Citat:
În prealabil postat de vsovi
(Post 34299)
Ce tot propagatzi ideea asta ca trebuie sa ai un duhovnic subantzelegand ca shi cum acela ar fi maestru shi tu ucenicul shi din cuvantul caruia nu trebuie sa ieshi, o ascultare cam de tipul master-slave, poi nu asha se intampla shi poate ca asha nici nu trebuie, poi domnule, duhovnicul tau eu shtiu ca este parintele/popa sau mai multzi daca sunt mai multzi, fie pe care tzi-l gaseshti/alegi daca cunoshti pe cineva inaintat in har shi sfiintzenie, fie parintele/parintzii de la biserica unde mergi mai des... asha mi se pare, iar relatzia cu aceshtia/parintele, asha cum este ea, este defapt relatzia cu duhovnicul tau dat de Dumnezeu... sau nu?
|
Vsovi, cred ca nu trebuie pusa problema asa cum spui dumneata. Imi permit sa intervin, caci desi sunt nou pe acest forum, ceea ce am citit deocamdata scris de dumneata mie imi place foarte, chiar daca de multe ori nu sunt de acord cu parerile dumitale. asa cum nu prea sunt nici acum.
Asadar, eu cred ca relatia aceasta dintre duhovnic si crestin are doua etape. Prima etapa ar fi aceea pe care o pomenesti tu, si anume de respingere sau macar de privire cu oarecare circumspectie. Un om inteligent are si oleaca de mandrie, aici vorbesc din cunostinta de cauza, caci eu nefiind totusi foarte inteligent, la capitolul mandrie as avea sa umplu sacul intregului cartier. De aceea cred ca aceasta prima etapa este datorata acestui lucru.
Insa daca, tot cu inteligenta am privi putin problema, si ne-am scoate pe noi din cauza am zice un pic altfel. Daca vrei sa fii cel mai bun chirurg, te duci la cei mai buni chirurgi sa inveti de la ei. Asa si aici, daca vrei sa inaintezi in credinta si in drumul ingust catre Dumnezeu, te duci la un duhovnic. De ce? Pentru simplele motive ca acela a trait mai multe decat tine. Acela a vazut mai multi oameni cu probleme asemanatoare cu ale tale. Pentru ca acela e un om imbunatatit, poate nu sfant, dar probabil mai traitor decat tine. Si nu in ultimul rand, ci chiar in primul, pentru ca el este in si de la Dumnezeu cand te spovedesti. Asta inseamna si un pic de ascultare si de taiere a mandriei.
Apoi, tu spui un anume aspect, ca ave, preoti, de ce trebui sa mentinem o relatie mai stransa decat cea de slujba. Pai poate ca unii dintre noi, nu la mine ma refer, au mai inaintat in credinta. Stim din multe exemple ca drumul catre Dumnezeu, sau intru Dumnezeu cum zice Noica, nu se opreste niciodata. Oricat ne-am apropia, am putea sa ne apropiem si mai mult. De la o anumita etapa incolo, un duhovnic care sa te cunoasca mai bine te-ar putea ajuta mai mult. Adica, in mod obisnuit un duhovnic cu care nu ai o relatie, tine locul unei carti. Tu vrei sa stii ceva, el iti da un raspuns general la o problema. Un duhovnic care te cunoaste poate sa adapteze mai bine ce stie la tine, si, in final sa fie mai folositor.
De aceea cred ca e gresit sa spui ca nu trebuie sa se promoveze o relatie mai stransa cu un duhovnic, pentru ca asta ar insemna ca nu trebuie sa promovam o crestere mai stransa in cele duhovnicesti.
Stiu, sunt unii care ajung singuri la Dumnezeu. Poate tu esti printre aceia. Nu e nici o urma de ironie. Eu insa nu sunt dintre aceia. Pentru mine unul, si cam mine sunt multi, un duhovnic ar fi un mare ajutor.