Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Mandala (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13309)

misteria 18.07.2011 20:01:33

Adevarata intelepciune este atunci cand nu incorsetezi, nu judeci, nu obligi, nu emiti judecati in numele gandirii altora, cand intelegand ca absolut toti suntem "neuroni" ai aceluias "creier" universal si ca trebuie sa ne pese unii de altii( sa ne iubim) , atunci putem simti/vedea lumina profunzimii iubirii divine. In rest chestiile cu "numai eu, numai noi, doar asa" raman ziceri ale egourilor .

cipri85 18.07.2011 20:27:34

Citat:

În prealabil postat de misteria (Post 378873)
In rest chestiile cu "numai eu, numai noi, doar asa" raman ziceri ale egourilor .

Numai Hristos este Calea, Adevarul, Viata, Iubirea cea adevarata(dezinteresata, jertfelnica) ! In afara de El nu exista Mantuire certa!

In rest sunt doar surogate si tampenii new age-iste.

Mihai36 18.07.2011 21:11:25

Da exista multe timpenii prin new age insa el a aparut recent si nu coprinde toate valorile si toate religiile actuale existente in lume ci doar citeva secte vreo 16 -20 pe cind in lume sint sute si mii.

NU comfundati pe Iisus cu crestinsmul, El este mult mai mult de atit, Este DUmnezeu .
Iar Dumnezeu este Calea in aceeasi masura cu Iisus tocmai findca Iisus este cuprins in Dumnezeire iar El este calea tocmai pentru ca este arhetipul desavirsirii noastre. Cine nu merge pe calea desavirsiri nu este pe Cale.
Iar cel care ne tine de mina pe cale este Duhul Sfint calauzitor.
El este mintuitorul final.
De aceea Dumnezeu spunea in vechile revelatii ca "Pe oricine lucreaza neprihanirea il voi aduce a Mine."
si deasemenea ca cei necredinciosi care implinesc lege firii sint mai de pret decit credincosii care nu o implinesc.
Credinta si duhul sfint prin botez se pot obtine usor insa personalitatea-caracterul si tendintele lui pozitive mult mai greu.

Iar daca cei care implinesc legea firii sint mai de pret atunci inseamna ca ei sint pe Cale indiferent de credinta lor de moment. Inseamna ca ei sint in Hristos si El in ei fara ca ei sa stie asa cum nici ucenicii nu au stiut pina nu li s-a spus.
Si deasmenea sint mai de pret fiindca pot merge singuri pe picioarele lor -lucru dorit de orice parinte pentru copilul sau.

florin.oltean75 18.07.2011 21:28:58

Citat:

În prealabil postat de AndreiM (Post 378760)
Uite ce scrie Parintele Sofronie de la Essex despre budism:

# „Budismul are multe elemente de adevar, dar are un adevar omenesc care ajunge pana la zero, adica la o concentrare de sine in care meditatia il conduce pe om catre nefiinta din care a fost zidit. E vorba despre o sinuci*dere existentiala. Hristos ne conduce catre indumnezeire, catre comuniu*nea cu Dumnezeu in Treime”.
# „Multi spun ca budismul nu are legatura cu demonismul. Cei care vorbesc asa cunosc budismul din carti, vorbesc doar teoretic; in realitate este cu totul altfel”.
# „Unii spun ca prin meditatie dobandesc linistire. Asta se arata doar in afara ca un lucru bun, dar oamenii aceia sunt subjugati de trufie si esueaza repede in razboiul trupesc. Și chiar daca sunt in budism, tot au razboi al trupului. Asta arata satanismul acestei metode“.

Nu rataci frate, numai in credinta Ortodoxa gasesti adevarul!

Sunt aprecieri facute din afara credintei budiste, si imi pare rau sa o spun, dar cu putina intelegere a cuvintelor si invataturilor acesteia.

Cand avem o dogma care functioneaza pentru sufletul nostru luminandu-ne inima cu duiosie, stralucire si har este oarecum firesc sa consideram orice invatatura care pare sa nu semene cu ceea ce credem noi, ratacire demonica.

Este omeneste.

Din punct de vedere duhovniceste, aceasta ‘lucrare de respingere’ a intelesurilor straine are justificare, pentru ca pastreaza ‘lumina necreata’ gasita in rugaciune nealterata.

Insa expusa in afara, este o judecata a egoului care loveste in ceilalti,
iar judecata este doar a Lui Dumnezeu.

Cel cu pazire si dreapta socoteala ar indemna astfel:
in crestinism frate iL gasesti pe Dumnezeu, in celelalte cai, nu stiu,
ferindu-se sa faca aprecieri in ceea ce nu cunoaste.

Budistii lasa pe Dumnezeu sa descopere fiecaruia intr-un mod personal calea catre El si nu condamna nicio aspiratie virtuoasa.

Chiar daca si intre ei sunt disesiuni dogmatice, spiritul tolerantei este fundamentul, nu cel al intolerantei -germenele violentei.

Doar Dumnezeu stie lucrarea ascunsa a fiecaruia, daca este frica, manie, mandrie, acceptare, dragoste…indiferent de apartenenta religioasa.

Mihai36 18.07.2011 21:41:45

Exista mai multe ramuri de buddhism unele cred in divinitate altele nu.

Preotul din Essex oare o fi practicat buddhismul si nu vorbeste tot din carti? pai daca era asa rau si tot esuai oare de mii de ani buddhistii de ce nu esueaza devenind cu toti demonici?

Sau poate parintele este un prooroc dovedit si merita sa ascultam de el cu toata atentia si sa renuntam la parerile altor sfinti ortodocsi si calugari care spun ca Buddha a fost un mare sfint.

Cu ce devine mai bun crestinismul daca sapam eforturile sincere si rezultatele altora?

Oare un parinte nu apreciaza eforturile sincere ale copilului?

