![]() |
Citat:
Barba la bărbați și părul lung la femei spre acoperământ fac parte din chipul omului făcut ca să fie asemenea Sfintei Treimi, Metaniile sunt închinări tainice repetate la nesfârșit zilnic pentru ca să înevețe omul să se închine și să slujească nu gLumii ci Domnului Dumnezeu, care-l iubește și hrănește cu lapte și miere pe el, cu orice Cuvânt duhovnicesc ce iese din Gura Celui Sfânt. Semnul Sfintei cruci e biruirea satanei, deci mereu trebuie să ne pecetluim cu semnul acesta, înainte de orice și la final de orice, poate nici la mijloc n-ar strica, dar nu împreună cu curvia sau beția sau malahia sau furișarea sau fuga de răspundere. Deci astea sunt date creștinului spre a le folosi el, și mai sunt și altele: rugăciunea, postul, cererea curată pentru cele cerești, privegherea de toată vremia, umilința, smerenia, supunerea, ascultarea, și toate Tainele... Ne sunt date ca să le folosim pe astea spre mântuire și iubire și nu ca să ne ''mântuim'' cu: beția, curvia, înjurătura, hula ca blestem, bârfa, grijile trupești, gLumele porcoase, înțelenea, furtul, fermecătoria, flirtul, ispitirea, amăgirea, răzbucurhăul, privitul pofticios, mâncatul nesățios, dorințele perverse, visele și basmele erotice, plăcerile spurcate, cafeaua, țigara, medicamentele fără rost, prezervativele, anticoncepțonalele, berea, pălinca, drogurile, lingușeala, lașitatea, viclenia ca să scapi de greutățile mântuirii, banul nemuncit, profitul necuvenit, batjocurirea celor buni și sinceri, prigoana fetelor și copiilor pentru viol și violență, vacanțele și călătoriile pentru noi aventuri și cuceriri, resaturantele, barurile, piețele, supermarketurile, băncile, și toate prostiile gLumii, prin care sunt amăgiți oamenii că li se oferă protecție și ajutor... cum ar fi onomasticile și distracțiile și rebelioanele și răzvrătirile și armele de crimă sau șantaj... și toate ustensilele chinuitorilor și perverșilor și politicienilor corupți, sau ispitele înfrumusețării și dezvoltării trupești ca jocurile cu fraierii, cu votul, cu legea, cu dreptatea, cu ciocănelul, cu bara, cu mingea, cu haltera, cu mintea ta sau a altora sau toate jocurile sexuale și violența de toate culorile care îl aseamănă pe om tot mai mult cu diavolul tragicomic, făcându-l să devie un batjocoritor în orice fel și chip, și s-o țină tot așa cu trabucul sau pipa în gură până moare năpraznic ca orice obraznic... și ajunge apoi la Dumnezeu și întreabă ca niznaiul luat pe NV: -De ce Doamne? -Păi pentru că n-ai crezut... Și ia spune, pentru ce n-ai crezut? -Dac-aș fi știut... aș fi crezut... -Păi n-ai știut chiar pe nimeni care credea în Dumnezeu? -Am știut Doamne... dar n-am știut că... -Că ce? -Că... nu știu Doamne... nu mai știu nimic. -Cum așa? -Fiindcă abea acuma îmi dau seama... și știu că e prea târziu. -Niciodată nu e prea-târziu, dar mai bine mai devreme decât prea târziu. -Acuma cred Doamne... ajută fiului meu lunatic (necredinței mele). -Păi tu n-ai copii... -Nu-i nimic, ajută-mă Doamne să scap de focul iadului și de apa blestemului căci mă chinzuiesc în ele și mă doare inima... căci mult Ți-am greșit, iar Tu ești bun... Dac-aș fi știut... Aș fi crezut. -Legați-l de mâini și de picioare și scoateți-l afară și-l aruncați unde este frigul și scrânteala... ăsta a fost popă și călugăr. -Nuuuu... Doamne. Am crezut că nu știi de mine... Iartă-mă că m-am mândrit... -De ce te-ai mândrit? -Că îmi plăcea să fiu lăudat de oameni, îmi plăcea să-i amăgesc... era așa fain când le dădeam lecții!?. -Dar tu de ce nu le făceai? De ce nu le plineai și tu? -Fiindcă n-am știut că e pe bune... am crezut că la mine nu se pune. -Nu știu ce să mai zic... păi cei mândrii moștenesc iadul, așa că... -Uită Doamne și de-acuma mă umilesc câte zile oi mai avea... -Păi nu mai ai zile. -Mai dă-mi Doamne... te rog. Și Domnul i-a mai dat și s-a trezit sărmanul. Nu visase. Era un porc... ...de polițist. Nu știa cum a ajuns el în chilie. (-Dac-aș fi știut...) |
Citat:
Doar ca nota generala, una sint ceasurile si calendarul civil si cu totul altceva calendarul bisericesc. Toate sint conventii, dar ultimul este sfint, asa cum sint si Sfintele Canoane, pentru ca au fost puse de Sfinti Parinti ai Bisericii insuflati de Duhul Sfint ca sa aseze viata sfinta a Bisericii pe ele. |
Citat:
Citat:
