![]() |
Un link de mare folos
http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...ie-duhovnicie/
Putem distinge doua indatoriri de baza ale preotului fata de bolnavi: 1) aceea de a-l indemna pe bolnav sa se supuna examenului medical si, in caz de necesitate, unui tratament sistematic, si 2) aceea de a-l ajuta pe bolnav sa se lupte cu boala, sa constientizeze in mod critic si sa biruie anomaliile sale de caracter si de comportament. Medicul psihiatru il poate trata pe bolnav in perioadele de psihoza acuta, poate ajuta la diminuarea frecventei crizelor de boala si, in masura posibilitatilor, la prevenirea recidivelor acestora. Rolul duhovnicului este deosebit de insemnat pentru acesti bolnavi in perioadele dintre crize, cand ei constientizeaza chinuitoarele contradictii dintre starile polare de excitatie si deprimare, de luciditate si de manie oarba, de luminare si de intunecare a constiintei, dintre starile polare de bunavointa fata de lume si oameni si de inraire mohorata, irascibilitate, banuiala fata de invataturile moralizatoare… Comportamentul preotului este definit de indatorirea generala a pastoratiei: aceea de a ajuta omului sa afle adancul pocaintei, sa refaca perceperea duhovniceasca corecta a vietii din sufletul omenesc, raportarea corecta la propriul pacat si la propria demnitate nemuritoare de fiinta omeneasca, care este supusa unor incercari atat de dramatice la bolnavi atunci cand dedublarea se manifesta la modul maximal. |
http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...ie-duhovnicie/
Psihiatria pastorala tinde sa patrunda in acele sfere ale vietii duhovnicesti care nu sunt calificate drept „pacat”, dar se „invecineaza” cu el sau il „imping” pe bolnav la pacat. De pilda, anxietatea (daca aceasta este un simptom) nu reprezintă un pacat, si totusi poate genera la om consecinte grave. Ca rezultat al bolii psihice, sufletul omenesc parca se acopera cu o „ceata”, care trebuie risipita. Un astfel de suflet pierde, cum bine observa un preot, drumul spre Dumnezeu. Vointa omului slabeste. Povetele pastorale sunt premature, fiindca nu pot fi receptate in mod adecvat de catre suferind. Tratarea unor asemenea suferinte prin mijloace exclusiv ascetice nu este totdeauna justificata. Aici poate fi loc si pentru ajutorul dat de psihiatru. Este bine daca in parohie exista un medic ortodox. In atare caz, preotul se poate folosi de ajutorul lui. Cunostintele de psihiatrie sunt bune si pentru duhovnic, in asemenea cazuri, psihiatria nu contravine pastoratiei, ci tinde s-o imbogateasca cu anumite informatii. Sarcina preotului este de a-i insufla celui indrumat rabdare si smerenie, de a se ruga pentru el. Sarcina doctorului este aceea de a trata, nadajduind in ajutorul lui Dumnezeu, tulburarile sufletesti folosindu-se de metodele medicinei contemporane. Psihiatrul-psihoterapeut, actionand asupra vointei omului, asupra ratiunii si a emotiilor lui, il ajuta sa invinga boala sau urmarile ei. El incearca sa indeparteze simptomele si sindroamele patologice manifestate ca tulburari ale sistemului nervos central, cum ar fi depresia, anxietatea, astenia etc, aparute nu in urma ispitei vrajmasului, ci din cauze biologice si ereditare. Dupa insanatosirea sa (cand aceasta este posibila), omul se intoarce la starea normala. El poate privi cu luciditate viata si pe sine insusi, poate merge la biserica, se poate ruga, poate lucra spre binele familiei si al societatii. Pe masura insanatosirii bolnavului, ponderea ajutorului psihiatric se va diminua, iar cea a ajutorului duhovnicesc va creste. Bineinteles, cele spuse mai sus nu pot descrie decat schematic un domeniu