![]() |
Atata timp cat cel credincios isi pastreaza crediinta (practic, cat timp are crediinta cat pt doi).
Ce te faci daca lupta asta este prea grea pt acela, daca in loc ca ispitele sa-l inatreasca (la o intensitate pe care o poate birui), il zdrobesc (fiind mai mult decat poate el biruii), il indeparteaza de Dumnezeu? |
Citat:
Divorțezi de viață? (Sau poate, mai degrabă, te apropii cu adevărat de Dumnezeu, prin smerenie. Prin descoperirea și deprinderea iubirii creștine, care nu are nici o treabă cu "să-mi meargă bine" ci urmează pe Mântuitorul, Cel Care a purtat Crucea, jertfindu-Se.) |
Citat:
Pe de alta parte, Tainele trebuie sa fie nu doar valide, ci si eficiente, adica sa aduca folosul pe care se presupune ca le aduc. Or, fiecare Taina are, pe langa tripla conditie de validitate, conditii particulare de eficienta. La fiecare dintre cele 7 Taine conditia de eficienta este dispozitia necesara a sufletului, dar ce se intelege exact prin "dispozitie necesara" variaza de la o Taina la alta. Sa luam alta Taina: Sf Cuminecare. La aceasta, conditia de dispozitie necesara este ca sufletul sa nu imi fie in stare cazuta. Fiindca, daca nu m-am spovedit cum trebuie, ori daca am facut-o, dar am mai comis o traznaie de la ultima spovada, degeaba ma impartasesc. Nu se poate spune ca nu e Taina, caci e Taina valida: ceea ce iau este chiar Preasfantul Trup si Sange al Domnului. Dar e mai mult decat ineficient, e un sacrilegiu. Domnul nostru o spune clar, in Scriptura: osanda am mancat si am baut. Un astfel de element, aproape de sacrilegiu, este si cand doi miri se casatoresc fara sa aiba pregatire necesara. Sufletul lor nu este in dispozitie necesara pentru a primi Taina cu folos, ceea ce e complet altceva decat a spune ca nu a avut loc casatoria. Si ce inseamna, mai exact, conditia de dispozitie necesara a sufletului in cazul particular al Sacramentului Nuptial ? Prima conditie (vai, cat de des uitata!) este ca sufletul sa se afle in stare de har sfintitor. Spunem ca "ne pregatim din timp pentru nunta", fara sa bagam de seama ca ne preocupam de cordelutele care se infig in piept si nu de pacatele care sunt deja acolo. Nu uitati niciodata: doar doua Taine se pot face pentru sufletele moarte, spre invierea lor. TOATE celelalte cinci Taine se fac, spre a fi de folos, in stare de har sfintitor. Mirele care se duce sa se insoare fara sa se fi spovedit inainte este asemenea vanatorului care a uitat sa-si ia pusca. La vanatoare adevarata a fost, dar nu a prins nimica. Tot de ordinul dispozitiei necesare este si credinta. Dupa cum am aratat mai la deal, credinta e baza a toate, a iubirii inclusiv. Sa nu uitam ca adevaratul savarsitor al oricarei Taine este Cristos. El ne asculta pacatele, El ne iarta. El ne impartaseste, fiind in acelasi timp Preot, Altar si Jertfa. Ei bine, tot El ne casatoreste. Savarsind Sfanta Taina, preotul actioneaza in persona Christi capitis, fiindca in general Dumnezeu actioneaza prin oameni. A te casatori fara sa crezi in Marele Arhiereu care te casatoreste, este ca si cand te-ai boteza fara sa-i slujesti Lui ca unui Dumnezeu si Imparat. Omule! Cat de folositor ti-a fost un astfel de botez, cat de folositoare spovada pe jumatate facuta si impartasania pe murdaritelea, tot atata folos vei trage dintr-o astfel de casatorie! Bolnav neintelept! Asa va trece viata ta, zicand ca ti-ai luat toate medicamentele la timp, cand de fapt le-ai inactivat pe toate prin umorile tale! Nu, nu indrazni acum sa spui ca nu erau adevarate, nu-ti complica situatia crezand ca doctoriile Bisericii sunt din creta, ci uita-te la prescriptia doctorilor, pe care nu ai respectat-o! |
Citat:
|
Citat:
În ce mă privește, am înțeles că slujba prin care intrăm în Taină este doar începutul vieții întru Hristos. În multe privințe eu am rămas doar la ușă, chiar dacă, poate, uneori oi fi înaintat vreun pas. Păcătuind, ne întoarcem la ușă (ori la poalele muntelui), mă tem... Dar căința și spovedania amănunțită pot fi un mare acumulator de energie pentru "salt înainte", concretizat în fapte pe măsură. Mila Domnului viază în noi doar dacă nu suntem mult prea îndrăgostiți/fascinați de pasivitatea leneșă a morții harnice. |
