![]() |
Citat:
Biserica are doar de castigat: daca respectivul e vinovat, scapa de un infractor. Daca e nevinovat, o sa o poata dovedi in cadrul sistemului legal. Deci unde e problema? |
Citat:
Incepand cu ultima parte a secolului al XIX-lea si in tot secolul al XX-lea statutul de autonomie al Athosului este pus de mai multe ori in discutie datorita pretentiilor de suveranitate ale statului grec asupra acestui teritoriu, care, desi se afla in imediata apropiere a spatiului elen, apartine ortodoxiei ecumenice prin caracterul sau multinational, statutul sau fiind precizat in mai multe tratate internationale din secolele trecute. Astfel, Sfantul Munte este pus sub protectia statelor europene care doresc sa pastreze Athosului regimul sau traditional, protectie stabilita la Congresul de la Paris (1856), congres convocat in urma razboiului Crimeii, precum si la Tratatul de la San Stefano (martie 1878), incheiat in urma razboiului ruso-romano-turc (1877-1878). Tratatul de la Berlin din 1878 merge mai departe, garantand drepturile calugarilor de alt neam de a se stabili la Athos si a pastra proprietatile de care dispuneau (art. 62). Din 1912 situatia se schimba, deoarece Athosul iese de sub ocupatia Turciei si intra in cea a Greciei la data de 2 noiembrie, care se angajeaza sa-i respecte autonomia, scopul ei fiind acela de a asigura pacea si ordinea interioara. De aceea, Conferinta de Pace de la Londra din 30 mai 1913 rezerva marilor puteri europene dreptul de a decide in prolema Sfantului Munte. Conferinta reafirma statutul autonom, independent si neutru al Athosului, conducerea lui fiind incredintata Chinotitei, care dispunea de puteri si mijloace politienesti proprii. Aceasta decizie a fost adusa la cunostinta guvernului grec in noiembrie 1913, dar inceputul primului razboi mondial a impiedicat aplicarea ei. Grecia instaleaza la Karyes (Careia) functionari de politie, respectand totusi regimul autonom de conducere, iar in statutul intocmit in 1918 de catre Chinotita in colaborare cu un jurist grec, se iau in considerare prevederile Conferintei de Londra, precizandu-se ca “Sfantul Munte al Athosului, cuprinzand peninsula cu acelasi nume, constituie un stat autonom, neutru si independent“. In Sfantul Munte au intrat donatii de la credinciosi cetateni a multor state europene, iar Sfantul Munte nu poate trece sub suveranitatea statului grec fara a prejudicia dreptul celorlalte state europene. Asadar actul arestarii unui vietuitor al Muntelui Sfant fara acordul Sfintei Chinonite (autoritatea Sfantului Munte) este o incalcare abuziva a autonomiei atat economice cat si juridice a Sf. Munte. Daca tu pe teritoriul Romaniei faci o fapta care de pilda in Ungaria este considerata infractiune asta nu inseamna ca Ungaria are dreptul sa vina in tara ta sa te aresteze pentru o fapta care in tara ta nu este considerata infractiune. |
Citat:
Din nou, sunt sigur ca respectivul caz e instrumentat de oameni mult mai instruiti d.p.d.v. legal decat noi. Daca arestarea a fost abuziva, vom afla. Muntele Athos ar putea duce lipsa de multe lucruri, dar in mod sigur banii nu sunt printre ele. Isi vor angaja avocati, si vom vedea ce se intampla. Pe mine ma deranjeaza abordarea conspirationista a problemei. |
Citat:
|
Citat:
Foarte corect. De cate ori se intampla ca un membru al clerului ortodox sa fie invinuit de ceva, imediat se afirma ca de fapt e la mijloc o mare conspiratie "ateista-iudeo-masonica" (sau alti termeni similari) impotriva "dreptei credinte". |
Citat:
