![]() |
Citat:
|
Citat:
"pastorii" dumitale au sau nu au puterea prin Duh Sfânt de a ierta și/sau de a ține păcatele ?? |
Citat:
Biserica lui Hristos are un Singur si Adevarat Preot si Mare Preot: insusi Domnul Iisus Hristos. Biserica lui Hristos mai are si slujbasi pamantesti (dar nu preoti) cum a fost cazul Sfintilor Apostoli, care au randuit prezbiteri (presbuteros), diaconi. Dar, a avea o preotie pamanteasca (simbolica) este ca si cum nu ai recunoaste venirea Adevaratului Preot. In definitiv, nu ma deranjeaza asa mult faptul ca unele persoane se intituleaza preoti. Important este ca absolut nimeni sa nu se erijeze in mijlocitor intre Dumnezeu si oameni. Acest rol il are numai Preotul si Marele Preot, Domnul Iisus Hristos, care mijloceste in fata Tatalui cu insasi sangele Sau. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
1. Preluarea calitatății de conducător secular a basileului/imperatorului (pe tronul Constantinopolelui/Romei) de către patriarh/papă 2. Valoarea infailibilă a dogmelor emise din această postură sacrosanctă de "voce a lui Dumnezeu pe pământ". Nu știu, e doar o supoziție... prea seamănă pentru a fi o simplă coincidență (de fapt 3 coincidențe). Citat:
-păcatul lui Saul care s-a dus la o vrăjitoare si i-l aducă din morți pe Samuel (pretenția preotului că preface pâinea și vinul în trupul și sângele real al lui Hristos) - luând pâinea dospită aș declara prin asta că Hristos a avut păcat - luând vinul fermentat aș declara simbolic că viața lui Hristos nu a fost curată. Și ar mai fi probabil și alte mărturii neadecvate pe care le-aș da prin participarea mea la o asemenea euharistie. Probabil vi se par exagerate scrupulele mele, dar gândiți-vă o clipă că ați face dvs. gestul acesta într-o biserică adventistă unde totuși se respectă prescripțiile biblice, iar oficiantul conform Bibliei este prezbiter (pastorul întărit are și calitatea de prezbiter) iar nu preot. |
Citat:
|
Citat:
Toate atributele enumerate de dv mai sus sunt ale Domnului,si nici un preot nu ar avea putere pt asa ceva .Nu preotul se sacrifica pe sine,nu preotul a castigat indurarea de la Dumnezeu,nu preotul indreapta pe pacatos,nu preotul iarta de la sine. Atunci la ce mai e necesar el? Pentru ca asa a randuit Domnul.Ca iertarea de exemplu,sa sa vina prin cineva .Ca si cum noi am primi-o de la un om,desi ea este de la Dumnezeu.Normal ca Dumnezeu ne iarta si direct,mai ales daca iertam pe gresitii nostri,asa cum a spus si strainul7777. Dar in afara de toate caile cunoscute de iertare : prin iertarea apropiatilor,prin cainta ,prin fapte bune Dumnezeu a mai randuit una .Asa a fost voia Sa. "Celor ce le veti ierta pacatele,iertate vor fi" Pentru a se arata ca exista un loc si un om pe pamant care transmite direct harul lui Hristos ,si anume preotul. Nu neg celelalte cai de transmisie ale indurarii Sale,care le practicati si voi.Si nu neg ca voi nu obtineti ca oricare din noi ,iertarea.Dar e pacat sa nu profitati de aceasta indulgenta care Domnul a dat-o. Marturiseste-te Mie,prin viu grai,pare a zice Domnul,catre un om pus de Mine pt asta,si Eu te voi asculta si te voi ierta,doar pt ca te-ai marturisit omului,peste care sunt Eu. Ok,voi continuati a obtine iertarea pe calea traditionala,dar va e mult mai greu,decat sa vorbiti direct unui om,pus de Domnul special pentru aceasta. E o finete care va scapa ,un dar al Domnului,si nu un moft al oamenilor |
Citat:
Și dacă am înțeles eu bine, sugerați încă un posibil argument ce ar ține mai mult de domeniul psihologiei umane. De data aceasta sunt de acord cu dvs. referindu-ne chiar la NT. Însă Dumnezeu nu a rânduit pentru aceasta preoți, ci chiar pe frații noștri: "Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Iacov 5,16) Nu seamănă deloc a spovedanie, căci mărturisirea se face în dublu sens "unul altuia". |
Citat:
Diavolul lupta cu oamenii prin mintile lor si astfel acestia devin rataciti cu mintea. Acum cine este ratacit, sectarul sau ortodoxul eu zic ca ar trebui sa cercetati dumneavoastra. Va asigur ca este un studiu foarte folositor si plin de invataminte. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Ei bine , astazi , purtam discutii inutile , noi oamenii, cand ar trebui sa ne muncim doar spre mantuirea noastra. Cea mai mare greseala a fost in anul 1054 cand aripa nordica, occidentala a decis ruperea de biserica mama, rasariteana, creand biserica catolica. A creat precedentul la toate cele ce urmau sa vina. Nesupunere fata de preot, faramitarea in mii de secte in functie de diverse idei si concepte, aparute in unele grupuri si astfel , treptat, pierderea credintei adevarate. Eu ortodoxa, iubesc Scriptura, o citesc, caut sa o inteleg, si atunci cand nu inteleg incerc sa gasesc raspunsuri citind pe invatatii vremii. Omul, care bate la usa mea, cu o Biblie in mana sa imi spuna mie ca el intelege corect Scriptura, vorbind in citate, sa imi arate mie cat de invatat este, nu isi da seama ca de fapt nu e decat un om trufas si plin de sine, mandru de invatatura lui, invatatura desarta. Adevaratul invatat nu cauta el elevii, ci elevii il cauta pe el. |
Citat:
Citat:
Citat:
Adventismul nu este biserică, este doar un cult/sectă întemeiată de niște oameni, printre care Ellen White, și care nu respectă Biblia, ci respectă falsele interpretări ale Bibliei, interpretări venite de la "spiritele profetice" adventiste. |
Citat:
