![]() |
Gândul pregătirii de moarte este Mântuitor +
Deși ferită și liberă de orice păcat, m-am supus morții, pentru că moartea este singura cale de a ieși din lumea aceasta. N-a fost scutit nici Fiul meu : doar că pentru noi doi , moartea n-a fost o pedeapsă, ci numai o trecere in slava cerească. Eu nu eram in primejdie să mor de moarte rea, pentru că nu mai aveam in mine nici-o umbră de păcat. Cu toate acestea, m-am pregătit de moarte impodobindu-mă cu multe virtuți, pentru ca să am o slavă și mai mare. Intr-adevăr , eu mi-am dat sufletul in mâinile Fiului meu și nu după multă vreme, am fost ridicată și cu trupul la cer. Fiule, inainte de toate, pregătește-te de moarte. Intre toate lucrurile acestea este lucrul cel mai mare și mai insemnat și trebuie băgat in seamă, pentru că de moarte atârnă toată veșnicia. Nu ești sigur că vei sfârși cutare sau cutare lucru, insă știi sigur că vei muri. Și de ce trăiești așa de nepăsător, ca și cum ai mai avea multă vreme la indemâna ta și parcă ar trebui să mori in urma tuturor. Nu știi unde, când și in ce loc vei muri. In viață vezi altceva decât moartea ? Și pentru ce nu te pregătești bine, de vreme ce te poate apuca pe neașteptate ? Adesea auzi zicând , că aici sau acolo cineva a murit pe neașteptate, și pentru ce anâni oare atâta indreptarea vieții tale ?
<<< Va urma >>> |
Citat:
Nu este o moarte mai dulce ca și aceea la care se pregătește omul des, căci deși păcătos, prin durere și pocăință iți va fi dulce. Nu amâna să faci pocăința , pentru că nu se știe dacă in ceasul morții va fi timp să mai faci cel puțin un act de căință.. Mulți s-au intors la acest gând : In curând vom zice mormântului: " tu ești tatăl meu, iar pe viermi ii vom numi surorile noastre". Vei urî viața delicată și molatecă, de te vei gândi că in curând trupul tău se va împuți și va putrezi in mormânt. Atunci te vor uita toți cei cu care ai petrecut o viață veselă și păcătoasă și vor avea groază de trupul tău, pentru putoarea de nesuferit ce va ieși din carnea ta. Vor duce trupul tău putred la mormânt, și se vor ruga pentru sufletul tău, abia cei puțini, cărora le-ai făcut ceva bine in viața ta. Gândește-te bine, mai mult decât la orice, că vei merge in veșnicie și nu te vei mai intoarce niciodată. Acesta este un gând mântuitor pentru toți, dar mai ales pentru cei lipiți de pământ. Mare adevăr este că omul lumii nu ințelege și zice că acest gând al morții, aduce intristare peste măsură. Dar ce-i folosește că face de toate, dar va uita de moarte, dacă moare mai iute decât crede el ? <<< Va urma >>> |
Citat:
Caută să fii așa precum ai vrea să fii in ceasul morții și ceea ce ai vrea să faci atunci, fă chiar acum. Fericită este moartea celor drepți ! Dar cât de grozavă este moartea celor răi ! Ai văzut-o și pe una și pe alta pe Muntele Calvar. Urmează virtuțile mele, ascultă de sfaturile mele și nu te vei teme de moarte. Voi veni atunci la tine, dacă mă asculți acum și vei fi sluga mea credincioasă. Te voi ajuta in lupta cea mare , te voi mângâia in acea zi grozavă in care toată lumea te va părăsi și tu vei inchide ochii murind. Atunci vei vedea ceea ce inseamnă a mă avea ca Mama sfintei nădejdi, când vei zice cu Sfinții : Bine ați venit, Ingerilor sfinți ai Dumnezeului meu ! Nu te voi părăsi, dar, Urmează-mă pe mine ! |
Chipul Maicii Domnului +
Pentru că mulți cinstitori ai Maicii Domnului doresc să știe cât mai multe despre viața cea fără de prihană, despre chipul și caracterul , despre petrecerea Maicii Domnului, după predaniile cele mai vechi ale scriitorilor, iată câteva amănunte din viața cea sfântă a Preacuratei Fecioare Maria.
