![]() |
De ce murim? Fragment dintr-un cuvant al Mitropolitului Bartolomeu rostit in 2009 in catedrala din Cluj:
http://www.youtube.com/watch?v=M1XVKinw26E +Vesnica pomenire+ |
Dumnezeu sa il ierte! Imi pare asa de rau, e o pierdere imensa pentru Biserica Ortodoxa! Sa il mantuiasca Dumnezeu si pe noi sa ne ajute de sus!
|
Dumnezeu sa-l ierte!
Sigur ii este foarte bine acolo unde este acum. "Moartea este o trecere, este o punte" |
Trinitas
Rusine tv Trinitas si pf Daniel care au declarat pe acest mare om persoana non grata ;nu au spus nimic despre activitatea acestui ierarh in ultimi ani de activiate.
Aseara toate televiziunile urlau despre aceasta stire mai putin Trinitasul tv care ne dadea imagini din Ierihon,Nicolae Dima nu si-a mai tinut emisiunea probabil ca nu a primit dezlegarea de la pf Daniel sa poata spune ceva despre IPS Batolomeu;ar fi putut face o editie speciala cu acest eveniment;ii era frica sa nu-si piarda postul caldut. Ne da 2 minute la jurnalul de la 10.00 pm cu IPS Bartolomeu...pentru mine sunteti niste NIMENI-trinitas si daniel Trinitasul lu Daniel e mai ceva ca tvr-ul cu Ceausescu. |
Citat:
Deci nu-ți face sânge rău dragul meu, căci el nu este pe nimeni supărat, și se vede clar după cerul mirific de senin de azi din Cluj. Mărturie evidentă că a privit întotdeauna și în urmă dar și înainte cu maximă și profundă seninătate. Așa că fii liniștit că nu e nici o supărare. |
Citat:
|
claudiu
Nu l-am cunoscut personal. Doar din cartile Inaltpreasfintiei Sale, marturiile unor preoti din Eparhie si din relatarile mass-mediei. Insa, m-am atasat de acest Vladica Ordodox pana in "maduva oaselor", cum spune o zicala romaneasca, si de acest OM, ca de un bunic. De aceea, recunosc, ca numai trecerea la cele vesnice a PF Teoctist m-a intristat in egala masura. Ma intristeaza pentru ca pierdem un mare Ierarh si carturar, dar ma si bucur deoarece, sunt convins, ca am castigat un rugator pentru neamul nostru.
Celor care se indoiesc de activitatea lui pastorala din timpul regimului comunist le reamintesc cateva lucruri (Dumnezeu stie daca au sau nu dreptate): 1. e usor sa judeci acum. Oare voi ce ati fi facut? 2. Le reamintesc de faptul ca inaintea lui Dumnezeu conteaza cum te afla sfarsitul vietii (amintiti-va de talharul de pe cruce si de alti sfinti care inainte de pocainta au avut o viata destrabalata) 3. "Nu radeti de pacatele lui facute peste zi, caci nu cunoasteti pocainta lui de peste noapte!" - nu imi amintesc cine e autorul citatului dar e memorabil ca mesaj. Dumnezeu sa il odihneasca si sa il aseze in cetele dreptilor, iar noi sa il pomenim in rugaciunile noastre! |
Trinitas
Citat:
Cand televiziunea lu PF Daniel a spus ceva de omul asta;ati auzit vreodata la programul liturgic al ierarhilor sa se fi spus ceva vreodata de IPS Bartolomeu ?;va spun eu ca nu.Atita ura ce poate avea acest patriarh nu cred sa mai existe pe undeva.Cred ca le-a transmis f sec celor de la trinitas sa nu pomeneasca ceva de IPS Bartolomeu de cand era in viata(inca de cand a fost ales patriarh) |
Citat:
Vom raspunde toti la randul nostru pentru faptele noastre! Sa ne rugam pentru IPS Bartolomeu ca niciodata rugaciunea nu poate fi in plus. |
Nu e nicio ură prietene Cristianul, ci decizia Arhiepiscopiei Clujului de a nu cotiza la cheltuielile trustului Basilica.
