Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Merge si Dumnezeu la discoteca? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6135)

windorin 04.05.2009 08:57:54

Citat:

În prealabil postat de veilur (Post 132919)
Despre ce camera e vorba?

Sora mea a dorit sa petreaca revelionul impreuna cu un grup de prieteni. Pentru a incapea toti si pentru a nu avea bataia de cap a unei petreceri in casa, au ales un club. Cand au platit locurile, au intrat in camera cu pricina (chitante, registre) si mi'au spus si mie ca au ramas surprinsi gasind acolo unele dintre cele mai frumoase icoane (Hristos din Sinai si altele asemenea).

windorin 04.05.2009 09:09:05

Citat:

În prealabil postat de icamilin (Post 133036)
Am fost indignata de prima data cand am citit titlul acestui topic. Din aceasta cauza nici macar nu m-am apucat sa citesc ce se scrie in el. In noaptea asta insa mi-a venit ideea sa-mi spun parerea si citind parerile tuturor celor ce ati scris, am ramas placut surprinsa, luchian, de faptul ca ai gasit de cuviinta sa atragi atentia asupra acestui fapt, care pe mine personal, m-a socat. Dumnezeu este pretutindeni, ne lasa liber arbitru a face un lucru bun sau un lucru rau. Intradevar ingerul pazitor ne insoteste peste tot, se bucura cand mergem pe drumul cel bun si cu siguranta ne trage de maneca cand o luam pe cai gresite, dar noi nu avem timp sa simtim aceasta tragere de maneca, suntem prea mandri, prea orgoliosi, prea plini de noi, fiecare avem impresia, ca noua nu ni se poate intampla nimic rau, doar altora si din pacate nu este asa. O clipa, o secunda, un moment este suficient ca viata noastra sa ia o intorsatura neasteptata. Nu putem sluji la doi stapani! As fi bucuroasa daca adminul ar putea schimba titlu, asa cum a propus luchian :" mersul la discoteca te desparte la Dumnezeu ?"

Daca titlul propus ar indica ceea ce am vrut sa spun, l'as ruga si eu pe admin (daca se poate) sa schimbe titlul, insa acesta nu mi se pare suficient de elocvent. In pagina a doua chiar am spus de ce am ales aceasta varianta. Rescriu un pasaj de acolo:

"A spune ca si Domnul merge acolo scandalizeaza tocmai prin neintelegerea iubirii Lui celei mari de catre noi. Faptul ca privim cu ura, cu rautate sau cu respingere (ne toti dintre noi) pe cei care merg acolo arata tocmai acest lucru, ca nu intelegem iubirea lui Dumnezeu fata de cei ce obisnuiesc sa stea pe acolo. Daca spuneam "ne desparte de Dumnezeu mersul in astfel de locuri" era ceva ce nu scandaliza prin nimic, caci pare ceva banal. Dar tocmai titlul ales arata socul pe care il simt babutele sau habotnicii care inchipuie pe Fiul cel Mare din parabola, care, stand acasa, si'a aratat lipsa de dragoste fata de fratele sau cel intors, vazand cum tatal privea mereu spre "tara cea straina". Parintele Nicolae Steinhardt spune: "Hristos a venit sa ne scandalizeze!"

Mintea mea intelege foarte bine titlul initial. Daca un lucru ni se pare rau sau prost, aceasta nu inseamna ca si este asa. Mi'ar placea sa stiu mai exact ceea ce nu iti place la acesta, spre a indrepta cele gresite.

windorin 04.05.2009 09:17:50

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 133119)
De aceea e nevoie de mult mai multa rugaciune mamelor. Iertare, nici eu nu stiu inca sa fiu o mama buna dar as vrea sa invat sa fiu. Am recitit mesajul lui Stefan, pune o intrebare fireasca: La discoteca ma duc sa ma rog?? Ei, eu in calitate de mama as spune, ca daca eu ca mama as fi reusit sa iti sadesc dragsotea de rugaciune inca de mic copil, singur ai fi ales sa nu mergi acolo. Dar mergi, asta e! Parerea mea e ca nimic nu poate vatama sufletul daca are radacina buna, cade dar este imposibil sa nu isi aminteasca de pacea din trecut. Nu muzica e rea, sau dansul ci ceea ce face mintea si inima ta cu el. Ma uit la mine, adorm poate uneori fara rugaciune, simt ca imi lipseste ceva si dorm neimpacata. Eu nu ma tem de mersul la discoteca (Doamne ajuta-ma sa si respect acestea cand vor mai creste copii mei) probabil va fi inevitabil odata cu varsta insa ma tem sa nu voi avea suficiente lacrimi sa o rog pe Stapana sa nu ingaduie sa le adoarma Constiinta!

Frumoasa intelegere a lucrurilor. Problema mamei, a celei ce indruma, zideste si se roaga este una bine pusa, chiar si la acest toipic. De ce? Pentru ca, nu de putine ori, atitudinea parintilor (si mai ales a mamei) a facut pe multi tineri sa alerge si mai tare in cluburi alte asemenea locuri. Daca mamele ar avea dragoste si o intelegere a nevoilor acelora, cu mult mai putini ar merge pe acolo. Stiti cum e, cu cat interzici mai mult, cu atat inciti mai mult, cu atat impingi parca spre acea incapatanare pe care o cam avem cu totii.

icamilin 04.05.2009 15:28:28

Doamne ajuta!

Draga Dorin, imi pare rau ca am intervenit !
N-am luat in calcul faptul ca titlul reprezinta o forma metaforica a teoriei filozofice pe care ai vrut s-o dezvolti.
Acum, cand ma gandesc la Dumnezeu, nu ma gandesc filozofic, spun si scriu exact ce simt, ce gandesc, la intrebarea pusa.
Ca atare, cand am vazut titlul, am simtit o strangere in inima, ca si cum il chemam pe Dumnezeu, ca pe un prieten de scoala, de serviciu, sa vina cu noi la chef, la distractie. Ca Dumnezeu este prezent, ca ne sta in preajma, ca sta ascuns si-i trist de tot ce vede acolo, asta e altceva. Ca ai vazut icoane in diverse cluburi sau sali de discoteca, este un lucru imbucurator, dar ca reusitit sa va rugati cand muzica e data la refuz, sau cand bautura fura mintile unuia sau altuia, asta nu prea cred.
Exista clar diferente de opinii, cauzate si din diferenta de varsta pe care o am fata de cei voi, cei tineri.
Sa nu crezi ca n-am fost si eu la discoteca ( pe vremea mea ), ba da, am fost dar atunci nu ma gandeam ca Dumnezeu e cu mine acolo. Pe Dumnezeu il cautam cand ma intorceam acasa, ma rugam sa nu patesc nimic rau pe drum.
Pe Dumnezeu il cautam cand ma simteam rau fiind bolnava sau cand aveam de dat vreun examen. La chefuri, nunti sau diverse petreceri aveam alte prioritati ( din pacate ), sa fiu coafata, pensata, sa " arat bine ", eram si de fapt sant si acum o fire vesela, stiam tot felul de cantece, bancuri pe care le spuneam cu mult dezinvolt.
Trecand anii, mi-au crescut copii, discotecile n-au disparut, mergeau si ei la discoteca, dar eu stateam cu sufletul la gura sa ajunga sanatosi acasa, sa nu se lege cineva de ei, sa nu se bata pentru fete.
Multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat copii buni, nu fumeaza si nu beau in exces dar le place distractia.
Bine a spus cineva, toate la timpul lor, voi sunteti tineri si aveti dreptul la viata, eu incet,incet, m-am retras spre locuri mai linistite, mai tainice si va admir din tot sufletul ca desi sunteti tineri, il cautati pe bunul Dumnezeu chiar si prin discoteci. Fie sa-L gasiti si sa-L pastrati langa voi tot timpul, sa va calauzeasca pasii pe cararea care duce spre mantuire, sa va dea sanatate si numai ganduri bune.
Sa ramana draga Dorin titlul, asa cum ti l-ai dorit, iarta-ma pentru interventie, asa am simtit, asa am scris. Doamne ajuta!

windorin 11.05.2009 14:35:52

Imi place sa cred ca Dumnezeu merge cu mare atentie prin ultimele locuri de pe pamant, tot cautand sa aprinda cate o inima cu iubire dumnezeiasca. Si reuseste, iar atunci cand reuseste, intoarcerea acelei inimi spre El devine de neclintit, sfintenia fiind pe cale sa caracterizeze acea viata.

