![]() |
Citat:
chema contemplatie. Sf. Maxim Marturisitorul vorbeste de doua faze in evolutia duhovniceasca a crestinului: faza activa si cea contemplativa. Dar, asa cum si in faza activa crestinul trebuia sa impleteasca munca si rugaciunea, tot asa si in cea contemplativa, cele doua sunt strans impletite. De fapt, ei practicau rugaciunea inimii, care e o rugaciune permanenta. Astfel obtineau starea de trezvie, stare care le permitea si usura contemplatia. Dar Duhul era cel care ii ridica la starea suprarationala sau starea contemplativa. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Ratiune si Credinta
Citat:
Ca sa intelegem mai bine de ce exista adevaruri care transced pura ratiune,trebuie mai intai sa intelegem structura ontologica a fiintelor.Totul este compus dintr-o ESENTA(ceea ce este) si FIINTA(este).FIINTA este cea care actualizeaza ESENTA,adica o face sa existe.Astfel se intelege diferenta intre un CENTAUR de exemplu,care are o ESENTA,dar nu are FIINTA,deci nu exista(existenta fiind manifestarea cea mai externa a FIINTEI),si un om,Socrate,de exemplu,care are o ESENTA actualizata prin FIINTA,deci exita.Acum, Esenta se compune la randul ei din MATERIE si FORMA,aceasta ultima fiind cea care ACTUALIZEAZA Materia,si deci da MODUL DE A FI. MATERIA LIMITEAZA Forma,si in virtutea Materiei,aceeasi Forma sau mai bine-zis Specie poate sa fie prezenta de forma actuala in mai multi indivizi. De exemplu,Forma OM,ALBINA,CAL prezente in mod egal in fiecare individ care participa de specia respectiva. Bine,acum observand schimbarile care au loc in natura,deducem ca daca lucrurile isi pot pierde Fiinta(Transformare),inseamna ca Fiinta nu si-o poseda prin necesitate absoluta(de aceea o pot pierde),deci inseamna ca daca o poseda,o au fiindca au primit-o de la un agent extern.Deci prin deductie,prin Principiul de Cauzalitate si prin imposibilitatea demonstrabila a recurgerii catre un sir infinit,ajungem la concluzia filosofica CERTA, ca FIINTA procede numai de la acela care o poseda in mod necesar,a carui ESENTA se IDENTIFICA cu FIINTA,cel care este FIINTA LUI,iar pe aceasta Cauza-Prima noi o numim Dumnezeu.Deci daca o definitie suna in felul urmator:Omul este(=fiinta) animal rational(=esenta),atunci pe Dumnezeu il definim:El este(=FIINTA) cel care este(=ESENTA).Deci definitia Filosofica a lui DUMNEZEU este aceeasi cu Revelatia facuta lui Moise.Eu sunt(=FIINTA) cel ce sunt(ESENTA). Deci cum Fiinta este un Act PUR, deci ILIMITAT,iar OMUL are atat limitarea Formei cat si a Materiei,este clar si demonstrat ca nu poate sa cunoasca prin propriile forte totul despre FIINTA. Dar poate dupa cum am demonstrat sa-i cunoasca Existenta, si tot ceea ce se deduce din aceasta(Atributele Divine: BUNATATE,UNITATE,ADEVAR,FRUMUSETE,CREATOR,PROVIDEN T,SUVERAN etc.......) Deci grija mare cu extremele.Fideismul si Rationalismul. |
Citat:
Uite cum este matematica inutilă: Ea se bazează pe echivalențe și pe semnul egal, provenit de la cântar, și formulele și jongleriile se fac de o parte și de alta conform cu o convenție operațională... folosind în loc de cele reale, închipuirile numerotate și măsurate. Dar nu există niciodată această egalitate în realitate ci doar Dumnezeu poate face să stea în echilibru la un moment dat două lucruri distincte, atât timp cât se înțeleg vânzătorul cu cumpărătorul, cât timp se întâlnește mulțumirea și interesul lor ca să facă schimbul, tranzacția, unul pune mere și dincolo e greutatea, altul pune bani și i se dă produsele cântărite. Cât dureză egalitatea? Un timp scurt, că apoi merele se strică dacă nu sunt mâncate la timp iar greutatea ruginește... deci pricepi dumneata cum matematica este un joc de iluzioniști care vând iluzii și gLumea i-a luat în seamă crezându-i că vorbesc serios?.. că așa pare la prima vedere, că e ceva serios... dar defapt e doar o cacealma!.. totul