Ea petrecea in casa lui Iosif cel drept și sfânt in neâncetată rugăciune și hărnicie. Câte lucruri frumoase n-au ieșit din mâinile ei ! Vechile predanii ne spun că puțin inainte de a ieși din templul Domnului din Ierusalim, incepuse a se face o nouă catapeteasmă pentru Sfânta Sfintelor , lucru pe care a trebuit să-l facă șapte fecioare din neamul lui David, printre care a fost și fecioara Maria. Lazăr cel inviat din morți de Domnul Iisus, după patru zile , care a fost mai pe urmă episcop al Ciprului, a primit de la dânsa un omofor și un rând de mânecuțe lucrate de mâinile ei. Și Iacob, fratele ( văr ) Domnului, care a fost episcop prim al Ierusalimului, și Sfântul Ioan evanghelistul , precum și Marcu, făceau slujbă cu omofoare, mitre și mânecuțe, toate făcute de Maica Domnului, cu multă iscusință. Dar cea mai mare indeletnicire a Maicii Domnului a fost rugăciunea. Zi de zi se impodobea cu podoabele smereniei, ale răbdării , ale tăcerii, ale iubirii și ale neprihănirii. <<< Va urma >>> |
Citat:
Sfântul Apostol Ioan o vede imbrăcată in soare și incununată cu 12 stele cerești, având sub picioarele ei luna. Iar Proorocul David o vedea de-a dreapta lui Dumnezeu, imbrăcată in lumină și in haine prea infrumusețate. Sfântul Dionisie Areopagitul, la trei luni după ce s-a increștinat de către Apostolul Pavel, s-a invrednicit s-o vadă pe Maica Domnului așa :" Mărturisesc inaintea lui Dumnezeu, că imi părea cu neputință ca cineva afară de Dumnezeu să fie atâta de plin de frumusețe și de dumnezeiască putere și slavă și dar ! Nimeni din oameni nu poate să ințeleagă ceea ce am ințeles eu, când am văzut cu ochii mei pe cea mai frumoasă dintre toate femeile din lume și mai infrumusețată decât toate puterile cerești, pe Maica Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos , și mărturisesc inaintea oamenilor și a lui Dumnezeu care s-a născut dintr- însa , că dacă n-aș fi cunoscut pe Dumnezeu și luminata invățătură, atunci aș fi socotit-o pe Preasfânta Fecioară Maria ca pe insuși Dumnezeu ". <<< Va urma >>> |
Citat:
<<< Va urma >>> |
Citat:
Fecioara Maria nu avea o impodobire lumească ca a tuturor fecioarelor sau a femeilor lumești. Mâinile ei erau delicate și degetele erau lungi. Fața ei era foarte frumoasă și curată, fără increțituri sau riduri și nu avea nimic care să deranjeze privirea cuiva. Veșmintele ei erau lungi, capul ei era totdeauna acoperit cu un văl foarte smerit care atârna in jos. Fecioara Maria era imbrăcată intr-o dumnezeiască frumusețe plină de smerenie, in care se găseau cele mai frumoase trăsături ale ființelor cerești și nu se găsea la ea nimic dintru toate obiceiurile lumii acesteia.Graiul ei era plin de bunătate și incet, cu multă sfială și nimeni n-a văzut-o in viața ei strigând, sau cu voce tare și răstită vorbind, sau cu iuțime. Numai atunci a fost vocea ei mai tare când a plâns cu hohote și adânci suspine sub Crucea Calvarului Fiului ei preadulce și preaiubit , pe dealul Golgotei . |
A urma pe Maica Domnului este de mare folos !
Caută viața și o vei găsi. Eu sunt Maica vieții, pentru că L-am născut pe Acela care dă viață tuturor celor morți in Adam. Viața trupului , care se sfârșește cu moartea, iți va folosi puțin. Caută numai viața sufletului tău, care singură este scumpă și veșnică. Harul lui Dumnezeu este viața sufletului, fără el slăbești și mori.