Citat:
Nu divorțezi, ci înveți. Deprinzi răbdarea, dezvolți abilități care, semn că nu le ai, deocamdată te fac să te crezi bun înaintea lui Dumnezeu iar pe soț îl vezi ca fiind rău. Dacă el urăște Biserica, în loc să plângi și să te rogi pentru necazul lui, tu îl urăști pe el la rândul tău. Arătînd prin aceasta cât ești, omule, de vrednic înaintea Domnului. Te folosești de necazuri pentru a înainta duhovnicește și nu divorțezi. Te mai cureți de păcate, prin acceptarea cu bucurie creștină a suferinței. Deprinzi smerita cugetare și alte virtuți. Iar dacă prețuiești mai mult altceva decât acestea, dacă acestea îți par secundare iar nu esențiale, ce să zic... Nimic altceva decât am scris mai sus. |
Si daca nu exista dragoste intre soti? Daca sotii se casatoresc formal, sub presiunea rudelor si a imprejurarilor, si nu este dragoste intre ei, mai exista vreo taina? Oare marea taina nu este dragostea reciproca a sotilor si a amandurora catre Dumnezeu? "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta" - dar Dumnezeu nu este oare dragoste?
|
Citat:
Pe de alta parte, casatoria este bine sa fie vazuta ca un inceput, dar mai degraba in raport cu celelalte etape ale vietii decat in raport cu Domnul. Prea des, noi gresim vazand in casatorie o cireasa de pe tort, cand ea ar trebui sa fie blatul peste care se adauga celelalte elemente care fac ca tortul sa fie bun. Nu exista eroare mai comuna in privinta casatoriei decat aceasta. "Stai, mai intai sa am o situatie materiala stabila" spune el. Si nu se poate casatori acum, cat are doar o pozitie de entry-level la multinationala careia s-a facut sclav, trebuie sa astepte mai intai avansarea. "Stai, mai intai sa imi termin studiile" spune ea, doar nu s-o casatori inainte de a-si fi predat lucrarea de post-doctorat, spre a fi primita la Academie. "Trebuie mai intai sa aveti casa voastra, pe urma sa va casatoriti, doar nu vreti dragoste la mansarda!" le spun si parintii lor, care ar trebui sa fie vocile lui Dumnezeu, dar sunt vocea lumii si a printului lumii acesteia. Fiindca trebuie spus limpede: acelasi animal care ne indeamna sa amanam convertirea noastra, care e prea perfid spre a ne spune "nu te converti!", ci zice "traieste-ti tineretea, pe urma ai sa ai timp sa te convertesti!", acelasi animal care e prea perfid spre a spune "nu te impartasi!", ci spune "azi trebuie sa iti speli masina si sa duci pisica la doctor, ai sa te impartasesti maine", ei bine, exact acelasi le spune indragostitilor "inca nu sunteti pregatiti pentru casatorie. Nu aveti masina cu care sa mergeti in voiajul de nunta, casatoriti-va anul viitor!". Acestuia, sa indraznim a-i spune: vade retro, Satana!, si, luandu-ne iubita, sa mergem in fata altarului Marelui Preot, spre a purta impreuna, mai usor si mai cu folos, crucea noastra. El este prea bun si a lasat in lume Providenta, un aspect al Spiritului Sau. Si, asa cum are grija de pasarile cerului si de crinii campului, va avea grija ca tu sa fii avansat la multinationala, daca iti este de folos. Va avea grija ca ea sa termine la timp o lucrare "Summa cum laudae" in cazul in care corespunde planurilor lui si nu planurilor vicleanului. Si, spre surpriza generala, s-ar putea sa apara si casa, mai devreme decat s-ar astepta multi, ori chiar si masina, daca nu pentru voiajul de nunta, atunci pentru dus copiii la botez. Toate acestea s-ar putea si sa nu apara, fiindca El nu numai ca nu ne-a promis doctorate, masini si case, ci ne-a spus clar ca vom duce lipsuri si ca vom suferi. Dar ceva ne-a promis: aceea ca, daca vom face voia Lui, vom fi fericiti chiar in lipsuri. Ei bine, chestia asta nu o poate face animalul. El ne da amaraciune, nefericire si urat, chiar la palat si cu limuzina parcata in fata. Fiindca nu exista nimeni care sa poata hrani sufletul nostru decat Cristos, pe cand Tatal Minciunii este vanzatorul de iluzii si amagitorul oamenilor. Citat:
Pe de alta parte, cainta si spovada amanuntita nu numai ca ne intorc la usa, ci chiar mai sus de locul unde urcasem. Adica de genunchiul broastei, in cazul meu de exemplu. Spunea un parinte la o predica: daca pacatul de moarte inseamna ruperea franghiei de salvare care ne leaga de Salvator, in schimb Sacramentul Pocaintei este reinnodare ei. Si, e lucru stiut: la fiecare reinnodare, franghia se scurteaza putin, astfel incat vom fi mai aproape de Salvator si mai putin prada inecului in Marea Iluziilor. |
Citat:
Dumnezeu nu este dragoste in sensul la care va referiti. Dumnezeu este existenta personala, este Persoana. Iar aceasta este trasatura de baza a persoanelor: existenta vointei. Un fel de sentimente intalnim si la animale, ba chiar anumite elemente foarte asemanatoare domeniului ratiunii. Dar vointa nu au decat: Dumnezeu, celelalte spirite (bune si rele) si oamenii. Animalele nu au vointa, ele raspund unor instincte. Cand Apostolul spune "Dumnezeu este iubire", el are in vedere altceva. Propozitia apostolica poate fi reformulata, spre a o intelege mai bine: "Iubirea (autentica) nu este decat ceea ce vine de la Dumnezeu". Tot asa cum in alta parte a Bibliei vedem ca El este adevarul. Sau Binele. Eu imi iubesc sotia fiindca VREAU sa o iubesc. Iar a-mi iubi sotia inseamna a respecta promisiunile facute la casatorie, cu mana pe Crucea lui Cristos. La fel e si cu Dumnezeu: il iubesc pe Dumnezeu fiindca VREAU sa il iubesc. Sentimentele exista, dar vin pe urma, nu uitati ca acest cal naravas are franele complet in mana vizitiului, care este Vointa. Mai intai m-am convertit, adica am facut o optiune fundamentala, pe urma au venit si sentimentele fata de Dumnezeu, si nu invers. Ei bine, si casatoria este o astfel de optiune fundamentala. De aceea oamenii au un Dumnezeu in Cer si o sotie (un sot) pe pamant. |
Citat:
|
Dragă Mihnea, trecînd peste dezamăgirea că ai bătut câmpii cu grație răstălmăcindu-mi cuvintele referitoare la slujba din Biserică (despre care spuneam că este începutul Tainei și, desigur, al vieții în Hristos privind Taina respectivă, că doar cu Hristos înaintăm în fiecare Taină în parte) și ai redus totul la cântecul tău preferat despre Taina Cununiei, DOAR despre ea, (când de fapt începutul vieții întru Hristos e desigur Taina Botezului, dar eu mă refeream acolo la fiecare Taină în parte, la faptul că fiecare Taină e un nou început al vieții în Hristos, că intrarea în Taină însemană înaintarea cu încă un nivel în împărtășirea de Hristos)
mi-am recăpătat veselia citind ce spui tu despre trăsătura de bază a unei persoane, trăsătură pe care o numești, cu strașnic voluntarism, nimic altfel decât, firește, voință. Trăsătura de bază a unei persoane, doctore, e... mai multe. Ți-o spune un psiholog care e băgat nițeluș în personologie, cât să se ferească de păcatul de a da verdicte comice în legătura cu persoana și personalitatea. Partea tristă, după veselie, e că avem de înfruntat o problemă: tu îi consideri persoane pe minerii lui Cosma, cei care au zdrobit cu bestialitate încrederea românilor în libertate și democrație, în refacerea țării. În vreme ce eu îi consider animale feroce, bestii cu mască de chip omenesc. Voința este o catastrofă care desființează persoana și omenescul ei, atunci când nu e condusă de rațiune și de sentimente omenești. Voință are și dracu, hehe ce voință are nenorocitul, cum alege el să nuanțeze abil toate cele spre pieirea omului. Și vrei să spui că dracu e persoană? Poate... Dar în nici un caz nu îl definește voința, ci răutatea, care e o problemă a sentimentului și rațiunii din împletitura moralei. Pe scurt, o problemă de caracter. |
Citat:
Fericiți cei care vor! (și pot, totodată, că puterea toată e sub controlul lor... Inclusiv de a aduce mai la urmă și sentimentele...) |
S-a observat în istoria omenirii, inclusiv în istoria Bisericii precum și în istoria psihologiei, că e păgubos să dăm credit unor modele care pun accentul, uneori până la extremism și fanatism, pe una din stihiile care alcătuiesc omul.