atat de complex cum este psihiatria pastorala. In lucrarea indrumarii duhovnicesti a enoriasilor bolnavi psihic, preotul trebuie sa-si aduca aminte ca la omul credincios boala se impleteste strans cu religiozitatea lui. Chiar daca sufletul este bolnav, el crede si nazuieste catre Ziditor. In aceste cazuri tulburarile psihice au o serie de particularitati. De exemplu, in vremea depresiilor, la bolnavi se observa adeseori urmatoarele semne: obsesia parasirii de catre Dumnezeu, deznadajduirea de mantuire, descurajarea profunda. Daca aceasta stare sufleteasca tine mai mult de o jumatate de luna, fara sa treaca dupa rugaciune si dupa Sfintele Taine, avem temei sa presupunem prezenta unei boli psihice, si in atare situatii ajutorul psihiatrului este foarte potrivit. Sa mai dau un exemplu. In psihiatrie exista un diagnostic, numit „[psihoza] religioasa“. El este pus pe baza datelor care atesta tulburari specifice de gandire. Manifestarile [psihozei] religioase sunt diverse. In unele cazuri, ea arata ca un refuz al obligatiilor sociale. In altele, se prezinta ca neglijare a igienei, postire si alte nevointe peste masura, fara binecuvantarea duhovnicului etc. Starile acestea se deosebesc de inselare sau de ratacirea si lipsa de experienta duhovniceasca si printr-o serie de alte manifestari, care le pun in aceeasi grupa cu alte boli psihice. Preotul trebuie sa-si dea seama unde este pacat si unde este boala. De asta depind numeroase particularitati ale ingrijirii sufletului. Din pacate, unii clerici si-au format parerea ca ajutorul psihiatric este lipsit de finalitate. Bolile sufletesti sunt receptate de ei fie ca rezultat al lucrarii duhului rau, fie ca urmare a vatamarii sufletului de catre pacat. Și atat. Experienta arata ca asemenea concluzii ale pastorilor nu imbunatatesc starea psihica a bolnavilor pastoriti. Cateodata vezi cum unii dintre ei se chinuiesc, sufera de pe urma bolii, dar ocolesc de la o posta cabinetul psihiatrului, chiar daca acesta este ortodox. Inteleg ca psihiatria este vazuta intr-un mod aparte. Lumea isi aminteste vremurile recente, cand conducatorii comunisti ai statului incercau sa foloseasca psihiatria ca instrument politic pentru inabusirea libertatii de gandire. Asta s-a intamplat, nimic de zis. Vreau sa arat totusi, doua lucruri care, dupa parerea mea, sunt indiscutabile. Primul este prezenta bolilor sufletesti (psihice). Al doilea este ca majoritatea colegilor mei se straduiesc sa-si indeplineasca cum se cuvine obligatiile profesionale. De altfel, legea privitoare la psihiatrie garanteaza libertatile religioase ale bolnavilor psihic. Chiar si psihiatrii se schimba. Astazi intre ei se gasesc din ce in ce mai multi oameni credinciosi. Odata a venit la consultatie o femeie bolnava, care vreme indelungata nu se putuse hotari daca este cazul sa se adreseze unui psihiatru. Aceasta situatie a si facut-o sa-i scrie staretului arhimandrit Chiril (Pavlov) Unul dintre cei mai cunoscuti Batrani ai Rusiei actuale, duhovnicul Sanctitatii Sale Alexie al II-lea (n. tr.). Dupa spusele femeii, Parintele i-a raspuns: „Va puteti adresa unui psihiatru, dar trebuie sa va rugati ca Domnul, daca este voia Lui cea sfanta, sa va tamaduiasca boala prin medic“. Știu ca si alti duhovnici cu experienta au binecuvantat tratamentul la psihiatru. |
Daca nu va e cu suparare, poate sunt putin off topic, sa ne lamuriti si noua (mie) urmatorii termeni : 1. psihologie clinica; 2. psihanaliza;3. analiza tranzactionala. E posibil ca primii doi sa-i mai fi definit pe undeva, imi cer iertare daca cumva am uitat sau din neatentie si ignoranta nu am bagat la cap. Multumesc, Doamne ajuta!
