Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Artele martiale (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16416)

Parascheva16 10.06.2013 14:40:36

Ortodoxia si artele martiale - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Ati vorbit in special de acele arte martiale care pentru practicare necesita o arma. Cum ramane cu artele martiale care implica lupta corp la corp?

Bineinteles ca sunt recomandate. Atunci cand am vorbit de artele martiale romane de pilda pe care le-a practicat si Sfantul Dimitrie si alti Sfinti, acestea includeau lupta corp la corp. Sigur, tranta romana nu era nici pe departe ceea ce vedem astazi in concursurile greco-romane, era mai dura, pentru ca pe atunci era voie sa se puna piedici, era voie sa se dea lovituri. Semana foarte mult cu ju-jitsu-l japonez de secol XIX. Tranta de pe atunci care era practicata in armatele romane si nu numai in armatele romane, pentru ca erau tabere de instructie si pentru civili, cum le-am spune noi astazi. Pe vremea aia nu existau civili, existau rezervisti si cetateni sub arme. Orice cetatean era socotit rezervist, era socotit un potential ostas. Daca patria era atacata, fiecare om liber trebuia sa poata sa o apere cu arma in mana. Ca urmare, pe langa toate orasele mari si de multe ori si pe langa grupurile de sate, existau tabere de pregatire unde ostasii se pragateau, dar alaturi de ostasi se pregateau si ceea ce am numi astazi civilii. Iar lupta fara arme era obligatorie. Exista si un anumit fel de box care se practica atunci, dar acela nu se practica chiar fara arme, ci erau niste manusi din piele cu ghinturi de plumb sau chiar de fier, erau mai multe feluri de lupta.

Lie, un razboinic vandal care ucisese o multime de crestini si isi batea jos de crestini numindu-i si socotindu-i lasi pentru ca nu luptau a fost ucis de Nestor, cu binecuvantarea Sfantului Dimitrie, intr-o lupta in care Nestor nu a folosit arme, a luptat cu mainile goale impotriva lui Lie si l-a infrant si la aruncat in sulite. A facut acest act de violenta, sa se cutremure pietistii ca a facut Nestor un act de violenta, si l-a ucis pe Lie, a facut “o crima”. A facut-o cu binecuvantarea Sfantului Dimitrie, si atat Sfantul Dimitrie cat si Sfantul Nestor sunt in calendar. Si Dumnezeu le-a binecuvantat lupta lor. Cititi-le si cantati-le troparul ca sa vedeti cum i-a binecuvantat Dumnezeu pentru aceasta lupta! Si de ce a fost ucis Sfantul Dimitrie? Pentru ca a binecuvantat pe Nestor sa-l ucida pe Lie. De ce a fost ucis Nestor? Pentru ca l-a invins pe Lie in lupta. Insasi lupta a fost marturisirea lui Hristos, sa se cutremure cei care spune ca nu are voie crestinul sa foloseasca lupta. Insasi lupta lui Nestor impotriva lui Lie a fost mijlocul prin care a marturisit pe Hristos. El alta marturisirea nu a facut. Atat a facut si a fost de ajuns sa fie socotit un mare mucenic. Sfantul Dimitrie pentru asta a fost martirizat, pentru ca a ajutat sa aiba loc marturisirea lui Nestor. Deci iata ca exista si lupta corp la corp, iata ca lupta corp la corp este binecuvantata de Dumnezeu atunci cand este facuta dupa randuielile Dumnezeiesti. Aici este insa ceva care trebuie mereu subliniat, pe care trebuie mereu sa staruim, faptul ca nu este voie sa folosim forta dupa poftele noastre, ca nu este ingaduit unui crestin sa foloseasca armele dupa poftele lui. Ci numai atunci cand trebuie cu adevarat. Sa apere Credinta, Neamul sau Tara. Sau sa apere, desigur, alti oameni, alte familii, alte tari, alte neamuri lovite de cei rai. Nu scot sabia si tai capul celui care m-a enervat. Sau incep sa-i dau pumni, sau altceva de felul asta. Daca cineva m-a enervat ii cer iertare. Daca cineva m-a enervat, ma rog pentru el. Daca cineva ma uraste, ma supara, ma rog pentru el. Nu e voie sa folosim forta in asemenea imprejurari. Nu este voie si aceasta oprire merge pana la martiriu, pana la a rabda moartea dupa chipul Mantuitorului, chiar daca ne-am putea apara. Dar exista imprejurari, care sunt aratate si de Sf. Ioan Gura de Aur, si de Sf. Constantin cel Mare si de multi sfinti in istoria Bisericii, in care se arata foarte clar ca trebuie folosite armele. Armata trebuie sa lupte, cetatenii au datoria sa se ridice si sa lupte. Toate aceste lucruri sunt aratate in istoria Bisericii, iar a le nega inseamna a nega pur si simplu Ortodoxia.Poate imi va da vreodata Dumnezeu putere si vreme sa scriu despre acestea, ca sa se vada macar unele din temeiurile teologice si istorice, sa se inteleaga adevarul

Parascheva16 10.06.2013 14:41:34

Dumneavoastra parinte, de ce va indemnati fii duhovnicesti sa practice arte martiale?

Ca sa nu fie puturosi, ca sa nu fie lasi, ca sa nu fie dezordonati, haotici, ca sa nu fie lesne lasatori, sau delasatori, ci dimpotriva, sa fie harnici, sa aiba rigurozitate, disciplina, vointa, responsabilitate si seriozitate in ceea ce fac. Sa invete sa fie buni ostasi ai lui Hristos, incepand de la cele trupesti si urcand la cele duhovnicesti si, desigur, sa fie buni Romani. Sa nu fie violenti, pentru ca atunci cand te duci si te antrenezi in arte martiale, repet, nu vorbesc de arte martiale cu incarcatura religioasa pagana, asa ceva este interzis oricarui crestin. Eu imi indemn fii duhovnicesti la arte martiale unde insisi instructorii se spovedesc, fac rugaciune si asa mai departe. Nu sunt niste pagani sau niste propovaduitori ai paganismului. Dar revenind! In clipa in care se duce cineva intr-o sala de pregatire de lupta, sau intr-o tabara de pragatire, si vrand nevrand isi ia pumni, sau un picior, sau alte lovituri, il doare si il doare rau de tot, iar uneori il doare 3-4 zile dupa ce a primit lovitura, sau o saptamana, sau mai mult. Si invata ceea ce este durerea! Invata doua lucruri foarte importante, o data, sa o duca si a doua oara, sa nu o provoace. Cineva care stie cat de tare doare o lovitura, nu se va mai repezi cum se reped tot felul de nemernici sa-si bata nevestele una-doua pentru orice tampenie care i-a deranjat pe ei. Cineva care stie ce inseamna durerea nu se va repezi ca animalul sa-si bata copilul pana lesina pentru orice fleac amarat. Dimpotriva, stiinta aceasta a durerii, insotita bineinteles de o crestere duhovniceasca, de o indrumare a duhovnicului, il face pe om mult mai pregatit si sa o rabde, si sa nu o aduca asupra altcuiva. Avem nevoie de rigurozitate si disciplina, pentru ca din nenorocire, crestinii nostri nu cresc cum trebuie intru Hristos. Ba de multe ori deloc, tot timpul cad, cum se zice, din lac in put, si sovaie, si merg in cercuri si se intorc la pacate si la patimi si asa mai departe. De ce? Pentru ca nu au spirit de luptator. Pentru ca nu au seriozitate in ceea ce fac, pentru nu sunt seriosi in ceea ce fac.Ori fara o munca asidua intr-o disciplina si spiritualitate ostaseasca, nici nu vor dobandi un asemenea spirit. De unde sa-l dobandeasca? Monahii il castiga chiar prin randuielile ostasesti ale manastirilor, si acolo unde acestea nu se tin monahii slabesc mult duhovniceste sau chiar cad rau de tot. Dar mirenii de unde sa il aiba? Ei bine, din ostasie. Care a fost cu viclenie lasata pe seama statului in secolul XIX pentru ca acum sa fie suprimata de tot. Credeti ca din dragoste pentru noi a fost suprimata? Sau face parte din lucrarea de distrugere a omului, de inrobire a lui? Fara o educatie ostaseasca omul nu are disciplina, nu are curaj, nu poate duce lupte, nu face fata durerii, nu are darzenie, tarie, responsabilitate. Pregatirea aceasta te invata sa lupti, sa rabzi, sa ai responsabilitati, sa ii sprijini pe cei raniti – nu sa scuipi pe ei, cum fac multi jendari ortodoxisti de azi -, sa ai ascultare de superiori si sa stii unde se opreste aceasta ascultare… Foarte, foarte mare este folosul ostasiei si pentru mireni, dar si pentru monahi. Chiar daca forma este putin diferita.

Dincolo de spiritualitatea pagana japoneza, care este inacceptabila pentru Ortodoxie, eu admir conceptul, conceptul am spus, idealul, de samurai. Samuraiul este cel care traieste pentru a sluji, in teorie cel putin, practic stim ca pentru cei mai multi a fost cu totul altceva. Dar, ca teorie, samuraiul trebuia sa traiasca pentru a sluji, pentru diaconie, cum se spune in Ortodoxie. Pe cine sa slujeasca? Pe seniorul lui. Însă de ce trebuia samuraiul sa traiasca pentru a sluji seniorului? Pentru ca stia ca seniorul lui este tot samurai, adica traieste pentru a sluji pe seniorul lui. Si cine era seniorul lui? Pana la urma se ajungea la imparatul Japoniei, iar imparatul Japoniei era cel care slujea… Japonia. Poporul si tara. Deci practic un samurai, slujindu-si cu toata viata lui seniorul, stia ca slujeste Japoniei, si poporului. Noi ar trebui sa fim samuraii lui Hristos. Noi trebuie sa fim ostenii lui Hristos.

Parascheva16 10.06.2013 14:42:10

Oare pot avea Romanii o asemenea gandire, o asemenea viata?