este construit din funingine, un castel de nisisip cu un turnuleț din pene de struț, și sus de tot o ține înlănțuită balaurele cu 7 capete pe ileana cosânzeana ca să coasă cu ață albă toată tărășenia lor, tot materialul pileosofic și logistic... plin de soluții și idei... ideile posesivității... ideile cele mai absurde și cele mai entuziasmante... ale lăcomiei și minciunii mpăriri de sine. Materialismul necredincios. Deci logica lor se bazează pe minciună căci adevărata logică vine de sus și ea se bazează pe CREDINȚĂ OARBĂ... așa cum a cerut BARtimeu, fiul lui Timeu, să vadă, adica să îl scoată mântuitorul din Bar că prea se juca la mașinuțe și nu îi venea BAR BAR BAR căci aparatele erau setate să nu iasă zarurile decât foarte rar. Nu știu dacă ai reușit să mă urmăreștii, sper. |
Ratiune si Credinta
Citat:
|
Citat:
|
Intrebare intrebatoare :-)
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Ce de bla bla-uri văd pe aici :21:
|
Citat:
|
Citat:
Spiritul propriu este Duhul Sfant. |
Citat:
|
Citat:
Deci nu poate fi spiritul propriu.Spiritul propriu il poti numi duh,dar nu Duh Sfant. |
Citat:
|
Citat:
Cred ca Pipoo vorbeste din experienta lui directa cu Duhul, ceva ce cred ca el a descoperit in cautarile si credinta sa timp de multi ani, tu insa, si poate gresesc, vorbesti din definitii pe care le-ai luat din carti sau din spusele altora. Din nou poate ma insel si ai discutat clar cu Duhul Sfint si ai clarificat foarte bine ce si cum!..sau poate si tu esti ca anna21, o pacatoasa si nevrednica de a afla ceva concret si n-ai acces la intelepciune? |
Duhul Sfant este a treia persoana din Dumnezeu, duhul nostru nu este identic cu aceasta persoana. Daca ar fi identic, ar insemna ca ori de cate ori cad sau ma inalt, cade si se inalta insusi Duhul Sfant. Ori asta e curata erezie. Asa ca nu trebuie sa-L confundam pe Duhul sfant cu duhul nostru.
|
Citat:
|
Citat:
|
Ratiune si Credinta
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Te contrazici in aceeasi fraza. De ce este Duhul Sfint o PERSOANA, poate ca este energia cu care lucreaza Dumnezeu si doar Dumnezeu, deoarece Fiul sau Iisus nu a lucrat cu aceasta entitate ci ea a aparut pentru prima oara la 50-zecime, sau s-a manifestat in evanghelie. Hristos, vindeca cu puterea lui de la Tatal nu cu cea a Duhului Sfint, ca ne-ar fi spus. |
Citat:
Creatul stim ce este, si este verificat si ras-verificat, ceea ce nu se poate spune despre NEcreat |
Citat:
|
Citat:
|
Pipoo, mai departe cu explicatia RATIONALA
Asa, mai departe:( ca mai intrebai tu mai sus ce vreau sa spun prin intrebarea pusa)
Explica te rog: Sodoma si Ghomora Potopul Invierea lui Lazar ( care a inceput sa putrezeasca, i s-a inchegat singele in vene, creierul a intrat in putrefactie si putea) cum explici rational reinvierea celulelor putrezite? Mersul pe apa Transformarea apei in vin Inmultirea pestilor si apiinilor Vindecarea leprosilor |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Am reflectat un timp asupra unor definitii fundamentale, dar am ajuns la concluzia ca nu reusesc sa le inteleg profunzimea decat mergand de la banal, de la ceea ce am in fatza ochilor, la indemana, spre fundamental, pas cu pas. (lucru pe care de altfel Biblia ne sfatuieste sa il facem, spunand ceva de genul "lasa deoaparte ce este prea greu pentru tine si intelege in primul rand ce ai mai la indemana") Adica, pot exista niste concluzii logice simple, precum "existenta lui Dumnezeu nu poate fi nici negata si afirmata". In schimb daca ne limitam la simpla intelegere a acestei evidente logice fara sa cautam alte detalii, batem pasul pe loc. Iar daca pe de alta parte negam concluzia logica alegand sa spunem "Dumnezeu exista" sau "Dumnezeu nu exista", ne lasam prada propriei ignorante, cum fac atat ateii cat si credinciosii habotnici, cazand intr-o eroare aberanta la insasi baza ratiunii. |
