Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Porcule, te-am omorat ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11791)

medusa 10.01.2011 16:16:09

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321469)
Când a spus Tradiția să mâncăm sânge?

niciodata !

gabriela8 10.01.2011 16:21:27

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 321377)
Punct ochit/punct lovit!:41:

Adica esti de acord cu afirmatia : " romanul ortodox respecta mai mult Traditia decat Scriptura"? Eu consider ca ambele constituie o unitate!

tricesimusquintus 10.01.2011 16:47:57

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321469)
Când a spus Tradiția să mâncăm sânge?

Acum voi fi rău de voi replica "dar când a spus să nu mâncăm?":78:, așa că mă abțin.:32:
Mai pe la începutul topicului cam asta se afirma că tradiția la români e cu porcul de Sf. Ignat și cu sângeretele. Acum n-aș putea preciza dacă Sf. Ignat e un sfânt ortodox, ori sângeretele e doar o reminiscență păgână... voi știți mai bine.

tricesimusquintus 10.01.2011 16:49:12

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 321471)
pai eu ce ti-am zis, ca se refera la acelasi lucru ! deci este o singura ocazie, la care s-a discutat de asta (consumul sangelui).

de ce scrii cu rautate? cine a spus ce zici tu mai sus?

Nu a spus, doar a sugerat. Și observ o confirmare în postarea ta. Există sau nu un asemenea principiu? Mă gândesc că or mai fi și alte porunci amintite doar o dată, acelea trebuie sau nu respectate?

gabriela8 10.01.2011 16:49:55

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321481)
Acum voi fi rău de voi replica "dar când a spus să nu mâncăm?":78:, așa că mă abțin.:32:
Mai pe la începutul topicului cam asta se afirma că tradiția la români e cu porcul de Sf. Ignat și cu sângeretele. Acum n-aș putea preciza dacă Sf. Ignat e un sfânt ortodox, ori sângeretele e doar o reminiscență păgână... voi știți mai bine.

A nu se confunda, Traditia populara cu Sfanta Traditie!

medusa 10.01.2011 16:51:09

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321483)
Mă gândesc că or mai fi și alte porunci amintite doar o dată, acelea trebuie sau nu respectate?

evident ca trebuie respectate !

medusa 10.01.2011 16:51:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321483)
Și observ o confirmare în postarea ta.

"confirmarea" este doar in mintea ta !

tricesimusquintus 10.01.2011 16:53:23

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 321487)
"confirmarea" este doar in mintea ta !

M-aș bucura sincer să fie așa, drept urmare spun un AMIN! mare.

nutucutu 10.01.2011 16:54:10

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321437)
"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20)

"Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (Fapte 21,25)

Domnule Tricesimusquintus, daca va feriti de singe si animale sugrumate, de ce totusi, mincati carne de vitel, sau pui, ca tot singe au si acestea.

Noua sfintul Pavel ne arata ca nu avem de ce sa ne ferim sa mincam ceea ce dorim:
din 1Timotei 4.2-4
2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor.
3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;

Deci, Biserica Ortodoxa (ca si cea Catolica) nu greseste chiar de loc atunci cind ne permite sa mincam carne de porc. Ea se ghideaza dupa spusele sfintului Apostol Pavel (si nu numai, mai sint nenumarate versete in aceasta privinta), care ne spune ca orice faptura a lui Dumnezeu este buna si nimic nu este de lepadat daca se ia cu multumire. Iar cei care ne opresc de la bucate, spune sfintul Pavel, sint infierati in cugetul lor.

mihailt 10.01.2011 16:54:29

Eu vad ca Sfintii Apostoli zic acolo "sa se fereasca de sange" foarte probabil in primul sens s-or fi referind sa se fereasca oamenii de a varsa sangele altor oameni adica si de a te lua la bataie cu altcineva.Poate zice si a se feri oamenii sa manance sange crud de la animale.
Oricum e foarte periculos sa mananci sange crud de animale,poti sa iei foarte multe boli asa.
La romani carne se mananca fripta (traditional),sangeretele nu are sange crud ca e afumat /fiert si acolo sunt peste 100 de grade.
Asa ca daca mananci sangerete,nu mananci sange crud.

tricesimusquintus 10.01.2011 16:55:24

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 321485)
A nu se confunda, Traditia populara cu Sfanta Traditie!