Imi aduc aminte de un cuv al Sf ap Pavel care zice:"Roada Duhului este dragostea, bucuria , pacea...." Pot sa imi stantez pe frunte titulul de crestin ortodox daca ortodoxia mea inseamna sa dau cu parul si sa lovesc in ceea ce e mai curat in ortodoxie, atunci e zero. Ortodocsii ca noi ne vom osandi sfintii si ii vom trimite in inchisoare sau in exil. Dar..nimic nou sub soare. Au facut-o si altii inaintea nostra, o vor face si altii de dupa noi. E firesc sa se intample asa.Adica nu e firesc, nu e normal, dar e firesc ca profetiile sa se implineasca. Ceea ce ma doare e ca se implinesc tocmai cu noi. Oare la ce se referea rugaciunea care zice"Nici sarutare nu iti voi da ca Iuda...."? |
Citat:
Cea mai eficienta arma de manipulare ramane mass-media. Prezinta doar ce vor, intr-o lumina menita sa ii puna in umbra pe ceilalti. Cel mai de bun simt ar fi sa analizezi o situatie cunoscand adevarul, avand dovezi si nu facand telefonul fara fir dupa cum in(dez)formeaza mass-media cea.... impartial. Iar noi ..hop! Mana pe piatra si ne pregatim de tragere. Inainte de asta, un sfat al Mantuitorului...."Cel ce este fara de pata......." |
conspiratie?
dar daca in cauza ar fi fost staretul X de la manastire catolica Y, sau un pastor protestant?
care ar fi fost reactia pe acest forum? tot de conspiratie s-ar fi vorbit? |
Citat:
dar imi apar staretii sau ierarhii ortodocsi atunci cand am convingerea , bazata pe argumente ca nu gresesc. In defintiv, fiecare e liber sa faca cum doreste. Dar sa fim cu luare aminte ca fiecare cuvant gresit ne osandeste. Sa nu uitam porunca a 9"Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau!" Sti ce zice fetita mea de 5 ani, cand o intreb ceva si nu stie raspunsul? Mama, decat sa mint, mai bine tac! |
Citat:
dar de aici si pana la conspiratii iudeo-masonice, e cale lunga. probabil ca multi l-au aparat si pe Daniel Corogeanu. |
Citat:
Mihaela Cristina si guardian knight, eu nu stiu ce s-a intamplat acolo, dar un lucru il cunosc cu siguranta si sunt convins ca ar trebui sa-l cunoasteti si voi: va dau doar doua nume: Sfantul Ioan Rusul si Sfantul Siluan. Chiar nu conteaza pentru voi? Eu stiu ca ortodoxia si credinta in Mantuitorul Hristos, nu are nici un fel de hotar. De ce vreti voi sa puneti granita, acum? |
Citat:
|
Citat:
si de ce trebuia sa-i ia apararea?! |
Citat:
nu trebuie sa ne inchinam cu nemasurata necuvinta la figuri umane, ca indienii la guru,atunci ce deosebire mai este intre noi si ei ??? si apoi, cum ne putem feri de manipulare din partea unor inalti "functionari" ai bisericii ,care pentru a-si apara personaele se proclama insasi Biserica,desigur, indirect,si cu mestesugita disimulare ??? |
Citat:
ce stiu insa este ca staretul Efrem nu este inalt functionar al Bisericii. Eu stiu ca biroul staretului este o chilie, mai stiu ca hartoagele de pe birou sunt rugaciunile, mai stiu ca plata lui este bucuria Domnului. Asta stiu. Mai stiu ca familia lui sunt crestinii ortodocsi, ca are multi frati si surori intru Domnul pe care ii apara. Asta stiu. Mai stiu ca de fiecare data cand deschid televizorul vad manipulare, daca ascult edilul orasului vad manipulare, insa daca citesc din cartie Sfintilor nu vad manipulare, daca citesc din Scriptura nu vad manipulare si Scriptura si Sfanta Traditie fac parte din cuvintele preotilor si calugarilor nostri. Asa stiu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Legat de hartogaria unei manastiri care nu apartine staretului. Traind in acest sistem, si obligat sa se supuna legilor lui, vietuitorii unei manastiri si implicit manastirea e nevoita sa faca fata sistemului cum poate. Nu stiu daca o manastire va putea cu creionul pe hartie sa isi intocmeasca situatiile financiare pe care trebuie sa le depuna la minister. Pana una alta vietuitorii unei manastiri au nevoiede hrana si intretinere, sunt oameni inca nu au ajuns la stadiul de a fi sfinti si a fi hraniti cu mana cereasca iar parul sa le fie vesminte. |
Nu judeca ca sa nu fiti judecati!poate spune cineva care este adevarul?Si chiar de ar fi asa oare noi dam socoteala in fata Lui Dumnezeu pt ceea ce a facut?bine sau rau...Dzeu hotaraste,noi mai bine sa ne rugam sa se faca voia Lui!
