Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tutunul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7724)

cristiboss56 02.12.2009 15:50:32

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 187013)
Dependenta de tutun este o patima. In lupta cu patimile nu cred ca trebuie sa vorbim de destepti sau prosti, ci de invingatori sau invinsi. Ceea ce face diferenta intre ei este "venirea in fire": primii o dobandesc, pe cand ceilalti nu o afla sau poate nici nu o cauta vreodata.

Eu vad altfel lucrurile: daca stiu ca parintii, sotia sau copilul, isi doresc ca eu sa ma las de fumat, iar eu nu o fac, inseamna ca nu-i iubesc indeajuns. Problema dependentei de tutun, deci, nu se rezuma doar la faptul ca aceasta ne afecteaza sanatatea trupeasca. Dependenta de tutun evidentiaza mai ales putinatatea sau lipsa iubirii fata de cei de langa noi.

Da, ai atins un punct foarte sensibil ! Da, așa este, cum oare un părinte poate spune că-și iubește copilul, pufăind tot timpul lângă acesta . Am auzit chiar, că fumatul pasiv este mult mai periculos decât cel activ ! ! ! Nu -mi dau seama exact de ce, dar nu pun la îndoială această afirmație .

modele 02.12.2009 15:56:42

Nu cred ca din cauza pretului ridicat se fumeaza mai putin deoarece raportat la salariile lor tutunul pare mai ieftin ca in Romania. Am fost uimita sa cunosc multe familii de aici fara loc de munca, in somaj dar care isi permit sa traiasca muuult mai bine decat o familie din Romania in care ambii soti lucreaza.

AndruscaCIM 02.12.2009 16:03:23

Citat:

În prealabil postat de modele (Post 187034)
Nu cred ca din cauza pretului ridicat se fumeaza mai putin deoarece raportat la salariile lor tutunul pare mai ieftin ca in Romania. Am fost uimita sa cunosc multe familii de aici fara loc de munca, in somaj dar care isi permit sa traiasca muuult mai bine decat o familie din Romania in care ambii soti lucreaza.

Ai dreptate...asa este.

Oricum la un salariu de pana in 2000 E( deci 2000 un salariu umflat bine) pentru studenti care mai stau si cu chirie, sau studenti angajati cu jumatate de norma...cred ca e cam mult sa isi permita sa cheltuiasca 12-13 euro pe tigari zilnic, ma refer cel putin la acei tineri pe care i-am cunoscut in acea imprejurare, si chiar si daca nu ar fi fumat 2-3 pachete fiecare in parte, aveau si iarba( care nu cred ca e tocmai ieftina ca braga)...

Si sa zicem ca 20 de euro pentru 3 pachete/zi...parca este iarasi cam mult chiar si pentru cei cu salarii medii si nu chiar mari :1:

dani2004 02.12.2009 16:34:07

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 186898)
Știm cu toții că patima fumatului e foarte gravă, dăunătoare , ucigătoare , dar mi s-a pus la rându-mi și mie întrebarea : de ce a fost creat și lăsât tutunul , ca plantă, de Dumnezeu ? Sincer îmi doresc un răspuns logic și firesc , pentru a-l putea aduce în discuțile ( posibile ) viitoare , cu alți nedumeriți . Vă mulțumesc pentru ajutor !

Un raspuns logic nu ai sa afli. Nu ai cum.
Ce stim noi despre tutun? Si la ce foloseste el de fapt?
Noi il fumam. De ce si pentru ce il folosim in acest scop? Asta vrei sa afli?
Tot ce se spune despre aspectele sociale, economice, morale, nu au legatura cu existenta tutunului.

cristiboss56 02.12.2009 16:42:28

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 187061)
Un raspuns logic nu ai sa afli. Nu ai cum.
Ce stim noi despre tutun? Si la ce foloseste el de fapt?
Noi il fumam. De ce si pentru ce il folosim in acest scop? Asta vrei sa afli?
Tot ce se spune despre aspectele sociale, economice, morale, nu au legatura cu existenta tutunului.

