Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Sa ramanem ORTODOCSI pana la capat ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12796)

cristiboss56 07.05.2011 17:24:13

Sfantul Ioan Gura de Aur-

" Daca cineva contraface macar o mica parte a chipului regelui pe moneda regala , in felul acesta o falsifica ; la fel si CREDINTA CEA ADEVARATA , acela care va schimba chiar cat de putin in ea , o va vatama pe toata . Caci daca , pe deoparte dogma este rastalmacita, si INGER DE AR FI SA NU-_L CREDETI ! Nimic nu foloseste viata virtuasa , daca CREDINTA NU ESTE SANATOASA ".

cristinadaciana 07.05.2011 17:35:07

Nu am sa uit niciodata de prima mea spovedanie.
M-a intrebat preotul:" ai venit cu intentia de a pacatui mai putin ?"
A fost un moment de revelatie pentru mine.

Erethorn 07.05.2011 17:42:43

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359460)
" Daca cineva contraface macar o mica parte a chipului regelui pe moneda regala , in felul acesta o falsifica ; la fel si CREDINTA CEA ADEVARATA , acela care va schimba chiar cat de putin in ea , o va vatama pe toata . Caci daca , pe deoparte dogma este rastalmacita, si INGER DE AR FI SA NU-_L CREDETI ! Nimic nu foloseste viata virtuasa , daca CREDINTA NU ESTE SANATOASA ".

Corect. Si, hai sa vedem cine a rastalmacit credinta, tinand cont ca acelasi Sfant Ioan Hrisostomul a spus despre Petru:

"Intre apostoli, Petru era cel mai mare si cel mai insemnat, el era limba si capul colegiului apostolic, al cetei apostolilor; pentru aceasta l-a vazut Pavel mai intai pe el. In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai..."

Din aceeasi omilie:

"Daca zice cineva: pentru ce dar sfantul Iacob a fost ridicat in scaunul din Ierusalim ? Eu voi raspunde ca daca n-a fost ridicat Petru pe acest scaun, aceasta a facut-o Iisus Hristos ca sa-l statorniceasca sa fie invatatorul lumii intregi"

Si iarasi:

"Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."

Si iarasi:

"Cum Domnul i-a prezis lucruri mari lui Petru, cum i-a incredintat lui conducerea intregii lumi, i-a prezis lui martiriul pe care trebuia sa-l sufere, i-a dat lui mai mari dovezi de iubire decat celorlalti ucenici ai sai..."

glykys 07.05.2011 17:49:37

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359373)
După un mesaj cu atât de puternice accentuări, mi se pare că iubiți mai mult adevărul decât oamenii... (continuarea în următorul mesaj)

Cred ca iubeste mai mult Adevarul decat oamenii... e o nuanta.
Bine ar fi sa fie pe lumea asta numai cele trei tabere pe care le vede MariS, ca ar fi numai drepti si sfinti pe pamantul asta, adica numai persoane care ajung in rai!
Eu una nu pot sa spun ca X sigur nu ajunge in rai, ca mi-e teama sa nu fac pacate, dar mie personal mi-e tare greu sa cred ca o persoana care nu are partasie cu Hristos, cu sfintii si Biserica Lui o sa ajunga acolo... Dar sa aiba Dumnezeu mila de noi toti!

cristiboss56 07.05.2011 17:50:12

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 359465)
Corect. Si, hai sa vedem cine a rastalmacit credinta, tinand cont ca acelasi Sfant Ioan Hrisostomul a spus despre Petru:

"Intre apostoli, Petru era cel mai mare si cel mai insemnat, el era limba si capul colegiului apostolic, al cetei apostolilor; pentru aceasta l-a vazut Pavel mai intai pe el. In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai..."

Din aceeasi omilie:

"Daca zice cineva: pentru ce dar sfantul Iacob a fost ridicat in scaunul din Ierusalim ? Eu voi raspunde ca daca n-a fost ridicat Petru pe acest scaun, aceasta a facut-o Iisus Hristos ca sa-l statorniceasca sa fie invatatorul lumii intregi"

Si iarasi:

"Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."

Si iarasi:

"Cum Domnul i-a prezis lucruri mari lui Petru, cum i-a incredintat lui conducerea intregii lumi, i-a prezis lui martiriul pe care trebuia sa-l sufere, i-a dat lui mai mari dovezi de iubire decat celorlalti ucenici ai sai..."

S-a mai discutat aceasta "nedumerire " pe thredul vostru parca , dar aici nu acesta este scopul thread-ului , scopul lui e de a trage un semnal de alarma pentru apararea si statornicia in dreapta credinta ORTODOXA ! Deci , nu reluam subiecte peste subiecte ! Sa respectam cat de cat , topicurile dedicate bisericii catolice , inclusiv topicul de generalitati . Iertare si va multunesc pentru intelegere !

nutucutu 07.05.2011 19:21:37

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359451)
Confuzia e in mintea ta , prietene !

O fi, dar nu m-ati lumintat nici cu citatele de la inceput, nici cu raspunsul de mai sus.

glykys 07.05.2011 19:38:04

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 359473)
O fi, dar nu m-ati lumintat nici cu citatele de la inceput, nici cu raspunsul de mai sus.

