Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   O mica intrebare despre icoane (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11190)

user11 18.11.2010 17:08:11

Asa cum Cuvantul lui Dumnezeu poate fi scris, tot asa, el poate fi si pictat pentru ca de acum are un chip de om.
Asa cum Cuvantul lui Dumnezeu reprezentat in scris (Biblia) e vrednic de respect, tot asa si Cuvantul lui Dumnezeu reprezentat prin pictura (Icoana) e vrednic de respect.

Delia 31

Cum pot fi interpretate urmatoarele:

IOAN 6:
38. pentru ca M'am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M'a trimis.
Mt 26:39, Mc 14:36, Lc 22:42, In 3:13, In 4:34, In 5:30, In 8:28-29

39. Iar voia Celui ce M'a trimis, aceasta este: sa nu-l pierd pe nici unul din cei pe care Mi-a dat, ci sa-l inviez in ziua de apoi.
In 6:44, In 6:54, In 11:24

40. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca tot cel care-L vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua de apoi".
In 3:16, In 5:24, In 6:44, In 6:54, In 11:24

MARCU 16:
14. In cele din urma, pe cand cei unsprezece sedeau la masa, El li S'a aratat si i-a dojenit pentru necredinta si impietrirea inimii lor, ca nu i-au crezut pe cei ce-L vazusera inviat.
Mt 28:16-17, Lc 24:36-41, In 20:19, 1Co 15:5

15. Si le-a zis: "Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.
Is 2:3, Is 52:10, Mt 28:19, Col 1:23

16. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; dar cel ce nu va crede, se va osandi.

IOAN 20:

27. Apoi i-a zis lui Toma: "Adu-ti degetul tau incoace; si vezi mainile Mele; si adu-ti mana ta si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios!"
28. Raspunzand Toma, I-a zis: "Domnul meu si Dumnezeul meu!"
29. Iisus i-a zis: "Pentru ca M'ai vazut, ai crezut; fericiti cei ce au crezut fara sa fi vazut!"
...
31. Iar acestea s'au scris, pentru ca voi sa credeti ca Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, viata sa aveti intru numele Lui.

Ce trebuie facut!? propovaduita credinta in Iisus sau inchinarea la icoane?
Propovaduirea in cuvinte a faptelor sfintilor si a face fapte sau afisarea icoanelor si indemnarea de inchinare la acestea!?

MARCU 16:
20. Iar ei, plecand, au propovaduit pretutindeni, Domnul lucrand impreuna cu ei si intarind cuvantul prin semnele ce urmau. Amin.
FA 14:3, FA 19:11, 1Co 3:6, Evr 2:3-4

Erethorn 18.11.2010 19:29:21

Citat:

În prealabil postat de user11 (Post 306151)

Propovaduirea in cuvinte a faptelor sfintilor si a face fapte sau afisarea icoanelor si indemnarea de inchinare la acestea!?

Este o chestiune de bun simt si de logica elementara ca cele doua nu se exclud reciproc, ba mai mult, se sustin.

Dumneavoastra aveti ideea asta bizara ca BO si BC, daca se inchina in fata icoanelor, nu i se inchina si nu propovaduiesc credinta in Cristos.

Danut7 18.11.2010 19:49:53

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 306130)
Tricesimus, se intelege ca ai alte pareri, asta e problema ta, dar te rog frumos nu ne calca ortodoxia in picioare doar pentru ca n-o intelegi. Inainte de a lovi in invatatura ortodoxa, incearca s-o cunosti.

Motivatia ortodoxa pentru cinstirea icoanelor sta tocmai in a intelege VT neaparat prin prisma NT.

Daca pentru tine Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu, straduieste-te sa nu calci in picioare ideea ca pt. ortodocsi Cuvantul lui Dumnezeu nu are doar un inteles morfologic, lingvistic, semantic.
Pentru ortodocsi, Cuvantul lui Dumnezeu nu e cuprins doar intr-o Carte, ci e o Persoana, una din cele trei ale Sfintei Treimi. Si aceasta Persoana are un Chip vrednic de a fi reprezentat si cinstit.

In BO se afirma ca pana la intruparea Celei de-a doua persoane a
Sf. Treimi, Dumnezeu (duh fiind) nu putea fi reprezentat in nici un fel.
Porunca din VT, ,, sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare a vreunui lucru din cer sau de pe pamant,, e o porunca data oamenilor pt. a nu-L identifica pe Dumnezeu cu nici o proiectie imaginara la care sa se inchine - orice inchipuire si-ar fi facut ei, ar fi fost inevitabil un idol.

De aceea le-a poruncit evreilor sa nu-si faca nici o asemanare a nici unui lucru din cer sau de pe pamant, adica sa nu si-L imagineze in nici un fel, pt. ca oricum si L-ar fi imaginat, nu ar fi corespuns cu ceea ce e El.

Odata cu intruparea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi intr-o persoana umana lucrurile iau alta dimensiune.

Ortodoxia are la baza dogma intruparii Logosului cu tot ce decurge de aici. Unul din Treimea cea nevazuta devine vazut si poate fi vazut.

In VT era pericolul ca fiecare sa si-L imagineze pe Dumnezeu cum are chef. De aceea, le-a interzis sa-si faca ei chip cioplit si alte asemanari si inchipuiri, pentru ca nu era inca vremea ca Dumnezeu sa-si arate chipul (eikon-ul) in Persona Logosului-cu-chip-de-om.

Porunca ,,sa nu-ti faci chip cioplit si nici o alta asemanare,, - inseamna pt. noi ca doar cand se va plini vremea Intruparii vom sti CARE e Chipul care merita a fi cinstit ca fiind al lui Dumnezeu.
Vremea Intruparii a venit in NT, deci de acum se stie CINE e chipul (eikon-ul, icoana) vazut al Dumnezeului celui nevazut.

Incepand cu NT, Cuvantul lui Dumnezeu nu mai are doar inteles lingvistic sau de manifestare impersonala a vointei divine, ci are si un Trup, o imagine, un Chip de Persoana. ,,la inceput a fost Cuvantul si Cuvantul s-a facut Trup…,,

In ortodoxie, ideea e ca daca acest Cuvant-in-trupat-in-chip-de-om nu poate fi reprezentat iconografic, ar insemna ca nu recunoastem ca acest Cuvant al lui Dumnezeu are si o imagine nu doar o semnificatie lingvistica , adica am nega in-truparea celei de-a doua persoane a Sf. Treimi.

Asa cum Cuvantul lui Dumnezeu poate fi scris, tot asa, el poate fi si pictat pentru ca de acum are un chip de om.
Asa cum Cuvantul lui Dumnezeu reprezentat in scris (Biblia) e vrednic de respect, tot asa si Cuvantul lui Dumnezeu reprezentat prin pictura (Icoana) e vrednic de respect.

Oricat ai incerca sa zici ca nu scrie concret in nici un verset despre cinstirea Chipului vazut al lui Hristos, nu poti nega (decat izbind inutil cu piciorul in tepusa) acest Adevar care transpare logic din metalimbajul Scripturii: Persoana Lui Hristos (divino-umana, nevazutul devenit vazut) – inclusiv imaginea Lui vazuta – e vrednica de a fi reprezentata si cinstita.

nu te obliga nimeni sa ai icoane in casa, dar noua ,,da-ne voie,, :3: sa le acordam respectul pe care il merita si Scriptura.