Desigur, IPS Bartolomeu a făcut opinie separată adeseori și în Sfântul Sinod, dar de aici până la ură e cale lungă. Dacă era așa cum zici dumneata atunci nici site-ul Patriarhiei nu se înghesuia să reacționeze. Conflictele în interiorul clerului înalt au existat dintotdeauna, dar nu trebuie noi să le proiectăm pe fondul conflictelor mizerabile dintre laici. Să nu uităm că dracul are cel mai mult de lucru în Biserică, că la cazino doarme liniștit într-un colț. Dar și în Biserică are doar victorii de etapă și se întâmplă ca proiecțiile noastre negative să-l ajute să obțină aceste biruințe parțiale. |
Dumnezeu sa-l odihneasca. Pe langa profunzimea teologica a dovedit ca este un mare iubitor de carte. A lasat Bisericii noastre o adevarata zestre teologica si literara.
|
Ips
Citat:
Dar sa smintesca , situatia asta(ca nu cotizeaza samd) mii de cresdinciosi nu prea e ok Acum am inteles dar ffff multi inca nu stiu si judeca situatia ca atare Va multumesc f mult |
Nu-mi vine sa cred dar totusi era batran.
Dumnezeu sa il odihneasca in lumea ingerilor si a sufletelor! A fost un om...BUN |
Dumnezeu sa-l ierte!
|
Bartolomeu Anania
Dumnezeu să-l odihnească cu Sfinții Săi.
|
SONETUL BĂTRÎNULUI OȘTEAN
Purtat spre vămi de-un înger ce mă știe cum nici eu însumi nu mă știu la fel, străvăd din mers rîvnita-mpărăție și ca un prunc mă dau pe lîngă el. De-o fi să aibă cerul milă mare, nu de ce-am fost, ci de ce-am vrut să fiu, voi cere-n vecii vecilor iertare că n-am umblat cu îngerul de viu. Și de-o să aibă ruga mea-nlesnire, nu zic de sfînt, ci doar de slugă bună, voi trage-n sus, pe firul ei subțire, cît pot din neamul meu, ca pe-o arvună, căci tot ce-am fost în lume, după fire, se face-n cer o singură iubire. IPS Bartolomeu Anania - Leul Ardealului |
Razvan Codrescu
În seara zilei de 31 ianuarie (ora 19.25), la Secția de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca, s-a curmat aventura pămîntească a vlădicăi Bartolomeu, scriitorul Valeriu Anania, slujitorul fără preget al lui Dumnezeu și al Limbii Românești. Pe 18 martie ar fi împlinit 90 de ani, dar voia dumnezeiască a fost să-i ridice mai din vreme crucea suferinței și să-l adauge în plină iarnă la neamul lui cel adormit.
Turpitudinea monumentală a televiziunii (rușinii) noastre naționale n-a întîrziat să pună început unei posterități confuze, ingrate și indigne, prezentîndu-l, în loc de înfiorată pomenire, ca pe un “legionar” și ca pe un “securist” ajuns în scaunul arhiepiscopal și mitropolitan de la Cluj. Iată că insinuările sau deducțiile vicioase, pe care le-a răbdat creștinește în iarna vieții, îi războiesc sufletul și după moarte. Nici lămuritoarele sale Memorii, nici fermele sale declarații publice, nici lipsa oricăror dovezi că ar fi săvîrșit ceva reprobabil ca “legionar” sau că ar fi făcut mai tîrziu “poliție politică” n-au putut pune capăt voluptăților calomnioase ale abjecției noastre ambiante. Din fericire, adevărata judecată nu aparține oamenilor, ci lui Dumnezeu, Care i-a dat robului Său Bartolomeu Valeriu ani îndelungați, putere și har ca să-I tălmăcească Scripturile și să-I păstorească turma, la răscruce de veacuri și de milenii. Sigur că, în anii tinereții, drumul vieții “călugărului Anania” s-a intersectat, ca al aproape întregii lui generații, cu complexul și controversatul “fenomen legionar”, mai ales prin intermediul Frățiilor de Cruce, dar tînărul scriitor și monah n-a fost nici membru fanatic al Legiunii și nici propagandist ulterior al ideilor legionare, ci doar un creștin cu firească atitudine anticomunistă, lider aproape legendar al protestelor studențești de la Cluj din 1946, iar după aceea client al temnițelor comuniste (unde i s-a pus teribila