Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   preotul calugar hirotonit poate deveni apoi preot mirean? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5100)

EugeniaG 12.01.2009 07:18:45

wow , ce mai subiect, este firesc pentru noi mai tineri sa ne punem si asfel de intrebari, cred ca multi ne intrebam astfel de lucruri despre calugari si mai ales cand intalnim calugari atat de tineri si atat de evlaviosi , de aceea omul este pacatos , Dumnezeu ne-a dat gandirea , spre deosebire de animale, de aceea omul este foarte pacatos si spunem rugaciuni atat de des, uneori facem cruce cu limba, noi trebuie sa ne intarim inima si sa nu cadem prada vrajmasului care e pretutindeni, este foarte greu dar sigur este o viata frumoasa daca pomenesti numele Domnului si traiesti numai cu Dumnezeu in tot ceea ce faci , Dumnezeu ne ajuta, numai in inima sa-l avem si acest lucru presupune cainta multa... cat traim sa ne caim si sa ne iubim semenii ca pe noi insine , sa laudam Sfanta Treime, sa invatam din biblie ... nu este greu deloc sa o intelegem , sa cerem ajutor preotilor pentru o mai buna intelgere a cailor Domnului

Vizavi de intrebarea postului sau chiar si cele 10 porunci , care par atat de banale la o simpla citire ... sa o luam si noi banal , sa ne gandim la rastignira Domnului Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu , va amintiti de cei 2 hoti rastigniti si ei pe cruce in ziua rastignirii Domnului? unul din ei l-a luat in ras pe Domnul Isus si i-a zis:" daca tu esti Fiul Sfantului Duh de ce nu te salvezi singur acum?" iar celuialt hot Domnul Isus i-a spus: " pentru ca ai crezut in mine , ne vom intalni in Imparatia Cerurilor"....deci un hot care nu s-a cait, nu s-a rugat , era un pacatos , nu a facut nimic decat sa creada in Domnul Isus si ajuns in Imparatia cerurilor, simplu si adevarat , biblia descrie foarte frumos acest fapt.

Mai am foarte multe de invatat si nu sunt sigura decat de ceea ce citesc in Bibie , sunt sigura de linistea sufleteasca pe care mi-o dau Sfanta Treime iar liturghiile de la manastire ma linistesc si imi aduc linistea sufleteasca nespusa in cuvinte oricat as incerca sa o descriu

patinina34 12.01.2009 07:37:25

Citat:

În prealabil postat de EugeniaG (Post 108999)
wow [... Dumnezeu ne-a dat gandirea , spre deosebire de animale, ...]

Vai EugeniaG, animalele sint atit de inteligente, ca nici nu-ti vine sa crezi.
Scuza-ma, dar cinele meu, o vad cit e de isteata, stii?
Mult mi mult decit crezi!!!!!!!!!
Doar aici trebuie sa te contrazic, draga mea.:106:

EugeniaG 13.01.2009 22:26:32

lol patinina , te cred , sunt inebunita dupa animale, hahaha... asa e si animalele au simturi foarte dezvoltate, hahaha , m-ai facut sa rad ca ma gandesc si eu asa... e un forum la urma urmei , dar asa e patinina , ai mare dreptate, numai bine

C.tin 13.01.2009 23:50:52

Atentie la "iesirile" jignitoare!

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 104429)
...Numai crestinii pot emite asemenea tampenii,

Mai inainte de toate te rog sa nu jignesti. Daca argumentele citite nu sunt pe masura gustului tau, e problema ta, insa nu jigniri.

Geo a subliniat clar seriozitatea si greutatea Juramantului Calugaresc, care se face inaintea lui Dumnezeu si care nu e o joaca, cum le-ar place unora sa fie... i

C.tin 14.01.2009 00:01:33

Atentie la Jigniri

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 104502)
geo.nektarios -- am observat si in alte discutii, tare esti mult prea increzator in cunostintele tale, si tare iti place sa dai in cap la toata lumea cu cunostintele tale obtuze.

Vechiul proverb...'Cine se aseamana se aduna!"... Noesisaa si Ory!

[COLOR="Purple"]Cand un individ isi epuizeaza argumentele, atunci sare sa jigneasca persoana catre care nu mai are argumente! Astai duh strain de Hristos, ca sa nu-i spun drac![/COLOR]

[COLOR="Red"]Continuand asa, eu propun banarea tuturor care continua cu jigniri/atacuri personale! Dealtfel si regulamentul o prevede ...
[/COLOR]

C.tin 14.01.2009 00:10:51

Noesisaa si Ory, deascoperiti aici duhul mincinos care va face sa va jigniti semeii

Daca propovaduirea Mantuitorului si Sf. Ioan a inceput la fel, cu indemnul trezitor catre pocainta, intampinarea cu care ii “cinstesc” fariseii este si ea asemanatoare. Pe Sf. Ioan Botezatorul, intrigati de cuvantul si de botezul pocaintei savarsit de el, il intreaba “Cine esti”? si “De ce botezi”?, spre deosebire de vamesi, de poporul cel “de rand” si soldati, care il intrebau “Ce sa facem? ” Iar cand Iisus Hristos a venit in Templul din Ierusalim, izgonind cu biciul pe cei ce transformasera in balci Casa Tatalui Sau si ca sa propovaduiasca mantuirea, fariseii Il intrebau: “Cu ce putere faci acestea? Și cine Ți-a dat puterea aceasta?” Iata, deci, grija de capetenie a fariseilor - nu care cumva sa le fie vadita rautatea, nu care cumva sa vina cineva sa le conteste lor autoritatea absoluta si abuziva pe care au rapit-o de Singurul Stapan - Iisus Hristos. Asa si multi dintre oamenii de astazi: nu pun problema daca e adevarat sau e drept ceea ce le spui, daca faptele pe care le critici sunt reale si, prin urmare, daca au o problema, daca au ceva de schimbat, de corectat, ci muta mereu problema in plan personal, se leaga de “autoritatea” sau “caderea” celui care rosteste un adevar: ” Dar cine esti tu sa spui asta?“, “Cine te crezi?“, “Esti sfant?“, “Cum te numesti?“, “Ce studii ai?“, “Ai binecuvantare?“. Totul pentru a te reduce la tacere si ” a schimba subiectul“, a se eschiva de la raspunsul pe fapte si argumente si a muta atentia de la gravele probleme pe care le semnalezi catre probleme de ordin personal, invocand detalii biografice presupus compromitatoare sau, oricum, injositoare pentru persoana care a indraznit sa calce pe cuibul de viespi. Iisus era, pentru unii dintre iudei, dar mai ales pentru farisei, saduchei si carturari, doar “fiul teslarului“, un oarecare nazarinean ai carui “frati” erau cunoscuti de toata lumea. Prin urmare, cine era El sa-si permita sa vorbeasca in numele lui Dumnezeu Insusi si, mai ales, sa-i bicuiasca atat de aspru prin cuvant? Orbul din nastere este si el tratat in acelasi mod de aceiasi fii ai minciunii, deranjati de marturisirea staruitoare pe care o facea in favoarea lui Hristos si ii inchid gura prin reducerea la conditia sa de pacatos iremediabil, care nu ar avea vreun drept la cuvant: “In pacate te-ai nascut tot, si tu ne inveti pe noi? Si l-au dat afara” (Ioan 9, 34).