|
Noi nu suntem amisi sa mergem cu caruta si sa fugim de electricitate. Daca cu ajutorul calculatorului se poate aduce mai mult bine de ce nu. Pana la urma calculatorul e o unealta ca un ciocan si poate fi folosit si la distrugere si la cladire. Vezi forumul de aici.
|
Scrisoarea Inaltpreasfintitului Teofan de sustinere a parintelui Efrem
Preacuvioșiei Sale,
Preacuviosului Părinte EFREM, Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped și cinstitei sale obști Preacuvioase Părinte Stareț Efrem, Venerabilă obște a Sfintei Mănăstiri Vatoped, Cu puțin timp înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului am aflat despre decizia autorităților judiciare elene cu privire la emiterea unui mandat de arestare preventivă a Preacuvioșiei Voastre, părinte duhovnicesc a peste 100 de viețuitori ai Sfintei Mănăstiri Vatoped. Am nădăjduit că este vorba despre o eroare judiciară care va fi curând elucidată și Preacuvioșia Voastră veți continua nestingherit lucrarea de egumen al mănăstirii. Din păcate, s-a ajuns la întemnițare, închisoarea fiind locul în care Preacuvioșia Voastră ați petrecut slăvita sărbătoare a Nașterii Domnului și ziua de Anul Nou. Această tristă realitate m-a determinat să vă trimit scrisoarea de față ca un umil gest de împreună participare la durerea Preacuvioșiei Voastre, a frățimii Mănăstirii Vatoped și a numeroase persoane din lumea ortodoxă care și-au manifestat mâhnirea față de nedreptatea și abuzul la care sunteți supus. Prin voia lui Dumnezeu, vă cunosc, Preacuvioase Părinte Efrem, de mulți ani. Pelerinajele Sfinției Voastre în România și cele câteva zile pe care le-am petrecut în Mănăstirea Vatoped în anul 2010 m-au ajutat să percep în Preacuvioșia Voastră un părinte în adevăratul sens al cuvântului, un mărturisitor curajos, înțelept și smerit al Bisericii Dreptmăritoare. Am remarcat la Preacuvioșia Voastră o harismă cu totul specială în coordonarea vieții duhovnicești într-o obște monahală de excepție, formată din monahi de mai multe naționalități. Bucuria sesizată pe chipurile monahilor într-o obște mănăstirească cu reguli stricte trăite în autentic duh ascetic arată darul cu care v-a înzestrat Dumnezeu de călăuzire a monahilor spre taina Împărăției Cerurilor trăită ca pregustare încă din această lume. În timpul celor câteva zile petrecute în Sfânta Mănăstire Vatoped am luat aminte la sutele de pelerini care zilnic erau primiți în marea lavră. Împovărați cu greutățile vieții, pelerinii veniți din Grecia sau din alte țări găsesc în incinta mănăstirii pe care o coordonați un spațiu adevărat de odihnă duhovnicească, de libertate lăuntrică, stări atât de necesare într-o lume obosită și înrobită în nenumărate chipuri. Asistarea duhovnicească a pelerinilor, găzduirea și hrana acestora necesită o implicare permanentă a egumenului, osteneală asumată cu dragoste și jertfă, prin mila Domnului, de Preacuvioșia Voastră. O lucrare frumoasă desfășurată de mulți ani de Sfânta Mănăstire Vatoped sub coordonarea Preacuvioșiei Voastre cuprinde vizite cu caracter misionar în diferite locuri ale Creștinătății Ortodoxe și editarea unor texte filocalice de excepție. Amintesc aici ambianța