PS –mersi de ,,compliment,, - o sa-l ,,transmit,, mai departe si sfintilor parinti iconoduli.
En eirini proerhomen.

Nu are cum sa calce in picioare ortodoxia in fata careia nici portile iadului nu vor avea izbanda.. tricesimusquintus e unul din zecile sau sutele de mii de ereticii care hulesc dreapta credinta.. ca el mai sunt mii.. nu mor caii cand vor cainii..

Omu asta de rea credinta tot mentioneaza VT si Legea, dar uita ca si evreii aveau chipuri si reprezentari poruncite de insusi Dumnezeu. Prin lege era interzisa reprezentarea falsa.Uite de exemplu vitelul de aur.. Aceasta a fost o reprezentare falsa pentru ca Dumnezeu nu e un dobitoc, sau un animal.. Astfel de reprezentari erau comune pe vremuri in religiile pagane in care zeii semanau foarte mult cu animale : centauri , om cu cap de leu , om cu cap de pasare, hidre , balauri , serpi , etc.. Astea toate au fost reprezentari false ale lui Dumnezeu.. De altfel orice redare a fiintei lui Dumnezeu inainte de Intrupare ar fi fost una falsa , pentru ca pe Dumnezeu nimeni nu l-a vazut(Ioan 1:18).Dumnezeu nu a devenit om decat la Intrupare, atunci cand si-a asumat si insusit firea umana.Intreaga fiinta a lui Dumnezeu a locuit in Iisus Hristos(Col 2:9).. In Iisus este continuta toata fiinta dumnezeirii.. Iisus este chipul vazut al invizibilului Dumnezeu.. Invizibilul Dumnezeu a devenit vizibil, tangibil(pipaibil) si auzibil... Prin Iisus oamenii au putut vedea, pipai si auzi Cuvantul cel din veci care a devenit om si a locuit printre noi.Asadar orice reprezentare a lui Iisus , Dumnezeu-Omul , este una adevarata pentru ca El a devenit om, fiind Insusi Icoana vie a lui Dumnezeu.. Porunca a doua nu se adreseaza icoanelor pentru ca icoanele nu sunt reprezentari false.

Erethorn 18.11.2010 20:22:50

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 306164)
tricesimusquintus e unul din zecile sau sutele de mii de ereticii care hulesc dreapta credinta.. ca el mai sunt mii.. nu mor caii cand vor cainii..

Omu asta de rea credinta

Ubi caritas et amor, Deus ibi est......

Eu ma intreb, daca dumneavoastra sunteti convins ca Ortodoxia este dreapta credinta, ce fel de marturie dati despre aceasta dreapta credinta prin expresii precum cele de mai sus.

Danut7 18.11.2010 21:20:14

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 306168)
Ubi caritas et amor, Deus ibi est......

Eu ma intreb, daca dumneavoastra sunteti convins ca Ortodoxia este dreapta credinta, ce fel de marturie dati despre aceasta dreapta credinta prin expresii precum cele de mai sus.

Du-te sapa mai incolo ca aici e beton.

Erethorn 18.11.2010 21:29:32

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 306178)
Du-te sapa mai incolo ca aici e beton.

Se pare ca da....

Daca va referiti la inima dumneavoastra, nu deznadajduiti. Iubire exista in fiecare inima, caci a fost facuta de Dumnezeu.

Daca va referiti la credinta dumneavoastra, aveti grija sa nu cadeti in pacatul mandriei. Mai era unul, mi se pare vames, care se credea "beton"....

Danut7 18.11.2010 21:38:49

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 306181)
Se pare ca da....

Daca va referiti la inima dumneavoastra, nu deznadajduiti. Iubire exista in fiecare inima, caci a fost facuta de Dumnezeu.

Daca va referiti la credinta dumneavoastra, aveti grija sa nu cadeti in pacatul mandriei. Mai era unul, mi se pare vames, care se credea "beton"....

ma refeream la comentariile alea de invinuire.

tricesimusquintus 18.11.2010 22:11:23

Citat:

În prealabil postat de zsuleica (Post 306126)
daca Avraam nu ar fi putut ajuta, acea pilda nu ar fi fost spusa de Iisus.

Iisus nu a spus pilda pentru a descrie locul de chin și locul de fericire veșnică, cu atât mai puțin pentru a demonstra că Avraam administrează cele două locații, este doar o pildă ce are o cu totul altă morală.

Citat:

apoi ti-am dat citat despre ce spune Sf Petru in care arata cum marturiseste ca ne va fi de folos si dupa trecere la Domnul, cum altfel decat prin rugaciune?

Ți-am mai explicat cum e cu textele respective, acum de ce amesteci pe Petru cu Pavel?

Citat:

Deci daca tu vrei, foloseste cuvantul rugator in loc de mijlocitor.

Mulțumesc pentru îngăduință, însă eu nu folosesc pentru sfinții morți nici "mijlocitor", nici "rugător" pentru simplul fapt că sunt... morți. Ei se odihnesc în locul de odihnă temporară (mormânt) până când va veni Hristos să-i învie.

Citat:

Deci nu pot decat sa-ti urez succes in studiul aprofundat al Sfintilor Parinti, a Bibliei si vechilor texte crestine auxiliare.

Mulțumesc pentru urare, Biblia este un izvor nesecat de învățătură și putere duhovnicească, în limita timpului disponibil mai citesc și din literatura sfinților, iar în următoarele sute de ani o să mă ocup serios și de "textele creștine auxiliare" pe care din păcate nu le pot studia acum decât superficial.

Citat:

PS. la citatul din Sf Pentru nu am pus nici punct nici virgula in cadrul citatului tocmai pentru ca nu se termina acolo pasajul, ci punctul este DUPA citat ca incheiere la propria mea propozitie. daca doresti intregul pasaj din Biblie il gasesti in Biblie la a doua epistola a lui Sf. Petru cap.1, si vei vedea ca faptul ca nu l-am citat tot nu schimba cu nici un fel sensul. Cu virgula sau fara virgula sensul e acelasi. Nu am adaogat nimic in plus sau in minus, virgula nefiind litera in aflabet.

Nu era vorba de punct, ci de virgulă. Iar sensul poate să se se schimbe, nu e totuna:
1. Dar mă voi sili [acum] ca, și după plecarea mea, să vă amintiți necontenit de acestea [citind epistoele mele].
sau
2. Dar mă voi sili ca și după plecarea mea [să vă fac], să vă amintiți necontenit de acestea.

Eu sunt convins că apostolul Petru nu avea în plan ca după moartea lui să-i bântuie pe creștini, agasându-i și îngrozindu-i necontenit cu versetele scrise de el în timpul vieții. Suficient că unii sunt torturați de înțelegerea greșită a epistolelor lui (vezi 1 Petru 3).

tricesimusquintus 18.11.2010 22:16:25

Citat:

Tricesimus, se intelege ca ai alte pareri, asta e problema ta, dar te rog frumos nu ne calca ortodoxia in picioare doar pentru ca n-o intelegi

Stați liniștită nu mai victimizați în numele ortodoxiei, nu am asemenea intenții barbare. Și de altfel, ortodoxia nu e chiar preș în ușă de biserică...

Citat:

Motivatia ortodoxa pentru cinstirea icoanelor sta tocmai in a intelege VT neaparat prin prisma NT.

Nu vă supărați că vă trag de mânecă: "cinstirea icoanelor" și nici măcar icoanele nu apar deloc în VT și în NT!