[COLOR="Red"]Cand adevarul doare, orice pretext la indemana e bun ca sa-l discreditezi, sa-l faci “de doua parale” pe cel care-l rosteste, sa stergi cu el pe jos. La fel, cand nu ai ce cusururi sa-i gasesti unui om, te legi fie de varsta lui, fie de numele lui, ii cauti noduri in papura, ii vanezi cele mai mici greseli in cuvant sau in maniere, ii pui o eticheta compromitatoare (”extremist”, “legionar”, taliban” etc. - repertoriul deja clasicizat) sau ii scormonesti in trecutul lui doar-doar vei gasi vreun “dosar” care sa-i murdareasca reputatia. Sau creezi o diversiune, arunci informatii false pentru a semana deruta si confuzie. [/COLOR]Tot ceea ce conteaza este ca tu sa fugi cat mai tare de adevarul care iti apasa constiinta, sa nu ti se trezeasca mustrarile acesteia si sa nu lasi ca realitatea sa fie marturisita si cunoscuta. Marturisirea adevarului starneste cele mai violente furtuni acolo unde minciuna este prinsa cu picioare scurte si unde degetul este pus pe rana care doare mai tare: ” Ca oricine face rele uraste Lumina si nu vine la Lumina, pentru ca faptele lui sa nu se vadeasca” (Ioan 3, 20). “Pe voi lumea nu poate sa va urasca, dar pe Mine Ma uraste, pentru ca Eu marturisesc despre ea ca lucrurile ei sunt rele” (Ioan 7, 7). “De ce nu intelegeti vorbirea Mea? Fiindca nu puteti sa dati ascultare cuvantului Meu. Voi sunteti din tatal vostru diavolul si vreti sa faceti poftele tatalui vostru . El, de la inceput, a fost ucigator de oameni si nu a stat intru adevar, pentru ca nu este adevar intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci este mincinos si tatal minciunii. Dar pe Mine, fiindca spun adevarul, nu Ma credeti. Cine dintre voi Ma vadeste de pacat? Daca spun adevarul, de ce voi nu Ma credeti? Cel care este de la Dumnezeu asculta cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultati pentru ca nu sunteti de la Dumnezeu ” (Ioan 8, 43-47).

unpacatos 14.01.2009 12:40:53

cu siguranta nu poate
Doamne ajuta

Noesisaa 14.01.2009 13:16:54

Citat:

În prealabil postat de C.tin (Post 109349)
Vechiul proverb...'Cine se aseamana se aduna!"... Noesisaa si Ory!

[COLOR=Purple]Cand un individ isi epuizeaza argumentele, atunci sare sa jigneasca persoana catre care nu mai are argumente! Astai duh strain de Hristos, ca sa nu-i spun drac![/COLOR]

[COLOR=Red]Continuand asa, eu propun banarea tuturor care continua cu jigniri/atacuri personale! Dealtfel si regulamentul o prevede ...
[/COLOR]

C.tin, asta e afacere veche, chiar a trebuit sa ma gandesc ca sa imi aduc aminte despre ce e vorba.

Eu nu ma simt vinovata ca am jignit pe cineva. Pur si simplu i-am atras atentia lui geo ca e prea dur cu unii oameni. Duritatea este intr-adevar duh strain de Hristos. Nu cred ca asta este atac la persoana.

In fine, ma intereseaza mult prea putin topicul asta, nu cunosc nici un calugar care sa se fi lasat de calugarie, de fapt nu cunosc nici un calugar. Doar ca m-a zgariat virulenta si duritatea cu care Geo o ataca pe Ory. Unii tanar viitor preot ii sta mai bine cu duhul blandetii decat cu bota si toiagul in mana. Dar din nou, asta e doar parerea mea.

geo.nektarios 14.01.2009 17:23:09

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 109416)
Eu nu ma simt vinovata ca am jignit pe cineva. Pur si simplu i-am atras atentia lui geo ca e prea dur cu unii oameni. Duritatea este intr-adevar duh strain de Hristos. Nu cred ca asta este atac la persoana

repet prin ce deja ti-am raspuns sora draga: ...Domnul Hristos cand a intrat in Ierusalim pe manzul asinei s-a dus direct la Templu, acolo gasind pe vanzatorii de animale, schimbatorii de bani in TEMPLU, S-a maniat foarte tare incat a luat un BICI si a inceput a rasturna mesele vanzatorilor si a da cu biciul zicand: Casa Tatalui Meu, CASA DE RUGACIUNE ESTE, iar voi ati facut-o pestera de talhari!
Tot in psaltire spune: MANIATI-VA DAR NU GRESITI!
Mania pe care a avut-o Domnul Hristos trebuie sa o avem si noi, caci "DOMNUL NU SE MANIE IN FIECARE ZI" ne spune iar Sf.Scriptura! Asa si eu, ma manii atunci cand vad JOACA DE A CREDINTA! efectiv dam ne INCREDEM in mila si iubirea lui DUmnezeu de parca sunt euro de schimb valutar! Cu Adam si Eva a fost Milostiv cand au GRESIT neascultand de PORUNCA??? nu, i-a scos afara!!! Reciteste ce ti-am scris in urma cu cateva postari dar citeste ATENT!!!
Iarta-ma!!!

PS: repet: NU MA JOC DE-A CREDINTA!!!!

geo.nektarios 14.01.2009 17:27:08

repostare pt sora Noesisaa

[SIZE=4]Surori dragi, Ory si Noesisaa, NU am nimic cu nimeni, asa e cum ziceti, Dumnezeu nu este nemilostiv, ci al iertarii si IUBIRII, dar sa NU uitam ca Dumnezeu este si DREPT, pe langa celelalte atribute ale Sale!!! Dumnezeu face judecata dreapta! Dumnezeu NU Se joaca de-a FAGADUINTELE!!! desi spune la psaltire "faceti fagaduinte si le impliniti Domnului!" iar Sf.Pavel ne spune "sa nu va jurati nici pe cer nici pe pamant, ci sa va fie voua ce este da, DA, si ce este nu, NU, ca sa nu cadeti in JUDECATA!" adica in judecata lui Hristos!!! Cu Dumnezeu nu ne jucam!!! Daca ai fagaduit in fata altarului ca aceea vei face, ACEEA trebuie sa duci la bun sfarsit: "bine sluga si credincioasa peste putine ai fost pusa, peste multe te voi pune, intra in BUCURIA Tatalui Meu!"! caci zice la in slujba de la calugarie din cuvintele Mantuitorului: "Luati JUGUL Meu ca este BUN si povara Mea este USOARA!!!"
Imi veti zice acum: ce treaba are fagaduinta cu faptul ca nu trebuie sa juri? Este o diferenta intre a jura si a fagadui, dar esenta a ce spune una si cealalta, in contextul scripturistic artat, este ACELASI!!! Adica Dumnezeu ne vrea HOTARATI pt un singur lucru: Ori CASATORIE ori CALUGARIE!!! De la casatorie spre calugarie se poate, dar Calugarie spre Casatorie, NEVER!!! De ce? este FAGADUINTA FECIORIEI PANA LA JUDECATA de Apoi!!!! Nu poti trece de asa ceva!!! Si daca ai incalcat, e VAI!!! Nu ca nu exista Mantuire, dar PEDEAPSA de la Hristos este mare, pt ca este DREPT, si "nu Se manie in fiecare zi", dar cu cel care isi bate joc de FAGADUINTA, Dumnezeu PEDEPSESTE, NU SPRE RAU, spre PIEIRE, cum intelegi VOI, ci SPRE CURATIRE, spre INDREPTARE!!! ca ce a fagaduit "impliniti Domnului"!!! Dumnezeu daca este asa RAU cum il intelegeti, NU ESTE DUMNEZEU!!!

Repet: NU E DE JOACA CU FAGADUINTELE INAINTEA DOMNULUI!!!
Daca va tot dati mari ca Dumnezeu este "prea iubitor si iertator", explicati va rog de au murit Anania si Safira din Faptele Apostolilor? oare nu au fagaduit sa puna la picioarele Ucenicilor Domnului TOATA averea lor in folosul comunitatii crestine??? si au oprit o mica parte pt ei... si au fost pedepsiti cu MOARTEA!!! Cititi si va convingeti de DREPATEA lui Dumnezeu!!! Cap 5:
1.Iar un om, anume Anania, cu Safira, femeia lui, și-a vândut țarina. 2.Și a dosit din preț, știind și femeia lui, și aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor. 3.Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minți tu Duhului Sfânt și să dosești din prețul țarinei? 4.Oare, păstrând-o, nu-ți rămânea ție, și vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai mințit oamenilor, ci lui Dumnezeu. 5.Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut și a murit. Și frică mare i-a cuprins pe toți care au auzit. 6.Și sculându-se cei mai tineri, l-au înfășurat și, scoțându-l afară, l-au îngropat. 7.După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat și femeia lui, neștiind ce se întâmplase. 8.Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă ați vândut țarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât. 9.Iar Petru a zis către ea: De ce v-ați învoit voi să ispitiți Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la ușă și te vor scoate afară și pe tine. 10.Și ea a căzut îndată la picioarele lui Petru și a murit. Și intrând tinerii, au găsit-o moartă și, scoțând-o afară, au îngropat-o lângă bărbatul ei. 11.Și frică mare a cuprins toată Biserica și pe toți care au auzit acestea.

PS: NU VA JUCATI CU FOCUL!!!