Nu se întâlnesc și se respectă la aceiași creștini? Ar trebui să le amintiți acest lucru respectivilor, nu mie.

camy_d 10.01.2011 16:55:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 321492)
Domnule Tricesimusquintus, daca va feriti de singe si animale sugrumate, de ce totusi, mincati carne de vitel, sau pui, ca tot singe au si acestea.

Noua sfintul Pavel ne arata ca nu avem de ce sa ne ferim sa mincam ceea ce dorim:
din 1Timotei 4.2-4
3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;

Deci, Biserica Ortodoxa (ca si cea Catolica) nu greseste chiar de loc atunci cind ne permite sa mincam carne de porc. Ea se ghideaza dupa spusele sfintului Apostol Pavel (si nu numai, mai sint nenumarate versete in aceasta privinta), care ne spune ca orice faptura a lui Dumnezeu este buna si nimic nu este de lepadat daca se ia cu multumire. Iar cei care ne opresc de la bucate, spune sfintul Pavel, sint infierati in cugetul lor.

A zis pe undeva tricesimusquintus că este spurcată carnea de porc?

medusa 10.01.2011 16:56:10

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321490)
M-aș bucura sincer să fie așa, drept urmare spun un AMIN! mare.

spune, de ce nu!

Sangele nu trebuie mancat ci scurs pe pamant, in semn de respect pentru viata. Dar asta nu inseamna ca nu mancam sange, tot il mancam, fiind cel din carne, care nu s-a scurs din vene si artere.
Iar carnea de porc nu are nimic necurat, ea poate fi mancata fara probleme.

medusa 10.01.2011 16:57:42

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 321493)
Eu vad ca Sfintii Apostoli zic acolo "sa se fereasca de sange" foarte probabil in primul sens s-or fi referind sa se fereasca oamenii de a varsa sangele altor oameni adica si de a te lua la bataie cu altcineva.Poate zice si a se feri oamenii sa manance sange crud de la animale.
Oricum e foarte periculos sa mananci sange crud de animale,poti sa iei foarte multe boli asa.
La romani carne se mananca fripta (traditional),sangeretele nu are sange crud ca e afumat /fiert si acolo sunt peste 100 de grade.
Asa ca daca mananci sangerete,nu mananci sange crud.

sangele trebuie scurs pe pamant, imediat ce se taie animalul, si nu strans pentru a face sangerete, chiar daca e fiert cum spuneti.

I.Calin 10.01.2011 17:03:07

Ușurel, aici nu e vorba de tradiții, ci de sângele pe care omul îl colecta, probabil, să nu se scurgă pe jos (mizerie, adică). Cei care ați participat la tăierea unui porc, măcar o dată într-un an, veți ști ce vreau să spun (și nu e vorba de porcul tăiat în fața blocului). Probabil că avocatul a pledat în virtutea unei legi care acordă dreptul la libertate culturală în privința "ritualurilor tradiționale", fiindcă nu a găsit o altă lege sau alte mecanisme legale prin care să-i apere pe români și să justifice tăierea porcului pentru "celebrul bun simț american". Gândiți-vă că de generații, americanii stau la casă precum cei de la bloc (la noi) fără a cultiva nimic sau a crește animale. La ei, animalele, precum porcii, sunt animale de companie cu fundiță roșie, animale bune de admirat din punct de vedere dorsal.:42: Ce gest criminal, ce oroare, ce masacru, ce oribil, ce sălbatici, or fi murmurând țațele americance din zonă (probabil că mai sunt și la noi, vreo câteva afectate, simandicoase, elevate în cultură și conjuntură, neoprotestante sau nu), iar spiritul civic proverbial al americanului l-a îndemnat pe anonim să sune pentru trupele SWAT, dar nu înțeleg de ce n-a sunat la Pentagon sau măcar la US Army?

