![]() |
Of, Sophia. Confuzia cu ziua de 7 ianuarie e una din cele mai putin relevante. De-ar fi numai asta…
Citat:
Ori te exprimi tu ciudat, ori am eu o problema majora in a-ti percepe ideile. Nu stiu daca am citit vreo postare de-a ta in care sa nu ma contrarieze ceva din ce zici. La fel si aici. Asta cu “ se cere multa intelegere si renuntare la minte” e numai si numai in intelegerea ta. Dar, ma rog. Domnul sa ne lumineze pe toti. |
Citat:
Poate ca Cristina serbeaza de Craciun pentru ca Craciunul este sarbatoarea nasterii, poate este o traditie (poate in alte parti nu serbezaza de Craciun, nu stiu). La inviere serbeaza cei care se numesc Anastase pt ca Anastasia inseamna 'inviere' in greaca (bunicul meu se numea asa si serba de Inviere; baiatul meu cel mai mare se numeste tot Anastase, dar noi am hotarit sa serbeze mai degraba in ziua sfantului lui, ca sa aiba timp s ainteleaga mai intai sensul Invierii inainte sa fie prea amuzat de cadouri si altele asemenea ;-) Cand o fi mai mare poate sa serbeze si de Inviere. |
Am uitat sa zic si parerea mea in legatura cu serbarea onomasticii Cristinelor si Cristianilor chiar in ziua praznicului Nasterii.
Intr-o lume excesiv de secularizata (imbibata pana la refuz de duhul lumii materiale) in care toata lumea sarbatoreste de Craciun bradul, cadourile, familia, pe Mos Craciun, pe renul Rudolf, elfii, spiridusii, jingle bells, pralinele, Coca-Cola, podoabele, petrecerile cu sarmale si carnati, deci, intr-o lume in care se sarbatoreste cam orice, mai putin Sarbatoritul (apropos, unii atei chiar s-au simtit indignati cand au fost intrebati ce anume sarbatoresc de Craciun de vreme ce nu cred ca Hristos e Fiul Lui Dumnezeu?), eu, una, consider ca nu se cade sa-L mai eclipsam pe Sarbatorit si cu Cristiani si Cristine, aducandu-i pe acestia in prim plan. Dupa cum de ex., asa cum zicea mai sus si Fani, in 8 septembrie o sarbatorim doar pe Maica Domnului si o asezam doar pe ea in centrul atentiei, si de abia in urmatoarea zi, pe 9 septembrie, ii pomenim pe parintii ei, Ioachim si Ana, parerea mea ar fi ca aceia care totusi de Craciun Il sarbatoresc pe Hristos, sa-si serbeze onomastica ulterior daca poarta numele Cristian/Cristina. Daca chiar si Maica Domnului, care a avut rolul principal, se sarbatoreste de abia in ziua urmatoare, cu atat mai mult, n-ar trebui sa ne asezam noi pe soclul Sarbatoritului macar in aceasta mare zi. ( inmho – in my humble opinion). Dar bineinteles, fiecare asaza in centrul atentiei pe cine doreste. |
Citat:
|
Citat:
eee, voila! ce pe faza ai fost! sa vedem daca e si Sophia de acord. (ce rea sunt!) |
Citat:
|
Citat:
|
Ia uite, unii au câte 2 zile de nume, și alții (ca subsemnata) niciuna.. :) păi nu e corect.
Oricum, problema cu sărbătorirea Cristinelor și a Cristianilor este că cei neduși pe la biserică n-au auzit de niciuna din Sfintele Mucenițe Hristina - și de-aia îi sună să-i felicite de Crăciun !! Și mai grav e când nici sărbătoriții nu sunt duși pe la biserica, și oricum nu le plac felicitările onomastice... ce-i de făcut în cazul lor? Răspunsul îl are Fani la semnătură. :) |
Nu fi necajita Mirela...Stii ce mi-a raspus un parinte odata? Ca ziua noastra (a celor fara zi onomastica) este de Ziua Tuturor Sfintilor. Asa ca dragi colegi de forum puteti sa ne felicitati atunci. Noi vom primi cu bucurie!
