Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Fecioria (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=215)

alecsandru 10.02.2006 14:14:59

Citat:

În prealabil postat de IonelaCristina
Ce mi se pare minunat este ca forumul este unul al crestin-ortodocsilor. Ma bucur sa fiu de astazi printre voi, membrii mai vechi!
Si ca sa intervin productiv de la prima postare... In aceasta sectiune este vorba despre feciorie. Sint convinsa de faptul ca aceasta stare "de inceput" trebuie pastrata pina la casatorie. Dar totusi, o prietenie sincera si curata este permisa. Asa ca intreb: cum credeti ca trebuie sa se comporte o persoana foarte timida, care nu prea are curajul sa interrelationeze si care leaga foarte greu prietenii?

Aceasta este un punct de vedere personal, subiectiv. In mod real si cat se poate de obiectiv, forumul este mai degraba heterodox. In sens pozitiv (nu de barfa, alienare, instigare la ura xenofobie, sovinism, sau in general in sensul darwinismului social!),nu ci in sens pozitiv, exista pe forum dupa cum ai putut constata si sectiuni referitoare la acest aspect heterodoxia! Adica culte,confesiuni,secte, aberatii, satanisme, secularizare,
anti-hrist!

Da asa se cade sa-ti pastrezi trupul si sufletul curate si inainte si mai ales dupa casatorie! Nu privi casatoria numai sub aspectul procreerii, cat mai ales al trairii duhovnicesti! Ca de aceea exista Taina Casatoriei, Sfanta Taina a Casatoriei, nu numai pentru satisfacerea aparent morala si onesta a unor oarecare necesitati fiziologice, ca tot de sorginte animalica raman! Important este ca fie casatoriti, fie necasatoriti, in afara pacatului (fara sa pacatuim adica!) sa ne ridicam sufletul si mintea la Dumnezeu, si sa savarsim fapte, in aceasta stanta inalta, adica pe masura credintei si a curateniei trupesti si sufletesti!
Cat despre prietenia, prieteniile de care vorbesti tu, ce rara avis, ce pasari rare sunt acestea!
Eu mai degraba am constatat ca-i vie vorba "fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc eu"!, vie si activa! Ce-i drept inteleapta vorba!

Ce intrebi tu:"cum credeti ca trebuie sa se comporte o persoana foarte timida, care nu prea are curajul sa interrelationeze si care leaga foarte greu prietenii?"

Pai intelept este sa stea la locul ei, ca are Dumnezeu pronia Lui pentru toti!

alecsandru 10.02.2006 14:19:40

Citat:

În prealabil postat de Dan
Inteleg necesitatea fecioriei pana la casatorie.Dar daca ai cazut...cum te ridici ?

Te ridici, dupa cum si cat poti sa te infranezi, adica sa nu mai cazi!?!

NiCcoleta 03.07.2006 02:04:18

Nicodim Aghioritul ,"Deprinderi Duhovnicesti"--->meditatia a 16-a A."Pentru ca daca ne-am arunca o privire la Sfintii Parinti,vom gasi ca este minunata si cereasca superioritatea vietii de feciorie si aproape de neasemanat cu cea de casatorie.Iata dumnezeiescul Hrisostom,in "Cuvintarea despre feciorie" zice :"Cu atit intrece fecioria viata de casatorie,cu cit cerul intrece pamintul si ingerii pe oameni".Iar Fericitul Augustin zice:"Petrecerea vietii in feciorie este ingereasca si grija de nesticaciunea cea vesnica in trup sticacios".Dumnezeiescul Gherman in "Epistola catre Ovinion"zice:"Fecioria este o jertfa adusa lui Hristos si o urmare a ingerilor";iar in "Epistola a 22-a "zice :"Fiul lui Dumnezeu s-a pogorit pe pamint si a rinduit o petrecere ingereasca,ca cel inchinat de ingeri in cer,sa aiba ingeri si pe pamint".Ignatie Teoforul ,in"Epistola catre Tarsieni"zice :"Pe fecioare le-a numit preotese ale lui Hristos".Dumnezeiescul Ambrosie in tilcuirea patimilor,numeste pe monahi mucenici,iar Ciprian numeste fecioria rod si floare a Bisericii(Cuv.10),iar Marele Atanasie in "Tratatul despre feciorie" zice:"Fecioria este bogatia necheltuita,floare nevestejita,templu al lui Dumnezeu,locas al Duhului Sfint,margaritar de mult pret,trofeu impotriva iadului si a mortii".Isiodor Pelusiotul(Epist.1151)zice:"Este drept a asemana cu soarele pe cei ce pazesc fecioria si cu stelele pe cei ce pazesc nunta cinstita",si iarasi(Epist.1778)zice:"Prin feciorie omul se aseamana ingerilor,iar prin casatorie nu se deosebesc cu nimic de animale,a caror impreunare este necesara".De accea si chemarile pe care le face Domnul in Sfinta Evanghelie se potrivesc mai bine cu viata monahilor decit cu a celor casatoriti:"Cel ce vrea sa-mi urmeze mie,sa s e lepede de sine,sa-si ea crucea sa si sa vina dupa Mine"(Luca 14,33).

