Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Intrebare legata de genealogia lui Iisus (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15899)

Dumitru73 27.12.2012 19:36:16

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 491045)
Sunt doua lucruri diferite.
Am inteles ca se merge pe dubla existenta a lui Iisus: cereasca si umana.
Cele doua inseamna totusi ca El avea un tata ceresc si o mama pamanteana.
Acum a trebuit sa fie gasit si un tata pamantean (pentru a multumi si pe iudei).
Si a fost gasit Iosif si preluata genealogia lui.
Nu stiu daca lucrul asta este corect.
Inseamna ca se considera totusi ca Iisus provine din doi oameni si nu dintr-un tata ceresc (respectiv din Sfanta Treime).

Parintele Galeriu explica numai de ce o genealogie vine de la Avram si cealalta se duce la Avraam.
Intrebarea mea era alta, dar m-am lamurit intrucatva. Of...de ce nu le lasam pe toate asa cum erau. E mai simplu.
Crezul nostru este totusi foarte clar..."Fiul lui Dumnezeu care din Tata s-a nascut mai inainte de toti vecii;... s-a pogorat din ceruri si din Fecioara Maria si s-a facut om).

scrie în evanghelii că una din genealogii este altfel decât după trup? NU!

Dumitru73 27.12.2012 19:38:08

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 491046)
Da, ar trebui văzută și genealogia Maicii Domnului, care din câte știu, este din neamul lui David. La evrei, însă, genealogia era pe linie paternă, iar Iosif, chiar dacă nu era tată propriu-zis, trecea drept tată la Mântuitorului, și în el se împlinea profeția nașterii lui Mesia. Așa înțeleg.

unde este relatata?

N.Priceputu 27.12.2012 19:42:26

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 491034)
în evanghelii nu scrie că o genealogie este după trup și altă după alt criteriu.
ambele sunt după trup.

După trup, da, dar una până la Avraam, cealaltă până la Adam și dincolo de el, la Dumnezeu care l-a făcut.
Dacă ar fi să vorbim de genealogia după Duh, aceea este de la Duhul Sfânt.

N.Priceputu 27.12.2012 19:44:02

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 491051)
unde este relatata?

Cred că e vorba de tradiția Bisericii.

sophia 27.12.2012 19:44:33

@Dumitru - am mai scris mai sus. Scrie in Crez.

@N.Priceputu- dar de ce ne intereseaza pe noi ce cred/spun iudeii? Pentru noi este clar. Sau nu?
Este incorecta afirmatia ca Iosif a fost tatal lui Iisus. Apare asa, ce-i drept, pentru ca oamenii sa aibe o imagine a unei familii omenesti perfecte.
In fine...nu stiu.

N.Priceputu 27.12.2012 20:00:01

Pe noi poate nu ne interesează. Dar ceea ce a devenit mai târziu evanghelie era atunci o scrisoare adresată lor. Și ei așa știau, după profeții, că Mesia se va naște din seminția lui David.

sophia 27.12.2012 20:02:17

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 491058)
Pe noi poate nu ne interesează. Dar ceea ce a devenit mai târziu evanghelie era atunci o scrisoare adresată lor. Și ei așa știau, după profeții, că Mesia se va naște din seminția lui David.

Da, ai dreptate. Evangheliile se adresau celor dina cea vreme, in majoritate iudei.
Pe urma le-am preluat si noi...ortodocsii.

glykys 27.12.2012 20:06:51

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 491055)
Cred că e vorba de tradiția Bisericii.

Asa este, apare si in protoevaghelia dupa Iacov, care relateaza despre originea Fecioarei Maria, despre parintii ei. Se pare ca este cea mai veche sursa care sustine pururea fecioria Maicii Domnului, dar si faptul ca Iosif era vaduv atunci cand a luat-o in custodie... Se pare ca Maica Domnului, dupa tatal sau Ioachim, provenea din neamul lui David, deci neam de regi, iar dupa mama sa, Ana, din neamul lui Aaron, deci din neam preotesc.
Cien doreste sa citeasca potoevanghelia lui Iacov (care, atentie, e apocrifa, deci se citeste cu discernamant), o are aici: http://fr.scribd.com/doc/41325419/Pr...elia-lui-Iacob

DragosP 27.12.2012 20:09:49

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 491056)
Este incorecta afirmatia ca Iosif a fost tatal lui Iisus. Apare asa, ce-i drept, pentru ca oamenii sa aibe o imagine a unei familii omenesti perfecte.
In fine...nu stiu.

Ba este foarte corectă. La fel de corectă ca: 'Iacov, fratele Domnului'.

Pelerin spre Rasarit 27.12.2012 20:13:00

Genealogia lui Matei are o mare importanta intrucat cei carora le-a fost adresata,comunitatea mateina,erau in general evrei pt care era foarte important de demonstrat daca legal Iisus era Regele-Mesia al Israelului,adica daca avea dreptul legal la tronul lui David.Fara aceasta dovada o comunitate iudaica,precum cea din timpul lui Matei,ar fi avut mari probleme sa inteleaga cum se implinise in Hristos promisiunea pe care Dumnezeu i-o facuse lui David,o imparatie ce va dainui vesnic si o spita regala ce va domni fara sfarsit.Daca Matei demonstra asta legal,prin arborele genealogic,atunci un evreu ar fi inteles ca Hristos indeplinea legal conditiile pt Mesia si de aici putea incepe demonstratia mai ampla,care sa le deschida orizontul de la un Mesia strict politic la Mantuitorul lumii,o perspectiva care fara baza legala,f.importanta pt evrei extrem de atenti la detaliile profetice,nu ar fi putut fi explicata convingator din perspectiva Vechiului Testament.Noi privim lucrurile din perspectiva noastra,uitand contextul in care s-au desfasurat aceste evenimente si care arunca o alta lumina cu privire la semnificatia unor detalii aparent nesemnificative.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:27:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.