Cu privire la enciclica din 1756, lasa minciunile ("nu s-a referit special la calendar"), fiindca exact la calendar se refera: "Due to new abominations, created by papists in regard to the question of changing our Pascha and Calendar." (http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1756) "The Second Sigillion (1756) against the Papal Calendar" (chiar pe un website al unei biserici cu care BOR se afla in comuniune!, http://www.orthodox.net/ecumenism/1756-sigillion.html) "Sigillion of 1756 issued against the Gregorian Calendar by Patr. Cyril V of Constantinople." (http://en.wikipedia.org/wiki/Timelin...doxy_in_Greece) "Sigillion of 1756 issued against the Gregorian Calendar by Patr. Cyril V of Constantinople" (http://christconquers.wordpress.com/...ian-church-is/) si in multe alte locuri pe care sint convins ca le poti gasi si singur. Asa ca, fa bine si ia aminte:
|
Citat:
|
Dau din nou citatul din parintele Sofronie
"De ce vorbesc cu atâta – aș zice – întristare? Pentru că dorirea inimii mele este ca voi să vă însușiți acestea, să se depărteze de la voi acel chip al gândirii care este o stâlcire a vieții creștinești. Îmi este greu să vorbesc astfel, pentru că mulți bolnavi cu sufletul nu sânt în stare a auzi un astfel de cuvânt. Mulți sânt care nu trăiesc vecinicía în Hristos, ci o curioasă formă a vieții pământești. Lipsindu-le viziunea veciniciei, vremea și zilele pentru ei devin singura realitate, și se ceartă pe tema calendarelor. Cât eram la Athos a avut loc reforma calendarului. Biserica Universală a vrut să reorânduiască curgerea vremii pe baza principiilor puse dintru început. Iar la început se întâmpla că Echinoxul era pe 9 Martie, iar apoi a ajuns să fie pe 22. Dar această schimbare privește mai ales viața exterioară a societății omenești, ca să nu zic viața statală. Dar a privi această latură ca pe o dogmă, ba chiar să rupi comuniunea liturgică, este urmarea neajunsului înțelegerii și a lipsei de experiență a veciniciei în Hristos. Tot ce este al pământului trece. In cei douăzeci și doi de ani ai vieții mele la Athos mi-a fost dureros să văd cum unii, chiar și oameni buni, gândesc numai în termeni de zile, iar nu la vecinicíe. Și astfel, într’un chip ciudat, se învârtoșează inima acelor oameni. De acum ușa inimilor lor este închisă. Ei nu pot înțelege nici rugăciunea din Ghethsimani, nici moartea pe Golgotha, nici gândul lui Simeon Noul Theolog sau al lui Siluan pentru faptul că fiecare dintre noi trebuie a se asemăna omului celui dintâi prin cuprinsul vieții sale, adică să devină un Adam. Și lipsa cugetului pe care ni-l învață Părinții noștri face ca noi să stâlcim creștinismul, ridicând condițiile statale și ale vieții sociale la nivel de dogmă. Este un lucru cât se poate de neadevărat. Adevărata rugăciune se petrece în hotarele nu ale vieții pământești, ci dumnezeiești: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului…”, „Doamne, miluiește pre noi și lumea Ta”. |
Arhimandritul Sofronie spune clar: cei care fac din calendar o dogma stalcesc crestinismul.
A rupe comuniunea liturgica doar pentru schimbarea calendarului e totala neintelegere a realitatilor duhovnicesti. Parerea mea este ca stilistii au pierdut harul si sunt in afara bisericii. |
Citat:
1583 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar 1587 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar 1593 Sinodul pan – ortodox din Constantinopol condamna si pune sub anatema noul calendar 1670 Patriarhul Dositheos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar 1827 Patriarhul Ecumenic Agathangelos si Sfintul Sinod condamna noul calendar 1895 Patriarhul Ecumenic Anthimos VII si Sfintul Sinod condamna noul calendar 1902 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna noul calendar 1903 Patriarhul Damianos si Sfintul Sinod al Ierusalimului condamna noul calendar 1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Rusia condamna noul calendar 1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Romania condamna noul calendar 1903 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna noul calendar 1904 Patriarhul Ecumenic Joachim III si Sfintul Sinod condamna din nou noul calendar 1919 Sfintul Sinod al Bisericii din Grecia condamna iarasi noul calendar |
"Hotararile canonice, intocmai ca dogmele, sunt dumnezeieste-insuflate, insa de aici nu trebuie sa se inteleaga ca unele ar fi aidoma cu celelalte. Deosebirea intre dogme si canoane nu sta in obarsi fiintarii lor, ci in faptul ca dogmele sunt adevaruri absolute iar canoanele sunt aplicari ale acelor adevaruri in existenta istorica a Bisericii. Dogmele nu privesc vietuirea vremelnica, pe cand canoanele sunt vremelnice. Insa aspectul lor vremelnic nu le imputineaza natura dumnezeieste-insuflata, caci vremelnicia nu priveste acea natura."
Dvs. Confundati dogmele cu canoanele. Canoanele sunt aplicari ale dogmelor la conditii istorice. Cand conditiile istorice se schimba, biserica poate la randul ei sa modifice anumite canoane. |
Citatul despre diferenta intre canoane si dogme a fost dat si de Catalin.