Cei necredinciosi care implinesc legea firii de la sine bine placuti lui Dumnezeu oare cu ce putere o fac?

Iar celibatul nu este obligatoriu, au fost cazuri de preoti casatoriti care au fost sfintiti pe diferite trepte de sfintenie.

liviuaugustin 18.07.2011 21:42:45

dl FLO. trebea' sa te nasti in INDIA , de altfel nu i asa viata, viitoare speri sa te nasti acolo ; oare atunci ai sa promovezi ortodoxia ?

mihailt 18.07.2011 22:33:07

Eu nu cred ca parintele Sofronie (Saharov) a practicat in tinerete budismul,probabil practica o metoda de meditatie de o aflase de la unii de prin Europa,ca doar nu a fost prin Asia sa afle de budism.
Budismul nu se invata din carti,mi se pare ci cu un maestru budist pe langa tine.

florin.oltean75 18.07.2011 22:38:37

Citat:

În prealabil postat de liviuaugustin (Post 378909)
dl FLO. trebea' sa te nasti in INDIA , de altfel nu i asa viata, viitoare speri sa te nasti acolo ; oare atunci ai sa promovezi ortodoxia ?

Daca budistii ar spune ca numai ei se mantuie,
sau ca ar detine adevarul absolut,
cu siguranta as promova cu toata inima crestinismul.

Hristos nu este Hristos
Hristos este Blandetea.

Buddha nu este Buddha
Buddha este Compasiunea.

mihailt 18.07.2011 22:44:51

Revenind la parintele Sofronie Saharov,eu nu tiu minte sa fi vazut ceva rau zis de budism de parintele Sofronie,prin cartea aceea despre Sfantul Siluan Athonitul.
Acum nu stiu ce sa spun,poate nu tin eu minte bine.
Normal ca se poate scoate o carte in care sa se zica parintele Sofronie a spus asa si pe dincolo de budism,fara ca parintele Sofronie sa fi zis asa,daca ii inseala dracii pe unii sa faca asa.
Si de ce zic asta,Klaus Kenneth,ucenic al parintelui Sofronie, zice asa:
"“Într-o zi, de pildă, la mănăstirea Essex a venit un vizitator care a luat statuia lui Buddha și a pus-o la fereastră. Un alt părinte i-a spus părintelui Sofronie că este un lucru exagerat să pui statuia lui Buda acolo, într-o mănăstire. Era starețul. Iar părintele Sofronie i-a spus starețului: „Dacă statuia aceasta te deranjează, atunci tu trebuie să pleci, dar omul acesta rămâne.” Pentru părintele Sofronie era mult mai important sufletul acelui om departe de Ortodoxie, decât gesturile sale naive. Așa am înțeles ce înseamnă dragostea”."
Nu ca parintele Sofronie ar fi apreciat in vreun fel ideile budiste,dar nici sa le condamne pe tonul acela nu cred ca ar fi facut.

tara tara vrem ostas 18.07.2011 22:53:16

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 378933)

Hristos nu este Hristos
Hristos este Blandetea.

Buddha nu este Buddha
Buddha este Compasiunea.

Ai auzit de curentul 'Wisdom Christianity' ?

Melissa 18.07.2011 23:51:03

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 378933)

No in sfarsit ne-ai explicat de ce promovezi budismul!:18:

mihailt 19.07.2011 01:39:21

Sfantul Antonie cel Mare asa zicea,ca toti o sa se pocaiasca si o sa se mantuiasca si numai el nu se va pocai si se va duce la Iad.
Poate sa zica cineva ca Sfantul Antonie cel Mare nu a fost crestin ortodox?
Sau poate sa zica cineva ca aceasta de o zicea Sfantul Antonie cel Mare nu era un punct de vedere crestin ortodox?

Si la budism se vede un pic de exclusivism,calugari budisti se pare ca sunt considerati oarecum mai luminati ca mireni budistii.
A intrat si acolo lucrarea dracilor din cate pare,in unele locuri.

Mihai36 19.07.2011 07:25:45

Pai de ce nu ar avea voie calugarii sa fie mai luminati? fie ei catolici ortodocsi sau budhisti..

mihailt 19.07.2011 10:38:24

Am zis in sensul ca probabil multi din acei calugari se considera mai luminati ca mireni,ii inseala dracii cu un pic de mandrie .

misteria 19.07.2011 11:07:39

Citat:

În prealabil postat de cipri85 (Post 378884)
Numai Hristos este Calea, Adevarul, Viata, Iubirea cea adevarata(dezinteresata, jertfelnica) ! In afara de El nu exista Mantuire certa!

In rest sunt doar surogate si tampenii new age-iste.

Precum spuneam...cea mai crunta lupta este cea cu propriul ..ego....

misteria 19.07.2011 11:10:08

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379068)
Am zis in sensul ca probabil multi din acei calugari se considera mai luminati ca mireni,ii inseala dracii cu un pic de mandrie .

Inclin să cred că mîndria este cea care conduce mințile marii majorități a oamenilor, fie mireni, monahi, creștini etc...

misteria 19.07.2011 11:11:57

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 379021)
Pai de ce nu ar avea voie calugarii sa fie mai luminati? fie ei catolici ortodocsi sau budhisti..

Nu cred ca nu au voie si pot fi mai luminați sau dimpotrivă, iar asta e aplicabil tuturor !

misteria 19.07.2011 11:14:28

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379007)
Sfantul Antonie cel Mare asa zicea,ca toti o sa se pocaiasca si o sa se mantuiasca si numai el nu se va pocai si se va duce la Iad.
Poate sa zica cineva ca Sfantul Antonie cel Mare nu a fost crestin ortodox?
Sau poate sa zica cineva ca aceasta de o zicea Sfantul Antonie cel Mare nu era un punct de vedere crestin ortodox?