etichetă – în mare măsură abuzivă – care avea să-l urmărească în viață și în moarte). Iar ca fost deținut politic, sigur că a avut de-a face în fel și chip cu Securitatea, atît în anii de închisoare, cît și după aceea. Este cazul tuturor foștilor deținuți politici, care constituie o categorie aparte, ca victime directe și predilecte ale terorii. Aceștia s-ar cuveni judecați – într-o lume a oamenilor cu frică de Dumnezeu, iar nu a bestiilor vorbitoare – cu alte criterii decît cei care n-au luat în viața lor o bîtă pe spinare, ci au acceptat compromisuri doar din dorința de a se pune bine cu puterea și a profita de pe urma oportunismului cinic sau laș. S-a speculat mult despre “misiunea” pe care “călugărul Anania” ar fi avut-o din partea Securității în anii cît a stat în America, dar faptele arată că n-a făcut rău nimănui – nici episcopului Trifa, nici structurilor bisericești de acolo, nici altcuiva. Ba mai mult, a băgat frica în securiști că, dacă nu-l vor lăsa în pace cu presiunile lor, va da totul în vileag în presa americană. Securitatea va fi avut planuri cu el, dar pur și simplu “n-a mers”. Iar astăzi la C.N.S.A.S. sînt vreo 11 dosare ale sale, dar numai dosare de urmărire, care mai degrabă îl onorează decît să-l înjosească (așa cum probabil că și-ar dori, cu instinctele lor impure de trepăduși senzaționaliști, fîrțîngăii și pițipoancele maidanelor noastre “mediatice”). |
Sînt cu totul alte lucruri – esențiale și incontestabile – care s-ar cădea știute și mărturisite despre cel căruia în tîrziul vieții i s-a spus “Leul Ardealului”: că este unul dintre marii scriitori creștini români ai secolului XX (poet, dramaturg, prozator), tălmăcitor al Bibliei și cărturar bisericesc, monah de la 20 de ani, arhiereu autoritar (și la un pas – fără a și-o dori cu tot dinadinsul – de a fi fost chiar Patriarhul României), vajnic luptător anticomunist și fost deținut politic, paznic nezdruncinat al Ortodoxiei și al tradițiilor naționale. Informații mai detaliate despre viața și opera sa se pot găsi inclusiv pe acest blog, sau – postate mai de curînd – pe blogul prietenului Claudiu Târziu (care a realizat cu vrednicul arhiereu și două interviuri memorabile – poate cele mai bune care i s-au luat vreodată).
Eu unul l-am socotit și îl socotesc pe Înaltul Bartolomeu drept cel mai experimentat și mai prestant arhiereu postdecembrist al Bisericii mele și mi-ar fi plăcut să-l văd în ultimii săi ani pe scaunul patriarhal, avînd în vedere și faptul că merituosul mitropolit Daniel oricum ar fi ajuns patriarh după aceea, fiind limpede că n-avea vreun concurent hotărît și redutabil în generația sa. Ar fi fost frumos ca imediat după greu încercatul Părinte Patriarh Teoctist, să vină în fruntea Bisericii, fie și doar pentru puțini ani, tot un om din aceeași generație, dar cu alt „traseu”, din ceata nu puțin numeroasă a răscumpărătorilor de vremuri, luptător împotriva ateismului comunist, prigonit pentru Hristos, scriitor și cărturar de seamă, și acesta să predea ștafeta generației următoare, în numele și în duhul martirilor crucii din Gulagul românesc. Sînt și voi rămîne încredințat că Înaltul Bartolomeu ar fi fost un patriarh cum n-am mai avut pînă acum și cum poate nici nu vom avea vreodată, căci oameni de forța și înzestrarea sa nu se nasc în fiecare generație și nu sînt experiențial repetabili. Din grabă interesată sau din alte pricini (aici oficialii Patriarhiei m-ar trage de mînecă, șoptindu-mi doct: „Duhul Sfînt!”), n-a fost să fie așa. În orice caz, a-l prețui pe unul (Dumnezeu să-l ierte) nu înseamnă a-l disprețui pe celălalt (Dumnezeu să-l țină), așa cum, dacă îmi aleg drept patron spiritual un anume sfînt, nu înseamnă că-i