Mie mi s-a dat peste nas , de unii , când am spus că fumatul este o patimă grea , la care mi s-a răspuns că el planta de tutun a fost lăsată tot de Dumnezeu. Vroiam cât mai multe argumente de ce și cum , pentru a le avea la îndemână . O parte din răspunsuri le-am primit și le mulțumesc pe această cale tuturor. Doamne ajută !

geo.nektarios 02.12.2009 17:07:59

Totul din lumea asta este creat si lasat de Dumnezeu OMULUI spre folos! Toate Medicamentele primare constau in plante: ceaiuri si alifii, ori unele plante spre hrana! Fiecare planta are un rost anume! Dar nimic a facut Dumnezeu spre distrugerea creatiei Sale! Altfel ar fi un Dumnezeu rau, si daca ar fi Dumnezeu rau, NU AR MAI FI DUMNEZEU!!!!
Dar pervertirea omului a aparut dinainte de alungarea lui din Gradina raiului, caci din mandrie si neascultare a vrut sa fie ca El, cunoscator al Binelui si Raului dupa cum reiese din versetul 5 al cap 3 din Facere: Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul!!! Din aceasta pervertire omul a ajuns sa se mai impotriveasca voii lui Dumnezeu si sa carteasca de nenumarate ori, ba chiar sa Il inlocuiasca cu inchipuire de vitel de aur! (daca citim Sf.Scriptura gasim N exemple)
De aceea pervertirea a fost nu numai cu Dumnezeu ci si cu creatia Sa! Si deci nu e de mirare ca din pervertirea sa omul a foslosit GRESIT planta tutunului! Si nu numai planta asta... Cate plante nu sunt folosite ca otravuri...
Din reaua intrebintare a lucrurilor, Dumnezeu a dat LEGI si PORUNCI ca sa nu mai faca greseli omul! Ca de unul Singur omul nu se poate ghida spre Bine, spre Hristos, de nu il va calauzi cineva!

Evreulcelales 03.12.2009 16:06:13

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 186988)
In tarile mai developate se fumeaza pe langa tutun si marijuana ( combinate)....asta am vazut eu cu ochii mei, asa ca poate ar trebui sa te informezi mai mult!!!:1:

Eu sunt bine informat. Se fumeaza si Grass si Hashish,se miroase cocaina si eroina si altele dar nu de asta era vorba la subiectul: Tutunul. Daca se scria ceva despre narcotice,aveai dreptate asa ca fi atent mata despre ce este vorba.

Evreulcelales 03.12.2009 16:20:55

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 187013)
Dependenta de tutun este o patima. In lupta cu patimile nu cred ca trebuie sa vorbim de destepti sau prosti, ci de invingatori sau invinsi. Ceea ce face diferenta intre ei este "venirea in fire": primii o dobandesc, pe cand ceilalti nu o afla sau poate nici nu o cauta vreodata.

Eu vad altfel lucrurile: daca stiu ca parintii, sotia sau copilul, isi doresc ca eu sa ma las de fumat, iar eu nu o fac, inseamna ca nu-i iubesc indeajuns. Problema dependentei de tutun, deci, nu se rezuma doar la faptul ca aceasta ne afecteaza sanatatea trupeasca. Dependenta de tutun evidentiaza mai ales putinatatea sau lipsa iubirii fata de cei de langa noi.

Marius,asculta-ma: Am fumat zeci de ani si am ajuns la trei pachete de Parliament lung pe zi. O noapte m`am trezit si nu am putut respira, Ca si cum cineva mi-a acoperit nasul si gura cu mana lui. Groaznic. A doua zi m-am dus la doctor de caile respiratiei. Am primit doctorii si am hotarat sa nu mai fumez. Trei zile am suferit. Incet-incet am simtit nevoia sa fumez mai putin.Problema nu a fost sa nu mai fumez ci sa nu ma intorc sa fumez. Am rezplvat problema asta asa ca m-am jurat ca nu mai ma ating nu de tigara si nu de pachet de tigari, parca ar fispurcate. Tin fata deacuma 20 de ani si ma simt foarte bine .fara tigari si fara fumul lor. In familia mea, numai eu am fumat.Nu nevasta si nu copii.

Marius22 03.12.2009 16:36:24

Stiu, ai dreptate. Mesajul meu a fost scris nu din perspectiva fumatorului ci din cea a nefumatorului. De fapt, a fost scris din perspectiva unui fiu, care isi face griji pentru sanatatea tatalui sau. Din familia mea, tata este singurul care fumeaza si o face de ani buni. Toti ceilalti am incercat, intr-un fel sau altul, sa-l convingem sa se lase de acest viciu, insa, fara sorti de izbanda. Momentan, este peste puterile lui. De aceea, in loc sa ma mai rog de el, am ales sa ma rog mai mult lui Dumnezeu deoarece, la El toate sunt cu putinta.

anna21 03.12.2009 18:56:47

"Tamaierea" dracilor

Nu stiu unde am citit ca cine fumeaza "tamaiaza" dracii.
Mi s-a parut foarte sugestiv, cred ca daca un crestin fumator ar avea aceasta imagine in minte, ar fuma mai putin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:23:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.