Citat:

De aceea le-a poruncit evreilor sa nu-si faca nici o asemanare a nici unui lucru din cer sau de pe pamant, adica sa nu si-L imagineze in nici un fel, pt. ca oricum si L-ar fi imaginat, nu ar fi corespuns cu ceea ce e El.

Odata cu intruparea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi intr-o persoana umana lucrurile iau alta dimensiune.

Indiferent de schimbarea "dimensiunii", porunca divină tot poruncă rămâne, nu se schimbă conjunctural. Este interzisă reprezentarea și închinarea înintea ei. Punct.
Cine vă garantează că reprezentarea iconografică a lui Hristos corespunde realității? Un mozaic la distanță de trei secole, ori o iluzorie pictură pierdută a doctorului Luca? Hai să fim serioși! Ca să nu mai vorbim că pretinsa cinstire a acestor reprezentări înaintea cărora (exact cum spune porunca să nu se facă) se pleacă, se fac temenele, se tămâiază, se fac slujbe, reprezintă un grav prejudiciu adus lui Dumnezeu căruia trebuie să ne închinăm în duh și adevăr.
Cum v-ar cădea să-l vedeți pe iubitul dvs. stând cu spatele și pupând de zor o caricatură ce vă seamănă vag? Și asta în timp ce repetă continuu că vă iubește? Și asta ani și ani la rând... Acum înțelegeți de ce inima Lui sensibilă de Dumnezeu e afectată și L-a determinat să dăltuiască în piatra Decalogului cuvântul omenesc "gelozie" (Ieșirea 20,5)?

Citat:

Oricat ai incerca sa zici ca nu scrie concret in nici un verset despre cinstirea Chipului vazut al lui Hristos, nu poti nega (decat izbind inutil cu piciorul in tepusa) acest Adevar care transpare logic din metalimbajul Scripturii: Persoana Lui Hristos (divino-umana, nevazutul devenit vazut) – inclusiv imaginea Lui vazuta – e vrednica de a fi reprezentata si cinstita.

Da Delia, totuși mi se pare o exagerare să faci temenele, să tămâiezi și să săruți imaginația imaginii imaginii. Căci în fond, asta este icoana: imaginația (bogată sau săracă din punct de vedere artistic- nu discutăm acum) iconarului cu privire la felul cum ar trebui să arate imaginea (reprezentarea grafică) imaginii [είκών] nevăzutului Dumnezeu- adică Hristos!

Citat:

nu te obliga nimeni sa ai icoane in casa, dar noua ,,da-ne voie,, :3: sa le acordam respectul pe care il merita si Scriptura.

Din partea mea, puteți să vă trăiți credința cum doriți. N-am să ard icoanele și nici n-am să le rad de pe pereți.

tricesimusquintus 18.11.2010 22:21:11

Citat:

În prealabil postat de zsuleica (Post 306132)
Am văzut cinstirea ce se dădea unor brâie și ștergare purtate de Apostolul Pavel.

Eu n-am văzut așa ceva. În Fapte 19,12 sudaria și semicintia nu sunt obiecte ale idolatriei. Nimeni nu le pupă, nu îngenunchează și nu le face slujbe.

Citat:

În prealabil postat de zsuleica (Post 306132)
Înaintea lor se tămâia și se făceau închinăciuni (Iosua 7, 6; Ies. 30, 1, 7, 8).

Tu ai citit textele acelea, ori le-ai lipit așa cum le-ai găsit?

tricesimusquintus 18.11.2010 22:25:48

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 306164)
Porunca a doua nu se adreseaza icoanelor pentru ca icoanele nu sunt reprezentari false.

Porunca a II-a nu interzice "reprezentările false", ci reprezentările în scop de închinare. Iar aici se încadrează și icoanele.

bluesite33 19.11.2010 04:39:01

draga prieten,

nu e vorba de un pietizm exagerat insa, precum Maica lui Dumnezeu e si Maica nostra, se cuvine sa ne purtam cu cat mai multa cuviinta asa cum si fratia ta nu cred ca mergi prin casa cu somoiogul gol prin fata mamei tale desi, dumneaiei te-a nascut, spalat si crescut......

preot marian tudor

ps. icoana ramane o fereastra spre Absolut!

tricesimusquintus 19.11.2010 07:17:40

Citat:

În prealabil postat de bluesite33 (Post 306272)
draga prieten,

nu e vorba de un pietizm exagerat insa, precum Maica lui Dumnezeu e si Maica nostra, se cuvine sa ne purtam cu cat mai multa cuviinta asa cum si fratia ta nu cred ca mergi prin casa cu somoiogul gol prin fata mamei tale desi, dumneaiei te-a nascut, spalat si crescut......

preot marian tudor

ps. icoana ramane o fereastra spre Absolut!

Domnule părinte,
Mă simt onorat că mă numiți prieten și în virtutea acestui cadru vreau să fiu sincer cu dvs. Mă surprinde această paradigmă neprezentă pe paginile Scripturii, eu fiind obișnuit cu alta și anume Biserica-mama noastră (în care ne-am născut din nou/de sus și care ne-a hrănit la început cu lapte apoi cu hrană tare), indiferent că ea se numește Biserica Ortodoxă ori Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Deși biserica de care aparțin a fost de sute de ori (fără exagerare) împroșcată cu noroi și numită în toate felurile, m-am ferit continuu să folosesc vulgarități ori modul imprecativ cu referire la Biserica Ortodoxă ori la maica Domnului. Dacă totuși considerați că am făcut-o, vă rog să mă iertați. Sincer m-ați sensibilizat prin imaginea folosită.
Har și pace, Doamne ajută!

mihaila_alin 19.11.2010 09:08:06

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306279)
Domnule părinte,
Mă simt onorat că mă numiți prieten și în virtutea acestui cadru vreau să fiu sincer cu dvs. Mă surprinde această paradigmă neprezentă pe paginile Scripturii, eu fiind obișnuit cu alta și anume Biserica-mama noastră (în care ne-am născut din nou/de sus și care ne-a hrănit la început cu lapte apoi cu hrană tare), indiferent că ea se numește Biserica Ortodoxă ori Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Deși biserica de care aparțin a fost de sute de ori (fără exagerare) împroșcată cu noroi și numită în toate felurile, m-am ferit continuu să folosesc vulgarități ori modul imprecativ cu referire la Biserica Ortodoxă ori la maica Domnului. Dacă totuși considerați că am făcut-o, vă rog să mă iertați. Sincer m-ați sensibilizat prin imaginea folosită.
Har și pace, Doamne ajută!

eu nu te-as numi decit iconoclast, te sensibilizeaza?.

tricesimusquintus 19.11.2010 09:10:29

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 306295)
eu nu te-as numi decit iconoclast, te sensibilizeaza?.

Mă lasă rece.

mihaila_alin 19.11.2010 09:53:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306297)
Mă lasă rece.

daca ramii asa vezi ca nui bine!.

tricesimusquintus 19.11.2010 11:46:48

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 306302)
daca ramii asa vezi ca nui bine!.

