![]() |
Citat:
|
Ce ati facut din topicul meu !!! Vai, vai, vai. Chat, asta ati facut ! Am aruncat margaritare...
|
Citat:
|
Citat:
te pomeni ca o fi inceput chiar sa si vorbeasca in limbi? |
Citat:
Niciodata sa nu spunem ca suntem prea intelepti sa-u prea credinciosi . Intotdeauna indiferent de virsta pe care o avem mai avem cite ceva de invatat. Intrunul din volumele parintelui Cleopa cel mai mare Duhovnic al Romaniei si nu numai ,spunea "Doamne eu sunt cel mai mai mare pacatos " Iartama . Pai daca El spunea asa , noi mirieni oameni obisnuiti o sa ne credem Sfinti ? Niciodata o sa avem pacate pina inchidem ochi.Fiindca asa cum scrie si in Sf . Scriptura gresim cu :vazul ,cu auzul ,cu gustul ,cu pipaitul ,cu mirosul si cu toate celelalte simturi ale noastre .Asa ca nu vad cum cineva se va vedea perfectiunea intruchipata ,fiindca nu exista asa ceva . |
Citat:
Sfanta Liturghie se savarseste de 2000 ani si daca esti atent la cuvintele preotului ,la rugaciuni ,la cereri vei simti ceva deosebit ,o pace care se coboara peste dumneata la sfarsit ,nu mai ai nevoie de cuvinte. Gandeste ca acele cuvinte sunt spune chiar pt.dumnezavoastra ,dumnevoastra aveti nevoie de ceea ce se cere acolo. Pentru ca acolo e sfantul Duh ,ingerii care asista cu frica la slujba. Eu nu o fac pe lupul moralist ,sunt si eu prinsa prea mult de grija cea lumeasca si mi se intampla destul de des sa ma imprastii la sfintele slujbe. Nu iti place preotul ,ti se pare plictisit ,mergi in alta parte ,la alta biserica ,la manastire , unde stii ca preotii sunt mai ravnitori ,acolo unde slujesc mai multi preoti. Noi nu mergem la spectacol ,mergem sa ne curatim de pacate ,sa ne imparatasim cu sfintele taine ,sa ne salvam sufletul in aceste vremuri cand cel rau stapaneste in lume. Nu cred ca o inoire pe care o vei gasi la protestanti ,si acolo ,la Cluj ai putea sa i frecventezi iti va aduce multumire ,te va schimba in bine. Noi ce cautam pina la urma ,sa fim curati inaintea celui Preainalt ,sa ajungem in Imparatia vesnica . Doamne ajuta ! |
Citat:
Adica poate biserica sa tina la adevarurile centrale de credinta,insa sa adapteze putin forma ritualului,si ma refer la muzica mai ales,inspre mai multa diversitate ! acele vesnice coruri care canta in n glasuri, sau nu stiu cum, mi se par foarte plictisitoare, parca e muzica de inmormantare mereu, si aceasta muzica ocupa aproape tot programul slujbei. De ce ? De ce nu se aloca in loc de 15 minute, o ora intreaga pentru predica ?! Nu are poporul nevoie de invatatura ?! Ai strica ?! Ba are,zic eu, dar, multi preoti nu au talent oratoric si retoric (am observat asta si la greco-catolici, si ei is in acceasi oala !) De ce biserica nu selecteaza preotii mai atent, nu pe pile si relatii, adica...faca ce o face preotul ala in viatal lui privata, dar macar la altar sa stie sa capteze atentia ascultatorilor ,si sa transmita ceva viu, puternic ! am fost de curiositate la penticostali, acolo ce am vazut ?! 1), muzica diversa, si de bun simt, care inalta spiritul,lauda pe Dumnezeu, si nu e de inmormantare ! 2). predicatorii aia stiu sa vorbeasca ,mai nene, incat tin sala cu sufletul la gura ! De ce nu poate biserica ortodoxa sa schimbe putin forma de prezentare, lasand continutul dogmatic neschimbat ?! Pai din pricina ingustimii de vederi a clerului imbatranit,si conservatorist, ca orice psihologie batraneasca ! Ca sa nu mai zic ,ca din dezinteres fata de credinciosi, sau din promovarea sistemului clientelar de numire a popilor, pe pile si relatiii si nu pe competenta ! Oare cati popi, si-ar pierde serviciul,daca ar fi pusi sa predice ca lumea ?! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nici predecile prea lungi nu sunt intotdeauna binevenite ,pot plictisi. Conteaza ce spune preotul. La protestanti ,predica e de fapt slujba ,altceva nu stiu ,probabil canta pricesne. De curand am fost la manasirea Crasna. Un cor minunat ,voci barbatesti cum scrie prorocul David. Am vazut ca unei persoane de linga mine i-au dat lacrimile ,poate in gandul lui si-o fi vazut pacatele .l-a cercetat harul lui Dumnezeu. Imi creaza o senzatie de disconfort pricesnele cantate in Ardeal. Fii atent la slujba ,la rugaciunile preotului ,la invocatia cand cheama sf.Duh ,asculta "Iubite-voi Doamne" si gandeste la sensul cuvintelor,asta eu vad la slujba ortodoxa. Dumneata acasa de ce nu schimbi randuiala mesei luata in familie ,de ce nu mancati pe rand ,sau desert inainte de ciorba sau felul 2? Aveti un duh de razvratire ,de critica si cred ca nici nu va spovediti. Urmariti simbata seara comentarea Evangheliei care se citeste a doua zi la Sf.Liturghie la Trinitas? Era un preot din Campina ,de la biserica sf.Nicolae parca .a facut minuni acolo. Si multi alti preoti iau cuvantul ,nu le mai tin minte numele ,dar toti sunt oameni cu har. Toti sunt oameni sub 60 ani. |
Eu cred că un sfert de oră ca să transmiți un mesaj este un timp suficient. Iar un predicator care nu și-a captat congregația după un sfert de oră, nu o va capta nici după o oră. Pe de altă parte, chestia cu "predica de un sfert de oră" este pur orientativă, eu nu am auzit ca episcopul, auzind că unul din preoții săi a vorbit la omilie 16 minute, să fi pus mâna pe crosă.
|
Citat:
Da, poate ca inspaimantat e prea dur spus. Am vazut filmul si cu siguranta in primul moment s-a speriat pentru ca nu stia ce se intampla |
Cred ca multi sunteti prea subiectivi ca sa puteti cerceta echidistant punctul de vedere al lui Radu32.
Imi plac slujbele de la bisericile noastre,insa admit ca as fi tare fericita sa ascult mai multe predici ale parintelui si rar mi-a fost dat asa ceva sau daca au fost erau de tare scurta durata. Oamenii au nevoie sa li se vorbeasca in mod direct si nu doar prin intermediul unor slujbe,ei cauta multe raspunsuri,au multe framantari si o predica spusa din suflet cantareste de multe ori mai mult pentru cel in cauza decat o slujba. Nu cred ca preotii nostri nu au darul de a predica,insa, probabil, o parte din ei sunt prinsi in conceptele astea rigide si se rezuma doar la slujba,spovedanie,impartasanie si atat. |
Posibil sa fie si slujbe care se termina cu predici scurte si nu totdeauna la obiect.
De aceea sugerez lui Radu sa caute alta biserica unde sa gaseasca alinare sufleteasca. |
Citat:
|
Citat:
|
ok !
Citat:
|
Citat:
si sa ne zica ,sincer si cu cainta : dragi frati,ierrtati-ma, am fost slab si am pacatuit ! singurul a fost Episcopul Nicolae Corneanu, cinste lui ! Iar rasplata care a fost ? ura colegilor in sutane negre (diavoli in sutane negre !, pardon !) |
Citat:
ceea ce criticam e numai faptul ca la ortodoxi si la greco catolici exista prea putini astfel de preoti, pe cadnd, cu o oarecare invidie am vazut ca la penticostali, aproape toti predicatorii stiu sa tina sala in corzi ! De ce ? Inaltii ierarhi de ce nu se ingrijesc sa-i mai selecteze pe preoti si dupa retorica lor din altar ?! |
Citat:
|
pentru radu32
Cred ca dvs. confundati Liturghia cu catehizarea; In timpul sfintei liturghii scopul este sa ne rugam si Dumnezeu sa se intrupeze, sa pogoare Duhul Sfant, nu sa primim lectii de morala; de altfel, exista si o parte de invatatura- Apostolul si Evanghelia zilei respective, ce este apoi explicata la predica. Catehizarea si invataturile depre viata, sfaturile despre comportament, relatii interumane, viata in societate..astea se discuta separat- cu duhovnicul sau alt preot (daca vei cauta, vei gasi). Predicatorii neo- protestanti sunt, dupa parerea mea groaznici- seamana in mare parte cu cei care fac reclama la Teleshopping, parca ar vrea sa iti vanda ceva tot timpul! Iar discursul...cel mai adesea e plin de sentimentalisme ieftine, e stralucitor si inzorzonat ca un costum de circ! Sunt departe de a fi un exemplu pentru predicatorii nostri!
