Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   doua intrebari ramase... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12859)

Eugen7 16.05.2011 12:16:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 361389)
În chestiunea ridicată, aceea dacă prin "fii lui Dumnezeu" care s-au împreunat cu "fiicele oamenilor" trebuie să înțelegem îngeri sau oameni îmbunătățiți

Dle Mihnea Dragomir NU poate fi vorba de ingeri (din cer) in acel pasaj, ci doar de oameni care triesc dupa voia lui Dumnezeu!
Conform dogmaticii ortodoxe, si evident a invataturii Sfintilor Parinti, ingerii nu cum sa se impreuneze cu femeia iar aceasta sa nasca copii!
Omul este trup si suflet! Omul are atat viata bilogica prin trup cat si viata duovniceasca prin sufletul rational si nemuritor.
Ingerii au doar viata duhovniceasca!

Cititi va rog comentariile Sfantului Efrem Sirul la acele pasaje si veti intelege invatatura ortodoxa crestina.

Doamne ajuta.

costel 16.05.2011 12:22:03

Citat:

în materii deschise dezbaterii teologice (altfel spus, în materii în care Biserica nu s-a pronunțat), Sfinții Părinți sunt departe de a fi într-un singur glas. Biserica, pe vremea aceea, era vie, domnule Eugen: unii interpretau într-un fel, având argumentele lor, alții în alt fel, aducând și aceia argumentele lor. Exista, așadar, un duh al dialogului, din care dv aveți a vă inspira.

Sa nu cadem in greseala - Sfintii Parinti graiesc cu ajutorul aceluiasi Dumnezeu. Deci ei graiesc in acelasi duh.

Ei nu se contrazic, numai ca noi, uneori, neputand sa primim invatatura lor, afirmam cu usurinta ca ei se contrazic.

machho 16.05.2011 12:23:30

''asigurati pustia inimii,si poti fi sihastru in mijlocul multimii ''

''In toate relatiile fata de altul nu trebuie sa ne oprim doar la nesavirsirea raului, ci sa inaintam 'n savarsirea binelui.) (Filocalia XII) deci...tu Frate Daniel,nu privi la umbra copacului tau.
iar tu frate catolic incearca' sa'-ntelegi :''Orice religie, orice ratacire, orice ideal este un om care se cauta iar ortodoxia este aia ce cauta omul,este firea omului'' pr.Rafail Noica

de aceea..Dumnezeu va' cunoaste neputintele fra'tiilor voastre si nu cred ca' ar avea ceva impotriva ca unii catolici sa' fie pe acest site...(atat timp cat au fost aprobati pe acest site ortodox)

razboiul in si din ortodocsi,eu cred ca' este ''razboiul familiei'',sa' spun asa...si precum stiti,sangele apa' nu se face(vorbind ca frate).Dar..de fapt nu este nici razboiul lor,este al celui cu interese,si doar nu era sa' scape si biserica ortodoxa'...

''Lumina sufletului este sfânta cunostinta, de care fiind lipsit cel fara de minte, umbla în întuneric.''

Eugen7 16.05.2011 12:33:15

Citat:

Sfinții Părinți sunt departe de a fi într-un singur glas.

Sunt in acelasi Duh Sfant cautand Slava lui Hristos. Dogma ortodoxa crestina este fara echivoc (pentru cine o traieste si o intelege).

Citat:

Biserica, pe vremea aceea, era vie, domnule Eugen

Biserica ESTE vie dle Mihea Dragomir, caci este a lui Hristos si nu a omului.
"Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același. " Evrei 13,8.

Mihnea Dragomir 16.05.2011 15:38:13

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 361395)
Dle Mihnea Dragomir NU poate fi vorba de ingeri (din cer) in acel pasaj, ci doar de oameni care triesc dupa voia lui Dumnezeu!
[u]Conform dogmaticii ortodoxe, si evident a invataturii Sfintilor Parinti, ingerii nu cum sa se impreuneze cu femeia iar aceasta sa nasca copii!

Sf Irineu din Lyon este suficient de Sfânt Părinte și de ortodox pentru gustul dv selectiv ? Dacă da, atunci citiți ce scrie în "Dovada predicii apostolice" para 17 sqq:

Fiindcă pe pământ au avut loc uniri nelegiuite, pe când îngerii se uneau pe ei cu fiicele oamenilor care purtau copiii lor, care, din cauza mărimii mari, se numau uriași (cf Gen 6: 2-4). Îngerii dădeau femeilor lor, drept dar, învățături vrăjitorești, ei le învățatu puterea rădăcinilor și ierburilor, puterea culorilor și vopselelor și le descopereau materiale prețioase ca poțiuni de dragoste, ură, infatuare, seducție, legături vrăjitorești și toate felurile de învățături idolești urâte de Dumnezeu. Când toate acestea s-au răspândit pe pământ, păcatul s-a înmulțit, iar dreptatea a scăzut (...)

Dar Sf Irineu e departe de a fi singular în această interpretare. De aceeași părere cu el sunt cei pe care i-am citat deja în mesajul anterior, ale căror comentarii v-am invitat să le studiați.