De ce? Unde am ajunge dacă ne-am sesiza la fiecare epitet care ni se adresează și am sări ca arși?

delia31 19.11.2010 11:55:15

Citat:

În prealabil postat de user11 (Post 306151)
[i][b][u]

Cum pot fi interpretate urmatoarele:

IOAN 6:
38. pentru ca M'am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M'a trimis.
Mt 26:39, Mc 14:36, Lc 22:42, In 3:13, In 4:34, In 5:30, In 8:28-29

39. Iar voia Celui ce M'a trimis, aceasta este: sa nu-l pierd pe nici unul din cei pe care Mi-a dat, ci sa-l inviez in ziua de apoi.
In 6:44, In 6:54, In 11:24

40. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca tot cel care-L vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua de apoi".
In 3:16, In 5:24, In 6:44, In 6:54, In 11:24

MARCU 16:
14. In cele din urma, pe cand cei unsprezece sedeau la masa, El li S'a aratat si i-a dojenit pentru necredinta si impietrirea inimii lor, ca nu i-au crezut pe cei ce-L vazusera inviat.
Mt 28:16-17, Lc 24:36-41, In 20:19, 1Co 15:5

15. Si le-a zis: "Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.
Is 2:3, Is 52:10, Mt 28:19, Col 1:23

16. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; dar cel ce nu va crede, se va osandi.

IOAN 20:

27. Apoi i-a zis lui Toma: "Adu-ti degetul tau incoace; si vezi mainile Mele; si adu-ti mana ta si pune-o in coasta Mea; si nu fi necredincios, ci credincios!"
28. Raspunzand Toma, I-a zis: "Domnul meu si Dumnezeul meu!"
29. Iisus i-a zis: "Pentru ca M'ai vazut, ai crezut; fericiti cei ce au crezut fara sa fi vazut!"
...
31. Iar acestea s'au scris, pentru ca voi sa credeti ca Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, viata sa aveti intru numele Lui.

MARCU 16:
20. Iar ei, plecand, au propovaduit pretutindeni, Domnul lucrand impreuna cu ei si intarind cuvantul prin semnele ce urmau. Amin.
FA 14:3, FA 19:11, 1Co 3:6, Evr 2:3-4

de ce sau una...sau alta? de ce nu si una si alta?
Mie nu mi-e prea clar de ce se considera ca invatatura Evangheliei si cinstirea icoanelor ar fi disjuncte si s-ar exclude reciproc. Din contra, in ortodoxie se propovaduieste un Dumnezeu nevazut si vazut simultan, inaccesibil si accesibil simultan, duh care transcende spatiul, timpul, materia, in Ortodoxie Il propovaduim pe Hristos al carui chip vizibil in icoana transcende suportul material (lemnul, sticla, zidul pe care e pictat) si prin care si dincolo de care trece harul Lui prin care Dumnezeu lucreaza tainic.

Versetele din Scriptura, la care te referi nu trebuie interpretate decat in Duhul care a inspirat Scriptura, adica tinand cont de intreg mesajul ei, nu izolate de context, respectand subtextul si mai ales metatextul (mesajul adanc, duhovnicesc de dincolo de cuvintele limbii omenesti in care citesti Biblia, fie ca e romana, greaca, ebraica, sau vreo alta limba moderna).

Cuvintele Scripturii si mesajul ei se inteleg pe mai multe nivele dar in toata profunzimea lor, se inteleg doar daca cititorul e ,,conectat,, prin har la Cuvantul-cel-cu-trup-de-om-care-e-Hristos.
Iar conectarea asta se face doar prin harul Sfintelor Taine (in special Sf.Impartasanie), smerenie, despatimire, rugaciune etc.
Pana sa ajungem noi la intelegerea in profunzime, citim si intelegem nedesavarsit si de multe ori chiar gresit.
Pt. ca intelesul ei e dincolo de nivelul intelectual, rational.
Scriptura se intelege corect si profund numai cu sufletul curat care e ca o fereastra. Daca fereastra e murdara, vezi afara in alte culori decat cele reale. Deci, intai trebuie curatat sufletul mai ales de ucigatorul pacat al mandriei de a ne increde in desteptaciunea noastra de 2 bani cand e vorba de cele ale lui Dumnezeu.

Pana atunci, citim chiar si asa, dar de interpretat, ii lasam pe sfinti, ca ei
s-au curatit de patimi. Interpetarea mea ar fi praf si cenusa, de aceea iti recomand pentru inceput o talcuire a Sf. Ioan Gura de Aur : http://www.ioanguradeaur.ro/carti/co...ia-de-la-ioan/
si
Rugaciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi

Straluceste in inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neinserata a cunostintei dumnezeirii Tale si deschide ochii cugetului nostru spre cunoasterea evanghelicelor Tale propovaduiri; pune intru noi si frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupesti cu totul calcandu-le, viata duhovniceasca sa petrecem, toate cele ce sunt spre placerea Ta cugetandu-le si facandu-le. Ca Tu esti luminarea si sfintirea si mantuirea sufletelor noastre si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune mai inainte de Sfintele Citiri dupa Apanthisma Cuviosului Nicodim Aghioritul

Doamne Iisuse Hristoase, Cuvantul lui Dumnezeu, deschide urechile si ochii inimii mele, ca sa ascult cele ale Tale, sa le pricep desavarsit si in toate sa fac voia Ta, ca nevrednic sunt eu pe pamant si numai de la Tine imi vine lumina cea adevarata. Nu ascunde de mine talcul cel adanc al poruncilor Tale, ci descopera ochii mei, nu doar pe cei trupesti, ci si pe cei launtrici, ca sa inteleg tainele si minunile legii Tale. Caci intru Tine, Dumnezeul meu, nadajduiesc spre luminarea mintii si spre imblanzirea inimii mele, ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. Amin
Doamne ajuta!

delia31 19.11.2010 13:33:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306193)
Stați liniștită nu mai victimizați în numele ortodoxiei, nu am asemenea intenții barbare. Și de altfel, ortodoxia nu e chiar preș în ușă de biserică...

Cine vă garantează că reprezentarea iconografică a lui Hristos corespunde realității? Un mozaic la distanță de trei secole, ori o iluzorie pictură pierdută a doctorului Luca? Hai să fim serioși! Ca să nu mai vorbim că pretinsa cinstire a acestor reprezentări înaintea cărora (exact cum spune porunca să nu se facă) se pleacă, se fac temenele, se tămâiază, se fac slujbe, reprezintă un grav prejudiciu adus lui Dumnezeu căruia trebuie să ne închinăm în duh și adevăr.
Cum v-ar cădea să-l vedeți pe iubitul dvs. stând cu spatele și pupând de zor o caricatură ce vă seamănă vag? Și asta în timp ce repetă continuu că vă iubește? Și asta ani și ani la rând... Acum înțelegeți de ce inima Lui sensibilă de Dumnezeu e afectată și L-a determinat să dăltuiască în piatra Decalogului cuvântul omenesc "gelozie" (Ieșirea 20,5)?

Da Delia, totuși mi se pare o exagerare să faci temenele, să tămâiezi și să săruți imaginația imaginii imaginii. Căci în fond, asta este icoana: imaginația (bogată sau săracă din punct de vedere artistic- nu discutăm acum) iconarului cu privire la felul cum ar trebui să arate imaginea (reprezentarea grafică) imaginii [είκών] nevăzutului Dumnezeu- adică Hristos!

Tricesimus, tu ai auzit de akeiropita (icoane nefacute de mana omeneasca) pe care le-a lasat Insusi Hristos tocmai pt. ca omenirea sa stie peste veacuri ce chip (eikon) a avut Acest Dumnezeu nevazut care s-a facut totusi vazut?

