Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Surpriza navigand pe site-ul CrestinOrtodox.ro si nu numai!!! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15796)

bizantina 30.11.2012 11:40:33

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485149)
Este vina lui Dumnezeu ca(,)Cain si-a ucis fratele?Este vina lui Dumnezeu ca au existat locuri ca Sodoma si Gomora? Ca exista prostitutie,hotie,curvasareala sau lacomie,pe Pamant?Este vina Bibliei ca mentioneaza fapte nu tocmai magulitoare pt o fiinta umana??

trebuia sa le mentioneze, altfel cum am sti ce este pacat?

Yasmina 30.11.2012 11:45:31

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485178)
Am gasit niste materiale ca sa va explic cum functioneaza Politia Gandurilor:

http://www.oxigen2.net/2010/06/crimestop/
Crimestop="Facultatea de a te opri imediat, aproape instinctiv, pe pragul oricarui gand primejdios. Include puterea de a nu intelege analogii, de a nu sesiza erori in logica, de a intelege gresit cele mai simple argumente atunci cand sunt impotriva Ingsoc, de a fi plictisit sau a respinge orice tendinta in gandire care poate duce intr-o directie eretica. Pe scurt… stupiditate protectiva."

Acest fenomen l-am intalnit manifestandu-se puternic la neoprotestantii radicali si este, din cate vad, prezent si in anumite zone subculturale ale bisericilor istorice (chiar daca acestea sunt integrate cultural, unii protestanti, catolici si ortodoxi resping anumite carti/genuri muzicale/fileme/etc fiindca se simt amenintati de acestea... )
In viziunea lor, pe afect site nu au ce cauta anumite carti din marea literatura universala!

Cel mai bine este ilustrat fenomenul aici, in minutul 40 si mai ales in minutul 43:
http://www.oxigen2.net/2011/10/anno-domini-35-orwell/

Parintii elevelor unei profesoare sunt revoltate impotriva profesoarei fiindca le-a pus sa citeasca din Shakespeare un pasaj in care exista cuvantul pantec (doar fiindca avea o conotatie vag sexuala)!
Cam aceeasi abordare a avut-o si Simona cand a deschis topicul... Daca ar fi sa mergem pe logica asta stupida, ar trebui sa interzicem in scoli o gramada de romane (mai ales pe cele ale lui Mircea Eliade).

De asemenea m-am lovit puternic de acest fenomen cand am discutat cu un adventist despre inundarea Marii Negre! El critica savantii care cartografiau fundul marii fiindca, in loc sa astepte revenirea lui Isus, se plimbau cu submarinul!:))
(Chestia asta arata de ce unii oameni religiosi sunt impotriva, nu numai a literaturiii, ci si a stiintei)

Sunt necesare completari?

Intreaba-l pe un om care se apropie de moarte,de ce are nevoie?

Nu o sa-ti spuna ca are nevoie de nu stiu ce romane,divertisment sau descoperiri stiintifice...
Eu daca as stii ca nu mai apuc ziua de maine,nu mi-as mai pierde timpul in discutii fara valoare sau urmarind ipoteze fanteziste pe History Channel.

UNNOOM 30.11.2012 12:42:40

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485191)

Nu o sa-ti spuna ca are nevoie de nu stiu ce romane,divertisment sau descoperiri stiintifice...
Eu daca as stii ca nu mai apuc ziua de maine,nu mi-as mai pierde timpul in discutii fara valoare sau urmarind ipoteze fanteziste pe History Channel.

Poti sa te ocupi doar de moartea ta daca asta doresti!

mihaila_alin 30.11.2012 13:03:43

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485066)
Biblia e plina de violenta, adulter, poligamie, consum de alcool, legi dure, genocid etc.

aceasta nu poate fi decit explicatia unui ateu.

UNNOOM 30.11.2012 13:10:36

Intelege cineva ce scriu eu pe aici?

ioanna 30.11.2012 13:33:30

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 485015)
Dupa parerea mea, este un ,,foarte" convingator mod de a insinua ca omul se poate autocontrola si controla pe ceilalti cu vrajitoria, vezi Bene Gheserit sau cum le-o mai fiind numit; drogurile, vezi melanjul; libertinajul dus la extreme (a se subantelege care), vezi ultima parte a romanului, clarviziunea, vezi navigatorii si legata tot de droguri - devenind astfel stapan suprem prin el insusi si cu ajutorul patimilor, toate fiind viclean controlate prin tot feluri de intrigi ADICA prin minciuna.

