![]() |
Citat:
|
Am specificat: nu le-am citit inca. E frumos si normal sa ai o rezerva in a discuta despre lucruri pe care nu le cunosti. Nu ma pot pronunta asupra a ceea ce nu am citit. Dupa ce citesc, va voi putea spune ce parere am. Si nu m-am referit la intreaga Sfanta Traditie, nu am ajuns atat de departe cu studiul, ci numai la scrierile Sfintilor Parinti.
Spuneti: "Normal ca nu exista pacate usoare", dar spuneti ca totusi un om poate fi scos din iad daca a facut numai pacate usoare. Ati putea sa fiti mai clar? Cat de usor poate fi un pacat daca a dus un om in iad? Care sunt aceste pacate usoare? |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Gasiti la intrebari, nedumeriri si raspunsuri cate vreti, deci sigur orice problema pe care noi o ridicam acum si-au pus-o si altii inaintea noastra :) |
Citat:
Domnule Lucian, hai sa spunem si asa cum doriti dvs: Accept "intr-o anumita masura" Sfanta Traditie. |
Citat:
|
Citat:
Daca doriti, va adresez urmatoare intrebare: In baza a ce faceti selectia? |
Forta de refacere a puterii de comuniune in cei ce n-au atrofiat-o total in ei, dovedita macar prin pocainta de la sfarsitul vietii, o exprima lapidar o intamplare istorisita de Sfantul Macarie, caruia capatana unui preot pagan atinsa de el cu toiagul i-a spus că cel mai greu chin din iad este ca nu vede nimenea fata altuia, decat spatele lui, adica singuratatea în comun. Capatana a adaugat insa: ”Deci cand te rogi pentru noi, in parte vede cineva fata celuilalt”. Actul de comuniune al celor de pe pamant face sa odrasleasca in aceia radacina pomului comuniunii. Apoi capatana adauga: ”Noi cei ce n-am cunoscut pe Dumnezeu suntem miluiti macar putin, dar cei ce au cunoscut pe Dumnezeu si s-au lepadat de El si n-au facut voia Lui dedesubtul nostru sunt”. Necomuniunea din nestiinta e mai putin invartosata decat cea din vointa.(Dumitru Staniloae,Teologia dogmatica ortodoxa, vol.3, pag.219)
Literatura crestina din perioada bisericii nedespartite contine si viziuni mistice, pe langa tratate ascetice, opere teologice sau lucrari de enciclopedie a stiintelor. Si daca nu cititi lucrarea parintelui Staniloae (desi ar fi pacat, se merita a fi citita), macar va uitati la cuprins, vedeti ce subiect va intereseaza, gasiti capitolul si vedeti acolo toate trimiterile in scrierile vechi,doar parintele Staniloae a tradus in lb. romana scrierile filocalice. Nu mai cautati d-voastra in Filocalie, doar a cautat dansul, noi mergem drept la tinta :) |
Citat:
Ca sa nu mai spun ca, apropo de ce spuneati dvs mai sus, am aflat de la un preot ca pana si hula impotriva Duhului Sfant poate avea iertare. Drept dovada, ereticii se pot pocai (erezia fiind considerata hula). In concluzie, problema cu "pacate mari - pacate mici" m-a pus intr-o confuzie totala. Si cred ca si pe multi dintre ortodocsi. :) Citat:
Citat:
|
Citat:
" - Vai zilei aceleia in care s-a nascut omul, daca aceasta este mangaierea muncii !" Cat timp este viata exista imensul har al pocaintei pentru cei ce-l cauta. Dupa moarte, poti doar sa vezi cat de cat fata vecinului; si asta numai daca un mare sfant se roaga si daca nu esti "dedesubt". |
Citat:
O puteti descarca de pe internet, sunt 3 vol. le gasiti aici in format pdf: http://calindragan.wordpress.com/201...1-2-%C8%99i-3/ |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Dar stiu ca asta v-a naste totusi o alta intrebare: de ce nu e corect la penticostali, la catolici sau la altiica si ei se bazeaza tot pe credinta? Am spus ca nu te poti baza mereu pe ratiune, nu deloc. In primul rand pentru ca unele invataturi ale celorlalti contrazic Sf Scriptura sau Sf Treditie. Faptul ca absolut toti si-au schimbat invataturile pe care le-au marturisit. Catolicii pe cele de la Sinoade. Protestantii si neoprotestantii pe cele ale Bisericii Ortodoxe sau Catolice, dupa caz, de care s-au rupt. Prin faptul ca protestantii si neoprotestantii nu recunosc Traditia, desi este logic faptul ca nu toata invatatura a fost transmisa oe care scrisa. Nu toti au avut acces la cartile NT si totusi credeau. Ptr ca nu poti sa apari la peste 1500 de ani si sa spui ca toti au gresit si tu ai dreptate cand Hristos a spus ca Biserica Sa nu va putea fi biruita nici de portile iadului. Ptr ca cei fara continuitate nu au har, desi exista in Sf Scriptuta, nu mai vorbesc de Traditie, exemple clare si invatatura clar ca harul se transmitea prin punerea mainilor. Ptr ca protestantii si neoprotestantii neaga institutia sacerdotala, desi Hristos a dat puterea de a ierta pacatele doar celor 12 apostoli. Si multe alte exemple. Ortodoxia este singura care nu contrazice bunul simt. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar unii ortodocsi reusesc sa vada ce este dincolo de aceste invataturi, anume pe Hristos, Sursa mantuirii noastre, Cel care s-a sacrificat in locul nostru, fiind ucis ca un talhar de rand, care a fost de la inceput si care ramane in veci iubitor de oameni si Mantuitor. |
Printre altele..