Urmează virtuțile mele, pe care le-a sădit in mine harul Dumnezeiesc, și de care Arhanghelul Gavril m-a salutat că eram plină, pentru ca să fiu slăvită Maică a preabunului Dumnezeu. Pilda Fiului meu, desigur că este o lege indestulătoare pentru toți ; dar fiindcă sunt Maica creștinilor, și eu sunt pildă pentru ei. Fiule , să nu te indoiești de ocrotirea mea, dacă tu cauți să mă urmezi. Nimeni să nu creadă, că este cu adevărat evlavios fără de mine , dacă nu calcă pe urmele mele. Nici o rugăciune nu-mi este plăcută, dacă vine dintr-o inimă lipsită de virtuțile mele. Ști bine că eu pot toate pe lângă Dumnezeu, deoarece in cer eu stau alături de tronul Fiului meu. << Va urma >> |
Citat:
Mulți se amăgesc nădajduind ajutorul meu pentru că spun Acatiste și Paraclise și alte rugăciuni, pe când n-au nici urma virtuților mele. Imi fac greață cu geamătele lor , cei ce nu dau inapoi de la păcat. Fiule , urmează pe mama ta. Virtuțile Fiului meu strălucesc prin mine precum strălucesc razele soarelui printr-un cristal. Ascultă glasul meu și nu te indepărta de sfaturile mamei tale, și se va mângâia inima ta și sufletul tău se va bucura in comoara virtuților mele. |
Evlavia către Dreptul Iosif este evlavie către Maica Domnului
Eu am respectat pe dreptul Iosif, pe care mi l-a dat voința lui Dumnezeu de logodnic și ocrotitor. Aici n-a fost nimic trupesc, ci totul sufletesc, pentru că traiul nostru impreună a fost un triumf al curăției și al fecioriei. Lumea intreagă n-a văzut niciodată o minune mai mare ca feciorelnica noastră logodnă, săvârșită numai de Pronia lui Dumnezeu. Dumnezeu a voit ca să-mi asigure cinstea mea , și deoarece Fiul Său s-a zămislit in sânul meu, mi l-a dat pe dreptul Iosif de păzitor.
Noi am fost ca doi crini pururea curați și precum a fost in noi totdeauna adevărată sfințenie, in noi a fost la fel și intreaga feciorie. Iosif mi-a fost foarte credincios și , deși văzându-mă insărcinată, a voit să mă lase, n-a voit totuși să mă necinstească. El nu știa incă, că eu am devenit Maica lui Dumnezeu, dar un Inger din cer i-a descoperit indată. M-a condus cu credință in Egipt și a locuit intotdeauna cu mine in Nazaret. El a fost cel dintâi , care impreună cu mine s-a inchinat Mântuitorului lumii, cu o mare mângâiere a inimii sale in grajdul din Betleem. Mi-a câștigat pâinea prin munca mâinilor sale și prin sudoarea feței sale și m-a hrănit pe mine și pe Fiul meu Dumnezeiesc, pentru că el a fost purtătorul nostru de grijă. << Va urma >> |
Citat:
De te uiți la moartea lui, il vei vedea că a trecut-o in cea mai dulce liniște. Fiul meu și eu i-am fost alături, până când și-a dat sufletul in cea mai mare și mai desăvârșită pace. Eu îi ștergeam cu mâinile mele sudorile de moarte, și Iisus al meu ii inchise ochii ca intr-un somn dulce. Acum este cu noi in slava cea cerească, și ajută foarte mult in viață și in moarte pe cei ce-l iubesc pe el. Fiule, dacă ai vedea tronul lui in cer ! Dacă l-ai vedea inălțat in slava deasupra Ingerilor ! Nu trebuie să te indoiești de ajutorul lui de vei fi evlavios. Pentru a dobândi o moarte bună, repetă mereu : Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu celui Viu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, ajută-mă in ziua morții mele ! + |
Regina Păcii
O, Maică Fecioară Marie ! / Se-nchină popoarele ție / Și-n lacrimi fierbinți și suspine / Așeaptă-ndurări de la tine. / O, Maică Fecioară Marie ! / Prin vremuri grozave de urgie / Trec astăzi popoarele toate / Și-o lume intreagă se zbate. / O, Maică Fecioară Marie ! / Fă liniște, pace să fie, / Usucă potopul mâniei / Și-aprinde iar focul frăției. / O, Maică Fecioară Marie ! / Fă timpuri mai bune să fie, / Și zile mai multe senine / S-avem de la Doomnul prin tine. / O, Maică Fecioară Marie ! / Popoarele zac in robie, / In lanțuri duc zile amare / Cerând de la tine scăpare. / O, Maică Fecioară Marie ! / Revarsă din cer bucurie, / Și scurge din valea de lacrimi / Noianul cel mare de patimi. / O, Maică Fecioară Marie ! / Fă iarăși in lume să vie / Iubirea, nădejdea, credința, / Și-n toate spre bine, voința. / O, Maică Fecioară Maria ! / Grăbește tu timpul să vie / O singură turmă să fie , / Și-un singur Păstor pe vecie !
