![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Mare dezamagire mare...
Nu m-am putut duce la biserica azi,de Craciun :( Aseara in joaca cu copilul unei verisoare,mi-am sucit gatul,insa asa rau ca nu-mi trece cu nimic.Am fost toata noaptea treaza,am adormit spre dimineata franta si m-am trezit inevitabil,spre pranz cand slujba se termina... Acum sunt in dureri,nu ma pot bucura de nimic si in plus port dezamagirea ca am fost impiedicata prin acest accident sa merg la biserica. Cred ca este lucrarea celui rau! |
Citat:
Sa te bucuri! Nu trebuie sa fie prilej de intristare Nasterea Domnului, chiar si in aceste circumstante! Poate reusesti maine sa ajungi la biserica. Uite un colind: http://www.youtube.com/watch?v=_Tvsa...eature=related "Veniti cu totii dimpreuna sa ne facem voie buna, sa ne bucuram de Domnul si sa strigam cu tot omul..." |
Multumesc Glykys,sper sa-mi revin din aceasta amareala.
|
Citat:
am facut vecernia unita cu pavecernita seara in 24 (care marcheaza inceputul zilei bisericesti), iar in 25 dimineata a fost Liturghia. nu prea vad cum sa se faca vecernia dimineata, dar nu stiu decat randuiala de la noi de la biserica. |
Citat:
totusi nu suntem iudei, de ce sa nu Il putem primi daca am mancat porc? |
Citat:
Daca ai incheiat postul mancand de frupt cum mai poti lua imparatsania in ziua urmatoare? In fine,eu inteleg lucrurile altfel. |
Citat:
Nu cred ca exista legatura de cauzalitate intre aceste doua lucruri, dar poate vine cineva mai documentat cu informatii. Totusi, primirea Impartasaniei nu implica neaparat postul de ziua precedenta (mai ales daca persoana in cauza tine toate randuielile bisericii in mod obisnuit), dar probabil ca in unele locuri asa se obisnuieste. |
Citat:
Bine, totusi, ca si celelalte doua zile de sarbatoare sunt unite cu Nasterea Domnului. P.S. Pentru gat, ar trebui sa ajute un masaj cu un unguent antiinflamator (ai facut probabil o intindere musculara). |
Citat:
Desi am un unguent Bengay nu am facut legatura intre cele doua...abia azi am aplicat de cateva ori si cu greu,cu greu se duce durerea. Maine trebuie sa fiu la serviciu,program normal. Insa nimic nu poate nu poate inlatura regretul ca nu am prezenta tocmai azi,sa ma bucur alaturi de oameni,de preot si de ingeri.Ceva similar am patit si anul acesta chiar de Invierea Domnului si atunci chiar am plans,deci ceva,ceva se intampla... Simple coincidente? |
Citat:
|
Citat:
|
Acum ma aflu la tara,undeva intr-un sat uitat de Dumnezeu,de lume si de garda financiara :21: Am fost azi la biserica. Am vazut brad impodobit,avea si instalatie in el cu o stea din beculete in varf,cred ca m-au ajuns "blestemele" voastre :39: Glumesc,evident. Avea si o icoana in el. In fine,trecand peste asta,in afara ca se uitau babele ca la felu 7 la mine,m-am mai si pricopsit cu dulciuri date de pomana :67: Nah,ca la tara,milostenia se face dupa "ureche",tare aiurea ma simt in astfel de biserici,e greu sa te concentrezi cu adevarat la slujba cand toti isi dau coate si se intreaba cine esti,se uita numai la tine etc. Plus ca tinerii erau practic inexistenti in biserica,doar cantaretul si 1-2 daca mai erau... Dar persoane sub 20 de ani.. nici gand! Ar trebui sa postez pe topicul despre revolutie,sa cer parerea si explicatii din partea mult iubitorilor de democratie :76: Ca nah,eu sunt tampit cand zic ca sunt realist,exagerez,nu? In fine.