Acolo se vede clar de ce biserica NU a cazut in gresala modificand calendarul. Dogmele sunt absolute. Canoanele sunt insa doar aplicari ale dogmelor la viata istorica a bisericii. Iata de ce biserica are posibilitatea si dreptul ca in anumite conditii istorice sa modifice anumite canoane. Iar acest lucru s-a mai intamplat in istorie. Eu am dat exemplul cu schimbarea canonului 5 apostolic la sinodul Trulan. Mai sunt si alte exemple. |
Citat:
|
Citat:
Canoanele au efect de obligativitate la fel ca dogmele, dar pot fi schimbate in cazuri exceptionale. Cand s-a schimbat canonul cu episcopii nu s-a condamant vechiul canon, ci simplu s-a adoptat un alt canon in legatura cu aceasta. "Hotararile canonice, intocmai ca dogmele, sunt dumnezeieste-insuflate, insa de aici nu trebuie sa se inteleaga ca unele ar fi aidoma cu celelalte. Deosebirea intre dogme si canoane nu sta in obarsi fiintarii lor, ci in faptul ca dogmele sunt adevaruri absolute iar canoanele sunt aplicari ale acelor adevaruri in existenta istorica a Bisericii. Dogmele nu privesc vietuirea vremelnica, pe cand canoanele sunt vremelnice. Insa aspectul lor vremelnic nu le imputineaza natura dumnezeieste-insuflata, caci vremelnicia nu priveste acea natura." |
Citat:
|
Citat:
Unde am spus eu că Sfânta Tradiție e falsă? Și cine behăie împotirva scripturilor? Nu cumva acuzi viceversa vicentoarsa viceglobul pământesc ca să te scoți basma curată? Stop Joc! Nu există niciun glob de pământ, așa că degeba dezinformezi crezând că duhurile spurcate pe care le emani or să facă înconjurul gLumii... dejabba stârnești frica absurdă a mațelor, și degeaba te erijezi în cățeaua credincioasă a Domnului care apără Sfinții Părinți și așezămintele cele drepte, dejaba, căci e clar, din moment ce minți și răstălmăcești absurd ce scriu alții e clar că ai minteres viclean și prozelitist, sprijinit de link-uri fără noimă și canoane pe care nu le pricepi absolut deloc deși invoci o cunoaștere enciclopedică a lor. Deci te rog fii serios și lasă vrăjeala că nu ține minciuna și se vede de cîtr oricine, căci oricine poate citi și pricepe acuzațiile tale mincinoase și nefondate. Chiar mai mult, se poate vedea clar, frica domniei tale care se ascunde în tufiș, invocânt baalivernele sale scoase cică din scripturi sau canoane înțelese corect... numai de el. Cine zice că pricepe, ăla încă n-a priceput nimic dar trage de semnalul de baalarmă speriat... cică pentru alții. Deci stimate domnișorule sau domnulue, Nu eu am susținut falsitatea Sfintei Tradiții ci dumneata iar drepții nu behăie împotriva Sfintei Scripturi ci dumneata, și deci dumneata minți fără pic de rușine. Te iert, că ce să mă fac cu tine, doar nu ți-oi da în cap dacă nu crezi sau dacă crezi viceversa, și nici nu te-oi judeca și osândi, ci îți urez ca să fii sănătos și să scapi de duhurile rele care te înșeală... și îți cer doar să nu te sălbăticești cu încăpățâțânarea de care dai dovadă. Și de ce, mă rog frumos, faci deosebirea asta între ceasurile și calendarele civile și calendarul bisericesc? Ca să ai motiv ce să îndrepți? Paiul srrâmb din ochiul meu? Păi am făcut eu confuzie sau am despărțit eu apele de ape? Te apuci fără motiv să te cerți singur pe subiecte ce ți se par bune de păcălit ca și cum aș fi confundat eu ceva. Oare oi fi un tâmpit care se lasă târât de tacticile absurde ale unora sau altora? Fii domnule serios... nu te amăgii că ai respecta dumneata canoanele, că ai fii un rigorist, tu sau alții, când v-am zis că pe toate le-ați lepădat, treptat, treptat. Și se vede tot mai clar că e așa, căci după roade îi veți cunoaște! Toate sunt convenții dar zici că ultimul e sfânt? Care? Ăla care vrei dumneata? Că eu am atâtea calendare bisericești, că nici nu știu dacă nu fiecare patriarhie sau mitropolie sau episcopie sau mănăstire nu-și editează ele propriul calendar... și apoi sigur că e sfânt calendarul dacă e sfințit sau are sfinți reprezentați pe acolo, căci și un singur sfânt de ar fi reprezentat, s-ar sfinții toate de acolo de la Dumnezeu și de la el, de la sfântul acela trecut în calendar, dar asta nu înseamnă că e perfectă și corectă rânduiala trecută acolo, ci doar că e răbdată de Dumnezeu, e răbdată, căci nimeni nu are un calendar cum e cel din Ceruri, unde sunt pomeniți toți sfinții cu Dumnezeul lor de fiecare serbare a lor la ceasul și ziua lor de serbare. Oamenii n-au un astfel de calendar complet și riguros, dar sunt multe care se apropie, fie că au ceasurile date spre înainte sau spre înapoi, cu cât vor ei, căci nu este canon ca să osândească mutarea ceasurilor înainte sau îndărăt. NU EXISTĂ CANON să osândească mișcarea ceasurilor, căci asta au mărturisit în Cer și pe Pământ sfinții Trei Ierarhi... dar tu n-ai decât să crezi pe cine vrei. Deci dacă e sfințit sau dacă are sfinți pe el reprezentați, sau Cuvinte din Scriptură e sfânt orice calendar ai avea, asemănându-se cât de cât, cât mai aproape cu cel din Ceruri. Deci eu susțin și nu dumneata că e sfânt acel Calendar, oricare o fi el, întocmit de sfinții Părinți și Sfintele Sinoade și că sfiinte sunt și Canoanele așezate ca dreptar pe temelia sfintei scripturi și a Duhului Sfânt, iar tu invoci sfințenia lor ca să minți și să continui să susții minciunile tale aberând la nesfârșit. Deci pentru tine nu sunt sfinte căci dumneata le contrazici și le infirmi și le calci în picioare ca să te scoți, și să te lauzi musai numai pe tine și pe ale tale... calenadare. Așa că, dragul meu... inchizitor, ai grije mare că eu fac parte din „inchiziția” Duhului Sfânt cu Calendare cu tot! Nu te juca cu focul ca să nu te topești... privind la calendar, căci Dumnezeu e foc. :)) |
Citat:
Citat:
|
Foarte bine ai subliniat cu roșu, căci asta reflectă cum pricepi dumneata anapoda, și mai sunt destui ca tine care pricep ei ce scriu alții așa cum pricep ziariștii înțelegând ei ce vor ei pe un text cât se poate de banal și cât se poate de clar. Și după ce ''pricep'' sar ei imediat la judecată sau direct la beregată.