Hristos trecea pe la vama, si cauta sa aprinda inima oricui si'ar fi dorit catusi de putin, macar si din simpla curiozitate, sa stie cate ceva despre EL. Si reusea, asa cum a reusit cu "Matei vamesul", Evanghelistul de mai tarziu. Tot asa, El mergea si pe strazi mai laturalnice, caci gandesc in sinea mea la faptul ca femeia cea cu scurgere de sange nu mergea pe strazile principale, unde evreii ar fi putut'o ocara mult.

"Nu cei sanatosi au nevoie de Doctor, ci cei bolnavi." Si unde sunt cei bolnavi, mai cu seama? Oare nu in ultimele locuri de pe pamant, unde pacatul prinde atatea suflete?! Acolo unde se inmultesc pacatosii, acolo se aduna si Dumnezeu intre ei, ca macar pe unul sa mai ridice, cu dragostea Sa, pana la sfarsit.

costel 11.05.2009 15:08:22

Dorin, mie imi place cum ai pus in discutie acesta tema. Arata ca Dumnezeu nu-l paraseste pe om niciodata. Numai omul il paraseste pe Dumnezeu in diverse locuri, situatii...

Marius22 11.05.2009 15:16:46

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 135874)
Imi place sa cred ca Dumnezeu merge cu mare atentie prin ultimele locuri de pe pamant, tot cautand sa aprinda cate o inima cu iubire dumnezeiasca.

Frumos spus, Dorin. Hristos, din dragoste pentru noi a cunoscut pana si iadul. Un cunoscut teolog spunea despre crestin ca este un biet sarman, un cersetor al harului, dar care descopera ca este Cineva si mai sarman, si mai cersetor ca el, Dumnezeu Insusi, Care cerseste iubirea la usa inimii sale.

eduardd 15.05.2009 11:32:15

Cineva mi-a trimis acest link.
Apostolat in Tara Fagarasului nr 28
La pagina 8 veti gasi un material f. interesant despre Hristos si discoteca. Puteti mari scrisul (daca e necesar) dand clik pe aceea lupa.

tigerAvalo9 15.05.2009 12:13:55

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 135911)
Frumos spus, Dorin. Hristos, din dragoste pentru noi a cunoscut pana si iadul. Un cunoscut teolog spunea despre crestin ca este un biet sarman, un cersetor al harului, dar care descopera ca este Cineva si mai sarman, si mai cersetor ca el, Dumnezeu Insusi, Care cerseste iubirea la usa inimii sale.

Si ce cere Dumnezeu?Cel mai simplu si usor lucru care se poate indeplini .

windorin 17.05.2009 18:46:43

Multumesc mult pentru link, Jenica.
Este un articol minunat, de aceea il si postez aici, aproape in intregime.

Gandeste-te, tinere drag! Tu de cate ori nu L-ai uitat pe Dumnezeu? Il lasi acasa cand pleci la discoteca, il alungi de langa tine cand te intalnesti cu grupul de amici si-L uiti in camera ta cand pleci sa te intalnesti cu prietenul/prietena. El, Hristos, e cumva... intr-un fel care te stanjeneste.

Nu-L poti lua cu tine in lume, pentru ca lumea e prea trufasa pentru smerenia Lui, prea violenta pentru blandetea Lui, prea murdara pentru curatia Lui si prea superficiala pentru desavarsirea Lui. El nu e de aici, iar noi... suntem din lume. De Hristos ai timp numai atunci cand iti bate la usa vreun examen, cand te certi cu parintii sau cu prietenii. Uneori trec si saptamani pana sa-I spui o vorba. Da, ai timp pentru El numai atunci cand esti singur si apasat de probleme.

Ai observat ca atunci cand pleci la discoteca, aproape ca uiti de El inca din momentul in care iti alegi hainele sau iti aplici machiajul? Hristos e prea linistit, iar la discoteca e mult zgomot si multa agitatie. Ce sa caute El acolo? Mai bine Il lasi acasa.

Pe drum inspre disco, deja nu te mai gandesti decat la cum te vei distra o noapte intreaga. Tocmai de aceea nu ai observat niciodata ca Hristos e in urma ta. Te urmeaza chiar si in zgomotul discotecii, in ciuda blandetii Sale. Mereu are grija sa nu-L vezi. Stie ca daca L-ai vedea, te-ai simti stingherit si nu ai mai dansa asa cum vrei tu. Astfel, Hristos se ascunde printr-un colt de discoteca si te priveste cu drag de acolo.

Dac-ai sti cu cata atentie isi inabusa lumina Lui sub vesminte! Daca I-ar scapa vreo raza, ar lumina intreaga discoteca si… of!... n-ar vrea sa te simti jenat in dansul tau! Si-atunci, de ce e la disco daca nu se distreaza? Pentru ca tu esti acolo si tu esti copilul si prietenul Lui.

Cat despre orele petrecute cu gasca de amici prin jurul blocului, niciodata nu L-ai luat si pe Hristos cu tine. Voi spuneti cuvinte pe care El n-ar trebui sa le auda pentru ca e prea curat. si, cu toate acestea, Hristos este acolo. Iar se ascunde Prietenul tau credincios, ca nu cumva tu, vazandu-L, sa te jenezi a le mai spune amicilor o gluma tare fara de care ti-ai pierde statutul de baiat/fata cool. Si-atunci, de ce este El totusi cu voi? Pentru ca tare mult si-ar dori sa vina o vreme cand sa-L primiti in viata voastra si sa va bucurati de prezenta Lui.

Pana atunci, va vegheaza cu mult drag... In ceea ce priveste intalnirea cu iubitul/iubita, clipele petrecute impreuna sunt unice, doar pentru voi. Ar fi absurd sa mearga si Hristos. E ca si cum l-ai lua pe tata cu tine la intalnire, iar tu trebuie sa-I spui ei lucruri nemaiauzite.

Dar El, cum ar putea sa va lase singuri Si-asa va cunoaste orice cuvant si orice miscare. Paseste usor si tacut in urma voastra. Priveste in jos pentru ca voi doi sa nu va simtiti stingheriti in prea multa voastra apropiere.

Un singur lucru, tinere drag, tu nu-l cunosti, ori poate nu vrei sa te gandesti la el: Hristos nu vrea sa-ti ingradeasca libertatea. In marea Lui iubire pentru oameni, El te lasa sa faci ce vrei tu, sa mergi unde vrei si cu cine vrei tu, chiar daca poate uneori nu este de acord cu ceea ce faci. Hristos si-ar dori numai sa-L iei cu tine oriunde, chiar si la discoteca si la intalnirile cu gasca ori cu prietena/prietenul.