oanamihaela 10.07.2006 20:08:11

"de cate ori vei cadea, scoala/te si te vei mantui..." sau "pe cel care vine la Mine nu/l voi scoate afara"-fragmente din rugaciunea a doua de la Sf.Maslu.. viata crestinului trebuie sa fie plina de nadejde spre lumina, indiferent de caderea pe care a suferit/o...nu uitati ca nimeni nu e perfect si nici fara de pacat chiar daca nu ar trai decat o zi/..nici cei cu 2 facultati, nici cei care au facut teologie, nici cei care cred ca sunt deja mantuiti doar pentru/ca participa la anumite adunari, ca sa nu le numesc altfel...deci, fruntea sus si mult curaj...puterea biruintei sta in rugaciune si in apropierea de Dumnezeu...

ory 11.10.2006 13:29:17

Dan,daca ai cazut,te ridici...sprijinindu-te!,cum altfel daca neputinta te-a dominat in acel moment.Un lucru este cert,nu dispera,dar nici nu fii delasator,sau cu atat mai mult sa perseverezi in afundarea ta.Solutia este la duhovnicul tau,si in reactiile tale ulterioare,adica,sa nu mai cazi si sa astepti momentul dezlegarii sufletesti pentru o viata noua si decenta.Sa te casatoresti si sa fii cu luare-aminte fata de ispitele care-ti mai apar inainte.

ioanin 04.11.2006 09:45:18

O maica imbunatatita care a murit acum 6 ani mi-a spus ca Maica Domnului le ajuta celor care vor sa se casatoreasca chiar daca au gresit. Daca ei se intorc si pun hotarare buna in inima lor, Dumnezeu sterge tot si ii face ca mai inainte. Sa nu ne concentram atat asupra caderii, deoarece tindem apoi sa jdecam, cu judecata noastra "juridic/ omeneasca" si nu mai avem incredere in Dumnezeu care are alte judecati. Altfel spus, avem tendinta sa credem ceea ce noi gandim in deznadejdea noastra "ca Dumnezeu nu ne mai iarta", si ne robeste acest gand incat nu putem sa ii cerem lui Dumnezeu cu nadejde.
Maica zicea sa faca in fiecare zi un paraclis al Maicii Domnului si sa nu se mai gandeascaatat la cadere.
Mi se pare ca spune undeva in Pateric, ca un parinte dupa ce a cazut, cand venea diavolul sa il invinovateasca, el zicea gandului ca nu a facut nimic, iar lui Dumnezeu ii marturisea caderea sa, si apoi se apuca de lucrul lui.
Nadejde la maica Domnului!

26.11.2006 14:27:30

cred ca avem organe sa le folosim. nevoile sexuale sunt normale. in plus este important sa ai relatii sexuale inainte de casatorie. daca nu exista compatibilitate sexuala intre parteneri? psihologii pun accent important pe viata sexuala a individului. nu merita o viata intreaga de refulari doar pentru a indeplini o idei religioasa. este in natura umana sa faci sex. unii sustin ca actul sexual este doar pentru sustinerea speciei.
am 25 de ani. inainte de casatorie am facut sex si nu imi pare rau. ar fi fost culmea sa ajung la 25 de ani virgin doar pentru ca nu sunt insurat. barbatii si femeile sunt capabili de acte sexuale odata cu adolescenta.

sexul se facea din cele mai vechi timpuri inca dina dolescenta. abstinenta este destinata unor grupuri extremiste cum sunt calugarii si maicutele.

Negroponte 26.11.2006 17:10:35

:)"De cate ori cazi,ridica-te si te va lumina HRISTOS""Fugi frate de foc(desfranare)ca esti calti si te aprinzi repede".Ispitele acestei lumi:Pofta ochilor,pofta trupului si trufia vietii.Cat despre cei ce vor sa cada mereu,crezand ca se ridica,se afla in ignoranta sau in inselare.Doamne ajuta!