Sunt epoci dominate de accentul pus pe rațiune, acesta fiind ismul rațional, raționalismul. Avem multe exemple în cultura germană, iar la austrieci îl avem pe Freud, un raționalist luminat (cum zicea Jung). Sunt epoci dominate de accentul pus pe sentimente, acesta fiind ismul sentimentalismului. Avem la îndemână o întreagă cultură franceză, ca prim exemplu. Sunt epoci care pun accentul pe voință, acesta fiind ismul voluntarismului. Vedem iarăși pe germani, dintre care aș aminti doar pe Nietzsche, sărmanul... Mai putem pomeni și comun-ismul, capital-ismul și chiar creștin-ismul. (despre feminism nici n-ar trebui să pomenesc, că e prea grețos) Toate ismele, cu tot cu ifosele lor, își fac veacul prin istorie, lasă cadavrele de rigoare în urma lor și pier, la ceasul sorocit fiecăruia. Astăzi înțelegem, poate, mai bine, că orice accentuare a uneia dintre stihiile omului generează monștri, după cum și eliminarea uneia dintre trăsături tot monștri produce (somnul rațiunii naște monștri, spune Goya). Persoana este o întâlnire și o îmbinare dintre toate aceste "ingrediente" pe care ni se pare nouă că avem inspirația să le ierarhizăm și accentuăm. Când una dintre componente se lungește stăpână peste celelalte, dominînd și conducînd, începe balul: psihopatologia vieții cotidiene. Semn că persoana nu mai e chiar persoană, or, dacă e totuși persoană, ea e bolnavă. Biserica ne învață să fim smeriți. Să respectăm, printre altele, dreptul lui Dumnezeu de a ne modela El devenirea personală. Cercetînd persoanele modelate de Hristos (pe sfinți, mai întâi) întrezărim o structură și funcționare a persoanei lor care îmbină în moduri foarte diferite iubirea, voința, rațiunea. Rațiunea lor este smerită, fiind iubitoare de Hristos și de toată zidirea Lui și avînd voința orientată către Centrul Hristos. Iubirea lor este rațională și voiește ce voiește Stăpânul. Voința lor este liberă și dârză, fiind compătimitoare și dreaptă. Dumnezeu nu ne cere să punem noi ierarhii în stihiile pe care El le-a pus în persoane, ci să-L lăsăm pe El să nuntească în persoană, sfințind omenescul ei cu Persoana Lui. |
Citat:
Citat:
Citat:
In cazul spiritelor malefice, ele ar avea suficienta vointa ca sa se imbunatateasca, dar sunt orientate spre rau. Ele ajung astfel din mandrie, vointa lor nefiinda in mana vointei Domnului, care a creat lumea prin vointa Sa atotputernica, spunand atat vizibilelor, cat si invizibilelor: "Sa fie!". Iar in cazul minerilor, daca sunt aceia de care imi amintesc eu, vointa e anesteziata de bautura dubiasa despre care am vorbit. Dezordinea din ratiunea lor si sentimentele lor brambura apar cand vizitiul a adormit pe capra cu ciudata sticla in buzunar. |
Citat:
E nebunie să tinzi a cuprinde Oceanul în picătură... Poate că e folositor să ne întrebăm iarăși de ce Hristos ne spune nouă "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața". Oare pentru a Se defini pe Sine înaintea noastră? Sau poate, mai degrabă, ca noi să avem un liman al frământărilor noastre: ce este adevărul, ce este binele, ce este viața, frumosul, iubirea etc. Acestor frământări omenești dintotdeauna, cărora noi le-am dat în istorie zvârcolitele și nenumăratele noastre răspunsuri, Hristos le indică un Liman: EU! EU SUNT! Dar noi continuăm să facem ce am învățat cel mai bine: să negăm evidența, să filosofăm steril în analitica noastră rece deznădejde și să refuzăm adâncirea noastră personală întru Persoana Lui. Inima împietrită cugetă așa: cum este Dumnezeu? cine este El? de unde vine El? unde șade? cu ce se ocupă? etc. etc. Mai mare plânsul și râsul, spre bucuria dracilor. Dumnezeu însă spune nouă: Căutați Adevărul? Ei bine, Eu Sunt! Binele? Eu Sunt! Iubirea? Eu Sunt! Viața? Eu Sunt! Nu Îl cuprindem noi pe Dumnezeu cu mintea, explicîndu-L, iar Domnul nu Se explică nouă, nu Se definește în conceptele noastre, ci Domnul ne păstorește oaia minții îndreptînd-o spre Limanul Lui. Pacea răspunsurilor la frământările noastre este Domnul. Revelația este act al păcii. Cuvântul nu ne răspunde la întrebări pentru a-L cunoaște pe El, cât mai degrabă ne potolește bătaia repezită a inimii (vrăbiuță speriată) luînd de mână întrebările noastre și aducîndu-le cuminte Acasă: EU SUNT. |
Citind postarile de pe acest forum "crestin" am vazut foarte multi care se grabesc sa arunce cu piatra ,ba chiar sa le judece si copiii rezultati din casatoriile acestea rupte-gasindu-i de neincredere,de ocolit-leprosi,cum zicea cineva mai sus.Crestinismul inseamna iubire,Dumnezeu n-a venit pt sfintii care nu divorteaza,am vzt multe cupluri crestine care se chinuiesc ...sau care-si forteaza copiii sa fie asa cum cred ei ca le cere Domnul....in numele unei vieti crestine,..."sa avem grija sa nu ne nevoim aiurea",pr Rafael,...totul se face vorbind cu pr duhovnic.