El oricum este langa tine, nevazut. Dar ce mare bucurie I-ai face daca tu ai fi cel care L-ai chema sa vina cu tine. Sa nu-L uiti acasa, ci sa-L porti in inima ta, in orice loc! El ar sti sa te invete sa dantuiesti in cer cu ingerii. Tot El ti-ar darui pe Sfintii Sai ca prieteni gata sa-si puna sufletul pentru tine si, mai ales, El te-ar invata sa iubesti curat.

Asadar, tinere, priveste inauntrul tau si cauta-L! Hristos este asa aproape! Il vei vedea apoi in icoanele sfinte din biserici, dar si pe chipul oamenilor care te inconjoara. Il vei auzi in glasul Sfintei Liturghii, dar si in binecuvantarea pe care ti-o striga vreun sarman in urma ta, dupa ce l-ai miluit. Tinere, nu astepta sa vina greutatile si batranetea ca sa mergi la El, pentru ca Hristos e bucuria si tineretea noastra!

windorin 03.09.2009 12:41:49

Ieri m'am tot gandit la cuvintele: "Iubeste pe pacatos si uraste pacatul."
Si am crezut de cuviinta ca acesta este un loc bun de a posta aceste ganduri, chiar daca topicul acesta este mai vechi.

Oare cati dintre noi mai reusim sa facem asta?
Mai reusim noi sa uram pacatul din om, iar nu pe pacatos, nu pe acela neputincios, tinut de un duh rau sau de un altul.

Ma injura un om, iar eu ma aprind asupra lui, in loc sa ma doara pentru reactia lui si sa urasc mania din noi.
Ma barfeste un om, iar eu nu vad duhul cel rau al barfei, ci pe om in sine.
Ma revolt, intr'o concurenta mandra, asupra persoanei din fata mea, iar nu asupra duhului rau din spatele ei.

Odata reusind sa despartim pacatul de pacatos, iubirea omului in sine, ne va fi atat de usoara.
Nu conteaza ce face un om, in datoria noastra de a'l iubi pe acela.

hmiron 03.09.2009 15:00:05

Windorin, mesajul tau imi aduce aminte de motivul pentru care vechiul meu user a fost banat. Era o discutie despre "ce-am face daca ne-am trezi fata in fata cu Iisus?". Eu am zis ca as aprinde o tigara cu marijuana si l-as invita sa stam de vorba.

Cineva a fost socat sa auda asa ceva si, crezand ca fac bascalie, mi-a sters userul.

Ironia face ca atunci vorbeam serios. Daca Dumnezeu exista, asa cum e descris in Biblie, atunci el exista peste tot, in discoteci, langa oamenii pacatosi, in fiecare atom, oriunde in universul asta cat e el de mare. O astfel de fiinta, cu toate atributele pe care le are, este cu mult peste intelegerea umana, peste problemele noastre de zi cu zi, peste vicii si dusmanii intre vecini, peste probleme sentimentale si razboaie mondiale, nu in sensul ca nu-i pasa, ci in sensul ca foarte greu s-ar putea lasa deranjat de pacatosi.

Daca Iisus s-a dus si a stat la masa cu pacatosii, sunt sigur ca intra si in discoteci, in bodegile cele mai insalubre, la fel cum intra si in biserici. Bineinteles, poate scopurile sunt diferite, dar Dumnezeu, daca a creat totul atunci ESTE peste tot, indiferent ce-am crede noi.

Pana la urma e mai normal sa se arate pacatosului sau necredinciosului, ca astia au nevoie mai mare de mantuire. Si-apoi oricum ar fi respectivul, schiop, chior, betiv, hot, drogat, homosexual, ucigas s.a.m.d., Iisus nu s-ar sfii sa stea de vorba cu el, sa-l intrebe, de exemplu, ce mai face.

Pentru ca daca Dumnezeu isi iubeste creatia, o iubeste pe toata, asa cum e, cu defecte si calitati.

In concluzie, da, Dumnezeu intra in discoteca, intra si in locuri mai pline de pacat. Intra peste tot.

georgeval 03.09.2009 16:44:42

Sa nu uitam ca Hristos a intrat in casa lui Zaheu vamesul - gest care a produs mult sminteala, dar aceasta "coborare" a avut ca scop ridicarea sau castigarea lui Zaheu.

cristiboss56 03.09.2009 17:22:20

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163857)
Windorin, mesajul tau imi aduce aminte de motivul pentru care vechiul meu user a fost banat. Era o discutie despre "ce-am face daca ne-am trezi fata in fata cu Iisus?". Eu am zis ca as aprinde o tigara cu marijuana si l-as invita sa stam de vorba.

Cineva a fost socat sa auda asa ceva si, crezand ca fac bascalie, mi-a sters userul.

Ironia face ca atunci vorbeam serios. Daca Dumnezeu exista, asa cum e descris in Biblie, atunci el exista peste tot, in discoteci, langa oamenii pacatosi, in fiecare atom, oriunde in universul asta cat e el de mare. O astfel de fiinta, cu toate atributele pe care le are, este cu mult peste intelegerea umana, peste problemele noastre de zi cu zi, peste vicii si dusmanii intre vecini, peste probleme sentimentale si razboaie mondiale, nu in sensul ca nu-i pasa, ci in sensul ca foarte greu s-ar putea lasa deranjat de pacatosi.

Daca Iisus s-a dus si a stat la masa cu pacatosii, sunt sigur ca intra si in discoteci, in bodegile cele mai insalubre, la fel cum intra si in biserici. Bineinteles, poate scopurile sunt diferite, dar Dumnezeu, daca a creat totul atunci ESTE peste tot, indiferent ce-am crede noi.

Pana la urma e mai normal sa se arate pacatosului sau necredinciosului, ca astia au nevoie mai mare de mantuire. Si-apoi oricum ar fi respectivul, schiop, chior, betiv, hot, drogat, homosexual, ucigas s.a.m.d., Iisus nu s-ar sfii sa stea de vorba cu el, sa-l intrebe, de exemplu, ce mai face.

Pentru ca daca Dumnezeu isi iubeste creatia, o iubeste pe toata, asa cum e, cu defecte si calitati.

In concluzie, da, Dumnezeu intra in discoteca, intra si in locuri mai pline de pacat. Intra peste tot.

Tocmai, conștientizând omniprezența lui Dumnezeu, atitudinea ta , este de neânțeles și nu-ți justifică lipsa de simțire. Poți fi mai reținut , măcar, ținând cont că te afli pe un site Ortodox. E bine a învăța din greșelile trecutului și a nu le mai repeta !

costel 03.09.2009 18:41:16

In psalmul de la Vecernie se spune: daca vei lua Duhul Tau, toate in tarana se vor preface. Deci, fara prezenta lui Dumnezeu, nimic nu poate sa existe. Dar Dumnezeu nu este prezent intr-un ucigas ca acesta sa ucida, etc Iar daca a stat de vorba cu ei, nu a facut asta pentru a-i felicita fata de cum isi duc viata, ci sa-i trezeasca la o alta viata.

Sigur, Dumnezeu este prezent si in cei din discoteca, dar nu ca semn ca ii vrea neincetat acolo, ci ca semn ca-i vrea vesnic ca parteneri de dialog. Din nefericire, multi din cei prezenti in discoteca stau spatele la Dumnezeu si asta face imposibila comuniunea vesnica cu El.

Fani71 03.09.2009 19:40:16

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163857)

Cred ca ai dreptate.

crni_72 04.09.2009 02:30:16

Doamne Ajuta!

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 132205)
"- Parinte, este rau a merge la discoteca?
- Daca si acolo te poti ruga si nu te tulburi intru nimic, nu este pacat sa mergi. Oare nu este si acolo Dumnezeu?!"