Mai am o intrebare: azi era pacat sa se ingenuncheze in biserica? E ca la Paste,in perioada dintre Inviere si Inaltare? |
Citat:
Nu stiu cum se face ca iar ne intalnim...:) Pai, uite Raoul, ce coincidenta! Tot la tara, in biserici din acestea, imi fac si eu veacul, cautind de munca si altele... Uite, asadar, cum e cu realismul. Ti-l prezint pe-al meu. In biserica din satul meu sunt de obicei 10-15 babe, vreo 2-3 mosi si... 10-15 copii! Cantaretul e cvasiafon, cred ca e surd, preotul il tot cearta ca le incurca pe toate, dar, una peste alta, slujba merge... nu chiar ca pe roate, dar merge... Uneori se lasa o pace acolo de nu mai stii pe ce lume esti... asa cu babele si copchiii aceia si cantaretul acela care, parca, uneori ... chiar canta! Si toti au ceva de dat... bombonele, colacei, cum pot si ei ca sunt sarmani. Iar printre copii e unul mai special. iata, iti daruiesc un scurt mesaj legat de acest copil, ca sa vezi cum suntem noi astia care vrem atmosfera ideala in jurul nostru, iar inlauntru cu noi nu vrem decat confort... eram pe marginea strazii, dupa ce batuse clopotul care cheama lumea la slujba, eram cu baiatul meu de 5 ani si ... ascultam cum imi creste barba.. pierdeam vremea... Deodata, prin fata noastra pe sosea trece cu viteza un copilandru de vreo 10 ani, maxim, slab, schilod (adica slab tare, atunci insa nu stiam ca chiar schilod e!), pe bicicleta lui tacsu, pesemne, furata, desigur, si culmea culmilor cu o carja in brate. Cand l-a vazut Tudor a strigat instant: "Uaaauuu! Asta-i taaare!" vazind in sfarsit un copil care facea ce vroia muschii lui, cu toate alea, bicicleta de om mare, sosea, carja (adica element de acrobatie, intelegi...) si niscaiva viteza... Eu, desigur, m-am apucat sa ii torn pe invers: parinti iresponsabili, niste tarani, copil neascultator, golani, etc. etc. - toate tampeniile, desigur, sau ma rog, spaima oricarui parinte care are un copil mai zburdalnic (Tudor detine cateva recorduri in parc la tampenii, e foarte rebel... io l-am invatat, desigur, fara sa vreau...) M-am uita in sus, la un moment dat, plin de indignare, spunind "Doamne!", iar Tudor se uita si el... chioris... la mine. Bun. Apoi, dupa vreo 15 minute, hop si noi la slujba, in biserica. Acolo, ce sa vezi: in fata, in grupul de copii, baiatul cu bicla, sprijinit in carja... A stat tot Acatistul Maicii Domnului in picioare, exceptind unele momente cand lasa carja pentru metanii... Si canta si se ruga si canta si facea matanii s.a.m.d. Pesemne, cand oi fi ridicat ochii in sus, Domnul chiar mi-a raspuns, prin ceea ce aveam sa vad cu ochii mei... Ca am plans mult in mine in seara aceea pentru pacatul de a judeca pripit, prosteste, ceea ce vad, ceea ce imi pare ca vad... Iar biserica aceea cu nereguli (asa cum pomeneai dealtfel si tu) m-a invatat sa nu fiu excesiv de riguros, sa nu pretind de la oameni ceea ce Domnul insusi ingaduie. Cu timpul m-am deprins sa particip din tot sufletul la slujba, in ciuda inconvenientelor din jur, avind grija la ogorul meu dinlauntru... Si parca, dind o buruiana la o parte (adica pe mine si orgoliul meu), lumea e dintr-odata mai frumoasa, mai buna, mai ... asa cum trebuie sa fie. Foarte buna. Ca e facuta de Insusi Dumnezeu! |
Ioan,chiar mi-a placut mesajul tau,iti multumesc :1:
PS tot nu mi-a raspuns nimeni cum e cu statu in genunchi in a doua zi de Craciun... E voie sau nu e voie? Doamne-ajuta! |
Citat:
cat priveste statul in genunchi, uf, nu prea stiu... Am observat insa ca unii oameni cu evlavie sau care au ei ceva pe suflet, stau mai mult in genunchi... Si eu fac la fel, uneori, si nu ma intreb daca e voie sau nu... Cred ca Domnul ma iarta daca mai incalc regula... nu stiu sa o fi gasit pe lista de pacate vreodata...:) In fine, n-ar strica precizarea dar mie unul imi pare ca e o chestiune secundara, ca si accentul prea mare pus pe tehnica respiratiei la rugaciune, de pilda... In definitv, depinde mantuirea de aspectul acesta? Daca depinde, atunci ok, sa aflam grabnic cum e bine sa facem, iar daca depinde mai mult de altele, atunci sa ne concentram acolo (vorbeam cu mine cu voce tare...:) Doamne ajuta, Raoul, noapte buna! |
Citat:
Asa se intampla cand ne dorim prea mult saa jungem undeva si ma ales cand ne facem griji ca nu vom reusi sau cand gandim negativ. Am auzit ca pe 1 ianuarie se citesc moliftele Sf. Vasile, si sunt tare curioasa cine o sa reuseasca sa ajunga...Slava Domnului, pana acum am reusit sa ajung unde mi-am propus, dar nu fara dificultati...intr-adevar, Cineva ne pune piedici la tot pasul... daar trebuie sa avem incredere in Dumnezeu. |
Citat:
Bine ca ati reusit sa-l prindeti pe preot si sa va impartasiti, sa va fie de bine! |
Dar numai de Crăciun începe așa devreme. În restul timpului, Utrenia începe pe la 9, iar Liturghia pe la 10.