Tăierea porcului nu are nici o legătură cu Crăciunul (Nașterea Mântuitorului) sau mai știu ce semnificații religioase. Se întâmplă să fie tăiat de Crăciun (în alte vremuri în ziua de Ajun, 24 decembrie, fiindcă carne de porc se mânca doar a doua zi pe 25 decembrie sau chiar dacă era tăiat mai devreme nu se mânca decât în ziua Nașterii). În Ajunul Nașterii Domnului se mânca de post, nu balivernele și rătăcirile de astăzi. Postul Crăciunului este din 15 noiembrie până în 24 decembrie (inclusiv), după cum bine știți. Iar porcul era tăiat de Crăciun, fiindcă datorită iernii era mai ușor de păstrat (timpul rece), în saramură și apoi afumat, vorbesc totuși de gospodari și nu de putorile satului, categorie socială din care s-au născut, mai târziu, peste veacuri, președinții de CAP și inginerii agronomi fără școală și astăzi, politicienii fără scrupule. Nu cred că ar trebui inventate tot soiul de tradiții inexistente ca porcul și bradul de Crăciun.
A propos, știați că în Ardeal până nu demult (anii '70 și chiar '80 în alte părți și chiar și astăzi, cunosc vreo câteva gospodării) existau case întregi în care țăranii, creștini ortodocși și greco-catolici, nu împodobeau bradul, un obicei, de altfel, de factură protestantă...

P.S. Pentru creștinii orotodocși: nu încercați să găsiți justificări pentru niște obiceiuri care nu au nimic de a face cu spiritul creștin. E vorba doar de mâncare, fraților!

camy_d 10.01.2011 17:06:23

De parcă carnea din supermarketuri nu provine de la animale tăiate:21:

tricesimusquintus 10.01.2011 17:09:19

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 321492)

din 1Timotei 4.2-4

Vreau să vă reamintesc că nu toți adventiștii mănâncă carne, iar cei care mănâncă chiar se feresc de a consuma sânge. Cât privește sfatul apostolului Pavel, el se referă așa cum [nu prea bine] citiți la acele bucate făcute de Dumnezeu spre gustare. Acum dacă dvs. considerați că viermii, omizile, gândacii de Colorado și alte scârboșenii sunt "spre gustare" n-am nimic împotrivă, dar vă rog să nu mă poftiți la masă!http://yoursmiles.org/tsmile/disgust/t9404.gif

camy_d 10.01.2011 17:12:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321504)
Vreau să vă reamintesc că nu toți adventiștii mănâncă carne, iar cei care mănâncă chiar se feresc de a consuma sânge. Cât privește sfatul apostolului Pavel, el se referă așa cum [nu prea bine] citiți la acele bucate făcute de Dumnezeu spre gustare. Acum dacă dvs. considerați că viermii, omizile, gândacii de Colorado și alte scârboșenii sunt "spre gustare" n-am nimic împotrivă, dar vă rog să nu mă poftiți la masă!http://yoursmiles.org/tsmile/disgust/t9404.gif

Fapte, cap. 10

9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum și se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiș, să se roage pe la ceasul al șaselea.
10. Și i s-a făcut foame și voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz.
11. Și a văzut cerul deschis și coborându-se ceva ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se pe pământ.
12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare și târâtoarele pământului și păsările cerului.
13. Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat.
15. Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
16. Și aceasta s-a făcut de trei ori și îndată acel ceva s-a ridicat la cer.

tricesimusquintus 10.01.2011 17:13:10

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 321493)

Interpretarea dumneavoastră este așa după cum vă place să afirmați "după capul vostru". Dacă Sinodul de la Ierusalim a spus să se ferească de sânge PUNCT, nu cred că mai avem ce comenta (că e vorba de sânge de om, de animal, fiert, fript sau afumat). De fapt, așa cum reiese din capitolele respective, interdicția aceasta de a consuma sânge de animal este veche, chiar stră-veche. Porunca nu face altceva decât să-i încredințeze pe creștinii proveniți dintre Neamuri că interdicția din VT este și pentru ei, nu doar pentru iudeo-creștini.

tricesimusquintus 10.01.2011 17:16:54

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 321496)
Sangele nu trebuie mancat ci scurs pe pamant, in semn de respect pentru viata. Dar asta nu inseamna ca nu mancam sange, tot il mancam, fiind cel din carne, care nu s-a scurs din vene si artere.
Iar carnea de porc nu are nimic necurat, ea poate fi mancata fara probleme.