Nu degeaba a aparut in epoca interbelica o miscare ca Oastea Domnului, sau nu degeaba a aparut Miscarea Legionara, ele au aparut pentru ca aceasta dimensiune a ostasiei mireanului este esentiala pentru un crestin si cu atat mai mult pentru Romani. Caci noi, Romanii, suntem urmasii legiunilor daco-romane. Noi nu suntem nici urmasii dacilor pagani, nici ai romanilor pagani, nici ai putorilor dace sau romane care se lafaiau in lux, curvasareau, se imbatau si mancau pana vomitau. Nu, noi suntem urmasii ostasilor crestini, legiunilor daco-romane crestine ale lui Constantin cel Mare si trebuie sa ne ducem mai departe mostenirea! Românul nu poate trai fara aceasta constiinta, pentru ca se va autodistruge, si asta se si intampla, se autodistruge. Dimpotriva, el trebuie sa stie sa lupte atat duhovniceste cat si fizic. Lucrurile acestea trebuie sa ne insoteasca din copilarie si pana la moarte. Cine izbuteste sa treaca dincolo de materialitatea trupului, sa ajunga la o lupta duhovniceasca foarte inalta, devine calugar, preot, episcop, este drumul pe care trebuie sa mearga. Insa nu trebuie uitat ca nici macar calugarul, preotul sau episcopul nu pot fi ceea ce sunt fara ostenelile fizice. Ca daca nu tine post, daca nu face metanii, daca nu se roaga, nu sta in picioare la slujba, si toate ostenelile fizice pe care trebuie sa le faca, nici mireanul nu mai e mirean, nici calugarul nu mai e calugar, nici preotul nu mai e preot, nici episcopul nu mai e episcop. Cad, se prabusesc, fiindca suntem si trup nu numai duh, si trupul trebuie sa aiba parte de o disciplina, de o instruire ostaseasca indiferent ca esti mirean, monah sau cleric. Spun asta nu spre incurajarea barfelor, ci ca sa ne cercetam pe noi insine daca facem ce trebuie. Trupul trebuie supus unei discipline, unei rigurozitati ostasesti. Fara aceasta nu putem sa mergem pe calea cea buna, pe urmele sfintilor ca sa castigam imparatia cerurilor. Nu putem sa mergem pe calea care duce la viata. Trebuie sa ne insoteasca lucrurile acestea. Sigur, aplicarea acestor discipline de lupta nu este un scop in sine, este un mijloc, dar un mijloc de care este nevoie. De aceea imi indemn fiii duhovnicesti si chiar fiicele duhovnicesti sa se duca si sa practice arte martiale. Repet, nu orientale din acestea cu budism, shintoism si alte aberatii de acestea, nu. Din cele potrivite crestinilor. Ducandu-se si invatand acolo disciplina ostaseasca ei si ele invata sa fie oameni seriosi, rigurosi, luptatori, si castiga alta dimensiune religioasa. Vreau sa spun ca eu am fii duhovnicesti care practica sporturi, arte martiale, si am fii duhovnicesti care nu vor sa practice asa ceva. Eu ii indemn, nu silesc pe nimeni. Dar! Nu am succes in a-i creste duhovniceste pe cei care, sa zic asa, “stau pe bara”, pe cei care stau in casa si spun, eventual, ca nu se uita la televizor si la calculator. Poate nu se uita la ele aprinse prea multa vreme. Se uita la ele stinse si le tot poftesc pana cand ajung sa le aprinda. Nu reusesc sa-i ridic pentru ca ei chiar si o ora pe zi daca se uita la calculator si la televizor deja prin ora aia sunt extrem de desprinsi de realitate. Intr-atat incat numai cat se duc la scoala sau numai cat merg la servici nu-i ajuta sa devina constienti de ei insisi, nu-i ajuta sa castige seriozitatea si disciplina de care au nevoie ca sa creasca duhovniceste. Nu au cum. Sunt putine cazuri in care am izbutit impreuna cu unii fii duhovnicesti sa realizam un program din acesta foarte riguros de munca, cu metanii, ceva de genul 300-400-500 de metanii pe zi, cu munca pentru cei care sunt in nevoi si asa mai departe. Dar sunt cateva cazuri. Acestia sigur, prin aceasta devenire duhovniceasca nu au neaparata nevoie sa practice arte martiale, dar pe de alta parte daca Dumnezeu le va cere sa-si indeplineasca datoria de purtatori de arme fata de tara lor, nu o sa poata. Ceea ce inseamna ca mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se calugareasca, sa se preoteasca, sau sa invete si ei a folosi armele. Nu trebuie uitat ca aceasta datorie de a-ti apara Neamul si Credinta cu arma in maini este o datorie lasata de la Dumnezeu. Ideea ca un crestin trebuie sa fie, vorba parintelui Nicolae Steinhardt, o oaie proasta, care sa accepte orice, este o ratacire. Iar cei care au incercat sa mearga pe asemenea linie intotdeauna s-au despartit de Biserica, au cazut in erezie. La noi aceasta idee vine de la neoprotestanti, vine de la ideologia masonica pentru mase, ca masonii, in ei insisi nu au aceasta idee, dar o propovaduiesc pentru mase, si nu are nicio legatura cu Ortodoxia. Repet acest lucru, Miscarea Legionara, Oastea Domnului si Manastirile, care pana la urma au o organizare ostaseasca, dupa cum arata si Sf. Vasile cel Mare, ca pana si imbracamintea calugarului este o imbracaminte de ostas al lui Hristos, aceste grupari crestine au dat cei mai mari si cei mai multi sfinti in timpul prigoanelor comuniste. Si lucrul acesta ar trebui sa ne trezeasca, sa ne faca sa ne dam seama ca a socoti orice forma de ostasie a mirenilor ca fiind deplasata este o ratacire. Tocmai aceasta gresita socoteala a ajuns sa rupa legatura intre multi dintre cei din Oastea Domnului si Miscarea Legionara de preotii si episcopii lor. Unii clerici s-au speriat de ostasie ca principiu pe care il vedeau necrestin, unii mireni ce se voiau ostasi s-au speriat de „superiori” si au iesit din randuiala… Multe greseli s-au facut, iar ascunderea sub obroc nu a dat si nu va da decat roade otravite, ajungandu-se la tot felul de greseli si caderi ce puteau fi evitate daca exista o gandire sanatoasa.

Parascheva16 10.06.2013 14:42:59

Parinte, in încheiere, ne puteti spune daca este Romania o tara aflata sub ocupatie?

Din punctul meu de vedere, astept sa-mi dovedeasca cineva ca nu este asa, dar din punctul meu de vedere da, Romania este o tara aflata sub ocupatie. Dincolo de orice alte discutii am un argument care mi se pare hotarator. Este esential sa ne uitam in istorie si sa ne dam seama de un lucru: orice regim care a a fost al cetatenilor ori s-a prefacut a fi a-l cetatenilor a inarmat pe oameni, sau macar i-a indemnat sa se inarmeze. Regimurile politice care indeamna oamenii sa nu foloseasca armele, sa nu aibe arme si sa nu stie sa le foloseasca sunt regimuri care vor fatis sa-i oprime pe oameni sau care nu sunt interesate deloc de cetateni. Atunci cand un regim politic interzice cetatenilor sa aiba arme sau le pune oprelisti cat mai puternice in a purta arme, acel regim este un regim dictatorial, exploatator, tiranic, de ocupatie, care vrea sa nimiceasca acel popor. Sistemul de stat este un sistem care trebuie sa-i reprezinte pe cetateni, sa-i ajute si sa-i apere. Un regim statal care impiedica pe cetateni sa se inarmeze este un regim de ocupatie, care se impotriveste cetatenilor. In istoria lumii, orice regim liber s-a realizat prin inarmarea tuturor cetatenilor. Stefan cel Mare, Constantin cel Mare, Teodosie cel Mare, Iustinian si oricati alti mari imparati sau domnitori de-ai nostri vrem sa dam, toti au inarmat populatia. Nu exista niciun stat liber in istoria lumii in care cetatenii sa nu fi fost inarmati si pregatiti de lupta. Daca o tara vrea sa fie libera, toti cetatenii cu drept de vot trebuie sa poată purta liberi arme.Concluzia corecta o poate trage oricine gandeste sanatos.

Interviu realizat de Cezar Machidon

Sursa: http://www.foaienationala.ro

konijiro 16.06.2013 17:48:05

Citat:

am zis AUTOAPARARE, evident ca nu caut problemele
Daca te intereseaza strict autoaparare, iti recomand cursuri de autoaparare, nu neaparat o anume arta martiala.

Artele martiale "traditionale" ofera un intreg "pachet", si nu tot ce inveti acolo e util pe partea de autoaparare - din contra, unele chestii sunt total inutile si mai rau, te mai si incurca, pentru ca incepi confruntarea cu niste asteptari total nerealiste despre ce poti sa faci, si despre ce o sa faca adversarul.

Cateva observatii despre "scolile" mentionate pana acum:

Jiu - jitsu - super eficient, dar necesita forta fizica sau tehnica foarte buna, in cazul tau. Cam nasol daca trebuie sa faci fata la mai mult decat un adversar.

Aikido - arata bine pe sticla, dar ma indoiesc de eficienta sa intr-o lupta reala. Da, daca faci numai asta 10 ani, vei deveni eficient si un adversar redutabil, dar avand in vedere ca vrei autoaparare, poate nu vrei sa dedici atata timp ramurii asteia de dezvoltare personala.

Kyokushin - destul de intens fizic, la antrenamentele alea chiar se transpira:) Sparring-ul nu mai e demult ce zice lumea, se face usor, se folosesc protectii, etc. Dar da, ramane full contact.
Problema e ca nu vei invata sa lovesti cu pumnul la cap, sau sa te aperi de asemenea lovituri. De asemenea, nu se preda nimic apropo de lupta la sol.

Cred ca iti faci probleme fara motiv apropo de latura "spirituala" a artelor martiale, aia tine mai mult de marketing.

Eu te-as indruma spre cursuri care se ocupa strict de autoaparare, sau krav maga. O abordare mai practica decat asta nu vei gasi. Bineinteles, orice alegi, trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna (da, lupta e foarte obositoare:) si tehnica impecabila (necesara la cele 45 kg ale tale:))

Boxul e iar o varianta foarte buna. Eficienta mare, si poti invata bazele destul de repede. In caz ca trebuie sa te bati, doua monturi plasate bine pe barbia aluilalt rezolva foarte multe probleme:)

Orice ai face, tine minte. Cea mai buna aparare e fuga. Doar daca asta nu merge, lupti.

zaharia_2009 16.06.2013 22:12:08

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 516826)
ai-ki-do

a invata "arte" martiale - implica inevitabil contactul cu tehnici orientale de "spiritualitate".

A invata doar tehnici ofensive/defensive fara suportul fortei si supletii interne nu este arta.

O arta martiala este "arta" doar atunci cand practicantul cultiva o forma rafinata de energie - "ki"/"chi" - cu care isi asuplizeaza si fortifica structura interna, o armonizeaza -"ai"- ... si uite ai obtinut o "cale" ("do")- un mod de a aborda suferinta in aspectul violentei.

ai-ki-do.

In esenta, si calugarii crestini fac ai-ki-do.

Lantul biochimic este acelasi.