Cat despre cuvantul craciun, el vine din ebraica si inseamna "cel ce vine". S-a impamantenit acest obicei de a serba Cristianii de Craciun.. Acum, nu stiu daca problema e ca pun pe prim plan sarbatoritii sau.. pe Mos Craciun. Eu cred ca avem Bisericii pline dar multi serbam Praznicul Nasterii Domnului Iisus Hristos fara Hristos! Multi nu stiu sarbatorile semnificatia lor dar stiu ca se manaca peste... Totodata, este adevarat ca multi nu stiu de ziua onomastica (chiar ieri a fost Sf Emilian si multi nu stiu ca poarta numele unui Sfant) si uneori reactioneaza cel putin bizar...cand ii suni sa le spui La multi ani..dar..pentru ca la mine exista intotdeauna un dar...am avut (si) surpriza sa mi se si multumeasca ca le-am spus ca au un Sfant ocrotitor. Parerea mea e ca este bine sa uram in continuare la multi ani tuturor pentru ca nu se stie niciodata cand au nevoie sa "scormoneasca" in memorie si informatia le poate fi de mare folos.. Bucurie! |
@Jennyy - ai multa dreptate.
Asta cu serbatul zilei a doua zi dupa sfantul care iti poarta numele n-am auzit-o pana acum. Am gasit si pe internet. Dar noi ne referim aici la serbarea de onomastici dupa sfantul care care intr-o anume zi. Daca Sf. Ioan este pe 7 ianuarie, Ioanii se serbeaza atunci si nu pe 8 ianuarie. Si nu inteleg unele lucruri (iar!): 1. Pe 9 septembrie serbam pe Sfintii Ioachim si Ana si nu pe Sf. Maria!!!! Deci se serbeaza cei pe care ii cheama Ioachim si Ana. 2. Pe 26 Decembrie nu stiam decat ca este a doua zi de Craciun si mai nou am aflat ca se serbeaza sis Sf. Iosif. Acum am vazut ca este si Soborul Maicii Domnului. Dar asta nu inseamna ca Mariile si Marinii se serbeaza atunci. Iar faptul ca de Craciun se serbeaza de Craciun asa este si nu vda de ce ar deranja mai mult decat ceea ce face in acea zi. Daca omul tine post si se duce la biserica, se impartaseste si este si felicitat pentru onomastica lui, care este problema? Sa nu-i punem totusi mereu pe toti in aceeasi oala. Nici bradul si nici cadourile sau porcul si nici onomastica unora nu ar fi ceva rau, daca lumea n-ar uita de Nasterea Domnului si semnificatia ei. Acum ca se mai serbeaza de Sf. Hristina. Nicia sta n-ar fi rau, doar ca aceasta este mai putin cunoscuta. Si mai este ceva: multa lumea chiar isi boteaza copilul dupa sfantul important care este sarbatorit in jurul zilei de nastere al copilului. Multi parinti ai caror copii sunt nascuti in preajma sau chiar de Craciun isi boteaza copilul tocmai pentru asta cu numele de Cristian sau Cristina. Este frumos sa stii ca ai ca ocrotitor personal chiar pe Mantuitorul, asa cum multe femei au pe Maica Sa. Legat de faptul ca unii au multe sarbatori de nume. Eu nu stiu daca de ex. cei cu numele de Ioan se serbeaza in toate sarbatorile acestui Sfant (cum am spus vreo 6 la numar). Fiecare se serbeaza doar o data. Zic eu. Eu pana acum am auzit ca se serbeaza doar pe 7 ianuarie, respectiv pe 8 septembrie (ca asa Maria mai are sarbatori: pe 9 decembrie, pe 25 martie, pe 21 noiembrie) si nu serbeaza lumea si atunci onomastica. Asta cu serbarea celor cu numele de Anastase la Inviere, ma rog, treaba lor. Eu nu am auzit. Dar exista totusi si o Sf. Anastasia. De ce nu atunci? (Prin analogie cu Cristina de Sf. Hristina), ca si Invierea este foarte importanta si sa n-o umbrim cu onomastica. Ma rog, fiecare cand doreste. Important, zic eu, este ceea ce simti tu pentru sfantul de care esti legat. Unii il iubesc si le este important, altii nici nu stiu de el. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:54:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.