Ba e cu probleme și încă foarte mari (vi-o poate confirma orice medic nutriționist). Dar -zic eu- nu e mai bine să avem o dietă vegetariană așa cum a fost stabilită omului de la Creație decât să ne facem atâtea probleme (de natură etică, ecologistă, medicală, etc.)? Că în cer sunt absolut sigur, nu vom ucide animale să le mâncăm hoiturile!

tricesimusquintus 10.01.2011 17:19:09

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 321499)
Ușurel, aici nu e vorba de tradiții, ci de sângele pe care omul îl colecta, probabil, să nu se scurgă pe jos (mizerie, adică). Cei care ați participat la tăierea unui porc, măcar o dată într-un an, veți ști ce vreau să spun (și nu e vorba de porcul tăiat în fața blocului). Probabil că avocatul a pledat în virtutea unei legi care acordă dreptul la libertate culturală în privința "ritualurilor tradiționale", fiindcă nu a găsit o altă lege sau alte mecanisme legale prin care să-i apere pe români și să justifice tăierea porcului pentru "celebrul bun simț american". Gândiți-vă că de generații, americanii stau la casă precum cei de la bloc (la noi) fără a cultiva nimic sau a crește animale. La ei, animalele, precum porcii, sunt animale de companie cu fundiță roșie, animale bune de admirat din punct de vedere dorsal.:42: Ce gest criminal, ce oroare, ce masacru, ce oribil, ce sălbatici, or fi murmurând țațele americance din zonă (probabil că mai sunt și la noi, vreo câteva afectate, simandicoase, elevate în cultură și conjuntură, neoprotestante sau nu), iar spiritul civic proverbial al americanului l-a îndemnat pe anonim să sune pentru trupele SWAT, dar nu înțeleg de ce n-a sunat la Pentagon sau măcar la US Army?

Tăierea porcului nu are nici o legătură cu Crăciunul (Nașterea Mântuitorului) sau mai știu ce semnificații religioase. Se întâmplă să fie tăiat de Crăciun (în alte vremuri în ziua de Ajun, 24 decembrie, fiindcă carne de porc se mânca doar a doua zi pe 25 decembrie sau chiar dacă era tăiat mai devreme nu se mânca decât în ziua Nașterii). În Ajunul Nașterii Domnului se mânca de post, nu balivernele și rătăcirile de astăzi. Postul Crăciunului este din 15 noiembrie până în 24 decembrie (inclusiv), după cum bine știți. Iar porcul era tăiat de Crăciun, fiindcă datorită iernii era mai ușor de păstrat (timpul rece), în saramură și apoi afumat, vorbesc totuși de gospodari și nu de putorile satului, categorie socială din care s-au născut, mai târziu, peste veacuri, președinții de CAP și inginerii agronomi fără școală și astăzi, politicienii fără scrupule. Nu cred că ar trebui inventate tot soiul de tradiții inexistente ca porcul și bradul de Crăciun.
A propos, știați că în Ardeal până nu demult (anii '70 și chiar '80 în alte părți și chiar și astăzi, cunosc vreo câteva gospodării) existau case întregi în care țăranii, creștini ortodocși și greco-catolici, nu împodobeau bradul, un obicei, de altfel, de factură protestantă...

P.S. Pentru creștinii orotodocși: nu încercați să găsiți justificări pentru niște obiceiuri care nu au nimic de a face cu spiritul creștin. E vorba doar de mâncare, fraților!

Foarte bună analiza pe care o faceți. Mă gândesc totuși că asocierea porcului cu sărbătoarea Crăciunului se face doar la nivel popular, nu bisericesc. Cred că asocierea este mai degrabă cu Sf. Ignat.

tricesimusquintus 10.01.2011 17:21:25

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321507)
Fapte, cap. 10

9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum și se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiș, să se roage pe la ceasul al șaselea.
10. Și i s-a făcut foame și voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz.
11. Și a văzut cerul deschis și coborându-se ceva ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se pe pământ.
12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare și târâtoarele pământului și păsările cerului.
13. Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat.
15. Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
16. Și aceasta s-a făcut de trei ori și îndată acel ceva s-a ridicat la cer.