Imi permit sa intervin: asta e diferenta, ca ortodoxia se traieste, nu se contruieste din citate, ratiune si dialectica.

cristinadaciana 07.05.2011 19:41:56

Domnule Cristiboss56

1 atașament(e)
Sa inteleg ca acest copil nu e in Rai si nu e mantuit pentru ca nu a fost botezat ortodox. Nu?

http://img2.blogcu.com/images/e/l/a/...9790sasiw3.png

Noesisaa 07.05.2011 19:44:54

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 359403)
Iata cum dintr-o data draga Noesisaa ai devenit mai insemnata decat tot forumul la un loc. Si ai cazut brusc in pacatul mandriei.

:( Toti suntem pacatosi care au nevoie de un Mantuitor. Si eu, si tu, si toti ceilalti, pana la ultimul. Oricum nu eu am dat atata atentie acelui fir de discutie. Nu eu mi-am raspuns mie de 300 de ori. Nu eu l-am vizionat de peste 7000 de ori. In 3-4 zile.

cristinadaciana 07.05.2011 19:48:18

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359479)
:( Toti suntem pacatosi care au nevoie de un Mantuitor. Si eu, si tu, si toti ceilalti, pana la ultimul. Oricum nu eu am dat atata atentie acelui fir de discutie. Nu eu mi-am raspuns mie de 300 de ori. Nu eu l-am vizionat de peste 7000 de ori. In 3-4 zile.

Sa fim serosi! 7000 de vizionari nu inseamna 7000 de persoane diferite care au citit topicul.

sophia 07.05.2011 19:56:25

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359444)
Aici nu vorbim de asa ceva . Punct !

Stai putin ca n-am inteles totusi.
Despre ce vorbim atunci?
Te rog sa explici de fapt ce anume doresti sa discutam? Ce urmaresti cu firul tau?
La postarea mea nu ai raspuns.
Eu am inteles ca te-a deranjat plecarea Noesissei din Ortodoxie.
Pe de alta parte din citatul dat de tine se vorbeste despre razboiul dintre Ortodoxie si celelalte confesiuni si religii.
Exista deci doua probleme aici:
1. abandonarea Ortodoxiei in favoarea altei confesiuni/religii
2. numai ortodoxia este buna, celelalte sunt rele, pacatoase, eretice si ce mai vrei tu (si altii).

Eu la primul punct am raspuns.
La punctul doi ma abtin. Nu pot raspunde. Pe de o parte imi plac parti/elemente din alte confesiuni/religii si nu-mi plac alte parti/elemente din ortodoxie. Mi se pare pacat mare afirmatia din citat (deci cea amintita de mine la punctul 2). Pacatul mandriei, a judecatii, a calomniei si etc.
Noi oamenii, nu suntem in masura sa judecam asa ceva. Stim noi cine se va mantui, cine se va duce in Rai, etc.? Dar ce, noi suntem Dumnezeu?

Pe urma spun si eu ca alte persoane de aici. Ce facem cu oamenii?
Ca de fapt aici este problema: conflictul intre oameni.
Aici pe forum este razboi intre oameni: ortodoxi si alte confesiuni si religii, pe motivul credintei lor. Asta se numeste discriminare.
Nu se combat credinte, ci oameni!!! Este absurd!

@Anna21 - si n-am inteles din postarea ta. Tu ii urasti pe bunicii (sau erau parintii, ca nu mai stiu) tai acum, pentru ca nu sunt ortodoxi?

Din postarile multora de pe forum inteleg ca urasc efectiv oamenii de alte credinte, ca nu s-ar imprieteni cu ei, n-ar comunica etc.
Dar ei ar iubi un ortodox fie el si cel mai rau (cu pacate mari), doar pentru credinta lui?

Eu asa inteleg pe forumul asta. Sa fie omul oricum, numai sa fie botezat ortodox.

"Scuze , dar aici vorbim de adevarata valoare , nu de umanism si alte orientari omenesti , create de om , de mintea lui ! Iertare , am inteles acum , ce si cum !" citat din Cristi.

Deci nu vorbim despre om (fire, caracter, etc.) ci numai despre credinta lui?

Credinta il face/diferentiaza pe om? Asta zic eu ca este intrebarea.

Cristi, deci despre ce anume vorbim pe acest fir? Ca fiecare intelege altceva.

dobrin7m 07.05.2011 19:57:51

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359479)

Iarta-ma Noesissaa as vrea doar sa iti spun ca atunci cand Parintelui Paisie Aghioratul i s-a spus ca a salvat multe vieti prin interventia sa, in multe locuri din lume acesta a raspuns: eu nu am facut nimic pacatosul de mine, Dumnezeu a salvat oamenii.