desconsider pe ceilalți sfinți. Honni soit qui mal y pense! Azi, omul unic și irepetabil nu mai e printre noi. În ce ne-a rămas nepervertit, îl plînge Ardealul și toată țara. Ce va fi în urma lui? Își va asuma Sf. Sinod al B.O.R. imaginea publică a slăbiciunii versatile și va reface Mitropolia Ardealului după cum a fost înainte de 2006, dîndu-i mitropolitului de la Sibiu satisfacția de a recupera acum ceea ce a pierdut atunci? Are vreo șansă la scaun – fie el mitropolitan sau doar arhiepiscopal – P. S. Irineu, vicarul de la Cluj pe care răposatul mitropolit și l-ar fi numit succesor, cu limbă de moarte? Va scăpa P. S. Ioan Selejan (favorit, se pare, al celor din Deal) de crucea Covasnei și Harghitei? Un lucru e cert: oricine și în orice variantă i-ar urma în scaun, nu-i va fi deloc ușor să se măsoare cu umbra marelui răposat și să dea impresia că acesta ar fi lăsat în urmă un gol mai mic decît a lăsat de fapt. Ceea ce rămîne deocamdată de sperat este că nu ne-am pervertit și n-am decăzut într-atît încît să confirmăm românește proverbul că “de leul mort își bat joc pînă și iepurii”… Deocamdată să-l petrecem cu toată cuviința pe ultimul drum și să ne rugăm pentru pacea sufletului său. Și ca Dumnezeu să ne facă vrednici de dreapta lui pomenire. Răzvan CODRESCU |
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aseze in randul celor alesi.
A fost un ostas al bisericii. Mare, covarsitoare si impunatoare personalitate, din pacate greu de suportat de catre unii din sanul bisericii, care se dovedesc mici chiar si in fata mortii, chiar si acum cand nu mai este printre noi. |
Am trecut ieri pe acolo și m-am uitat la el cum stă liniștit și demn în sicriu; era pietrificat, și n-am știu cine e mai mort: eu sau el... sau frații? :39: Răspunsul prieteni e vânare de vânt, răspunsu-i vânare de vînt!
Miluiește-mă Doamne pe mine păcătosul, pe mine mortăciunea și pe frați! Și tot uitându-mă am constatat că eu eram defapt chiar iepuroiul care se dădea leu... la televiziuni, deși m-am dus ca un hipopotănel ca să-mi plîng pe mămica sau pe bunicul „mort” și atacat de crocodilii cei lacomi ai lăudăroșeleniei și mândriei, care cică se plâng ei de foame deși înghit turme întregi de bivoli sau de căprioare ce vin săracii să bea apă. |
1 atașament(e)
Maine , 3 februarie , va avea loc inmormantarea Parintelui Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu , in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane , cand , de la ora 9:00 va fi savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca , urmata la ora 12:00 de slujba Prohodului . Pana maine inclusiv , in bisericile parohiale si manastiresti se vor trage clopotele timp de trei minute , la orele : 8:00 si 12:00 . Duminica , 6 februarie 2011 , preotii din Arhiepiscopia Clujului vor savarsi slujba Parastasului .
|
Multe zvonuri a scos gLumea pe seama lui, că cică de aia a putut pleca în America fiindcă acceptase să fie securist că cică nimeni nu putea părăsi România dacă nu făcea angajament. Deci iată e evident. Dar nu se vede și din asta cât de perfid lucra satana în avans? Căci intenția era de a-l compromite pe credincios pe viitor... și ideea viceleană era simplă, îi dăm drumul în străinătate și toți vor crede că e colaborator că mulți au semnat și putem lăsa să pară că e așa. Deci aceiași metodă de înscenare și compromitere cu scop decredibilizant. Dar nu le-a reușit, căci au crezut că scapă de el, că o să rămână definitiv prin America și ar fi demonstrat că e trădător de neam, dar el si-a luat doar un an sabatic și a petrecut în Hawai, un an cu mare tâlc, după care s-a întors în România, căci dragostea de țară a fost cea care a contat mai presus de repausul veșnic.