M-am bucurat totusi ca am gasit 3 persoane care vorbesc- mereu- coerent si in duhul lui Dumnezeu.Sa ne ajute Domnul sa nu judecam fara sa ne dam seama! |
Citat:
Buna! As vrea sa iti adresez o intrebare.. Din ce observ, aceasta e o pagina care promoveaza toleranta, intelegerea, credinta in Dumnezeu, iubirea fata de aproapele nostru indiferent cat greseste sau din ce familie provine, indiferent ca a divortat sau nu, indiferent de mediul in care traieste.. Cum poti tu sa judeci atat de aspru oamenii? Stii femeia aceea din Biblie care aproape era sa fie omorata cu pietre? Stii ce le-a spus Isus Hristos oamenilor care vroiau sa o omoare? SA ARUNCE CU PIATRA CINE NU ARE NICI UN PACAT! Te rog sa nu intelegi gresit, dar hai sa fim buni unii cu altii, sa ne toleram (cu defecte sau calitati), sa ne intelegem..pentru ca asta e mesajul transmis de credinta pe care sustii ca o ai! Sa aveti o zi buna! |
Sunt tari in lumea asta in care femeile inca mai sunt omorate cu pietre (nu la figurat, ci la propriu) si aruncate sa le manance animalele salbatice dupa aia. S-au facut si filme.
|
Citat:
|
Citat:
Copii care sunt aruncați, așa sfârtecați și înnecați în sânge, să îi mănânce viermii. Una din ele, fruntașă în clasament, este România. Cu femeile ei cu tot. Acelea care se duc fără broboadă pe cap la slujbe și înțolite în blugi mulați pe cur la Înviere, de Sfintele Paști. Consultați, vă rog, lista avorturilor! Poftiți, vă rog, în Biserică! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Dacă ați afirmat, ca rezultat al cunoașterii dvs., atunci nu comentez.
Dacă mă întrebați, însă, vă răspund: iubesc femeile și femininul pus de Dumnezeu în toată zidirea (gingășia, sensibilitatea, tandrețea, curăția sufletească, iubirea jertfelnică, hărnicia, priceperea, tactul, diplomația, chiar și slăbiciunile firii femeiești, așa cum sunt îngăduite ele, din bunăvoința Domnului, până la o limită). Tocmai din acest motiv sunt atât de supărat și de împotrivit feminismului, lesbianismului, adulterului, curviei, avorturilor etc. Femeia merită mult mai mult decât ceea ce a fost învățată, în chip bestial, să fie și să facă. Dumnezeu a creat femeia pentru o slujire sfântă. Pe de altă parte, am și eu mamă, soră, soție, fiică. Poate ați remarcat, în treacăt, cât de oțărât sunt mereu și în raport cu bărbații: mă împotrivesc bărbatului macho, homosexualității, precum și băiețelului ajuns în haine de om mare. Precum și fătălăului. Vă rog să aveți în vedere, dacă binevoiți, mărturisirea mea de aici și în genere poziția față de femeie și față de bărbat, poziție pe care mi-o exprim constant, de câțiva ani, pe forum. Dacă, însă, doriți să fantazați pe marginea spuselor mele, eu nu vă pot opri. |
Citat:
Referitor la afirmația mea... posibil să nu fie adevărată, dar asta mi-a sugerat descrierea dvs. intransigentă. Se pare că sunteți un idealist. Dar, în drumul nostru spre Dumnezeu și spre sfințenie (dea Domnul să nu ne rătăcim), avem și perioade fără broboadă și cu pantaloni mai mult sau mai puțin mulați în loc de fustă cu lungimea și lărgimea regulamentare. Cu sau fără intenție... Oare Domnul nu ne va primi? Oare nu sinceritatea inimii și a pocăinței e mai importantă? Sper că nu am dat frâu liber fanteziilor. Ziceam și eu... |
Citat:
În alegoria din Phaidros semnificanții sunt aleși și poziționați cu mare precizie, în așa fel încât cheia de acces la realitatea mai înaltă să nu poată fi sechestrată de imbecilitatea ideologică a cititorului. Ideile lui Platon nu supraviețuiesc dacă sunt captive în colivia înghesuită a unui sistem totalitar. În ordinea inventată de Mihnea Dragomir, atelajul lui Platon este total nefuncțional, ontologic vorbind. Vizitiul își va struni doar propriile fantasme, în timp ce calul alb și calul negru staționează în șir indian, așteptând în zadar ca șeful lor, vizitiul, să iasă din matrix. Dacă acesta nu o face la timp, sfârșitul aventurii lor neîncepute este destul de previzibil: vizitiul va ajunge să conducă trăsuri imaginare într-un ospiciu, iar caii vor pieri în abatorul unde sunt procesate victimele inocente ale prostiei "cu sistem". |