El insusi ne-a lasat eikon-ul Lui, nefacut de vreo mana omeneasca impregnat pe mandylion, pe mahrama Sf. Veronica si pe giulgiu ca sa stim si noi cei de azi cum arata, nu doar contemporanii Lui.
In ortodoxie, consideram ca ( ) Chipul lui Hristos -akeiropita- imprimat pe acele tesaturi si ramas ca model dupa care se picteaza icoanele (dupa reguli stricte care nu trebuie sa interfereze cu fantezia lumeasca a iconarului), merita sa fie cinstit si respectat.
Daca ar fi existat aparate foto pe vremea Lui si ar fi fost fotografiat, tu ai pune la loc de cinste poza Celui-cu-Care-trebuie sa ne asemanam? te-ai uita din cand in cand la ea? ai strange-o la piept de dorul Lui? te-ai gandi mai des la El, avand-o in fata?

Pune in paralel Cuvantul-scris, daltuit in piatra pe Sinai cu Cuvantul cu Chip de Om, imprimat nu pe piatra (ca nu se putea),ci pe tesatura pe care i-a trimis-o chiar El regelui Avgar al Edesei, prin care acesta s-a vindecat.

Tocmai pt. asta cinstim imaginea (chipul, eikon-ul) lui Hristos transpus pe suport material, pt. ca Dumnezeu lucreaza prin harul care transcende materia – avem atata nor de marturii de icoane prin care Dumnezeu face minuni.
Ramane sa explici cum de a facut Dumnezeu atatea minuni de-a lungul istoriei prin harul care transcende din icoane, daca zici ca El se simte ofensat de asta. Ai vreo explicatie pentru icoanele din care izvoraste mir tamaduitor sau in care Maica Domnului plange?

Tricesimus, zic si eu asa frateste, sa-ti mai iei o pauza in care sa vorbesti mai mult CU Dumnezeu decat DESPRE El. (asta mi-o zic si mie).
Intreaba-L pe Hristos, printre altele cum se simte (ca tot ziceai ca-I ranim sensibilitatea), dupa ce ai facut acele insinuari tendentioase (btw, ziceai ca nu ai intentii barbare vizavi de invatatura ortodoxa) ce frizeaza blasfemia despre Mama Lui, despre care speculezi pe alt topic ideea de logodna-concubinaj si hulele aferente ce decurg de aici.
Intreaba-L si despre viziunea ta cu ,,vampirii,, de ortodocsi care ,,sug,, sangele euharistic si despre sfintii ale caror moaste provoaca repulsie.
Ia vezi ce zice Cel-ce-S-a-unit-tainic-cu-aceia-incat-nu-mai-traiau-ei-ci-Hristos-cel-viu-care-nu-moare, El deci, traieste-vesnic-in-ei (vorbesc de meta-timpul prezentul continuu, fara intreruperi). Ia intreaba-L, Lui II provoaca repulsie cei in care s-a salasluit Duhul Sfant?

Cei uniti inca din timpul vietii cu Cel-vesnic-Viu, nu mai pot fi despartiti de El dupa moartea biologica. Numai daca ar pacatui dupa moartea biologica ar mai putea fi despartiti de El (ceea ce e un nonsens) pt. ca doar pacatul e cel care provoaca despartire a sufletului de Dumnezeu. Iar sufletele nedespartite de Dumnezeu, n-au cum sa fie altfel decat vii duhovniceste, de vreme ce sunt unite prin har cu Cel-viu.
asteptand la sfarsitul veacului si invierea trupurilor.

In rest, be blessed tricesimus.
Kirie eleison!

zsuleica 19.11.2010 13:33:57

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306190)
Iisus nu a spus pilda pentru a descrie locul de chin și locul de fericire veșnică, cu atât mai puțin pentru a demonstra că Avraam administrează cele două locații, este doar o pildă ce are o cu totul altă morală.

Ți-am mai explicat cum e cu textele respective, acum de ce amesteci pe Petru cu Pavel?

Mulțumesc pentru îngăduință, însă eu nu folosesc pentru sfinții morți nici "mijlocitor", nici "rugător" pentru simplul fapt că sunt... morți. Ei se odihnesc în locul de odihnă temporară (mormânt) până când va veni Hristos să-i învie.

Mulțumesc pentru urare, Biblia este un izvor nesecat de învățătură și putere duhovnicească, în limita timpului disponibil mai citesc și din literatura sfinților, iar în următoarele sute de ani o să mă ocup serios și de "textele creștine auxiliare" pe care din păcate nu le pot studia acum decât superficial.

Nu era vorba de punct, ci de virgulă. Iar sensul poate să se se schimbe, nu e totuna:
1. Dar mă voi sili [acum] ca, și după plecarea mea, să vă amintiți necontenit de acestea [citind epistoele mele].
sau
2. Dar mă voi sili ca și după plecarea mea [să vă fac], să vă amintiți necontenit de acestea.

Eu sunt convins că apostolul Petru nu avea în plan ca după moartea lui să-i bântuie pe creștini, agasându-i și îngrozindu-i necontenit cu versetele scrise de el în timpul vieții. Suficient că unii sunt torturați de înțelegerea greșită a epistolelor lui (vezi 1 Petru 3).

Precum ai observat si tu mai jos, nu am amestecat pe Petru cu Pavel. citatul este din II Petru, cap1,15.
In legatura cu virgula, in editia din Biblia mea nu apare acolo unde o scri tu. altfel as fi pus-o. Iar cu virgula pus-a acolo unde ai pus-o tu nu vad cum se schimba sensul, cu sau fara adaogarea explicatiei tale 'sa va fac'. Nu a mentionat ca ne va bantui fireste. In viata s-a silit prin propovaduire si rugaciune, dupa plecare din lume propovaduirea lui inceteaza deci ramane rugaciunea. Si cum 'sa ne faca' sa ne amintim dupa plecarea lui decat prin rugaciune pentru noi?
Avraam era constient in rai precum spune si pilda lui Iisus, daca nu ar fi asa in adevar, cum ar fi putut Iisus sa se foloseasca de ceva de neconceput sau care nu exista (adica practic o minciuna), in pilda?
'În Vechiul Testament citim că ucenicii proorocilor, în urma unei minuni a lui Elisei, au zis: „Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei. Și au venit înaintea lui Elisei și i s-au plecat până la pământ” (IV Regi 2, 15). Închinarea ce se dă în aceste locuri sfinților se datorește faptului că puterea lui Dumnezeu sălășluiește în ei. Deci tot spre Dumnezeu se înalță cugetul celui care se închină.'
Apoi spune Iisus: „Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una, suntem” (Ioan 17, 22) si 'Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai' (Luca 23,43). Daca slava sfintilor este una cu a lui Iisus prin Duhul Sfant (si Iisus nu a conditionat-o de starea biologica a trupului asa cum El Insusi in timpul mortii biologice, cu Duhul s-a coborat in iad si distrus portile iadului) prin urmare El in timpul mortii trupului nu zace in inconstienta, nu la fel sunt sufletele sfintilor in rai?
Sau: „Au nu știți că trupul vostru este templu Duhului Sfânt, care este în voi?” (I Cor. 6, 19). Prin urmare sufletele lor, parti din Duhul Sfant, zac inconstiente in rai?
"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață." (Ioan 5,24)
De asemenea nu despre toti sfintii putem sti sigur ca au murit cu trupul. Un exemplu: 'Daca voiesc ca acesta sa ramana pana voi veni,ce ai tu? Tu urmeaza Mie!' (Ioan cap.21)

mihaila_alin 19.11.2010 18:03:18

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306325)
De ce? Unde am ajunge dacă ne-am sesiza la fiecare epitet care ni se adresează și am sări ca arși?

domnule iconoclast este un luptator impotriva icoanelor nu un epitet
ceia ce face diferenta este:este luptator in oastea Domnului si
luptator in ostea intunericului

Danut7 19.11.2010 19:15:24

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306197)
Porunca a II-a nu interzice "reprezentările false", ci reprezentările în scop de închinare. Iar aici se încadrează și icoanele.