Si la budism se vede un pic de exclusivism,calugari budisti se pare ca sunt considerati oarecum mai luminati ca mireni budistii.

Lucrarea dracilor este prezentă peste tot, de unde și fariseimul multora, ipocrizia impinsă pînă la nivel de artă decadentă a sufletului în profan...

cipri85 19.07.2011 12:33:23

Citat:

În prealabil postat de Mihai36 (Post 378897)
Da exista multe timpenii prin new age insa el a aparut recent si nu coprinde toate valorile si toate religiile actuale existente in lume ci doar citeva secte vreo 16 -20 pe cind in lume sint sute si mii.

NU comfundati pe Iisus cu crestinsmul, El este mult mai mult de atit, Este DUmnezeu .
Iar Dumnezeu este Calea in aceeasi masura cu Iisus tocmai findca Iisus este cuprins in Dumnezeire iar El este calea tocmai pentru ca este arhetipul desavirsirii noastre. Cine nu merge pe calea desavirsiri nu este pe Cale.
Iar cel care ne tine de mina pe cale este Duhul Sfint calauzitor.
El este mintuitorul final.
De aceea Dumnezeu spunea in vechile revelatii ca "Pe oricine lucreaza neprihanirea il voi aduce a Mine."
si deasemenea ca cei necredinciosi care implinesc lege firii sint mai de pret decit credincosii care nu o implinesc.
Credinta si duhul sfint prin botez se pot obtine usor insa personalitatea-caracterul si tendintele lui pozitive mult mai greu.

Iar daca cei care implinesc legea firii sint mai de pret atunci inseamna ca ei sint pe Cale indiferent de credinta lor de moment. Inseamna ca ei sint in Hristos si El in ei fara ca ei sa stie asa cum nici ucenicii nu au stiut pina nu li s-a spus.
Si deasmenea sint mai de pret fiindca pot merge singuri pe picioarele lor -lucru dorit de orice parinte pentru copilul sau.

Curentul New Age(relativismul religios, sincretismul, nivelarea valorilor) nu e de azi de ieri(poate doar denumirea e mai nou, vorba aia: aceasi Marie ciu alta palarie), "Oculta" il promoveaza de ani buni. Chestia e evidenta inca de la sfarsitul secolului 19. Iar rolul religiilor orientale(budism, hinduism...) este foarte evident in aceasta promovare. Trebuie sa te contrazic dar Iisus se confunda cu crestinismul. Dupa cum scrie in Sfanta Scriptura El este capul Bisericii(Trupul) iar credinciosii sunt madulare ale lui Hristos. Biserica a fost fondata in chip nevazut prin jertfa pe Cruce si in chip vazut la Cincizecime prin pogorarea Duhului Sfant asupra Apostolilor. Cum Hristos spune ca in afara de El nu exista Mantuire, Ca EL este Calea, Adevarul, si Viata (nu Cale, Adevar si Viata), ca nimeni nu va ajunge la Tatal decat prin Fiul, ca cine nu va manca Trupul si nu va bea Sangele Lui nu va avea viata vesnica, ca cine nu se va naste din nou din apa si din Duh Sfant nu va intra in imparatia cerurilor, e greu sa concluzionam ca mantuirea este facila cuiva din afara Bisericii. Asta chiar daca respectivul are un comportament in conformitate cu legea firii. Daca stam sa analizam putin si animalele se comporta comform legii firii, conform cu ceea ce Dumnezeu a pus in ele. Dar Dumnezeu ne cheama la indumnezeire la sfintenie, la asemanarea cu EL, ne cheama sa fim fii ai Lui: "dumnezei sunteti si fii ai Dumnezeului celui PreaInalt.. "din mijlocul dumnezeilor va judeca Dumnezeu lumea...", si nu sa ne reducem la nivelul unui animal.

catalin2 19.07.2011 12:41:01

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379007)

Nu avea cum sa intre pentru ca era de la inceput.
Ca o paranteza, daca ai citit Baghavad Gita cu cine crezi ca vorbea Arjuna si primea sfaturi despre yoga si bine si rau?

catalin2 19.07.2011 12:44:35

Citat:

În prealabil postat de misteria (Post 378873)
Adevarata intelepciune este atunci cand nu incorsetezi, nu judeci, nu obligi, nu emiti judecati in numele gandirii altora, cand intelegand ca absolut toti suntem "neuroni" ai aceluias "creier" universal si ca trebuie sa ne pese unii de altii( sa ne iubim) , atunci putem simti/vedea lumina profunzimii iubirii divine. In rest chestiile cu "numai eu, numai noi, doar asa" raman ziceri ale egourilor .

Tu spui ca adevarata intelepciune este pentru cineva sa fie nauc, sa nu aiba nicio parere, sa nu stie mai nimic, sa fie agnostic. Sau sa stie dar sa taca malc din cauza "pacatului" corectitudine politica, adaugat de putin timp ca a unsprezecea porunca. Ce ne facem daca nu ne place la toti new-age si o mai si consideram o mare prostie?

cipri85 19.07.2011 12:44:55

Citat:

În prealabil postat de misteria (Post 379074)
Precum spuneam...cea mai crunta lupta este cea cu propriul ..ego....

Imi permit sa-l citez pe unul dintre Sfintii Apostoli: 'sa nu-mi fie a ma lauda decat numai cu numele Dumnezeului meu'

Daca dorim sa ne mantuim dupa cum spune Mantuitorul Hristos nu avem varianta de a sluji la doi Domni si lui Dumnezeu si lui Mamona pentru ca omul pe unul il va iubii mai mult si pe celelalt va ajunge sa-l neglijeze, sau chiar sa-l urasca.

Acelasi Hristos mai spunea ca pe cei caldicei 'ii voi scuipa din gura Mea'

Ca urmare pentru un crestin nu prea ar fi loc de relativism...