Mi'a ramas in minte acest minunat raspuns. Nu de putine ori ma lovesc de niste raspunsuri pe care le simt straine de Ortodoxie, insa nu sunt in masura sa sustin un raspuns ca norma ultima. Cred insa ca nu este pacat a merge acolo, ci pacat este doar a te desparti de Dumnezeu. Prin urmare, masura fiecaruia poate sa ii dea voie sau nu sa mearga in astfel de locuri.

Discoteca si cluburile de muzica. Voi cum vedeti lucrurile?

Se stie clar ce fel de oameni[copii tineri] merg la discoteca:droguri,tutun,alcol etc si sambata dupa vecernie sa ne ferim de tot lucrul rau,parca asa am gasit eu in cartea besericeasca undeva scris.Da este pacat de a te despartide dumnezeu asta e clar dar daca esti un crestin adevarat alegi si tu sa zicem duminica dupa amiaza mergi la o cofetarie si nu unde se savirseste pacatul[discoteca] deoarece discotecile de azi nu mai sint din ani 80 cu muzica care se asculta siazi si nu erau droguri si alte prostii la noi in tara,si o fata serioasa nu merge la discoteca sa danseze mai goala si sa se uite toata lumea la ea.Parerea mea este ca discotecile si cluburile unde sint atatea care distrug sufletul omului nu este ceva crestin.Poate mersul in vacanta,muzei,parcuri,munte,manastiri,facerea de bine etc,Doamne Ajuta!

moshu 04.09.2009 04:10:34

Vreau sa imi spun si eu parerea, sper ca o formulez decenta, pentru ca, spun deschis, atat de mult controversatul titlu al topicului m-a impulsionat sa dau un raspuns mai mult batjocoritor. Banuiesc, windorine, ca nu asta era efectul scontat. In fine, daca mintea ta "il intelege", sper ca si mintea mea il va intelege si voi fi decent.

Nu poti da un raspuns obiectiv la aceasta intrebare. Iar raspunsul meu subiectiv ca e ca nu. Iisus nu e in discoteca. Voi in ce spatiu astral traiti? Mie nu mi s-a parut niciodata ca Iisus ar fi in discoteca sau in vreun alt loc de distractie de gen unde se gaseste alcool si bautura. Probabil o fi din cauza reflectoarelor. Intr-adevar, e pacat sa te desparti de Dumnezeu, insa ce inseamna atunci discoteca? Eu, de exemplu, cand mergeam la discoteca fumam, ma imbatam, si aratam la altii laudandu-ma cat de cool sunt si etc. Si eu sunt cuminte. Dar aia care se drogheaza? In mod sigur, discoteca nu este pentru rugaciune. Probabil de aceea a raspuns asa duhovnicul acela, "daca te poti ruga" nu este pacat sa mergi. Dar te poti ruga? Lumea merge acolo sa se roage? Nu tocmai imposibilitatea asta voia duhovnicul sa accentueze? Si in mod sigur nu cred ca preotul a spus tanarului asta pentru ca l-a vazut cu duhul ca indiferent de ce ii va spune va continua sa mearga la biserica. Si atunci a incercat sa amortizeze cumva raspunsul, sa faca un compromis. Pai eu cred ca daca Iisus e adevarul, si vorbeste prin duhovnici, atunci spune adevarul, nu ma abureste.

Un alt aspect e cel a omniprezentei. Evident, Dumnezeu e omniprezent. Dar sunt dintre voi care nu pun in calcul e si atotputernicia Lui. Daca e atotputernic, atunci poate sa... nu fie omniprezent? Iar in lipsa Lui, sa fie acolo, asa cum e in lipsa luminii, intunericul? Nu stiu. Dar stiu ca Dumnezeu nu e omniprezent intr-un mod in care il intelegem noi. Daca ar fi omniprezent in logica noastra, atunci el s-ar regasi in fiecare animal, piatra, copac, am da in panteism, s-ar regasi in fiecare ritual satanic, am da in satanism. Dumnezeu se regaseste intr-o conducta de canalizare? Dumnezeu se regaseste in sufletul aceluia care il refuza si face pacate de moarte, asa cum sunt satanistii? Se gaseste cumva prin bordeluri si carciumi, atunci cand oamenii aleg de buna voie sa stea acolo? Nu cred in aceasta omniprezenta. Cred, insa, ca in sufletul omului e acea constiinta, adica vocea lui Dumnezeu in mintea omului (Duhul Sfant), care, in mod evident e cu tine tot timpul, si in mijlocul bauturii, drogurilor, muzicii te mustra. Si atunci e momentul in care iti vei dovedi iubirea fata de El.

Sunt de acord cum a spus un user:

Citat:

Nu inteleg cum poti sa intrebi daca merge Dumnezeu la discoteca.Parca Dumnezeu e un prieten de al tau si se opreste la usa discotecii...
Citat:

Ceea ce imi doresc aceasta este: Cel ce este crestin si vietuieste in Biserica sa stie ca acolo nu sunt diavoli, ci oameni iubiti de Dumnezeu, pe care trebuie sa ii privim si noi cu dragoste. Iar cel ce nu este crestin sa stie ca si acolo este Dumnezeu, si nu doar in biserica sau in manastire; sa stie ca in timp ce el petrece printre cele de acolo, Dumnezeu nu a renuntat la a'l iubi si a fi langa el.
La asa ceva pot sa il indemn pe respectivul user sa aleaga discoteca in locul bisericii, daca tot e acolo Dumnezeu si sunt oameni iubiti de El. Sper sa nu se imbete prea tare.

Citat:

Sora mea a dorit sa petreaca revelionul impreuna cu un grup de prieteni. Pentru a incapea toti si pentru a nu avea bataia de cap a unei petreceri in casa, au ales un club. Cand au platit locurile, au intrat in camera cu pricina (chitante, registre) si mi'au spus si mie ca au ramas surprinsi gasind acolo unele dintre cele mai frumoase icoane (Hristos din Sinai si altele asemenea).
Iar la asta, ca si crestin, ma declar jignit ca intr-un local se gasesc icoane.

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 138047)
Si ce cere Dumnezeu?Cel mai simplu si usor lucru care se poate indeplini .

Frate, daca e asa de usor atunci eu de ce nu sunt in loja I a raiului? Pentru ca tocmai, este cel mai greu lucru care poate fi indeplinit. Pentru ca iubirea de Dumnezeu nu are limite, si pentru ca spunand asta subestimezi diabolul.

In concluzie, vreau sa spun ca tinerii sunt o problema complexa. Nu poti sa generalizezi, nu poti sa privesti lucrurile in alb si negru. Sa spui deschis ca discoteca e locul diavolului sau sa spui ca Iisus e chiar acolo, langa platane face scratch. Nu poti sa spui nici ca fiecare are echilibrul lui, ca atunci am declara preotii (stiti la care fac referire) care au intretinut relatii poponare ca sunt puri, din cauza ravnei lor duhovnicesti care balanseaza pacatul asta. Deci nu poti sa fii nici la obiect, nici superficial. Si adevarul asta este. Ca nu te prea poti intelege cu tinerii. Ce ramane de facut, e sa asteptam sa se maturizeze :24: Caci cine a incercat sa comunice cu ei a ajuns la articole pline de ineptii, si sa nu va suparati, dar pur si simplu penale si ridicole, de te umfla rasul, articole de genul link-urilor care le-ati dat. Chiar daca sunt scrise de oameni inteligenti si sporiti. Sa citez? :1:

Citat:

Te urmeaza chiar si in zgomotul discotecii, in ciuda blandetii Sale. Mereu are grija sa nu-L vezi. Stie ca daca L-ai vedea, te-ai simti stingherit si nu ai mai dansa asa cum vrei tu. Astfel, Hristos se ascunde printr-un colt de discoteca si te priveste cu drag de acolo.
Citat:

Cat despre orele petrecute cu gasca de amici prin jurul blocului, niciodata nu L-ai luat si pe Hristos cu tine.
Citat:

Cineva care si-ar dori sa-ti fie Prieten, dar care nu-ti va da niciodata add pe mess.
Pentru mine, oamenii maturi care incerc sa comunice intr-un stil "da gasca pa sistem" mi se pare extrem de jenant si penibil. Daca ai incerca sa vorbesti unui copil mai mic asa, care inca nu cunoaste binele de rau, ar ajunge sa creada ca Dumnezeu e o gluma. Ca pe Dumnezeu poti sa il gasesti si in jocurile pe calculator, si in discoteci etc.