|
Răstignirea
Când convoiul trist ajunse pe platoul Căpățânii, / Fariseii, cărturarih, saducheii și bătrânii / Jubilau, râzând demonic, și priveau biruitori / Spre rivalul lor, invinsul , plin de sânge și sudori. / Râsul lor de vulpi viclene o străpunge și o doare / Mult mai groaznic pe Maria decât crunta-nfiorare / Ce-o cutremură atuncea când călăii-i pironesc / Primăvara ei pe Cruce și de flori o veștejesc. / Dar călăul cel mai groaznic, ce o sfâșie mereu, / Ca un vultur făr-de moarte pe un veșnic Prometeu, / E iubirea ei de Mamă, arzătoarea ei iubire, / Ce-o ridică azi pe tronul de regină-ntre martire. / Timp de trei eterne ceasuri, cât a stat Iisus in cuie / Sângerând, ea stete dreaptă lângă El ca o statuie. / Și-a ei inimă de mamă, visteria mântuirii, / Ca buretele-i absoarbe toată fierea pătimirii. / Cum o ustură arsura buzei sale-nvinețite, / Cum ar vrea să-I stingă focul unei singure clipite / C-un pahar de apă rece, insă n-are nici un strop, / Numai lacrimile-amare care-i curg pe-obraji potop. / Cum ar vrea să urce scara și să-L strângă-n brațe dulce, / Și la pieptul ei de Mamă, trupul Lui căznit să-L culce ! / Cum ar vrea să-i smulgă spinii-nfipți in tâmpla Lui fierbinte, / Și piroanele bătute-n mădularele Lui Sfinte ! / Dar ea trebuie să zică incă-odată : "Fie Mie ! ". . . / Cum a zis la Vestea Bună, la-nceput de Liturghie / Și cu Fiul impreună ; El, in trupu-i sfânt pe Cruce, / Ea, in inimă, aceeași jertfă Tatălui aduce. / Și acum stă Maria-n fața Pironitului pe grinzi, / Inimile lor par două fețe - opuse de oglinzi , / Ce-și răsfrâng aceeași cruce in imagini infinite, / Unul altuia sporindu-și suferințele cumplite.
|
Testamentul de pe cruce ( partea I )
Ale Crucii brațe-ntinse peste zări mântuitoare, / Despărțesc de-acum in două râul vremii călătoare ; / Lumea veche-mbătrânită se-nmormântă pe Calvar, / Și se naște alta, nouă , din Lumină și din Har. / Dar viața-n largul firii, când incepe să se-ntrame, / Are lipsă de căldura și de sânul unei mame ; / Ce s-ar face-n cuibul rece puișorii golășei / Fără grija rândunelei, fără aripile ei ? / Și -oare ce s-ar mai alege, pe acest pământ uscat, / De polenul primăverii, de furtuni împrăștiat, / Dacă n-ar găsi potirul primitor al manei flori / Leagăn, scutece și pază contra marilor dogori ? / Vezi, de-aceea Ziditorul de pe lemnul răstâgnirii, / Cel ce-a scris această Lege ințeleaptă-n cartea firii, / Când e gata să-și arunce bobul vieții noi in lume, / S-a gândit la bunătatea și iubirea unei mume. / Și privind-o pe Maria, pe femeia cea eternă, / Toată inima fecioară, toată dragostea maternă, / Și, alăturea de dânsa, pe Apostolul Ioan, / Un simbol și o icoană a tot neamului uman. / Și-a făcut in fața morții testamentul, ca un tată, / Și-ntre martori după lege, a grăit : Femeie , iată / Fiul tău ! Și-ntrânsul iată tot poporul Meu ales ! / Și de-atunci se-aude-n inimi cântul plin de ințeles : / - O , Marie, spicul mamă al grăuntelui preasfânt, / Ce se-aruncă azi in brazda ucigașului pământ, / Vei fi Maica cea de taină a cucernicului lan, / Și cu vremea se va-ntinde pe tot globul pământean !