Un foarte frumos si excelent de bun post . O lamurire exact ca la armata : scurta, clara, si concisa !
Superba postare !
Daca la aceasta le adaug si pe cele ale fratilor MihaiG, Heaven si gherontie vom obtine sfaturi clare si mult folositoare .
Eu cred ca nu este deloc bine unui ortodox sa se indulceasca cu nimic din cele mentale si fizice ale doctrinelor contrare principiului iubirii supreme, adica ale vrasmasilor .
Daca pe vrasmasi ii iubesti (nu uitati fratilor cuvintul datator de viata a lui Hristos de la Matei V-VI : "...iubiti pe vrasmasii vostrii, binecuvintati pe cei ce va blesteama, rugati-va pt. cei ce va priogonesc...") nu iti mai este frica de ei, deoarece traiesti cu adevarat ca Hristos, ca si vrasmasul din fata ta, te va apara de orice !
Dar daca nu il iubesti cu adevarat pe acest vrasmas, din aceiasi clipa te vei teme de el, iar teama este de origine satanica. Iar satan te va invata apoi tot ce este mai elegant, mai arta, mai martial ca sa te poti apara si sa si ramii "corect din punct de vedere politic"(adica sa nu fi acuzat de nimeni ca de, tu doar te-ai aparat !).
Sti, asa ciobaneste, cu ghioaga, cu parul, nu este frumos, nu este elegant , nu este rafinat, nu este ... arta, ca sa te aperi de vrasmasi . Ciobaneste stie oricine , dar aia rafinatii, aia studenti, aia instruiti, initiati, elitistii, stiu sa se apere asa... maiestias, daaaaa, frumos de moare lumea ! Dar de cine sa se apere ? De Hristos, desigur, ca nefacindu-i sfaturile/poruncile, il va lua teama .
Nu exsita sa te lepezi citusi de putin de Duumnezeul tau imbratisindu-i pe demonii asiatici si sa ajungi bine .
Nu exista practica sau metoda terapeutica asiatica care sa nu tina de o doctrina anume, de o filosofie anume care in ultima ei idee nu duce la un dumnezeu, la un Ziditor, ci la un om, la o ziditura ! Chiar si Tao, esenta suprena a gindirii asiatice nu are caracterele unei fiinte , asa cum este Dumnezeu . Este orice sublim , dar fiinta nu ! Ba chiar i se spune ca este "vidul originar, initial, primordial" Pai Dumnezeu vi se pare ca ar fi un vid ?
Si atunci cu cine incercam noi sa ne punem bine ? Cu cine incercam sa luam legatura si sa-i invatam legile iar in baza lor sa ii aplicam faptele , fie ele si fizice, sportive ?
Pai, nu este clar ca nu este Dumnezeu ?

Eu practic acupunctura si am citit si discutat in intilniri destule cu practicanti maestrii romani, care se lupta sa il tot asemene sau sa il identifice pe Tao cu Dumnezeu, dar nu le iese deloc tocmai din cauza faptului ca Tao nu este fiinta. Nici pe Qi/Ci/Ki (energia, polarizata in cele 2 fete complementare Yin si Yang) nu o pot identifica cu unica energie "curatitoare si de viata facatoare" din univers si numita Duhul Sfint .
Dar se practica acupunctura . Exista o singura realitate : existenta meridianelor dovedite stiintific si a caror actionare da unele rezultate benefice . Dar nu trebuie uitat ca ea este produsul unei anumite gindiri si care te invata sa o folosesti intr-un anume fel .
Toate artele martiale au in centru notiunea de Qi=energie si care te invata fie sa o cultivi (pe a ta) fie sa o anihilezi sau sa o redirectionezi(pe a adversarului) fie sa o transmiti atacatorului in anumite puncte de pe corp care de regula corespund unui traseu energetic numit meridian si care incarcindu-l sau golindu-l de energia lui fiziologica prin lovitura ii provoaca leziuni instantanee sau la distanta in timp(probabil ca stiti grozava poveste despre lovitura numita "palma vibratorie") cauzatoare de boli vitale.

Dar nu are rost sa insistam prea mult pe artele martiale deoarece ortodoxul nu are dusmani sau daca are atunci este intr-un caz fericit deoarece stie ce are de facut : poruncile hristice pt. iubirea aproapelui .
In toate doctrinele asiatice care au derivate arte martiale este clar ca nu exista iubirea vrasmasilor, sau a aproapelui . Ori neavind, iti livreaza altceva cu care sa ii tratezi pe acestia, dar nefiind o cale hristica ... apartine evident altcuiva . Si daca nu lui Hristos , atunci ghici cui ?
Asadar, iacata cu cine vrem sa ne imprietenim, nu ? Cu primul si vechiul vrasmas de care trebuie sa ne ferim dintotdeauna si nu sa ii invatam legile !

Patrie si Credinta 17.06.2013 00:47:11

mi-a placut interviul cu parintele Aldea. chiar stia despre ce vorbeste.

cezar_ioan 17.06.2013 02:45:19

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 522915)
Cea mai buna aparare e fuga. Doar daca asta nu merge, lupti.

Așa zice și bătrânul Sistem Nervos Vegetativ Simpatic, pus de Bunul Dumnezeu în om.
Doar că e invers: "luptă sau fugi"!...:) Mesajul bate-n tâmpla conștiinței libere pe cale biochimică: adrenalina și noradrenalina.

Vezi liberul arbitru trezit de înșiși neuronii noștri?

Parascheva16 17.06.2013 02:59:41

Artele martiale nu se rezuma la practicile orientale.

Parascheva16 17.06.2013 03:19:18

Ortodoxia si artele martiale (2) - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Părinte, interviul pe care vi l-am luat a stârnit multă frământare, ca să nu spun chiar certuri pe internet.

Dacă nu este în viața de toate zilele, dacă ceea ce vorbim noi sau scriem noi nu aduce roade în viața de toate zilele, nu am făcut nimic.

Poate se va ajunge și la roade practice.

Să dea Dumnezeu!

Deci, în urma acestui interviu s-au spus și s-au prezentat, mai mult sau mai puțin politicos, tot felul de păreri contra. Și pro, dar și contra. Unele vi le-am arătat chiar noi, altele poate le-ați citit, dar nu știu să fi răspuns la vreuna dintre ele. De ce?

Din trei pricini. Întâi, că nu mi-au fost adresate, acele cuvinte, mie. Al doilea, că mi s-au părut dezamăgitor de neserioase, de superficiale, și am dorit să dau vreme autorilor să își revină, să aprofundeze tema. Mă bucur să fiu contrazis, dar argumentat. Cine a fost la cateheză la noi la biserică știe bine că mă bucur mult când cineva mă contrazice argumentat. Și dacă are și dreptate, și dovedește că am greșit cu ceva, îmi vine să-l iau în brațe de bucurie! Când cineva îmi arată unde am greșit îmi face un bine mai mare decât dacă mă învăța ceva nou. Căci ceea ce nu știi nu se pedepsește de Dumnezeu, ori se pedepsește puțin. Dar când strâmbi lucrurile, bătaia este mare și grea. Deci, mă bucur să fiu contrazis, desigur dacă sunt și argumente. Dar dacă cineva stă împotriva unei păreri teologice fără argumente, ba chiar cu argumente false, mă întristez. Mă întristez foarte tare. Căci își face mult, foarte mult rău sie-și, dar și celor care-l aud sau îl citesc și îl cred.

Și a treia pricină?

Am în lucru o carte despre arte marțiale și Ortodoxie, cu aplecare mai ales asupra Neamului Românesc, bineînțeles, pentru că sunt român. Acolo nădăjduiesc să găsească răspunsurile toți cei care caută adevărul. Mi s-a părut fără rost să spun de mai multe ori aceleași lucruri.

Parascheva16 17.06.2013 03:19:57

Vreți să ne răspundeți, totuși, cât de scurt se poate, la măcar unele din obiecții?

Da. Se pare că mulți tot nu au înțeles termenul de arte marțiale. Ba unii chiar au spus că e un cuvânt păgân, pe care creștinii nu au voie să-l folosească. Iar asta pentru că marțial vine de la Marte, zeul războiului la romani.

Uite așa ajung unii creștini pripiți de fac de râs Biserica și Ortodoxia! După aceeași logică, ar trebui interzis creștinilor cuvântul „marți”, că tot de la „Marte” vine. Dar și cuvintele Miercuri și Vineri, că vin de la „Mercur” și „Venera”. „Luni” vine de la „Luna”, la care de asemenea mulți păgâni se închinau și se închină și azi. „Joi” de la „Joe” sau „Jupiter”, adică „Zeus”. La fel ar trebui interzise creștinilor și expresii ca „aer marțial”, „curte marțială”, „legea marțială”, „de joi până mai apoi” și altele asemenea. Ar trebui să schimbăm numele planetelor Marte, Venus, Mercur, Jupiter, Neptun, Saturn și Pluto. Adică nu și al planetei Pluto, al planetoidului Pluto, că l-au retrogradat astronomii de azi, nu-l mai recunosc drept planetă. Oricum, ar trebui, nu-i așa, să negăm, să eradicăm aceste nume, și multe altele asemenea, care au, evident, origine păgână. Ba poate să ștergem și din calendar pe Sfânta Erotiida, pe Sfânta Afrodita, pe Sfântul Amona, pe Sfânta Salomeea și alți sfinți și sfinte care au nume de origine păgână! Este o prostie! Păi Binecredinciosul nostru Împărat Iustinian, când a construit Sfânta Sofia, a folosit în ea coloane și pietre de la templele ruinate ale religiilor păgâne. Și toate miile de sfinți părinți care au slujit în ea, nu s-au împiedicat de asta. Sfântul Apostol Pavel a citat din autorii păgâni ceea ce era conform cu Evanghelia. Sfinții Părinți au folosit limbajul filosofic greco-roman în valență creștină, fără să se împiedice de originea sa păgână. Nu originea veche a cuvântului are însemnătate, ci înțelesul lui de acum. Iar înțelesul expresiei „arte marțiale” este acela de știință ostășească la cel mai înalt nivel. Este o expresie tehnică. Sunt extrem de multe expresii tehnice venite de la romani și păgâni, care au la origine legătură cu religiile păgâne de atunci. Dar nimeni nu le folosește într-un asemenea sens, de religiozitate păgână. Ba cei mai mulți nici nu-și închipuie originea lor. De altfel, supunând creștinii unei asemenea logici ar însemna să îi silești pe greci să își renege o mare parte din limbă. Chiar nu are rost să mai stăruim. Cred că pentru un creștin adevărat o asemenea obiecție nu stă în picioare nicio clipă.

Parascheva16 17.06.2013 03:20:38

Dar mulți spun că arte marțiale înseamnă budism, ezoterism, yoga…

Am mai răspuns la această nedumerire. În fapt prin arte marțiale, după definiția de dicționar, se înțeleg toate stilurile și școlile de luptă, mai ales în ceea ce privește lupta individuală.

Corp la corp.

Nu. Este și lupta corp la corp, dar nu numai aceea. Lupta individuală înseamnă mai mult decât atât. Tirul cu arcul este inclus de toți specialiștii din lume la arte marțiale, și nu este corp-la-corp. De asemenea tirul cu sarbacana, ba chiar și folosirea armelor de foc în lupta individuală. Doar atunci când se trece la grupuri care luptă între ele devine mult mai rară utilizarea expresiei tehnice de arte marțiale. Oricum, ideea este – și am mai spus asta – că prin arte marțiale nu se înțeleg doar artele marțiale orientale – deși nici acestea nu sunt toate budiste, shintoiste sau de alt asemenea fel, chiar dacă foarte multe dintre ele sunt. Însă între artele marțiale se numără și boxul, lupta europeană cu sabia, sau cu spada, sau cu floreta, sau cu sulița, sau cu halebarda și altele asemenea. Tot între artele marțiale se numără și vechiul savat, adică boxul franțuzesc, tirul cu arbaleta sau praștia, trântele, călușul, lupta cu bâta sau buzduganul și altele asemenea. O minimă pregătire marțială ar putea cuprinde, de pildă, o combinație între box, lupte libere și tir, dacă se poate și scrimă, iar acestea toate sunt definite – vorbind strict tehnic – drept arte marțiale. Toți specialiștii – iar un termen tehnic este definit de specialiști – sunt de acord în această privință.