Citat:
Faptul ca dezvoltam sentimente de oripilare la adresa pacatelor altora nu ne inalta neaparat duhovniceste ci doar ne hraneste iluzia ca deja suntem un pic mai buni decat toate scursurile umane care ne inconjoara=aproapele nostru. Putem desigur sa vorbim cu multa inversunare despre ororile pe care le fac altii,dar putem vorbi oare despre situatii cand NOI am intins o mana celui care voia sa se arunce de pe pod?o mana celei care statea la coada sa faca avort?o mana celei care a ajuns sa se prostitueze? Realitatea este trista,oamenii nu au prieteni,nu au pe cine sa se bizuie in lumea noastra,sunt singuri in pacatul lor de doua ori,o data de Dumnezeu si o data de oameni. Nimeni nu il vrea in preajma pe cel care pacatuieste,toti vrem sa fim inconjurati de Sfinti,parinti cu Har si cateodata de aparitii angelice. E usor sa intocmim rapoarte la zi cu pacatele aproapelui aratandu-le osanda noastra,cert este un singur lucru:cele care fac avort au niste parinti nu sunt toate orfane(paradoxul este ca in general,sunt ca si orfane,cu parintii lor cu tot). Ce educatie au primit de la acesti parinti? Mai au si prieteni,iubiti sau soti care le forteaza la avort-ce educatie au primit si acestia?(ca iacata,mai este nevoie si de barbat ca o femeie sa ramana insarcinata). Lasand educatia primita la o parte,unde le este educatia proprie? Avortul este un pacat colectiv,de cele mai multe ori. Desigur lipsa basmalei si a fustei lungi in biserica este de netolerat(cine nu o tolereaza oamenii?)si totusi vestea buna este ca Domnul este Bun,caci multe dintre cele care poarta basma si fusta lunga azi in biserica,mai ieri isi vindeau trupul unora dornici sa cumpere. Noi sa fim sanatosi,sa ne vedem de ale noastre si sa-i ajutam si pe altii cum putem! |
Deh, frate Iohannes Caesar, daca tii predici la APACA, asa-ti trebe !
@mihailc: postarile dumitale sunt de domeniul marlaniei cu staif. |
Citat:
Daca aveti de spus ceva ziditor la comentariul meu atunci aveti onoarea,daca nu va rog lasati mistourile cu subintelesuri pt intalnilnirile de duminica cu prietenii! |
Citat:
|
Citat:
Insa ,chiar daca lucrurile stau asa, nu e nici o tragedie,important e cand omul se intoarce cu fata inspre Dumnezeu, si face fapte bune !!! In acest context ,vad si pasajul biblic al femeii lapidate,ca tentativa cristica de recuperare a omului din pacat !!! Lui Cristos nu-i folosea cu nimic o femeie moarta, ucisa cu pietre ,ci ai folosea isutit mai mult una vie, din perspectiva posibilei ei recuperari de pe calea gresita pe cea buna !!! De aceea , in acest ton, e de recomandat si de dorit, ca isansi acei oameni proveniti din familii divortate,sau ei insisi divortati, sa traga invatamintele cele mai dure si mai puterncie din situatia lor jalnica, spre folosul lor viitor, pentru a nu repeta sau cadea in acele greseli ale celor din jur la care ei au fost martori !!! |
Citat:
Dacă nu, fii bună te rog și revezi, mai întâi. (Am răspuns deja mai sus la întrebarea ta, adresîndu-mă Annytei în postarea cu numărul 64.) Cât privește avortul, eu cred că e păcat colectiv întotdeauna. Dacă luăm la bani mărunți cestiunea... |
Casatoria cu o persoana divortata
In privinta avortului exista topic separat pentru aceasta chestiune, asadar prea multe nu cred ca ar fi de spus! Exceptand situatia in care sarcina ar pune in pericol viata mamei (aici un cadru medical trebuie sa explice mai bine) sau cand sarcina a aparut ca urmare a unui viol (aici numai o femeie poate intelege o alta femeie ce trece printr-o astfel de situatie), in rest avortul este egal cu crima!