Nu propun nici o solutie, insa spun un lucru memorabil (pentru mine cel putin) ce l-am auzit intr-o predica: bunul-simt. E doar un cuvant compus, poate va asteptati la luuungi fraze cand am spus ca l-am auzit intr-o predica. Dar e doar un cuvant, si il las asa, pentru ca e suficient. Parerea mea. Parerea mea e ca daca incerci sa privesti cu bun-simt discoteca si cluburile din zilele noastre ajungi la concluzia ca Iisus nu e acolo. Si ca daca incerci sa vb cu copchii tai sau cu alti tineri cuvincios despre Dumnezeu ai ajunge la rezultate mai bune decat daca i-ai pune "pe felie cu Dumnezeu". Ca omul daca are bun-simt nu pune icoane in localuri de petrecere. Ca tanarul daca are bun-simt se retrage din petrecere cand scapa de sub contral, in momentul cand il mustra constiinta. Si ca nu pune nume rocambolesti la topicuri pe forumuri crestine. Si nu raspunde ca si-ar aprinde tigara de marijuana in fata Lui. Si nu declara ca l-a vazut pe Iisus in discoteca. Cel putin, dupa ce isi iese din efectul LSD, care l-a stimulat la show-ul de strip-tease. Si nu e atat de smintit sau idiot sa declare ca dicoteca e ceva bun si ca uite, il gasim si pe Dumnezeu acolo. Si cate si mai cate.

edit: si poate ca daca ar fi atat de simtit nu ar fi folosit asa cuvinte grele ce le-am folosit eu in postul asta. Va rog sa ma iertati la cei la care am facut aluzie, inca o data spun ca e doar parerea mea, e ceva subiectiv si impersonal. nu v-am criticat pe voi, am criticat doar, in conceptia mea, ideea de a-L gasi pe Iisus la discoteca. Mi-ar fi placut o atacare a problemei mult mai traditionala, mai plina de reguli, "batraneasca", ca sa intelegeti...

orthodoxia.i.thanatos 04.09.2009 04:49:42

Citat:

- Daca si acolo te poti ruga si nu te tulburi intru nimic, nu este pacat sa mergi. Oare nu este si acolo Dumnezeu?!"

Mi'a ramas in minte acest minunat raspuns. Nu de putine ori ma lovesc de niste raspunsuri pe care le simt straine de Ortodoxie, insa nu sunt in masura sa sustin un raspuns ca norma ultima. Cred insa ca nu este pacat a merge acolo, ci pacat este doar a te desparti de Dumnezeu. Prin urmare, masura fiecaruia poate sa ii dea voie sau nu sa mearga in astfel de locuri.

Iata ce spune Canonul LIII al Consiliului de la Laodicea:
Nu se cuvine ca creștinii, mergând la nunți, să joace sau să sară, ci să mănânce sau sa dejuneze cuviincios, precum se cuvine creștinilor.

Dupa cum se vede, Sfintii Parintii nu interzic dansul, dar ne recomanda sa ne tinem deoparte. Nunta este o obligatie sociala, balul sau discoteca in nici un caz.

windorin 04.09.2009 09:31:55

Citat:

În prealabil postat de crni_72 (Post 163974)
Parerea mea este ca discotecile si cluburile unde sint atatea care distrug sufletul omului nu este ceva crestin.
Poate mersul in vacanta,muzei,parcuri,munte,manastiri,facerea de bine etc,Doamne Ajuta!

Sunt de acord cu tine. Spuneam doar ca nu trebuie sa privim cu rautate sau "precum Fiul cel mare, care a ramas acasa", pe cei ce inca nu au apucat sa iasa din acele locuri intristatoare.

Topicul acesta l'am deschis din mahnirea de a vedea rautatea, aproape ura, celor numiti "fii ai Bisericii", fata de cei ce inca nu au ajuns in Biserica. Trebuie sa ne fie mila de toti, caci Dumnezeu Tatal pe toti ii are drept fii, iar Dumnezeu Fiul, pe toti ii are drept frati, alaturi de care si sta, sprerand ca odata odata sa ii auda glasul iubitor.

windorin 04.09.2009 09:52:01

Citat:

În prealabil postat de moshu (Post 163978)
Iisus nu e in discoteca. Voi in ce spatiu astral traiti? Mie nu mi s-a parut niciodata ca Iisus ar fi in discoteca sau in vreun alt loc de distractie de gen unde se gaseste alcool si bautura. (...) In mod sigur, discoteca nu este pentru rugaciune. (...) Un alt aspect e cel a omniprezentei. Evident, Dumnezeu e omniprezent. Dar sunt dintre voi care nu pun in calcul e si atotputernicia Lui. Daca e atotputernic, atunci poate sa... nu fie omniprezent? Iar in lipsa Lui, sa fie acolo, asa cum e in lipsa luminii, intunericul? Nu stiu. Dar stiu ca Dumnezeu nu e omniprezent intr-un mod in care il intelegem noi. Daca ar fi omniprezent in logica noastra, atunci el s-ar regasi in fiecare animal, piatra, copac, am da in panteism, s-ar regasi in fiecare ritual satanic, am da in satanism. Dumnezeu se regaseste intr-o conducta de canalizare? Dumnezeu se regaseste in sufletul aceluia care il refuza si face pacate de moarte, asa cum sunt satanistii? Se gaseste cumva prin bordeluri si carciumi, atunci cand oamenii aleg de buna voie sa stea acolo? Nu cred in aceasta omniprezenta. (...) La asa ceva pot sa il indemn pe respectivul user sa aleaga discoteca in locul bisericii, daca tot e acolo Dumnezeu si sunt oameni iubiti de El. Sper sa nu se imbete prea tare.

Iarta'ma pentru faptul de a te fi mahnit randurile mele.

Nadajduiesc insa ca cele gandite de mine sa nu fie nici cadere din dreapta credinta, nici incredere prea mare in iubirea lui Dumnezeu. Sunt constient ca Domnul si pedepseste si mustra si rasplateste, insa este o vreme pentru toate.

Daca noi credem ca uraciunea unui loc (discoteca, bar, satanism) il alunga de acolo pe Hristos, ar insemna ca curatenia nu poate sta la un loc cu murdaria, fara a se murdari si ea. Si nu este chiar asa. Curatenia nu poate fi murdarita, de orisicat rau ar fi inconjurata. Biserica nu este atinsa intru nimic de pacatosenia celor mai multi dintre noi. Si multi nu merg la Biserica spre a se mantui, ci doar dintr'o obisnuinta, ca asa e bine sau din rusine.

Da, discoteca nu e pentru rugaciune. Dar e un loc unde sufletul isi poate da seama ca toate sunt desertaciuni, unde se poate simti singur, teribil de singur. Iar daca in acele momente de crunta constientizare a singuratatii, in pofida multimii de oameni, de fata ar fi doar diavolul, acel suflet se va indrepta cu siguranta spre sinucidere, ori ceva de gen. Dar daca si Hristos este aproape de acela, precum si este, ii va veni in ajutor.