Văd și prin ziare cum se întrec gazetarii să creadă în otrava turnată de puii scorpiei, că pare credibil, păi dacă era securist, îl mai elimina patriarhul obedient regimului ceaușist, Iustin Marina, de pe lângă el? Sau poate credeți că de aia l-a eliminat că știa că e turnător? Nu că n-a făcut bine că era obedient, că dacă n-ar fi fost cineștie ce tâmpenii i-ar fi dat prin cap la împușcatul, ar fi desfințat toate mănăstirile. Multă minte pot avea unii, păi a declarat chiar el că la interogatoriile alea lungi și nasoale, i s-a administrat ceva de nu a mai știut ce spune și a declarat câte ceva ce nu trebuia și apoi și-a făcut reproșuri toată viață... nu era cineștie ce, dar era ceva ce poate că nu ar fi trebuit spus... și a mărturisit public... pe TV... deci asta a fost tot, și se înțelege, căci te aduceau în starea aia în care nu mai știai ce faci și ce spui... se știu metodele, că începe să se mai prezinte public din ce se întâmpla atunci cu cei ce rămăseseră fideli Regelui și României Creștine. Deci mă mir cum pot să priceapă unii cu dinadins doar așa cum îi îndrumă otrăvurile bine preparate, și apoi să dea sfoară în țară că cică tot el, tot cel ce a fost răstignit fără vină, ar trebui să-și ceară iertare... că cică el ar fi fost trădător. Păi luptă-te tu de unul singur pentru Dumnezeu cu o întreagă biserică căzută în obediență și apoi mai vorbim. |
Un om deosebit, ne-a lasat invataturi spre folosul sufletelor noastre.
Dumnezeu sa-l odihneasca! |
A plecat IPS Bartolomeu Anania ...
..Leul Ardealului...sa formeze o celula de criza..cu"Sfantul Ardealului ",cu fratele Nicolae de la Rohia,Cu Parintele Galeriu,cu atatia altii care au impartind pe rand tarca,dar nu pentru oarece treburi politice,ci pentru criza morala,religioasa,economica in care se afla fratii romani pe care i-au iubit pana la sange.Se aduna acolo,la picioarele Tronului,ca sa ajute la ridicarea vibratiei religioase a unei natii macinata de secte,nevoi,delatori,tradatori,caci in loc sa vorbeasca desore EL cand sant 2,se cearta cine e mai mare Dumnezeu sai Iahve. L-am iubit si l-am simtit aproape de sufletul meu nu prin statura de strajer al Sarmisegetuzei,si nici pentru voce tunatoare si dura,ci pentru iubirea neclintita pentru adevar si firesc,iubind OMUL cu tot cortegiul de pacate.A trecut pragul unei vieti de unde ne va fi folositor ,pentru ca desi nu-l vom mai vedea si auzi,il vom simti cum lucreaza inca pentru noi.Iar pomenirea lui sa fie vesnica !!!!!!
|
Citat:
Asculta, Doamne, glasul nostru cu care strigam catre Tine si rugaciunile IPS Bartolomeu plecat dintre noi inspre Imparatia Ta si ne miluieste! |
Dumnezeu să-l odihnească!
|
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Dumnezeu sa-l odihneasca pe parintele Bartolomeu.
Ne va lipsi. Mergeam la catedrala ca sa-l ascult, stiind ca s-ar putea sa cuvanteze dumnealui la sfarsitul Liturghiei. Cuvant simplu, ca sa priceapa toata lumea, cuvant precis, pentru a nu lasa loc de interpretari, cuvant puternic, pe care nu puteai sa nu-l auzi, cuvant doar cat trebuie, pentru ca sa nu plictiseasca lumea cu un discurs dezlanat. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l rasplateasca! Cu o zi in urma cand am trecut pe la catedrala pentru a-i aprinde o lumanare am ramas impresionata de cativa tineri orbi, care se aflau in randul celor ce treceau pe la catafalc, tacuti si orbi, cu fete triste, mai triste decat daca le-ar fi curs lacrimi din ochii uscati........ Ma nedumerea prezenta atator tineri orbi. Mi-am zis ca trebuie sa fie ceva... apoi am aflat la televizor, de la un tanar orb care a fost luat in grija Parintelui de mic, ajutat sa faca scoala (Teologie), indrumat si sprijinit pe parcursul vietii de Parintele Bartolomeu, care avea o afectiune aparte pentru ei, avusese o sora oarba care a murit tanara.... Cine a stiut de aceste binefaceri ale sale? Prea putini...Cate alte asftel de fapte i-au ramas ascunse? Nu vorbea despre aceste lucruri. |
Testamentul Inaltpreasfintitului Parinte Bartolomeu
|
Dumnezeul sa il ierte si sa il binecuvanteze !