26.11.2006 17:38:21

Citat:

În prealabil postat de veretregn
cred ca avem organe sa le folosim. nevoile sexuale sunt normale. in plus este important sa ai relatii sexuale inainte de casatorie. daca nu exista compatibilitate sexuala intre parteneri? psihologii pun accent important pe viata sexuala a individului. nu merita o viata intreaga de refulari doar pentru a indeplini o idei religioasa. este in natura umana sa faci sex. unii sustin ca actul sexual este doar pentru sustinerea speciei.
am 25 de ani. inainte de casatorie am facut sex si nu imi pare rau. ar fi fost culmea sa ajung la 25 de ani virgin doar pentru ca nu sunt insurat. barbatii si femeile sunt capabili de acte sexuale odata cu adolescenta.

sexul se facea din cele mai vechi timpuri inca dina dolescenta. abstinenta este destinata unor grupuri extremiste cum sunt calugarii si maicutele.

Frate, relatiile sexuale inainte de casatorie sunt considerate de biserica desfranare. Una dintre poruncile decalogului este sa nu fii desfranat. Asa ca, nu sunt normale relatiile sexuale inainte de casatorie si inca din adolescenta. Intradevar in lumea aceasta secularizata, sunt incurajate relatiile sexuale de la cele mai fragede varste. Dar in acest fel neamul se strica. pt. cei care ajung la maturitatea sexuala mai devreme, biserica recomanda casatoria legiuita si viata de famile cu tot ceea ce implica ea. Omul nu trebuie sa desparta functia procreatoare de rostul ei firesc: acela de a aduce pe lume urmasi, conform poruncii Domunului, "cresteti si va inmultiti, umpleti pamantul si-l stapaniti". este vorbain primul rand deo crestere duhovniceasca, spirituala si apoi de una fireasca, in sensul de inmultire a neamului omenesc. daca aceasta functie normala, sanatoasa, devine doar urmarirea placerii asociata actului sexual, atunci omul devine robul patimiidesfranarii, cu urmari nefaste pt. mantuire si sanatatea trupeasca si sufleteasca. deci, draga frate, nu relatiile sexuale de dragul placerii, sunt calea ce trebuie urmata.Doamne ajuta:)

Va_iubesc 26.11.2006 19:06:45

Draga veretregn,

Multi traiesc in lumea asta crezand ca vad, desi sunt orbi, crezand ca aud, desi sunt surzi, crezand ca stiu care e calea cea buna, desi sunt in prapastie...Mare atentie, frate! Dar pentru o dorinta sincera de a vedea, de a auzi, de a urma Calea spre vesnicie, Domnul poate sa puna lumina in locul intunericului.

Spui ca "nu merita o viata intreaga de refulari doar pentru a indeplini o idee religioasa". Ce e viata de aici? 70-80 de ani? E un nimic pe langa vesnicie. Hristos a venit ca sa ne dea mai mult decat o bucurie trecatoare aici. El ne da fericirea vesnica. Nu e o simpla idee religioasa, e un adevar cu conotatii vesnice.

Spui ca "am 25 de ani. inainte de casatorie am facut sex si nu imi pare rau. ar fi fost culmea sa ajung la 25 de ani virgin doar pentru ca nu sunt insurat". Eu as zice ca ar fi fost prea frumos sa fie adevarat sa ramai in curatenie, sa o poti aduce pe altarul familiei tale, sa te poti respecta pe tine si trupul tau care e "templu al Duhului Sfant", astfel repectand si intreaga Treime. Acum, daca ai cazut, cel putin ridica-te si nu mai ramane in mocirla pacatului!

Mai zici ca "abstinenta este destinata unor grupuri extremiste cum sunt calugarii si maicutele". Eu cred ca abstinenta este modul normal de a fi al omului. "Caci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfintirea voastra; sa va feriti de desfrânare, ca sa stie fiecare dintre voi sa-si stapâneasca vasul sau în sfintenie si cinste, nu în patima poftei cum fac neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu." (1 Tesaloniceni 4:3-5)

Asa ca veretregn, iti urez un drum bun in cautarea lui Dumnezeu, iar cand o sa-L gasesti, mai vino pe aici sa ne spui ce ai descoperit.

Elena

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:55:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.