In privinta subiectului topicului, am urmarit parerile exprimate de colegii de forum, sunt opinii bine gandite si utile, insa mi se pare (poate gresesc) ca prea despicam firu'in patru! In viata reala situatiile se trateaza de obicei mai simplu: daca doi oameni adulti care au divortat anterior constata ca au sentimente adevarate reciproce nu cred sa fie o problema deoasebite ca se recasatoresc! Ca a doua casatorie nu este perfecta, ca vorba aia "prima iubire nu se uita nicioadata"", insa viata in cele mai multe cazuri nu este nici perfecta si nici ideala! |
Citat:
Ma bucur ca si dvs impartasiti aceiasi impresie ca si mine despre avort :) In rest,nu mai am neclaritati,atat am dorit sa subliniez. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Tot ceea ce Scriptura ne spune si noi facem impotriva ei pentru ca avem dezlegare pamanteasca (orbeasca sau in necunostinta de cauza) dar stim ca incalcam Cuvantul Lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura) este mare pacat, chiar daca vom avea dezlegare pamanteasca, adica daca in veacul acesta s-a intunecat la minte sinodul si a dat voie la mai multe casatorii nu trebuie sa avem motive sa facem din asta o pricina a multumirii noastre, pentu ca Iubirea de aproapele se invata prin sot, daca ne tot impartim asa jumatatea, o sa ajungem cu sufletul ciopartit! |
Citat:
Daca ai gresit pana a nu stii asta, respect-o macar dupa ce aflii asta! Dar cel care aude vorbele astea si spune ca sunt reguli, inseamna ca nu a ajuns sa stie ce inseamna a iubi cu adevarat! De ce sa se desparta, ca nu ii mai unesc sentimentele? Hey ... trezirea ce sentimente sa ii uneasca, daca ei se mint si s-au mintit inca de la inceput unul pe celalalt, atunci cand s-au jucat cu indragosteala, atunci cand pentru ei un sarut a fost joaca si ar fi trebuit sa fie ca o logodna, atunci cand unirea trupurilor a fost placere si trebuia sa fie ca o casatorie?! Toate se pot repara, dar ei nu vor, pentru ca ei fug dupa placere asa cum au fugit si pana acum, dar ascund asta de ei insisi si vei vedea ca prietenii tai cauta placere si nu au cautat niciodata o sotie sau un sot care sa le stea alaturi pana la adanci batraneti cand vor muri! Daca nu prietenii tai, atunci jumatatile lor! Daca Dumnezeu a legat, asa cum si tu ai spus, omul sa nu desparta! Daca a ales, ramne cu ce a ales si duce pana la capat! Iertarea este pentru cel care nu cunoaste toate astea, dar dupa ce le stie si continua sa le faca, inseamna ca omul nu il iubeste pe Dumnezeu cu adevarat, asa cum crede si iertarea vine tot mai greu! Nimeni nu ii va multumi pe acestia, decat pacatul, pentru ei sarutul a ramas o joaca si unirea trupurilor o pofta, adica spui tu tot cei credinciosi cer despartirea! Asta pentru ca cei credinciosi au vrut sa isi faca poftele fara pacat si s-au casatorit, dar defapt s-au mintit doar pentru a ajunge unul cu celalalt! Acum au realizat ca nu sunt unul pentru celalalt? Pentru ca au persistat in minciuna, si au cazut in desfrau atat de tare, incat acum se vad diferiti! Daca vor face adevarul se vor impaca, dar inima lor vrea desfraul de asta s-au despartit! Mare pacat ca se ascund in spatele bisericii si spun ca nu se inteleg din pricina aceasta, pentru ca nu este iertare, rabdare si nici adevar in ei! Scriu si celorlalti ce ti-am scris tie: A iubi, adica cand vezi pe cineva sa iti amintesti doar de jumatatea pe care ai aleso pana la sfarsitul vietii, altfel vei trai in desfraul mintii! Plus de asta daca nu vei iubi un om in acelasi chip o viata intreaga, cum crezi ca vei ajunge sa il iubesti pe Dumnezeu o vesnicie?! Daca vei ajunge sa iubesti un om in acest chip nu vei mai intra in desfrau, iar pe restul ii vei putea iubi fara ca mintea ta sa intre in desfranare la un momentdat! Dar sa gasesti pe cineva care sa faca la fel pentru tine sau sa il iubesti cu adevarat pana te va iubi si el cu adevarat! Daca renunti la asta, ai varianta unei vieti monahale care te protejaza cat poate