glykys |
20.05.2013 15:07:01 |
Citat:
În prealabil postat de klamath
(Post 519456)
Salut pe toti ortodocsii de pe acest forum si rog ajutorul lor. Sa speram ca Dumnezeu va da cuiva intelepciunea si il va ajuta sa dam un raspuns cerintei mele de mai jos.
Un coleg de servici (care este din alt cult) a pus azi o intrebare. De ce Biserica Ortodoxa l-a canonizat pe Sfantul Imparat Constantin si pe Fericitul Augustin nu? El il simpatizeaza pe Fericitul Augustin. De Sfantul Imparat Constantin zicea ca dupa ce a vazut Crucea ca semn prin care va birui si s-a botezat a mai infaptuit multe crime, si doar pe patul de moarte s-a spovedit si impartasit.
Din cate stiu Fericitul Augustin stiu ca sustinea Filioque, iar din aceasta cauza BO nu l-a considerat sfant. Corectati-ma daca gresesc!!
Rog pe cine are cunostiinte clare despre canonizarea Sf. Imparat Constantin sa ma ajute pentru a da un raspuns.
Multumesc!
|
Eu nu prea inteleg ce au oamenii cu Sf. Imparat Constantin.
Gandeste-te doar la cate mii de vieti de crestini a salvat prin edictul de la Milan. Pana atunci, crestinismul era religie ilegala, in catacombe si cine era crestin era dat la animale si martirizat pe loc. De la Constantin incolo, crestinismul a iesit din catacombe si a putut sa se manifeste in libertate - ceea ce rezulta mult mai multi adepti. Sf. Constantin a contribuit si el astfel la raspandirea crestinismului si nu degeaba estze socotit Sfant intocmai cu Apostolii! Nu s-a dus el personal sa predice, dar prin fapta sa, a incurajat inmultirea crestinilor.
Acuma, ca s-a botezat pe patul de moarte... ia intreaba-l pe prietenul tau daca i se pare just cum a castigat talharul raiul :). Daca da, nu vad de ce nu ar crede ca locul Sf. Constantin nu ar fi in rai. Tocmai asta e frumusetea crestinismului, cum face Dumnezeu din talhari, din criminali si din imparati pagani SFINTI!
Sa fim foarte atenti la aceste judecati de valoare, de gen X nu merita sa se mantuiasca, la cate pacate a facut, Y nu merita raiul... sa ne amintim ca asa cum judecam, tot asa vom fi judecati.
Despre Fericitul Augustin, pe langa cateva erori de doctrina care au fost enuntate mai sus, eu stiam ca plana indoiala daca nu cumva, la sfarsitul vietii, s-ar fi reintors la practicile maniheiste. Eu personal nu cred asta, insa neindoios, rolul Sfantului Imparat intocmai cu Apostolii Constantin este mai mare, in istoria crestinismului, decat cel al Fericitului Augustin.
|