Se pare ca la catolici o virtute de pret ai pierdut-o daca cumva ai avut-o. Si anume lipsa de mandrie.
Dar sa stii ca cele 300 de raspunsuri si cele 7000 de vizionari, ale catorva useri de aici de pe forum nu reprezinta nimic in drumul tau spre mantuire.

luciand 07.05.2011 20:03:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 359450)
Eu cred ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa dea un comunicat OFICIAL in care sa clarifice urmatoarele aspecte:
1. Aveti sau nu aveti voie sa fiti prieteni cu cei de alta religie
2. Aveti sau nu aveti voie sa va rugati pentru ei
3. Aveti sau nu aveti voie sa lucrati pentru ei
4. Aveti sa nu aveti voie sa folositi lucrurile create de ei

Eu vad o mare confuzie pe aici; unii zic ca da, altii ca ba. Ce va permite Biserica Ortodoxa sa faceti?

PS Din postarea dumneavoastra am inteles ca este foarte periculos sa va cumparati o pereche de incaltaminte facuta in Portugalia, ca e facuta de eretici si v-ati putea infesta

Eu văd o mare confuzie, atât în mintea ta cât și a celorlalți "rupți" de Biserică!
Vezi, tu, spre deosebire de voi care sunteți "predestinați" să dansați pe sârmă cum vă cântă "infailibilul", noi avem liber arbitru! Adică, mai pe înțelesul tuturor, putem să facem tot ceea ce vrem! Absolut tot ceea ce vrem și este, binențeles, cu putință.
Dar noi nu vrem să facem tot ceea ce avem voie! De exemplu, nu vrem să ne rupem de Hristos și de Biserica Sa și nu vrem să aruncăm la gunoi Tradiția lăsată de Sfinții Părinți ai celor 7 Sinoade Ecumenice. Nu vrem să schimbăm nimic din Simbolul Credinței cel lăsat nouă spre neschimbare la Niceea în 325 și la Constantinopol în 381, nici să omitem, dar nici să adăugăm!
Noi nu vrem Să-l părăsim pe Hristos și Biserica Lui, pentru că nici El nu ne părăsește pe noi. Și poate că la "ultima înfățișare" nu-i va fi rușine de noi, dacă nici nouă nu ne-a fost rușine cu El!
Dar se pare că asta nu vă place vouă... Probabil că, de fapt nu-i place celui care manevrează "sforile" marionetelor care sunteți (oare cine-o fi acela?).
Dar chiar, tot voiam să întreb? Dacă la voi totu-i știut dinainte, totul e "scris", de ce vă mai bateți capul? Și-așa nu puteți schimba nimic! Păi lăsați-o-ncolo de treabă; beți, mâncați și vă veseliți, că "infailibilul" veghează! Nu vi se poate întâmpla nimic rău! Iubiți-vă necondiționat, relativist sau cum oți vrea, totul e rezolvat dinainte!
Lăsați-ne pe noi să ne chinuim cu toate "prostiile" ăstea: Dreaptă Credință, dogme, post, rugăciune, energii necreate, mântuire...
P.S.
Vezi că nu materia spurcă, ci gândurile necurate!
Și cel mai grav este întoarcerea cu spatele la Adevăr!

dobrin7m 07.05.2011 20:09:21

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 359426)
Am o cunostinta care s-a maritat intr-o tara musulmana si a trecut la religia lor... Cum s-o consider un "om al satanei" ? Are un sot si doi copii si e foarte devotata.
Ce simplu e sa bati campii categorisind pe "ceilalti" :D

Draga mea, asa devotata cum e si-a pecetluit soarta ei si mai mult si pe cea a copiilor ei.
Pentru ca una este sa nu fi auzit niciodata de Cuvantul lui Dumnezeu si alta este sa te nasti in credinta si sa o parasesti.
Parintele de la Manastirea Prislop mi-a spus asa: sectarii vor merge in iad cu Biblia subrat.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

anna21 07.05.2011 20:10:18

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 359478)
Sa inteleg ca acest copil nu e in Rai si nu e mantuit pentru ca nu a fost botezat ortodox. Nu?

Ca sa ramanem in tema threadului, raspunsul este urmatorul: daca a lepadat credinta ortodoxa, L-a lepadat pe Hristos.
Mai multe nu-ti pot spune despre mantuirea lui.

Dar logica pe care o aplici tu aici (incercare de manipulare, putem spune) este similara cu incercarea de a aduce o gravida muribunda (sau o fetita insarcinata in urma unui viol) ca argument pro-avort. Adica aduci un caz extrem si nereprezentativ pentru a trezi reactii emotionale in favoarea propriei pozitii.

Despre acel copil se pot spune multe. Printre care: toti suntem vinovati de starea lui, chiar si tu si eu, toti. Ca pentru pacatele tuturor patimeste el si altii ca el. Macar o multumire putem spune cand punem painea in gura, ca si aceea un dar de la Dumnezeu este.
Dar nu mi se pare cinstit sa-l iei ca argument (emotional) impotriva invataturii ortodoxe.

anna21 07.05.2011 20:18:29

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 359483)

@Anna21 - si n-am inteles din postarea ta. Tu ii urasti pe bunicii (sau erau parintii, ca nu mai stiu) tai acum, pentru ca nu sunt ortodoxi?