Parascheva16 17.06.2013 03:22:10

Pare clar. Dar unii spun că, de vreme ce la noi există această confuzie, ar trebui să folosim altă expresie în loc de „arte marțiale”. De pildă, „ostășie”.

Și să fim acuzați apoi că îndemnăm la organizarea de mișcări para-militare? Dacă e să se găsească nod în papură se va găsi pentru orice termen. Însă creștinii trebuie să fie drepți, să stea în adevăr. Dacă folosim greșit un cuvânt noi trebuie să ne corectăm, să ne îndreptăm, nu să schimbăm limba după greșeala noastră. De asemenea, să nu uităm, sunt mulți în afara cercului de ortodocși practicanți care folosesc termenul de arte marțiale corect. În ochii lor o asemenea poziție ar părea, pe bună dreptate, incorectă, dacă nu chiar obscurantistă. Să ne gândim: arte marțiale este un termen tehnic militar ce se referă la științele de luptă individuală (de nivel înalt). Avem dreptul să îl folosim greșit? Dacă suntem creștini, nu. Are rost să îl înlocuim cu alți termeni? De ce, ca să îl lăsăm să fie folosit greșit mai departe? Nu, pentru așa ceva, nu. Mai mult, „ostășia” presupune ceva mai mult decât artele marțiale, presupune încadrarea într-o oaste. De aici e foarte ușor să se ajungă la bănuieli de tipul organizării de mișcări para-militare, ceea ce este cu totul în afara discuției noastre.

Parascheva16 17.06.2013 03:25:32

Altă obiecție este aceea că dacă cineva învață să lupte înseamnă că nu își pune încrederea în Dumnezeu, pentru că El este cel care ne apără, nu noi.

Iată de ce am spus că nu s-au adus argumente teologice! Sau cel puțin ortodoxe. Pentru că o asemenea afirmație este, strict teologic vorbind, erezie. Este o afirmație predestinațianistă, (neo-)protestantă și anti-ortodoxă. După aceeași logică, cel care învață un meșteșug înseamnă că nu își pune încrederea în Dumnezeu, cel care ară pământul tot așa, la fel cel care își face haine sau își construiește casă… Pot să aduc și „argumente biblice”, ironic zis, în favoarea acestei logici ne-ortodoxe. Așa cum le aduc sectanții, preadestule. Doar că sunt scoase din context și nu au valoare. Noi, creștinii, nu suntem predestinațianiști. Nici nu lăsăm totul în seama lui Dumnezeu, nici nu Îl dăm deoparte. La noi totul este teandrie, adică împreună lucrare a lui Dumnezeu și a omului. Noi, creștinii, trebuie să facem tot ce putem, iar apoi să spunem „slugi netrebnice suntem” și să lăsăm pe Dumnezeu să hotărască ce va fi cu osteneala noastră. Fără orgoliu, fără supărare. Aceasta este atitudinea creștină. Că Dumnezeu îți dă, e adevărat, dar nu îți vâră în traistă. Dumnezeu îți binecuvântează osteneala, dar trebuie să existe și această osteneală. Dacă tu nu te ostenești, nici Dumnezeu nu are ce să binecuvânteze. Aici este o influență sectantă puternică, pornită de la principiul „sola fide” [doar credința n.red.][1]. Însă „credința fără fapte moartă este”!

Cred că lucrul acesta se înțelege mai ușor dacă vorbim de meserii sau alte asemenea activități obișnuite, dar mai greu dacă vorbim despre ostășie, folosirea armelor, luptă, sau altele asemenea.

Da, pentru că nu mai sunt luptători creștinii de azi. Au uitat că e război și cum și cu cine se poartă acest război. Ei se cred viteji dacă înjură, blesteamă și batjocoresc din spatele nick-urilor de pe net. Dar dacă dau de hoți pe autobuz ori tramvai, dacă dau de o ceată de tâlhari sau violatori, pleacă ochii în pământ și fug îndată, fără să-i ajute pe cei în nenorocire. Și această lașitate ei o fardează să pară duhovnicească.

Parascheva16 17.06.2013 03:28:23

Și, totuși, cum putem să vedem că a face arte marțiale, a învăța să lupți sau a folosi armele nu înseamnă neîncredere în Dumnezeu?

Ne uităm la sfinți. Ei au purtat arme și le-au folosit la nevoie. Și chiar când nu le-au folosit, au binecuvântat pe cei care le foloseau. Iar dacă Dumnezeu i-a chemat la martiriu, au răbdat și martiriul, cu toată credința. Am mai spus asta.

Da, însă s-a obiectat de unii că sfinții de care ați amintit, ca Sfinții Dimitire și Nestor, au fost ceva foarte rar, ba chiar o excepție.

Păi înseamnă că avem mii și mii de excepții. De la Sfântul Andrei Stratilat și de la cei două mii cinci sute nouăzeci și trei de ostași ai săi, până la sfinții noștri împărați, mari conducători de oști, precum Iustinian, Teodosie cel Mare, Constantin cel întocmai cu Apostolii, Ștefan cel Mare sau Constantin Brâncoveanu, Neagoe Basarab, Marcian și ceilalți împărați creștini ai Romaniei împreună cu ostașii lor. Ca să nu mai vorbim de Sfântul Dimitrie și Nestor. Cam multe excepții.

Dacă facem totalul cred că nu sunt mii, sunt sute de mii.

Mai curând milioane. Constantin cel Mare avea peste un milion de oameni sub arme, iar aceștia nu au fost aceiași în tot timpul domniei lui. Și mulți dintre ei erau creștini chiar de la început, iar mulți au devenit în vremea stăpânirii lui. De aici iese un număr uriaș de sfinți, chiar dacă nu toți s-au mântuit, din sutele de mii de creștini din fiecare contingent. Dar s-au mântuit atunci mai mulți decât se mântuiesc astăzi, căci aveau o credință vie și plină de foc, nu bălăceala călduță de azi. Știm că armata a fost un mediu în care Credința lui Hristos a avut o lucrare puternică. Avem în calendar mii și mii de sfinți militari. Pe lângă aceștia sunt mulți alții care nu sunt în calendar. Părintele Iustin Pârvu spunea într-un interviu că toți românii ortodocși care au murit luptând împotriva bolșevismului s-au mântuit. Desigur, dacă n-au avut pe suflet cine știe ce păcat mare nemărturisit. Oricum, sunt sute de mii de români care au murit pe frontul din Răsărit spovediți și împărtășiți chiar și în linia întâi. Iar acesta este doar un război, al unui neam creștin. Sunt însă mulți sfinți militari și la greci, sârbi, gruzini și alte neamuri ortodoxe. Deci vorbim de cifre care, de-a lungul secolelor și mileniilor, însumează milioane de suflete. Căci, să nu uităm, nu vorbim de o armată de un milion de oameni din vremea lui Constantin cel Mare, din care, să spunem, două-trei sute de mii erau creștini. Aceștia erau într-un singur leat, cum se spune. Într-o domnie erau schimbări mari în armată, erau lăsări la vatră, erau războaie în care cădeau mulți ostași, apoi se recrutau alții. Și vorbim nu de o domnie, ci de secole și milenii de ostășie creștină. Deci o estimare de milioane de sfinți militari este mai aproape de adevăr decât alta mai mică. Prin urmare nu se poate spune că Sfinții Dimitrie și Nestor și ceilalți asemenea sunt o excepție decât ignorând Istoria Bisericii și a Neamului.

Parascheva16 17.06.2013 03:31:22

Dar, părinte, asta ne duce la altă obiecție: toți aceștia erau profesioniști, asta era meseria lor. Pentru un român obișnuit, care nu este militar, artele marțiale nu trebuie. Așa spune și Părintele Iustin.

Este greșit. Așa vor unii să spună Părintele Iustin. Ei par a uita că Părintele a zis „Țara asta are inflație de smerenie. Dar uneori este nevoie și de sfânta palmă a Sfântului Nicolae”. Și tot Părintele Iustin a zis că „singura noastră criză este că nu am fost veghetori ai neamului și ai tradiției noastre ortodoxe”, că e o mare greșeală „această falsă cumințenie” care „ne-a acoperit cu toate neghinele”. „Dar românul nostru”, spune Părintele, „nu a fost așa dintotdeauna, el are sânge dac și brâncovenesc, eroi care au luptat cu prețul vieții nu doar pentru apărarea nației noastre ortodoxe, ci am fost poarta dintre Răsărit și Apus, prin care am oprit aici orice trecere păgână”.

Și acest cuvânt este oare pentru toți românii, îi cuprinde pe toți, nu doar pe militarii de carieră?

Păi Părintele Iustin, nu uitați, a spovedit și împărtășit mii și mii de soldați români. Aceștia nu erau militari de carieră, erau țărani sau ciobani sau negustori sau muncitori aflați sub arme în Al doilea război mondial. Și de ce se aflau sub arme?

Parascheva16 17.06.2013 03:33:43

De ce?

Răspunzi cu întrebare?

Decât să greșesc!

Ai dreptate! Ei bine, erau sub arme pentru că așa este Legea Românească, din moși strămoși, ca tot bărbatul să fie ostaș în rezervă. Și tot bărbatul se pregătea de luptă la români, căci nu știa când va fi chemat sub arme. Fără „Oastea cea Mare” a Țării, de mult am fi dispărut ca neam. Ceea ce pare că se încearcă acum. E bine să înțelegem că „civilul” este un termen masonic, nu românesc. Uitați-vă chiar la cuvânt, că e neologism. În limba română nu există nici un termen sinonim neaoș. Înainte, la noi la români cel puțin, orice bărbat liber era și ostaș. Doar robii nu erau ostași, nu trebuia să poarte arme. Dar toți românii, țărani, ciobani, boieri, târgoveți, orice ar fi fost, toți erau oșteni. Chiar și Constituția lui Cuza, cât era de masonică, recunoștea milițiile populare. Și așa a fost până la Carol al II-lea și bolșevici, plăgile care au nimicit sufletul românesc în secolul XX. Totdeauna la noi bărbații au fost purtători de arme, au fost luptători. Altfel de mult nu mai existau români!

Așa era în trecut. Astăzi?

