![]() |
Citat:
După ce am înălțat rugăciuni de cerere iarăși și iarăși lui Dumnezeu și am chemat lumina Spiritului Adevărului, pentru gloria Atotputernicului Dumnezeu care a arătat afecțiunea Sa specială pentru Fecioara Maria, pentru a-L onora pe Fiul ei, nemuritorul Rege al Vremurilor și Biruitor asupra păcatului și morții, pentru a crește gloria aceleiași auguste Maici și pentru bucuria și exultarea întregii Biserici; cu autoritatea Domnului nostru Isus Cristos, a Fericiților Apostoli Petru și Paul și cu autoritatea noastră proprie, pronunțăm, declarăm și definim că este o dogmă divin revelată: aceea că Neprihănita Maică a lui Dumnezeu, pururea Fecioară Maria, sfârșind cursul vieții ei pe pământ, a fost luată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească. Deci, dogma catolică nu spune că s-a ridicat singură, ci afirmă exact contrariul. Documentul relevant aici: http://www.papalencyclicals.net/Pius12/P12MUNIF.HTM |
Citat:
Si am gasit chiar intr-o sursa catolica asta (desi eu cautam o sursa ortodoxa). Pentru ca nu stiam de ce ortodocsii resping dogma din 1950. Iata chiar articolul unui preot catolic (sau greco-catolic): http://www.desteptarea.ro/inaltarea-...are-maria.html "Stramutarea ei la cer este atestata inca din secolul al II-lea de un ucenic al apostolului Ioan, Leuciu. Studiile recente despre scrierile apocrife, ca si sapaturile arheologice din Palestina au confirmat scrierea lui Leuciu, Transitus Mariae, un panegiric iudeo crestin care se citea la mormantul Sfintei Fecioare Maria din Ghetsemani, cu ocazia sarbatorii inaltarii sale la cer. In acest document iudeo-crestin din primele secole ale erei crestine, se spune ca Sfanta Fecioara a murit la Ierusalim la cativa ani dupa moartea lui Isus ca Isus a venit cu un alai de ingeri si a luat sufletul Mariei, ducandu-l la Arborele Vietii ca apostolii au ingropat-o pe Maria la Ghetsemani, infruntand cu acea ocazie o prigoana a iudeilor ca dupa patru zile Isus a aparut din nou Mamei sale si a poruncit arhanghelului Mihai sa poarte la cer si trupul Mariei pentru a-l reuni cu sufletul sau." Din ce vad si greco-catolicii au aceeasi dogma ca si noi, nu ca si romano-catolicii: http://www.parohiasfantulgheorghe.ro...aicii-domnului Iar romano-catolicii spun, (desi am vazut ca traditia e alta din scrierea acelui ucenic) in noua dogma ca Fecioara a murit, apoi a inviat si a fost ridicata cu trupul si sufletul la cer: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1474/ Oricum, are mai mica importanta inca o dogma, din moment ce, asa cum am aratat si niciun teolog catolic nu ar putea sa argumenteze, Dogma Neprihanitei zamisliri este imposibila, o erare si un neadevar. O mai face si pe Maica Domnului fara niciun merit, neavand vreo vointa (chiar si cel mai pacatos are vointa, doar animalele nu au). |
Citat:
Biserica este Biserica ortodoxa, cred ca va referiti doar la cultul catolic, dar acela este mai mult o ierarhie lumeasca, neavand har. Cum au aprobat bilocatia si stigmatele sau alte minuni catolice, e normal sa si aprobe din cand in cand cate ceva, altfel s-ar spune ca nu exista minuni in BC. Pe langa faptul ca am argumentat de ce dogma Neprihanitei Zamisliri e o eroare dogmatica (si nu a raspuns cineva, pentru ca nu exista contraargumente), am mai explicat si de ce aparitiile de la Fatima sau Lourdes nu seaman deloc cu cele divine: aerul rece dinaintea aparitiilor (nu stiu daca la ambele aparitii) si mai ales minunea cu halucinatia colectiva a miscarii soarelui de la Fatima. Citat:
|
Citat:
2. Si Isus Cristos s-a nascut fara pacat; asta nu inseamna ca nu a avut nici un merit si a fost fara vointa. 3. Ati putea aprecia ca prin aceasta dogma catolicii o cinstesc mai mult pe sfinta Feciora. Nu mai mult decit ortodocsii, ci mai mult fata de cum o faceau inainte; iar acest lucru nu poate fi decit bun |
Citat:
Citat:
Dumnezeu nu poate pacatui, omul da, deci doar cel dintai e fara de pacat. Citat:
. |
Citat:
|
Citat:
Nici un ortodox nu pune pret pe ce zice papa, ci pe ceea ce zice Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti. Altfel spus, daca nu puteti sa dati un raspuns mai putin jignitor mai bine ar fi sa va abtineti. |
Ar fi fost ridicol sa se sutina ca Fecioara Maria nu a fost inaltata cu trupul la cer, de vreme ce se sustine ca a fost lipsita de pacatul stramosesc.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Da, bine zic "cu cat este mai curat", nu fara de pacat. Doar Iisus Hristos -Omul e fara de pacat, fara pacat originar, ca nu avea cum sa mosteneasca acest pacat de la creatie. "Nu te teme Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu", de ce ar mai fi zis aceste cuvinte Arhanghelul Gavriil daca ea era deja fara pacat??? Care har, care mila? Citat:
