![]() |
Citat:
Tocmai despre aceasta simplitate in credinta este vorba, la ce se referea si Ioan Cezar. Atat de mare era credinta sa incat in simplitatea lui a certat pe Sfantul Nicolae ca nu i-a pazit chilia. Intelesurile sunt mult mai adanci. in legatura cu viata simpla credincioasa se poate si asa, daca inlaturam activitatile care nu au spor duhovnicesc si nu ma refer la actiuni de igiena sau hrana. Un exemplu: de ce sa ma intalnesc cu lumea in oras la o cafea , sa imi incarc programul? mai bine merg acasa si ma rog sau ma plimb in natura bucurandu-ma de ce mi-a daruit Dumnezeu, de exemplu. sau: de ce sa ma pun in pat si sa am o mie de ganduri, care nu ma ajuta foarte, ca poate unul din cele o mie e bun, cand pot sa vorbesc cu Dumnezeu si sa pun nadejde in El! Tot la fel trece ziua ba cu mult mai mult folos duhovnicesc ca mi-am pastrat sufletul linistit nu tulburat de ganduri. Am sa iti dau un exemplu: am o vecina, divortata cu doi copii. mereu este intr-o agitatie continua, intr-o plimbare continua, acasa nu sta mai mult de 8 ore , pleaca si vine mereu inclusiv noaptea, de copii are grija mama ei, nu are liniste, iar atunci cand isi ingaduie o clipa de relaxare o face pe balcon fumand. Aceasta femeie este departe de simplitatea vietii in credinta. daca ar trai in credinta simplu ar fi avut timp si de copiii ei. exemple sunt nenumarate. |
Citat:
Am cautat putin pe inernet despre acest subiect si iata ce am gasit: PATERIC.CREDO.RO » Despre simplitate |
Citat:
|
Citat:
Sa fie adevarat oare sau sunt amandoua inventii? |
Mare e puterea Sfantului Nicolae!
Pacat ca pe cat de mare e puterea lui, pe atat de mica e credinta noastra! |
Citat:
|
Citat:
Lucrurile stau in felul urmator: omul transmite prin viu grai invataturi spuse de oameni invatati. insa prin transmitere apar si modificari , fara voie bineinteles. Un preot va spune aceasta pilda citita in patericul atonit, la predica de duminica, enoriasilor sai. Enoriasii asculta retin cat pot si cum pot si transmit mai departe. Asa ajunge in final ca in tren sa se povesteasca asa ceva sub forma unei intamplari petrecuta in Ardeal sau mai stiu eu unde. Oamenii mai simpli din fire retin cat pot si cum pot si redau dupa simplitatea lor. Prin viu grai, de la om la om si in timp capata conotatii traditionale. Asta nu inseamna ca se anuleaza adevarata sursa care in acest caz este "Patericul atonit". Mie insumi mi s-a intamplat acest fapt sub urmatoarea forma: tatal meu, fie iertat ca a murit, obisnuia sa ne adune si sa ne spuna diverse pilde pe care spunea el ca le-a invatat de la un batran din satul sau natal pe vremea cand el insusi era mic. Erau invataturi pe care nu le-am uitat niciodata dar care ulterior, citind Biblia le-am redescoperit in paginile ei. Tatal meu nu a citit Biblia niciodata, fiind un comunist in adevaratul sens al cuvantului dar principiile de viata erau cele biblice fara ca el sa stie acest lucru. Si acum mi-l amintesc cum povestea convins fiind ca sunt invataminte ale unui batran satean intelept. |
""Cu cat oamenii resping viata cea fireasca, simpla, si inainteaza spre lux, se mareste nelinistea omeneasca. Si cu cat inainteaza in politetea lumeasca, cu atat se pierde simplitatea, bucuria si zambetul firesc al omului."
Parintele Paisie Aghioratul |
Citat:
Cazul lui Petru: calca pe apa, indumnezeit de Hristos. Credinta lui in Hristos este totala. Apoi o clipa de ratacire, de uitare si ... se scufunda. Nu mai avea putere Sfantul Dumnezeu?... Nu are putere Sfantul Nicolae? Ba da, Sfantul Hristos avea (si are si va avea in veci) putere, puterea de nedescris a lui Dumnezeu. Problema deci nu era "oscilatia" sau fluctuatia puterii lui Dumnezeu, ci variatia credintei lui Petru. Omul e schimbator, vai, ca tot ce e creat pe lume... Natura (noastra omeneasca) cea in vesnica miscare si transformare ne poate oferi mereu surprize in planul credintei. Fie bune aceste surprize pentru fiecare dintre noi si pentru toti cei din Biserica! Domnul sa ne miluiasca! AMIN+ |
Iar apropos de tema simplitatii, tocmai pe aceasta cred ca si-a pierdut-o Petru in acea clipa. Neamestecarea s-a clintit o clipa, a intrat ceva strain in mintea lui, in inima, o spaima, o indoiala, o neliniste cumva... Si gata! S-a scufundat.
Simplitatea duce la minune, la suprafiresc, sau pur si simplu la bucuria autentica, deplina a vietii. Nu cred ca devii "supraom" / ce bazaconie o mai fi si asta / (tema unui alt topic - sunt sfintii supraoameni?...) ci cred ca duci o existenta punctata ici-colo de momente de inaltare peste firea ordinara. Sau, poate, de iesire, cumva, din sine, mai precis din hartuiala umorilor nelinistite si stridente... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:14:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.