![]() |
Citat:
Aici vorbim despre faptul că mersul la spovedanie nu e necesar în condițiile unei vieți creștinești autentice, omul nefăcîndu-se vinovat de păcate grave ce nu se iartă altfel decît prin preot. Dar o dată ce ajungi la spovedanie trebuie să faci o trecere în revistă a tuturor păcatelor comise de la ultima întîlnire cu părintele, pentru ca el să știe ce ai făcut și unde te afli, ca să te poată povățui. Totuși păcatele cotidiene care au fost deja iertate prin rugăciunile particulate și publice, prin eventuala participare la Maslu, prin împărtășirea de duminica trecută șamd nu te mai împovărează deoarece au fost șterse deja! Dacă te rogi zilnic cerînd iertare cu părere de rău pentru păcatele mai mici și nu crezi că ești iertat, atunci NU ți se iartă și pierzi vremea dînd din buze. Așa scrie în Pelerinul rus, aș scrie Ioan Gură de Aur, Ioan Carpatul și probabil alții pe care nu i-am citit. |
Anita,
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
De acord că trebuie să ne pregătim continuu pentru întîlnirea cu Hristos Cel din Potir. Nu există pauze. Nu există perioade de pregătire urmate de relaxare duhovnicească. Tot timpul trebuie să fim gata de a fi re-integrați în Biserică prin comuniunea cu cinsitul Trup. Vorba lui Ioan Hrisostom, (dacă nu mă înșel el spunea că) cine nu e vrednic să se apropie de fiecare dată nu e vrednic să o facă nici o dată pe an. Acum depinde ce înțelegem prin această vrednicie-nevrednicie... Oricum, această evlavie despre care vorbești nicidecum ne dispare în cazul apropierii frecvente, ci sporește! Atenția pentru a nu cădea crește, rezistența la ispite e mai puternică, creștinul sperînd că Dumnezeu îl va ajuta să mai treacă o săptămînă fără evenimente de o răutate majoră care să necesite intervenția Taintei Spovedaniei înainte de Taina Împărtășaniei. Da, e un privilegiu să fii creștin. |
Citat:
Stim ca scrierile patristice invata ca trufia e izvorul oricarui pacat si ca a scapat de trufie doar cel care a ajuns la nepatimire. Asta inseamna ca se pot impartasi numai cei care au atins desavarsirea? (Intrebarea poate parea ironica dar te rog sa observi ca este absolut pertinenta din punct de vedere al logicii) |
Citat:
Tot scrierile patristice arată că iubirea de arginți e începutul tuturor relelor, dar să sărim peste asta. Trufia. Ce înțeleg prin trufie, mîndrie? Dacă da, atunci nu avem nici un conflict între faptul că uneori mai cădem sursa păcatelor - mîndria - și pentru asta ne căim mai întîi cerînd iertare mai întîi celor cărora le-am greșit și apoi Lui Hristos și faptul că fiind iertați mergem la Liturghie să primim Împărtășania care ni se dă printre altele și pentru iertarea păcatelor. Menționez și subliniez că aceste căderi sînt accidentale, creștinul trebuind să stea mereu cu mintea trează, prevenind păcatul. Dacă cineva este prins de viciul mîndriei, atunci acesta nu este un ortodox practicant, deci pentru el este exclusă primirea Euharistiei fără Spovedanie. Eu cam asta înțeleg cînd mă gîndesc la un om trufaș, unul care pe de o parte e un lădăros, prea-plin de sine, care crede despre el că e cel mai tare și mai șmecher, care nu poate suferi pic de critică, nici o apostrofare fără să izbucnească împotriva celui ce i-a greșit. Acest tip nu este nici pe departe modelul de creștin ortodox care merge săptămînal la biserică, face fapte bune și se roagă zilnic și care, avînd binecuvîntarea duhovnicului îndrăzneșe cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să se apropie de Potir fără să fie stresat că va fi fulgerat de Sus din cauză că e un simplu om supus greșelii... |