Astăzi e la fel. Sau, cel puțin, s-ar cuveni să fie. Constituția aceasta, așa distrusă cum e, încă are unele prevederi care țin de Legea Românească. La articolul 54 spune că apărarea țării este o datorie sfântă pentru fiecare cetățean. Deci, constituțional, toți cetățenii români sunt ostași în rezervă. Și degeaba se amăgesc unii că lucrurile stau altfel. Dacă începe un război adevărat vor fi chemați sub arme. Toți. Și va fi război până la urmă, fie că cel dinainte de ivirea lui Antihrist, fie că este unul din nenumăratele războaie obișnuite istoriei. Și când va fi război, vor fi chemați sub arme, conform Constituției, toți bărbații. Chit că vor fi nepregătiți, și tehnic și fizic. Dar cred că se și dorește să fie nepregătiți românii, pentru ca în caz de război să fie măcelăriți până la unul. Și se vor văieta atunci o grămadă că nu s-au pregătit din vreme, dar este numai vina lor.

Parascheva16 17.06.2013 03:35:13

Ceea ce spuneți pare îngrozitor. Deși, pe de altă parte, toți știm că pacea este doar un răgaz între războaie. Dar aici este altă obiecție, că unii au spus că artele marțiale sunt pentru război, deci nu trebuie făcute în vreme de pace.

Copilării! Dacă aștepți războiul să începi să te pregătești de război sigur nu mai apuci, că ești deja înfrânt sau mort. În vreme de pace se face pregătirea de luptă, cu multă rugăciune să nu fie nevoie de ea vreodată într-un război.

Dar dacă ne rugăm să nu avem război, ce rost mai are pregătirea de luptă?

Întâi și întâi, să țină războiul departe. Cu un popor de luptători mai greu îndrăznește cineva să se ia la harță. Dar cu unul fără pregătire, oricine are curaj să facă război. Al doilea, pregătirea de luptă ne învață trupește cum să fim ostași duhovnicești. Ne învață să ne instruim neîncetat, să fim curajoși, să ne stăpânim, să ne înfrângem temerile, să fim pregătiți de luptă, să căutăm să cunoaștem tactica și strategia războiului duhovnicesc și altele asemenea. De aceea și Sfintele Scripturi și Sfinții Părinți dau adesea pe ostași ca pildă pentru creștini. Acesta este, de fapt, cel mai mare câștig al ostășiei. Nu că poți să lupți mai bine în războiul lumesc, ceea ce are doar o mică însemnătate, ci că poți să lupți mai bine în războiul duhovnicesc. Dacă îmi îndemn fiii să învețe să lupte, nu este pentru a lupta fizic, în viața de toate zilele. Le doresc și mă rog lui Dumnezeu să nu fie nevoiți să o facă vreodată. Însă îi îndemn la aceasta pentru două pricini: întâi pentru că este datoria noastră sfântă față de Neam și Biserică să le fim apărători, dar mai ales pentru a folosi tot ceea ce le dăruiește pregătirea în războiul duhovnicesc. Iar acest război este neîntrerupt și totdeauna trebuie să îl ducem cu vrednicie.

Parascheva16 17.06.2013 03:37:48

Întorcându-ne la Părintele Iustin, iată, în acest interviu spune: "Recomandați creștinului să se antreneze în lupte, să își pregătească trupul de luptă? Asta trebuie să o facă armata și oameni specializați. Nu trebuie creștinul de rând să învețe fel și fel de tehnici de a ucide sau răni pe altul. Să învățăm în măsura dreptului de apărare."

Părintele Iustin are aici o părere foarte apropiată de ceea ce am spus și eu, cu două sau trei nuanțe, repet, nuanțe, diferite. Și care, de altfel, sunt absolut de înțeles la un călugăr atât de înțelept ca părintele.

Care sunt acestea?

Întâi, că știința de a lupta se folosește numai pentru apărare. Aici este ceva destul de greu de înțeles. Desigur că nu te poți apăra fără să faci un rău cât de mic celui cu care te lupți. Însă ideea este că nu avem voie să învățăm să luptăm pentru a face rău. Nu avem voie să pornim de la această idee, de a face rău, de a răni sau ucide, ci de la nevoia de a-i apăra pe alții în primejdie. Acest lucru este fundamental. Dacă sunt atacat eu, rabd. Trebuie să rabd – sunt creștin. Dar dacă este atacat altul, am datoria de a-l apăra, chiar și cu armele.

Chiar ucigând?

Chiar ucigând. În fața unor criminali sau violatori folosești ce poți pentru a-i opri.

Parascheva16 17.06.2013 03:41:05

Dar oare Dumnezeu îngăduie așa ceva? Îngăduie ca un creștin să ucidă?

Îngăduie și chiar binecuvântează. Am amintit de Sfântul Dimitrie și de Sfântul Nestor. Dar puteam aminti de Avraam, părintele nostru, al tuturor creștinilor.

Dar Avraam ține de Vechiul Testament.

La iudeii mozaici și la musulmani, da. La creștini, nu. La noi – citiți Epistola către Romani și veți vedea – la noi Avraam este părintele nostru, al tuturor creștinilor. Melchisedec, cel căruia Avraam i-a adus ofrandele sale pentru Dumnezeu, este chipul lui Hristos – uitați-vă în Epistola către Evrei, dacă nu credeți. Ori cine sunt cei care aduc lui Dumnezeu, prin Marele Arhiereu Hristos, ofrandele lor?

Creștinii.

Așa e, creștinii. Deci Avraam este chipul creștinilor. Bun, blând, evlavios, gata a-și da și fiul pentru Dumnezeu, chivernisindu-și marile daruri primite de la Dumnezeu ca un iconom credincios, nu ca un tiran pătimaș, posesiv și distrugător.

Și ce legătură are Avraam cu ostășia sau uciderea?

S-a întâmplat că Lot, ruda lui Avraam, a fost luat în robie cu averea și familia de către patru regi. Aceștia au bătut cinci regi, dar de Avraam nu s-au apropiat. Însă Avraam nu i-a lăsat să facă ce voiau. Ci, după ce aceștia au fost biruitori, auzind Avraam că și Lot a fost robit, a ridicat îndată trei sute de bărbați purtători de armă dintre slugile sale și pornind împotriva celor patru regi i-a bătut cu totul. Și i-a eliberat pe toți cei prinși. Nu a jefuit nimic, ci i-a miluit pe toți cei care fuseseră robiți, le-a dat înapoi tot ce li se luase și s-a întors la ale lui.

Și să înțelegem bine: cei patru regi nu l-au atacat pe Avraam! El ar fi putut să spună, dacă aceasta era o gândire dreaptă, că nu e treaba lui, că el se va ruga pentru cei luați în robie, că va încerca să îi răscumpere cu bani… În loc de aceasta Patriarhul Avraam, blândul Avraam, care a lăsat de la el și în fața lui Lot, și în fața faraonului și în fața altora, ce face? Pune mâna pe sabie și ridică la luptă și treisute optsprezece oameni de casă și merge și bate și ucide pe invadatori. El, care se lăsase pe sine nedreptățit, ia armele și luptă. De ce? Ca să-i apere pe alții!

Acesta este chipul ostășiei creștine.

Parascheva16 17.06.2013 03:42:23

Ați amintit de Avraam, de Sfinții mucenici Dimitrie și Nestor. Mai sunt și alte asemenea chipuri?

Nenumărate. De la Sfântul Teodor Stratilat sau Sfântul Andrei Stratilat până la Sfânta Teodora din Vasta, cea care s-a îmbrăcat ostășește ca să fie primită să lupte cu armele împotriva tâlharilor, sau până la sfinții români care au luptat cu arma în mână pe crestele munților, în bălțile Dunării sau în pădurile Țării împotriva bestiei bolșevice.

Părinte, mulți privesc un asemenea cuvânt ca pe un îndemn la violență. Îndemnați la violență?

În aceeași măsură în care a făcut-o și Cuviosul Daniil Sihastrul cu Ștefan cel Mare și Sfânt! Dacă este nevoie să apărăm pe alții și singura cale de a-i apăra este violența, trebuie s-o folosim. Dar niciodată pentru orgoliul nostru rănit, niciodată pentru poftele și patimile noastre. Acesta este un păcat foarte mare.

Cred că este foarte greu să se facă deosebire între aceste două întrebuințări ale violenței.

Așa este. De aceea și a doua nuanță în ceea ce spune Părintele Iustin. Vedeți, el dă pe de-o parte pildă pe Moța și Marin. Doi „civili” – am spus că la români nu există civili, dar așa păreau ei, după conceptele masonice de „civil” și „militar” – doi „civili” iau armele și se duc să lupte pentru o țară străină. De ce?

Pentru că „se trăgea cu mitraliera în chipul lui Hristos”.

Adevărat! Așa este! Deci Părintele Iustin îi dă ca pildă pe aceștia, care s-au dus acolo să rănească și să ucidă pe cei care ucideau și torturau pentru Satana. Iar pe de altă parte spune „să învățăm în măsura dreptului de apărare” și „asta trebuie să o facă armata și alți oameni specializați”. Oare Părintele nu știe că în război vom fi chemați toți, iar cei nepregătiți vor cădea primii? Ba știe. Dar este aici o mare primejdie pe care Părintele, foarte bine, încearcă să o preîntâmpine. Căci oamenii „specializați”, cum spune Părintele, au, ca și armata, o disciplină, o răspundere foarte serioasă. Pe când creștinii de azi sunt, de multe ori, iresponsabili. Sunt extrem de orgolioși, irascibili, complexați… Uitați-vă cât de violent vorbesc pe net împotriva celor care au altă părere, chiar și în domenii în care nu se pricep deloc! Și dacă dai vreunui „mesia de internet” și o armă pe mână, o să ucidă tot ce i se pare lui că mișcă în front. Doar și pe internet se practică același linșaj, anti-ortodox, în numele Ortodoxiei. De aceea se teme Părintele de învățarea luptei de către oricine. Dacă statul, că tot dă în Constituție obligația apărării țării, ar asigura în școli și licee o pregătire ostășească, intrând aici și disciplina și onoarea militară, ar fi altceva. Dacă ar organiza miliții populare, ca în vremea lui Cuza ori a monarhiei, ar fi altceva. Dar nu există așa ceva. Nu mai există.

Și atunci, cum trebuie să practice creștinii arte marțiale?

Dacă le practică iresponsabil, este inadmisibil. Dacă le practică sub îndrumarea strictă a duhovnicului, în paralel cu o instruire bogată și absolut necesară, este foarte bine.

Ce înseamnă această „instruire bogată și absolut necesară”?

Are trei laturi fundamentale. Întâi, Istoria Neamului. Mai ales de la Sfinții Apostoli, Sfinții Mucenici și ierarhi din prigoanele păgâne și Constantin cel Mare încoace. Desigur, cu un mare accent pe eroii Rezistenței Anticomuniste și Sfinții prigoanelor comuniste. Trebuie spus că, așa cum Neamul nostru nu poate fi gândit în afara Bisericii, căci atunci nu este Neamul Românesc ci orice altceva, nici Istoria Românilor nu poate fi despărțită de Istoria Bisericii. Deci, această instruire istorică este prima latură. Apoi, ca a doua latură de instruire, sunt cărțile de strategie și tactică militară, de la „Tactica” lui Leon Înțeleptul sau „Strategiconul” lui Kekaumenos la Sun Tzu și Sun Bin, Clausewitz și alte asemenea cărți militare.