|
Citat:
|
Citat:
Atunci din ce să trăiască psihologii dacă tratează oamenii pe gratis în cabinete pentru care plătesc chirie și/sau întreținere? Mulțumirile și recunoștința nu sînt suficiente. |
Citat:
Deci saracii psihologi, insa preotii.... Cunosc un preot foarte bun, are trei copilasi si a supravietuit cu mare greutate dintr-un salar de 500 lei pe luna. da, 500 lei la o parohie dintr-un sat de pe langa Iasi. Noroc cu parintii lor care i-au sustinut cum au putut. In final slujeste in Grecia unde este platit cat de cat mai corespunzator. Aveti idee ce sume vehiculeaza un cabinet psihologic? mai ales aici in occident? PS. Dragilor am lipsit ca m-am pricopsit cu o pneumonie lobara dreapta de toata frumusetea. |
Citat:
Sigur ca e normal sa platesti pentru un serviciu, eu nu am spus altceva ci am spus ca se profita da suferintele sufletesti ale oamenilor pentru a se face bani grei. Niciodata preotul nu va face bani grei pentru el insusi din slujirea sa in cadrul Bisericii. Nu uitati ca banii dati la Biserica merg in vistieria bisericii nu in buzunarul preotului pe cand banii dati la un cabinet psihologic merg exclusiv in buzunarul psihologului. Nu veniti acum cu cheltuieli, consum, etc, sunt economista si cunosc bine toate aceste aspecte, deci cunosc perfect diferentele ce exista intre un cabinet particular psihologic si o parohie ortodoxa. Iar aceasta comparatie mi se pare extrem de deplasata, am ajuns sa comparam Biserica cu un cabinet psihologic. Domnul sa ne miluiasca ca nu stiu dar directia in care mergem cu totii e cam intunecata. |
Citat:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie_clinic%C4%83 Extras din Regulamentul Colegiului Psihologilor din România: http://www.despresuflet.ro/servicii-...ie-clinica--1/ Psihanaliza: http://www.observatorcultural.ro/Psi...s_details.html Psihanaliza - o oglindă în care îți vezi ... spatele Cred că interviul acesta e foarte sugestiv, pentru cei care vor să-și facă o impresie "de la sursă", cu atât mai mult cu cât e vorba și despre percepția socială și politică a unui psihanalist din/în România. Precizez doar că Psihanaliza nu face parte, propriuzis, din aria Psihologiei, cele două domenii fiind însă puternic interconectate. În Facultatea de Psihologie și științele Educației noi am făcut doar un curs de semestru; unul opțional. Psihologia academică de azi își păstrează rezerve față de caracterul subiectiv, speculativ, interpretativ al psihanalizei. Sub impactul spiritului pozitivist al științei din secolul XX, psihologia academică apreciază tot mai mult disciplinele și demersurile care au un caracter testabil, pretabil la experimentare, cuantificabil. Cu toate acestea, în plan terapeutic și în dezvoltarea personală Psihanaliza rămâne una din cele 3 mari "forțe", alături de Terapiile de Familie și Terapiile Cognitive. Prin eficiență, prin procentul mare de succes în tulburări aparent imposibil de tratat, prin dezvoltarea personalității celor care au avut curajul confruntării cu sine și, desigur, resurse mari de timp și bani. Psihanaliza este costisitoare. Dar cei care au traversat un travaliu serios susțin că a meritat. Una din cele mai frumoase cărți pe marginea psihanalizei, tradusă la noi acum 10-15 ani, aparține scriitoarei franceze A.M. Cardinal. "Cuvinte care eliberează - Romanul unei psihanalize" expune cu mare meșteșug experiența unei femei foarte bolnave care, ajunsă în miezul disperării, incapabilă de a mai fi om-femeie-soție-mamă-fiică-prietenă-colegă-etc., apelează la "ultima soluție" dinaintea suicidului: vizitele de trei ori pe săptămână la un bursuc antipatic, dur și cinic, care vreme de 7 ani traversează împreună cu ea infernul nebuniei. Salvîndu-i viața/familia/profesia. Merită citit, atât pentru forța scriiturii (venită din adâncul sufletului unei femei remarcabile) cât și pentru detalii autentice privind procesul complex și dramatic al ieșirii sufletului omenesc din iadul nebuniei (în maniera aparte, specifică, a relației psihanalitice). Analiza Tranzacțională Este o replică la ...psihanaliză, unul din criticii cei mai nemulțumiți de limitele psihanalizei. Atât "părintele" AT (Eric Berne) cât și actualii terapeuți AT de marcă în lume, au avut un contact semnificativ cu psihanaliza. Pentru Eric Berne acest contact a fost un eșec, pentru alții a fost un succes dar ei au vrut mai mult și astfel au devenit terapeuți AT. Un exemplu de antireclamă la AT, un text foarte prost alcătuit (cu nenumărate erori în conceptualizare și cu mari deficiențe în a surprinde specificul AT) găsim aici: http://www.la-psiholog.ro/info/analiza-tranzactionala Merită citit, pentru a înțelege mai bine ce este și cum funcționează un site superficial. Un articol "comercial", ca dealtfel tot siteul acela, care speculează ignoranța/comoditatea/superficialitatea publicului și care, fără jenă că sub/dez-informează, dă oamenilor ceea ce e pe placul lor: maynymiK ornat bombastic, făcătură din tastatură. Ideal pentru snobi și snobinete. Kitsch. Manea. Voi încerca să expun AT (în care am o formare cât de cât rezonabilă) în viitor, dacă topicul va supraviețui. Acum cred că e prematur și, cu scuzele de rigoare pentru discreția față de AT, m-aș bucura să revenim la chestiunile de bază ale topicului astfel încât, dincolo de evaluări grăbite și tendențioase, să continuăm încercarea de a schița specificul Psihologiei pentru a descoperi împreună ce relații folositoare pot fi între Psihologie și Maica noastră, Biserica. Dacă sunt - lucru care depinde mult de noi, oamenii. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Pe de alta parte, un seminarist ravnitor care nu are bani de facultate ia o parohie intr-un sat uitat de lume si dupa catva timp vine lume din toata tara si-l cauta pentru rugaciunile si sfaturile lui. ,,Litera omoara duhul.'' Ati auzit de asta? In duhovnicie, daca citesti mult si sa nu aplici cum se cuvine esti in urma celui care citeste putin, dar esential, si aplica tot. Caci intervine Duhul Sfant si-l ajuta pe preot sa rezolve orice situatie. Psihiatria, de exemplu, a fost si e posibil sa mai fie folosita si acum pe alocuri ca arma a regimului. Bine, mai fratilor, in conditiile in care omul chiar era urmarit de cine stie ce servicii secrete, daca mergea si se plangea psihiatrului inregimentat politic ca i se intampla asa ceva, primea si un diagnostic de toata frumusetea, deoarece chestia asta figura lor pe lista de simptome! Asadar, unde e moralitatea? Daca adevarul e relativ, atunci cine detine puterea detine si adevarul! Pumnul in gura si gata! |
Citat:
In plus, nu cred ca salariul unui preot este doar 500RON. Sigur, situatia nu e una de invidat, dar mi-e greu sa cred ca Dumnezeu i-a spus ca ii rezolva problemele financare daca emigreaza si tocmai in Grecia, o tara care e pe marginea prapastiei. Citat:
Crezi ca psihologii de la noi castiga atat de mult? Citat:
|
Antonia, eu mă refeream în special având în vedere cum se făcea școală înainte de a pune șmecherii de după revoluție ghiara lor satanică pe sistemul de educație. Dacă ai fi citit mai mult ce părere am eu despre actualul (și deja de anișori buni) sistem de educație ai fi înțeles. Înainte, și chiar și acum, totuși în domeniile medicină și științe se muncește cu mult mai mult decât în domeniul teologiei. Atât înainte de a practica profesia cât și după școală sau școli.
Te rog să mă scutești de seminariștii "văzători cu duhul". :)))) Mă faci să râd pur și simplu. Dar ce te face pe tine să crezi că în religie, teologie contează numai rugăciunea și tot felul de "vederi" și "văzători"? Eu cred că tu nu înțelegi cât este de greu de fapt, chiar și în contextul apartenenței la Biserică, pentru un om ca într-adevăr duhul să omoare litera. Nu este chiar așa de ușor cum crezi dumneata să ajungi la Duh. Dacă citești ce scria sf Ioan Gură de Aur cu privire la preoție, ce taină mare era, cât de mult s-a ferit considerându-se nevrednic, spre deosebire de felul în care se aruncă și s-au aruncat tot felul de tinerei sau mai puțin tinerei la preoție îți vine să te crucești. Marii sfinți ai Bisericii nu au avut atitudinea