Citat:
|
Citat:
"În Filocalie, Sfântul Ioan Carpatul spune că atunci când chemăm Numele lui Iisus în rugăciune și zicem: „Miluiește-mă pe mine, păcătosul”, la fiecare cerere răspunde glasul tainic al lui Dumnezeu: „Fiule, iartă-ți-se păcatele tale…!” Și tot el spune în continuare că, atunci când rostim rugăciunea, nu ne deosebim întru nimic de sfinți, de cuvioși și de mucenici,căci, după cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur, „rugăciunea, chiar când e rostită de noi, cei plini de păcate, ne curăță numaidecât”. Mare e mila lui Dumnezeu pentru noi, iar noi, păcătoșii și lăsătorii, nu voim să-I dăm nici măcar o jumătate de ceas drept mulțumită și înlocuim vremea rugăciunii, care e mai însemnată decât orice, cu grijile și interesele vieții, uitând de Dumnezeu și de datoria noastră!" La fel am găsit și în Pelerinul rus. Hristos Însuși subliniază: ”Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.” Pocăința e astăzi, acum, în momentul în care mă rog pentru iertare. Iertarea e tot acum. Am citit nu mai rețin unde despre acel bătrîn văzător cu duhul care îi urmărea pe cei ce intrau în biserică și care vede un ins ce era negru de păcate și legat cu lanțuri și tîrît de mai mulți diavoli... După ce a ieșit din biserică același ins devenise alb și curat duhovnicește că s-a minunat bătrînul, cerînd Lui Dumnezeu să-i explice cum se poate una ca asta. Și i s-a descoperit că acela s-a căit sincer de cele comise punînd bun început și astfel Domnul l-a iertat. Îmi pare rău că nu mai știu în ce carte am citit asta, că aș copia întreg textul pentru detalii. Deci tu, Cătălin, cînd te rogi în particular să te ierte Dumnezeu, ce anume crezi în momentul ăla că va face Hristos pentru tine? |
Citat:
|
Citat:
Eu consider ca mai am pacate care poate nu au fost spuse niciodata ,din nestiinta ,deci vrednica nu sunt oricum.Mai adaug si pe cele cu stiinta. Parintele ,dupa spovedanie imi da dezlegare si numai asa ma impartasesc Tu cum te imparatesti daca nu ai dezlegare de pacate ,chiar alea neimportante? Sa stii ca pacatele multe si marunte nespovedite cantaresc foarte mult. Chiar duhovnicul meu dadea exemplu cu sacul de nisip ,e foarte greu ,asa si pacatele maruntele si multe. Exista riscul de a nu le mai spune si raman acolo ,neiertate . Citat:
Parintele meu duhovnic recomanda spovedanie deasa si impartasanie mai rara ,cam la 40 zile ,o luna. Stiu o persoana care se spovedea si apoi se impartasea des ,saptamanal in post. Nu mi s-a parut ca ar fi avansat prea mult ,schimbari nu am vazut. Dar poate gresesc.Noi nu suntem niste robotei si s-a vazut , Iuda desi s-a impartasit a facut ce a facut Oricum chiar daca ne impartasim mai rar suntem aparati ,prin Hristosul care salasluieste in noi . Totul e sa il pastram cat mai mult ,sa nu il alungam cu pacatele noastre Doamne ajuta ! |
Impartasania "deasa" sau "rara" nu se masoara dupa zilele din calendar ci dupa felul omului.