Iar ca sa va raspund ca NU va place cum ca "prea dau in cap la toti" este ca NU MA JOC CU CELE SFINTE si nu pot accepta "increderea prea mare in Dumnezeu si in Bunatatea Sa, care este PACAT IMPOTRIVA DUHULUI SFANT si nu se va ierta IN VEAC!!! Daca avem invatatura asa cum ne-a lasat-o Hristos prin Sfintii Apostoli apoi prin Sfintii PArinti si Sf.CANOANE date in Sinoadele Ecumenice (de aceea sunt canoane pt INDREPATREA OMULUI, ci nu ca RAZBUNARE SAU DIN RAUTATEA lui Dumnezeu, asa cum intelegeti voi, din CREDINTA pe care o aveti), apoi ASA O TIN caci "
[/SIZE]
[SIZE=4]1 Tim 6.20 "păzește comoara ce ți s-a încredințat, depărtându-te de vorbirile deșarte și lumești și de împotrivirile științei mincinoase, Pe care unii, mărturisind-o, au rătăcit de la credință."
2 Tim 4.3 "Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci - dornici să-și desfăteze auzul - își vor grămădi învățători după poftele lor, Și își vor întoarce auzul de la adevăr și se vor abate către basme."

Va cer IERTARE pt tot ce v-am suparat!!! Eu stiu ca NU v-am jignit cu nimic, daca voi ati facut-o cu mine, VA IERT din TOT sufletul, pt ca stiu ca din NESTIINTA spuneti ce spuneti!!! Dumnezeu sa va miluiasca si sa va LUMINEZE sa intelegeti PORUNCILE Sale!!!
[/SIZE]

ory 14.01.2009 18:12:00

Se spune,si Dumnezeu insusi spune,ca,daca tii cele zece porunci te mantuiesti.Asadar,in cele zece porunci nu este absolut nimic specificat despre calugarie,si deci,poate fi ignorata atata timp cat nadejdea se indreapta spre implinirea celor zece porunci,respectiv spre mantuire.
Daca cineva imi poate face vre-o asociere a calugariei,veridica,de altfel,cu cele zece porunci,atunci eu imi retrag toate cuvintele contrariate.
Si,oricum,nu consider calugaria un lucru nefast,ci calugaria de forma,sau mai bine spus superficiala,si categori nu consider calugaria o situatie ireversibila,mai ales cand aceasta se efectueaza la varsta adolescentei.
Subiectul este prea complicat,iar,spre deosebire de majoritatea eu il analizez cu propria minte,si nu cu a altora,cu citate din carti,nici atata.Le stiu,dar le si gandesc....devin pueriile pe langa realitatea acestui cadru,care se doreste neprihanit,dar nu e.
P.S.Am vazut C-tin ca ai pomenit ceva de "drac",pe la sfarsit,astfel puind problema,deja nu mai comentez in priviinta opiniei tale.

ory 14.01.2009 18:32:26

Geo,inca esti copil,ravnitor in scrierile sfinte,aceasta este bine,este frumos...dar,o sa mai vorbim peste vre-o 10-20 de ani,si-atunci iti vei aminti ca,decat sa judeci si sa urasti nepasarea si inconstienta noastra ,mai bine ramai ,pur si simplu,inert in propriileti convingeri si doctrine.
Nu uita,intelepciunea,inseamna mai presus de toate,sa intelegi cat de diferiti sunt oamenii,cat de diferit le sunt personalitatile si crezamintele,si in masura decenta sa le respecti lor acestea.Nu pot gandi toti oamenii ca tine,nu pot simti toti oamenii asemenea tie,si ca atare nu pot duce aceiasi viata.
AR FI ABSURD!
Si inca ceva,mizez foarte mult pe slefuirea omului prin experiente,bucurii si durere,decat prin "lectura".

eduardd 15.01.2009 12:30:25

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 109462)
Asadar,in cele zece porunci nu este absolut nimic specificat despre calugarie,si deci,poate fi ignorata atata timp cat nadejdea se indreapta spre implinirea celor zece porunci,respectiv spre mantuire.
Daca cineva imi poate face vre-o asociere a calugariei,veridica,de altfel,cu cele zece porunci,atunci eu imi retrag toate cuvintele contrariate.
.

Ai pus acesta intrebare si unui duhovnic ory? Din vehementa cu care raspunzi acestui subiect cred ca aceasta e problema care te framanata. Poate noi nu suntem capabili sa te lamurim. De aceea cauta raspuns la cei induhovniciti, cu siguranta vei primi ajutor, daca doresti ajutor. Nu pe noi trebuie sa ne lamuresti ci pe tine insuti. Doamne ajuta!

ory 16.01.2009 23:33:34

Bine-nteles ca am pus o intrebare similara unui duhovnic,iar raspunsul a fost subiectiv si destul de vag,care,oricum a ocolit,de fapt intrebarea,imputandu-mi ceva de genul:"ce putem face noi daca asa spun unii sfinti,sau duhovnici".Deci,un raspuns care de fapt nu are nevoie de intrebare,fiindca merge pentru oricare,fara aprofundare si fara rationament.
...iar duhovnicul ma cunoaste de la 10 ani......
Si sunt ferm convinsa si altii ar raspunde la fel,fiindca,dupa cum am mai spus,de multe ori doctrina religioasa se aseamana foarte bine cu politica,dar niciodata cea lasata de Dumnezeu,ci,acea doctrina transformata si impopotonata cu tot felul de ideologii,de-a lungul timpului,care mai de care mai individuale sau "presupuse"adevarate pentru omenire,ca sa nu mai spun si atat de controversate.
Oricum,am pus aceasta intrebare,doar pentru intriga si nemultumirea tertelor persoane fata de atitudinea mea,nu doar ca m-ar interesa in mod concret raspunsurile,fiindca le intuiesc dupa personalitatea si "credinta" emanata.

ory 16.01.2009 23:35:37

...si-nca ceva,nu cred ca am specificat undeva ca am nevoie de AJUTOR in acest sens,sunt destul de calita(nu inzestrata si stiutoare) de aceasta tagma,ca sa-mi permit naivitatea sau inconstienta de-a cere ajutor.

eduardd 17.01.2009 00:00:48

Ai dreptate ory, mi-am permis sa iti dau un sfat fara ca tu sa mi-l fi cerut. Iarta-ma si fa ceea ce te odihneste pe tine sufleteste. La urma urmei, nu cu ceea ce cred sau spun eu sau altul despre tine ( sau altcineva) te vei mantui ci cu faptele si constiinta ta, care bine ai spus e DOAR A TA! [COLOR=Red]Iarta-ma si Domnul sa te ierte! [/COLOR]Ramanem prietene? :1:

ory 18.01.2009 10:20:48

Nu sunt suparata pe absolut nimeni,aici nu fac decat sa-mi expun punctul de vedere,sa aprob sau sa dezaprob anumite idei in functie de gandirea,experientele si principiile proprii,insa nu exista rautate sau suparare...nici pe departe.
Asa ca,fii pe pace Jenica,am fost si ramanem prietene.

Anca-Miha 19.01.2009 04:01:52

ory draga, spre binele tau, cred ca ar fi timpul sa ierti si sa uiti experientele tale cu manastirea. Toata lumea a avut odata experinte negative; dar a tine minte si a le tot macina, nu aduce nimanui nici un folos. Dimpotriva, iertandu-i pe calugarii care ti-au gresit si iertandu-te si pe tine, poti sa-ti recapeti linistea sufleteasca si sa mergi mai departe. Atunci nu vei mai fi tentata sa faci iar si iar aceleasi afirmatii, ani de-a randul.
Altfel, neiertand, vei bate pasul pe loc inca mult timp. IARTA-I, si vei vedea ce mare bine iti faci TIE in primul rand! Incearca sa depasesti suferinta veche de ani de zile. E timpul sa uiti, draga mea.

ovidiu-s 21.01.2009 21:11:18

[SIZE=3][SIZE=2]
Citat:

În prealabil postat de ory

[/SIZE]