Mulțumesc pentru urări. |
Citat:
Cel care are gânduri bune pe toate le vede bune “Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strâmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: “Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta?», ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurații», și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în locul aces¬ta?», ea îți va spune: «Necurăție? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, in timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”. După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca in orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun. Odată un copil de clasa a șasea a venit la Colibă și a bătut cu ciocănelul în poartă. Aveam de citit un sac de scrisori, dar mi-am spus să ies să văd ce vrea. “Ce este, voinice?“, îl întreb. “Aceasta este Coliba Părintelui Paisie?” – mă întreabă. “Vreau să-l văd pe Părintele Paisie“. “Aceasta este, dar el nu este aici; s-a dus să cumpere țigări“, îi spun. “Se vede că s-a dus ca să cumpere pen¬tru cineva“, îmi spune el cu gând bun. „Nu, ci pentru el s-a dus să cumpere, îi spun. I s-au terminat și făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur și nici măcar nu știu când se va întoarce. Dacă văd că întârzie, o să plec de aici“. Atunci băiatului i s-au umplut ochii de lacrimi și iarăși a spus cu gând bun: “Il obosim pe Părintele“. “Dar ce vrei cu el?“, l-am întrebat din nou. “Vreau să iau numai binecuvântarea lui“, mi-a răspuns. „Ce binecuvântare să iei, copile! Acesta este un înșelat. Nu-i bun de nimic. Eu îl știu bine. Nu aștepta degeaba, pentru că atunci când se va întoarce va fi nervos, poate chiar și beat, căci mai și bea“. Dar acel copil punea mereu gândul cel bun. “In sfârșit, îi spun, eu voi mai aștepta puțin, ce vrei să-i spun?“. “Am să-i dau o scrisoare, îmi spune, dar voi aștepta să iau și binecuvântarea lui“. Ati văzut? Orice îi spuneam, el o primea cu gândul cel bun. I-am spus: “Făcea ca un nebun pentru că nu avea țigări“, iar sărmanul a suspinat și a lă¬crimat. “Cine știe, poate s-a dus să cumpere pentru cineva“. Alții citesc atâtea, iar acela, un copilaș de clasa a șasea, să aibă gânduri atât de bune! Să-i strici gândul și el să și-l facă și mai bun și să tragă o con¬cluzie mai bună. M-am minunat de aceasta! Pentru prima dată am văzut un astfel de lucru!” |
Citat:
Glumesc, desigur. Am citit si eu undeva ca de Craciun slujba tr sa inceapa inainte de rasaritul soarelui. Probabil la Bucuresti n-ar veni nimeni la ora aia. Eu am auzit ca la tara in general incep slujbele devreme, ca oamenii vin nemancati sa ia anafura. (sau poate pt ca mai au si alte treburi, sau se face prea cald vara, cine stie...) |
Citat:
Tocmai citeam o carte despre Cuviosul Paisie... :) |
Citat:
|
In sfarsit am primit si raspunsul unui calugar. Spune ca se poate ingenunchea in biserica,doar la chilie nu se fac metanii. Atata tot :1:
|
Citat:
|
Citat:
|
Deci pana la urma am pacatuit ca am ingenuncheat la citirea Sf. Evanghelii si Crez?? Si ca faceam metanii mici cand erau inchinaciunile pentru Maica Domnului? Ca pentru asta m-au vorbit babele in biserica... :22: Adica pentru cele doua momente cand am ingenuncheat.
|
Citat:
Intreaba-ti duhovnicul la spovedanie si el te va lamuri. |
O sa-l intreb,si nu tocmai la spovedanie,ci cu prima ocazie. Pana acum am reusit sa-l intreb doar pe un monah,ucenic de-al duhovnicului,si mi-a dat raspunsul care l-am expus mai sus.
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Nu tin sa il contrazic pe Raoul, care se arata cu adevarat dornic sa respecte randuiala si tipicul, amintind de buna acrivie si neiubind dezordinea si toate celelalte. Pana la un punct, macar, desigur ca bun lucru este acesta si arata, in fond, ravna spre mantuire. Aici ma opresc insa cu laudele sau aprecierile, pe care le-am facut cu sinceritate.