față de preoție pe care o propagă clericaliștii și obedienții lor slugarnici, tăcuți și cuminței. Băiețașii ăștia se aruncă la preoție de parcă ar fi stat o viață întreagă în umbra lui Dumnezeu; Sfinții Părinți erau mai modești, mai precauți, mai conștienți, mai respctuoși, mai evlavioși spre deosebire de inconștienții ăștia "văzători cu duhurile" care se cred mari teologi după câțiva ani de studii făcuți și ăia cum se fac. În ce privește psihiatria, nu aveam în vedere părțile extreme despre care vorbești dumneata. Și ipoteza pe care ai prezentat-o nu se prea susține, că nu cred că era respectivul obligat să meargă să facă astfel de destăinuiri la spitalul de psihiatrie. Totuși, până una alta, dincolo de multe feluri ilegale și perverse în care poate fi folosită psihiatria, totuși pentru anumiți oameni a fost și este necesară, și va fi în continuare, pentru ca să își amelioreze bolile, că de vindecare este mai greu de vorbit; cel puțin după ciunoștințele mele, nu se prea vorbește de vindecare în psihiatrie, mai mult de ameliorare și de o anumită ținere sub control a lucrurilor, pentru ca să nu se ajungă la chestii mult mai grave. În schimb psihologia are cred mai multe perspective pentru că nu se ocupă doar de patologii. |
Citat:
Treaba e cam asa: preotul primeste o parahie, primeste salariu si in functie de cat de mare e parahia si probabil si in functie de evaluarea starii financiare din zona, e obligat sa dea o anumita contributie din contributiile enorioasilor, o suma fixa + eventuale alte contributii care se mai cer ocaziona (Catedrala stim noi care, etc.). Restul, ce ramane, in functie decat reuseste sa fie el de convingator vizavi de donatii, raman la el. Si in multe cazuri, parohii de oras in special, sunt bani care nu sunt putini, dar chiar si la tara sunt preoti care nu o duc deloc rau. Citat:
Si la noi cel putin, nu cred ca sunt atat de frecventati, de obicei romanul cu probleme ajunge mai degraba la prieteni (daca are), la preot (daca e credincios) si abia in ultimul stadiu, ala care depaseste atributiile psihologului, ajunge la ..psihiatru si terapie de soc. In plus, e bine sa subliniem un lucru, a fi preot duhovnic are doua aspecte: cel spiritual, aceea de a acorda iertarea de pacate, canoane pentru indreptare si cel psihologic/duhovnicec care se aseamana pe undeva cu activitatea psihologului. Desi iertarea pacatelor o au TOTI preotii prin hirotonie, celalat variaza de la caz la caz, depinde cat de mult a crescut el duhovniceste si ca om. Orice preot iti poate da dezlegarea, dar nu orice preot are rabdarea si abilitatea de a sapa in adancimile tale sufletesti. Din punctul asta de vedere, un psiholog bun, daca e si credincios, nu tributar unor teorii aiuristice despre structura omului, poate ajuta chiar mai mult decat un preot care se uita mai degraba in buzunarul decat in sufletul omului. |
"Orice preot iti poate da dezlegarea, dar nu orice preot are rabdarea si abilitatea de a sapa in adancimile tale sufletesti."
Un mare adevar! Aici este problema. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Da-i, romane, teologului cunostinte necesare de teologie patristica si de psihologie, da-i incredere, selecteaza cu grija preotii si vei avea un popor crestin. Arunca, romane, cu noroi in preoti, invata-i ecumenismul si teologia moderna, spune-le sa fie mai toleranti cu pacatul, trimite-ti, romane, tinerii la psihologi atei si vei avea un popor pagan cu numele de crestin! Societatea trebuie sa investeasca mai mult in educatie, daca vrea sa coopteze oameni deosebiti in acest domeniu. |
Citat:
|
Antonia, îți mulțumesc pentru răspunsuri, eu nu voi continua să replic la ce ai spus, însă remarc că ai o perspectivă cât de cât corectă asupra lucrurilor, însă nici nu am deocamdată ce să spun mai mult, iar pe de altă parte s-ar putea să ne îndepărtăm prea mult de subiectul discuției. Însă dacă voi avea ceva de spus ulterior voi răspunde. Am ținut să spun totuși aceste lucruri ca să nu rămâi cu impresia că aș ignora postările tale, ori ale altora.