Din postarile multora de pe forum inteleg ca urasc efectiv oamenii de alte credinte, ca nu s-ar imprieteni cu ei, n-ar comunica etc.
Dar ei ar iubi un ortodox fie el si cel mai rau (cu pacate mari), doar pentru credinta lui?

Eu asa inteleg pe forumul asta. Sa fie omul oricum, numai sa fie botezat ortodox.

Sophia, imi este greu sa-ti raspund pt ca nu stiu cat ma fac inteleasa.

Registrul de trairi uman este mult mai larg decat ura si iubirea.
De asemenea, iubirea poate fi inteleasa in mod diferit de oameni diferiti. Eu nu stiu cu ce sens folosesti tu cuvintele, dar cred ca eu inteleg altceva prin iubire.

Dupa cum spune copilasul meu, iubirea are diferite nivele, iar nivelul unu este "hugs and kisses" :).
Nivelul doi este sa nu mai fii asa egoist.
Nivelul trei sa-l iubesti pe cel de alaturi ca pe tine.
Nivelul patru este sa-l iubesti pe celalalt mai mult decat pe tine si sa fii gata sa renunti la dorintele tale pt celalalt.
Nivelul maxim ("cand te-ai urcat pe scara" - asa zice copilul, dar nu-l contrazic ca a intuit f bine) este sa-i iubesti pe ceilalti cum ii iubeste Dumnezeu.
Asta e conceptia despre iubire a unui copil de 7 ani si mie imi place f mult, de aceea v-am spus-o si voua.

Si acum, Sophia, decizi tu la ce nivel te gasesti cand folosesti cuvantul iubire.

cristinadaciana 07.05.2011 20:20:05

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359488)
Ca sa ramanem in tema threadului, raspunsul este urmatorul: daca a lepadat credinta ortodoxa, L-a lepadat pe Hristos.
Mai multe nu-ti pot spune despre mantuirea lui.

Dar logica pe care o aplici tu aici (incercare de manipulare, putem spune) este similara cu incercarea de a aduce o gravida muribunda (sau o fetita insarcinata in urma unui viol) ca argument pro-avort. Adica aduci un caz extrem si nereprezentativ pentru a trezi reactii emotionale in favoarea propriei pozitii.

Despre acel copil se pot spune multe. Printre care: toti suntem vinovati de starea lui, chiar si tu si eu, toti. Ca pentru pacatele tuturor patimeste el si altii ca el. Macar o multumire putem spune cand punem painea in gura, ca si aceea un dar de la Dumnezeu este.
Dar nu mi se pare cinstit sa-l iei ca argument (emotional) impotriva invataturii ortodoxe.

Deci? E Dumnezeu pentru toata suflarea de pe pamant sau numai pentru cei botezati ortodox?

anna21 07.05.2011 20:23:12

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 359492)
Deci? E Dumnezeu pentru toata suflarea de pe pamant sau numai pentru cei botezati ortodox?

Dumnezeu este acelasi pt toti, dar oamenii nu-L cunosc si se inchina la te miri ce.

Dar threadul este despre ramanerea in credinta ortodoxa.
Pentru problema ridicata de tine exista alte threaduri, iar din consideratie pentru Cristi, care a deschis un thread cu adevarat util, as vrea sa nu ma abat de la subiect.

cristinadaciana 07.05.2011 20:25:57

O intorci ca la Ploiesti ..."cand nu-ti vine la socoteala"..cum bine zicea Caragiale.

Pacat de bunicii tai saracii

anna21 07.05.2011 20:35:35

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 359495)
O intorci ca la Ploiesti ..."cand nu-ti vine la socoteala"..cum bine zicea Caragiale.

Daciana, ce vrei sa auzi de la mine? Nu eu impart mantuirea ca sa-i dau si lui X si lui Y.. NU eu o dau. Si nici altii care se cred iubitori.

Hristos ne mantuieste si a spus foarte foarte clar ca trebuie sa fim botezati si impartasiti! Punct.

Daca eu spun altceva, vorbesc impotriva lui Hristos, adica ma fac si eu corifeul antihristului.

NU sunt eu mai dreapta sau mai buna decat Hristos ca sa schimb eu cuvintele Scripturii si sa le rastalmacesc cum vreau!

Calea catre mantuire este ortodoxia.
Hristos a spus clar ca numai prin El se mantuiesc oamenii.

Daca tu ai alta parere.. este a ta, nu ti-o ia nimenea.

Daca ai fi cu adevarat interesata ai citi despre acestea la cei care au avut har de la Dumnezeu sa scrie despre asa ceva. Dar tu fortezi nota pe forum pt ca nu vrei sa intelegi, ci vrei sa demonstrezi ca ortodocsii sunt inchistati sau exclusivisti sau.. fanatici, rai etc.. Si pe scurt, tu esti mai buna decat atat.
Dar risti sa te declari mai buna decat Hristos, caci cuvintele Lui sunt clare si fara echivoc.

arwein 07.05.2011 20:42:35

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 359478)

De unde vrei sa stim noi, de aici, unde e acel copil, acum?
In paranteza- crezi ca e chiar imposibil sa fie ortodox? Cum poti fi sigura de asta?
Probabil ca nu e, iar noi nu avem de stii unde se afla sufletelul lui acum, dar am vrut sa iti arat puncte slabe ale intrebarii tale din dezbatere.
Seamana cu strategia predicatorilor np care 'te agata" cu o intrebare care te fac sa te simti, dintr-un motiv sau altul, culpabil, ca sa nu le intorci spatele. Sau cu strategia tigancilor care cersesc cu copilul mic in brate "da-i si lui ala' micu' "! Manipulare emotionala.

anna21 07.05.2011 20:42:35

Cred ca lumea are ideea gresita ca mantuirea se da en-gross.