Lipsește doar concluzia.:39: Înțeleg că trebuie s-o trag eu... Iat-o: și până la urmă a mâncat Sf. Petru ori ba?:4:

camy_d 10.01.2011 17:23:01

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321519)
Lipsește doar concluzia.:39: Înțeleg că trebuie s-o trag eu... Iat-o: și până la urmă a mâncat Sf. Petru ori ba?:4:

Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele? Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.

mihailt 10.01.2011 17:28:13

Parca la Facere zicea cam asa:
"3.Tot ce se mișcă și ce trăiește să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca și iarba verde.
4.Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați.
5.Căci Eu și sângele vostru, în care e viața voastră, îl voi cere de la orice fiară; și voi cere viața omului și din mâna omului, din mâna fratelui său.
6.De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său."
(Facerea,capitolul 9).
Iar mai incolo sa se vada ca vrand Sfantul prooroc David sa ridice templu lui Dumnezeu,Dumnezeu nu il lasa si mai incolo se vede si de ce:
"7.Și a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inimă să zidesc templu în numele Domnului Dumnezeului meu;
8.Dar a fost către mine cuvântul Domnului și a zis: Tu ai vărsat mult sânge și ai purtat războaie mari; nu se cuvine să zidești tu casă numelui Meu, pentru că ai vărsat mult sânge pe pământ înaintea feței Mele. "
(Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor),capitolul 22)
Normal ca Sfintii Apostoli in primul rand s-au referit la crestini:
-de a se feri de a varsa sange omenesc,
-de a se inchina la idoli,
-de a se desfrana.
Si foarte probabil aceasta sfatuire se refera si sa nu mananci sange crud,dar in primul rand nu e voie a omora pe alti oameni,crestinii nu au voie sa fie violenti fata de alti oameni,sa se ia la bataie.
Ca si Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis,printre altele:
"Sa nu ucizi".

tricesimusquintus 10.01.2011 17:29:29

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321520)
Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele?

Eu cred că așa ar fi corect.

Citat:

Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.

Bineînțeles. Urma să-l învețe pe apostolul Petru- cel care avea anumite prejudecăți vis a vis de "spurcații" de străini că trebuie să ajungă Evanghelia și la urechile lor. Ceea ce s-a și întâmplat! Cât despre toate scârboșeniile pământului... nici nu s-a atins de ele. A învățat în schimb lecția: să nu-i numiți pe cei ceilalți spurcați, eretici, etc. Bună lecție, ce părere aveți?:58:

camy_d 10.01.2011 17:31:19

Citat:

Sf. Petru a povestit în urma acuzațiilor iudeilor că a mâncat cu păgânii, tre să pun versetele? Oricum, îți dai seama că Dumnezeu n-a zis doar ca să se afle în treabă.

Pun versetele imediat după ce găsesc celălalt loc în care apărea povestită vedenia, e în 2 locuri și mie pt. a arăta că a mâncat trebuie să mă duc dincolo.

tricesimusquintus 10.01.2011 17:35:15

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 321526)
Parca la Facere zicea cam asa:
"3.Tot ce se mișcă și ce trăiește să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca și iarba verde.
4.Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați.
5.Căci Eu și sângele vostru, în care e viața voastră, îl voi cere de la orice fiară; și voi cere viața omului și din mâna omului, din mâna fratelui său.
6.De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său."
(Facerea,capitolul 9).
Iar mai incolo sa se vada ca vrand Sfantul prooroc David sa ridice templu lui Dumnezeu,Dumnezeu nu il lasa si mai incolo se vede si de ce:
"7.Și a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inimă să zidesc templu în numele Domnului Dumnezeului meu;
8.Dar a fost către mine cuvântul Domnului și a zis: Tu ai vărsat mult sânge și ai purtat războaie mari; nu se cuvine să zidești tu casă numelui Meu, pentru că ai vărsat mult sânge pe pământ înaintea feței Mele. "
(Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor),capitolul 22)
Normal ca Sfintii Apostoli in primul rand s-au referit la crestini:
-de a se feri de a varsa sange omenesc,
-de a se inchina la idoli,
-de a se desfrana.
Si foarte probabil aceasta sfatuire se refera si sa nu mananci sange crud,dar in primul rand nu e voie a omora pe alti oameni,crestinii nu au voie sa fie violenti fata de alti oameni,sa se ia la bataie.
Ca si Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis,printre altele:
"Sa nu ucizi".