[/SIZE]
[SIZE=3]Poruncile (Exodul 20):[/SIZE]
[SIZE=3]1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine! [/SIZE]
[SIZE=3]2. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ! 5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, [/SIZE]
[SIZE=3]3.Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, [/SIZE]
[SIZE=3]4. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. 9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, 10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru [/SIZE]
[SIZE=3]5.Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție. [/SIZE]
[SIZE=3]6. Să nu ucizi! [/SIZE]
[SIZE=3]7. Să nu fii desfrânat! [/SIZE]
[SIZE=3]8.Să nu furi! [/SIZE]
[SIZE=3]9. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! [/SIZE]
[SIZE=3]10. [COLOR=red]S[/COLOR][COLOR=red]ă[/COLOR][COLOR=red] nu dore[/COLOR][COLOR=red]ș[/COLOR][COLOR=red]ti casa aproapelui t[/COLOR][COLOR=red]ă[/COLOR][COLOR=red]u[/COLOR]; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău!"[/SIZE]

[SIZE=3]Daca in primele nouă porunci D-zeu îi cere omului sa "nu facă" ceva, in cea de-a zecea se referă la a nu pofti, la a-și tăia gândurile vătămătoare. Același lucru il face și Hristos:[/SIZE]

[SIZE=3]Matei 5.29 "Iar dacă ochiul tău cel drept te smintește pe tine, scoate-l și aruncă-l de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă." La fel si Marcu 9.43[/SIZE]
[SIZE=3]Luca 14.26 „Dacă vine cineva la Mine și nu [COLOR=red]urăște[/COLOR] pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu”.[/SIZE]
[SIZE=3]Luca 9.23 “ Dacă voiește cineva să vină după Mine, să [COLOR=red]se[/COLOR] lepede de [COLOR=red]sine[/COLOR], să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie;”[/SIZE]
[SIZE=3]Spune sfântul Ioan Scărarul:[/SIZE]
[SIZE=3]"Ingerii sunt lumina monahilor, iar lumina tuturor oamenilor este viața monahală"[/SIZE]
[SIZE=3]Castitatea este participarea la natura netrupeasca. Puritatea este o suprafirească si minunată negare a firii, o admirabila intrecere intre trupul nostru muritor si stricacios si intre cei fara de trupuri. Cast este acela care a indepartat de la sine iubirea senzuală prin iubirea de D-zeu si a stins focul poftelor prin focul nematerialnic.[/SIZE]
[SIZE=3]Cel ce și-a învins trupul acela si-a invins firea, iar cel ce a invins firea este cu totul de-asupra firii, iar celce s-a facut astfel, este cu putin mai jos decat ingerii adica aproape cu nimic. Nimic nu il apropie pe om mai tare de firea ingereasca decât puritatea. Monahul care nu mai are nimic este stapanul lumii, incredintându-și toate grijile sale lui D-zeu și prin credință făcându-și pe toți robi. El nu va cere de la oameni cele de care are are nevoie, cele care îi vin însă, le primește ca din mana Domnului... Îndepărtarea de lume este dușmănia de bunăvoie a materiei și negarea firii pentru dobândirea celor mai presus de fire. [/SIZE]

[SIZE=3]Iubirea, recunostiinta, loialitatea, sexualitatea sunt caracteristice și animalelor, dar castiatea, nepătimirea, iertarea pot fi rodul numai si numai al vointei umane, a liberului arbitru cu care ne-a înzestrat Creatorul. Aceasta e porunca de care amintește Hristos:[/SIZE]
[SIZE=3]Matei 5.48. ”Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este”. [/SIZE]
[SIZE=3]1 Ioan 2.6 “Cine zice că petrece întru El dator este, [COLOR=red]precum Acela a umblat, și el așa să umble.[/COLOR][COLOR=red]” [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3]Iar Hristos nu a umblat după plăcerile acestei lumi.[/SIZE]
[SIZE=3]Ioan 6.63 "Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic."[/SIZE]
[SIZE=3]Iacov 4.24 "Abur sunteți, care se arată o clipă, apoi piere." [/SIZE]
[SIZE=3]Si Iacov vorbeste de ascendentul moral al celui care incearca sa-si pastreze puritatea: [/SIZE]
[SIZE=3]Iacov 3.1-2 “Nu vă faceți voi mulți învățători, frații mei, știind că (noi, învățătorii) mai mare osândă vom lua. Pentru că toți greșim în multe chipuri; dacă nu greșește cineva în cuvânt, [COLOR=red]acela este bărbat desăvârșit, în stare să-și înfrâneze și tot trupul[/COLOR]”. [/SIZE]

[SIZE=3]Sfântul Pavel condiționa activitatea de apostol și de misionar cu aceea de om care lucrează în același timp la perfecțiunea sa proprie: [/SIZE]

[SIZE=3]2 Cor 1.12 “Căci lauda noastră aceasta este: mărturia conștiinței noastre că am umblat în lume, și mai ales la voi, [COLOR=red]în sfințenie și în curăție dumnezeiască, nu în înțelepciune trupească, ci în harul lui Dumnezeu[/COLOR]”. [/SIZE]
[SIZE=3]29. Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. 30. Și cei ce plâng să fie ca și cum n-ar plânge; și cei ce se bucură, ca și cum nu s-ar bucura; și cei ce cumpără, ca și cum n-ar stăpâni; 31. Și cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi deplin de ea. Căci chipul acestei lumi trece. [/SIZE]

[SIZE=3]Insă spune Mantuitorul și apostolii ca nu toti au darul de la D-zeu pentru o viață de asceză : [/SIZE]
[SIZE=3]Matei 19.12 “[COLOR=black]Că sunt fameni care s-au născut așa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, și sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înșiși,[/COLOR] pentru împărăția cerurilor. Cine poate înțelege să înțeleagă.” [/SIZE]

[SIZE=3]1 Cor 7.1-2 “Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. “ … 6.7 Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel.”[/SIZE]

ory 23.01.2009 13:47:29

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 110310)
ory draga, spre binele tau, cred ca ar fi timpul sa ierti si sa uiti experientele tale cu manastirea. Toata lumea a avut odata experinte negative; dar a tine minte si a le tot macina, nu aduce nimanui nici un folos. Dimpotriva, iertandu-i pe calugarii care ti-au gresit si iertandu-te si pe tine, poti sa-ti recapeti linistea sufleteasca si sa mergi mai departe. Atunci nu vei mai fi tentata sa faci iar si iar aceleasi afirmatii, ani de-a randul.
Altfel, neiertand, vei bate pasul pe loc inca mult timp. IARTA-I, si vei vedea ce mare bine iti faci TIE in primul rand! Incearca sa depasesti suferinta veche de ani de zile. E timpul sa uiti, draga mea.

VA ROG,INCETATI CU ASTFEL DE SFATURI SI REMARCI!!!
Nu este vorba de neiertare,nici pe departe,ci doar de opinii,nu este vorba de viata personala,ci in general de considerentele formate fata de aceasta viata,la general.Si nu cred ca am cerut sfaturi in aceasta priviinta,ci doar mi-am expus parerea,ca fiecare,de altfel.Nu sunt incapatanata si indaratnica,dar,m-am cam saturat sa mi se puna in fata astfel de sfaturi si de replici de"neiertare si frustrare",cand eu nu doresc decat sa-mi expun parerile clare despre ceea ce cred,care pot avea sau nu legatura cu viata mea,sunt,practic "crezamintele"mele si nu niste frustrari,frustrarile si "neiertarea,sau lipsa uitarii" nu au nici o legatura cu opinii formate din gandire,analiza,simtire si ...capacitatea mea de a intelege lucrurile.
Nu imi mai calculati opiniile ca si simple "neintelegeri"de sine,acestea reprezinta parerea mea si gata,nu am nevoie de ajutor in acest sens si nu am cerut aceasta.Fiecare si le stie pe-ale lui si-si respecta punctele de vedere,de asemenea le respectam pe-a interlocutorului atata timp cat acestea nu lezeaza.
Sper sa nu mi se mai aduca in fata teoria conform careia am fost la manastire si am ramas cu "sechele",sau mai stiu eu ce,pana la urma sunt doar speculatii,si chiar de ar fi asa,nu am cerut analiza acestei situatii,intr-un mod individual,nici atat.
Va rosg sa ma iertati!...sper ca m-am facut inteleasa.

ory 23.01.2009 13:57:07

Ovidiu-s,felul cum ai interpretat tu poruncile si le-ai asociat in mod convenabil cu ceea ce am afirmat eu,ca nu se potriveste,poate fi destul de relativ.Concret nu mi-ai demonstrat nici o asociere,deci poate fi nul raspuncul.De interpretat,o putem face fiecare cum ne taie capul si sa nu ajungem la un consens.
Este clar ca Dumnezeu ne cere sa nu fim desfranati,sa nu tanjim la femeia si la bunul aproapelui,dar nu spune absolut nimic...sa ne calugarim,.sa facem legamant de castitate,acest legamant sa reprezinte o jertfa(prin ireversibilitate)
Oricum,"jertfa lui Dumnezeu,inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi..."in fata acestor cuvinte a marelui Psalmist David,face ca sa paleasca toate teoriile "absurde",pana la urma,despre cat de pacat este sa parasesti manastirea.
Despre IUBIREA mareata,despre care vorbeste Domnul MAI PRESUS DE ORICE,CE SA MAI SPUN,A RAMAS CAM IN UMBRA SARACUTA...gasind loc de intaietate atator prejudecati,si-ca unele cu un iz atat de evident de ura si dispret,fata de om,fata de Cuvantul Lui Dumnezeu,pana la urma....care iubeste omul.