|
|
Slujba de parastas la 40 de zile pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania
Astazi , 5 martie , sute de credinciosi au partcipat la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca , la slujba de parastas la 40 de zile pentru Mitropolitul Bartaolomeu Anania . Slujba a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel , Patriarhul B.O.R inconjurat de un numeros sobor de ierarhi , preoti si diaconi . VESNICA LUI POMENIRE !+
|
Pr. Mihai-Andrei Aldea - Leul Ardealului s-a dus la Leul din Iuda
http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...ACESDS/leu.jpg În Vechiul Testament s-a prevestit despre Leul din Iuda, Cel care va jefui Iadul de prada sa, Cel care va mânca popoarele dușmane Lui, va sfărâma oasele lor și va săgeta pe toți vrăjmașii Săi. Această viziune a lui Mesia ca Împărat puternic și pedepsitor, ca Împărat Judecător și Mare Stăpân este, din păcate, aproape ștearsă din gândirea și viața creștinilor de azi. Bolnavi de pietism și de lașitatea murdară a celui care pupă tălpile străinilor și își snopește frații, cei mai mulți dintre cei care își spun azi creștini au uitat că sunt ostașii Împăratului împăraților. În numele unei umilințe doar cu numele creștină și al unei toleranțe izvodite de Satana ei calcă neîncetat peste jertfele Sfinților lui Dumnezeu ca să se poată bucura cât mai mult de plăcerile păcatului. Trufia de a părea smerit este doborâtă numai de aceea de a nu lăsa pe alt creștin să pară mai mare, să aibă dreptate, să fie mai duhovnicesc. În asemenea ocean de cuminței mai toate vocile cântă la unison până și imnurile răzvrătirii împotriva sistemului, așa cum îi învață sistemul, fără cea mai mică înțelegere a absurdității gestului. Și curajul câtorva creștini care mai știu în ce cred este spurcat îndată și în primul rând de „frații întru Hristos”, cu vorbe ca „trufie”, „bravadă”, „lipsă de smerenie” și altele mai rele, uitându-se cu totul de viața și mărturia sfinților din primele veacuri. Uitând și astupându-și urechile la glasul lui Hristos, Cel care a tot zis, „Îndrăzniți!”, „Nu vă temeți!”, „Dacă pe Mine m-au prigonit și pe voi vă vor prigoni. În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți! Eu am biruit lumea!”. Cumințeii vor o mărturie lașă, la firul ierbii, sau chiar sub el dacă se poate, un ascunziș de cârtiță oarbă, ce iese din ascunzișuri numai noaptea și nu se aude niciodată. Hristos însă, ce ne cere și ne poruncește? Uimitor! (pentru „cuminței”) Voi sunteți lumina lumii! Nu poate cetatea din vârf de munte să se ascundă, nici nu aprind oamenii făclia s-o pună sub obroc ci în sfeșnic, să lumineze tuturor celor din casă. Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât văzând faptele voastre cele bune să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri! Nu cumințenie tâmpă! Nu ascunziș din care se iese doar când nu e primejdie! Ci mărturisire deplină și neîncetată, prin lupta noastră împotriva patimilor și păcatelor. Și, la nevoie – după a Sa înțelepciune ivită – și prin cuvânt. Dar întâi prin războiul cel greu împotriva lanțurilor răutății care înrobesc sufletul. Asemenea lui Hristos, creștinul trebuie să fie și miel, dar și leu! Demnitatea fiului de Împărat se cere de la fiecare creștin. A duce războiul cel cumplit dinlăuntru este poruncă sfântă și prima lucrare ce ni se cere. Doar din aceasta poate ieși lucrarea cea bună în afară! Dar asta nu vor să înțeleagă și să primească cei care ascund împăcarea cu păcatul prin fardurile groase ale pietismului și așa-zisei toleranțe – toleranța fiind alt nume al desfrânării, după cum „casă de toleranță” este alt nume al bordelului. Ei sunt întâi lipsiți de iubire față de propriul suflet, pe care nu luptă cu adevărat să-l elibereze din stăpânirea răului. Și, lipsiți