|
Citat:
|
Citat:
Pentru că preoții, slavă Bunului Dumnezeu, există. Pe când "medicii psihologi" nu există. Iar dacă nu există, atunci nu pot fi nici mai culți nici inculți. Întrucât nu există! În realitate, însă, există și subzistă: 1) medici, oameni cu pastile și injecții, din aceia cu halat alb sau verde sau bleu, numiți psihiatri (nu psihologi) 2) psihologi (ăștia nu sunt medici), din aceia cu blugi și tricou, ca mine, sau cu pălărie fistichie și pipă, ca unii dintre haioșii mei colegi. Noi, psihologii, nu purtăm seringi prin buzunare, nu prescriem neuroleptice, nu punem clismă (ca pe secțiile de psihiatrie, uneori), nu avem parafă bună pe la farmacii, nu dăm ce cere lumea (adică pomană, să zacă nesimțirea mai departe și pastiluța să își facă singură efectul, ca un drog) ci dăm ce am descoperit că e de folos lumii: muncă cu sine, cercetare fără milă și eliminare de sub preș a mizeriei personale, descoperirea puterilor autentice ascunse în noi dar de care ne-am bătut joc toată viața, ba chiar bilet de recomandare insistentă către preot și Liturghie. Și pentru toate acestea, pentru că punem pe omul puturos la treabă cu sine (oh, românaș șmecheraș, școlit în Balcani pentru excelența în bișnițăreasca-ți viață), pentru că spargem vitrina cu bijuterii care tronează pe mintea prostească a fiecăruia, fiindcă supărăm marea iubire de sine a snobilor și snobinetelor, ghici ce? Ghici, oare ce se-întâmplă cu noi? Uite ce: ne urăște lumea. Și zice că suntem hoți, șarlatani, obsedați sexuali etc. etc. Vedeți numai pe forum ortodox ce s-a scris până acum despre psihologie și psihologi și veți înțelege cine anume scrie aceste injurii. Oare ce fel de oameni sunt cei care aruncă cu noroi, ca-n "După dealuri", în psihologi și psihologie? Să mai pomenesc, oare, că, printre alții Ceaușescu & Ceaușescu au eliminat Psihologia din România?... De ce au făcut-o, oare? Psihiatria este o ramură a Medicinei. Medicul psihiatru este absolvant al Medicinei, cu specializare suplimentară în domeniul sănătății mintale. Nu este absolvent de Universitate, ca Psihologul ori ca Teologul. Psihologii sunt absolvenți ai Facultății de Psihologie. În București, cea mai mare și mai pertinentă este (dincolo de câteva secții pe la fac. private unde nu vreau să comentez ce se întâmplă) Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității. Și Facultatea de Teologie face parte tot din Universitatea București. Facultatea de Medicină și farmacie NU face parte din Universitatea București. |
Citat:
Un preot mi-a zis că trebuie să dea 11% din venitul auxiliar la mai-marii administrativi. Cel puțin așa era acum vreo 10 ani. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Și, încă, primind răspuns mult mai detaliat, fix la ce te interesează, pe gratis. Gratis, nu cum spun bârfitorii (despre a căror maladie vom vorbi la timpul potrivit, după ce se mai adună și alte manifestări simptomatice, precum pe topicul "Confirmare minunată" - la care voi reveni cât de curînd, cu citate din Părinți care aduc lămurire asupra maladiilor respective), că ne-am umple de bani, eu și mulți alții, pe spinarea ignoranței și bolii sufletului semenilor noștri. Toate la vremea lor! Vom ști fără dubii cine au fost oamenii de pe forum, cu vremea. Faptul că desconsideri ceea ce eu îți pot oferi are tâlcul lui. Ce-ai zice despre mine dacă, într-o dezbatere privind horticultura, aș lua peste picior pe un inginer horticol și i-aș turna diverse de pe net? Multe ar fi de zis, nu-i așa?......... Românii au impresia că se pricep la toate. În special la Teologie și Psihologie. Și în același timp, lucru de mare mirare, românii noștri se cred smeriți, credincioși, cu totul speciali. Între timp, nu doar că am ajuns rușinea Europei, nu doar că am ajuns slugi în propria țară, ci suntem de-a dreptul mâncați de vii, de către câinii maidanezi, pe stradă, ziua-n amiaza mare... Oare cum s-o numi asta? |
Citat:
Citat:
|
Se pricep si la Istorie - a se vedea bazaconiile protocroniste si pseudo-teoria care circula pe forum acum vreo doua luni conform careia am fost cuceriti de Imperiul Roman de Rasarit !!! - ba chiar si la studii de genetica...