Hartford 23.01.2009 15:51:07

ieromonah

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 104499)
[SIZE=3]"Crestinul este liber sa aleaga casatoria sau fecioria, dar din moment ce s-a hotarat de buna voie pentru viata feciorelnica si a intrat in lupta de monah, [COLOR=red]nu mai poate da inapoi[/COLOR]", - Despre feciorie, 38. [/SIZE]

La biserica greceasca unde merg eu am avut preot ieromonah, care dorea mult si se pregatea sa ajunga episcop, dorinta lui sa spulberat ,actualul episcop ia zis in fata ca nu v-a ajunge el episcop niciodata si asa sa suparat a parasit biserica si sa casatorit.A fost un soc pentru toata comunitatea si pentru cei care il cunostea de la alte biserici. Si eu cred ca odata ce ai jurat lui Dumnezeu nu mai poti da inapoi.

dorinastoica14 23.01.2009 21:13:03

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 104511)
...SE PARE CA NU MI-A RASPUNS NIMENI IN LEGATURA CU ASOCIEREA CELOR ZECE PORUNCI SI CALUGARIE,O ASOCIERE INEXISTENTA,BINE-NTELES.
SI TOTUSI,DACA TII CONT DE CELE ZECE PORUNCI POTI SA TE MANTUIESTI!...SI-ATUNCI,UNDE ESTE PARADOXUL,SAU UNDE ESTE CONTROVERSA?,si ma intreb uneori,cine este mai presus de cele zece porunci?Dumnezeu le-a daruit doar ca sa se afle-n treaba,oamenilor?Dyupa conceptul vostru de manastire,raspunsul este afirmativ,dupa al meu,raspunsul este negativ,Nu,Dumnezeu a lasat cele zece porunci ca sa se tina cont de ele si sa le urmam,restul sunt doar legi presupuse,inventate,contorsionate in asa fel incat sa se simta omul mai purificat,dar in nici un caz sa ajunga a renega cele zece porunci care garanteaza mantuirea.
Asa ca "bietele suflete pierdute",nu sunt cei care indraznesc a pleca din manastire,nu le condamna cu nimic cele zece porunci ale Domnului,ci sunt cei care ajung in mod inconstient sa se creada mai presus de Dumnezeu si sa emita legi pe banda,in virtutea mandriei si neascultarii,si nu a pocaintei drepte.

Este o evanghelie (citez totul din memorie daca gresesc va rog sa ma corectati)_a Tanarului bogat in care ,acesta voind sa se mantuiasca il intreaba pe Mantuitorul Iisus Hristos ce trebuie sa faca iar acesta incepe sa-i spuna poruncile, la care tanarul raspunde ca pe acestea le-a pazit din copilarie.Auzind aceasta Iisus Hristos ii spune sa-si dea averea saracilor si sa-i urmeze Lui .Lepadarea cuiva de viata sa in lume,renuntarea la toate placerile lumesti si la bogatie inseamna urmarea lui Hristos.
Calugaria cred ca inseamna tocmai aceasta urmare.Asadar
odata ce ai luat aceasta hotarare fara a fi silit de nimeni esti obligat sa mergi pana la capat pe acest drum caci dupa spusele Sfintilor Parinti acel care merge la calugarie dintr-un neam va curata pacatele pana la al saptelea neam.Spunea parintele Cleopa ca acel sat din care nu a mers nimeni la calugarie nu exista!
In manastire este multa munca si mai multa ascultare care uneori trebuie sa fie mai mare dect credinta caci prin ascultare se intareste si credinta.Viata din manastire nu este ceea ce vedem duminica cand participam la liturghie sau pe la hramuri.Aceasta este rezultatul efortului facut pentru ca noi sa gustam din roadele bogate ale muncii lor.

dorinastoica14 23.01.2009 21:40:53

In vara anului trecut eram la privehgerea organizata la o manastire in noaptea dinaintea Adormirii Maicii Domnului.Asa cum se obisnuieste,in locul de parcare pe masute sau pe capota masinilor diversi calugari de la manastiri vindeau obiecte de cult,icoane,carti si cate altele.Desi slujba tinea pana dimineata am plecat pe la ora 11,3o deoarece o persoana din grupul nostru avea probleme de sanatate.Cand am iesit ne-am oprit sa cumparam cate ceva stand de vorba cu doi calugari pe care ii cunosteam.
Acestia ne-au intrebat de ce nu mai stam caci de acum este mai frumos.
Era o noapte senina si foarte luminoasa cu luna plina iar in pictura de pe poarta manastirii unde este si clopotnita luna lumina o pictura in care era Iisus Hristos iar acesta parea ca un mic soare.
Uitandu-ma intr-acolo am spus (fiind dintodeauna o nascocitoare de metafore)"-Aveti dreptate, mai ales ca uite tocmai a rasarit Soarele -aratand cu mana spre clopotnita"
Calugarul de care va spuneam si-a facut cruce spunand"-Ce-ai cocoana ,esti nebuna unde vezi la ora asta soare!!!!"
Am plecat fara a mai putea spune un cuvant.
Mergand in toamna aceasta la Bucuresti la Sfantul Dimitrie la moaste,coborand din dealul Patriarhiei in strada ma intalnesc cu cei doi calugari despre care va povesteam,cereau bani de la pelerinii care nu stiau ca erau cateva luni bune de cand fusesera dati afara din manastire.Cand ne-au vazut s-au intors grabiti cu spatele sperand ca nu vor fi recunoscuti
Din aceasta poveste(adevarata)eu as trage urmatoarea concluzie:daca pentru un calugar Iisus Hristos nu este Soare ce cauta el in manastire?

geo.nektarios 23.01.2009 23:16:26

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 111087)
La biserica greceasca unde merg eu am avut preot ieromonah, care dorea mult si se pregatea sa ajunga episcop, dorinta lui sa spulberat ,actualul episcop ia zis in fata ca nu v-a ajunge el episcop niciodata si asa sa suparat a parasit biserica si sa casatorit.A fost un soc pentru toata comunitatea si pentru cei care il cunostea de la alte biserici. Si eu cred ca odata ce ai jurat lui Dumnezeu nu mai poti da inapoi.

cand vrei un lucru si tii neaparat sa il ai, tocmai ca nu ti-l da Dumnezeu, mai ales ca stie ca nu ti-e de folos! El daca asta a urmarit prin calugarie ca sa ajunga episcop, nu si-a ales bine ADEVARATUL Scop al CAlugariei, cel de pocainta si MANTUIRE! Daca a ales sa fie episcop fara VOIA DIVINA normal ca satana l-a luptat intra-atat incat sa il scoata din calugarie! Orcum, pt el nu este Taina ce a facut... Pt un calugar nu mai exista TAINA CASATORIEI, se ingaduie numai pt cel ce a fost RASOFOR (purtator de rasa) sa se casatoreasca dar NU cu Taina Casatoriei ci cu NUNTA a doua! deci pt un calugar si mai ales preot, ce se poate face pt el? NIMIC!!!! Sa se intoarca in Mre si sa se pocaiasca... fereasca Dumnezeu de DReptatea Sa...

ovidiu-s 23.01.2009 23:57:32

Citat:

Ovidiu-s,felul cum ai interpretat tu poruncile si le-ai asociat in mod convenabil cu ceea ce am afirmat eu,ca nu se potriveste,poate fi destul de relativ.Concret nu mi-ai demonstrat nici o asociere,deci poate fi nul raspuncul.De interpretat,o putem face fiecare cum ne taie capul si sa nu ajungem la un consens.