Ma intreb: daca Parintii din Pateric mergeau in bordeluri, fara nici o ezitare, se intalneau cu desfrantatele si, facandu'si canonul de rugaciune, la plecare, acelea plecau cu ei, cerandu'le sa le duca la o manastire de maici... oare nu ar face aceasta Insusi Hristos, care doreste mantuirea tuturor, mai mult decat cel mai mare sfant de pe pamant.

Incercam sa spun doar atat: Hristos nu il paraseste niciodata pe om, chiar daca omul nu vrea sa auda de Hristos. Hristos are o dragoste insistenta, insa ascunsa. Pana ce omul nu va voi sa priveasca de bunavoie spre El, Hristos nu isi va face simtita prezenta.

lorena29 04.09.2009 10:04:04

Pai, haideti sa analizam putin raspunsul parintelui.. "Daca si acolo te poti ruga si nu te tulburi intru nimic, nu este pacat sa mergi. Oare nu este si acolo Dumnezeu?!"
1.Te poti ruga intr-o discoteca? Poti.. dar nu ptr asta te duci acolo, nu..?
2. "si nu te tulburi intru nimic.." Cum sa nu te tulburi cu boxele care iti urla in cap... cu fumul de tigara pe care il tai cu cutitul si fetele imbracate provocator care te imbie la un dans...
Asadar.. raspundeti-va singuri acum, este de folos sa mergi la discoteca sau nu..?

orthodoxia.i.thanatos 05.09.2009 01:00:29

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 163999)
Daca noi credem ca uraciunea unui loc (discoteca, bar, satanism) il alunga de acolo pe Hristos, ar insemna ca curatenia nu poate sta la un loc cu murdaria, fara a se murdari si ea. Si nu este chiar asa. Curatenia nu poate fi murdarita, de orisicat rau ar fi inconjurata. Biserica nu este atinsa intru nimic de pacatosenia celor mai multi dintre noi. Si multi nu merg la Biserica spre a se mantui, ci doar dintr'o obisnuinta, ca asa e bine sau din rusine.

Cred ca definesti Biserica intr-un mod mult prea larg. Cei cazuti in pacat nu mai fac parte din Biserica pentru ca ea este a sfintilor. Ca oameni sintem slabi, pacatuim si ne indepartam de Dumnezeu, iesind, astfel, din Biserica. Ne pocaim si intram din nou primind iertarea de la Dumnezeu. La fel, nu toti care intra in biserica sint si fii Bisericii.

Un loc curat nu-i niciodata si murdar. Cind mizeria se pune peste ceea ce a fost curat, aceea se spurca. Cristos intra oriunde, dar numai chemat prin rugaciune: “Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor.” (Matei 18:20). La discoteca absolut nimeni nu se aduna in numele lui Dumnezeu.
Citat:

În prealabil postat de windorin
Da, discoteca nu e pentru rugaciune. Dar e un loc unde sufletul isi poate da seama ca toate sunt desertaciuni, unde se poate simti singur, teribil de singur. Iar daca in acele momente de crunta constientizare a singuratatii, in pofida multimii de oameni, de fata ar fi doar diavolul, acel suflet se va indrepta cu siguranta spre sinucidere, ori ceva de gen. Dar daca si Hristos este aproape de acela, precum si este, ii va veni in ajutor.

Imi pare rau, asa ceva nu prea se intimpla nici in romane. La desertaciunile vietii reflectezi doar in singuratate, departe de ispita. Discoteca chiar nu-i un loc care sa te indemne la nici un fel de meditatie, ci la traire carnala. Desigur, Dumnezeu vede totul si te poate apara chiar si acolo prin ingerii lui.
Citat:

În prealabil postat de windorin
]Ma intreb: daca Parintii din Pateric mergeau in bordeluri, fara nici o ezitare, se intalneau cu desfrantatele si, facandu'si canonul de rugaciune, la plecare, acelea plecau cu ei, cerandu'le sa le duca la o manastire de maici... oare nu ar face aceasta Insusi Hristos, care doreste mantuirea tuturor, mai mult decat cel mai mare sfant de pe pamant.

Cred ca exprimarea nu-i prea fericita…

Daca Iisus era si in bordel, ce rost mai era ca parintii sa intre acolo? Oare n-au facut-o ca sa le aduca pe pacatoase la Iisus?

320686 05.09.2009 03:50:25

Citat:

In Discoteca cel mai mult lucreaza Diavolul nu Dumnezeu. Si eu am fost in Discoteca si sa stii ca am vazut si violenta in Discoteci. Asa ca ai grija.

VladCat 02.03.2010 00:46:23

Citat:

În prealabil postat de Caroline_37 (Post 132938)
Dumnezeu este unul singur dar oamenii aleg sa se roage si sa stea de vorba cu El in diferite forme. Important este sa fim credinciosi lui Dumnezeu si sa scultam de El.

http://www.everystudent.ro/a/cunoasterea.html

Dumnezeu te iubește și are un plan minunat cu viața ta

siteul "este construit de o organizație creștină interconfesională".........interconfesional=FUGI SI NU TE MAI UITA INAPOI INDIFERENT CAT DE CORECTE TI SE PAR LUCRURILE SCRISE ACOLO.....nu e vorba de faptul ca sunt eu un exagerat sau speriat de bombe...crede-ma

Zalmoxis_Nemuritorul 02.03.2010 17:06:11

Citat:

În prealabil postat de lorena29 (Post 164002)
Pai, haideti sa analizam putin raspunsul parintelui.. "Daca si acolo te poti ruga si nu te tulburi intru nimic, nu este pacat sa mergi. Oare nu este si acolo Dumnezeu?!"
1.Te poti ruga intr-o discoteca? Poti.. dar nu ptr asta te duci acolo, nu..?
2. "si nu te tulburi intru nimic.." Cum sa nu te tulburi cu boxele care iti urla in cap... cu fumul de tigara pe care il tai cu cutitul si fetele imbracate provocator care te imbie la un dans...
Asadar.. raspundeti-va singuri acum, este de folos sa mergi la discoteca sau nu..?

Parerea mea sincera e ca merita sa te duci in discoteca, mai ales in cluburile celebre "de noapte" la petreceri. Daca rezisti la muzica infernala, la fum, la mirosurile de spray, alcool, etc...

O sa iti lumineze sufletul intr-un mod neasteptat. Mergi si aseaza-te la o masa si priveste. O sa intelegi ce inseamna termenii altminterea abstracti mentionati pe aici si incadrati in categoria pacatelor, o sa vezi toate acestea in formele lor cele mai pure si cele mai explicite. Un spectacol aparte sunt "animatoarele" si "bodyguarzii", categorii absolut fascinante care te vor ajuta sa pricepi cum un om, prin alegerile sale si prin maniera de comportament poate sa devina brusc o bruta instictuala de tip "gorila" sau "mistret". si daca rezisti pana la ore mai tarzii s-ar putea sa suprinzi si tineri si tinere cazuti pe jos si alcoolizati, sau care isi "varsa" sufletul prin chiuvetele din baie. Nu este cu totul exclus sa vezi si alte lucruri in baie.

Vei intelege ce inseamna decadenta si animalizarea spiritului uman si a societatii. O sa te mire pana unde se poate ajunge...

vlad90 02.03.2010 17:10:50

Discoteca=un loc dracesc.