"13. Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află.
14. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află."

Chiar Hristos spune ca se vor mantui PUTINI.

Doriana 07.05.2011 20:52:28

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359488)

Nici sa ocolesti intrebarea nu este foarte cinstit. Nu era vorba despre vina sau nevina, ci despre mantuire.
Ok, ana draga, tu nu stii, nu dai mantuirea, dar, din cate Il cunosti tu pe Dumnezeu, unde crezi ca Il va duce? Cum arata Dumnezeul caruia I te inchini?

Arwein, ai dreptate; sa recunoastem ca nu stim totul este mai onest si un prim pas catre adevar. Dumnezeul cel adevarat este inainte de toate un Dumnezeu drept.

nutucutu 07.05.2011 20:54:47

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 359485)
1.Eu văd o mare confuzie, atât în mintea ta cât și a celorlalți "rupți" de Biserică!
Vezi, tu, spre deosebire de voi care sunteți "predestinați" să dansați pe sârmă cum vă cântă "infailibilul", noi avem liber arbitru! Adică, mai pe înțelesul tuturor, putem să facem tot ceea ce vrem! Absolut tot ceea ce vrem și este, binențeles, cu putință.
Dar noi nu vrem să facem tot ceea ce avem voie! De exemplu, nu vrem să ne rupem de Hristos și de Biserica Sa și nu vrem să aruncăm la gunoi Tradiția lăsată de Sfinții Părinți ai celor 7 Sinoade Ecumenice. Nu vrem să schimbăm nimic din Simbolul Credinței cel lăsat nouă spre neschimbare la Niceea în 325 și la Constantinopol în 381, nici să omitem, dar nici să adăugăm!
2.Noi nu vrem Să-l părăsim pe Hristos și Biserica Lui, pentru că nici El nu ne părăsește pe noi. Și poate că la "ultima înfățișare" nu-i va fi rușine de noi, dacă nici nouă nu ne-a fost rușine cu El!
Dar se pare că asta nu vă place vouă... Probabil că, de fapt nu-i place celui care manevrează "sforile" marionetelor care sunteți (oare cine-o fi acela?).
3.Dar chiar, tot voiam să întreb? Dacă la voi totu-i știut dinainte, totul e "scris", de ce vă mai bateți capul? Și-așa nu puteți schimba nimic!
4.Păi lăsați-o-ncolo de treabă; beți, mâncați și vă veseliți, că "infailibilul" veghează!
5. Nu vi se poate întâmpla nimic rău! Iubiți-vă necondiționat, relativist sau cum oți vrea, totul e rezolvat dinainte!
6.Lăsați-ne pe noi să ne chinuim cu toate "prostiile" ăstea: Dreaptă Credință, dogme, post, rugăciune, energii necreate, mântuire...
P.S.

1.Cind veti scoate ironia din discurs, voi raspunde la problemela care va framinta
2.Ne mina acelasi gind: nici noi nu vrem sa-L parasim pe Cristos si nici biserica Lui; iar mie acest lucru imi convine, pentru ca astfel sintem impreuna lucratori si slujitori ai aceluiasi Domn: Isus Cristos; iar daca imparatia Lui va fi mai mare, vom avea mai multi sansa la mintuire, si poate si eu
3.De unde ati scos teoria asta?
4. Nu raspund pentru ca sinteti ironic
5.Pe astea de unde le-ati mai scos?
6. Chiar va las. Intrebarea mea era simpla, si nu am primit raspuns: in viziunea dumneavoasta, aveti sau nu voie sa aveti prieteni catolici (ca in prima postare era scris ca ar trebui sa ma blestemati; si chiar ma intrebam daca asta e pozitia oficiala a bisericii dumneavoastra)
PS Foarte adevarat. Un om insa, de orice confesiune ar fi, nu este gind

anna21 07.05.2011 21:05:42

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359503)
Nici sa ocolesti intrebarea nu este foarte cinstit. Nu era vorba despre vina sau nevina, ci despre mantuire.
Ok, ana draga, tu nu stii, nu dai mantuirea, dar, din cate Il cunosti tu pe Dumnezeu, unde crezi ca Il va duce? Cum arata Dumnezeul caruia I te inchini?

Arwein, ai dreptate; sa recunoastem ca nu stim totul este mai onest si un prim pas catre adevar. Dumnezeul cel adevarat este inainte de toate un Dumnezeu drept.