Eu nu am asociat nimic. Ceea ce am scris mai sus este asocierea pe care o fac sfintii parinți intre lepădarea călugărului de lume și Vechiul Testament. Și cred ca ei au facut-o destul de clar pentru cine vrea să vadă.
Citat:

Este clar ca Dumnezeu ne cere sa nu fim desfranati,sa nu tanjim la femeia si la bunul aproapelui,dar nu spune absolut nimic...sa ne calugarim,.sa facem legamant de castitate,acest legamant sa reprezinte o jertfa(prin ireversibilitate)

Cum nu spune "absolut nimic"?
Matei 19.12 "Că sunt fameni care s-au născut așa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, și sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înșiși, pentru împărăția cerurilor. Cine poate înțelege să înțeleagă."

1 Cor 7.1-2 "Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. " … 6.7 Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel."
dar aici: 2 Petru 19. Ei le făgăduiesc libertate, fiind ei înșiși robii stricăciunii, fiindcă ceea ce te biruiește, aceea te și stăpânește. 20. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăși se încurcă în acestea, ei sunt învinși; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi. 21. [COLOR=#ff0000]Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor.[/COLOR] 22. Cu ei s-a întâmplat adevărul din zicală: Câinele se întoarce la vărsătura lui și porcul scăldat la noroiul mocirlei lui.
dar aici:
Luca 14.26 „Dacă vine cineva la Mine și nu urăște pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu".
Luca 9.23 " Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie;"
Matei 10.35 "Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine."
Citat:

Despre IUBIREA mareata,despre care vorbeste Domnul MAI PRESUS DE ORICE,CE SA MAI SPUN,A RAMAS CAM IN UMBRA SARACUTA...gasind loc de intaietate atator prejudecati,si-ca unele cu un iz atat de evident de ura si dispret,fata de om,fata de Cuvantul Lui Dumnezeu,pana la urma....care iubeste omul.)

Păi tocmai din iubire față de om, față de chipul și asemănarea lui Dumnezeu, monahul se retrage din lume. Monahul lucrează la mântuirea celorlați lucrând în același timp la a sa proprie. Nu mai are rost să îmi pierd timpul d-ta d-nă Ory. Ți s-a explicat f. bine ceea ce era de explicat. Rămâi la convingerile tale și la iubirile tale "divine" :
Proverbe 28.9 "Cel ce își oprește urechea de la ascultarea legii, chiar rugăciunea lui e urâciune."
Și ai grijă că iubirile "divine" pe care le găsești la prohabul bărbatului tău o să îmbătrânească, o să se ofilească cu timpul, iar în cele din urmă o să le mănânce viermii la fel ca și trupul tău. Așa se va întâmpla și cu obrăjorii azi atât de gingași ai copiilor pe care îi crești. Doar Dumnezeu este veșnic!
Ioan 6.63 "Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic."
Iacov 4.24 "Abur sunteți, care se arată o clipă, apoi piere."
1 Ioan 2.15-17 "Nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubește lumea, iubirea Tatălui nu este întru el; 16. Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului și pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume. 17. Și lumea trece și pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac."

ory 24.01.2009 22:20:35

Nu are rost sa mai comentez,ramaneti voi cu bogatia de "teorii",cu imaginile fermecatoare ale unei realitati abstracte,ignorand in mod voit realitatea din jur,din noi insine si cea de dincolo de noi.Astfel devenind niste parveniti ale uneio credinte care nu reuseste aproape niciodata sa se intrupeze intru duh si fapta.
N-am sa contest niciodata calugaria,ci minciuna si ipocrizia din sanul acesteia.

Anca-Miha 25.01.2009 02:02:49

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 111144)
...daca pentru un calugar Iisus Hristos nu este Soare ce cauta el in manastire?

Dorina, toata lumea a remarcat ca esti o persoana f sensibila. Dar oare putem astepta de la fiecare asemenea sensibilitati? Cred ca nu. Caci toti suntem parte din trupul lui Hristos, dar unul este cap si altul picioare; nu suntem toti la fel.

Anca-Miha 25.01.2009 02:13:05

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 111311)
Nu are rost sa mai comentez,ramaneti voi cu bogatia de "teorii",cu imaginile fermecatoare ale unei realitati abstracte,ignorand in mod voit realitatea din jur,din noi insine si cea de dincolo de noi.Astfel devenind niste parveniti ale uneio credinte care nu reuseste aproape niciodata sa se intrupeze intru duh si fapta.
N-am sa contest niciodata calugaria,ci minciuna si ipocrizia din sanul acesteia.

Draga ory, nu contest experienta ta proasta avuta in manastire; dar nu toti am avut parte de asemenea experienta negativa. Situatia mea si altora ca mine, este de asa natura, incat sunt obligata sa merg pe la biserici si manastiri prin tara, acolo unde ma duc drumurile si nu am intalnit asemenea calugari sau preoti, a caror existenta nu o contest, care sa isi bata joc de asezamantul sau biserica in care sunt; chiar dimpotriva, am gasit oameni deosebiti, fie ca erau calugari, fie preoti.
Acum e randul tau sa te gandesti, de ce tu ai fost pusa in situatiile respective, care au lasat asemenea sechele in sufletul tau. Si deasemeni sa te intrebi, daca nu e momentul sa ierti si sa uiti, ca sa poti face un nou inceput.
Oare crezi ca noi nu am avut deceptii si am suferit rele din partea multora? Dar am ajuns la concluzia ca e mai bine sa iert si sa-i las in urma mea pe acestia, facand loc in viata mea celor cu care am ceva de impartit.
Incearca sa fii buna cu tine si cu sufletul tau si iarta-i! Uitarea vine apoi de la sine.
Nu te mai chinui, draga mea, cu amintirea lor!

ory 25.01.2009 15:09:21

Am mai spus,NU DORESC SA MI SE DEA SFATURI SAU,SA SE MAI SPECULEZE ASPECTELE LEGATE DE EXPERIENTELE MELE.
SE PARE CA SE INTELEGE GREU ACEASTA DORINTA!!!......
Mi-am exprimat opiniile,si-atata tot,acestea nu au nici o legatura cu experientele proprii.

ory 25.01.2009 15:17:34

Te rog,Anca,nu mai fa comentarii nefondate legate de viata mea,nu-ti mai etala compasiunea sau ingrijorarea fata de atitudinea mea,fiindca am mai precizat,nu-si au rostul si sunt total nepotrivite.Deci,te rog INCA O DATA,daca ai ceva de spus la acest subiect(care se refera la general),poti sa-ti exprimi opinia,dar pe mine,personal,te rog sa ma lasi in pace.Nu ma mai compatimi,nu-mi mai da sfaturi de genul(uita!,iarta!,...nu te mai chinui!)fiindca au inceput deja sa ma dezguste,repetate la nesfarsit,nu-si au rostul acestea,nu simt acestea....
Te rog,respecta-mi "sinceritatea"si parerea,chiar este atat de greu de inteles!!!

Anca-Miha 25.01.2009 19:09:36

ory, nu cred ca sunt mai nepotrivite decat postarile tale. Daca nu poti uita si ierta, ca orice bun crestin, atunci... chiar nu mai am ce spune. Am scris cu toata dragostea, dar daca si acest lucru te deranjeaza...n-am cuvinte.

ory 26.01.2009 10:15:19

Am spus de atatea ori ca nu este vorba de neuitare sau de neiertare...nu este vorba de asa ceva,exact asta simt si gandesc,dar se pare ca se tot bate apa in piua si mi se atribuie lucruri neadevarate...fara a se tine cont de ceea ce afirm ca simt cu adevarat.
In acest caz,continuati....continuati daca astfel va simtiti bine...
Nu sunt inconstienta si nici acoperita de valul neresemnarii sau al frustrarilor,de ce continuati sa spuneti lucruri,de altfel,profunde,despre simtirea mea,in acelasi timp in care eu le contest vehement,fiindca MA CUNOSC.Eu cum sa tratez o astfel de atitudine?Cum te-ai simti daca tu te-ai simti intr-un fel,iar ceilalti ti-ar spune sistematic ca gresesti,ca nu este adevarat,ca simti altceva...cand,doar tu poti sti ce simti!???

mirelat 27.01.2009 07:17:13

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 109467)
Si inca ceva,mizez foarte mult pe slefuirea omului prin experiente,bucurii si durere,decat prin "lectura".

bine zis, ory.

tema asta a calugarilor reveniti in lume este f. spinoasa, eu una nu cred ca oricine isi poate da cu parerea, doar pentru ca a citit nu stiu ce carti despre ce si cum ar trebui sa fie un calugar, mai ales in contextul lumii contemporane.
e ca si duhovnicia, nu e data orisicui, cand e vorba de niste suflete la mijloc.