Iertarea daca citatele nu sunt cuvant cu cuvant ne avand o Biblie la indemana.

cipri85 19.07.2011 12:57:35

cativa zei hidusi

'Zeita Kali întruchipează latura feminină a lui Shiva, energia lui - Shakti, precum învată indienii. Ea este aproape întotdeauna înfătisată călcând pe cadavrul zeului Shiva. Poartă la gât un colier de capete tăiate, iar în jurul mijlocului o fustă din mâini tăiate. Limba lungă si rosie, pe care o scoate din toate capetele sale, simbolizează neostoita sete de sânge a zeitei. Cu o mână tine un cap proaspăt tăiat din care picură sânge într-o cupă. Zeita este mereu zugrăvită în acea stare de exaltare maniacă pe care i-o provoacă gustul sângelui cald! Această ipostază a „divinului“ oferă o si mai revelatorie imagine asupra a ceea ce înteleg viclenii si demonicii brahmani când spun că Dumnezeu „este dincolo de bine si de rău“... Fireste, în Occident aceste lucruri sunt mult mai putin cunoscute la nivel de mase. Se consideră, pesemne, că încă „n-a sosit ceasul“ aducerii lor la lumină, că nu suntem încă întru totul „pregătiti“... în prezent, neinitiatii sunt momiti cu discursuri despre „stiinta“ yoga, sănătate, armonie, canalizarea energiilor divine, si alte asemenea formule mai usor digerabile pentru un neofit occidental. Adoratorii zeitei Kali sunt organizati în grupuri secrete. Se dedau la orgii sexuale, sacrificii umane rituale si alte practici de magie neagră. Primirea în grup este precedată de supunerea la diverse probe. „Biletul de intrare“ constă în aducerea unui cadavru: crima constituie o conditie de admitere sine qua non. Numele acestei caste criminale este Kapalika. Există temple ascunse în care membrii ei aduc jertfe omenesti în fata idolului zeitei, intonând imnuri din Rig Veda si rostind anumite mantre, cu ajutorul si participarea activă a brahmanilor.'

catalin2 19.07.2011 13:03:23

Pentru Florin oltean si cei ce nu au reusit sa citeasca, in doua mesaje am postat parerea cuiva care a pacticat yoga si a folosit mantrele: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...81&postcount=9
si http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=10
Mandalele sunt echivalentul grafic al mantrelor. Eu cand practicam Reiki am ramas foarte surprins sa vad ca in voodoo se deseneaza semne grafice pentru a chema un spirit. Acelui spirit daca era unul bun (bineinteles ca era tot un inger cazut) i se dadea lapte si fructe (sau nu mai stiu eu ce), iar daca era unul mai rautacios, dar cu efect mai puternic i se dadea o jertfa, un animal sarificat.
Adadar nu e nicio filozofie in hinduism si budism, e exact acelasi lucru ca in religiile pagane, vrajitorie, etc.

cipri85 19.07.2011 13:08:12

cativa zei hidusi

'Zeul Ganesha este în acelasi timp om, elefant si soarece. Cândva marele zeu Shiva, cel mai mare yoghin, întorcându-se acasă după o meditatie îndelungată, a întâlnit un necunoscut stând în prag si vorbind cu frumoasa Paravati, sotia lui. Orbit de gelozie, si-a tras îndată sabia din teacă si i-a tăiat capul. Paravati i-a strigat în hohote de plâns: „Tocmai l-ai omorât pe fiul tău!“. în deznădejdea sa, Shiva a retezat capul unui elefant care se întâmpla să treacă pe acolo si 1-a lipit pe grumazul fiului său. Asa a fost plăsmuit Ganesha, potrivit „teologiei“ hinduse. Ce element ar trebui să frapeze mai întâi în această povestire? Nestiinta atotputernicului si atotcunoscătorului Shiva? Superficialitatea lui? Caracterul său coleric, sanguinar si revansard? Gelozia sa atât de mundană? Oricât de rizibil ar părea, comportamentul zeilor hindusi este identic cu cel uman. Faptul este însă cât se poate de firesc, întrucât acesti zei sunt inventii ale oamenilor, întocmai ca si cei doisprezece zei ai Olimpului, născociti de vechii greci... Idolatrie pură, ba chiar în sensul cel mai primitiv al cuvântului!'

cipri85 19.07.2011 13:22:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 378932)
Eu nu cred ca parintele Sofronie (Saharov) a practicat in tinerete budismul,probabil practica o metoda de meditatie de o aflase de la unii de prin Europa,ca doar nu a fost prin Asia sa afle de budism.
Budismul nu se invata din carti,mi se pare ci cu un maestru budist pe langa tine.

Deci sa intelegem ca Parintele Sofronie(mai e putin si va fi trecut in randul sfintior) si cei ce l-au cunoscut mint?

mihailt 19.07.2011 13:38:46

Aci era vorba de budism,nu de diversi zei din hinduism.
Daca hindusii zic ca exista niste zei rai,de unde stiu ca acei zei rai nu reprezinta de fapt pe draci?
Rezulta cumva de aci (ca in religia hindusa sunt niste zei rai) ca toti yoghinii se inchina acelor zei rai?

S-a aratat in citatul de la Klaus Kenneth care i-a fost ucenic direct al parintelui Sofronie,cred,suficient,care era parerea parintelui despre budism.
Acest citat a lui Klaus Kenneth:
"Într-o zi, de pildă, la mănăstirea Essex a venit un vizitator care a luat statuia lui Buddha și a pus-o la fereastră. Un alt părinte i-a spus părintelui Sofronie că este un lucru exagerat să pui statuia lui Buda acolo, într-o mănăstire. Era starețul. Iar părintele Sofronie i-a spus starețului: „Dacă statuia aceasta te deranjează, atunci tu trebuie să pleci, dar omul acesta rămâne.” Pentru părintele Sofronie era mult mai important sufletul acelui om departe de Ortodoxie, decât gesturile sale naive. Așa am înțeles ce înseamnă dragostea".
Am mai scris: nu cred ca aceasta arata ca parintele Sofronie ar fi apreciat budismul,dar arata ca nici nu il osandea categoric.

