![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Mai pe la începutul topicului cam asta se afirma că tradiția la români e cu porcul de Sf. Ignat și cu sângeretele. Acum n-aș putea preciza dacă Sf. Ignat e un sfânt ortodox, ori sângeretele e doar o reminiscență păgână... voi știți mai bine. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Noua sfintul Pavel ne arata ca nu avem de ce sa ne ferim sa mincam ceea ce dorim: din 1Timotei 4.2-4 2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor. 3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul, 4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire; Deci, Biserica Ortodoxa (ca si cea Catolica) nu greseste chiar de loc atunci cind ne permite sa mincam carne de porc. Ea se ghideaza dupa spusele sfintului Apostol Pavel (si nu numai, mai sint nenumarate versete in aceasta privinta), care ne spune ca orice faptura a lui Dumnezeu este buna si nimic nu este de lepadat daca se ia cu multumire. Iar cei care ne opresc de la bucate, spune sfintul Pavel, sint infierati in cugetul lor. |
Eu vad ca Sfintii Apostoli zic acolo "sa se fereasca de sange" foarte probabil in primul sens s-or fi referind sa se fereasca oamenii de a varsa sangele altor oameni adica si de a te lua la bataie cu altcineva.Poate zice si a se feri oamenii sa manance sange crud de la animale.
Oricum e foarte periculos sa mananci sange crud de animale,poti sa iei foarte multe boli asa. La romani carne se mananca fripta (traditional),sangeretele nu are sange crud ca e afumat /fiert si acolo sunt peste 100 de grade. Asa ca daca mananci sangerete,nu mananci sange crud. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sangele nu trebuie mancat ci scurs pe pamant, in semn de respect pentru viata. Dar asta nu inseamna ca nu mancam sange, tot il mancam, fiind cel din carne, care nu s-a scurs din vene si artere. Iar carnea de porc nu are nimic necurat, ea poate fi mancata fara probleme. |
Citat:
sangele trebuie scurs pe pamant, imediat ce se taie animalul, si nu strans pentru a face sangerete, chiar daca e fiert cum spuneti. |
Ușurel, aici nu e vorba de tradiții, ci de sângele pe care omul îl colecta, probabil, să nu se scurgă pe jos (mizerie, adică). Cei care ați participat la tăierea unui porc, măcar o dată într-un an, veți ști ce vreau să spun (și nu e vorba de porcul tăiat în fața blocului). Probabil că avocatul a pledat în virtutea unei legi care acordă dreptul la libertate culturală în privința "ritualurilor tradiționale", fiindcă nu a găsit o altă lege sau alte mecanisme legale prin care să-i apere pe români și să justifice tăierea porcului pentru "celebrul bun simț american". Gândiți-vă că de generații, americanii stau la casă precum cei de la bloc (la noi) fără a cultiva nimic sau a crește animale. La ei, animalele, precum porcii, sunt animale de companie cu fundiță roșie, animale bune de admirat din punct de vedere dorsal.:42: Ce gest criminal, ce oroare, ce masacru, ce oribil, ce sălbatici, or fi murmurând țațele americance din zonă (probabil că mai sunt și la noi, vreo câteva afectate, simandicoase, elevate în cultură și conjuntură, neoprotestante sau nu), iar spiritul civic proverbial al americanului l-a îndemnat pe anonim să sune pentru trupele SWAT, dar nu înțeleg de ce n-a sunat la Pentagon sau măcar la US Army?
Tăierea porcului nu are nici o legătură cu Crăciunul (Nașterea Mântuitorului) sau mai știu ce semnificații religioase. Se întâmplă să fie tăiat de Crăciun (în alte vremuri în ziua de Ajun, 24 decembrie, fiindcă carne de porc se mânca doar a doua zi pe 25 decembrie sau chiar dacă era tăiat mai devreme nu se mânca decât în ziua Nașterii). În Ajunul Nașterii Domnului se mânca de post, nu balivernele și rătăcirile de astăzi. Postul Crăciunului este din 15 noiembrie până în 24 decembrie (inclusiv), după cum bine știți. Iar porcul era tăiat de Crăciun, fiindcă datorită iernii era mai ușor de păstrat (timpul rece), în saramură și apoi afumat, vorbesc totuși de gospodari și nu de putorile satului, categorie socială din care s-au născut, mai târziu, peste veacuri, președinții de CAP și inginerii agronomi fără școală și astăzi, politicienii fără scrupule. Nu cred că ar trebui inventate tot soiul de tradiții inexistente ca porcul și bradul de Crăciun. A propos, știați că în Ardeal până nu demult (anii '70 și chiar '80 în alte părți și chiar și astăzi, cunosc vreo câteva gospodării) existau case întregi în care țăranii, creștini ortodocși și greco-catolici, nu împodobeau bradul, un obicei, de altfel, de factură protestantă... P.S. Pentru creștinii orotodocși: nu încercați să găsiți justificări pentru niște obiceiuri care nu au nimic de a face cu spiritul creștin. E vorba doar de mâncare, fraților! |
De parcă carnea din supermarketuri nu provine de la animale tăiate:21:
|
Citat:
|
Citat:
9. Iar a doua zi, pe când ei mergeau pe drum și se apropiau de cetate, Petru s-a suit pe acoperiș, să se roage pe la ceasul al șaselea. 10. Și i s-a făcut foame și voia să mănânce, dar, pe când ei îi pregăteau să mănânce, a căzut în extaz. 11. Și a văzut cerul deschis și coborându-se ceva ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se pe pământ. 12. În ea erau toate dobitoacele cu patru picioare și târâtoarele pământului și păsările cerului. 13. Și glas a fost către el: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă. 14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat și necurat. 15. Și iarăși, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate. 16. Și aceasta s-a făcut de trei ori și îndată acel ceva s-a ridicat la cer. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Parca la Facere zicea cam asa:
"3.Tot ce se mișcă și ce trăiește să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca și iarba verde. 4.Numai carne cu sângele ei, în care e viața ei, să nu mâncați. 5.Căci Eu și sângele vostru, în care e viața voastră, îl voi cere de la orice fiară; și voi cere viața omului și din mâna omului, din mâna fratelui său. 6.De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de mână de om se va vărsa, căci Dumnezeu a făcut omul după chipul Său." (Facerea,capitolul 9). Iar mai incolo sa se vada ca vrand Sfantul prooroc David sa ridice templu lui Dumnezeu,Dumnezeu nu il lasa si mai incolo se vede si de ce: "7.Și a zis David lui Solomon: "Fiul meu, eu am avut la inimă să zidesc templu în numele Domnului Dumnezeului meu; 8.Dar a fost către mine cuvântul Domnului și a zis: Tu ai vărsat mult sânge și ai purtat războaie mari; nu se cuvine să zidești tu casă numelui Meu, pentru că ai vărsat mult sânge pe pământ înaintea feței Mele. " (Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor),capitolul 22) Normal ca Sfintii Apostoli in primul rand s-au referit la crestini: -de a se feri de a varsa sange omenesc, -de a se inchina la idoli, -de a se desfrana. Si foarte probabil aceasta sfatuire se refera si sa nu mananci sange crud,dar in primul rand nu e voie a omora pe alti oameni,crestinii nu au voie sa fie violenti fata de alti oameni,sa se ia la bataie. Ca si Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis,printre altele: "Sa nu ucizi". |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Apropos, dacă sugerați că interdicția e cu privire la sânge uman, ce opinie aveți vis a vis de transfuzie? Sper că nu aveți o atitudine retrogradă asemenea martorilor lui Iehova... |
Gta, am găsit, Fapte, cap. 11
1. Apostolii și frații, care erau prin Iudeea, au auzit că și păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu. 2. Și când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioșii tăiați împrejur se împotriveau, 3. Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiați împrejur și ai mâncat cu ei. 4. Și începând, Petru le-a înfățișat pe rând, zicând: 5. Eu eram în cetatea Iope și mă rugam; și am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o față mare de pânză, legată în patru colțuri, lăsându-se în jos din cer, și a venit până la mine. 6. Privind spre aceasta, cu luare aminte, am văzut dobitoacele cele cu patru picioare ale pământului și fiarele și târâtoarele și păsările cerului. 7. Și am auzit un glas, care-mi zicea: Sculându-te, Petre, junghie și mănâncă. 8. Și am zis: Nicidecum, Doamne, căci nimic spurcat sau necurat n-a intrat vreodată în gura mea. 9. Și glasul mi-a grăit a doua oară din cer: Cele ce Dumnezeu a curățit, tu să nu le numești spurcate. 10. Și aceasta s-a făcut de trei ori și au fost luate iarăși toate în cer. |
Citat:
|
Citat:
|
Sfatul se refera la a nu varsa sange omenesc,in primul rand,sfatul Sfintilor Apostoli,de are legatura cu ce a zis Dumnezeu.
Atunci in Imperiul Roman nu era ceva gresit sa mergi sa te "delectezi" la luptele de gladiatori,ca dracii ii inselau pe unii sa faca aceste lupte si pe altii sa mearga la aceste lupte,nu era ceva gresit sa iti bati sclavi,chiar sa ii omori etc. Asta nu s-a zis pentru iudei,ca iudei stiau deja asta,ci pentru cei care erau crestinati dintre pagani. Ca sa faci transfuzie cu sange,e voie,aci e vorba sa ajuti un om sa traiasca,iar cel care doneaza sange doneaza de buna voie si doneaza putin,nu mult sa isi puna in pericol viata. http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator#Decline A se vedea ca Sfantul Constantin cel Mare a interzis luptele cu gladiatori,asta din istorie. |
Citat:
Uită-te la versetul 3! |
Citat:
|
Citat:
"3 Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul, 4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;" Deci inca o mare bila neagra pentru Biserica Adventista si nu pentru Biserica Ortodoxa, cum scria cineva mai devreme pe forum, fara sa cerceteze. |
Citat:
crezi ca puii, porcii si viteii pe care ii cumpara adventistii de prin magazine ... sunt diferiti de cei pe care ii cumpara ortodocsii? crezi ca ii storc special pentru voi? carnea pe care o consumi si tu are sange in ea ... ce te faci? |
Citat:
Interzicerea folosirii sângelui ca aliment a fost făcută de îndată ce carnea de animale a fost permisă ca aliment pentru oameni (Facerea 9,4) și a fost adeseori repetată în legea mozaică (Levitic 3,17; 7,26; 17,10; 19,26). La aceasta se referă hotărârea adunării din Ierusalim (Fapte 15,20; 21,25), reiese și din articolul anterior prohibit (animale sugrumate), iar surse istorice dovedesc că primii creștini au respectat porunca. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ma dezamagesti ... te ascunzi dupa cires |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:07:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.