Dune e un "basm" pentru adulti. Credeti ca din basmele pentru copii ar trebui eradicate vrajitoarele, globul de cristal, zmeii, baba-cloanta si multe alte personaje? Aladin si lampa fermecata e un pericol ? Aladin "navigheaza", se teleporteaza cu ajutorul duhului lampii.

Citat:

Surpriza mare e a fost cand am dat peste: Dune de Frank Herbert.
Publicitate pe site-ul CRESTINORTODOX!!!!!Serios!!!!!!!!!!! Ati citit cartea/cartile?
Pana cand/unde mai este aceasta CADERE LIBERA a noastra??/????!
Am citit seria cand aveam vreo 16 ani, fiind printre putinele romane sf pe care le-am citit. Nu-s adepta genului. D-voastra ce carti cititi de sunteti atat de sus fata de noi, astia cazuti?

UNNOOM 30.11.2012 13:54:04

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 485197)

Ok! Zi-mi tu ca nu este asa!

Se pare ca din cauza mecanismului "Crimestop" aveti reactii stereotipice de aparare atunci cand cineva va arata ca in Biblie se afla exact elementele pe care le condamnati intr-un roman SF! :))

Am descris mai sus mecanismul crimestop!

Crimestop="Facultatea de a te opri imediat, aproape instinctiv, pe pragul oricarui gand primejdios. Include puterea de a nu intelege analogii, de a nu sesiza erori in logica, de a intelege gresit cele mai simple argumente, de a fi plictisit sau a respinge orice tendinta in gandire care poate duce intr-o directie eretica. Pe scurt… stupiditate protectiva."

Daca te superi pe mine pentru ce am scris in citatul de mai sus... iti raspund ca ideea apartine lui George Orwell!

Crestin_Simona 30.11.2012 14:52:27

Fratilor! Incercati rogu-va sa cititi cu atentie macar partea de introducere si off-ul thred-ului. Asta pentru cei care nu sunt in clar cu subiectul deschis! Multumesc!!!

ioanna 30.11.2012 14:57:41

1 atașament(e)
Unde apare reclama la Dune?
In locul unde e reclama la "abdomen plat"?

ba al ha tak 30.11.2012 15:02:13

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 484942)
Surpriza mare e a fost cand am dat peste: Dune de Frank Herbert.
Publicitate pe site-ul CRESTINORTODOX!!!!!
Serios!!!!!!!!!!! Ati citit cartea/cartile?
Pana cand/unde mai este aceasta CADERE LIBERA a noastra??/????!

Filmul l-ai vazut? Daca nu l-ai vazut, ti-l recomand.

ba al ha tak 30.11.2012 15:18:59

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 485197)

De ce, doar pentru ca asa crezi tu? Cand citesti ceva fii atent la ce citesti, se aplica si la cititul bibliei. Si da, e plina de fapte imorale, ca sa nu spun altele mai nasoale.

ioanna 30.11.2012 15:19:47

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 485215)
Unde apare reclama la Dune?
In locul unde e reclama la "abdomen plat"?

Acelea-s reclame prin google adsense, nu poti filtra o parte din ele, nu poti controla ce reclame se afiseaza pe pagina de web. Pe de alta parte bot-ul de la google se ghideaza si in functie de continutul site-ului, ce se scrie pe el.

ba al ha tak 30.11.2012 15:20:03

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485198)

Sfatul meu e sa nu iti bati capul cu multe explicatii, multi nu pricep ce spui tu, altii nu vor sa priceapa.

Crestin_Simona 30.11.2012 15:20:37

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485202)
Crimestop="Facultatea de a te opri imediat, aproape instinctiv, pe pragul oricarui gand primejdios. Include puterea de a nu intelege analogii, de a nu sesiza erori in logica, de a intelege gresit cele mai simple argumente, de a fi plictisit sau a respinge orice tendinta in gandire care poate duce intr-o directie eretica. Pe scurt… stupiditate protectiva."

Cand o sa ai experienta ambelor parti a baricadei: ortodox si neortodox si o sa fi capabil sa poti orice gand care iti trece prin minte - in spiritul Sfintilor Parinti - vorbim cat vrei tu pe aceasta tema.
Dar, iarta-ma, in afara ca sa faci reclama pe thread-ul meu cu o carte pe care tocmai o combat si sa te plangi pe alt thread ca nimeni nu sterge ceea ce nu-ti convine tie, nu prea iti face cinste!
Sti, a fi UN OM este lucru mare!!!!

ba al ha tak 30.11.2012 15:27:34

Citat:

În prealabil postat de Crestin_Simona (Post 485221)
Cand o sa ai experienta ambelor parti a baricadei: ortodox si neortodox si o sa fi capabil sa poti orice gand care iti trece prin minte - in spiritul Sfintilor Parinti - vorbim cat vrei tu pe aceasta tema.
Dar, iarta-ma, in afara ca sa faci reclama pe thread-ul meu cu o carte pe care tocmai o combat si sa te plangi pe alt thread ca nimeni nu sterge ceea ce nu-ti convine tie, nu prea iti face cinste!
Sti, a fi UN OM este lucru mare!!!!