< Va urma > |
Testamentul de pe cruce ( partea 2 )
Citat:
|
Plinirea jertfei ( partea I )
Lupta crâncenă și crudă de pe Cruce s-a sfârșit, / Și prinosul Liturghiei Mântuirii s-a-mplinit. / Lemnul cel mai drept și verde din pădurile libane / A căzut sub lovitura nedreptăților umane. / Maica Sfântă , lângă Cruce, a rămas incremenită ; / Dar, proptită de Speranță, sora ei nedespărțită, / Iși indreaptă ochii-n lacrimi către ceruri suspinând : / -Dumnezeu, primește jertfa Mielului Tău Blând ! / Trupul Sfânt la sânul morții doarme somnul păcii lin, / Și de astăzi nu-L mai paște nici o caznă , nici un chin. / Dar tu, Maică a durerii, ți-ai golit intreg paharul ? / Dimpotrivă, -amărăciunea și-a-ntețit in el amarul. / Când cu sulița ostașul L-a străpuns pe El in coaste, / Nu mai scoate nici un geamăt, nici nu vede-n juru-i oaste ; / Dar Tu simți cum te pătrunde fierul lung al lungii suliți, / Și prin inima ta frântă iși deschide crude uliți. . . / In sfârsit , Pilat, pe semne vrând să-și spele incă-o dată / De pe mâinile pătate veci de veci neștearsa pată, / De pe mâinile pătate veci de veci neștearsa pată, / Se indură și lui Iosif ii ingăduie spre seară / Să-și coboare-nvățătorul de pe lemnul de ocară.
< Va urma > |
Plinirea jertfei ( partea a II-a )
Citat:
|
Invierea Domnului - partea I
Incleștarea de pe Cruce fu-ncercarea disperată / A satanei de-a menține fața lumii-ntunecată ; / Iar când soarele se-ascunde după umbra unui nor, / El crezu, întunecatul, c-a ieșit biruitor ! / Fariseii sigilară sub o piatră Primăvara, / Deci putea de-acum să doarmă, fără teamă, toată țara, / Mai ales că stăpânirea, prin străjeri, i-asigurată / Că sămânța de sub brazdă n-o să iasă niciodată. . . / Gura dulce și duioasă ca o șoaptă, ca o doină, / Ce suna pe mal de ape, pe dogoare și pe moină / Crăinicindu-și vestea bună și trezind din morți pământul / Astăzi tace-ncătușată și-amuțită, ca mormântul ! / Glasul limpede ca cerul și puternic ca un tunet, / Ce vibra adânc în Templu și în inimi cu răsunet, / Biciuind trufia beznei, îmbrăcată-n strai de cleric, / Ori in purpură de rege, azi e stins în întuneric. / Ucenicii se lăsară pradă fricii și durerii, / Iar a treia zi-și pierdură și nădejdea Învierii ! / Numai Maica Preacurată, în vârtejul încercării, / Nu și-a stins măcar o clipă sfânta candelă-a sperării .
{ Va urma } |
Partea a 2-a
Citat:
|
Rusalii ( partea 1 )
Tăinuindu-și la -nălțare chipul Său văzut, Hristos / A rămas cu duhu-n duhul Maicii Sfinte , luminos ; / Și-mprejurul ei se-adună ucenicii-n foișor, / Unde-așteaptă pogorârea Duhului asupra lor. / Stăruind în priveghere și in post necontenit, / Meditează mai cu seamă un cuvânt ce l-a rostit / -Mi s-au dat puteri depline pe pământ precum și-n cer ; / De aceea să străbateți fața-ntregului pănânt, / Crăinicindu-Mi Vestea Bună în tuspatru părți de vânt ; / Fiți lumină din lumină și lumina lumii-ntregi, / Și-i spălați cu foc obrazul și cu Duhul Noii Legi. / Luminați cu fapta voastră decât vorba mai presus, / Și-nvățați pe toți să creadă toate câte vi le-am spus ; / Cel ce crede în Lumină , va fi-n veci Luminii fiu ! / Cel ce n-are crez, rămâne rob al Beznei mort de viu ! / Iată, Eu cu voi de-a pururi voi rămâne prin iubire, / Ca un prieten, ca un frate, ca un tată, ca un mire ! / De vă-ncredeți in Iubire, Ea rostește-n voi Eternul ; / Căci Iubirea-i Paradisul, iar refuzul Ei, Infernul ! / În acest concert de rugă, Preacurata, în tăcere, / Se lasă adânc pătrunsă de divinele mistere / Și cu dorul ei străbate peste graniți de văzduh / Să deschidă poarta lumii ca să sufle Sfântul Duh.
