Nu suntem toti cu acelasi temperament si dupa acelasi calapod.

Daca te-am jignit cu ceva te rog sa ma ierti.

Fani71 17.06.2009 19:02:13

Citat:

Da, drept sa-ti zic si eu sunt adesea intristata. Poate din cauza asta o sa ma si las de forum. Nu stiu catre ce se indrepata ortodoxia..
Totusi, ortodocsii pe care ii intilnesc nu gandesc asa. Ma gandesc ca nu este reprezentativ forumul.

Anna 17.06.2009 20:27:18

Citat:

Foarte foarte bine spus!

dana123 19.06.2009 12:08:04

Citat:

În prealabil postat de padurariucristi (Post 145896)

Draga Ionela,ati raspund cam tarziu ,ca nu am timp sa intru pe net prea des,dar din ce am citit eu din mesajele tale an general,,te vad o persoana anchisa,cu idei fixe,poate nu prea fericita.
An mesajul meu ,am vrut sa metaforizez(am zis corect?)putin.
E adevarat ca la anii mei,cum zici tu,am trecut prin multe si am vazut multe.(de anvatat ,anca mai am)dar stiu ca de la viata ,trebuie sa iei ce e bun si frumos.si daca toate astea le gasesti an casa ta ,binecuvantata ,nu vad unde e pacatul.

Tu te culci cu sotul tau,doar sa faci copii?altfel e desfranare?
Atunci vai de capul nosrtu,binecuvantate sant vitele ca pe ele le duc ,cu programare,la monta.
Numai bine ati doresc

cristiboss56 19.06.2009 12:16:04

Citat:

În prealabil postat de dana123 (Post 146706)
Draga Ionela,ati raspund cam tarziu ,ca nu am timp sa intru pe net prea des,dar din ce am citit eu din mesajele tale an general,,te vad o persoana anchisa,cu idei fixe,poate nu prea fericita.
An mesajul meu ,am vrut sa metaforizez(am zis corect?)putin.
E adevarat ca la anii mei,cum zici tu,am trecut prin multe si am vazut multe.(de anvatat ,anca mai am)dar stiu ca de la viata ,trebuie sa iei ce e bun si frumos.si daca toate astea le gasesti an casa ta ,binecuvantata ,nu vad unde e pacatul.

Tu te culci cu sotul tau,doar sa faci copii?altfel e desfranare?
Atunci vai de capul nosrtu,binecuvantate sant vitele ca pe ele le duc ,cu programare,la monta.
Numai bine ati doresc

Aici este marea problema, caci nu mai stim de multe ori ce este cu adevarat , bun si frumos in viata noastra .Discernamantul este de multe ori atat de distorsionat , incat numai discernamant nu e . Aici e marea si dureroasa problema.

padurariucristi 20.06.2009 20:59:45

Draga Dana123,i-mi cer iertare ca m-am luat de raspunsul tau.Baiatul asta are o problema cu sotia.Din cate povesteste el se pare ca stie de mersul des la SFANTA BISERICA si ca stie ca e pacat sa se culce cu nevasta in post.Astfel ar trebui sa stie ca este bine sa-si lase nevasta curata atata timp cat este insarcinata.Ca nu poate,asta ar trebui sa se lamureasca cu ea si cu duhovnicul lor.Sunt multi indivizii astia care,cat timp stai sub ei te pupa toata ziulica, iar cand ii refuzi parca nu le-ai dat niciodata.Se crapa pamantul sub ei. Eu n-am vrut decat sa-i spun,asa mai prin dos "-HAI CA NU E MULT,TREBUIE SA REZISTI DE DRAGUL EI!" M-a mirat la tine,totusi,ca esti de o varsta mai inaintata si-mi pare bine ca s-a deschis mai multe orizonturi la acest topic.I-mi cer iertare.(Ionela)

cristina2012 23.07.2009 16:52:04

Am intrat si eu abia acum la acest subiect...
1.Din punct de vedere medical, in timpul sarcinii, daca nu exista diferite afectiuni, relatiile sexuale pot continua pana in ultimile zile, mai exact pana se rup membranele. Statisticile arata ca femeile care au relatii sexuale in timpul sarcinii au nasteri mai usoare... Daca sunt impedimente doctorul va va comunica.
Este adevarat ca in ultimul trimestru de sarcina, datorita proportiilor sotiei este mai greu si mai inconfortabil pentru ea. Asa ca daca din acest moment sotul se poate abtine, e mai bine, zic eu.