Marius22 02.03.2010 17:51:30

Cu siguranta Dumnezeu merge la discoteca. Unde "nu merge" El? Nu exclud posibilitatea de a-L intalni chiar si acolo unde ne asteptam mai putin.

costel 02.03.2010 18:04:55

Acum sa nu cadem in derizoriu si sa afirmam - mergem la discoteca pentru a-L intalni pe Dumnezeu. Daca avem pofta de a-L intalni, in Biserica avem toate conditiile de a realiza acest lucru. Sigur, nu doar in Biserica poate fi intalnit, dar e mai sigur aici.

Evident ca nu e loc in care Dumnezeu sa nu fie prezent. Daca Dumnezeu este prezent si in iad, oare nu este prezent si in discoteca? Chiar trebuie sa ni se aminteasca mereu ca daca Dumnezeu nu ar fi prezent, toate s-ar preface in tarana potrivit psalmistului?

Seraphim7 02.03.2010 18:07:57

Ce zice sf.Aps.Pavel,,Toate imi sunt lasate dar nu toate imi sunt de folos,toate le stapanesc dar nu ma voi lasa biruit de nici una''.Poti sa stai langa foc si sa nu te arzi.Acuma sa analizam ce sa caute un crestin la o discoteca,acuma imi veti spune ca discotecile sunt pline de crestini,eu va completez si zic pseudocrestini,un crestin adevarat nu are ce cauta la adunarea dracilor,la liturghia adusa satanei,tamaiata cu fum de tigara,jertfita cu alcool,copletata cu imne manelistice ,intonate cu house,complletate cu rock si desvarsite cu dansul pe ritmuri ametitoare si ametite de alcool.

sofiaiuga 02.03.2010 18:44:12

cartea RUGACIUNI CATRE TINERI,de monahul NEOFIT

Recomand tuturor cu caldura de citit aceasta carte cafre este scrisa de un tinar monah care a fost dascal ,si care are un capitol intitulat CUM SE MOARE IN DISCOTECI .Este ,,va asigur cel mai complet si complex raspuns la toate comentariile pe care le+am citit aci pe topicul acesta!

geo.nektarios 02.03.2010 18:52:38

Discoteca este GURA IADULUI! spune hotarat Pr.Teofil Părăian.
Iar Hristos nu sta acolo unde este necuratie!

Partea cu Hristos este prietenul curvelor, inseamna cu totul altceva: Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu! Sf.Ioan de Kronstadt era si el Prietenul golanilor de cartier! Si toti sfintii sunt prietenii oricui se intoarce la pocainta!

Acolo unde este locasul dracilor, nu poate fi locuinta lui Hristos!!! Unui loc destinat iadului, este nevoie de rugaciuni de curatire! Cum Sfintii Imparati Constantin si Elena (si nu numai) zideau Biserici peste capistile idolilor! Cum o faceau? Chemau si Patriarhul de facea rugaciuni de alungare a duhurilor rele din acel lor si de sfintire a acelui loc, ce va fi destinat Inchinarii lui Dumnezeu!

Mai bine in Tinda Raiului (Biserica) decat in Gura Iadului (discoteca)!!!

nobodyin 02.03.2010 20:20:06

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 218776)
Discoteca este GURA IADULUI! spune hotarat Pr.Teofil Părăian.
Iar Hristos nu sta acolo unde este necuratie!

Partea cu Hristos este prietenul curvelor, inseamna cu totul altceva: Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu! Sf.Ioan de Kronstadt era si el Prietenul golanilor de cartier! Si toti sfintii sunt prietenii oricui se intoarce la pocainta!

Acolo unde este locasul dracilor, nu poate fi locuinta lui Hristos!!! Unui loc destinat iadului, este nevoie de rugaciuni de curatire! Cum Sfintii Imparati Constantin si Elena (si nu numai) zideau Biserici peste capistile idolilor! Cum o faceau? Chemau si Patriarhul de facea rugaciuni de alungare a duhurilor rele din acel lor si de sfintire a acelui loc, ce va fi destinat Inchinarii lui Dumnezeu!

Mai bine in Tinda Raiului (Biserica) decat in Gura Iadului (discoteca)!!!

DA,probabil ca fratele Windorin nu a vazut inca destule!!!HAI ca iti spun eu ceva frate WINDORIN: CENTRUL AMSTERDAMUL-ui:1.CATREDALA transformata in DISCOTECA,numele ei:PARADISO.In locul ALTARULUI ,DJ-ul,in locul clopotului-boxele.2.club privat,nume:SINERS IN HEAVEN.Ringul de dans si barul inconjurat de statui cu DOMNUL si MAICA DOMNULUI, peretii pictati cu (nu pot sa scriu),unde mai pui si asa zisele ''camere negre"-ce se intimpla in acele camere?SODOMA SI GOMORA!!!Pe vremea aceea eram foarte tanar si nu aveam nici o legatura cu Biserica,iar credinta mea era cam de 1% dar,credema frate ca M-AM INGROZIT!!! Vezi tu,la noi inca nu s-a ajuns la asemenea NEBUNII dar,se va ajunge,si atunci cu SIGURANTA ITI VEI SCHIMBA PAREREA!!! VA ROG SA MA IERTATI CA AM SCRIS ACESTE CUVINTE AICI!!!

georgeval 02.03.2010 21:19:54

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 132286)
Parintele s'a referit in primul rand la dragostea lui Dumnezeu, care nu lipseste in nici un loc. Indraznesc sa spun chiar ca este mai prezenta (nu cantitativ, ci din punct de vedere al atentiei) in locurile aparent rupte de orice buna cuviinta. Dumnezeu este mai iubitor fata de cei aflati intr'un bordel sau intr'o carciuma, caci aceia au nevoie mai ales de dragostea si iertarea lui, iar nu "cei drepti", care stau in Biserica si se chinuie sa se suporte unul pe celalalt.

Sa ne gandim la pilda Fiului Risipitor. Tatal ii iubea in aceeasi masura pa amandoi fiii Sai, insa fata de care isi manifesta dragostea intr'un mod covarsitor? Oare nu fata de Fiul cel Risipitor?! Mi'a ramas in minte, dintr'o predica, imaginea cu Tatal care sta la poarta, tot uitandu'se spre "tara straina" in care plecase Fiul cel mic. Se uita zilnic spre drumul acela, caci in ziua venirii Fiului Risipitor, Tatal ii vede inca de departe.

Dumnezeu merge des in discoteca. De fapt, El nu pleaca niciodata de acolo. El este cel care tine acel loc, El este cel care potoleste mania pornita pe acolo, El este cel care urmareste o inima ce cauta alinare, El este cel care este gata sa'I prinda in brate pe cei care pica acolo. Si sa nu uitam ca atatia ingeri pazitori sunt tarati acolo. Chiar si acolo ei lucreaza, dupa cum prind receptivitatea omului.

Daca a intrat in casa lui Zaheu vamesul, a coborat la iad, Dumnezeu nu este strain de discoteca, este iubitor de cei care ratacesc dar scarbit de pacatele lor. Un exemplu minunat ni-l ofera Sfantul Maxim "daca soarele lumineaza un loc intinat inseamna ca s-a intinat si el??" Cu siguranta ca prin aceasta postare am produs sminteala.

windorin 03.03.2010 09:52:23

Citat:

În prealabil postat de Zalmoxis_Nemuritorul (Post 218728)
Mergi si aseaza-te la o masa si priveste. O sa intelegi ce inseamna termenii altminterea abstracti mentionati pe aici si incadrati in categoria pacatelor, o sa vezi toate acestea in formele lor cele mai pure si cele mai explicite. Un spectacol aparte sunt "animatoarele" si "bodyguarzii", categorii absolut fascinante care te vor ajuta sa pricepi cum un om, prin alegerile sale si prin maniera de comportament poate sa devina brusc o bruta instictuala de tip "gorila" sau "mistret". si daca rezisti pana la ore mai tarzii s-ar putea sa suprinzi si tineri si tinere cazuti pe jos si alcoolizati, sau care isi "varsa" sufletul prin chiuvetele din baie. Nu este cu totul exclus sa vezi si alte lucruri in baie. Vei intelege ce inseamna decadenta si animalizarea spiritului uman si a societatii. O sa te mire pana unde se poate ajunge.