1. Dupa cum il cunosti tu pe Dumnezeu, te mantuiesti?

(nu este nevoie sa raspunzi, acesta este raspunsul la prima intrebare a ta)

2. Intrebarea a 2-a: Crezul

cristiboss56 07.05.2011 21:12:29

Rog Adminul sa stearga aceasta insulta !

Citat:

sper ca a fost doar o mica scapare . . . !

anna21 07.05.2011 21:17:19

@ Doriana.. nu vreau sa par aroganta, dar ce intrebari sunt astea.. "cine crezi tu ca se mantuieste"?
In orimul rand, eu iti spun doar perspectiva ortodoxa asupra mantuirii, pe care tu nu o accepti (caci nu mai esti ortodoxa).. deci la ce mai intrebi?

In al doilea rand, exista cel putin doua catehisme pe acest site plus alte zeci de materiale care trateaza problema mantuirii la modul general. Pentru cei interesati.

Parerea mea personala nu conteaza, decat asa.. ca samanta de cearta aici.

Doriana 07.05.2011 21:18:13

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359507)
1. Dupa cum il cunosti tu pe Dumnezeu, te mantuiesti?

(nu este nevoie sa raspunzi, acesta este raspunsul la prima intrebare a ta)

Ok, nu raspund. Era suficient un "nu stiu". Te intelegeam perfect; pentru ca nici eu nu stiu. Dar e mare lucru sa fii cinstit cu tine insuti.

N.Priceputu 07.05.2011 21:21:12

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 359487)
Parintele de la Manastirea Prislop mi-a spus asa: sectarii vor merge in iad cu Biblia subrat.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

E clar că părerile sunt împărțite între marii duhovnici și teologi ai noștri. Unii ne spun aceasta, părintele Stăniloae, a cărui competență e dincolo de orice discuție, după părerea mea, ne spune că se vor mântui.

Ce ne facem? Cum înțelegem? Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Dacă cei mai mari curați dintre creștini nu au căzut de acord cu privire la acest aspect, deduc că acest răspuns nu este ușor de dat. E mai bine să rămână incert, așa cum incertă este mântuirea fiecăruia dintre noi. Putem spune că ortodocșii au la dispoziție toate mijloacele pentru a primi mântuirea.

A avea deosebiri în felul în care înțelegem lucrurile este normal, întrucât în cunoașterea adevărului înaintăm mereu, nu ne oprim niciodată. Să rămânem, însă, frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că această problemă este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credințna noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.

glykys 07.05.2011 21:22:03

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 359514)
@ Doriana.. nu vreau sa par aroganta, dar ce intrebari sunt astea.. "cine crezi tu ca se mantuieste"?
In orimul rand, eu iti spun doar perspectiva ortodoxa asupra mantuirii, pe care tu nu o accepti (caci nu mai esti ortodoxa).. deci la ce mai intrebi?

In al doilea rand, exista cel putin doua catehisme pe acest site plus alte zeci de materiale care trateaza problema mantuirii la modul general. Pentru cei interesati.

Eu subscriu aici. Una e perspectiva ortodoxa asupra mantuirii - despre care e vorba pe acest topic - si alta e ce cred unii si altii.

glykys 07.05.2011 21:24:00

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359517)
E clar că părerile sunt împărțite între marii duhovnici și teologi ai noștri. Unii ne spun aceasta, părintele Stăniloae, a cărui competență e dincolo de orice discuție, după părerea mea, ne spune că se vor mântui.

Ce ne facem? Cum înțelegem. Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Însă e bine ca, dincolo de acest aspect, care probabil ne depășește înțelegerea, să rămânem frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că mântuirea este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credința noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.

Iacata un raspuns impaciuitor si nu mai putin ortodox.

cristiboss56 07.05.2011 21:26:36

Conceptia despre viata ortodoxa !

" Ortodoxia noastra este o mica insula in mijlocul unei lumi care opereaza cu principii total diferite si in fiecare zi aceste principii se schimba cu altele mai rele , instrainandu-ne tot mai mult de dreapta credinta "- Un semnal de alarma , un trist adevar , pe care vrem ( o parte din noi ) sa-l aratam pe acest forum ORTODOX , si de asta data si printr un thread adresat ortodocsilor si celor ce iubesc cu adevarat Ortodoxia ! Iata un link interesant despre conceptia in viata ortodoxa a Parintelui Serafim Rose :http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...oxa-68422.html

luciand 07.05.2011 21:28:57

În primul rând eu nu am numerotat nimic! Numerotarea nu numai că nu-mi aparține, dar nu are nimic de-a face cu mesajul meu. Drept pentru care o denunț!
Eu am scris asta:

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 359485)
Eu văd o mare confuzie, atât în mintea ta cât și a celorlalți "rupți" de Biserică!
Noi nu vrem Să-l părăsim pe Hristos și Biserica Lui, pentru că nici El nu ne părăsește pe noi. Și poate că la "ultima înfățișare" nu-i va fi rușine de noi, dacă nici nouă nu ne-a fost rușine cu El!
Dar chiar, tot voiam să întreb? Dacă la voi totu-i știut dinainte, totul e "scris", de ce vă mai bateți capul? Și-așa nu puteți schimba nimic! Păi lăsați-o-ncolo de treabă; beți, mâncați și vă veseliți, că "infailibilul" veghează! Nu vi se poate întâmpla nimic rău! Iubiți-vă necondiționat, relativist sau cum oți vrea, totul e rezolvat dinainte!
Lăsați-ne pe noi să ne chinuim cu toate "prostiile" ăstea: Dreaptă Credință, dogme, post, rugăciune, energii necreate, mântuire...
P.S.