2.Pr. Arsenie Boca exagereaza, parerea mea. Parintele spune ca pe timpul sarcinii si pe timpul alaptarii mama trebuie "pastrata curata". Ei bine, alaptarea dureaza in mod sanatos pentru copil, minim un an. Pr Paisie Aghioritul nu accepta intreruperea alaptarii inainte de doi ani. Pai 9 luni sarcina + 15 luni de alaptare (sa nu zic mai mult) fac 24 de luni, adica 2 ani de abstinenta... Baieti va bagati??? Nu e de mirare ca fetele credincioase nu au cu cine sa se casatoreasca. Dupa ce ca si asa balanta fete/baieti in biserica inclina mult de tot in partea fetelor, cei care mai raman, de ce s-ar mai incurca cu nevasta, doar ca sa arda langa ea cu anii si sa le fie mai greu ca in manastire. Macar in manastire iti vezi de trreaba ta, esti numai intre calugari, ai mai putine ispite.

Cititi bine si ce zice Sf Ap. Pavel in ICor.7;5 "Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca sa vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarasi sa fiti împreună, ca sa nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre."

Pr Paisie cand vorbeste despre importanta alaptarii indelungate (minim doi ani), intre argumente il da si pe acela ca daca alapteaza femeia cu greu ramane insarcinata... deci uite ca se da cap in cap ceea ce spune Pr Arsenie, cu ceea ce spune Pr. Paisie. Ba mai mult, pare ca e indicat sa ne folosim de amenoreea lactationala:39: Deci mie imi pare sa nu fie atat de legata dragostea trupeasca de obligativitatea procreatiei, daca a nu procrea e considerat un avantaj:39:... Pe cine alegem?

Parerea mea este ca abstinenta trebuie facuta pentru Dumnezeu, numai cu buna intelgere intre soti.
In situatia descrisa pe acest topic eu cred ca sotia exagereaza punand o sarcina prea grea sotului ei, mai ales ca sare si peste cuvantul duhovnicului. Daca ea vrea sa se spele de pacate, e ok, dar ar putea gasi alt mod care sa nu-l impovareze pe sotul care oricum tine posturie, sarbatorile, va tine de asemenea perioada de dinainte si de dupa nastere...
Fireste, daca exista probleme medicale, e datoria sotului sa astepte oricat., ca doar si-a luat nevasta la bine si la greu.

Cu ani in urma imi doream si eu astfel de exagerari si acum REGRET!!! Daca ati sti cat regret!... Am starnit atata tulburare, neincredre a sotului in mine si oricum nu a fost ca mine. Poate as fi avut mult mai mult daca nu bateam campii pe atunci. Urmele acelei tulburari inca exista dupa atatia ani, plus suspiciunea in diferite alte situatii de viata, a eu as cere mai mult decat cer parintii... Daca as putea sa dau timpul inapoi si sa tac...

AndreiMacaria 27.08.2012 01:47:24

Citat:

Sunt casatorit, imi iubesc sotia si am si un copil de aproape 2 ani. Cred ca sotia mea se fereste sa faca dragoste cu mine pentru ca este pacat. Reusec sa tin post in zilele de curatie si posturile. Imi doresc ca sotia mea sa fie fericita, acum este dinou insarcinata si vrea sa nu facem dragoste 1an. Am vorbit cu preotul si mi-a spus ca este pacat in ultima perioada a sarcinii, dar sotia doreste curatie 1an. De cateva ori a plans dupa ce a facut dragoste cu mine, am avut sufletul tulburat, deoare s-a simtit bine,a avut orgasm, dar a spus ca a facut-o pentru mine. Nu stiu cum pot rezista 1 an, gandul imi sta mai mereu la acest lucru. Ma gandesc ca sotia mea este mai mare cu 2,5 ani decat mine si a avut mai multe relatii inainte sa ne cunoastem, ar putea fi un motiv? Nu vreau sa deranjez cu acest mesaj dar am nevoie de o indrumare in aceasta problema. Doctorul vindeca trupul, iar preotul sufletul si acolo unde sufletul este curat si trupul este sanatos. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Citeste despre Sfantul Parinte Arsenie Boca, gasesti carti cu marturii in care Parintele zice ca nu e bine sa spurci copilul in timpul sarcinii, te-as ruga sa citesti sunt lectii de viata uimitoare