Deoarece exista o balanta a lucrurilor si o lege a cumpatarii. Deoarece prea mult dintr-un element, de pilda, sarea, poate strica intregul. Ori noi nu mergem doar cu parti, oricat ar fi de bune, ci cu intreg aluatul mergem in cuptor... Buna este randuiala, buna e si o anumita ingaduinta. Cine are darul discernamantului, insa?... Eu nu il am, totusi am citit ca si voi pe Parinti si am auzit pe unii preoti la care am evlavie. Iata cateva ganduri, asa cum ma lasa acum memoria. Sa nu fie corectitudinea mai mare decat dragostea. Ci sa se imbie reciproc. Tipic, tipic, dar la inima nimic?... Mai bine o biserica plina, cu oameni care se nevoiesc si se indreapta unul pe altul cu bunavointa, decat o biserica goala din care au fugit cu totii certati ca nu respectau regulile. Unele obiceiuri sunt straine de invatatura crestina. Dar, fiind puse sub ochii nostri, sa deprindem rabdarea si sa ne bucuram ca prin intermediul lor (de contraexemplu) ne insusim mai bine dreapta invatatura, intelegind-o, cu bunavointa. Ca respecti o regula sau alta, ai grija cand te afli la rugaciune sa pastrezi scopul: rugaciunea sa mearga, nu tehnica singura... Sa nu aruncam pruncul din copaie odata cu apa murdara. Fara babele astea de care radem noi cateodata, ar ramane goale bisericile noastre iar eu as uita pana si cantarile, marturisea un preot la un curs de muzica psaltica... Cine stie, unul care ravneste dupa reguli si corectitudine, sa ajunga intr-o zi foarte milos, iar unul deja milos sa isi struneasca in mod corect dragostea, inaltind-o la masura sfinteniei. Domnul sa ne lumineze! Dragoste in noi, pace intre oameni, bunavoire! AMIN+ P.S. Cand eram profesor, cel mai mult ma iritau elevii care, dupa ce chiulisera tot anul, vadeau dintr-odata mare duh de invatatura si bateau din picior la mine, ca, musai acum si, desigur, la perfectie, sa le lamuresc lor nu stiu ce taina... Greu i-am suportat, desi am raspuns cum am putut fiecaruia... Si, desigur, ca sa priceapa trebuia sa o luam de la capt, sa dam paginile pe care nu le citisera inapoi... Si unii faceau ochii mari, intelegind in sfarsit de ce era mai bine sa aiba rabdare si sa fie la toate orele... Ma intreb daca nu tot asa patim noi, cei ravnitori, cand, vorba unui batran calugar, bunul Parintele Gheorghe, il grabim dintr-odata pe Dumnezeu, de care multa vreme nu am vrut sa stim. hai sa avem "puuutintica rabdare", sa nu o luam cu iuteala, sa ne strunim tineretea, fiara aceasta mare careia Domnul sa ii dea imblanzire... |
Ioan,ai inteles gresit lucrurile,nu ma refeream ca sunt adeptul unei stricte corectitudini. Doar ca am fost aratat cu degetul,toata lumea se uita la mine ca la felu sapte etc. Eram doar curios daca e o randuiala stricta in acest sens si eu sa nu fi auzit de ea,cazand involuntar in pacat. Oricum iti multumesc pentru mesaj.
|
Citat:
Si chiar daca se uitau in dreptul tau si vb despre tine,le-ai auzit si ce spuneau? Poate se aratau stupefiate sa vada un tanar in biserica,care este strain de satul acela,pt ele este asa un eveniment...Mai conteaza si cum erai imbracat,daca erai ferchezuit,parul cu gel etc =aceste amanunte conteaza intr-o biserica traditionalista,ca cele de la sate. In fine,chiar daca vorbeau despre faptul ca inghenunchezi atunci cand nu trebuie si tot nu este IMPORTANT,ce ii dai atata importanta?? Ce atata sentimente de vinovatie ca ai pacatuit facand metanii in mod inutil?Poti sa le numesti greseli dar nu pacate. Sa nu exageram... Mult zgomot pt nimic :) |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Asa si este,imi spunea mama ca in satul bunicilor mei sunt numai batrani si in general oameni peste 50,ceilalti tineri sunt toti plecati saracii.
|
Eu cred ca cel mai important este ca sarbatoarea Nasterii Domnului sa o intampinam in familie, alaturi de cei dragi si sa incercam sa vedem mai departe de o masa imbelsugata, de un brad impodobit, de zapada etc. Sa ne gandim mai exact la Nasterea Domnului.
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:20:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.