Astfel din: Unde am spus eu că Sfânta Tradiție e falsă? tu invoci că asta reiese din textul citat și subluiniat cu negru: Citat:
Ceea ce rezultă din faptele tale, nu te judec ci mă mir și te plâng, este că dumneata, am impresia, dacă pricepi corect acest text, atunci înseamnă că voit confunzi Sfânta Tradiție cu Canoanele, precum și canoanele și anatemele false cu cele drepte, ca să sperii gLumea cu blesteme și anateme, dar ce pot ele dacă nu sunt în Duhul Sfânt? Crezi că poți să păcălești pe cineva? Pe unii poate că îi duci de nas, poate și pe mine mă încurci sau mă faci să cred că chiar ar rezulta așa ceva din text, adică ceea ce susții dumneta. Păi nu se vede clar ce am vrut să zic? Unii, sperie credincioșii cu anateme și canonae false, căci pe cele drepte le-au lepădat. Deci e vorba de fățărnicie, de unde rezultă că cei buni, cei drepți, cei ce sunt în binecuvântare cu Cerul respectă CANOANELE CELE DREPTE, și nu inventează și nu adaugă canoane false, și nu le răstălmăcesc pe cele Adevărate ca să se autoîndreptățească pe ei, pentru ca să-ți laude trupurile sau faptele trupești! Dar nu știu ce are asta cu Sfânta Tradiție, unde nu e vorba de canoane ci de viețuirea curată în Duhul conform cu învățătura moștenită prin părinți credincioși lui Dumnezeu... deci e vorba de Tradiția Viețuirii în Har... și doar se știe că celor ce au trecut de la moarte la viață, celor ce trăiesc pentru roadele Harului înaintea Domnului, pentru aceștia nu există judecată și nici lege și nici canoane și nimic, ci ei și-au răstignit trupul și faptele trupești ca să placă lui Dumnezeu și nu gLumii sau dracilor sau femeilor ușuratice sau loruși. Acuma dacă dumneata chiar ai vrut să dai dovadă clară că nu pricepi nici Scriptura darmite un text atât de simplu, cum atunci de invoci tot felul de lucruri rele ce vro veni și groaze copleșitoare și canoane complexe și ce știu eu mai ce de parcă ai avea cunoștiințe encioclopedice despre ele și știi ce ne așteptă? Sau vrei oare, de frica fariseilor și saducheilor să ne spălăm cu toții pe mâini, să salutăm pe stradă, să ne facem pantofii de lac cu cremă, să ne curățim sub unghii și în urechi, să ne dăm cu sprey jegxy, să ne tundem și să ne pieptănăm la modă, și să nu lucrăm nici sâmbăta sau Duminica ci mai bine să trândăvim, că cică nu e voie Duminica să faci nimic nici măcar binele? Păi Duminica nu e voie să slujești gLumii, măcar în ziua aia, că e închinată Odihnei lui Dumnezeu în credincioși... dar Dumnezeu și Duminica lucrează... sau nu mergi la El să bei apă și sp mânci pâine cu vin și să te rogi sau să te tămăduiești și să te ungi dacă te-ai nenorocit? Ce-ar fi să nu lucreze Dumnezeu, sau slujitorii lui și să cazi tocmai sâmbăta sau Duminica în mare sau în lac sau în fluviu sau în fântână... iarna? Deci dragul meu prieten rigorist și canonist, nu-ți fă probleme, că nimeni nu este atât de riguros și canonist și drept cum este Duhul și Harul... nimeni căci omul cum crezi dumneata că poate el ceva? Omul fără Dumnezeu e viclean și doar minte și arată că are râvnă și ar face și ar ține, dar defapt sunt roadele mândriei, căci tot omul e fără de credință și foarte viclean căci are minteres ascuns, și de aia e murdar. Minteresul poartă fesul... dar Domnul vede în ascuns. Deci nu te mai ascunde după viclenia celor fățarnici, căci se va știi ce fac ei și tu, că faci asemenea lor, asemenea cărturarilor și fariseilor fățarnici care zic dar nu fac. Astfel că te iert și te rog să mă ierți dacă te-am supărat... scoțând în evidență cum ai dorit să pricepi la modul absurd și cu rea credință, un text cât se poate de simplu și clar. Deci te iert că ai dat dovadă de viclenie și prostie. Mă iartă și dumneta, că dacă te-am jignit rezultă clar că sunt mai viclean și mai prost ca tine. Nu-i așa? |
Sa mor de ras. Clash of the Titans, nu alta!
S-au gasit ultraschismaticul fanatic cu id de model de telefon mobil, vorba fratelui Mihailc, cu urmuzianul scriitor prolific si degajand mercaptani de la Pucioasa, vsovi/vsovivi/whoever.