De aia suntem masa de manipulare, pentru ca rumegam tot ce zboara pe net... Decebal, crestinismul e universal, nu e nationalist. In cazul Egiptului si al Siriei, nu putem face decat sa ne rugam, dar in cazul Rosiei Montane se poate face ceva practic - se poate iesi la vot. Iar daca la referendum nu se va intruni prezenta necesara, atunci va fi foarte clar ca suntem niste sinucigasi si ne meritam soarta. Dumnezeu nu trece peste libertatea omului. |
Citat:
Aici pe forum, asa cum ti-am mai spus, putem initia un dialog despre orice, dar in calitate de crestini, nu in calitate de specialisti in vreun domeniu. In calitate de specialisti, initiem dialoguri profesionale pe forumuri de specialitate. Nu-ti mai pune sufletul pe tava, ca sa nu suferi degeaba. Aceste raspunsuri nu le-am scris special pentru tine, ci pentru oricine va accesa acest forum. De multe ori, in urma unui astfel de dialog citit de cine trebuie unele lucruri se pot ameliora. De aceea, obisnuiesc sa spun sincer ceea ce cred si-mi asum si riscurile. Asadar nu mai lua criticile aduse ca pe o ofensa personala, ca nu e cazul. |
Citat:
Deci o astfel de comparatie intre preot si psiholog mi se pare chiar deplasata din toate punctele de vedere. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare, Sfanta noastra traditie ne invata despre preotii si duhovnicii nostri, despre harul ce il primesc la hirotonie, despre ajutorul sufletesc pe care il primim prin Sfintele Taine, despre trairea crestina, despre curatirea sufletului , despre mantuire. Nici un cuvintel nu am citit la Sfintii parinti despre psihiatrii sau psihologi, si metodele lor minunate de vindecare a sufletelor , despre ce se petrece in spitalele de psihiatrie sau cabinetele lor particulare. Nu cred ca psihologii de la noi castiga atat de mult, daca erai atent, tocmai asta spuneam, ca psihologii nostrii autohtoni sunt oarecum invidiosi pe cei din occident ca nu au acelasi succes. Si au inceput sa se plieze pe credinta noastra, amestecand-o cu psihologia lor, ca sa poata castiga adepti in cabinetele lor. Ei stiu ca noi romanii suntem foarte credinciosi si atunci singura cale pentru ei este sa se declare mari credinciosi. insa daca cunoastem foarte bine credinta noastra imposibil sa nu vedem cum se strecoara si cate o minciunica care ii tradeaza. De exemplu: s-a spus pe acest forum ca un posedat este cunoscut ca posedat pentru ca are placerea in a-si povesti experientele cu lux de amanunte - asa spune psihologul insa preotii, duhovnicii si Sfintii parinti ne spun si ne-au spus ca posedatul este cel care fuge de lucrurile sfinte, cel care se comporta absolut normal oriunde altundeva insa in Biserica sau langa cele sfinte, crucea, Sfanta Scriptura, devin de nestapanit. Iata cum se tradeaza inselarea. Sunt convinsa ca acesti psihologi si-au dat seama ca crestinii ortodocsi, astazi luptandu-se cu mari probleme de viata, sunt cea mai buna piata pentru ei. Un psiholog pe un forum ortodox poate aduna clienti destul de multi cat sa isi asigure un trai decent. E imposibil sa nu vedem asta cand vedem cum sunt trimisi oameni in spitale in loc sa fie trimisi la preoti. Eu consider ca este si un fel de reclama ascunsa ceea ce se petrece. Ar trebui intrebat administratorul acestui forum de ce permite reclama ascunsa. Li se induc oamenilor ideea ca sunt nebuni, sau cu tulburari psihice, ca ar avea chipurile probleme ca apoi tot ei, bietii sa apeleze la cine altcineva daca nu la psiholog. Va amintiti cazul cu acea fata care spunea ca a primit un breloc si ii era frica sa nu fie blestemat sau alte superstitii. A fost trimisa la spitalul de nebuni in loc sa fie trimisa la preot. Stim cu totii ca poporul roman este un popor superstitios, ca e nevoie de multa lucrare a preotului ca sa alunge superstitiile din mintea oamenilor. Asta nu inseamna ca oamenii sunt nebuni ci doar superstitiosi. Multumesc Alin de urarea de sanatate. Toate cu bucurie de la Domnul. |
Citat:
Probabil singura data cand am dat dovada de verticalitate a fost cand s-au votat modificarile la Constitutie. Nu s-a intrunit participarea necesara dar PSD cu tatucu' Nastase, a facut sa iasa. In rest, am dat-o numai in bara. |
Citat:
Citat:
Nu strica o verificare :) Asta daca nu cumva era chiar un trol. |
Citat:
In primul rand nu a precizat in ce an avea 500lei. A fost o perioada in care 500 lei putea fi un venit frumusel. P.S. Cam ciudat cum sari la gatul Patriarhiei pe baza unei informatii neverificate si insuficient analizate, verifica-ti pusul duhovnicesc ca se aude un suflu ceva asta apropo si de spovedania rara cu impartasire deasa. |