Da, este trista aceasta realitate. Nu toti o pot duce si nu toti se pot folosi de ea.
Uneori insa este nevoie de a o privi drept in fata si a ne speria de o prea mare incredere in noi, vazand unde se poate ajunge.

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 218751)
Cu siguranta Dumnezeu merge la discoteca. Unde "nu merge" El?!
Nu exclud posibilitatea de a-L intalni chiar si acolo unde ne asteptam mai putin.

Asa este, frate Marius. Ma mir si eu uneori unde poate fi gasit Dumnezeu.
E posibil ca tocmai asta sa fie lucrarea lui cea mai minunata, anume sa se faca simtit in cele mai decazute locuri si in cei mai cazuti oameni.

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 218759)
Acum sa nu cadem in derizoriu si sa afirmam - mergem la discoteca pentru a-L intalni pe Dumnezeu. Daca avem pofta de a-L intalni, in Biserica avem toate conditiile de a realiza acest lucru. Sigur, nu doar in Biserica poate fi intalnit, dar e mai sigur aici.

Evident ca nu e loc in care Dumnezeu sa nu fie prezent. Daca Dumnezeu este prezent si in iad, oare nu este prezent si in discoteca? Chiar trebuie sa ni se aminteasca mereu ca daca Dumnezeu nu ar fi prezent, toate s-ar preface in tarana potrivit psalmistului?

Asa este, cine il cauta pe Dumnezeu cu siguranta nu va merge intr'o discoteca.
Si doar un mandru ar merge acolo spre a "ridica" suflete cazute si a le scoate la lumina.
Este o chemare a lui Dumnezeu (mare) in cei care pot face aceasta. Nu o fac ei de capul lor.
Insa... Dumnezeu este si acolo, deci acolo nu este iad, nu sunt diavoli... ci oameni rataciti, inselati si singuri.

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 218838)
Daca a intrat in casa lui Zaheu vamesul, a coborat la iad, Dumnezeu nu este strain de discoteca, este iubitor de cei care ratacesc dar scarbit de pacatele lor. Un exemplu minunat ni-l ofera Sfantul Maxim "daca soarele lumineaza un loc intinat inseamna ca s-a intinat si el??" Cu siguranta ca prin aceasta postare am produs sminteala.

Pe mine nu m'ai smintit. Ai dreptate si ai inteles perfect ce am incercat sa spun si eu, pana aici.

Cand Hristos spunea iudeilor ca "vamesii si desfranatele vor mosteni Imparatia inaintea lor" tocmai la asta se referea. La sansa cea minunata pe care o au aceia, de a se intoarce puternic intru pocainta si sfintenie, fata de ei, care zac in lene si mandrie, cum ca sunt "cei care stau acasa".

alexdu 03.03.2010 10:51:34

Citat:

În prealabil postat de peps (Post 132216)
App de acest subiect, am gasit candva un articol, pe care-l postez aici.
http://www.sfintiiarhangheli.ro/intrebare.php?iid=1577

multumim pentru link, am gasit multe lucruri interesante aici

alexdu 03.03.2010 11:08:01

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 218762)
Ce zice sf.Aps.Pavel,,Toate imi sunt lasate dar nu toate imi sunt de folos,toate le stapanesc dar nu ma voi lasa biruit de nici una''.Poti sa stai langa foc si sa nu te arzi.Acuma sa analizam ce sa caute un crestin la o discoteca,acuma imi veti spune ca discotecile sunt pline de crestini,eu va completez si zic pseudocrestini,un crestin adevarat nu are ce cauta la adunarea dracilor,la liturghia adusa satanei,tamaiata cu fum de tigara,jertfita cu alcool,copletata cu imne manelistice ,intonate cu house,complletate cu rock si desvarsite cu dansul pe ritmuri ametitoare si ametite de alcool.

Sunt de acord cu tine. Din discoteca nu ai nimic de invatat. Acolo sunt numai lucruri rele si daca te duci la discoteca mai rau i-ti faci pentru ca acolo sunt ispite. Te duci la discoteca si vezi ca toata lumea bea si fumeaza asa ca vrei sa incerci si tu. Sa nu mai zic de drogurile care se vand in discoteci. Mai sunt si animatoarele si fetele mai mult dezbracate care danseaza si i-ti fug ochii si mintea.

Spuneti si voi lucruri bune care le gasesti in discoteca daca puteti? In discoteca uiti de Dumnezeu. Spuneti-mi careva care se duce in discoteca daca se gandeste la Dumnezeu.

Sa zicem ca te duci sambata seara la discoteca si stai pana dimineata, duminica dimineata nu mai ai putere sa te duci si la biserica.

Daca ar fi sa alegi intre discoteca si biserica, care se suprapun oarecum sambata seara-duminica diineata, voi ce a-ti alege?

costel 03.03.2010 11:56:51

Mai oameni buni, "windorin" a dorit sa sublinieze ca Dumnezeu este prezent pretutindeni, ca nu este doar undeva. Nu a deschis acest topic pentru a ne face o invitatie catre discoteca, uitand de Biserica. Asa ca nu vad rostul descrierii unei discoteci. Stim cu totii ce se petrece intr-o discoteca, dar putini stiu ca Dumnezeu este prezent si acolo unde noi credem ca este absent.

windorin 03.03.2010 12:08:10

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 219073)
Mai oameni buni, "windorin" a dorit sa sublinieze ca Dumnezeu este prezent pretutindeni, ca nu este doar undeva. Nu a deschis acest topic pentru a ne face o invitatie catre discoteca, uitand de Biserica. Asa ca nu vad rostul descrierii unei discoteci. Stim cu totii ce se petrece intr-o discoteca, dar putini stiu ca Dumnezeu este prezent si acolo unde noi credem ca este absent.

Cam asa este.
Ma doare atitudinea celor care lovesc fara mila in cei care merg la discoteca, asemeni "fratelui celui mare" impotriva "fiului risipitor".
Eu insumi nu merg la discoteca, asa ca nu caut sa apar un obicei personal. Doar ca omul ramane om, orice ar face.

Se cade sa nu vedem nici un loc proprietate a diavolului, oricat de rau famat ar fi.
Se cade sa nu vedem nici un om drept diavol sau definitiv pierdut, oricat de rea viata ar avea.

adrian010155 03.03.2010 16:20:23

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 219080)
Se cade sa nu vedem nici un loc proprietate a diavolului, oricat de rau famat ar fi.
Se cade sa nu vedem nici un om drept diavol sau definitiv pierdut, oricat de rea viata ar avea.

Da! Dumnezeu este singur stapanitor si proprietar a tot ce exista in creatia Sa. Nimeni alcineva nu are vreo proprietate in interiorul creatiei lui Dumnezeu. Unele locuri spurcate de diavol nu devin proprietatea acestuia. Cat despre oameni, in slaba noastra credinta suntem tentati sa-i judecam cu asprime pe cei ale caror defecte se vad, dar sunt altii ale caror defecte nu se vad desi sunt mult mai grave, iar acestia sunt laudati de lume. Indiferent de situatie omul este om, nu diavol. Cand Dumnezeu l-a facut pe om, diavolul exista demult.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:14:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.