Tu ai experienta ambelor tabere ale baricadei? Fa-ti un thread special, unde sa poti scrie doar tu, asa poate vei fi multumita.

Crestin_Simona 30.11.2012 15:32:45

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485202)

si o sa fi capabil sa poti OPRI orice gand care iti trece prin minte - in spiritul Sfintilor Parinti - vorbim cat vrei tu pe aceasta tema.

UNNOOM 30.11.2012 15:47:06

Simona imi cer scuze pentru neintelegerile create... sper ca nu am fost gresit inteles.
In rezumat nu sustin decat un lucru: cartile reprezinta ganduri asternute pe hartie... gandurile trebuiesc explorate, analizate, cantarite, recantarite, reformulate etc.

Apreciez zelul de care dai dovada...mai ales ca am inteles ca atunci cand ai inceput sa fii credincioasa, sistemul tau de valori a avut unele modificari.

Si eu am trecut prin astfel de schimbari si nu intelegeam de ce altii nu pot gandi ca mine. Dar am descoperit ca toleranta e mai buna decat confruntarea :) Din moment ce nu mai sunt copil, pot sa explorez asumandu-mi riscuri si invatand din experienta. Refuz cenzura marilor creatii literare.

celestial_pottery 30.11.2012 16:59:19

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485198)

Eu unul da, si sunt convins ca si multi altii.

Yasmina 30.11.2012 18:34:48

Eu cred ca s-au spus prea multe pt o reclama la un roman SF.
Din pacate,sunt alte aspecte care tin de alegerile noastre si care ne pot impinge in iad inaintea cartii.De exemplu depravarea,ura vizavi de alti semeni,lacomia,minciuna,barfa,judecarea altora...
Suna cunoscut??

UNNOOM 30.11.2012 18:45:28

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485248)
Eu cred ca s-au spus prea multe pt o reclama la un roman SF.

Bine spui!

Oricum mi-a fost trezita curiozitatea de a citi romanul!
Recomand si Robotii de pe Aurora de Asimov care mi-a placut mult (cartea e pe net in format pdf gratis)!

Patrie si Credinta 30.11.2012 19:22:33

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485251)
Bine spui!

Oricum mi-a fost trezita curiozitatea de a citi romanul!
Recomand si Robotii de pe Aurora de Asimov care mi-a placut mult (cartea e pe net in format pdf gratis)!

si Jocul lui Ender. Nu prea are legatura, dar e o carte buna.
Apropo, o poveste scurta, dar interesanta mi se pare si "The Last Church" de Graham McNeill http://1d4chan.org/wiki/The_Last_Church (desi nu stiu daca se pot intelege destul de multe din nuantele povestii si ale personajelor fata o cunoastere a universului warhammer 40000)

Crestin_Simona 30.11.2012 20:31:23

@UNNOMM

Iarta-ma, ai dreptate cand spui ca trebuie sa fim toleranti!

cezar_ioan 30.11.2012 23:54:45

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485191)

Da, Yasmina, insa supralicitarea acestui sentiment nu prea mai lasa loc pentru a gusta pur si simplu cursul firesc al vietii. E dificil de trait permanent cu gandul la moarte. Ma intreb daca e sanatos si desigur daca e crestineste.
Mai degraba gasesc ca e potrivit sa se rezerve un anumit moment pentru meditatia la moarte. Nimicurile vietii, care pica desigur cand meditam la moarte, au rostul lor pentru viata, asa cum sarea si piperul, scortisoara si alte aromate nu pot inlocui mancarea si bautura, insa ii dau un farmec aparte....:)
Valabil si pentru design si pentru haine etc. Au si ele locul lor in viata omului. In moarte, insa, nu.

cezar_ioan 30.11.2012 23:57:37

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485229)
Refuz cenzura marilor creatii literare.