Iar tu ai spus asta:
Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 359505)
1.Cind veti scoate ironia din discurs, voi raspunde la problemela care va framinta
2.Ne mina acelasi gind: nici noi nu vrem sa-L parasim pe Cristos si nici biserica Lui; iar mie acest lucru imi convine, pentru ca astfel sintem impreuna lucratori si slujitori ai aceluiasi Domn: Isus Cristos; iar daca imparatia Lui va fi mai mare, vom avea mai multi sansa la mintuire, si poate si eu
3.De unde ati scos teoria asta?
4. Nu raspund pentru ca sinteti ironic
5.Pe astea de unde le-ati mai scos?
6. Chiar va las. Intrebarea mea era simpla, si nu am primit raspuns: in viziunea dumneavoasta, aveti sau nu voie sa aveti prieteni catolici (ca in prima postare era scris ca ar trebui sa ma blestemati; si chiar ma intrebam daca asta e pozitia oficiala a bisericii dumneavoastra)
PS Foarte adevarat. Un om insa, de orice confesiune ar fi, nu este gind

În al doilea rând, pe mine nu mă frământă nici una din problemele pe care le-ai enunțat!? Eu am "tradus" pentru ortodocși "frământarile" papistașilor și a altor "rupți" de Biserică! Ironia nu poate fi scoasă din discurs, cel puțin în acest caz, pentru că ironia, bat-o vina, este singura armă ... în acest caz!
În al treilea rând, voi l-ați părăsit pe Hristos în momentul în care ați modificat Crezul! Deci, ceea ce, poate, pentru ortodocșii mai slabi de înger ar putea fi un viitor virtual, puțin probabil și nedorit, pentru voi este deja trecut! Hristos, însă, vă așteaptă și noi împreună cu el. Dar fără "zestre"!
În al patrulea rând, am mai spus-o, dar pot să o repet. Noi avem liber arbitru, ceea ce înseamnă că putem face ce vrem. Chiar și să avem prieteni papistași, protestanți, neoprotestanți, musulmani sau mozaici. Dar nu ne împărtășim din același Potir cu ei, pentru că asta nu vrem să avem voie!
În al cincilea și ultimul rând, era vorba de nu știu ce pantof al cărui nu știu care portughez!
Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 359450)
...am inteles ca este foarte periculos sa va cumparati o pereche de incaltaminte facuta in Portugalia, ca e facuta de eretici si v-ati putea infesta

Încălțămintea era omul?... sau gândul?... sau, de fapt, ce era?... Că eu nu mai știu...

Doriana 07.05.2011 21:33:57

Citat:

Atat timp cat tu accepti credinta ortodoxa inseamna ca ea devine credinta ta; deci vei credea ce iti spune BO sa crezi. Asa ca nu e gresit sa te intrebe cineva ce crezi. Desigur, raspunsul va fi : "Eu cred ce scrie in catehism la pagina X...", dar ceva crezi. Pe forum discutam cu persoane particulare, nu cu religii, zic eu.

Citat:

Posibil, mi se mai intampla sa iasa si cu cearta, dar e mai interesant sa vorbesti cu oameni decat sa citesti catehisme. O credinta personalizata poate fi un lucru deosebit de frumos uneori. Si un om care gandeste cum ar gandi Dumnezeu in locul lui e chiar o minune. Mai trist e cand gasesti unii care nu gandesc pentru ca au gandit altii in locul lor. Chiar foarte trist...

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 359518)
Una e perspectiva ortodoxa asupra mantuirii - despre care e vorba pe acest topic - si alta e ce cred unii si altii.

Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa? Sau ai pareri personale contrare invataturii pe care ai primit-o si ti-e teama sa le enunti ca sa nu cazi in erezie? Cred ca ai vrut sa spui altceva...

N. Priceputu, ai scris frumos...

cristiboss56 07.05.2011 21:37:46

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359525)

Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa?

...

Aici nu era vorba de ea , ci de cei rupti de Biserica Ortodoxa ! Era foarte clar , dar . . . !

AlinB 07.05.2011 21:56:20

Citat:

Nu te supara, dar anna21 ti-a explicat f. bine cum sau lucrurile.
Da, este o intorsatura fata de directia spre care vroiai sa manipulezi emotional discutia, dar este intorsatura corecta si justificata.

Daca nu poti argumenta, mai bine las-o moarta, comentariile suplimentare ca cele de mai sus, nu fac decat sa dezvaluie si mai mult goliciunea..

glykys 07.05.2011 22:02:58

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359525)

Ceea ce crezi tu e diferit de perspectiva ortodoxa? Sau ai pareri personale contrare invataturii pe care ai primit-o si ti-e teama sa le enunti ca sa nu cazi in erezie? Cred ca ai vrut sa spui altceva...