Reluarea si finalul Synodikonului Icoanelor
Anatemele de la Niceea (787)

- Toti ereticii sa fie anatema.
- Cei ce iau zicerile dumnezeiestii Scripturi impotriva idolilor ca zise pentru cinstitele icoane ale lui Hristos Dumnezeul nostru si ale Sfintilor Lui, sa fie anatema.
- Cei ce sunt in comuniune cu buna stiinta cu cei ce ocarasc si necinstesc augustele icoane, sa fie anatema.
- Cei ce zic ca crestinii se apropie de icoane ca de niste zei sa fie anatema.
- Cei ce zic ca un altul, afara de Hristos Dumnezeul nostru, ne-a slobozit din ratacirea idolatra, sa fie anatema.
- Cei ce cuteaza sa zica ca (prin icoane) Biserica soborniceasc a acceptat idoli, ca unii ce rastoarna misterul (Intruparii) si astfel insasi credinta crestina, sa fie anatema.
-Daca cineva ia apararea unui adept al ereziei detractorilor crestinilor, fie el in viata, fie mort sa fie anatema.

Doriana 19.11.2010 19:20:40

Faptul ca in disputa dintre iconoclasti si iconoduli au castigat iconodulii garanteaza ca iconodulii aveau dreptate?

Mihnea Dragomir 19.11.2010 19:36:21

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306403)
Faptul ca in disputa dintre iconoclasti si iconoduli au castigat iconodulii garanteaza ca iconodulii aveau dreptate?

Faptul ca in disputa dintre arianisti si ortodocsi (drept credinciosi) au castigat ortodocsii garanteaza ca ortodocsii aveau dreptate ?

Doriana 19.11.2010 19:50:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 306407)
Faptul ca in disputa dintre arianisti si ortodocsi (drept credinciosi) au castigat ortodocsii garanteaza ca ortodocsii aveau dreptate ?

Imi raspundeti tot printr-o intrebare? :) Parerea mea e ca e irelevant pentru adevar cine a castigat sau nu. Nu intotdeauna castiga cei ce au dreptate. De multe ori sunt anatemizati sau arsi pe rug.

zsuleica 19.11.2010 19:54:48

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306194)
Eu n-am văzut așa ceva. În Fapte 19,12 sudaria și semicintia nu sunt obiecte ale idolatriei. Nimeni nu le pupă, nu îngenunchează și nu le face slujbe.

Tu ai citit textele acelea, ori le-ai lipit așa cum le-ai găsit?

este citat din linkul pe care ti-l recomandasem cu un mesaj inainte, anume acesta: http://logos.md/2009/12/09/despre-vi...rea-sfintilor/
nu l-am rementionat crezand ca te-ai uitat peste el.

Biblia nu este un obiect al idolatriei pt ca din respect pentru cuvantul Domnului exprimat in ea unii crestini ingenunchiaza in fata ei sau o pupa. Prin urmare nici icoanele, adica Biblia celor iliterati, nu sunt obiecte ale idolatriei. Nu ne rugam icoanelor, nu cerem favoruri lor, niciodata un crestin nu va spune 'Icoana sfanta ajuta-mi', la fel cum niciodata un crestin nu va spune 'Biblie sfanta ajuta-mi', ci vor cinsti Biblia si icoana ca purtatoare a invataturilor Domnului, a cuvintelor apostolilor, in limbajul tuturor, atat a celor care cunosc litere cat si celorlalti. Nimeni nu face slujbe icoanelor sau Bibliei. slujbele sunt facute pentru crestini in numele lui Iisus Hristos, cu citiri din Biblie si rugaciuni. La slujbe sau in oricare zi de vizitare a Bisercii, copiii sau oamenii care nu cunosc literele (sau oricine), pot cunoaste pasaje din Biblie, 'citind-o' privind icoanele. Ele sunt obiecte Bisericesti, obiecte religioase. Precum am mai spus, si templul din Ierusalim in care a intrat Iisus avea obiecte religioase, sculpturi cu ingeri, etc, pe care Iisus nu le-a defaimat, nu le-a aruncat din templu, nu le-a numit idoli, ci a alungat doar negustorii si obiectele de vanzare ale acestora.

Danut7 19.11.2010 20:19:13

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306410)
Imi raspundeti tot printr-o intrebare? :) Parerea mea e ca e irelevant pentru adevar cine a castigat sau nu. Nu intotdeauna castiga cei ce au dreptate. De multe ori sunt anatemizati sau arsi pe rug.

Iconodulii au fost persecutati de iconoclasti si erezia iconoclasta a produs multi martiri.Cu toate acestea ortodoxia a biruit.Faptul ca oamenii au fost dispusi sa moara pentru icoane ar trebui sa va dea de gandit.

Danut7 19.11.2010 20:21:40

probabil ca nu stii dar arienii au fost cei care au negat divinitatea lui Iisus Hristos

Doriana 19.11.2010 20:29:04

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 306415)
Iconodulii au fost persecutati de iconoclasti si erezia iconoclasta a produs multi martiri.Cu toate acestea ortodoxia a biruit.Faptul ca oamenii au fost dispusi sa moara pentru icoane ar trebui sa va dea de gandit.

Deja imi da; desi asta este doar o dovada ca ei credeau ca e bine. Si musulmanii mor pentru credinta lor. Si chiar ateii mor pentru o idee.

Acuma, eu nu am nimic impotriva sa fie cum spunea Delia; sa cinstesti fotografia cuiva la care tii mult; probabil asa a fost si la inceput. Insa, din cate se vede, astazi s-a ajuns in multe cazuri la idolatrie. Cand oamenii spun ca Sf icoana m-a vindecat sau se roaga ei, ba chiar sunt icoane specializate pe diferite boli sau probleme, li se aduc jertfe si sunt adorate, deja s-a trecut linia fina ce desparte cinstirea de inchinare. Si, uitandu-ne in urma, nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva era mai bine sa fi pierdut iconoduluii acea disputa.

Danut7 19.11.2010 20:34:57

Inchinarea la icoane nu poate ajunge la idolatrie.. Prin inchinarea la icoane marturisim evanghelia..

Doriana 19.11.2010 20:46:04

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 306420)
Inchinarea la icoane nu poate ajunge la idolatrie.. Prin inchinarea la icoane marturisim evanghelia..

Eh, aici nu ai gandit inainte de a vorbi. Daca Dumnezeu interzice inchinarea la orice altceva afara de El, sub pedeapsa cu moartea, tu imi spui ca prin asta marturisesti evanghelia? Fratii tai au fost mai diplomati si au numit-o "cinstire", dar tu ai zis-o de-a dreptul.

Rodica50 19.11.2010 20:55:48

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306424)
Eh, aici nu ai gandit inainte de a vorbi. Daca Dumnezeu interzice inchinarea la orice altceva afara de El, sub pedeapsa cu moartea, tu imi spui ca prin asta marturisesti evanghelia? Fratii tai au fost mai diplomati si au numit-o "cinstire", dar tu ai zis-o de-a dreptul.