Romani: 20. Nu strica, pentru mâncare, lucrul lui Dumnezeu. Toate sunt curate, dar rău este pentru omul care mănâncă spre poticnire. 21. Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticnește, se smintește sau slăbește (în credință). 22. Credința pe care o ai, s-o ai pentru tine însuți, înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judecă pe sine în ceea ce aprobă! 23. Iar cel ce se îndoiește, dacă va mânca, se osândește, fiindcă n-a fost din credință. Și tot ce nu este din credință este păcat. este vorba de carne si vin peste masura. De mancare peste masura, de lacomia trupului. Predoaria dvs, este falsa. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Iacov: 14. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. 15. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui. 16. Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. In versetul 16 este concluzia la versetele 14 si 15. Deci chemati preotul spre vindecare, marturisiti unul altuia, adica, bolnavul cu trupul sau cu sufletul, preotului. Pentru ca si preotul este om ca si noi, de aceea ``unul altuia`` . dar spune clar chemati preotii Bisericii. Rugaciunea staruitoare a dreptului, este rugaciunea preotului, pentru ca omul bolnav cu trupul si sufletul nu este pe deplin drept, deci singur rugaciunea lui nu razbeste fara ajutorul rugaciunii preotului - staruitoare a dreptului. Iarasi ati scos din context si ati indemnat sa se inteleaga aiurea totul. ``Unul altuia`` nu e vorba de sensuri duble. unul- oricare dintre bolnavi cu trupul sau cu sufletul altuia - oricarui om drept, care sunt doar preotii, pentru ca nu oricine este drept in schimb oricine poate deveni drept. |
Citat:
|
Citat:
Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri. (Matei 16:18-19) După cum se vede și din acest text, puterea pe care a dat-o Iisus apostolilor, și prin ei episcopilor și preoților care i-au succedat, puterea nu este doar de a dezlega ci și de a lega. Prin urmare, când vorbim despre puterea sacramentală a episcopilor și a preoților de a ierta și de a dezlega, vorbim și despre puterea lor, tot prin harul Duhului Sfânt care le-a fost dat de Dumnezeu, de a ține păcatele, de a lega. Ori această parte nu face parte din rugăciunea domnească. În consecință vorbim despre două lucruri total diferite !!! |
Citat:
"... προσκαλεσάσθω τούς πρεσβυτέρους τής έκκλησίας..." e vorba de prezbiterii Bisericii, nu de preoți!Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri. (Matei 16:18-19) După cum se vede și din acest text, puterea pe care a dat-o Iisus apostolilor, și prin ei episcopilor și preoților care i-au succedat, puterea nu este doar de a dezlega ci și de a lega. Prin urmare, când vorbim despre puterea sacramentală a episcopilor și a preoților de a ierta și de a dezlega, vorbim și despre puterea lor, tot prin harul Duhului Sfânt care le-a fost dat de Dumnezeu, de a ține păcatele, de a lega. Ori această parte nu face parte din rugăciunea domnească. În consecință vorbim despre două lucruri total diferite !!! |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Anul 1517. Reforma Protestantă, câteodată numită și Revoluția Protestantă, a fost o mișcare în secolul XVI de a reforma Biserica Catolică din Europa Occidentală. Reforma a fost începută de Martin Luther, cu Cele 95 de teze despre practica indulgențelor. La sfârșitul lunii Octombrie 1517, el le-a afișat pe ușa Bisericii Castelului din Wittenberg, folosită în mod obișnuit ca afișier pentru comunitatea universitară. În Noiembrie, le-a trimis diferitelor autorități religioase ale timpului. Reforma s-a sfârșit în divizare, prin întemeierea unor noi instituții. Anul 1537. Eduard al VI-lea (n. 12 octombrie 1537 — d. 6 iulie 1553) a fost unul din regii Angliei, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. A devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant. Ca atare , pe perioada cat a domnit, scurta de altfel, a impus religia protestanta, in locul celei catolice. Maria I (engleză Mary I) (n. 18 februarie 1516 – d. 17 noiembrie 1558), cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei și regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 (de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558. Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor, după regina neîncoronată Lady Jane Grey și predecesoare a reginei Elisabeta I. Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului. Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Mary cea sangeroasa). Elisabeta I (în engleză Elizabeth I) (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moartea sa. Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor (primii fiind Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele său vitreg Eduard al VI-lea, verișoara sa Jane și sora sa vitregă, Maria I). A fost cunoscută și ca „Regina Fecioară” sau „Gloriana”. În 1558, la numai douăzeci și cinci de ani, la moartea surorii sale Maria, i se încredințează soarta țării, care a devenit slabă și săracă în urma războaielor și a luptelor religioase. Elisabeta jura că îi va purta de grijă până la moarte. În timpul domniei Elisabetei I, Biserica anglicană devine Biserica oficială. Regina a stabilit o Biserică ce reprezenta un compromis între credința protestantă și cea catolică. |
Posibil să existe un topic și cu amuzamente. Aici deocamdată se discută despre preoție și despre hirotonire.