de iubire față de ei înșiși, cum ar putea avea adevărata iubire față de ceilalți? Doctorul care dă medicamente amare este pentru ei un sadic, iar chirurgul care taie părțile putrezite un mutilator și un criminal. „Iubirea este”, strigă ei în cor, „să spui bolnavului că e bine să fie bolnav, să numești bolile diversitate și să tolerezi infecțiile și putrefacția”. Lași gata să lovească în cei care iubesc, dar supuși în fața celor stăpâniți de ură, ei sunt oricând pregătiți să facă rău în numele binelui și să se lepede de Hristos în numele lui Dumnezeu. Dacă ar putea, ar astupa cu plumb încins gurile mărturisitorilor, explicând apoi că fac aceasta din iubire pentru cei „afectați” de cuvintele mărturisitorilor. Dar dragostea pe care ei pretind să o răspândească este doar o otravă ale cărei culori se schimbă între sentimentalismul ieftin și fățarnic și ura iezuito-luterană față de cei de altă părere. Năuciți și chiar înspăimântați de acești înșelați-înșelători creștinii de rând se sfiesc să mai fie creștini, să mai trăiască și să mărturisească Adevărul – deși fără trăirea și mărturisirea Adevărului nici nu ne putem numi creștini. Va urma. |
Continuare
Și totuși mai sunt păstori! Mai sunt din cei care își pun viața pentru turma lui Hristos! Chiar într-un veac de apostazie fățarnică, zisă „cuminție”, mai sunt cei care pot ridica glas de leu – și blând și cutremurător de puternic totodată – întru mântuirea lumii! Așa au fost sfinți mărturisitori ca Valeriu Gafencu, Sofian Boghiu, Daniil Sandu Tudor, Ilie Cleopa și mulți, mulți alții. Așa a fost uimitorul părinte Gheorghe Calciu-Dumitreasa, cu o mărturie zguduitoare în inima unei puteri satanice. Așa a fost minunatul Valeriu, Bartolomeu Anania, Leul Ardealului, cel care a știut să țină fruntea sus în vâltoarea unui ev dement și laș. Și, care, după toți cei dinainte, a plecat și el acum în ceruri, să se bucure pentru totdeauna de lumina Stăpânului său, Leul din Iuda, Iisus Hristos, pe care cu atâta dăruire l-a slujit. Cât de măreață a fost chiar și umbra Leului din Ardeal, în chiar iarna vieții sale! Câtă putere a știut să adune din puterea Stăpânului! Asemenea tărie a avut glasul său încât străpungea și cele mai împietrite inimi! Și unde nu a răsunat! Pe sălile Sinodului sau în bisericile Transilvaniei, în aule și amfiteatre, pretutindeni unde Cuvântul putea fi rostit, cu vreme și fără de vreme. Și câtă dulceață a avut cântecul său! Din Rotonda plopilor aprinși până în cântecul Mioriței ananiene, din diortosiri până în predici, rostirea românească cea mai frumoasă a răsunat neînceta în scrierile sale! Dragostea sa pentru Neamul Românesc nu a fost doar cea a omului simplu ci, deodată, neexclusiv, și cea a cărturarului adevărat și artistului înnăscut. Greșeli? Desigur a avut! Dar a avut și o tărie de a și le duce cu adâncă demnitate. Nu expunându-le în false confesiuni publice, alimentatoare de trufașă și mincinoasă umilință și tăietore de pocăință, nici ascunzându-le fricos, cu lăcomia de a părea ce nu este. Ci doar purtându-le, purtându-le mereu, ca pe o cruce firească, firească și proprie, cu o bărbăție tare și plină de eroism. Și, prin aceasta, dând încă o mărturie – sau mai multe – despre felul în care se cuvine creștinului să își ducă în lume și cele bune, și cele rele: cu demnitate, cu tărie, cu mult curaj și cu înțelepciune. Și cu ochii ridicați mereu, dincolo de zări, către Cerurile cele veșnice. Într-adevăr, a fost un leu. Un om care, deși părea foarte liniștit atunci când îngrijorările și certurile erau prea mărunte, se ridica deodată cu o putere uimitoare atunci când credea că este într-adevăr nevoie. Atunci se schimba deodată și își arăta acea tărie, acea putere, care a impus de-a lungul a aproape 90 de ani chiar și vrăjmașilor