<< Va urma >> |
Partea a 2-a
Citat:
<< Va urma >> |
Hmm
Apropo de Sfantul Maxim Marturisitorul, am citit ca Biserica de la acea vreme a decis sa fie pedepsit, taindu-i-se limba si bratul drept. Mai tarziu a fost declarat Sfant si este printre Sfintii Parinti. Nu inteleg cum a putut cineva care cica urma calea aratata de Iisus Hristos sa mutileze un om in varsta (82 ani) si care era de fapt un Sfant, in acest hal. La scurt timp timp dupa executie a si decedat in chinuri. Practic omul a fost martir omorat de biserica. Sau nu? Ma lamureste cineva?
|
Pentru Sergiu
|
pentru Sergiu:
si inca mai cauta aici http://paginiortodoxe.tripod.com/vsi...risitorul.html Multumesc! |
Deci practic biserica a fost in eresie si a omorat un Sfant.
De unde avem garantia ca nu va mai face acelasi lucru cu altii? De unde avem garantia ca nu a mutilat Scriptura (sa fie conforma cu ideile lor) inainte sa apara in forma prezenta in sec III? Cum poate fi dovedit ca ceea ce citim astazi este ce a fost lasat de catre Iisus Hristos (banuiesc raspunsul, vreau pareri)? |
Partea a 3 - a
Citat:
|
Furtuna
Când în noaptea lui de ură, intr-o bună dimineață / Și-a deschis întunecatul sclipitorii ochi de gheață / Și-a văzut că Ziua-și face tot mai larg în oameni vad, / Și-a trezit cu-nfrigurare toate oștile din iad. / Și-n zadar năimiții beznei se luptau din răzputeri, / Aruncând săgeți aprinse de mânie către cer, / Căci de sus Seninul Soare le zâmbea strălucitor, / Și săgețile-azvârlite se-ntorceau asupra lor. / Vechii zei ce-mpodobiră cu povestea lor Olimpul, / Și credeau că vor învinge, neînvinși de nimeni,timpul, / Cad în golul neființei și pe socul lor apare / Crucea Domnului Stăpână pe deplin din zare-n zare. / Toate zidurile urii și cetățile -ngâmfării / Se prăvale cu răsunet în mormintele uitării ; / Iar în turnurile beznei n-a rămas decât ruină / Peste care -nvingătoare trec efluvii de lumină. / - O ! fericite bezne, strigă- Apostolul prooroc, / Nu vedeți că pe măsură ce suflați mai tare-n foc / Cu furtuna urii voastre, îl aprindeți și mai tare / Și pârjolul se întinde tot mai mult între popoare !
|
Ocrotirea maternă ( partea 1 )
De la întâile Rusalii , Preacurata ocrotea / Pașii tinerei Biserici pe cărarea Ei cea grea, / Cu același zel cu care , conlucrând cu Cel de sus , / L-a crescut în Nazaretul Galileii pe Iisus. / Și văzând-o turma mică, stând de veghe ca un far, / Se-arunca-n vâltoarea luptei, înfruntând pe Veliar, / Căci știa că unde-i Mama cu Iubirea, și se roagă, / E și Fiul ei de față, cu puterea Lui întreagă. . . / Cei ce-avură fericirea de-a-L vedea pe Fiul ei, / Când umbla vestind prin lume, și vorbea pe drum cu ei, / Ii vedeau și-acuma chipul în icoana ei de Mamă, / Și-auzea în glasul dulce, glasul Domnului ce-i cheamă. / Iar în ochi ei cei limpezi , ca luminile din rai, / Izvora atâta milă și iubire, de credeai / Că prin albia lor curge de la cer un râu mănos, / Ce revarsă-n lume spuma bunătății lui Hristos.