Citat:
|
Citat:
|
Ratiune si Credinta
Citat:
Pentru a clarifica problema trebuie inceput cu anumite explicatii de Antropologie filosofica: 1.Inca de la Aristotel se face distinctia intre trei feluri diferite de suflet:vegetativ,sensitiv,si spiritual. Primele doua,in terminologia latina ar fi doar "anima"=principiu vital,unite in mod intrinsec de facultatile vitale si organice.Cel de-al treilea,spiritul,se intelege ca "anima"si "mens"0principiu vital si de inteligenta,avand doua facultati spirituale.Inteligenta si Vointa,deci este rational si liber,deci are ca Obiect-Propriu Adevarul,respectiv Binele.Insasi Filosofia demonstreaza prin principiul de cauzalitate imposibilitatea reducerii acestuia la combinatii si reactii fisico-chimice,acestea din urma fiind doar mediul necesar in acest stadiu material ,spiritul formand o unitate cu trupul pe post de Forma,trupul fiind Materia.Spiritul fiind creat in mod direct de catre Dumnezeu, iar Materia fiind rezultatul evolutiei biologice a speciilor. La nivel theologic trebuie afirmat clar ca Duhul Sfant fiind Dumnezeu este necreat si Unul,in schimb sufletul uman este creat si fiecare om are propriul lui suflet care se bucura de propria lui libertate fata de Duhul Sfant,avand liber-arbitru in sens uman,adica poate sa aleaga intre Bine si Rau, ori Duhul Sfant fiind Dumnezeu,nu poate sa faca Rau. Apoi,ce-i drept exista ca un Har Divin ,darul INHABITATIUNII,adica salasuirea Trinitatii(prin Duhul Sfant) in sufletul celor drepti.Iar unul din darurile Duhului Sfant este Intelepciunea,Dar,in "relatiile"INTRATRINITARE,Fiul este Cuvantul,procedent din Ratiune,iar Duhul este procedent din Dragoste,deci unul este "asociat" Inteligentei Divine,iar celalalt Vointei Divine.V-il recomand spre lectura atat filosofica,cat si theologica pe Sf. Toma d'Aquino,pe care in Biserica Latina il sarbatorim astazi. |
Ratiune si Credinta
Citat:
|
Citat:
Citat:
Tu nu intelegi ce este Dumnezeu, deci ori ca spui Dumnezeu, ori ca spui Harap Alb, pentru tine e acelasi lucru, si afirmi fara evidente personale ca Harap-Alb exista, fara macar sa pui la indoiala acest lucru. Practic, iti negi natura, care este RATIONALA. |
Citat:
|
Citat:
Creația e mică, jos e un lighean cu apă ce se adună în adunările ei și pământ fără margini văzute că n-ai cum să le vezi, iar matematica și raționalitatea este o poveste tristă pentru fraierii ce vor a se deprinde cu specula naivă și entuziasmantă pentru a ajunge mici vrăjitori scoși la tablă de vrăjitoarea ce bătrână pentru bani. Dar dacă le crezi mersul atunci spune dumneata cum arată o dreaptă într-un univers finit și un punct dacă are totuși o dimensiune finită, și cum e geometria și inerția și relativitatea? Un fiasco pe toate nivelurile... Deci v-am zis, creația este finită, pământul nu e glob, și suntem căzuți de 7000 de ani în necurăție. Dar mulțumim Domnului pentru mare mila Sa... că ne scoate... încet încet... din trădare și mândrie, nepăsarea cea mai ipocrită. Nu mai frecați iluziile și teoriile de frică și din lăcomie... că oricum nici ideile nu sunt ale noastre, dar faptele se vor judeca, deoarece cu alea rămâi și o să le tragi după tine... dar fără dragoste este o râvnă în deșert. Deci dragul meu, eu nu am poziții și cu atât mai puțin una, fie ea și fideistă... ci eu expun aici ceea ce avem noi aicea jos, căci acolo sus, în Cer, este tronul Domnului. Și te rog exprimă mai clar ceea ce nu-ți convine ca să nu am impresia că te ascunzi după cireș ca să nu văd că ai ochii roșii... de la sudură. Ai sudat prea multe teorii deșarte... arte marțiale și joiale... firește. Nu știu dacă ai priceput ce am vrut să spun. Sper că m-ai urmărit. Dacă nu, nu-i nici un bai, oricum voi nu credeți nici dacă va fi cineva care va învia din morți... Și a fost unul scuipat de balenă și l-au crezut doar o vreme că apoi au zis că au fost păcăliți și apoi au văzut cum învie morții și iată că tot degeaba. Voi știți mai bine lucrurile... dar ele nu sunt așa cum le pricepeți din cărți, căci doar Domnul dăruiește de sus pe Adevărul căci ''fără Mine nu puteți face nimic''. |