|
Citat:
|
Citat:
Mopsule vezi să nu-ți degaj vreo două perechi de scatoalce și să te bag în lanț, pardon în șanț sau la canal de unde nici cu un tel-mobil cz4000 nu mai poți suna după ambulanță... Ai grijă să nu te internez la Căciulata că apoi să vezi dumneata cum put niște ape minerale sulfuroase... și din alea o să bei apoi toată viața ta. Dar să minți iar despre Pucioși, nu îți e rușine obraznicule? Sau ce speculezi? Că citind de acolo începe să pută? Păi sigur că începe să-ți pută, ies la lumină minciunile și răutățile și păcatele, și zici că din cauza lor pute la tine în năsuc, dar oare au păcătuit și s-au mândrit și au curvit ei în locul tău? Nu cred. Te iert de data asta, și te mai las să latri prin curte dar data viitoare am să iau pușca cu sare și am să te scot din grădină, sau pistolul cu apă și am să te ud, că poate ți s-au înfierbântat prea tare mințile că prea te urmuzi porcește... mârâind și lătrând și băgându-ți botul prin gardul altuia. Ca să-ți revi am să-ți dau un medicament muzical și ca să nu crezi că ți-am dat de tot papapucii. |
Citat:
“Dar nu știu ce are asta cu Sfânta Tradiție, unde nu e vorba de canoane ci de viețuirea curată în Duhul conform cu învățătura moștenită prin părinți credincioși lui Dumnezeu... “La ortodocsi (care sint cu totul altceva decit nou-calendaristii si trimbitarii) Sfinta Traditie include intotdeauna si canoanele - pe care le numim Sfinte Canoane din cauza ca au fost scrise de Sfinti Parinti inspirati de Duhul Sfint. De aceea, a spune ca unele canoane sint false, asa cum pentru a treia oara zici (sau ca au fost scrise din ura fata de parasinagoga romano – catolica, dupa capul unui alt “ortodox” si de pe un alt thread) inseamna hula impotriva Duhului Sfint. La voi poate s-o fi chemind intelepciune si dragoste in duhul vremurilor, caci altfel nu-ti pot intelege usurinta si candoarea cu care blasfemiezi… |
Citat:
Motorola dragă, văd că ți-ai realimentat mototul cu păcură, însă nu pot să nu apreciez incăpățănarea cu care vă place să scrâșniți din minți până la capăt, apăsând pe toate butoanele odată... că vă dă dracool unelțica de acoperit ceva și voi vă acoperiți cu sculișoara aia... și credeți că nu se vede... că nu se mai vede și nu se va mai vedea și că nu se pune fapta voastră uzurpatoare. Nu mai uzați tastatura de la telefonul mobil că poate ați auzit ce a pățit Uza! Și oare nu ți-am explicat prea clar ce am scris și ce am vrut să spun și ce rezultă din text pentru orice minte liniștită? „Și oare nu sunt toatea astea, toate faptele, scrise în cărțile regilor lui Israel?” Deci dragul meu ușuratictactic, zic așa de la ușurința cu care minți din minteres ca să te scoți pe tine și să mă înfunzi pe mine... păi fiindcă tu nu vrei să citești corect și nu vrei să pricepi bine înseamnă că eu sunt ezoterist, și un ezoterist prost? Păi dacă tu nu vrei să pricepi decât viceversa și pe dos, asta nu poate fi vina mea din moment ce ți-am explicat foarte frumos și ți-am clarificat atât de drăgălaș ce am scris eu și ce anume încerci să faci dumneata. Uite, adevărul spus aici de păcătos e corect doar că e viceversa, adică: „La ortodocsi (care sint cu totul altceva decit nou-calendaristii si trimbitarii) Sfinta Traditie include intotdeauna si canoanele - pe care le numim Sfinte Canoane din cauza ca au fost scrise de Sfinti Parinti inspirati de Duhul Sfint.” Deci gura păcătosului adevăr grăiește dar e viceversa viața lui și a celor pe care-i denigrează! Adică adevărații ortodocși sunt trâmbițașii, apoi nou calendariștii și abea apoi ceilalți creștin mai mult sau mai puțin ortodocși... Însă poate ești întunecat complet și de aia persiști în a susține că cică eu susțin sau am susținut cândva cum că: „De aceea, a spune ca unele canoane sint false, asa cum pentru a treia oara zici (sau ca au fost scrise din ura fata de parasinagoga romano – catolica, dupa capul unui alt “ortodox” si de pe un alt thread) inseamna hula impotriva Duhului Sfint.” Și se pare că deși ți-am cerut probe, le-ai adus la modul absurd, le-ai scos din pălărie ca să le lovești cu baghețica magică, cu unelțica aia cool, dar s-a dovedit clar pentru oricine că ce am scris eu e frumos și bun iar ce ai susținut dumneata e urât și rău și se vede că mai și insiști să credem că numai așa cum vrei tu rezultă din text și că musai așa trebe priceput, și atunci înseamnă că suferi cumplit de la reaua credință și de aia interpretările și rezultantele tale vor să vă autoîndreptățească orbirea și întunericool scrântit și te doare, dar te doare viceversa. Concluzia este că sunteți smintiți. Mă iartă că vine fără să vreau concluzia, uite nu o afirm, ci sper să vă reveniți măcar până la sfârștit... Eu am scris foarte clar și am repetat și mai scurt și clar: „Unii, sperie credincioșii cu anateme și canonae false, căci pe cele drepte le-au lepădat.” Și de aici nu rezultă nimic mai mult, ci că unii inventează canoane, sau interpretează canoanele după bunul plac, știm noi pentru ce în timp ce pe cele drepte le-au lepădat, treptat treptat. Cum se poate pricepe de aici că eu susțin că unele canoane sunt false? Eu am susținut că toate canoanele drepte sunt drepte, doar că unii le-au lepădat pe cele drepte ca să le instaureze pe ale lor sau pe cele răstălmăcite de ei după bunul plac. Și asta e defapt hulă împotriva Duhului Sfânt doar că nu sunt eu în măsură să judec, sau să osândesc vre-un creștin, căci este cine, sf. Ilie, căruia i s-a dat această putere de la Dumnezeu. Deci ușurința respectivă e în curtea voastră, e ispisicuțucuța cea neagră, e moartă și pute de stinge dar căreia voi în loc s-o aruncați la gunoi sau s-o îngropați undeva să nu mai pută, i-ați făcut capiște și iată că ați zeificat-o și vă închinați ei fără rușine, și faceți metanii către capiștea idolească unde păcălind poborul vreți să pierdeți pe adevărații ortodocși, cei ce țin adevăratele sfinte canoane și adevărata sfântă tradiție avându-L pe Adevratul Dumnezeu în inimă ca să-L urmeze pe El și nu tot felul de absurzi care dau dovadă la nesfârșit că