de desfrau, insa cu reguli care nu sunt in conformitate cu firea omeneasca! Dumnezeu nu ne-a lasat sa ne ispitim unul pe celalalt, ci ne-a lasat sa traim firesc, dar nicidecum sa cadem in desfraul de a iubi prea multi in chipul acesta al jumatatii noastre, pentru ca daca vom avea prea multe jumatati ne vom cioparti prea tare sufletul! In chipul acesta esti ferita de pacatul desfraului si vei putea sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, ca pe un frate. Statulul de celibat te va pune mereu in impostaze care nu o sa aduca iubire, ci indragostire si multe neajunsuri si suferinte care atrag aceste jocuri ale indragostitului, suferinte care apar in momentele in care ramanem singuri, izolati de acesti prieteni. Apoi nu mai iubim nimic, nu mai vedem nimic, nu mai suntem capabili sa apreciem nimic ce este in jurul nostru! Desfraul mintii sau curvia sunt lucruri din pricina carora ajungem sa nu mai iubim cu adevarat! De aceea dupa ce ne casatorim daca ne umbla ochii in dunga, in momentul acela intrerupem dragostea de o viata fata de sot si tot asa vom intrerupe si dragostea fata de Dumnezeu, cand vom minti sau vom ascunde ceva acpoapelui nostru! Trebuie sa invatam ca iubirea nu este un sentiment transferabil! Daca intrerupi vesnicia pentru o secunda, nu o mai poti numi vesnicie! La fel daca minti sau ascunzi ceva, inseamna ca nu mai iubesti! In schimb daca vom iubi cu adevarat pe sotul sau pe sotia noastra, vom vedea din acel celalalt aproape al nostru doar un frate care imi va aminti de sot, asa cum voi vedea din sot jumatatea mea care imi aminteste de Dumnezeu, asa cum monahul vede din orice frate pe cineva care ii aminteste de Dumnezeu, dar nu mai mut de atat! Iata ca Dumnezeu ne-a facut drumul mantuirii usor si nu ne-a lasat singuri, ne-a dat de ajutor jumatatea, dar atentie cum o tratezi in viata! Nu toti suntem pregatiti pentru viata de calugarie, de altfel Dumnezeu vrea sa fie mantuiti cei multi nu doar o parte mica din oameni! Doamne ajuta! |
Cred ca se trece foarte repede peste un aspect al "divortului".
NEINTELEGERILE si CERTURILE. Eu nu as trece asa de repede peste argumentatia asta lapidara. Daca sunt certuri: care a fost motivul certurilor? De ce o cearta a dus la divort? Nu se gasea nici o solutie de mijloc? Daca in acel caz nu s-a gasit o solutie de mijloc intre soti, care au stat atatia ani impreuna, in cazul unei viitoare casatorii, atunci pentru o situatie similara... ce se va intampla? A scazut dragostea intre soti? Era tensiune intre soti pe motive de bani, de sanatate, alte motive? Sotii s-au instrainat intre ei? Eu ti-as recomanda sa fii extrem de atenta cu ce s-a intamplat in acea casnicie, si efectiv sa urmezi un interogatoriu pentru a afla ce a fost acolo. Altfel risti sa intri intr-o situatie similara. Dar mai mult, iti recomand sa faci un canon de rugaciune catre un sfant, pentru a te povatui si ajuta in situatia ta. Citeste timp de 40 de zile un acatist. |
Citat:
Citat:
Multumesc oricum pentru recomandare |
Saptamana familiei
Iata ca saptamana acesta a fost saptamna familiei, in ziua de miercuri parintele Teoctis Daniel a transimis Crestinilor Ortodoxi mesajul de STOP DIVORTURILOR. Iata ca si biserica ortodoxa ia masuri in aceasta privinta. Mai avem mult de lucru insa la acest capitol din punct de vedere al cultului crestin pentru ca acest act al casatoriei este luat prea in gluma de oamenii din ziua de astazi si din joaca, ajung sa realizele ca viata e destul de serioasa la capitotulu asta si multe necazuri vin din aceasta zona, pentur ca atunci cand este momentul serios tinerii si nu numai vor sa se joace si sa se testeze unii pe altii. Ba cu mistere, ba cu minciunele, ba cu gand ascuns, ba cu viclesuguri fie ele cat de minci daca poate fi vorba de asa ceva!
Dumnezeu sa aduca lumina in familiile noastre care sunt sau care vor fi! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:51:09. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.