Da asa zic ca dracii inseala pe unii sa zica diverse care nu au fost spuse de parintele Sofronie (nu pe apropiatii parintelui Sofronie),ca dracii prin aceia vor sa bage violenta intre oameni sa zica ca te mantuiesti osandind pe altii,sau ca mantuiesti cu violente asupra altora pe motiv ca sunt "necredinciosi" sau "eretici".

Niciodata nu a sustinut parintele Sofronie razboiul pe motive religioase,nici in vorbe si cu atat mai putin in fapte.

cipri85 19.07.2011 14:59:18

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379151)
Aci era vorba de budism,nu de diversi zei din hinduism.

Budismul isi are radacinile in hinduism. Daca radacina e putreda, cum o-r fi trunchiul ramurile sau fructele?
Citat:

Daca hindusii zic ca exista niste zei rai,de unde stiu ca acei zei rai nu reprezinta de fapt pe draci?

Pai tocami asta e, toti zei hindusi sunt draci. La fel cum draci erau si zeii elinilor sau ai romanilor. Citeste Faptele Apostolilor si Epistolele, apoi citeste actele martirice(o sa vezi cum statuiile zeilor din templele pagane s-au sfarmat atunci cand unii mucenici erau fortati sa se inchine lor). Hindusii au cateva mii daca nu s-a ajuns cumva intre timp la cateva zeci de mii de zeitati(numarul lor creste pe zi ce trece, este la ordinea zilei ca adepti ai acestei religii sa se reclame a fi zei, iar gloata, prostimea sa inghita galusca).
Citat:

Rezulta cumva de aci (ca in religia hindusa sunt niste zei rai) ca toti yoghinii se inchina acelor zei rai?

Exista cumva amestec intre adevar si minciuna, poate coexista lumina cu intunericul?

mihailt 19.07.2011 16:07:25

Preceptele budismului sunt tare asemanatoare cu poruncile lui Dumnezeu Iisus Hristos,nu identice,dar foarte asemanatoare.

Acum nu stiu ce sa zic de hinduism,e o religia foarte vasta,probabil cu mai multe curente.

Nu stiu nici daca budismul se trage din hinduism,din cate zice Buddhha era un fiu de imparat indian si a mers apoi sa se faca pustnic si de aci a aparut religia budista.De la ce a invatat Buddhha dupa multi ani de pustnicie.
Mie mi se pare ca Buddhha a fost luminat de Duhul Sfant si Dumnezeu Cuvantul cat a pustnicit.
Numele religiei,budism ,vine de la Buddhha.

Si budismul e o religie foarte vasta cu mai multe curente da nu prea stiu cat se aseamana cu budismul autentic,care o fi acela.Am mai scris,la budism cand se mediteaza nu se urmareste golirea mintii de ganduri,la budism se invata sa fii cu luare aminte la preceptele budiste,la budism se invata sa nu fii prea atasat de nimic din aceasta lume etc.
Parintele Sofronie a practicat o forma de meditatie hinduista in care isi golea mintea de ganduri,nu budism.

mihailt 19.07.2011 16:11:42

Nu e ciudat cum si budistii au manastiri unde se traieste viata de obste,de maici sau de calugari?
(nu manastiri mixte)
Cine i-o fi inspirat la aceasta?

Apoi nu se cere si la crestini ortodocsi cand vor sa duca o viata mai duhovniceasca sa se abtina de la relatii sexuale,chiar si de la cele firesti si curate,dintre sot si sotie?
Si la budisti la calugari si calugarite se cere sa traiasca in castitate si sa fie saraci.
Si mai sunt multe asemanari,precum ca nu au voie sa foloseasca parfumuri,produse parfumate,sa isi unga trupul cu uleiuri etc.
Nu se practica nici postul extrem,da nici lacomia,la calugarii budisti,asta face parte din calea de mijloc.
Alta asemanare ciudata cu crestin ortodoxia si budistii au avut sinoade.
Acum referitor la hinduism,a avut hinduismul vreun sinod?
Eu nu cred.
Si la budisti se cere sa se fereasca de slava desarta,asta nu e alta asemanare cu crestin ortodoxia?
Si mai sunt alte asemanari.

Sunt prea multe asemanari pentru mine,sa nu cred ca budismul e religie pre-crestina,inspirata de Preasfanta Treime.

Mihai36 19.07.2011 17:08:34

Descrierea zeitei kali si a principiului Ganesha nu se face dupa povesti occidentale exagerate si tendentioase sau luind de bune povestile simbolice indiene.

Am citit si eu o carte intreaga scrisa de un roman vinduta la taraba bisericii in care autorul (am vb apoi cu el pe net) a adaugat de la el tot felul de exagerari aberatii si minciuni ca sa prezinte rau intentionat.

Daca este sa criticam aiurea putem spune conform Vt ca Dumnezeu este gelos razbunator si singeros asa incit lucrurile trebuie cintarite mai atent si nu cum apar la prima vedere.

Zeitatile indiene pot fi cu greu intelese fiindca cunoasterea crestina nu cuprinde numele si functiile Tronurilor si instantelor si nici explicarea detaliata a celor 7 duhuri ale lui Dumnezeu.

Zaharia spunea ca in fata Tronului sint ei doi Fii unsi insa dogma crestina nu spune nimc despre ei si nici despre natura divina a lui Melchisedec.
Acesti doi Fii in terminologia hindusa au fiecare cite un nume.

Iar din moment ce dogma crestina este o cunoastre in parte cum poti emite judecati pe ceva partial?