nu înțeleg o propoziție corect, darmite atunci o carte întreagă cu sfinte canoane sau scripturile sau Tradiția Creștină Milenară în care canonul de căpătâi este: Nu judeca (strâmb) pentru ca să nu fii judecat, căci cu ce măsură măsori și judeci și osndești cu aceiași măsură vei fi judecat. Dar văd că vouă în trufia voastră, credeți că asta nu face parte din sfintele canoane. Și asta înseamnă, nu numai să nu judeci, ci dacă totuși te pune cineva să judeci atunci să nu cauți să faci voia și pofta și plăcerea ta după minteresul ce poartă fesul ci să faci voia Celui Carele te-a trimis și te-a pus pe tine judecător ca să faci judecată dreaptă și sinceră. Deci rezultă clar din ambiția ta că voi folosiți canonul la fel ca fariseii doar ca să vă justificați și să vă autoîndreptățiți necredința voastră în fața gLumii. Eu râd însă nu e de râs. Dar dacă dreptatea voastră nu va prisosi și nu va depăși dreptatea fariseilor și cărturarilor care zic dar nu fac, atunci nu veți intra în Împărăție cu niciun chip ci vor intra fariseii și cărturarii înaintea voastră iar fiii Împărăției vor sta afară de ea. Sper să nu mai zici și a patra oară că am scris eu ceea ce vrei tu să scoți din text în ochii altora!: ...că-s eretic, ezoterist, prost, fără tradiție, fără canoane, fără calendar, fără ceas, fără sfinți, fără Dumnezeu și frate bun cu catolicii absurzi care susțin ei că nu sunt drepte canoanele cele date împotriva semeției lor... și susțin că pământul e o planetă, un glob într-un univers infinit și că în cer sunt multe planete și pământuri și mulți sori și așa mai departe... că cică totul ar fi relativ învârtindu-se unele în jurul altora fără început și sfârșit și fără sus și jos ca într-o mare absurditate. Deci te rog nu înecerca să te compromiți definitiv... căci se vede, dragul meu prea împuțit, se vede prea întunericool din tine și din capiștile voastre idolești și de aceea zic tuturor nu ca să vă acuz: „Veniți de luați Lumină...” Nu de la mine păcătosul ci de la poporul Domnului, de la sfinți și îngeri curați, adică de la Dumnezeu, veniți binecuvântații Tatălui și Maicii, veniți de moșteniți Împărăția pregătită vouă încă de la întemeirea lumii: Viața Veșnică întru Hristos: Iubirea cea curată și credincioasă. |
Citat:
|
Citat:
Și iată deci cum în final de dialog dai o mostră cum nu se poate mai clară de ce înseamnă pricepere cu rea credință, o mostră de sarcasm negru și scrâșnitor cu umor involuntar, care totuși ar vrea să dea cu piatra primul și să-și spună cuvântul ultimul și să lase după el celebritatea întelepciunii lui, a omului celui ce repetă că cică eu repet a patra oară ceva absurd: Așa o concluzie „frumoasă” și relevantă și „scoasă”, zice el, din ceea ce am scris special pentru el... după ce ți-am explicat pe îndelete și ți-am toooot clarificat... deci nu cred că putea da cineva ceva mai perfect ca să râdem cu toții: „Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false.” :105: Crede-mă, dragul meu tălmaci, că dialogul săracul n-are nicio vină. Adică ce vrei să spui prin această neputință de a pricepe, chiar vrei să spui că dumneata nu poți deosebi canoanele drepte de cele strâmbe și pe cele răstălmăcite sau inventate și false de cele adevărate? Tu crezi că omul e chiar atât de cinstit încât să nu-și fure singur căciula? Păi uită-te la tine însuți ce ai vrut cu dinadinsul să înțelegi din textul meu prea explicit, și vei descoperi clar dovada de care ai nevoia ca să crezi că nu totul e chiar atât de roz precum pare pentru creduli. Nu-l confunda pe Dumnezeu cu omul și nici pe sfinții lui Dumnezeu cu tot felul de canoniști „riguroși” sau delăsători... căci ăia doar se țin ei că ar fi canoniști sau că ar știi ei canoanele... când defapt sunt niște fricoși care vor să-și scoată pârleala lor pe spatele altora. Te credeam om serios... dar se pare că dumneata ești doar un gLumeț... că așa concluzie frumoasă chiar că nu credeam că poate da cineva. Iartă-mă că o repet ca să pot râde mai bine de ea... nu de tine care se pare că ai găsit cum să-ți scoți cămașa. Însă ai grijă că se lasă frigul... vine toamna și apoi iarna... Și e bine să ai de grijă de tine încă de pe acum. Căci fără haină curată și cămășuță fără pată crede-mă că te vor mînca toți lupii cu fulgi cu tot. „Intr-alte cuvinte nu exista canoane false, ci canoane false.” :24: :6: Să fii iubit, firește dacă te pocăiești și recunoști... Deci carevasăzică nu te-ai lăsat și te-ai compromis. Păi ai făcut mai bine decât cei ce vor să pară rotunzi înaintea oamenilor... și atunci musai că: te felicit. |
?
M-am tot chinuit sa trag o concluzie din problema asta epica, apocaliptica ... sa zic asa, insa nimic. O gramada de pagini, cu citate, cu limbaje academice, toate cu efect de somnifer.
Singurul motiv pentru care am stat aprox. 15 minute sa citesc cat de cat ce se scrie pe tema asta, e ca, am patit mai demult ca o bunica a unui prieten sa ma intrebe care e treaba cu calendarul, pt ca ea nu pricepea, iar eu fiind student la teologie, eram oarecum in domeniu. La momentul respectiv am incercat sa explic, ca cel actual e corect din punct de vedere stiintific si ca e bine sa il aplicam cand e vorba de interactiunea noastra cu societatea. Biserica nu e datoare sa tina evidenta lucrurilor materiale, ci ea trebuie sa tina unitatea si fratia dintre oameni. Sunt multi kilometri intre mine si un frate crestin din rusia, spre exemplu. dar existenta in duh nu cunoaste bariere de spatiu si timp, asa ca, desi nu constientizam rational, prin voia lui Dumnezeu, eu cu fratele meu de departe impart simultan bucuria sufleteasca a unei sarbatori crestinesti ... gen sunt cu el si bem o bere bucurandu-ne reciproc de prezenta fiecaruia :)) ... sa zic asa.... Deci, nu stiu daca e bine sau nu, chiar nu imi pasa de treaba asta cu calendarul, am explicat de ce mi-a atras atentia. Insa ma mir cum de e o dezbatere asa de aprinsa :)). |
Dragul meu, vezi de ce nu ai reușit să-i explici corect la bunica prietenului tău problema calendarelor cu toate că ai fost student la teologie?