|
Nu cred că este cazul să deviem discuția de la subiectul început, pentru a devia pe alte subiecte gen reforma protestantă. Nu că n-ar fi subiect interesant, însă acest subiect de discuție se referă primordial la Preoție.
|
Citat:
Care a fost scopul dvs? Oriunde si oricand aruncati cu versete chiar si daca nu au legatura cu discutia, bizuindu-va pe nestiinta unora. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://yoursmiles.org/tsmile/agressive/t0135.gif |
Citat:
Si mai moale cu greaca, ca daca ar citi grecii ce spuneti ar fi extrem de revoltati pentru ca folositi limba lor materna in astfel de erezii. Grecii sunt un popor extrem de credincios si aproape suta la suta ortodox, si sunt mandrii de limba lor greaca si de biserica lor ortodoxa. Traiesc printre ei si vad cu ochii mei cu cata evlavie se roaga in greceste , grecul , in biserica lui ortodoxa si cu cat de multa iubire merge la preot si ii spune in greceste: ιερεας μου ομολογω = preotul meu spovedeste-ma |
Citat:
|
Citat:
Acu ce faci? aplici proverbul: frate cu dracu pana treci puntea? Auziti frati catolici, sariti sa aparati pe protestant. Fratele dvs protestant va cere ajutorul. va cere o umbrela. |
Citat:
|
Citat:
dvs dadeati un exemplu cu πρεσβιτερους . Eu v-am raspuns ca e tipic sectar sa nu traducem in romaneste cuvantul presbiter ce inseamna preot ca sa putem contesta preotul ca autoritate. de asemenea v-am sugerat sa o lasati moale cu greaca si aici va spun ca sunteti dezimformat. presbiter inseamna preot in greaca veche. ierous inseamna preot folosit si in neogreaca, adica astazi. Astazi in biserica ortodoxa actuala, preotul grec si enoriasii sai folosesc ierous - preot in limba greaca. Deci nu ma contrazic ci spun exact cum e. Nu avem de ce sa contestam autoritatea preotului, doar pentru ca un curent sectar sau altul nu vrea in ruptul capului sa traduca cuvantul presbiter din greaca veche in preot in romana si asta din interese clare de a submina autoritatea preotului. Doar si francezii zic Dieu la Dumnezeu, maine poimaine se infiinteaza o secta care zic ca Dumnezeu e Dieu si ca ei sunt adevarati ca ii cheama numele adevarat de Dieu.(idem God) Daca ar citii grecii cele spuse de dvs v-ar pune la zid si v-ar ucide cu pietre. Pentru ei este cea mai mare jignire sa aduci ofense religiei ortodoxe care dainuie de 2000 de ani pe aceste meleaguri si cu atat mai mult sa le folosesti limba lor materna in a defaima ortodoxia. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
de ce sa traducem in romaneste? pentru ca suntem romani, de aia. |
[quote=tricesimusquintus;303893]
Probabil veți cunoaște neogreaca la perfecție, însă dovediți o necunoaștere crasă a limbii grecești vechi -și ca să fiu mai specific- a dialectului koine. Dacă țineți cu tot dinadinsul să mă contraziceți în această privință, puteți s-o faceți, dar nu aveți dreptul să mă acuzați că sunt dezimformat (sic!). [quote] Ati spus ca ierous este in greaca veche. V-am spus ca ierous spun si azi grecii. Deci sunteti dezinformat. - (apropo, iaca era n langa m, mama ce mare descoperire ati facut sic!) asta nu arata decat un pic (poate?) sau mai mult(poate?) de rautate a firii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:35:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.