<< Va urma >> |
(partea a 2-a )
Citat:
<< Va urma >> |
partea a 3-a
Citat:
|
În Umbra Smereniei ( partea 1 )
Când Maria-Și dete seama că Biserica, prin lupte / Câștigase cu ardoare și strădanii ne-ntrerupte, / A crescut și se avântă prin vârtejuri fără teamă, / Spre a nu-i mai face umbră cu splendoarea ei de Mamă. / Se ascunse bucuroasă sub marama umilinței, / Și la umbra ei cea deasă, la izvoarele Credinței, / Ea-și trăiește anii ultimi de viață pe pământ / Zăvorâtă-ntr-o tăcere cu mireasmă de mormânt. / Dar Smerenia, sporită lângă focul din cămin, / Nu-i un cioclu ce-i îngroapă perla harului divin, / Ci-i un scripete ce-o-nalță în sfințenie mai sus ! / Iar tăcerea ei, pătrunsă de misterul lui Iisus, / E ca râul care curge pe sub dealuri și păduri, / Tăinuit, și-n depârtare, răzbătând prin mii de guri / Se revarsă ca o mană roditoare pe câmpie, / Și-nverzește iarba arsă de dogoare și-o învie. / Ea trăiește acum în sine, toată inimă și dor, / Într-un praznic de lumină, paradis încântător, / Și-ntr-atât o-mpodobește Duhul Sfânt cu noi splendori / Că , privind-o , Serafimii stau pe gând întrebători ! / Și văzându-ți înălțată până-aicea slava ta, / Mă cutremur că mă-ncumet să te cânt cu lira mea ! / O, Lumina mea, Marie , pentru ce mă-ndemni să-ți ferec / Neprihana ta-n cuvinte, eu , prihană de-ntuneric.
<<< Va urma >>> |
Citat:
|
Cristian iti apreciez sincer efortul de a scrie aceste minunate versuri inchinate Maicii Domnului. Mai ales ca folosesti telefon mobil, nu o tastatura si un monitor mare. Poate ca ar trebui sa poposim mai des aici. Ravna ta e un indemn bland sa te urmam..
|
Adormirea
În sfârșit, biruitoare, forța dragostei i-a frânt / Prețiosul albastru, vasul trupului ei sfânt, / Și-adormi Neprihănita într-un somn de pace lin, / Făra lacrimi de durere, fără vaiet și suspin. / Clipa morții fără moarte numai Îngerii-o știură / Coborând ca să-i culeagă, cu sfială, de pe gură , / Cea din urmă respirare, și-nchizându-i sub pleoape / Chipul lumii trecătoare, ei se strâng tot mai aproape / Lângă ea în cercuri dese, uluiți , ei stau de strajă, / Și văzându-i Adormirea , sunt cuprinși de-atâta vrajă, / C-ar dori acum să guste, de-ar putea , și ei din moarte, / Bucuroși să se cunune cu aceeași sfântă soarte.
|
Îndemn !
Am mai spus și cu altă ocazie și doresc a o spune din nou cu o oarecare strângerere de inimă , că pomenirea Preasfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu Fecioara Maria, este atât de rară pe acest forum , uitând în graba noastră , ajutorul ce ni-l dă în timpul vieții și în clipa morții și în ziua Judecății. Acest Topic , deschis de un alt frate de-al nostru și pe care , l-am prelungit , ca să spun așa, se vrea a fi un îndemn spre rugăciune către Ocrotitoarea noastră, un îndemn catre aprinderea candelei seara întru rugăciune catre Maica Domnului. Continuarea acestui topic și postarea poeziilor din ciclul început cu ceva timp în urmă , îl fac ca semn de multă mulțumire pentru tot ajutorul ce mi l-a dat, mi-l dă în astă viață, Prea Sfânta Fecioară. Până la postarea viitoarei poezii, doresc să închei cu înțelepciunea dată de cuvintele Părintelui Cleopa Ilie :
"Știți voi cine este Maica Domnului și câtă putere și câtă milă are ? Este mama noastră, că are milă de săraci și de văduve și de creștini. Pururea se roagă Mântuitorului Hristos pentru noi toți. Aveți voi icoana Maicii Domnului în casă ? Dar căndeluță la icoana Maicii Domnului aveți ? Să luați ocrotitoare și ajutătoare pe Maica Domnului , Mama noastră din cer și de pe pământ ! Împărăteasa cerului și a pămământului ! Dacă o veți lua pe ea ocrotitoare, citindu-i dimineața un acatist cu căndelța aprinsă și seara un paraclis, veți avea ajutor și în timpul vieții și în clipa morții și în ziua Judecății. . . Știți voi cât poate Maica Domnului înaintea Tronului Preasfintei Treimi ? Dacă nu era ea, cred că lumea aceasta se pierdea cu mult mai devreme ! " |
O carte pentru suflet:"Minunile Maicii Domnului. . ."