1. Pentru că n-ai răbdare să citești câteva pagini ca să te lămurești. 2. Pentru că nu crezi pe Dumnezeu ci pe științificii mincinoși ai gLumii. 3. Pentru că frățietatea creștină o confunzi cu distracția gLumii ce-și serbează la câte o bere mândria dreptății răutății... ca să imite acolo morala ei, a sulemitei sulimenitei cu care se poate flirta în voie lăudând și bucurând pe diavolul părtaș din ei înșiși. Și zici că efectul textelor a fost de somnifer? Eu văd că altora le-a fost cam scrâșnitor. E bine totuși că ai ținut minte că ai lăsat o femeie bătrână nelămurită și îndoită, și că ai avut dorința de a afla Adevărul... pe Cale... dar n-ai răbdat până la sfârșit ci doar 15 minute de superficialitate. Și dacă acorzi numai 15 minute pentru documentare ca să te pronunți apoi superficial și trufaș dând dreptate științelor foculte ale gLumii și berii ca element de comuniune, atunci nu pot decât să cred că facultatea de teologie ai făcut-o mai mult pentru bani... crezând că așa se intră în Împărăție, printr-o viață călduță, ca la sfârșit să ai impresia că o să fii privilegiat și iertat și lăsat în lontru mituind pe portar cu bani și păcate și curve și descurcându-te tu așa pe final așa ca gLumea... ca la examenele ei: îngrășând porcool în ajung și sperând că o să treci printr-o gaură de vierme. Nu merge așa cu moroism somnambulic și ațipitor ca să faci păcatele și să te trufești. Sper că te-ai trezit acuma, nu-i așa? |
Raspuns
Uneori ma minunez de anumiti oameni. Presupun ca esti la o varsta mai inaintata decat mine, dar chiar m-ai impresionat cu judecata ta puerila. Imi speculezi viata fara sa ma cunosti catusi de putin, exact ca babele care stau toata ziua in fata portzii si dau cu presupusu ce se intampla in gradina vecinului. Hai sa ne comparam cele 2 postari si sa vedem unde e mandria cuvintelor. Daca te-a deranjat gluma mea inserata in postul anterior, in care intentia era sa evidentiez faptu ca sunt un mirean oarecare si nu ma consider teolog sau ca am un discernamant care sa fie alimentat de o filozofie speciala; daca asta te-a deranjat, puteai sa imi spui intr-un mod mai matur si poate imi retrageam cuvintele si invatam ceva ce sa imi fie de folos. Insa ai ales sa imi spui ca sunt superficial si trufas si chiar daca asa e, nu ti-ai atins ''tzelul tau sfant'' de a-mi aduce o schimbare pozitiva. Din cauza oamenilor ''evlaviosi'' ca tine, care vad in orice lucru profan pe ''diavol'', multi oameni renunta la Biserica si ajung sa o blameze.
Mersi pentru cele cateva minute, in care te-ai obosit sa ma caracterizezi ca un adevarat filozof si teolog ce esti. Numai bine! |
Citat:
Oare nu ai priceput ce am vrut să scriu? 1. Nu contează vârsta ci harul. 2. Nu contează cum scrii sau ce scrii ci să ai mintea curată, adică fără beroisme frățărniceștii... să furi. 3. Mă iartă că ți-am dat lecții, dar am făcut-o pentru că mi s-a părut că ai trecut prin facultate cam ca vodă prin lobodă... la cules de flori de mac... și alea se scutură ca scrumul la prima atingere. 4. Nu am pileosofat cu gândul ci te-am iubit, păcat că ai ''murit'' ca prostul. 5.Și crede-mă că nu m-a deranjat ceva la tine ci pur și simplu m-a durut Dumnezeul din tine, dar nu ca să mă supăr... că nu te-am învinovățit ca să te fac de rușine pe tine și să mă măresc pe mine ci era ceva de vis discuția asta... tu nu observi? Nu prea pricepi sensul cuvintelor... aia e buba... căci ai impresia că pricepi... ne închipuim că pricepem ceva... iar sensul și profunzimea și rostul din text rămâne departe. 6. Nu speculez nimic, ci am discutat pe textul tău care te reprezintă, așa că să nu crezi că am scris din altceva, decât din cuvintele tale... ''te voi judeca slugă vicleană'' :) 7. Te rog mă iartă dacă te-am tulburat folosindu-mă de mixer și de râșniță. Doream să ții minte că e așa cum am explicat eu, că nu-i de la mine... dar din păcate tu nici măcar n-ai citit. Și atunci cum ai să-i explici la baba aia a ta? Nu te gândești că poate Domnul îți va cere socoteală pentru un mic amănunt ce pare nesemnificativ? Va zice așa: ''Eu te-am întrebat și tu nu mi-ai dat răspuns... și atunci m-am smintit. Cine va fi vinovat? '' Măcar recunoaște că nici tu nu știi decât să umbli cu vrăjeala... că cică eu te-am ofensat, păi de ce să mă fi luat furia? Crezi oare că mi s-a pus pata poftei pe tine? Noo. Să fii posedat... de iubirea curată. (Și încă o chestie: în orice lucru profan există un diavol... (profit-fanatic)) |
E ok
Sincer, tot mi se pare neimportant detaliul asta cu calendarul. Nu zic din incapatanare, cine pune accent pe detaliul asta, tot respectu, insa vad in ortodoxism o mancare infinita pentru cuget, iar tema asta asta mi se pare o limitare a unor simtaminte si nevoi mult prea omenesti. Inteleg ca te-ai suparat ca sunt lenes si am trecut prin scoala fara sa pun nimic in ''traista''. Cand s-a intamplat incidentul acela, bunica prietenului meu aflase ca doar intentionez dupa ce termin liceul sa optez pentru facultatea respectiva. Acum trec in anul 2 si recunosc ca primul an l-am ratat, am avut un loc de munca care m-a solicitat extrem, iar in restul timpului am fost implicat in alte proiecte. Pentru mine scoala e un hobby, iar ce-am ales, e singura cunoastere care imi starneste pasiunea si ambitia, nedorind sa ingrop talantul care l-am primit printr-un discernamant sanatos. Filozofic vorbind, sunt constient ca ceea ce fac nu va ajuta la mantuirea mea, sunt multi oameni din varful muntilor, care nu stiu nici sa scrie si sa citeasca, dar prin smerenia lor valoreaza mai mult decat toate facultatile din lumea asta.