Anca-Miha 27.01.2009 16:06:03

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 104302)
[SIZE=2]Casatoria monahului n-a fost si nici nu poate fi admisa sub nici un motiv. El a facut juruinta, cum ca-si aduce trupul si sufletul jertfa Domnului. Fagaduinta sa facuta solemn in fata sfantului altar, unde ingerii si oamenii o marturisesc si Domnul o primeste, este un act de cult, un juramant pe care nu-l mai poate retrage sub nici o forma, iar calcarea lui aduce osanda fara iertare ca lui Iuda (Num. 30,[/SIZE][SIZE=2]1-16; Deut. 23, 21-23; IRegi. 14- 45; Prov. 20,25; Ecles. 5,4-5; F. Ap. 5,4). Justificarile [/SIZE][SIZE=2]omenesti nu-i pot usura situatia, caci el trebuie sa stie de la inceput ca trebuie sa-si implineasca singur toate nevoile gospodaresti. Poftele trupului, daca si le stapaneste de la inceput in cuget si fapta cu ajutorul chemarii harului (Matei. 19, 11-12; I Cor.7,1-15;) si a credintei mai tare decat moartea, (I Cor. 9, 27), el ajunge la seninatatea curateniei, incat pentru el a trai este Hristos, iar a muri este dobanda, caci i s-a dat harul nu numai sa creada, ci sa si patimeasca pentru Hristos (Filipeni 1, 29). Insa, duhul adormirii intru pacate (Rom. 11,6), l-a dus la apostolie ca un cazut din har-(Gal. 5,4; 12, . 15). Numai o femeie si un nas instrainati de harul Domnului se mai pot apropia de ei si un preot care numai cu buzele cinsteste pe Domnul (Ier. 8,11; 23, 1; Matei. 7, 21-23) va indrazni sa-l cunune (Amos. 2, 11-12), ca un pastor strain de turma lui Hristos (loan. 10, 1-12). Deasupra tuturor zboara secerea lui Zaharia (5, 3-4).[/SIZE]
[SIZE=2]407. -La Sfantul Vasile 18 si Ancira 19, se ingaduie casatoria numai a surorilor, care au venit ca copil fara de voie la manastire, iar casatoria lor se canoniseste ca a doua nunta. Diaconita care nu are hirotonie, ci numai fagaduintele fecioriei intru a sluji Domnului, daca se casatoreste se anatematiseste (IV. ec. 15), iar monahii simpli se alunga din Biserica (IV. ce. 16) si numai dupa ce se reintorc la pocainta in manaslire se canonisesc (IV. ec. 44), iar cand raman ca apostati in casnicie, li se aplica cele zise de Domnul: "Sa nu mai fie in tine rodul (mantuirii) in veac (Matei 2-1, 19). Daca sunt hirotonisiti, dupa ce se reintorc in manastire, raman caterisiti definitiv fara posibilitatea de a mai sluji vreodata (Ap. 25: VI. ec. 3, 6, 26; Neocez. 8, 9, 10; Sf.Vasile 3, 44, 51,70).[/SIZE]
[SIZE=2]408. -"Sa nu se consacre femeia diaconita mai inainte de 40 de ani si aceasta sa se faca numai dupa o examinare temeinica. Iar, daca a primit hirotesia si a ramas catva timp in serviciu si apoi s-a maritat, defaimand harul lui Dumnezeu, una ca aceasta sa se anatematiseasca, impreuna cu cel ce a luat-o de sotie". (IV. ec. 15):[/SIZE]
[SIZE=2]409. -"Fecioarei care s-a consacrat pe sine lui Dumnezeu si monahilor nu le este ingaduit a se casatori. Daca unii vor face aceasta, sa se afuriseasca. Dar, hotaram ca episcopul sa aiba putere a se purta omeneste cu ei, daca revin in manastire" IV. ec. 15.[/SIZE]
[SIZE=2]410. -"Calugarul care face curvie, sau cel ce ia femeie pentru casatorie si traire impreuna, daca se intoarce la pocainta sa se supuie in manastire, epitimiilor celor prevazute in canoanele pentru curvie".VI ec. 44.[/SIZE]
[SIZE=2]411. -"Cei ce fagaduiesc sa traiasca in feciorie (fara a fi monah), (cart. 41; IV ec. 15, 16; Neocez. I), si apoi se leapada casatorindu-se, sa fie canonisiti un an ca si cei ce se casatoresc a doua oara. De asemenea, hotaram, ca fecioarele sa nu vietuiasca impreuna cu oarecare barbati (VII ec 20) ajutandu-se ca niste frati". - Ancira 19.- [/SIZE]
[SIZE=2]412. -Cu privire la fecioarele care au necinstit fagaduintele lor si au cazut in desfranare si care si-au calcat juramintele pe care le-au facut in fata lui Dumnezeu, parintii au socotit ca trebuie sa se poarte cu ingaduinta fata de ele si, in chip exceptional, sa le primeasca la impartasire dupa un an de pocainta, ca si cei ce se casatoresc a doua oara. Pentru mine, intrucat biserica se mareste din zi in zi, cu Harul lui Dumnezeu si ca numarul fecioarelor se inmulteste tot mai mult, socotesc ca este bine ca sa cercetam cu grija adevaratul sens al Scripturii, cu privire la aceasta problema. Vaduvia este mai prejos decat fecioria si pacatul vaduvelor este mai mic decat al fecioarelor. Deci, sa cercetam ce a scris Pavel lui Timotei: "De vaduvele tinere sa te feresti" (de a le primi in randul vaduvelor consacrate, pentru ca, cand slabiciunea vietii lor se infierbinta, le imping sa lepede jugul lui Hristos si astfel, ele vor sa se casatoreasca iarasi,- fiind impinse de osanda, calcandu-si credinta, in fagaduintele depuse de mai inainte). I Tim. 5.[/SIZE][SIZE=2]11-12[/SIZE]
[SIZE=2]"Daca, o vaduva cade intr-un pacat asa de greu, calcandu-si fagaduintele, pe care le-a facut fata de Iisus Hristos, ce trebuie sa socotim despre o fecioara care s-a facut mireasa lui Hristos si un vas sfintit pentru Dumnezeu? Duca o servitoare care se deda la pacate, facand necinste casei stapanului ei, face un mare pacat, cu atat mai mult cand insasi sotia lui preacurveste si necinsteste patul sotului ei prin poftele ei ticalosite, tot asa si o vaduva se va trata mai usor ca o servitoare stricata, iar fecioara va fi osandita ca o femeie preacurva" (Lev.20,10).[/SIZE]
[SIZE=2]Deci, se numeste preacurvar omul care pacatuieste cu o femeie straina si care nu poate fi primit la impartasire pana nu se va lasa de pacat, tot asa vom hotari si asupra celui ce a inselat pe o astfel de fecioara (spre a o lua in casatorie).[/SIZE]
[SIZE=2]"Se numeste fecioara, aceea care s-a fagaduit de buna voie sa slujeasca lui Dumnezeu. Ele trebuie sa renunte pentru totdeauna la casatorie, ca sa poata trai intr-o deplina sfintenie si noi socotim fagaduinta lor a fi valabila numai din timpul cand ele au ajuns la deplinatatea judecatilor mintale. Noi nu tinem seama de fagaduintele pe care le fac in timpul copilariei lor, se cuvenea ca ele sa aiba varsta de saisprezece sau saptesprezece ani, pentru ca ele sa ajunga la varsta potrivita de a judeca si numai dupa ce vor fi supuse la o incercare starnitoare si numai dupa ce ele se vor ruga starnitor sa fie primite in randul fecioarelor, se cuvine a primi ca valabile fagaduintele lor si a pedepsi cu asprime pe cele care s- ar lepada de fagaduintele facute.[/SIZE]
[SIZE=2]Daca ele, vor fi aduse de parintii, fratii sau rudele, care vor sa le afieroseasca fecioriei mai inainte de a ajunge in varsta deplinei judecati din motive omenesti, trebuie a se baga bine de seama cand se primesc si apoi a se cerceta cu grija faptele si scopurile pe care ele le au". - Sf. Vasile 18.[/SIZE]
[SIZE=2]413. - "Cu privire la barbati, noi nu cunoastem sa faca astfel de fagaduinte (de a trai in feciorie intre mireni), decat numai pe cei ce intra in viata monahala, unde fagaduiesc pe tacute sa traiasca (cu fratii) in feciorie. Dar si acestia trebuiesc bine cercetati mai inainte si sa faca fagaduinta clara inaintea soborului, pentru ca apoi, nu cumva sa se dea la viata cea iubitoare de trup a placerilor lumesti si sa poata fi pe drept canonisiti ca si cei ce curvesc". Sf. Vasile, 19 [/SIZE]
[SIZE=2]414.-"Femeile, inca eretice fiind, care au fagaduit fagaduinta fecioriei, apoi se leapada de fagaduintele lor spre a se casatori, socotesc ca nu trebuie a fi osandite, fiindca legea canonica nu obliga decat pe acelea care o recunosc si i se supun, pe cand ereticii nu au inca jugul lui Hristos si nici nu recunosc legea Lui. Odata cu marturisirea de credinta, cand intra in biserica prin botez, ele se curatesc de pacate, fiindca li se iarta lot ce au facut mai inainte, fiind ca niste catehumene. Unele ca acestea, nu trebuiesc primite in biserica fara a fi botezate, pentru ca ele sa se poata bucura de toate drepturile nasterii in viata crestina ca mirence " - Sf. Vasile 20.[/SIZE]
[SIZE=2]415. -"Crestinul este liber sa aleaga casatoria sau fecioria, dar din moment ce s-a hotarat de buna voie pentru viata feciorelnica si a intrat [/SIZE][SIZE=2]in lupta de monah, nu mai poate da inapoi", -Sf. Ioan Hrisostom, Despre feciorie, 38.[/SIZE]