Parascheva16 17.06.2013 03:44:20

Dar unele dintre acestea sunt păgâne!

Sunt cărți tehnice. Orice creștin citește cartea tehnică a mașinii de spălat, a automobilului, a tancului, a elicopterului sau altui asemenea lucru pe care l-a cumpărat. Prea puțin îl privește ce religie are autorul. Însă în acest caz sunt cu atât mai folositoare aceste cărți cu cât sunt de la eterodocși, pentru că putem vedea din ele felul lor de a gândi. Machiaveli, de pildă, este esențial, pentru că el este începutul, de altfel bucolic și inocent, al gândirii politice de astăzi, al gândirii și imoralității organizațiilor mai mult sau mai puțin secrete de astăzi.

Machiaveli inocent?

E o figură de stil! Față de răutatea celor de astăzi el poate părea, într-adevăr, chiar inocent. Bestialitatea, satanizarea la care au ajuns astăzi unele organizații înfometate de putere copleșește cu mult cinismul machiavelic.

Dar, să ne întoarcem la această a doua latură a pregătirii fundamentale: de la „Învățăturile” lui Neagoe Basarab la orice altă carte mare de strategie și tactică, un creștin conștient de răspunderile sale trebuie să studieze tot ceea ce poate.

Și ajungem la a treia latură…

Cea fără de care celelalte două n-au nicio valoare! Instruirea duhovnicească!

Citirea, sub îndrumarea duhovnicului și cu aplicare preactică, a Sfintelor Scripturi, a Vieților Sfinților, a Patericului, Pidalionului, Limonariului și altor asemenea cărți sfinte. De la „Omilii la Matei” a Sfântului Ioan Gură de Aur la „Războiul nevăzut” al Sfântului Nicodim Aghiorâtul. Aici teoria istorică și militară capătă o altă înțelegere, o altă adâncime. Aici se trece de la înțelegerea lumească a istoriei și luptei la înțelegerea teologică, duhovnicească. Aici obișnuința cu studiul, dragostea de strămoși, deprinderile de muncă și luptă și toate celelalte câștigate în cele două laturi anterioare sunt sfințite, sunt transfigurate și îl ajută pe om să urce către starea în care se găseau Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfântul Constantin cel Mare și mulți alții asemenea lor.

Și dacă cineva totuși simte că nu e atras nici de arte marțiale, nici de cunoștințele de tactică și strategie sau alte asemenea lucruri?

Dacă este din lene, lașitate sau altă patimă, e foarte rău. Dacă este din firea lui, nu-i nicio problemă. Va găsi duhovnicul alte căi prin care să-l facă ostaș al lui Hristos. S-ar putea să fie în el o chemare la călugărie sau altceva de acest fel. Este între el și duhovnicul lui.

Să ne înțelegem. Eu recomand această cale, celor care sunt făcuți pentru ea, nu oricui. Am foarte mulți fii duhovnicești care nu merg pe acest drum. Nu-i silesc, nu le poruncesc, nici măcar nu-i îndemn să o facă, dacă ei simt că nu este drumul lor.

Parascheva16 17.06.2013 03:45:16

Deci nu este o obligație?

Eu cred că este o obligație, pentru fiecare român, a face o asemenea pregătire. Dar dacă cel din fața mea nu simte acest lucru, nu-l forțez, nu-i impun. Asemenea alegeri trebuie să fie libere, să vină din conștiința omului, nu să fie impuse.

Însă pot să vă spun ceva. Tinerii care nu fac sport și duc o viață obișnuită foarte greu se mișcă duhovnicește. Le spui ce trebuie să facă, zic „da” și nu fac nimic. Nu sunt obișnuiți, nu au disciplină, nu au responsabilitate, nu au spirit luptător. Tinerilor care fac arte marțiale sau alte sporturi le dau sarcini grele și le duc. Au spus o prostie, le dau 50 sau 100 de metanii, pe lângă cele din rânduiala obișnuită. Și le fac! Sau luptă să le facă până la limită. Și dacă dau de această limită, se smeresc și se pocăiesc și mai tare. Ori îi rog să ajute pe un bolnav, pe un sărac, pe un om în nevoie. Sunt în stare să dărâme munții ca să își facă datoria. Pentru că au acest simț al datoriei. Sunt luptători. În vreme ce dependenții de televizor și calculator vin, se vaită că sunt păcătoși, dar foarte rar sunt în stare să se țină de cel mai mărunt canon. Le dai 10 sau chiar 5 metanii și nu le fac! Le dai să citească măcar câteva rânduri din Biblie și nu le citesc. Și pentru mine, ca duhovnic, este o mare durere. Așa încât eu am văzut, în ani de zile, o deosebire pe care nu pot s-o ascund, pe care cred că trebuie s-o mărturisesc. Și mai pot spune că în 12 ani de zile, la fiii și fiicele duhovnicești care practică arte marțiale, am avut două, repet, două incidente violente, de altfel foarte scurte amândouă și strict în legitimă apărare. În vreme ce la fiii duhovnicești care nu practică sistematic arte marțiale sau un sport serios, solicitant fizic, am și pierdut șirul incidentelor violente în care au fost implicați. De multe ori nu din voia lor, dar prin mijlocirea slăbiciunii lor sau altor patimi care i-au dus în asemenea situații.

Pare greu de crezut.

Și totuși este adevărat. Pentru că un creștin care știe că știe să lupte, și care știe ce înseamnă durerea, nu va rămâne într-un loc primejdios doar din orgoliu, de frica de a nu părea laș ori din altă asemenea înșelare. Se va retrage la vreme, cu demnitate. Mai mult, un creștin care știe să lupte este mult mai pregătit să identifice un pericol din vreme, știe să se păzească, știe să se ferească de el.

Parascheva16 17.06.2013 03:45:59

Societatea noastră este totuși atât de violentă?

Mai ales pentru tineri este. Și va deveni și mai violentă. Pe măsură ce crește răzgâiala în care sunt crescuți tinerii, vor deveni tot mai violenți față de cei care încearcă să le limiteze exprimarea patimilor. Fie că sunt profesori, părinți, oameni de pe stradă sau din tramvai, ori alți tineri ca și ei. Uitați-vă la ce se știe public despre violența în școli sau a găștilor de stradă. Iar ce se știe public este doar, cum se zice, vârful aisbergului. În fapt lucrurile stau mult mai rău, căci tot mai mult tinerii se împart în cei care se droghează cu calculatorul sau alte mijloace și cei care, să zicem așa, „golănesc”. Și unii, și alții, fac asta din pricina educației greșite din casă și societate. Ostenelile și disciplina unui sport practicat serios – nu doar ca să se dea banii aiurea de părinți – sunt sursa unui echilibru ce nu se mai regăsește în educația oferită obișnuit de societate – mai mult îndoctrinare satanică decât educație – și sunt deosebit de folositoare. Dacă, desigur, sunt valorizate prin Credință, printr-o viață reală în Biserica lui Hristos.

Parcă spuneați că sunt două sau trei nuanțe în spusele Părintelui Iustin. Ne-ați vorbit doar de două.

A treia este că nu trebuie să credem că prin aceste meșteșuguri ostășești în sine vom putea câștiga un război. Pe de-o parte, sunt mijloace tehnice care depășesc ceea ce poate omul realiza prin pregătire individuală. Pe de altă parte, este și lucrarea satanei, ce nu se biruiește omenește. Până la urmă noi facem tot ce putem să facem, căci asta este datoria noastră sfântă, însă nădejdea nu este în ceea ce am făcut noi, ci în mila și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu. Dacă înțelegem acest lucru, este bine și suntem pe aceeași cale cu sfinții militari ai Bisericii lui Hristos. Dacă nu, ne-am abătut și este bine să ne întoarcem de îndată.

Parascheva16 17.06.2013 03:46:45

Și, ca o ultimă întrebare, cum rămâne cu faptul că azi războaiele se poartă cu mijloace tehnice față de care artele marțiale nu înseamnă nimic.

Este un adevăr parțial. Să nu uităm că armatele cele mai moderne folosesc roboți de luptă, drone, rachete inteligente, sateliți, mijloace de control psihic și altele asemenea. Dar, totodată, și artele marțiale! Pentru că, până la urmă, tot se ajunge la contactul cu omul, la luptele de infanterie sau de gherilă. De harț, cum spuneau românii. Ori dacă noi, creștinii, putem primi cu pace moartea, care este unire cu Hristos, nu aceeași poziție se cuvine s-o avem față de ocupațiile străine. Există un testament al lui Ștefan cel Mare deasupra noastră. Sunt și multe pilde pe care ni le dau Istoria Bisericii și Neamului despre apărarea în fața invadatorilor. Însă, într-adevăr, artele marțiale nu sunt, în sine, de ajuns. Nici pentru războiul obișnuit și cu atât mai mult pentru cel duhovnicesc. Și, în primul rând, nimic nu este de ajuns dacă nu există Credința lui Hristos. Oricum însă, am spus și altădată că artele marțiale sunt doar un mijloc pe lângă altele multe, atât în devenirea noastră de creștini români cât și în apărarea Bisericii și Neamului. Și mărturia scrisă ori vorbită poate fi un mijloc – dacă se face după adevărul lui Hristos. Dar sunt și alte mijloace. Să ne aducem aminte de loviturile pe care hackerii români le-au dat în ultimii ani în Italia, Ungaria, Franța și alte țări celor care și-au bătut joc de România și români. Aceste lovituri exprimă o rezistență românească față de asuprirea Românilor. Asuprire la care conducătorii statului sunt complici, dar la care, iată există luptători români – IT, de această dată – care răspund, care știu să dea o replică. Deci sunt multe mijloace de luptă, foarte multe, e bine să le știm și să le putem folosi la nevoie, dar, din nou, totul are valoare numai și numai în măsura în care este făcut întru Hristos, pentru Hristos, către Hristos.

http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...rei-aldea.html

zaharia_2009 17.06.2013 10:39:06

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 522010)
Parinte, in încheiere, ne puteti spune daca este Romania o tara aflata sub ocupatie?

Din punctul meu de vedere, astept sa-mi dovedeasca cineva ca nu este asa, dar din punctul meu de vedere da, Romania este o tara aflata sub ocupatie. Dincolo de orice alte discutii am un argument care mi se pare hotarator. Este esential sa ne uitam in istorie si sa ne dam seama de un lucru: orice regim care a a fost al cetatenilor ori s-a prefacut a fi a-l cetatenilor a inarmat pe oameni, sau macar i-a indemnat sa se inarmeze. Regimurile politice care indeamna oamenii sa nu foloseasca armele, sa nu aibe arme si sa nu stie sa le foloseasca sunt regimuri care vor fatis sa-i oprime pe oameni sau care nu sunt interesate deloc de cetateni. Atunci cand un regim politic interzice cetatenilor sa aiba arme sau le pune oprelisti cat mai puternice in a purta arme, acel regim este un regim dictatorial, exploatator, tiranic, de ocupatie, care vrea sa nimiceasca acel popor. Sistemul de stat este un sistem care trebuie sa-i reprezinte pe cetateni, sa-i ajute si sa-i apere. Un regim statal care impiedica pe cetateni sa se inarmeze este un regim de ocupatie, care se impotriveste cetatenilor. In istoria lumii, orice regim liber s-a realizat prin inarmarea tuturor cetatenilor. Stefan cel Mare, Constantin cel Mare, Teodosie cel Mare, Iustinian si oricati alti mari imparati sau domnitori de-ai nostri vrem sa dam, toti au inarmat populatia. Nu exista niciun stat liber in istoria lumii in care cetatenii sa nu fi fost inarmati si pregatiti de lupta. Daca o tara vrea sa fie libera, toti cetatenii cu drept de vot trebuie sa poată purta liberi arme.Concluzia corecta o poate trage oricine gandeste sanatos.