Sfintele icoane inchipuie si Biblia celor nestiutori de carte. Crezi ca Dumnezeu este impotriva?Crezi ca Dumnezeu poate sa trimita moarte pentru asta? N-a murit nimeni, din contra, la Sfintele icoane au loc vindecari miraculoase.Noi vedem dincolo de imagine, slavim Sfantul respectiv- icoana este o fereastra spre Cer.

mirabela 19.11.2010 20:59:57

1 atașament(e)
''Odată, un episcop grec, care se îndoia de minunea Sfântului Gheorghe, venind la mănăstire, a intrat în biserică și fără evlavie s-a apropiat de icoana Sfântului Gheorghe. Întinzându-și mâna, a atins cu degetul nasul Sfântului Gheorghe, zicând: „Aceasta este icoana care s-a pictat singură?". Iar când a vrut să-și retragă mâna, nu a mai putut, căci degetul i-a rămas lipit de nara Sfântului Gheorghe. Văzând aceasta, părinții mănăstirii au încercat să-l ajute, dar fără nici un folos. Atunci episcopul, căindu-se pentru necredința lui, s-a rugat Sfântului să-l ierte; împreună cu el s-au rugat și părinții mănăstirii. După multă rugăciune, Sfântul Gheorghe s-a arătat unuia dintre călugări și i-a zis că, pentru neevlavia și necredința lui, să i se taie vârful degetului, care va rămâne lipit de icoană drept mărturie. Neavând altă scăpare, episcopul a fost nevoit să rabde tăierea degetului, care a rămas lipit de icoană până în ziua de azi.''

http://www.munteleathos.com/Pagina/A...stirea_Zografu

În vara lui 2004, un grup format din 45 de cercetători de la Institutul Oxford a venit la Craiova pentru a analiza câmpurile energetice emanate de icoana făcătoare de minuni. „Cercetătorii, specialiști în iconografie, au adus aparatură ultrasofisticată, pentru a verifica autenticitatea fenomenelor legate de icoana făcătoare de minuni. Mi-au spus că vor să testeze emanația câmpurilor energetice. A fost uimitor ceea ce s-a întâmplat. Aparatele au luat-o razna, iar reacția specialiștilor a fost de genul: Este aproape vie! De un câmp mai avea nevoie și era vie. Așa ceva nu văzuseră niciunde în lume și fuseseră în multe locuri sfinte”, a declarat, la vremea respectivă, preotul Petre Mocanu. În același an, icoana Maicii Domnului a plâns pentru prima oară cu lacrimi de mir aproape o săptămână.
Preoții mai spun că icoana nu poate fi imortializată fotografic în orice moment. Mulți oameni care au pozat icoana au spus că filmele lor s-au șters după puțin timp. De asemenea, icoana nu a putut fi mutată din acel loc.

http://www.adevarul.ro/locale/craiov...236376441.html

Doriana 19.11.2010 21:10:14

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 306425)
Sfintele icoane inchipuie si Biblia celor nestiutori de carte. Crezi ca Dumnezeu este impotriva?Crezi ca Dumnezeu poate sa trimita moarte pentru asta? N-a murit nimeni, din contra, la Sfintele icoane au loc vindecari miraculoase.Noi vedem dincolo de imagine, slavim Sfantul respectiv- icoana este o fereastra spre Cer.

Ce cred eu nu prea conteaza. Problema este ce crede Dumnezeu. El a interzis inchinarea la altcineva/altceva afara de El. Faptul ca nu moare nimeni nu inseamna ca face si bine. Azi este inca har si Dumnezeu inca rabda. Acum, fiecare sa se autoanalizeze cu sinceritate si sa dea el insusi socoteala inaintea lui Dumnezeu daca ceea ce face este dar o simpla cinstire sau este o inchinare in toata regula.

zaharia_2009 19.11.2010 21:13:42

Desi acest subiect s-a mai disputat cu mare infocare vad ca se reia . Probabil ca intentia din care a fost deschis acest thread a fost sicera si bineintentionata dar ca in totdeauna exista un risc extrem de mare ca sa se esueze in ridicol si desconsiderare de cele sfinte sau chiar erezie, precum se intimpla deobste pe forum .
In aceasta postare nu ma adresez decit ortodocsilor neavind nici o treaba cu cei de alte cofesiuni . Desigur ca am sa critic parerile gresite indiferent ale cui or fi si am sa le dau temeiul ortodox fara a raspunde ispititorilor ,,cine sunt eu de imi permit sa fac aceasta " Eventual le dau raspunsul agitator ca eu sunt Zaharia si cu asta le este suficient . In rest, criticam-ar cit or voi ei .
Deci :
- spunea o userita agresiva cum ca ar intelege ca inaintea oamenilor este o impudoare sa umbli desbracat dar inaintea lui D.zeu nu deoarece trupul uman nu este o rusine prin el insasi . Nimic mai mincinos , adica inaintea omului , care nu este decit o zidire a lui D.zeu ca si mine , ca si tine si ca si altii te jenezi sora sa umblii desbracat , dar inaintea lui Hristos, imparatul imparatilor, nu ? pai cum vine asta ? Pina la D.zeu iti pierzi respectul ? Tocmai unde trebuie sa arati cinstea si respectul cuvenit si mai mare , acolo te inmoi ?Inaintea ziditorului nu ai pudoare, nu ai respect, te crezi in puritatea omului de dinainte de cadera in pacat ? Vai ce inselare !
Daca am spus ca inaintea icoanelor trebuie sa ne purtam exact ca si cum am fi inaintea insasi a sfintului intruchipat, inseamna ca asa si este , eu inca nu m-am apucat sa vind minciuni !
Mai vorbea o alta sora protestanta , ca si inca altii desigur, fie ca in disputa antica iconodulii au avut cistig de cauza fara sa isemne ca si au dreptate fie ca este gresit sa ne inchinam la chip cioplit .
Povestea picturii bisericesti , fie rupestra fie in icoane, este extrem de lunga si argumentata , eu voi spune citeva concluzii clare si usor de priceput .
Mai intii ca nu ne inchinam la chip cioplit ci la sfintul care este reprerzentat in icoana , de aceea il si strigam, cautam, invocam. Pai ce sora , cind tu esti pe front sau la facultate sau plecata la munca in strainatate si mamica ta stind cu poza ta in mina si se gindeste la tine povestind in gind cu tine sau jelindu-se cu si despre tine in sufletul ei face asta la hirtia din care este facuta poza sau are treaba cu tine insuti, cu persoana si cu duhul tau ? Prea simpla este explicatia si prea multa indoctrinarea iconoclastilor ca sa nu se sesizeze realiatea lucrurilor . Problema este ca pe iconoclasti nu-i lasa aispititorul sa se inchine cui trebuie, ci voieste numai lui !
Mai departe si in continuare , nici un sfint sinod ecumenic nu s-a desfasurat fara participarea a sfintilor parinti imbunatatiti inca din viata si fara a se face minuni in vazul tuturor . Astfel si la ultimul sinod din anu 787 vioara intii a fost sf. Ioan damaschin iar minunile cu zugravirea bisericii sf. Sofias din Constantinopol ca si altele sau arderea icoanelor este plina istoriografia ortodoxa .