|
Reala observatia aceasta si groaznic de trista!
Citat:
Real si groaznic de trist! Ca orice incercare de a insela, dealtfel! |
Citat:
"Iubim" aproapele conditionat,ne imaginam ca lumea se invarte in jurul propriului nostru sistem de valori,deci,cine nu e ca noi e impotriva noastra si ori il deturnam din drumul sau "pe calea cea dreapta" ori ne intoarcem impotriva lui,il respingem etc. Banuiesc ca a lasa celuilalt libertatea de a fi el si a-l accepta si iubi exact asa cum este,e un cuvant strain pentru cei care au o astfel de mentalitate. |
Citat:
Iar filmele cu teme religioase gandesc ca au inainte o oaresce cercetare, nu sunt facute chiar fara nici o logica si fara o cunostinta de cauza. |
Cum am experimentat eu coborarea Duhului Sfant si asupra mea...sau mai bine zis a Harului Divin?!
Aveam ceva ani de practicant ca si crestin...Ma duceam la biserica de cel putin doua ori pe saptamana..Ma duceam cu ideea fixa mai mult pt a-mi asigura protectia ...Ma obseda demonismul, lipsa de protectie, schimbarea soartei in rau, teaama de atitudini necontrolate, de evenimente pe care nu le pot controla, etc. Era post si ma hotarasem sa ma duc la cat de multe slujbe pot in fiecare saptamana: Sf Liturghie, Sf Maslu, Moliftele Sf Vasile, vecernii, hramuri, etc.. La un moment dat, dupa vreo doua saptamani de "cura crestina" ma trezesc ca motanul meu imi sare in brate mai des decat o facea si , in special, de fiecare data cand ma intorceam acasa de la biserica si nu din alte parti..Dar mai ales mi se parea ciudat ca atunci cand imi sarea in brate, la simpla atingere, sareau scantei si, in ciuda scanteilor, animalul se inghesuia si mai tare in mine...Asa mi-am dat seama ca nu-i energie electrostatica, care deranjeaza un animal si-l goneste, ci de Har Divin...Evident ca in acele perioade , de post si slujbe la biserica, ma simteam excelent.. Deci duceti-va la cat mai multe slujbe ! Biserica este lucratoare ! |
Citat:
Duhul Sfant vine in oameni care se smeresc, lasa pacatul si Il cauta pe Dumnezeu in rugaciune si, eventual, post. Daca faci aceste lucruri vei fi din ce in ce mai plin de Duh Sfant. |
Citat:
|
Citat:
|
Da, bineinteles ca cred. Totusi, peste tot se indeamna la duhovnic si iar la duhovnic sa ma duc la duhovnic si toata lumea stie sa dea sfatul asta tot timpul: ca imi trebuie un duhovnic. Va spun sincer ca nu stiu daca un duhovnic poate rezolva ceva decat numai omul prin sine insusi si cu Dumnezeu. Primul duhovnic pe care l-am avut m-a lasat balta, mi-a zis ca sunt un caz atat de grav ca nu se mai poate preocupa de mine, al doilea duhovnic pe care l-am avut, l-am intrebat ce sa fac, cum sa ma rog si mi-a zis ca nimic, ca nu-mi da canon sa ma mai duc pe acolo mai des, imi parea total detasat desi este un monah cu rang mare si mi-a raspuns atat e aiurea ca efectiv nu-mi mai vine sa merg pe acolo, alt duhovnic eu una nu vad ce duhovnic mi-as putea afla, efectiv incep sa cred ca chestia cu duhovnicul e o abureala pentru prosti. Cum se gaseste un duhovnic
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:37:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.