Intelegerea profunda a puterilor divine necesita o cunoastere de sine mai detaliata. Fiecare are un numit tip de manifestare necesar speificului calitatii careia este arondata.
Toate zeitatile feminine formeaza una singura ca manifestari ale Ei si anume Adi Shakti (Puterea Necreata/Primordiala) si care in crestinism poarta numele de Sfinta Sfintelor sau Duhul Sfint.
Toate aspectele paterne (cei 3 Oameni care sint Domnul) sint ipostaze ale Tatalui (Sadashiva).
iar in rest sint cei doi Fii, arhangheli si ingeri la fel ca in crestinism (al pamintului , al apei, etc)
Ganesha este Hristosul insa poetic este vazut ca un copil cu cap de elefantel calare pe un soricel , de ce? fiindca intruchiepeaza inocenta copilului , puritatea virginala, intelepciunea, bucuria si umilinta.

Puterea lui este duhul intelepciunii -primul dntre cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu numite fiecare dupa cite o calitate in Filocalii ,insa se stie ca in realitate fiecare guverneaza mai multe calitati .
Dumnezeu are si puteri teribile, feroce in lupta cu demonii , razbunatoare daca vreti ele se mai numesc Coroana lui Iisus , puteri justitiare.
Kali ca subsegment al Duhului Sfint este una dintre aceste puteri care are sarcina ca in interiorul sfintului sa lupte cu tenebrele si sa le invinga.
De aceea trebuie a fie feroce in lupta cu demonii ca o mama in lupta cu atacatorii copilor sai ,insa mai este un aspect matern care lupta cu curaj impotriva fricilor si neincrederii (Durga) find vazuta simbolic calare pe un tigru (deci nu e tigru) sau un leu si cu o sabie in mina ,dusmanii ei intre altele sint si virusii prin intermediul sistemului imunitar.

Ganesha este prezent in orice aspect divin este alfa si omega -(simbolirile primei si celei de-a 7-ea chakre ), intruparea sa impreuna cu guvernatorul chakrei iertarii este Iisus (daca M-ati vazut pe Mine a-ti vazut pe Tatal) iar urmatoarea Sa venire ca guvernator al celei de-a sapte -care contine si totalitatea puterilor justitiare -este simbolizat de un calaret calare pe un cal alb cu o sabie in mina al carui chip nu se vede din cauza haloului sfint- supranumit Kalki.
Aspectul matern corespunzator lui Kalki este duhul desavirsirii numit aici cu numele Nirmala (Imaculata) dar care nu se intrupeaza in aceasta forma singulara ci doar impreuna cu absolut toate aspectele divine pina la cea mai inalta instanta (a 22 a) adica ca Dumnezeu Unic in forma aparenta de Mama Divina (Duhul Sfint care nu ar trebui hulit/Savaot rege/Sluga lui Dumnezeu cu chip schimonosit fara asemanare cu oamenii).

O profetie antica indiana spune asa: "Mahavishnu si Mama sa Mahalakshmi vor veni de doua ori pe pamint iar prima data Ea va asista la uciderea lui de catre oamenii poporului in care se vor naste. A doua oara vor veni cu puteri depline."

Mahavishnu este unul din numele aspectului guvernator al chakrei iertarii.
Iar Mahalakshmi este aspectul matern care guverneaza tendinta evolutiei spirituale -una din cele 3 tendinte generale ale omului.

In Apocalipsa Cineva care sta pe tronul acoperit de curcubeu are chipul asemuit cu doua pietre pretioase ale caror culori in stare naturala sint brun, negru si rosu.
Desemenea sint vazute -tot simblic -4 fiinte in mijlocul tronului si imprejurul lui.
7. Și ființa cea dintâi era asemenea leului, a doua ființă asemenea vițelului, a treia ființă avea față de om, iar a patra ființă era asemenea vulturului care zboară.

Daca facem o paralela cu simbolistica indiana intre aceste 4 fiinte vedem o posibuila corespondenta
-cea dintâi asemenea leului fiind tigrul
-a doua ființă asemenea vițelului fiind elefantelul
-a treia ființă cu față de om find maimuta -simbolizarea capacitatilor fizice si indeminarea in lupta a unuia dintre Arhangheli.
-cea asemenea vulturului fiind vulturul Garuda

misteria 19.07.2011 20:23:16

Ce desăvîrsit și la obiect ai scris Mihai ! Mi+a facut plăcere sa te citesc !

mihailt 19.07.2011 20:36:19

In religia hindusa,e prezentata imaginea a doi zei intretinand un act sexual.

Unul din zei,cel feminin,e Kali.
Ce legatura are asta cu crestin ortodoxia sau cu budismul?

Mie imi pare ca in unele ramuri ale hinduismului e amestecata pacea cu violenta,sexul cu fecioria,etc.