Nu vă mai obosiți, domnule Mihailt. Sunteți pe o pistă greșită. Porunca (atât în VT, cât și în NT) se referă la sânge de animal, nu de om. Că doar nu exista om al lui Dumnezeu (fie el ante-iudeu, iudeu, ori creștin) care să omoare om și să-i bea sângele!
Apropos, dacă sugerați că interdicția e cu privire la sânge uman, ce opinie aveți vis a vis de transfuzie? Sper că nu aveți o atitudine retrogradă asemenea martorilor lui Iehova...

camy_d 10.01.2011 17:36:34

Gta, am găsit, Fapte, cap. 11

1. Apostolii și frații, care erau prin Iudeea, au auzit că și păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
2. Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau,
3. Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei.
4. Și începând, Petru le-a înfățișat pe rând, zicând:
5. Eu eram în cetatea Iope și mă rugam; și am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se în jos din cer, și a venit până la mine.
6. Privind spre aceasta, cu luare aminte, am văzut dobitoacele cele cu patru picioare ale pământului și fiarele și târâtoarele și păsările cerului.
7. Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
8. Și am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea.
9. Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
10. Și aceasta s-a făcut de trei ori și au fost luate iarăși toate în cer.

tricesimusquintus 10.01.2011 17:50:06

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321531)
Gta, am găsit, Fapte, cap. 11

1. Apostolii și frații, care erau prin Iudeea, au auzit că și păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
2. Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau,
3. Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei.
4. Și începând, Petru le-a înfățișat pe rând, zicând:
5. Eu eram în cetatea Iope și mă rugam; și am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se în jos din cer, și a venit până la mine.
6. Privind spre aceasta, cu luare aminte, am văzut dobitoacele cele cu patru picioare ale pământului și fiarele și târâtoarele și păsările cerului.
7. Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă.
8. Și am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea.
9. Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate.
10. Și aceasta s-a făcut de trei ori și au fost luate iarăși toate în cer.

Felicitări! Acum că ai găsit, uită-te mai atentă la versetul 1. Se aprinde vreun beculeț?:58:

razvan_andrei 10.01.2011 18:48:33

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 321352)
Daca nu ai auzit tu,nu inseamna ca nu exista..:5:

Porcul este animalul care se aseamana cel mai mult anatomic si fiziologic cu omul. Dintre toti hormonii pe care i-am invatat, niciunul nu avea denumirea de 'hormon al fricii'. Exista hormonul stresului, hormonul fericirii, dar al fricii nu prea cred. Probabil ca tu te referi la hormonul stresului care nu e cu nimic daunator avand in vedere asemanarea dintre om si porc in ceea ce tine de sistemul fiziologic, respectiv biochimic. In schimb, atunci cand impusti porcusorul, sangele din tesuturile sale nu se scurge nicaieri. El se coaguleaza si se degradeaza, devenind toxic. De aceea se taie, pt ca tot sangele sa fie dat afara. Si porcul nu-i un animal inteligent: ai vazut marimea creierului sau? e mai mic decat al unei oi;)

mihailt 10.01.2011 18:51:31

Sfatul se refera la a nu varsa sange omenesc,in primul rand,sfatul Sfintilor Apostoli,de are legatura cu ce a zis Dumnezeu.
Atunci in Imperiul Roman nu era ceva gresit sa mergi sa te "delectezi" la luptele de gladiatori,ca dracii ii inselau pe unii sa faca aceste lupte si pe altii sa mearga la aceste lupte,nu era ceva gresit sa iti bati sclavi,chiar sa ii omori etc.
Asta nu s-a zis pentru iudei,ca iudei stiau deja asta,ci pentru cei care erau crestinati dintre pagani.

Ca sa faci transfuzie cu sange,e voie,aci e vorba sa ajuti un om sa traiasca,iar cel care doneaza sange doneaza de buna voie si doneaza putin,nu mult sa isi puna in pericol viata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator#Decline
A se vedea ca Sfantul Constantin cel Mare a interzis luptele cu gladiatori,asta din istorie.

camy_d 10.01.2011 19:05:46

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321538)
Felicitări! Acum că ai găsit, uită-te mai atentă la versetul 1. Se aprinde vreun beculeț?:58:

Zice că s-au convertit păgâni.