Mersi pentru sfat, iar la randu meu te sfatuiesc sa ai grija cu tastatura si mouse-ul, fiindca usor poti sa subapreciezi un om si sa te certi cu el, iar daca l-ai cunoaste in realitate, de dragu lui, ai calca peste principiile austere si ai iesi la o bere cu el indiferent de ce data scrie pe calendar :)) |
Citat:
Eu aș bea o bere cu plăcere cu cei ca dumneata, dar ce ne facem că nu-mi place nici berea neagră sau brună și nici cea blondă ci numai berea roșie?.. adică din aia albastră în care ai stors niște pătlăgele și ai pus peste piper și sare și ai mai îndesat o lămâie tăiată în sticla halbei, nu de alta ci ca să-mi amintesc de sufletul meu din inima mea, de aia. Nu te-ai prins... e vorba de gustul ăla frumos, gustul roșu, galben și albastru ce vine de sus. Păi orice ai face și orice cruce de la oameni ai duce te poți mântui cu o singură condiție... să nu o duci ca să lauzi de frica sub teroare poftele și fărădelegile și nedreptățile gLumii îmbrăcat în sfințișor, ci să-ți pierzi sufletul tău pentru dreptate, căci desfrânații și înfurii și phoții nu vor moștenii Împărăția, nici malahienele spurcate și criminale. ''Nu cei smeriți ai voștrii sunt smeriții care au postul acela care îmi place Mie...'' Uite am băgat o parafrază la ceva ce am uitat... dar îmi sună cunoscut nu știu de ce. Cine crede că e smerit nu cunoaște smerenia și nici n-a început încă să se smerească... iar smerenia e ultima etapă... și cum poți să te dai smerit dacă tu încă nu te-ai pocăit și dacă nu ai făcut nimic bun, nicio ascultare completă de Dumnezeu? Oare pot fi considerați uitucii niște oameni nevinovați și smeriți? Deja am uitat că am discutat cu tine... ...nu cumva te-am jignit? Mă iartă dragul meu dar nu după ceas, ci după ceaslov. Am o întrebare: Nu vrei să mâncăm și un pepene apoi dacă tot ieșim la berea scoțiană? |
Xyz
Am impresia ca plictisim lumea si suntem exterm de off-topic. Hai sa nu isi mai piarda si altcineva 15 minute din viata citind povesti parca extrase din can can. Nu stiu cum a reusit discutia sa o ia pe directia asta, dar mi-am dat seama ca deja e deviata si neplacuta. Nu stiu cum s-a ajuns sa fie viata mea subiect de discutie si sa se interpreteze ca eu intentionam sa ma laud. Am vrut doar sa zic ca nu mi se pare importanta treaba asta cu calendarul si punct. Daca mai ai ceva de imi zis lasa-mi un prv.
Las lumea sa continue subiectul propriu-zis. Toate cele bune! |
Citat:
Păi n-am zis că intenționai să te lauzi ci să te smerești cam ca și ăia din munți... dar ai priceput viceversa. E greu de discutat dacă nu ești adânc la priceperea cuvintelor, pare cancan dar nu e cancan... fii mai atent unde bat și nu te lăsa orbit de paravanul care ești și care te pui capră în fața cuvintelor... lasă literele să treacă prin tine spre acel care ar trebui să priceapă... iapa că de aia bat șaua. E 'frumos' cum te simți tu pentru gLume... ți se pare că am ofensat-o nu-i așa... și vrei să te retragi pe privat... Dar dacă eu n-am nimic, în ce privat ai vrea dumneata să mă retrag cu tine? Eu mă retrag doar în taină. Păi despre calendar ți-am vorbit dar ca să pricepi nu e numai punct ci e punct și de la capăt, de la ''La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul...'', sau măcar de la începutul firului ăsta de discuție. Și lumea chiar ar trebui s-o lași... dar nu ca să ne încurce discuțiile astea faine. Credeam că o să mă întrebi peste 20 de ani, atunci când o să te scot la un pepene: Păi bere după pepene? Ca lumea... :)) ''Și cine se va rușina de Mine în neamul acesta viclean și păcătos și desfrânat...'' iar mi-am amintit de ceva și am băgat o parafrază. Însă tu după 15 minute te cam plictisești... deci e bai și se pare că de la ea te-ai molipsit că cică iată crezi că se plictisește 'sărmana' după 15 minute. Oare ai auzit dumneata de sfertul de oră academic? E obligator să nu te plictisești măcar primul sfert de oră... să nu te plictisești așteptând studenții care nu mai apar. Orice student se iartă în primul sfert de oră dacă e în întârziere, dacă sosește după. ''Nu te grăbi crezând că nu ajungi la timp ci mai bine pornește-te mai devreme.'' (Păr. Arsenie Papacioc) Graba strică treaba... Treaba strică baba. |
Fazele lunii in calendar
De ce ne intereseaza fazele lunii, ca si crestini ortodocsi?
Am vazut ca sunt scrise intr-un calendar de buzunar pe care il am de la Mitropolia Olteniei. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:56:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.