Sfanta Maria Egipteanca s-a impartasit de doua ori in viata si nu ma indoiesc ca n-a fost nici rar nici des, ci exact cat a trebuit. |
Citat:
Ar fi mai bine sa pune problema in felul asta decat ca "aveau o viata curata" - care zic eu, e f. prost pusa. Nu stiu ce intelegi tu prin asta..pentru ca lipsa absoluta a pacatului indoielnic ca se atinge in viata asta si desi e o tinta, atentia trebuie sa fie indreptata spre pocainta, nu spre scopuri cvasi-imposibile care pot descuraja pe multi, facandu-i sa uite de ceea ce este practic si necesar in fiecare zi - pocainta. Citat:
Citat:
Este reteta din aia cu "70 lumanari la 7 biserici"? Ce e aia "pocainta intensa"? Fix 3 zile? Nu conteaza felul pacatului? Ce inseamna "intensa"? Poti sa tii 3 zile de post negru, fluierand, si aproape zero pocainta. Daca esti bolnav de ipocrizie, poti sa plangi cu lacrimi de crocodil o ora si sa te consideri iertat si plin de har. Si desigur, exista si opusul la capitolul profunzime vs. timp, dar nu mai insist, ai prins ideea. |
Citat:
|
Citat:
|
În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Și atunci de ce totuși te apropii de Hristos dacă te-ai spovedit sîmbătă și clar că pînă duminică ai comis cel puțin un păcat mititel care, iată, nu e spovedit înainte? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Cred că îmi amintesc povestirea cu pricina. Ar fi bine să o cauți ca să nu mai vorbim pe de rost, să vedem ce păcat a comis personajul ca să înșelegem de ce abia după 3 zile a primit iertarea. Te-am întrebat ceva mai sus și aș fi bucuros să văd răspunsul tău, vizavi de rugăciunea particulară pentru iertare făcută cu credință. |
Citat:
Exemplul ei este model pentru cei care viețuiesc în lume? Să ne retragem în pădure singuri să ne pocăim sau să nu ne împărtășim cu zecile de ani pentru că așa a făcut ea? Am reținut că Sfînta, înainte de a merge în pustie, s-a împărtășit și abia după aceea s-a retras schimbîndu-și complet viața. Trebuie să caut. EDIT: pentru tine de la Pruteanu citire: Ceea ce vedem uimitor în viața ei nu este neîmpărtășirea de‑a lungul câtorva zeci de ani (chiar dacă unii își găsesc în această scriere hagiografică un argument în sprijinul propriei ignoranțe), ci faptul că înainte de a merge în pustie, când abia făcuse făgăduință de pocăință Maicii Domnului[5], dar nu împlinise nici cea mai mică parte a canonului ce‑l „merita” pentru păcatul desfrânării, ea s‑a împărtășit cu Sfintele Taine în biserica Înaintemergătorului de lângă Iordan și abia după aceea a mers în pustie să se pocăiască[6]. Deci Sfânta Maria nu a neglijat în nici un fel lucrarea iertătoare și sfințitoare a Sfintelor Taine. Mai mult decât atât, ea a fost convinsă că fără Hristos nu poate face nimic (Ioan 15:5) și de aceea nici nu și‑a conceput pocăința fără lucrarea tainică a lui Hristos prin Sfintele Taine. Vedem deci că așa‑zisul „argument” în favoarea unei împărtășiri mai rare nu este valabil. Cazul Sfintei Maria Egipteanca este în mod clar unul special și aproape unic, chiar dacă mai există și alți sfinți care s‑au împărtășit rar. |
Citat:
Citatele de mai sus legat de casatorie sunt scoase din context si astfel i se dau alte intelesuri. |
Citat:
In primul rand vreau sa iti spun ca Impartasania este ca un medicament. Si aceasta ti-o spun pentru ca sunt incredintata de asta nu pentru ca am citit. Impartasania vine sa vindece sufletul pacatos si este medicamentul salvator. In al doilea rand noi oamenii suntem atat de pacatosi incat daca ar fi sa tinem cont de asta nu am fi vrednici de impartasanie niciodata. Acum te spovedesti si in secunda urmatoare pacatuiesti cu gandul. Pacatele cu gandul sunt atat de multe incat putini dintre noi stiu sa le trieze, sa discearna si sa se fereasca de ele. Ba mai mult, multe nici nu sunt sesizate. Trec neobservate. Nu degeaba ne invata Sfintii nostri sa tinem paza mintii. insa stim noi sa tinem paza mintii? Astfel , cine are nevoie de Sf. Impartasanie? Nu pacatosul, spre vindecare si indreptare? Sau crezi ca dupa spovedanie devenim curati? sfanti? si ne putem apropia de Impartasanie, ca Sfintii? despre evlavia pentru Sf. Impartasanie. daca am avea credinta cu adevarat atunci am stii ca Sf. Impartasanie este trupul si Sangele Domnului , in orice clipa , in orice moment al vietii noastre si ar fi imposibil sa pierzi evlavia. Evlavia o pierzi cand pierzi credinta. |