Citat:
|
Realitatea duhovnicească a intervalului dintre moarte și Înviere/judecată este infinit mai complexă decât narațiunile despre ea. Dacă ne lăsăm copleșiți de litera narațiunii, eșuăm rapid în mitologie folclorică și imaginar antropometric.
Până una, alta avem un mormânt gol, mormântul Domnului, pe seama căruia putem avea nădejde că nimic nu e imposibil. N-avem noi unități de măsură pentru dragostea și mila lui Dumnezeu. Până la Judecată spațiul dintre damnare și libertate încă mai poate fi parcurs, însă cum se face asta și în ce condiții, ne scapă. Ce știm este faptul că grija Bisericii pentru mădularele sale trece peste limitele morții, fiindcă și Hristos, capul ei, a trecut aceste limite. Și Biserica îl urmează pe Hristos, atât în moarte cât și în înviere. Nu avem certitudini că cineva mai poate fi salvat după ce aparențele îl dau ca pe un candidat la suferința veșnică. Dar avem credință, nădejde și dragoste, cele mai eficiente puteri ale omului. Să nu ne asemănăm fariseilor și să pecetluim mormântul Domnului pentru că așa scrie în tradiția noastră, a voastră sau a altcuiva. Mântuirea nu e o destinație de vacanță veșnică ci o cale nesfârșită spre unirea cu Dumnezeu. De-aia o pierdem și o câștigăm în fiecare clipă, pentru că e o realitate dinamică nicidecum un premiul pentru bună purtare. Încă ceva.... dacă urmărim cu disperare doar propria mântuire avem toate șansele să o ratăm. Biserica ne învață că ne mântuim unii pe alții împărtășind Viața din același potir, potirul Dragostei. De aici realitatea adâncă că ne mântuim unii pe alții, nu pe cont propriu, de aici și miza soteriologică a căsătoriei, prieteniei, înrudirii duhovnicești. Asumarea mântuirii celuilalt trece dincolo de moarte, adică dincolo de orice limită... fiindcă dragostea nu cade niciodată. |
Citat:
|
Citat:
1. Daca Dumnezeu ii reveleaza cuiva starea celui adormit 2. Sfintii prin diferite semne: neputrezirea trupului, moaste cu miros placut de mir, minuni savarsite, lucarari de induhovnicire (indiferent de forma) si viata curata, fapte deosebite pentru apararea dreptei credinte, jertfirea vietii ptr credinta etc |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Pacat... era un topic frumos.
|
Citat:
|
Evanghelia lui Nicodim arata ca IIsus a aplicat taina botezului lui Adam mort de 5500 de ani, lui Abraham, David, Ieremia si la altii.
Citat:
|
Citat:
|
As vrea sa am suflet bun.
Oricum apocrifa nu inseamna falsa. Inseamna ca nu are importanta necesara includerii in Biblie.De asemenea avem icoane cu IIsus scotand pe Adam si Eva din mormant si sfaramand portile iadului. |
Citat:
|
Citat:
In plus ce legatura are faptul ca Hristos i-a scos pe protoparinti din Iad cu aplicarea Botezului si a altor Taine mortilor? Si faptul ca au fost scosi din iad o stim din invatatura Bisericii, icoana reprezentand doar reprezentand-o pe acesta. Da Hristos i-a scos din Iad pe Adam si pe Eva si pe toti dreptii vechiului testament. Dar lor li s-a sters pacatul prin Jertfa Mantuitorului. Sangele Lui a fost suficient. Nu li se putea celor morti impune sa se boteze, pentru ca evident nu o puteau face. Pentru cei de dupa inviere, in schimb, botezul este obligatoriu. Iar ptr cei carora nu li s-a propovaduit evanghelia, nu cei care au refuzat-o, criteriul la judecata ca fi in ce masura au respectat legea firii. Ordodox nu este cel care se declara asa. Ortodox (am mai spus si asta) este cel care este botezat in BO(1), lucreaza prin fapte bune (2) si marturiseste toate invataturile Bisericii (credinta) (3). Nu poti fi ortodox partial. Nu poti marturisi invataturile partial, ca unele ti se par tie ca sunt bune si unele nu prea. Daca nu marturisesti invatatura corecta, nu esti ortodox, adica te-ai lepadat de credinta, adica hulesti impotriva Duhului Sfant, pacat care nu se poate ierta. Iar moartea (fizica) in acest pacat are ca si consecinta moartea vesnica. Asa ca sa avem grija in ce credem si de unde ne luam invataturile. |
Citat:
|
Citat:
Hmmm... stiti ca din Iad vor fi scosi toti oamenii si apoi Iadul va fi aruncat in Iazul de foc? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Și marea a dat pe morții cei din ea și moartea și iadul au dat pe morții lor, și judecați au fost, fiecare după faptele sale. http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=20 Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieții, a fost aruncat în iezerul de foc. ------------------------------------------------------------------------------------- Eu asta am citit, ca Iadul a dat afara mortii care au fost judecati si cine nu a fost scris in cartea vietii a fost aruncat in Iezer. Atata pot intelege, sa ma ierte Dumnezeu ! |
Citat:
Anumiti oameni pot fi scosi din iad cu rugaciunile bisericii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:26:27. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.