Citat:
Natura Divina? ce este natura si ce este divinul? PersoaneLE? Ce sunt astea si unde le-ai observat? pentru a le putea defini asa de clar? |
Citat:
Povestea lui Harap-Alb poti afla usor de ce NU ESTE REALA, deoarece te poti interesa cine, de ce, cu ce scop a scris-o, ce se potriveste cu realitatea (observand o discordanta totala); in schimb povestea lui Dumnezeu este mult mai greu de investigat. Si tu neinvestigand, necercetand, ramai la stadiul de POVESTI. Povestea lui Harap-Alb si povestea lui Dumnezeu, tu stii din auzite, de la altii ca una este IREALA si una este REALA. Deci REALITATEA TA SE BAZEAZA PE CONCLUZIILE ALTORA, NU CUNOSTI DIRECT REALITATEA SI NICI TU TE INTERESEAZA SA O CUNOSTI SI VEI TRAI INTR-O FANTEZIE CAT TIMP TE LIMITEZI LA CREDINTA DIN AUZITE FARA SA CAUTI EXPERIENTA DIRECTA. |
Citat:
|
Citat:
La început a făcut Dumnezeu Cerul și Pământul: un cub nevăzut care conținea în interior o sferă de apă. Cubul nu era tangent la sferă, și nu exista nici o gravitație, nimic, și nici lumină, ci întunericul era deasupra genunei și Duhul lui Dumnezeu se plimba pe deasupra apelor, deci în partea superioară a sferei de apă transparentă și cristalină căci era un deasupra și dedesubtul apelor aflate în beznă totală deci în cub exista sus și jos și nu era o relativitate. Apoi a zis Domnul să fie Lumină, și Cuvântul Său s-a deplasat prin unda formată în apă până în centru, de unde a mers în toate direcțiile și apoi a luminat toată sfera. Apoi în altă zi a zis Domnul să fie o tărie care să despartă apele de ape și a fost, și a numit-o Cer și ea a despărțit apele de ape din mijlocul lor în toate direcțiile până ce cubul nevăzut a fost cuprins în întregime de sfera de apă. Apoi în altă zi a zis să se adune apele de jos ca să se arate uscatul, deci apele cele de sub centrul cubului până jos sub cub au născut în ele pământul și s-au adunat și s-a arătat uscatul și deci iată ele se adună înspre partea de jos formând mările. Lucru numit complet fals și absurd gravitație. Căci corpurile nu se atrag ci conțin toate lucrurile apă, foc, cer, și pământ născut de apele de jos, și de aceea apele de sub cer se adună în adunările lor. Restul poți citi la Facerea... Deci creația e mică și cât este sub centul cubului este și deasupra centrului cubului nevăzut dar acolo sus, apele nu se adună în adunările lor și acolo Dumnezeu a pus stelele. Iar soarele și luna merg pe deasupra pământului de jos și împreună formează la eclipsă o sferă completă, la eclipsa de soare, iar la cea de lună, se observă datorită reflexiilor în păturile de jos și a luminării directe, trecerea prin lungimea maximă a dreptei, căci dreapta într-un univers finit este un segment, și dincolo de capete e tot ea dar vii din partea aialaltă pentru un observator ce stă pe dreaptă sau se află sub luna care e luminată din direcție opusă, că dacă ar fi altceva după capetele segmentului ar însemna că e mai mare creația și tot așa ajungi la ideea că e infinită, dar nu e infinită și totuși e o dreaptă și defapt e un segment căci Creația e finită. |
Citat:
Cred ca am ramas foarte marcati de pedeapsa corporala din trecutul nostru barbar si salbatic cind eram batuti pentru orice intrebare pusa clerului....daca cineva avea indrazneala sa INSISTE dupa ce i s-a atras atentia, ceva de genul...bai animalule fara creier cum iti permiti sa pui la indoiala ce spun EU!...i se dadea o bataie pe cinste de catre arendasii si trepadusii din jur! Aici este problema FRICA BATAII, care ne-a ramas ca o sechela in mintea noastra! |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 07:22:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.