Probabil religia de care a fugit Buddhha e tocmai religia hinduista,ca fiind indian e foarte mica probabilitatea sa fi avut parintii sai si cei din jurul sau alta religie,decat cea hinduista.
Vedeti aci scris despre Kali,e tare ciudata imaginea zeitei Kali,care e zeita suprema in hinduism,impreunata cu un alt zeu,sau ceva in genul asta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kali
Vedeti la poze,ca nu pot sa dau link direct la asa ceva de draci au inselat pe unii se reprezinte.
Ca sa zici ca Duhul Sfant e feminin,iar Dumnezeu tatal masculin,dracii iar inseala pe unii sa zica asemenea absurditati.
Ce zice Sfantul Ioan Damaschinul?
"Cuvântul se numește si „strălucire”, din cauză că s-a născut din Tatăl fără împreunare si în chip impasibil, în afară de timp, nestricacios si nedespărțit. Se numește Fiu si „chip al ipostasei părintești”, din pricină că este desăvârșit, enipostatic și întru totul asemenea Tatălui, afară de nenaștere. Se numește „Unul-Născut”, pentru că singur El s-a născut într-un chip unic din unicul Tată. Căci nici o altă naștere nu se aseamănă cu nașterea Fiului lui Dumnezeu si nici nu este alt Fiu al lui Dumnezeu. Chiar dacă Sfântul Duh purcede din Tatăl, nu însă în chip de naștere, ci în chip de
purcedere. Acesta este alt mod de existență necuprins de minte si necunoscut ca si nașterea Fiului. Pentru aceasta, toate câte are Tatăl, ale lui sunt, afară de nenaștere, care nu indică deosebire de ființă, nici de
dregătorie, ci mod de existență.
Spre exemplu: Adam este nenăscut, căci este plăsmuit de Dumnezeu; Set este născut, căci este fiul lui Adam; Eva, însă, este purcesă din coasta lui Adam, căci ea nu a fost născută. Toți
aceștia nu se deosebesc unii de alții prin fire, căci sunt oameni, ci numai prin modul existenței."
Si mai zice in alt loc:
"Nașterea Fiului din Tatăl și purcederea Sfântului Duh sunt simultane."
De unde acestea cu doi zei care s-au impreunat de a aparut al treilea zeu,sunt absurditati,dracii le-au inspirat in religia hindusa.

tara tara vrem ostas 19.07.2011 21:06:45

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 378959)
No in sfarsit ne-ai explicat de ce promovezi budismul!:18:

No No taranca ardeleanca :P :*..

misteria 19.07.2011 21:17:21

Că tot se cunoaște lb. engleză

1.Hinduism is based on the concept of atman and Brahman whereas Buddhism denies the existence of an eternal soul
2.Buddhism emphasizes on sufferings in the existing world whereas Hindus believe that one can enjoy divine bliss through moksha or reunion with God
3.Buddhism believes in attaining nirvana through the four noble truths and eightfold path whereas Hinduism believes there are several ways one can reach to God.
4.Hinduism believes in the existence of several gods whereas Buddhism reasons as to why one should seek a God which nobody is aware of.

Read more: Difference Between Buddhism and Hinduism | Difference Between | Buddhism vs Hinduism http://www.differencebetween.net/mis...#ixzz1SfByVldC

sursa http://www.differencebetween.net/mis...-and-hinduism/

tara tara vrem ostas 19.07.2011 21:23:57

monahul Neofit Cavsocalvitiu, Domnul sa-l ierte si sa-l odihneasca spunea ca paganismul desavarsit se afla in India.cele 7 popoare canaanence sunt in India.

florin.oltean75 19.07.2011 21:54:18

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379382)
In religia hindusa,e prezentata imaginea a doi zei intretinand un act sexual.

Unul din zei,cel feminin,e Kali.
Ce legatura are asta cu crestin ortodoxia sau cu budismul?

Mie imi pare ca in unele ramuri ale hinduismului e amestecata pacea cu violenta,sexul cu fecioria,etc.

Probabil religia de care a fugit Buddhha e tocmai religia hinduista,ca fiind indian e foarte mica probabilitatea sa fi avut parintii sai si cei din jurul sau alta religie,decat cea hinduista.
Vedeti aci scris despre Kali,e tare ciudata imaginea zeitei Kali,care e zeita suprema in hinduism,impreunata cu un alt zeu,sau ceva in genul asta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kali
Vedeti la poze,ca nu pot sa dau link direct la asa ceva de draci au inselat pe unii se reprezinte.
Ca sa zici ca Duhul Sfant e feminin,iar Dumnezeu tatal masculin,dracii iar inseala pe unii sa zica asemenea absurditati.
Ce zice Sfantul Ioan Damaschinul?
"Cuvântul se numește si „strălucire”, din cauză că s-a născut din Tatăl fără împreunare si în chip impasibil, în afară de timp, nestricacios si nedespărțit. Se numește Fiu si „chip al ipostasei părintești”, din pricină că este desăvârșit, enipostatic și întru totul asemenea Tatălui, afară de nenaștere. Se numește „Unul-Născut”, pentru că singur El s-a născut într-un chip unic din unicul Tată. Căci nici o altă naștere nu se aseamănă cu nașterea Fiului lui Dumnezeu si nici nu este alt Fiu al lui Dumnezeu. Chiar dacă Sfântul Duh purcede din Tatăl, nu însă în chip de naștere, ci în chip de
purcedere. Acesta este alt mod de existență necuprins de minte si necunoscut ca si nașterea Fiului. Pentru aceasta, toate câte are Tatăl, ale lui sunt, afară de nenaștere, care nu indică deosebire de ființă, nici de
dregătorie, ci mod de existență.
Spre exemplu: Adam este nenăscut, căci este plăsmuit de Dumnezeu; Set este născut, căci este fiul lui Adam; Eva, însă, este purcesă din coasta lui Adam, căci ea nu a fost născută. Toți
aceștia nu se deosebesc unii de alții prin fire, căci sunt oameni, ci numai prin modul existenței."
Si mai zice in alt loc:
"Nașterea Fiului din Tatăl și purcederea Sfântului Duh sunt simultane."
De unde acestea cu doi zei care s-au impreunat de a aparut al treilea zeu,sunt absurditati,dracii le-au inspirat in religia hindusa.

O interpretare gresita a simbolului zeitei Kali, este periculos,
pentru ca deschide poarta miscarilor nevirtuoase in suflet.

Am citit descrierea de pe wikipedia, dar nu avem explicatia
subtila a acestui simbol.

Kali reprezinta sumumul de provocari ale egoului,
sumumul de ispite, de la cele mai mici tentatii pana la teama fata de moarte.

Functia lui Kali este aceea de revela natura noastra profunda
prin distructia progresiva a egoului ordinar.

Fara cunoastere, ispitele ne duc spre iad.

Avand cunoastere, ispitele ne lamuresc si ne imbraca cu haine ingeresti.