Eu o refuz pana si pe cea a micilor (creatii literare, desigur)...

tabitha 30.11.2012 23:58:36

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 485317)
Da, Yasmina, insa supralicitarea acestui sentiment nu prea mai lasa loc pentru a gusta pur si simplu cursul firesc al vietii. E dificil de trait permanent cu gandul la moarte. Ma intreb daca e sanatos si desigur daca e crestineste.
Mai degraba gasesc ca e potrivit sa se rezerve un anumit moment pentru meditatia la moarte. Nimicurile vietii, care pica desigur cand meditam la moarte, au rostul lor pentru viata, asa cum sarea si piperul, scortisoara si alte aromate nu pot inlocui mancarea si bautura, insa ii dau un farmec aparte....:)
Valabil si pentru design si pentru haine etc. Au si ele locul lor in viata omului. In moarte, insa, nu.

Un răspuns foarte echilibrat, care mi-a plăcut foarte mult. Bravo, Cezar!

cezar_ioan 01.12.2012 00:04:59

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485178)

(Chestia asta arata de ce unii oameni religiosi sunt impotriva, nu numai a literaturiii, ci si a stiintei)

Sunt necesare completari?

O completare ar fi, poate, ca unii oameni sunt atat de ingroziti in miezul lor, incat si-au facut ziduri atat de groase impotriva a orice le poate tulbura firava securitate emotionala ca sunt impotriva a orice difera, catusi de putin, de reperele lor personale.
Sunt cu totul bandajati in armuri groase, protectoare. Ei nu mai sunt persoane, ci personaje.
Ei nu mai reusesc sa se acomodeze/restructureze evolutiv, nu mai dezvolta nimic. Doar asimileaza, la nesfarsit, in pantecul urias al "solutiei" lor disperate de a supravietui intr-o asezare anume.
Cu acesti oameni e dificil, daca nu imposibil sa convietuiasca cineva.

ioanna 01.12.2012 00:26:17

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 485251)

Titlul nu suna tentant pentru mine; gasesc obositoare Sf-urile cu roboti, in schimb o carte foarte buna mi s-a parut Solaris.
Oldie but goldie.

AlinB 01.12.2012 00:27:56

Citat:

Omul lumesc are felul sau de a gandi la moarte, pentru ca e lipit de multe lucruri trecatoare care practic ii definesc viata si moartea care inseamna despartirea de ele - il tulbura, deprima, deznadajduieste si atunci, fireste, evita sa faca asta, omul duhovnicesc gandeste altfel la moarte - este punctul culminant al tuturor stradaniilor din aceasta viata, dincolo de care urmeaza rasplata, odihina, intalnirea cu Hristos, insasi implinirea scopului acestei vieti.

AlinB 01.12.2012 00:36:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 485219)
Acelea-s reclame prin google adsense, nu poti filtra o parte din ele, nu poti controla ce reclame se afiseaza pe pagina de web. Pe de alta parte bot-ul de la google se ghideaza si in functie de continutul site-ului, ce se scrie pe el.

Poti.
Scoti reclamele.
La un moment dat si forumul avea, si apareau tot felul de chestii aiurea, si au fost scoase totusi.

Miha-anca 01.12.2012 01:21:03

Citat:

Cezar, vad ca te simti mai mult psiholog decat absolvent de teologie, dupa felul in care scrii.
Ma intreb daca urmand sfaturile unui psiholog, ne putem mantui. Personal, ma indoiesc. Mie imi place drumul mai greu, al monahilor; chit ca eu nu sunt in stare sa le urmez exemplul si invatatura, dar macar stiu cum este corect, pentru a merge pe drumul ingust al mantuirii. Ori, cat timp ne iubim pe noi insine, ne facem toate placerile, punem accentul pe tot ce e bun si placut in viata si mai ales, nu ne gandim la moarte, ca aducere aminte a judecatii care ne asteapta, nu avem prea mari sanse nici la mila Domnului pentru a ne mantui.

Yasmina 01.12.2012 01:26:44

Stati linistiti fratilor,ca eu nu traiesc in iconomie ,nefiind un caz extrem de austeritate...
Nici nu vad comentariul meu ca fiind unul"dezechilibrat"!

AlinB 01.12.2012 01:32:21

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 485347)
Ma intreb daca urmand sfaturile unui psiholog, ne putem mantui. Personal, ma indoiesc. Mie imi place drumul mai greu, al monahilor; chit ca eu nu sunt in stare sa le urmez exemplul si invatatura, dar macar stiu cum este corect, pentru a merge pe drumul ingust al mantuirii.

Psihologul nu se ocupa cu mantuirea dar poate ajuta omul sa atinga o stare de normalitate, chiar in raport cu mantuirea.

Asa cum nici preotul nu pretinde rolul de doctor trupesc, desi indirect poate ajuta in acest sens.