Dupa cum se vede, numai unii mireni si-au permis afirmatii personale, punand parerea lor personala deasupra celei ale sfintilor... Daca nici Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare, etc nu credem ca au vorbit in cunostinta de cauza, atunci pe cine credem?!?

geo.nektarios 27.01.2009 16:37:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 111867)
Dupa cum se vede, numai unii mireni si-au permis afirmatii personale, punand parerea lor personala deasupra celei ale sfintilor... Daca nici Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare, etc nu credem ca au vorbit in cunostinta de cauza, atunci pe cine credem?!?

[SIZE=4]tocmai asta e culmea, ca Sf.Ioan Gura de Aur nefiind casatorit ci CALUGAR, apoi PATRIARH, a vorbit CEL MAI FRUMOS DE CASATORIE dar are si ASPRE mustrari pt calugarii ce parasesc Manastirea... Ii trezeste la cunostina adevarului si le mustra lenea si comoditatea sufleteasca si indepartarea lor de Dumnezeu si alipirea cu gandurile de patima CURVIEI, nu a desfranarii (prin patima "desfranarii" nu se intelege numai curvia ci si preamulta vorbire, mancare, bautura, ura, limbutie, invidie, rautate, iar curvia este expres legata NUMAI de pofta placerii sexuale, CURVESTI, pacatoase, conjugale) si mustra chiar pe sotii care se feresc de a naste prunci, acuzandu-i de CURVIE, caci spune el, daca se urmareste intre soti numai placerea si implinirea sexuala, fara scopul tainei Casatoriei adica IMPLINIREA IUBIRII care DA ROADE (COPIII) , este CURVIE!!! pt ca zice el, sotii cand se impreuna conjugal daca au gandul placerii sexuale, simt o pierdere, o golire a ceva din ei, si asta este indepartarea harului de ei, caci ii mustra constiinta, iar daca ei nu iau aminte de constiinta pierd legatura tainica cu Hs si pleaca Harul Sau; daca se impreuna din IUBIRE nu au teama zamislirii unui prunc, ci se LASA CU TOTUL VOII LUI DUMNEZEU, iar Dumnezeu Care STIE toate nevoile noastre stie CAND sa le dea copii si CATI! Stie NUMAI Dzeu de ce unora le da multi altora nu, altora deloc... NU stim Judecatile Sale; noi trebuie sa ne supum Lui si sa facem ce tine de noi ca oameni ca fii ai lui Dumnezeu, caci copilul cuminte nu face niciodata ceva fara sa isi intrebe parintele de e bine sau nu, deci numai cu consimtamantul lor, asa si noi, NIMIC sa facem fara sa ne rugam si sa cerem lui Dumnezeu a ne da cele de FOLOS si mai mult, sa ne lasam in mainile Sale! Amin! [/SIZE]

Anca-Miha 29.01.2009 05:54:34

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 111773)
bine zis, ory.

tema asta a calugarilor reveniti in lume este f. spinoasa, eu una nu cred ca oricine isi poate da cu parerea, doar pentru ca a citit nu stiu ce carti despre ce si cum ar trebui sa fie un calugar, mai ales in contextul lumii contemporane.
e ca si duhovnicia, nu e data orisicui, cand e vorba de niste suflete la mijloc.

Aici e vorba despre preoti calugari, nu doar de calugari. Deci "experienta" tangentiala a unora cu manastirea, nu e valabila. Mai degraba sa ascultam de Sfinti, caci ei stiu despre ce e vorba.

ory 29.01.2009 14:50:49

Alta este sa fii calugar,si altceva sa fii preot,chiar daca se realizeaza si impreuna,indatoririle sunt diferite si separate,deci,pot fi departajate de anumiti factori.Preotia se daruieste si se poate si lua,se poate realiza caterisirea fara a afecta calugaria unui ieromonah.
Cat despre experientele "tangentiale" cu acest cadru,evident ca ele nu pot exprima o convingere in acest sens,despre statutul ieromonahului,tocmai de aceia ti-am spus Anca,ca opiniile mele nu au legatura cu experientele,insa este evident faptul ca experientele,diverse,din toate aspectele vietii ne pot forma convingeri si pareri despre aceasta.
Este foarte buna si certa trimiterea la scrierile Sfintilor,si este convenabila invocarea acestora,insa este surprinzator faptul ca acestea se manifesta,de foarte multe ori,doar in acelasi plan literar si teoretic,atata timp cat viata si cadrul monahal isi desfasoara "neputinta" si atitudinea cu aceiasi nepasare si controversa evidenta fata de aceste scrieri,fata de planul lor real.Nu am cum sa-ti explic in cuvintele tale,insa nu am cum sa-ti cer altceva la statutul pe care-l detii,la varsta si linistea acesteia care-ti dau imboldul crezamantului lejer fata de aceste "teorii".
Unii oameni chiar au o dilema in acest sens,unii simt un zbucium foarte mare si un dezechilibru,unii sunt nedreptatiti si sfidati de rautatea celor care ei insisi invoca credinta,unii oameni chiar au nevoie sa faca diferenta intre aceste teorii si realitatea inconjuratoare,realitate care ne face dependenti unii de ceilalti,atata timp cat nu suntem duhuri,ci fiinte pamantesti.Pentru unii oameni,aceasta situatie inseamna VIATA insasi,si nu le este de-ajuns sa fie bombardati in mod subiectiv cu "teorii".
...Dar,fiindca noua "ne pasa",asa cum ai sta crestinului mai bine,ne limitam a ajuta semenii cu prelegeri religioase...cam asta este tot ceea ce se-ntampla intre oameni,DIN PACATE!!!

florin_moisii 29.01.2009 21:01:32

NU!

[COLOR=Blue] Casatoria preotului mirean este socotita legala numai o data inainte de hirotonie, cu o fecioara evlavioasa.
Casatoria preotului calugar(monah)n-a fost si nici nu poate fi admisa. Acesta a facut juramant ca isi aduce trupul si sufletul jertfa Domnului.
Fagaduinta sa facuta solemn in fata sfantului altar, unde ingerii si oamenii o marturisesc si Domnul o primeste, este un act de cult, un juramant pe care nu-l mai poate retrage sub nici o forma, iar calcarea lui aduce osanda fara iertare ca a lui Iuda. Justificarile omenesti nu_si au rostul!!!
[/COLOR]...
Citat:

În prealabil postat de ana1987 (Post 104201)
as vrea, va rog sa ma lamuriti daca preotul calugar hirotonit se mai poate casatori si astfel sa devina ulterior preot mirean?

Anca-Miha 31.01.2009 19:18:54

Lumineaza-ne pe noi, Doamne! Caci vom da socoteala de orice cuvant de prisos.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:11:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.