Sfintii Parinti spuneau asa:
"Ridica Doamne ispitele si nu se va mantui nimeni".

Ispita are un rol esential in calatoria spre centrul inimii,
unde ne asteapta Hristos.

Fara ea nu putem patrunde adanc in noi insine.

Cand duhul isi incepe lucrarea in inima,
incercarile grele sunt vazute ca daruri nepretuite ale Lui Dumnezeu.

Zeita Kali este ispita care initiaza lucrarile virtuoase launtrice,
care leapada sinele ordinar, il distrug, golind nevoitorul de el insusi.

Numai asa cel ce-si doreste libertatea si pacea poate fi umplut de lumina divina.

Pentru ca zeita Kali ( ispitele) agreseaza egoul ordinar,
in iconografia hindusa aceasta are o reprezentare feroce.

Cand nevoitorul devine imbunatatit si experimentat in viclesugurile ispitelor,
acestea sunt percepute ca o profunda forma de compasiune.

De aceea "Kali" este privita ca o mama care invata natura ultima, inefabila a realitatii

mihailt 19.07.2011 21:57:11

Omul nu are nevoie de ispite spre a desavarsi.
Sunt suficiente legile lui Dumnezeu Iisus Hristos si ajutorul lui Dumnezeu sa vedem eventualele tentatii spre rau din noi,cand exista.
Tentatiile spre rau din noi sunt ca o nedesavarsire a noastra.
Buddhha a fugit de religia hindusa,nu prea cred ca sunt asemanari intre budism si hinduism.
Nirvana din cate mi se pare inseamna pacea sufletului,apucarea sufletului spre bine in vesnicie cand omul s-a mai curatat de pacate cu ajutorul lui Dumnezeu.

florin.oltean75 19.07.2011 22:25:37

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 379425)
Omul nu are nevoie de ispite spre a desavarsi.
Sunt suficiente legile lui Dumnezeu Iisus Hristos si ajutorul lui Dumnezeu sa vedem eventualele tentatii spre rau din noi,cand exista.
Tentatiile spre rau din noi sunt ca o nedesavarsire a noastra.
Buddhha a fugit de religia hindusa,nu prea cred ca sunt asemanari intre budism si hinduism.
Nirvana din cate mi se pare inseamna pacea sufletului,apucarea sufletului spre bine in vesnicie cand omul s-a mai curatat de pacate cu ajutorul lui Dumnezeu.

Omul are in sine ispitele.
Omul are in sine tentatiile.

Apostolul Pavel zicea:
"Nu fac binele pe care il vreau, ci raul pe care nu-l vreau."
Lucrarile nevirtuoase patrund toate miscarile inimilor noastre.

Asa ca trebuie sa le deosebim in continuumul experientelor noastre, in fiecare clipa,
si sa aplicam pentru fiecare doftoria potrivita.

Ispitele urca si din inima,
lovesc si din afara.

Lucrarea lor este continua,
dar noi orbi fiind nu o vedem.

Sfanta tibetana Yeshe Tsogyel,
confruntandu-se cu diverse aparitii demonice, in urcusul ei spiritual,
intr-una din grelele sale incercari a cantat astfel:

Intrucat am intrat in dimensiunea dinamica a Cerului
Realizand mintea Mamei Perfecte, Fiinta Imaculata,
Inima celor 10 perfectiuni transcedente,
Delectandu-ma intr-o introspectie impecabila, profunda,
Nu sunt infricosata de experienta demonica vizionara.

Fiecare circumstanta, buna sau rea, este un joc al Esentei Ultime,
Aparitii care sunt expresia Compasiunii Nemarginite.

Focul acestei experiente ma lamureste si mai mult,
Deoarece am intrat in dimensiunea spontaneitatii.

Realizand Mintea Unitara,
Miezul Viziunii, Cugetarii si Scopului,
Beneficiind de calitatea nestructurata a tuturor experientelor,
Nu simt nicio frica in fata acestor aparitii.

Intrucat am intrat in spatiul placerilor pure,
Realizand Mintea Celui nascut in Lotus,
Extaziata de natura imaculata a mintii,
Nu mai percep nicio impuritate.

Intrucat am intrat in arena nevointei mistice,
Atingand inima misterelor mahayanice,
Bucurandu-ma in mod identic de savoarea placerii si durerii,
Nu am nicio preferinta pentru bine sau rau.

Atat binele cat si raul sunt doar imbolduri
Spre punctul culminant al experientei,
Care este Compasiunea Invatatorului.

Mihai36 19.07.2011 22:36:16

Din cite stiu eu Kali nu are absolut nici o legatura cu ispita, insa trebuie precizat un lucru , atit in buddhism cit si in hinduism sint secte si ramuri asa incit cautarea versiunilor originale , celor corecte intimpina oarece dificultati.

Daca in unele secte apar niste aberatii asta nu inseamna ca ele sint caracteristice intregului sistem ,
De ex in budhism unele ramuri cred in existenta divina altele nu deci nu poti compara asa global hinduismul cu el din acest punct de vedere.
Asa incit incluisv daca aducem in discutie si crestinismul trebuie avuta in vedere diferentele doctrinare dintre ramurile lui .
Nu orice ramura crestina este reprezentativa asa cum nu orice ramura orientala este reprezentativa.

Deci trebuie un studiu istoric al evolutiei in timp , al denaturarilor inerente ulterioare si al corectarilor care au urmat odata cu parasirea templelor imorale (existente doar in anumite zone) si revenirea la caile ortodoxe.

Lucrurile nu pot fi judecate asa la plesneala.

Trebuie pornit eventual cel tirziu de la principiile practicii stabulite de Pantajali, studiate textele de baza, cele vechi.

Intradevar India conform unor cercetari mai noi este Tara Fagaduintei in care au ajuns cei calauziti de Moise.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:13:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.