Titlul lucrării, de fapt, este următorul : "Minunile Maicii Domnului mai presus de fire ale Prea Sfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și Pururea Fecioare Maria care puține sunt din cele nemumărate minuni care s-au scris de feluri de dascăli cu bune științe de Sfintele Scripturi , de Agapie și alții".
Despre carte am aflat că "s-a tălmăcit" prima dată din limba veche grecească în limba română , "spre folos sufletesc", la anul 182 de Ieromonahul Rafail Protosinghelul. Primele tipărituri au avut loc la Mănăstirea Neamț în anii 1820, 1924 și 1990. La realizarea ediției actuale s-au folosit toate textele care au apărut de la 1820 până la cel din 1990. Din Prefața de la 1820 a starețului Neonil aflăm despre importanța și valoarea cărții : " De ar numi cineva cartea acesta rai duhovnicesc nu ar fi departe de adevăr. Căci după cum Dumnezeu l-a sădit pe acela și l-a împodobit cu tot felul de pomi și de flori spre a fi acolo locuința omului zidit ( . . . ) , așa și această carte cuprinde în sine , ca niște osebite feluri de pomi și de flori frumoase, minunile cele înfricoșate, pe care Stăpâna cea fără de prihană le-a săvârșit . Și după cum râul acela care curgea în Eden adăpa tot raiul și-l făcea să înverzească, asemenea și această carte, prin aceste povestiri adapă și răcorește sufletele cele topite de arșița păcatului și le înviază deșteptându-le spre pocăință" . Volumul cuprinde nu mai puțin de 75 de astfel de povestiri ( minuni ale Maicii Domnului ) în care vedem cu toții marea milostivire a acesteia pentru toți oamenii. Cartea are aproximativ 250 de pagini , la prețul de 16, 50 lei. |
Intrebare si confuzie deasa
Exista niste confuzii in ceea ce priveste viata Sgintei Fecioare si a Domnului Iisus Cristos.
1. Notiunea de frati si surori - pe vremea aceea se pare ca se numeau asa intre ei, fara a fi de fapt rude. 2. Logodna Mariei cu Iosif - de fapt n-a fost logodna in acceptiunea de azi. Maria a fost crescuta de la varsta pubertatii, cand a trebuit conform normelor de atunci sa paraseasca templul, in casa lui Iosif. El era ca un tata, tutore pentru ea si nu logodnic. Nu se punea problema casatoriei lor, ci acei din templu cautasera pur si simplu tutore pentru Ea, caci parinti nu mai avea. De fapt nu este asa clar. Voi cum stiti, cum intelegeti? 3. Sunt atatea persoane cu acelasi nume si toti numiti frate, sora, var etc., incat este f.greu sa urmaresti si sa tii minte care Marie si care Iosif si cine era ruda cu cine. Nume de familie nu aveau. Erau Maria, Ana, sau Ion a lui... Totusi mi-a placut sa citesc viata Mariei. E vorba de cartea cu cele trei variante, printre care si cea a lui Maxim Marturisitorul. |
De folos , de mult folos
Citat:
Doamne ajută ! + |
Adormirea Preacuratei Fecioare Maria
Când Apostolii-ntre dânșii, împărțit având pământul / Neamurilor primitoare duc neobosit Cuvântul, / Preacurata Maică Sfântă și de-a pururea Fecioară, / Tot mai mult dorindu-și Fiul, plânge și-ar dori să moară ! / Curgând lacrimile-i grele și pe când mai greu suspină, / Înger străluicit răsare și-naintea-i stă-n lumină. / Cu adâncă-nchinăciune el zicându-i : "Slavă ție, / Mult îndurerată Maică și Fecioară-n veci Marie ! / Iată , coborând din Raiul Îngerilor albi din Cer, /Ți-am adus această verde ramură de palmier / Ce, la noapte, va deschide drum doritului sicriu, / Că te-așteaptă-n Cer iubirea Dumnezeului tău Fiu ! " <<< Va Urma >>> -
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:35:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.