N. Priceputu, ai scris frumos...

Apai daca sunt ortodoxa, inseamna ca gandesc in conformitate cu credinta mea ortodoxa si ca in aceasta sta mantuirea. Daca aveam pareri contrare, nu mai eram ortodoxa. Niciodata nu voi spune ca te poti mantui oricum, fara harul lui Dumnezeu, fara Sfintele Taine (mai ales Botez, Spovedanie si Impartasanie) sau fara mijlocirea sfintilor.

Singura mea teama - mai bine zis retinere - este de a nu cadea in pacatul judecatii, pentru ca eu nu am toate datele problemei si nu stiu ce este si ce va fi in sufletul cutarui om, candidat la mantuire. Asta numai Dumnezeu stie. In rest, fiecare om are sansa lui la mantuire, dar multi chemati (adica toti), putini alesi!

AlinB 07.05.2011 22:04:06

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359517)

Ce ne facem? Cum înțelegem? Cred că e clar că va înțelege fiecare după învățătorii pe care a ales să-i urmeze. Dacă cei mai mari curați dintre creștini nu au căzut de acord cu privire la acest aspect, deduc că acest răspuns nu este ușor de dat. E mai bine să rămână incert, așa cum incertă este mântuirea fiecăruia dintre noi. Putem spune că ortodocșii au la dispoziție toate mijloacele pentru a primi mântuirea.

Ca de obicei in discutii de genul asta, se rateaza esenta.
Nu e vorba de cine se mantuieste si de cine nu, este vorba de dreapta credinta, adica calea lasata de Dumnezeu pentru mantuire.

Mantuirea propriuzisa este intr-adevar judecata lui Dumnezeu, si daca Dumnezeu va mantui si budhisti, yoghini, samani, canibali, protestanti, neoprotestanti, romano-catolici, etc. (ceea ce nu este imposibil) asta nu inseamna ca tot ceea ce ei practica si cred ei este "credinta adevarata" sau Dumnezeu este de acord cu ceea ce fac ei.

Acum este clar?

Si la fel, daca esti ortodox nu inseamna automat ca ai mantuirea garantata (cum cred unii neoprotestanti) iar daca nu te mantuiesti si multi ortodocsi vor ajunge in Iad, de la vladica la opinca, nu inseamna ca ortodoxia (credinta ortodoxa) nu este calea lasata de Dumnezeu pentru mantuire.

Citat:

A avea deosebiri în felul în care înțelegem lucrurile este normal, întrucât în cunoașterea adevărului înaintăm mereu, nu ne oprim niciodată. Să rămânem, însă, frați și să nu ne excludem unii pe alții. Cred că am putea să ne înțelegem dacă am admite cu toții că această problemă este peste puterile noastre de înțelegere. Să o lăsăm în seama lui Dumnezeu, iar noi să ne vedem mai departe de credințna noastră creștină drept-măritoare, pe care să o iubim. Iar dacă o vom iubi cu adevărat, alții vor putea vedea la noi această dragoste și poate se vor îndrăgosti și ei.
Depinde, aceasta credinta se poate manifesta in asa fel incat poate dezaproba credinte care altora li se pare drepte si bune, adevarata, date de Dumnezeu, etc. cand de fapt sunt doar ispite ale vrajmasului.
Dezaproband ideile acestor oameni este putin probabil ca ei sa vada in tine dragostea de care vorbesti mai sus.

Doriana 07.05.2011 22:04:19

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 359533)
Apai daca sunt ortodoxa, inseamna ca gandesc in conformitate cu credinta mea ortodoxa si ca in aceasta sta mantuirea. Daca aveam pareri contrare, nu mai eram ortodoxa. Niciodata nu voi spune ca te poti mantui oricum, fara harul lui Dumnezeu, fara Sfintele Taine (mai ales Botez, Spovedanie si Impartasanie) sau fara mijlocirea sfintilor.

Singura mea teama - mai bine zis retinere - este de a nu cadea in pacatul judecatii, pentru ca eu nu am toate datele problemei si nu stiu ce este si ce va fi in sufletul cutarui om, candidat la mantuire. Asta numai Dumnezeu stie. In rest, fiecare om are sansa lui la mantuire, dar multi chemati (adica toti), putini alesi!

OK, multumesc pentru sinceritate. :)

glykys 07.05.2011 22:07:56

Citat:

Mie mi se pare ca a argumentat bine si la obiect.

De ce pacat de ei? Fiecare e responsabil de mantuirea personala si fiecare isi duce viata asa cum crede de cuviinta, pentru a obtine mantuirea.

A, ca in ortodoxie, spre deosebire de alte culte, ne putem ruga pentru cei adormiti, mijlocind cumva pentru ei, asta e altceva. Cred ca e foarte trist si frustrant sa nu iti poti pune bunicii la slujbele ortodoxe, pentru ca ei, in viata, au marturisit alt adevar.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:51:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.