Citat:
Monahul Pruteanu sa nu compare preotii care se impartasesc saptamanal cu mirenii. De unde stiu eu ca preotii nu s-au spovedit inainte sau au o viata imbunatatita. |
Citat:
Citat:
Citat:
Eu sunt de parere sa nu mai exprimi aceste pareri legate de sf.Impartasanie ,fiecare are duhovnic si tocmai de aceea ,trebuie sa faca ce spune duhovnicul Iar legat de acea persoana care se impartasea des in Post ,pot sa iti spun ca nu am vazut rezultate pt ca inca sta prost la un capitol legat de viata duhovniceasca ,dar nu vreau sa discut aici acest aspect ,nu este cazul. Sf.Petru pentru ca mi l-ai dat exemplu a cazut ,dar nu a persistat in pacat. Iar exemplul cu Maria Egipteanca e o exceptie ,nu poate fi o regula Monahul Pruteanu vine cu argumente luate din traditie si vietile sfintilor dar nu le aplica la vremurile pe care le traim. |
|
Citat:
"Nu. Eu cred că dacă cineva duce o viață îngrijită, cu aceeași spovedanie poate să se împărtășească și de mai multe ori. Nu pot să spun de câte ori anume, dar dacă duce o viață ireproșabilă, poate foarte bine să se împărtășească de câte ori dorește în intervalul acesta de timp. Cam la o lună e bine totuși să se spovedească. Noi ne orientăm fiecare cum credem de cuviință, pentru ca omul însuși să fie hotărât pentru bine până la așa o măsură, încât să nu mai fie necesară o spovedanie propriu-zisă. La mine vin unii oameni care sunt spovediți gata înainte să vină la spovedanie, sunt oameni care n-au ce spune, la drept vorbind." Daca duce o viata ireprosabila. Ori Florin Ionut a spus ca ne putem imparatasi fara spovedanie chiar daca avem pacate ,dar nu prea mari. Aici par.Teofil Paraian zice cu totul altceva. De ex.judecarea aproapelui ,chiar in gand ,sa fie un pacat care sa nu trebuiasca a fi marturisit inainte de sf.Impartasanie ? Cati dintre noi nu am judecat ,chiar si fara sa vrem ? |
Citat:
Vezi ca n-ai citit cu atentie ce am scris si mi-ai pus in spate chestii care nu le-am zis. Sau poate n-am fost prea clar, sa precizez. Des nu se impartasesc cei care se impartasesc saptamanal fata de cei care o fac doar de 4 ori pe an (sa zicem) si rar cei care o fac de 4 ori pe an fata de cei care o fac in fiecare saptamana. Se impartasesc des cei care se impartasesc saptamanal desi n-ar trebui sa o faca mai mult de 4 ori pe an si rar cei care se impartasesc de 4 ori pe an desi ar trebui sa o faca saptamanal. |
Citat:
Aceasta poate fi valabil mai mult pentru monahi, cum spuneam inainte. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Va asigur ca dansul nu compara preotii cu mirenii iar ce am spus eu nu stiu de la Par. Petru. Totul se face cu ascultare de duhovnic. Daca duhovnicul spune unui om sa se impartaseasca saptamanal cu spovedanie saptamanala asa va face omul , daca altcineva este oprit de duhovnic o perioada de timp iarasi ascultare. In legatura cu Par. Petru as voi doar sa va spun ca nu hotaraste nimic major fara rugaciune si voie de la Dumnezeu. Asteapta atat cat e nevoie pana Dumnezeu isi arata voia Sa. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cei mai multi se spovedesc vineri seara si se impartasesc sambata sau duminica la sf.Liturghie ,bineinteles. |
Citat:
De aceea este bine sa facem totul cu binecuvantare. |
Citat:
In ceea ce priveste spovedania duminica, este atat greu - preotul neputand aloca timp pentru asa ceva inainte de Sf. Liturghie, dar mi se pare ca exista si argumente canonice impotriva. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In post parintele meu duhovnic spovedeste ,dar undeva in pronaos ,in o camaruta.Spovedeste pana la sfintirea darurilor de obicei si dupa slujba apoi ,daca mai raman nespovediti. Pentru ca sunt foarte multi care vor sa se spovedeasca si sa nu ramana cineva nespovedit. |
Citat:
Ideea e ca nu poti spovedi pe toti cei care urmeaza sa se impartaseasca in ziua respectiva, chiar in dimineata respectiva. Am sa intreb daca exista canon care opreste spovedania duminica (sau o logica duhovniceasca) eu asa tin minte. |
Citat:
|
Nu știu să fie canon dar duhovnicul meu e împotriva acestei practici pe motiv că cel spovedit nu mai are când zice rugaciunile de dinaintea Sfintei Împărtășanii.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:49:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.