Recomandarile pe care le-am dat privind cinstirea icoanelor este valabila , asa cum am spus, in primul rind doar pt. ortodocsi iar dintre acestia doar pt. cei care vor sa aibe in casa icoane sfinte si sa se bucure de prezenta si sjutorul sfintului reprezentat in icoane .
Ceilalti, care vor doar sa tina pe pereti tablouri cu continut religios este treaba lor , nu-i opreste nimeni . De asemenea , cei care vor sa asculte tot felul de dracii si pareri de la alti religiosi ignorind invatatura lor ortodoxa , este treaba lor !

In concluzie : cum te porti cu icoana, cum o cinstesti , asa o ai si asa te folosesti de ea !

In rest faca fiecare cum crede de cuviinta !

NB : Cofirm istorisirea cu icoana Sf. Gheorghe purtatorul de biruinta din minastirea Zografu din Sf. Munte Athos, eu insumi vazind icoana cu putina bucatica din degetul episcopului necredincios dainuita pina in ziua de astazi !

Doriana 19.11.2010 21:20:44

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 306430)
Mai intii ca nu ne inchinam la chip cioplit ci la sfintul care este reprerzentat in icoana , de aceea il si strigam, cautam, invocam. Pai ce sora , cind tu esti pe front sau la facultate sau plecata la muinca in strainatate si mamica ta stind cu poza ta in mina si se gindeste la tine povestind in gind sau jelindu-se cu si despre tine in sufletul ei face asta la hirtia din care este facuta poza sau are treaba cu tine insuti si cu duhul tau ? Prea simpla este explicatia si prea multa indoctrinarea iconoclastilor ca sa nu se sesizeze realiatea lucrurilor .

Eu am inteles asta, zaharia, indoctrinarea mea nu a fost chiar atat de mare incat sa nu inteleg :) ; insa observa ca una este ceea ce invata BO la modul teoretic si alta ceea ce ajunge la ortodoxul de rand. El stie una si buna: se inchina la icoana caci ea are putere si face minuni; e aproape vie [cum spunea mirabela], plange si vindeca boli. E aproape o alta fiinta acolo, ne inchinam la ea si ea nu este Dumnezeu. Acum, judeca si tu: este buna aceasta atitudine? Caci eu am auzit preoti care au spus ca nu e buna. Icoana trebuie sa ramana o reprezentare a unei fiinte dragi care ne duce cu gandul la dansa; ce trece peste asta se apropie periculos de mult de idolatrie.

Doriana 19.11.2010 21:51:52

Acum, ca tot veni vorba, as mai avea doua intrebari:
1. Daca icoana este Biblia celor nestiutori de carte, ce sens mai are ea ca Biblie intr-o lume aproape total alfabetizata? Caci la ea se inchina mai ales cei stiutori de carte.
2. Daca icoana este doar echivalentul unei fotografii a unei persoane dragi, de ce pentru sfintii contemporani, cu care avem destule fotografii, nu se accepta cinstirea fotografiilor lor si li se fac neaparat icoane?

Mihnea Dragomir 19.11.2010 22:14:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306437)
1. Daca icoana este Biblia celor nestiutori de carte, ce sens mai are ea ca Biblie intr-o lume aproape total alfabetizata? Caci la ea se inchina mai ales cei stiutori de carte.

Icoana îndeplinește ȘI acest rol, de a fi "Biblia neștiutorilor de carte", ceea ce nu înseamnă că are EXCLUSIV acest rol.
Pe de altă parte, dacă acum, cu alfabetizarea stăm așa de bine, pentru ce încă se mai poartă poze, desene, filme ?

Citat:

2. Daca icoana este doar echivalentul unei fotografii a unei persoane dragi, de ce pentru sfintii contemporani, cu care avem destule fotografii, nu se accepta cinstirea fotografiilor lor si li se fac neaparat icoane?
În principiu, o fotografie sfințită este echivalentă cu o icoană. Nimic nu interzice ca o fotografie sfințită a unui sfânt care a trăit în trup după inventarea fotografiei să fie folosită pentru cult.

Mihnea Dragomir 19.11.2010 22:19:30

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306431)
Icoana trebuie sa ramana o reprezentare a unei fiinte dragi care ne duce cu gandul la dansa; ce trece peste asta se apropie periculos de mult de idolatrie.

Problema aceasta s-a pus și în vremea Vechiului Testament, cu Șarpele de Aramă. Același Dumnezeu care a hotărât să îi învețe pe oameni să facă acest simbol, a hotărât pieirea lui când oamenii au văzut în el mai mult decât un simplu instrument al salvării, așa cum sunt icoanele.

zaharia_2009 19.11.2010 22:22:58

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 306437)

Of, mai Doriana , pui intrebari care sunt dificil de lamurit prin scris , care necesita explicatii lungi, folosirea in timpul explicatiei de comparatii, asemanari, deosebiri cu alte si alte situatii oarecum asemanatoare dar diferite .
In legatura cu icoana , nu este nici o problema , ba din contra o adeverire in plus ca duhul Maicii Domnului (ca D.zeu si casnicii lui sunt duhuri ) este prezent in acel loc si ca nu este doar un lemn acoperit cu culori . Daca mai si plinge mir este si mai intaritor deoarece nici un lemn de pe toata fata pamintului nu scoate, nu curge nu secreta nici o data si mai ales uscat fiind mir , edica ulei bine mirositor . Iar daca icoana nu se lasa pozata dercit atunci cind vrea ea , realitatea prezentei MD. in acest loc este covirsitoare . Nu confundati lemnul si culorile care sunt doar un suport ordinar al reprezentarii sfintului respectiv .
Nu stiu cum incepe si cum incape indoiala in sufletul unui protestant dar ortodocsii incep a inainta in credinta prin a se convinge singuri de lucrarea sfintelor tainte (sfinta euharistie= doctoria vietii si a nemuririi, cred ca intelegi precis cum stau lucrurile cu nemurirea !) a lui Hristos insisi si a sfintilor lor casnici . Da sora, pur si simplu ne convingem singuri, cu ochii nostrii ca Hristos-Dzeu este viu si adevarat si ca preotii si arhiereii lui lucreaza cu de la el putere si intru el viata ! Tot ortodoxul , indiferent de cit de credincios este stie ca ultima scapare sau salvare de la orice este la Hristos si ca pt. toate mamele , in primul rind dar si pt. restul credinciosilor, Preacurata Stapina este cu adevarat ,, Grabnica ajutatoare" Nu exista lacrima sincera de mama, pt. pruncii ei si pt. casa sa , pusa in palma Maicii Donului si care sa nu aiba raspuns . Cine se indoieste (dintre ortodocsi) de existenta MD ca nascatoare de D.zeu, cine nu o cinsteste dupa cuviinta , cine nu o lauda si nu spune minunile si puterile ei pretutindeni nu i se intimpla aici pe pamint rau altul decit ca a pierdut pe marea si grabnica mijlocitoare si ajutatoare inaintea lui Hristos , care asa cum ne vaicarim cu totii pe forum este mult iubitor de oameni dar tot la fel este si drept judecator ; si vai de ceasul si situatia in care este ,,drept judecator".

Strict la tine ce pot sa-ti spun, cinste-ti credinta ! Noi o avem pe a noastra iar eu unul cu aceasta voiesc sa trec dincolo si nadajduiesc la vami si la judecati in mila si acoperamintul celei numite Preacinstita, Preacurata si Preabinecuvintata, caci altminteri , dupa cite pacate am , nu ar fi bine de loc !

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:56:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.