Uită-te la versetul 3!

nutucutu 10.01.2011 19:41:14

Citat:

Sint si printre ortodocsi sau catolici vegetarieni, asa cum sint si printre adventisti. Deci, atita vreme cit nu este interzis sa mincati pui sau vitel, mincati carne. Deci iarasi nu respectati Sfinta Scriptura, Deci multumesc inca o data ca ne arati ca adventisitii NU respecta Sfinta Scriptura.

nutucutu 10.01.2011 19:58:32

Citat:

Sint si printre ortodocsi sau catolici vegetarieni, asa cum sint si printre adventisti. Deci, atita vreme cit nu este interzis sa mincati pui sau vitel, mincati carne, insa nu de porc (asa stiu ca fac cunoscutii mei adventisti). Deci nu respectati Biblia o data pentru ca mincati singe (continut in carne), si a doua oara pentru ca nu respectati ceea ce a spus sfintul apostol Pavel, in scrisoarea catre Timotei, adica opriti de la mincare unele bucate si considerati ca o faptura creata de Dumnezeu nu e buna (porcul):
"3 Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;"

Deci inca o mare bila neagra pentru Biserica Adventista si nu pentru Biserica Ortodoxa, cum scria cineva mai devreme pe forum, fara sa cerceteze.

daniil96 10.01.2011 20:02:14

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321437)
"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20)

...

vad ca insisti ... si esti simpatic

crezi ca puii, porcii si viteii pe care ii cumpara adventistii de prin magazine ... sunt diferiti de cei pe care ii cumpara ortodocsii?

crezi ca ii storc special pentru voi?

carnea pe care o consumi si tu are sange in ea ... ce te faci?

tricesimusquintus 10.01.2011 20:24:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 321567)
Sfatul se refera la a nu varsa sange omenesc,in primul rand,sfatul Sfintilor Apostoli,de are legatura cu ce a zis Dumnezeu.

Are foarte mare legătură cu ce a zis Dumnezeu. Primii creștini nu-și permiteau să hotărască în concilii lucruri neinspirate de Dumnezeu.

Interzicerea folosirii sângelui ca aliment a fost făcută de îndată ce carnea de animale a fost permisă ca aliment pentru oameni (Facerea 9,4) și a fost adeseori repetată în legea mozaică (Levitic 3,17; 7,26; 17,10; 19,26). La aceasta se referă hotărârea adunării din Ierusalim (Fapte 15,20; 21,25), reiese și din articolul anterior prohibit (animale sugrumate), iar surse istorice dovedesc că primii creștini au respectat porunca.

tricesimusquintus 10.01.2011 20:26:11

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 321570)
Zice că s-au convertit păgâni.

Uită-te la versetul 3!

Foști păgâni. Actualmente primitori ai Cuvântului, cum reiese din text.

tricesimusquintus 10.01.2011 20:27:07

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 321608)
vad ca insisti ... si esti simpatic

crezi ca puii, porcii si viteii pe care ii cumpara adventistii de prin magazine ... sunt diferiti de cei pe care ii cumpara ortodocsii?

crezi ca ii storc special pentru voi?

carnea pe care o consumi si tu are sange in ea ... ce te faci?

Nu țin minte să fi spus că consum carne.

daniil96 10.01.2011 20:28:49

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 321620)
Nu țin minte să fi spus că consum carne.

niciun adventist nu consuma carne?

ma dezamagesti ... te ascunzi dupa cires

Langu 10.01.2011 20:31:35

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 321296)
Acest obicei al taiatul porcului de craciun a ramas doar ca si traditie la poporul roman. Statele europene precum si americanii si canadienii nu fac asta.
Peste 1000 ani, arheologii si istoricii vor descoperi ca cei care traiau in spatiul carpato-danubiano-pontic sacrificau porci in preajma sarbatorii ``numita Craciun`` cu un anumit ritual si anumite semnificatii. Care triumfau cu pomana porcului si cateva pahare dintr-o bautura traditionala facuta in casa numita ``tuica``.
Iata cum oamenii au traditii, din popor, unele se mentin, altele se pierd in timp.
Singura traditie care nu se pierde in timp ci din contra se mareste, cu noi invataminte este Traditia crestina ortodoxa. care a razbatut de 2000 ani pana astazi si care este mai puternica ca oricand.

Astea sunt bancuri,in Spania nu numai ca se taie porcul,in special in Asturias,dar se face si publicitate pentru mentinerea traditiei.Ceea ce trebuia sa faca romanii din America era sa se informeze si sa dea un telefon.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:07:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.