Nu e o imaginatie, ce e asa greu de inteles, din moment ce se naste fara pacat, nu poate pacatui, ca si cum ar fi genetic programata. Daca ea a fost ferita de pacatul stramosesc, inseamna ca nu exista o vointa a ei, intrucat Dumnezeu o obliga astfel sa devina partasa la mantuirea noastra. Dupa cum Eva a luat parte la caderea si moartea lui Adam, tot asa Fecioara Maria a participat la intoarcerea lui la starea cea dintai. Si dupa acest har mai este numita Fiica lui Adam. Citat:
Daca nu ati auzit voi, nu inseamna ca nu a auzit nimeni. Dar sa jignesti e usor... |
Citat:
|
Citat:
"...Ceea ce esti mai cinstita decit heruvimii; si mai marita, fara asemnare, decit serafimii.CARE FARA STRICACIUNE PE DUMNEZEU CUVINTUL AI NASCUT..." De multe ori cind auzeam aceasta rugaciune, ma gindeam ca se refera si la Neprihanita Zamislire. Asa inteleg eu aceasta rugaciune. |
Citat:
|
Citat:
Este bine ca ai intrebat. Altfel ramaneai nelamurita si credeai ca ortodocsii sustin aceasta idee. Diferenta mare intre ce intelegem si ceea ce este de fapt. P.S. scuze daca am intervenit si asteptai de la altcineva un raspuns. |
Citat:
Nu stiu daca ma crezi, dar cand am citit cele scrise , m-a luat instantaneu o durere de cap de amaraciune. Pentru ca nu s-a referit la cineva anume, i-a jignit pe toti. Acesti duhovnici au avut roluri importante in trezirea multora la realitate, la credinta. |
Citat:
|
Citat:
Dar problema inovațiilor dogmatice ale BC are și alte cauze de natură istorică. Principalii ei teoreticieni au pretins că s-au inspirat din "scriitori bizantini postschismatici", adică din Sființii Grigorie Palamas, Nicoale Cabasila și Teofan al Niceei. Hermeneutica lor obtuză (a "teologilor" catolici) a fost desființată inclusiv de către părintele Stăniloae. Întreaga problematică se poate limpezi cercetând cu atenție următoarea lucrare: http://www.librariasophia.ro/carti-M....-so-3195.html |
Citat:
|
Citat:
Neprihanita zamislire nu e tot una cu imaculata conceptie? Eu asa am citit. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu suciti sensul. Neprihanita in cazul asta: "CARE FARA STRICACIUNE PE DUMNEZEU CUVANTUL AI NASCUT", se refera la nastere fara parte barbateasca a Mantuitorului si nu a Maicii Domnului. Cea din urma a fost nascuta ca urmare a unei impreunari intre un barbat si o femeie, respectiv Sfintii parinti Ioachim si Ana. Deci clar: NEPRIHANITA = CARE NU A CUNOSCUT BARBAT |
Dar uiti un lucru: casatoria si dragostea trupeasca in cadrul ei NU sunt stricaciuni sau pacate. O femeie casatorita care este credincioasa sotului ei NU este "stricata", nici nu isi naste copiii in stricaciune.
Neprihannita se refera la fara pacat in general. |
Citat:
Ipoteza mea este că undeva în memoria ortodocșilor, cel puțin în memoria practicilor liturgice care s-au păstrat mai bine, a dăiunuit ideea moștenită din vremea nedespărțirii, aceea că Sf Fecioară este lipsită de orice păcat, dobândit sau moștenit. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sper ca ati inteles ca BO nu sustine acest lucru, contrar ideilor pe care le sustin unii. Si cred ca explicatiile care le-am dat sunt suficiente. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"zamislirea neprihanita" si "imaculata conceptie" dupa spusele Domnului Mihnea sunt sinonime perfecte. Daca dvs credeti ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacat stramosesc este strict problema dvs. |
Din câte știu eu, Imaculata Concepție nu înseamnă că Sfânta Fecioară nu ar fi putut să păcătuiască, pentru că altfel fiat-ul ar deveni un simplu răspuns mecanic dat de o marionetă căreia îi apeși butonul.
|
Citat:
In aceiasi masura Fecioara Maria este numita "Fiica lui Adam". Va lamuresc in acest sens daca vreti. Maica Domnului este noua Eva, pentru ca a sfarmat capul sarpelui. Prin femeia Eva a venit pe pamant pacatul, prin Fecioara Maria s-a ridicat. Aceasta denumire este de natura sa arate contrastul dintre cele doua. |
Citat:
Daca aveti binevointa sa cititi ce am postat, veti vedea ca am argumentat de ce aceasta dogma scade meritul Sfintei Fecioare de a se numi Nascatoare de Dumnezeu, intrucat nasterea fara pacat, impiedica orice capacitate a ei de a face pacat. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Frumoasa urare ati facut in final, o voi spune si eu: sa ne bucure Dumnezeu de fericirea Raiului. |
Citat:
Cum apare pacatul originar? |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:59:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.