duhovnicească trăită de preoți, monahi, monahii și credincioși cu ocazia a două vizite pe care le-ați efectuat în Mitropolia Olteniei pe vremea când slujeam ca mitropolit în acea regiune, precum și editarea și tipărirea în limba greacă, cu traducere românească de către Mănăstirea Vatoped, a textului Everghetinosului, volumele I și II, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Organizarea unei obști monahale exemplare, ospitalitatea duhovnicească și materială oferită unui număr impresionant de închinători și lucrarea de mărturisire a credinței în spațiul panortodox sunt trei din multele daruri cu care a binecuvântat Dumnezeu persoana Preacuvioșiei Voastre, daruri despre care doresc a da mărturie în aceste clipe dificile prin care treceți dimpreună cu obștea Mănăstirii Vatoped și cu cei care vă iubesc, vă apreciază și vă sunt alături. Preacuvioase Părinte Arhimandrit Efrem, În aceste zile legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului și de Anul Nou, 2012, Preacuvioșia Voastră vă aflați întemnițat. Dureros, nedrept și trist. De ce se întâmplă, ceea ce se întâmplă? Ce taină este aceasta? Ce jertfă se săvârșește? Dumnezeu singur cunoaște rațiunea acestei situații dureroase și nedrepte pentru Preacuvioșia Voastră, pentru frățimea Mănăstirii Vatoped, pentru întreaga obște a Sfântului Munte, pentru toți cei care vă cunosc, vă apreciază, vă iubesc și se roagă lui Dumnezeu pentru eliberarea grabnică. Nedumerirea și îngrijorarea multor creștini este mare în ceea ce privește situația prin care treceți, prin prisma a cel puțin două întrebări la care se așteaptă răspuns. De ce a fost nevoie de o arestare preventivă în cazul unei persoane ce nu prezintă nici cel mai mic risc pentru nimeni? Și, de ce, oare, această arestare preventivă a avut loc în Ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului? Sunt lucruri care nasc îngrijorări majore în sufletele noastre. În acest sens, pe lângă compasiunea ce o simțim față de Preacuvioșia Voastră, Părinte Arhimandrit Efrem, ne întrebăm dacă nu cumva asistăm la un act inedit de nedreptate față de Biserica Ortodoxă, atunci când un reprezentant de mare cinste al Sfântului Munte Athos este astfel tratat în țara sa. Cu gândul la această întrebare care frământă sufletele multora, suntem alături de Preacuvioșia Voastră, Părinte Efrem, prin rugăciuni, în greaua încercare în care vă aflați. Monahilor Sfintei Mănăstiri Vatoped le doresc aflarea curajului celui duhovnicesc și mărturisitor împreună cu venerabilul lor stareț, nădăjduind în dreptatea cea după Dumnezeu. † Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei 2 ianuarie 2012, Sărbătoarea Sfântului Silvestru, Episcopul Romei, și a Sfântului Serafim de Sarov |
admirabila atitutidenea Inaltului. Iare care e atitudinea si celorlati ierarhi ai Bisericii noastre? In special a Preafericitului?
are cineva o informatie? |
Citat:
|
Citat:
|
http://doarortodox.wordpress.com/201...m-vatopedinul/
Arestarea unui staret, emisiune la TVR Info in data de 21 ianuarie , De la + la infinit |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:02:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.