Tulburator ca un asemenea mesaj poate veni de la un preot !
Absolut de neinteles .
Daca un asemenea mesaj ar fi venit din partea unui militar, jandarm sau a unui vinator, as fi inteles cu virf si indesat .
Prezenta armelor intr-o casa, asemenea vaselor de bucatarie, sau a masinii de spalat nu are acelasi efect ca acestea enumerate . Nici pe departe ! Nenumarate sunt tragediile voite sau accidentale produse prin prezenta si manevrarea armeleor (de la cele albe pina la cele de genul "otravuri naturale")in gospodarie.
Intotdeauna armele(detinerea, minuirea, intretinerea, etc)si-au cerut pretul in vieti omenesti numai si numai de la cei nevinovati, in primul rind, si apoi si de la altii .
Institutii nationale de profil, specializate in detinerea si minuirea armelor platesc anual tributul acestora numai si numai in vieti omenesti sub forma de "accidente", de la infintarea lor si pina in prezent . Adica armata, jandarmeria, etc . Dara-mi-te nea Stefon, care detine arme in casa de la guvernul iubitor de pace, neopresor si purtator de grija a neamului sau... ce credeti ca va patimi, mai devreme sau mai tirziu ?
Defapt, pt. orice om de buna credinta, se poate vedea lesne ce se intimpla in Romania de cind s-a dat drumul justificat la portul armelor de foc individuale(sar din masi in trafic si se impusca unul pe altul si periclitind si zona din imprejurime vrind sa-si faca dreptate singuri), de cind toti practica "oleaca di batai" asiatica pt. autoaparare( se incaiera in metrou, in traficul rutier si in general in orice loc public fara nici o retinere) si de cind omul crede ca a fi liber insemneaza sa faca tot ce ii trece lui prin maduva spinarii (caci cu asta gindesc !).
Cit o fi rivnit valahul dupa dreptul americanesc de a detine si folosi arme, convins fiind (mai ales daca o zice si un preot, nu ?) ca ce nu a putut sa faca biserica insasi pt. a-l mintui va face chiar si prin imprudenta arma !?
Oare chiar asa sa fie ? Si il mai scotem la inaintare cu toata convingerea pe preotul...

Dar inafara de aceasta pozitie nelalocul ei, strigatoare, alarmanta este si premiza parintelui (aceasta este o stereotipie atitudinala care se intilneste absolut frecvent la persoanele care cu f. multa greutate accepta parerile altora, care poate accepta si alte idei decit ale sale . Acestia sunt "eroii" dialogului, intotdeauna depunind o munca titanica pt. a-si sustine parerile si a te face pina la urma-chiar si de penibilul sau sila discutiei-sa zici ca ei) care propaga ideea detinerii armelor sub diverse smecherii ideative si tertipuri sofiste : "... daca ma poate combate cineva cu argumente, eu chiar ma bucur !".
Orice copil de clasa a VIII-a stie clar ca "inter arma , silent muse".
Si asta in situatia laica . Ca daca ne intoarcem la Scriptura nu cred sa gasim vreun temei identic cu al parintelui in cauza si prin care sa ne gonflam/umplem de uimirea si admiratia ca ce dreptate a avut !

cezar_ioan 17.06.2013 17:26:42

Cred și eu că mesajul cu armele la îndemână, peste tot, depășește deja granițele potrivite ale pledoariei pentru artele marțiale și pentru apărarea țării. Și da, într-adevăr, nu tocmai preotul e potrivit să facă astfel de afirmații...
Am plecat de undeva, s-a mers binișor, chiar admirabil pe alocuri după gustul meu (mulțumesc, Parascheva, pentru linkuri și citate!), însă am impresia că s-a sărit pârleazul.
Ce greu e să rămânem pe firul subțire al discernământului Căii...

N.Priceputu 17.06.2013 17:36:52

Subscriu la mesajul fratelui Zaharia. Greu îmi este să văd un astfel de mesaj venind de la un preot.

antiecumenism 17.06.2013 20:51:48

-nici eu nu sunt de acord cu detinerea de arme de catre populatie,s-ar inpusca unii pe altii..dar sunt de acord cu multe dintre ideile parintelui
-si eu consider comunismul prezenta satanei pe pamant si ii apreciez pe cei care au luptat impotriva lui,de asemenea sunt impotriva masoneriei satanice
-parintele isi bazeaza ideile pe sfintii parinti si Biblie,care idei nu v-au placut si care v-au placut ?
-respingeti doar ideea cu detinerea armelor de catre populatie dar de restul interviului nu ziceti nimic? macar daca sunteti sau nu impotriva comunismului si masoneriei...
-decat sa stea tinerii numai la tv sau sa se joace jocuri pe pc...mai bine practica un sport,chiar si arte martiale dar nepagane

antiecumenism 17.06.2013 21:07:05

"Despre sfinți și sfințenie..." cu părintele Mihai Andrei Aldea la librăria Sophia, 27 octombrie 2011

http://www.youtube.com/watch?v=YO4NviyiHLE

Parascheva16 18.06.2013 08:31:22

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 523089)
-nici eu nu sunt de acord cu detinerea de arme de catre populatie,s-ar inpusca unii pe altii..dar sunt de acord cu multe dintre ideile parintelui

Parintele spune ca tinerii, barbatii in special, sa invete sa apere pe ceilalti si neamul, nu spune sa invatam sa luptam sa ne aparam pe noi sau sa ucidem. Si in trecut oamenii erau pregatiti mereu ptr. lupta si nu ucideau cand se enervau.
Aici e vorba de a fi pregatit ptr. ati apara familia, aproapele si tara. Nu spune deloc sa ne cumparam pistoale. El a spus sa facem sport si/sau arte martiale, nu sa ne cumparam pusti.
Chiar a si facut acea diferenta intre a lupta ptr. aparare si ptr. a ucide. Prima e buna, a doua nu.
Bine ar fi sa se faca de mic si un instrument muzical, ptr. a sensibiliza, sa nu fim badarani.
Si sa stiti ca pana sa vina comunistii, toti oamenii liberi aveau arme, asta se stie. Nu neaparat pistol. Dar aveau si stiau si sa le foloseasca. Si chiar daca nu detineau decat furca, tot erau instruiti mereu.

Cei din Bucuresti pot merge pana la el sa ii ceara lamuriri sau/si detalii inainte sa il puna la zid. Cred ca ar fi cel mai bine asa. Adresa unde poate fi gasit aici: http://www.parohiasfantuldaniilsihastrul.ro/

stefan florin 18.06.2013 10:12:00

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 523130)
Parintele spune ca tinerii, barbatii in special, sa invete sa apere pe ceilalti si neamul, nu spune sa invatam sa luptam sa ne aparam pe noi sau sa ucidem. Si in trecut oamenii erau pregatiti mereu ptr. lupta si nu ucideau cand se enervau.
Aici e vorba de a fi pregatit ptr. ati apara familia, aproapele si tara. Nu spune deloc sa ne cumparam pistoale. El a spus sa facem sport si/sau arte martiale, nu sa ne cumparam pusti.
Chiar a si facut acea diferenta intre a lupta ptr. aparare si ptr. a ucide. Prima e buna, a doua nu.
Bine ar fi sa se faca de mic si un instrument muzical, ptr. a sensibiliza, sa nu fim badarani.
Si sa stiti ca pana sa vina comunistii, toti oamenii liberi aveau arme, asta se stie. Nu neaparat pistol. Dar aveau si stiau si sa le foloseasca. Si chiar daca nu detineau decat furca, tot erau instruiti mereu.

Cei din Bucuresti pot merge pana la el sa ii ceara lamuriri sau/si detalii inainte sa il puna la zid. Cred ca ar fi cel mai bine asa. Adresa unde poate fi gasit aici: http://www.parohiasfantuldaniilsihastrul.ro/

sunt total de acord cu tot ceea ce a spus parintele

N.Priceputu 18.06.2013 10:23:23

Citat:

Deci nu pistoale, ci puști. Chiar dacă presupunem (prin absurd) că toți cei care s-ar înarma ar fi foarte responsabili și n-ar intenționa să folosească arma decât pentru apărare, sunt atât de multe omoruri accidentale, cum a arătat fratele Zaharia.
Pe de altă parte, dacă chiar am atinge un așa nivel de responsabilitate, atunci n-am mai avea nevoie de arme.

S-a mai discutat pe un alt topic despre ce ar putea însemna înarmarea populației.

P.S. A-ți exprima dezacordul nu este tot una cu a pune pe cineva la zid.

zaharia_2009 18.06.2013 10:39:40

Citat:

Sustinerea este desueta si penibila !
Stratagema de tipul : stai asa maaaa, ca nu ai inteles tu ce vrea sa zica omul !... este de toata jena .
Atita timp cit la nivelul natiei exista organisme statale special destinate de peste 150 de ani cu apararea neamului si care la momente cruciale s-a dovedit ca nu lupta impotriva poporului, si care la alte momente cruciale iarasi s-a umplut de laurii vitejiei si ai iubirii de neam, care este deci tilcul parintelui de nu suntem in stare sa il intelegem multi ?
Nu mai dregeti busuiocul ca va umpleti de penibil .
Armele nu au ce cauta in portul(sau daca nu intelegi termenul folositi "portajul") omului simplu de pe strada, civil .
Si probabil ca daca la instrumentele pe care le insinuati dvs.(fiti fara grija ca am inteles, instrument in general : tambal, cobza, drimba, ocarina, caval,tamburina, cinel, etc) se asdauga ceva cultura, leteratura de genul "inter arma , silent muse" atunci ati obtinut omul pasnic, culturalizat si iubitor mai ales de straini si de ale lor civilizatii, garant al perpetuarii neamului .