N.B.
Nu orice fel de psiholog, e drept, daca nu e format (si) in scoala credintei (autentice), risca sa-l duca pe om la o falsa normalitate sau il lasa doar la jumatatea drumului spre vindecare, ca sa nu mai vorbim ca il poate chiar imbolnavi daca la randul sau e bolnav de cunoastere superficiala sau gresita a naturii umane + are un set gresit de valori.

Miha-anca 01.12.2012 01:45:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 485351)
Psihologul nu se ocupa cu mantuirea dar poate ajuta omul sa atinga o stare de normalitate, chiar in raport cu mantuirea.

Asa cum nici preotul nu pretinde rolul de doctor trupesc, desi indirect poate ajuta in acest sens.

N.B.
Nu orice fel de psiholog, e drept, daca nu e format (si) in scoala credintei (autentice), risca sa-l duca pe om la o falsa normalitate sau il lasa doar la jumatatea drumului spre vindecare, ca sa nu mai vorbim ca il poate chiar imbolnavi daca la randul sau e bolnav de cunoastere superficiala sau gresita a naturii umane + are un set gresit de valori.

Tocmai de acest lucru ma indoiam. Starea de normalitate din p.d.v. al psihologului s-ar putea sa contravina celui al preotului.

tabitha 01.12.2012 23:39:50

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 485330)
Titlul nu suna tentant pentru mine; gasesc obositoare Sf-urile cu roboti, in schimb o carte foarte buna mi s-a parut Solaris.
Oldie but goldie.

Eu am văzut de curând filmul făcut după carte - Solaris - cu George Clooney. Era cam scary la un moment dat - nu-i tocmai ușor să trăiesti lângă o planetă care să materializeze orice vis îți trece prin cap.

PS: Pe vremuri citeam și eu cu mult interes cărțile lui Asimov și Almanahul Anticipația :)

cezar_ioan 02.12.2012 02:29:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 485351)

N.B.

Foarte buna observatie!, consider eu.
Dumnezeu ne vrea mai intai sanatosi, cat de cat, la cap. Cand Dumnezeu si-a luat mana de pe om, ii ia mai intai mintile, zice boborul (si Solomon).
Am tot spus ca psihologia este (in cel mai bun caz) o slujitoare a Teologiei. Cred asta!

cezar_ioan 02.12.2012 02:30:58

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 485354)
Starea de normalitate din p.d.v. al psihologului s-ar putea sa contravina celui al preotului.

Explicabil:
a) cand psihologul e mandru / infantil
b) cand preotul e schismatic (autist).

Miha-anca 02.12.2012 02:45:28

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 485537)
Explicabil:
a) cand psihologul e mandru / infantil
b) cand preotul e schismatic (autist).

Si spuneai ca ai studiat Teologia?
Ma mir ca se pune semnul egal intre psiholog si preot; intre invatatura omeneasca si harul de la Dumnezeu.
Si apoi Dumnezeu vindeca, in vreme ce psihologul doar amelioreaza, nu?

Am fost mai multi ani la rand la hramul Sf. Grigorie Decapolitul si acolo in fiecare an venea o femeie insotita de o alta femeie posedata, care necheza ca un cal. Anul trecut femeia bolnava se facuse bine, era normala si nimic nu o mai supara. Sfantul o ajutase sa isi revina.
Si cate cazuri asemanatoare.
Comparativ, ce poate psihologia?

Miha-anca 02.12.2012 02:51:09

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 485536)
Am tot spus ca psihologia este (in cel mai bun caz) o slujitoare a Teologiei. Cred asta!

Psihologia il ajuta de ex: pe homosexual sa se accepte pe sine in felul in care este. In ce fel se face atunci psihologia slujitoare a Teologiei?

cezar_ioan 02.12.2012 02:59:17

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 485544)
se pune semnul egal intre psiholog si preot; intre invatatura omeneasca si harul de la Dumnezeu.

Unde? Cine? Cand? Cum?

P.S. Ce intelegi prin har, de negi posibilitatea ca harul sa fie pretutindeni, prin Voia Domnului?
Iar harul nu e de la Dumnezeu ci din Dumnezeu.

cezar_ioan 02.12.2012 03:08:44

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 485546)
Psihologia il ajuta de ex: pe homosexual sa se accepte pe sine in felul in care este. In ce fel se face atunci psihologia slujitoare a Teologiei?

Care psihologie? Care psiholog? Care sine? Ai verificat toate scolile si pe toti psihologii? Eu nu...
Si ce intelegi, oare, prin acceptare? Dar prin sine?
In ce sens acceptare si pana unde sa mearga ea etc.?
In ce cadru, cu ce fel de repere, in raport cu ce fel de suferinta etc....
Of.......
Romanul, oriunde ar fi, pe toate le stie. Chipurile...

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:58:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.