Citat:
Eu zic ca s-a cam amestecat pe aici adevarata credinta patristica cu ceva new ageist, inovator, o forma noua de asa zisa "duhovnicie". Rezultatul? oamenii vor umple spitalele si cabinetele in loc sa mai mearga pe la Biserica. Inca nu am vazut aroganta ca un medic cardiolog de pilda sa se autodeclare inlocuitor al preotului. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa recunoastem capacitatea medicilor mai ales a adevaratilor medici. Acestia nu au pretentia sa inlocuiasca preotul iar noi trebuie sa privim corect lucrurile. preotul isi are rolul sau in Biserica iar medicii rolul lor, de foarte multe ori salvator. Nu mi se pare corect sa fie acuzati crestinii ca resping medicii, cum am vazut ca aclama pe aici Laura, caci nu este asa. Singura problema este ca fiecare sa isi cunoasca locul sau si sa nu cumva sa-si doreasca sa fie in locul altcuiva. Si nici comparatii nu mi se pare normal sa se faca intre preoti si alti oameni cu diverse profesii. Fiecare profesie isi are rolul sau in societate, in ajutorarea semenilor. Legat de anii de studii. Parintele Paisie Aghioratul a avut 4 clase insa primise atatea harisme de la Bunul Dumnezeu incat ajunsese sa vorbeasca in limba interlocutorului, de pilda germana, a fost un caz, fara sa fii studiat vreodata aceasta limba. Avea cunostiinte stiintifice si medicale fara sa fi invatat vreodata la scolile lumesti. Insa l-a invatat Duhul Sfant. |
puțin off-topic, că se cere pe piață
Citat:
Era verticalitate dacă nu se făceau lucrurile după șmecheriile politicienilor, dar altfel ... Citat:
|
Citat:
Afirmi aici ca poporul roman, pentru ca este superstitios , este nebun? Deci am devenit acum o tara de nebuni? Personal nu accept superstitiile de nici un fel, insa admit ca sunt oameni superstitiosi. Nu indraznesc insa sa ii fac nebuni ci doar neinformati sau cu mai putina cultura si educatie. |
Citat:
Da, Patriarhia ar putea face mult bine cu capitalul de care dispune. Și dacă nu o face, merită toată critica mea și a altora. |
Citat:
|
Citat:
Ma rog, poate e o apreciere subiectiva dar eu zic ca in cazul specificat se bazeaza si pe niste fapte vizavi de caracterul psihopatologic, cum ar fi confuzia senzoriala. |
Citat:
1. De unde stii la ce perioada se refera suma respectiva? 2. De unde stii ca preotul respectiv nu obtinea si alte venituri, din donatii in natura sau/si bani? 3. De unde stii daca nu cumva putea avea alte surse de venit (munca la camp) si prefera sa nu o faca din comoditate? 4. De unde stii ca informatia este 100% corecta? 5. Si inca ceva, poate cel mai important aspect: o data ce ce se deschide sufletul oamenilor catre Dumnezeu, se deschide si buzunarul catre indrumatorul lor spiritual. Iti spun asta ca cineva care a vazut cum se construieste o biserica, deloc mica, an dupa an, doar din donatii, din care mai putin de 1/4 de la primarie, care nici nu stiu daca are parohie, venind si donand in schimb oameni dint tot orasul. De unde stii ca esecul lui financiar nu este de fapt esecul lui spiritual, de a propovadui Evanghelia, mai presus de a implini ceea ce pentru multi sunt doar traditii? Citat:
Citat:
Vezi tu Ionut, sunt pacate subtile, dar grave, la care nici constiinta ta, nici duhovnicul nu te pot ajuta (decat daca e foarte inainte-vazator sau experimentat), indiferent de cat de des te impartasesti. Adu-ti aminte de 1Corinteni 11:27-32. |
Citat:
|
Cu umilință, du-te Mița Baston! Miluiește-ne de tine însăți, parol!...
Citat:
Fiecare inimă de om e o fereastră prin care privim din perspectiva mântuitoare. Când voim, prin harul Domnului. AMIN+ "Adicăca" o fi la tine, în mahala. Toate disciplinele medicale deschid ferestrele omului spre Duhul Sfânt. Ginecologul, internistul, chirurgul și cardiologul - îngeri păzitori ai omului, rampă de lansare către Împărăția lui Dumnezeu. Omul să voiască, Domnul izbândească! Mițo, din iadul tău cu ochii roșii ca focul lumea arde, arde. La noi e pace, câinii vagabonzi se îndreaptă spre locul sortit lor, vine toamna cu lumina ei blândă, salut! Ne vedem în iad! Deocamdată pleacă. Cu tot cu pneumonia ta. Pleacă Mițo, pleacă! Sau pocăiește-te. Cum voiești! |
Citat:
Eu am încercat să spun că avem nevoie și de preot (cu siguranță) iar unii dintre noi au nevoie și de psiholog (uneori). Nu îmi place să ridicăm pe unii în slăvi și altora să le vedem doar defectele. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:56:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.