Oricum o dati, chiar trimitind soli la parintele respectiv (care, ca sa reamintesc iarasi, si-a si precizat conditiile in care sta de vorba cu cineva: sa ai argumente mai tari decit taria lui, nu si a argumentelor lui) a pretinde sub orice motiv ca este un lucru benefic ca oamenii sa detina (doar sa detina , nu sa si foloseasca) arme , este o prostie mare cit parintele si cei care il sustin in aceasta idee.
Ramin surprins ca nu va jenati sa ii sustineti o asemenea parere !
Dar poate intelegeti altfel : nevoile de aparara ale neamului cu arma in mina, in mod masiv, cu totii detinatori de arme, este exceptional de rar. Acea situatie se cheama razboi, care cel putin pt. Romania nu se intrevede in perspectiva recenta, iar cind va exista suspiciunea de a fi nu o facem fiecare de capul nostru, cum ii tuna prin minte fiecarui fiu duhovnicesc al parintelui respectiv, ci se face in mod organizat, dupa o anume strategie, sub o conducere unica si de catre forte specializate, care cu asta se ocupa inca din timp de pace . Sansa natiunii Romane de a fi aparata in permanenta nu se bazeaza pe neica nimeni, sudor la IMGB sau pe Lisaveta, prostituata sau hostesa la Majestic, actionind cum vrea el/ea, cu arma in mina si impinsa de indemnurile parintelui "IZGREC" .
Ci se bazeaza pe cu totul alta conceptie, la nivel de natiune sau national.
Dar revenind, poate intelegeti altfel absurdul parintelui : ia incercati sa va imaginati cum s-ar spune Tatal Nostru cu arma in mina, in timp ce tragi, catre oricine ti se pare tie ca este dusmanul natiei, din indemnul uni parinte ?
Dar accept totusi idea ca sub diverse masti, in toate mediile societatii, fie ele si bisericesti sau monahale, exista intotdeauna binevoitori... dar neintelesi de nimeni !
Si facind o ultima comparatie intre armnata tarii si Floricel, luptatorul donquijotist inarmat, este ca si cum in sinul unei natii, pe linga Biserica Ortodoxa vine cineva care ne indeamne(de data aceasta din partea armatei statale)sa invatam toti Scriptura dupa capul nostru, fara duhovnicii consacrati special acestui scop,in fiecare zi din ce in ce mai "bine", pt. a fi pregatiti la o adica pt. parusia Domnului . Iar armele (adica Scriptura in acest caz)sa ni le procuram fiecare dupa cum ne place sau credem ca sunt performante !
Eee! cum suna !? Cita marea prostie, nu ?
Ei, acest lucru sustine cu tenacitate parintele dvs.celebru .

Annyta 18.06.2013 11:03:35

Efeseni 6

"Stați gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii.
Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău.
Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. "

Prefer această abordare...

Florinvs 18.06.2013 13:07:04

Arte martiale

In privinta detinerii de arme de foc (letale sau neletale) de catre civili ma pronunt categoric impotriva! Sunt atatea exemple- si in SUA, si la noi in timpul revolutiei cand s-a facut marea prostie de s-au distribuit arme de foc la civili si asa au murit multi impuscandu-se precum chiorii- cand armele de foc ajunse in mainile civililor (pentru ca nu poti sti daca civilul respectiv nu e plecat cu mintea) au facut mari nenorociri!
De exemplul la noi inainte de 1990, cand populatia civila nu aveea dreptul a detine arme de foc, era foarte bine, si nu am auzit sa se fi intamplat vreo infractiune cu mana armata (exceptand "cazul Ioanid din 1959"" si aceea spargere a postului de militie de la Osica de Sus).

Arme de foc trebuie sa detina numai organele ministerului de interne (politie, jandarmerie, politie de frontiera), cele ale ministerului apararii, serviciile de informatii si eventual cei care pazesc mari depozite de valori ori puncte strategice (poduri, tunele, mari unitati economice, noduri de transport, conducte petroliere, triaje de cale ferata)! Se presupune ca cei din categoriile mentionate sunt testati psihologic si fizic destul de strict si ar utiliza armele de foc numai in conditii stabilite prin lege, stiind sa aprecieze din punct de vedere operativ daca situatia impune utilizarea armelor de foc.
Aici si regulamentele politiei si jandarmeriei ar trebui modificate, in sensul ca acestea sa poata utiliza armamentul din dotare in conditii mai simple: dupa ce se trage primul foc de avertisment in aer, daca infractorul nu se culca imediat pe burta ori devine violent, atunci al doilea foc se va executa in plin, in plan orizontal. In cazul politistilor si jandarmilor care pazesc acele puncte strategice sus-mentionate, sa fie dotati cu pistoale automate "Kakasnikov", iar atunci cand hotii dau atacul ïn haita"", dupa prima salva trasa in aer, daca hotii devin violenti (cum se intampla de obicei), se va executa foc in plin! Asa aveau consemnul inainte de 1990 acele patrule mixte de militie-securitate, ce insoteau si pazeau trenurile de marfa ori marile triaje, si erau foarte eficiente (desi erau formate din doar 2-3 soldati in termen si un ofiter)- nici nu indrazneau tiganii macar sa se apropie, daramite sa mai dea atacul la trenurile de marfa!

In privinta artelor martiale, este bine a se invata si arte martiale, dar cu conditia sa fie folosite numai in scop de autoaparare si nu de a ataca o persoana pasnica!

In spatiile publice, trebuie bine reglemtata si detinerea de arme albe, care ar putea pune in pericol viata ori integritatea corporala a cetatenilor.

Patrie si Credinta 18.06.2013 14:30:30

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 523145)
In privinta detinerii de arme de foc (letale sau neletale) de catre civili ma pronunt categoric impotriva! Sunt atatea exemple- si in SUA, si la noi in timpul revolutiei cand s-a facut marea prostie de s-au distribuit arme de foc la civili si asa au murit multi impuscandu-se precum chiorii- cand armele de foc ajunse in mainile civililor (pentru ca nu poti sti daca civilul respectiv nu e plecat cu mintea) au facut mari nenorociri!
De exemplul la noi inainte de 1990, cand populatia civila nu aveea dreptul a detine arme de foc, era foarte bine, si nu am auzit sa se fi intamplat vreo infractiune cu mana armata (exceptand "cazul Ioanid din 1959"" si aceea spargere a postului de militie de la Osica de Sus).

Arme de foc trebuie sa detina numai organele ministerului de interne (politie, jandarmerie, politie de frontiera), cele ale ministerului apararii, serviciile de informatii si eventual cei care pazesc mari depozite de valori ori puncte strategice (poduri, tunele, mari unitati economice, noduri de transport, conducte petroliere, triaje de cale ferata)! Se presupune ca cei din categoriile mentionate sunt testati psihologic si fizic destul de strict si ar utiliza armele de foc numai in conditii stabilite prin lege, stiind sa aprecieze din punct de vedere operativ daca situatia impune utilizarea armelor de foc.
Aici si regulamentele politiei si jandarmeriei ar trebui modificate, in sensul ca acestea sa poata utiliza armamentul din dotare in conditii mai simple: dupa ce se trage primul foc de avertisment in aer, daca infractorul nu se culca imediat pe burta ori devine violent, atunci al doilea foc se va executa in plin, in plan orizontal. In cazul politistilor si jandarmilor care pazesc acele puncte strategice sus-mentionate, sa fie dotati cu pistoale automate "Kakasnikov", iar atunci cand hotii dau atacul ïn haita"", dupa prima salva trasa in aer, daca hotii devin violenti (cum se intampla de obicei), se va executa foc in plin! Asa aveau consemnul inainte de 1990 acele patrule mixte de militie-securitate, ce insoteau si pazeau trenurile de marfa ori marile triaje, si erau foarte eficiente (desi erau formate din doar 2-3 soldati in termen si un ofiter)- nici nu indrazneau tiganii macar sa se apropie, daramite sa mai dea atacul la trenurile de marfa!

In privinta artelor martiale, este bine a se invata si arte martiale, dar cu conditia sa fie folosite numai in scop de autoaparare si nu de a ataca o persoana pasnica!

In spatiile publice, trebuie bine reglemtata si detinerea de arme albe, care ar putea pune in pericol viata ori integritatea corporala a cetatenilor.

complet de acord, cu exceptia armelor, la care am un amendament.
Sa se aplice si celor in situatii in care sunt izolati si pot si atacati, cum ar fii un cioban pe varf de munte. Daca si cei din Baltagul aveau, era bine. Acum ciobanul e doar un exemplu printre altele similare, dar ati priceput ideea.

redemptor 18.06.2013 15:48:06

Am mai scris pe aici un subiect despre Wing Chun, însă topicul a fost șters sigur părerile sunt împărțite, eu fac Wing Chun de 4 ani iar din acest an am să mă apuc și de Taekwondo, am scris câteva teorii despre arta Wing Chun care înseamnă Primăvara Eternă tradus din chineză, însuși marele actor de arte marțiale Bruce Lee a practicat acest stil și era unul din discipolii lui Yip Man, de la Bruce Lee a plecat și stilul mai avansat numit Jeet Kune Do, desigur tuturor practicanților de Wing Chun le plac filmele despre Yip Man, eu am să expun niște filmulețe despre Wing Chun și Taekwondo aici.

WING CHUN - un documentar cu Maestrul Wong Shun Leung (1935-1997) filmul e din 1982
http://www.youtube.com/watch?v=GYm3hq1oD2w
http://www.youtube.com/watch?v=qnuKwRUCiAw
http://www.youtube.com/watch?v=xIGXaNdmHBQ
http://www.youtube.com/watch?v=gW3NH55yQeY
http://www.youtube.com/watch?v=xe09OBxyP5s
TAEKWONDO - un documentar cu actorul și maestrul coreean Hwang Jang Lee (n. 1944) filmul e din 1981
http://www.youtube.com/watch?v=MO853eiNyug
http://www.youtube.com/watch?v=W5GjKIJCILw
http://www.youtube.com/watch?v=94NZ0V3hIxQ
http://www.youtube.com/watch?v=AFPNH...525AEFEF22905D
http://www.youtube.com/watch?v=PyFYy...525AEFEF22905D
Îmi place cum naratorul explică detaliat tot ce trebuie să știm despre respectivele arte marțiale. Vizionare plăcută.

AlinB 18.06.2013 17:05:44

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 523158)
complet de acord, cu exceptia armelor, la care am un amendament.
Sa se aplice si celor in situatii in care sunt izolati si pot si atacati, cum ar fii un cioban pe varf de munte. Daca si cei din Baltagul aveau, era bine. Acum ciobanul e doar un exemplu printre altele similare, dar ati priceput ideea.

Bine ca adusasi aminte, pai nu avem noi Miorita?

Stii tu, povestea cu ciobanasu' care stia ca urmeaza sa i se faca felul de fratii lui romani, si in loc sa-si vare un cutzit si un topor la cingatoare si sa ia o bata in mana si vreo 2 caini cu el, se apuca sa-si cante de inmormantare?

Asta e traditia noastra (inclusiv la partea cu fratii, NB) nu artele martiale.

Si clasa politica stie asta. De asta isi si permite multe.

AlinB 18.06.2013 17:07:24

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 523139)
"Stați gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii.
Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău.
Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. "

Prefer această abordare...

Ii buna abordarea, atat timp cat iti verifici si orarul plimbarilor si alegi bine si traseul, ca sa nu-l pui la incercare pe Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:38:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.