kikyo_ea 27.08.2012 11:42:06

Si eu impreuna cu sotul.meu am trecut prin.asta. Ideea este ca ne doream mult un bebe, el a venit prin multe rugaciuni si am luat decizia de a.l lasa curat in pantece. Ispitele au venit pe parcurs dar am comunicat permanent cu sotul. Ideea este ca mai bine sotia sa accepte relatiile cu tine decat sa cadeti in preacurvie si sa destramati totul. Este minunat din partea sotiei tale ca isi doreste binele copilului si curatia lui dar trebuie sa comunicati deoarece acum sunteti unul. Nu puteti face lucrurile separat. Trebuie sa existe comuniune intre voi. Doamne ajuta! Mergeti impreuna la preotul duhovnic si fii si tu mai intelegator ca nu se moare din abstinenta.

kikyo_ea 27.08.2012 11:43:37

Citat:

În prealabil postat de AndreiMacaria (Post 467015)
Citeste despre Sfantul Parinte Arsenie Boca, gasesti carti cu marturii in care Parintele zice ca nu e bine sa spurci copilul in timpul sarcinii, te-as ruga sa citesti sunt lectii de viata uimitoare

Cuvintele parintelui ne.au facut si pe noi sa tinem curatia copilului. Probabil ca si sotia lui isi doreste acest lucru...

AlinB 27.08.2012 13:26:30

Si cu cei 2 ani de alaptare cum merge?

AlinB 27.08.2012 13:27:41

Citat:

În prealabil postat de AndreiMacaria (Post 467015)

Marturii...de la parintele sau de la "marturisitori"?

Pe duhovnicul vostru l-ati intrebat ce parere are despre asta sau v-ati administrat singuri "canonul"?

ovidiu b. 27.08.2012 20:49:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 467064)
Si cu cei 2 ani de alaptare cum merge?

Tot în abstinență. Asta am găsit și la părintele Paisie Aghiorâtul. Apropo doi contemporani, deci nu prea merge ideea că ce au spus nu se mai potrivește cu zilele noastre.

ps: și încă ceva nu-mi veniți cu replici de genul că și el este un rătăcit

ovidiu b. 27.08.2012 20:56:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 467065)
Marturii...de la parintele sau de la "marturisitori"?

Nu sunt recomandări primite de la părintele. Se regăsesc în "Cărarea Împărăției" scrisă tocmai de pAB.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 467065)
Pe duhovnicul vostru l-ati intrebat ce parere are despre asta sau v-ati administrat singuri "canonul"?

Și vrei să-mi spui că dacă un preot nu e de acord cu ceea ce recomandă pAB și Părintele Paisie Aghiorâtul...ei au dat niște recomandări aiuristice? Nu cred că un părinte nu ar fi d acord cu un canon de acest gen, când soții se învoiesc să și-l administreze. De ce ar trebui să cer un asemenea canon când este la mintea cocoșului că în timpul sarcinii nu mai ai motive de împreunare? Eventual să ceară binecuvântare de la duhovnic pentru ajutor ca cuplul să fie ferit de ispite. Consider de asemenea că decât să cazi în alte păcate, cum ar fi precurvia sau altele, atunci sunt îngăduite acele derogări...dar nu zilnic sau săptămânal ci cât mai rar posibil...cu riscul de a ne asuma totă răspunderea pentru faptele noastre.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:54:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.