săi. Și totdeauna de-a lungul acestor ani a avut, lucru atât de rar și de prețios în aceste vremuri de „cumințenie” tâmpă, a avut curajul părerii proprii, asumată până la capăt. Dar acum a plecat de aici! Leul din Ardeal a plecat la Leul din Iuda! Și câtă măreție și frumusețe este în această întâlnire, nu se poate, aici, spune. Din slava Leului din Iuda a izvorât slava Leului Ardealului, iar Leul Ardealului și-a închinat slava sa Leului din Iuda. Iar Cel care slăvește pe cei ce Îl iubesc, primește în lăcașul Său ceresc pe unul care L-a iubit și L-a slujit cu o tărie și o demnitate rară, un adevărat ostaș al Său, un adevărat ucenic al Său. Voi sunteți lumina lumii! – ne strigă și ne poruncește Hristos, înălțându-se măreț peste genunile Cosmosului și Timpului. În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți! Eu am biruit lumea! Și în ceata celor care au luptat cu adevărat spre a împlini această poruncă sfântă s-a adăugat, iată, deplin, până la capăt, și Înaltul Bartolomeu Anania. Cel care a fost un stâlp al Bisericii și o lumină pentru mulți s-a mutat la Ceruri. Lumina sa nu s-a stins, ci s-a mutat. Și de aceea, pentru foarte mulți dintre noi, creștinii mai slabi, este greu de zărit. Obișnuiți să avem privirile în jos – deși făgăduim adesea că vom avea inimile sus, către Domnul – nu suntem învățați să deslușim așa cum se cuvine luminile cerești. Sfinții ultimilor ani, de la Valeriu Gafencu, Daniil Tudor sau Ilie Lăcătușu până la Ilie Cleopa, Gheorghe Calciu ori Sofian Boghiu, lumini minunate ale lui Hristos, prea puțin luminează sufletele noastre. Și nu pentru că nu ar străluci cu multă putere, ci pentru că privirile noastre nu se înalță așa cum se cuvine. Poate ne trezim! Poate învățăm să ne ridicăm ochii și mai ales inimile către Domnul! Acolo, alături de tronul Său, vom vedea și luminile adevărate ale Neamului Românesc. Nu lucirile înșelătoare ale înșelaților care se dau mari și luminați în această lume, o clipă, înainte de a se prăbuși în genunile întunericului nesfârșit. Ci luminile sfinte și veșnice ale celor care L-au urmat pe Hristos, după a lor putere, plinită fiind lupta lor de atotputernicia Dumnezeului Om. Ale celor care, prin ascultarea față de Mielul-Leu, prin statornicia în ucenicia față de Acesta, prin jertfa și jertfele vieții lor, au izbutit să zidească, neîncetat, România Cerească. Adevărata Românie, a martirilor și eroilor, a călugărilor și mirenilor trăitori, a curajoșilor mărturisitori români ai Credinței lui Hristos Iisus. Alături de Tronul Fiului lui Dumnezeu strălucește această Românie Veșnică, în care s-a așezat de acum și Leul Ardealului, Bartolomeu Anania. Veșnică să îi fie pomenirea! de Pr. Mihai-Andrei Aldea |
Pe 18 martie . . .
Pe 18 martie , Sfantul Sinod al B.O.R. , va desemna noul Mitropolit al Clujului , iar intronizarea va avea loc pe data de 25 martie la Catedrala Mitroplitana din Cluj , de sarbatoarea Bunei Vestiri .
|
Doamne ajuta!
|
La Sfantul Sinod de pe 18 se va lua in calcul si daca ramane unificata Mitropolia Transilvaniei ori ba. In caz ca se revine la aceasta decizie nu va mai fi nevoie sa se aleaga un nou mitropolit. Sa randuiasca Dumnezeu cum este mai bine.
|
IPS Andrei si PS Irineu Bistriteanul - candidatii Sinodului Mitropolitan de la Cluj
1 atașament(e)
In urma cu putin timp , prin vot secret , Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului au desemnat pe IPS Andrei si PS Irineu Bistriteanul ca drept candidati la alegerea noului Mitropolit al Clujului , Albei , Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Vadului , Feleacului si Clujului .
|
Noul Mitropolit al Clujului -IPS ANDREI
1 atașament(e)
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:47:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.