Deci, problema dv nu este ignoranța. Asta se rezolvă ușor, cu un raft de patristică și un raft de dogmatică. Adevărata problemă a dv este infatuarea, adică siguranța ignorantului, prezentând drept adevăr de credință ortodox ceea ce nicicând Biserica Ortodoxă nu a afirmat. Luați ceea ce spun unii Sfinți Părinți (în general, mai târzii), și omiteți ceea ce spun alți Sfinți Părinți (în general, mai timpurii), cu toții vorbind despre asemenea lucruri ca despre niște păreri. Ceea ce rezultă spuneți și subliniați că este "dogma ortodoxă". Care ? Un act, ceva ? Anul apariției, sinodul care l-a emis ? Vorbe în vânt. Vă făuriți, astfel, o falsă credință, zicând despre oricine nu are falsa credință a dv că ar fi eretic, ignorant, etc.

Eugen7 16.05.2011 16:09:02

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 361445)
Sf Irineu din Lyon este suficient de Sfânt Părinte și de ortodox pentru gustul dv selectiv ? Dacă da, atunci citiți ce scrie în "Dovada predicii apostolice" para 17 sqq:

Gustul meu este pentru Adevar si nadajduiesc in Hristos Iisus sa ne daruiasca Duhul Sfant sa intelegem scrierile Sfintilor Parinti si implicit dogmatica ortodoxa.

Citat:

Deci, problema dv nu este ignoranța. Asta se rezolvă ușor, cu un raft de patristică și un raft de dogmatică. Adevărata problemă a dv este infatuarea, adică siguranța ignorantului, prezentând drept adevăr de credință ortodox ceea ce nicicând Biserica Ortodoxă nu a afirmat.

:)
Sunteti simpatic (vad ca discutia ia o turnura personala intucat ati "epuizat" argumentele dogmatice si ati inceput sa imi adresati injurii de genul: "infatuat", "siguranta ignorantului". Sperati sa imi inchideti gura cu acestea? Eu doar marturisesc invatatura ortdoxa crestina cu ajutorul lui Hristos, caci fara EL nu putem face nimic. Daca eu tac vor vorbi cu ajutorul Domnului alti frati si surori ortodoxe.).

Dogma ortodoxa este fara echivoc: Ingerii sunt doar duhuri si nu se pot impreuna (trupeste) cu oamenii.
Aceasta este invatatura ortodoxa pe care o studiez (corespunzator nu va faceti probleme).

Omul este trup si suflet! Omul are atat viata biologica cat si viata duhovniceasca. Doar oamenii nasc. Ingerii nu nasc! Ingerii nu se inmultesc precum omul prin nastere trupeasca! Ingerii nu se pot impreuna cu oamenii (si astfel femeia sa nasca)! Ar insemna spre exemplu ca satana sa se poata uni cu omul (femeia) si astfel sa se inmulteasca!!! Doamne fereste o asemenea cugetare!

Citat:

Luați ceea ce spun unii Sfinți Părinți (în general, mai târzii), și omiteți ceea ce spun alți
Sfinți Părinți (în general, mai timpurii), cu toții vorbind despre asemenea lucruri ca despre niște păreri. Ceea ce rezultă spuneți și subliniați că este "dogma ortodoxă". Care ? Un act, ceva ? Anul apariției, sinodul care l-a emis ? Vorbe în vânt. Vă făuriți, astfel, o falsă credință, zicând despre oricine nu are falsa credință a dv că ar fi eretic, ignorant, etc.

Sfantul Ioan Damaschin expune foarte clar dogma ortodoxa (explicand bineinteles atat natura omului cat si a ingerilor).
http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/dogmatica/
Spor la studiu.

Daca in postarile mele am spus ceva ce contravine invataturii ortodoxe (expuse de Sfantul Ioan Damaschin) va rog sa imi aratati. Multumesc.

P.S. Refuz sa paticip la discutii unde mi se adreseaza injurii "infatuat", "siguranta ignorantului". Cu siguranta fratii si surorie crestin-ortodoxe vad adevarul. Prin afirmatiile dvs nu faceti de cat sa aratati "subrezenia" invataturii romano-catolice in anumite subiecte dogmatice dificile.

Doamne ajuta.

Erethorn 16.05.2011 18:32:42

Exact ca pe threadul despre papalitate, in secunda in care vi s-a adus citatul din Sfintii Parinti care contrazice parerile dumneavoastra (ale dumneavoastra, nu ale Bisericii), va luati jucariile si plecati.

Primul care a emis opinii despre interlocutor ati fost dumneavoastra, cand l-ati acuzat pe domnul Dragomir de lipsa de cultura patristica. Acum, cand v-a demonstrat negru pe alb ca nu aveti dreptate, refuzati sa mai participati ?

Eugen7 17.05.2011 08:54:31

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 361480)
Exact ca pe threadul despre papalitate, in secunda in care vi s-a adus citatul din Sfintii Parinti care contrazice parerile dumneavoastra (ale dumneavoastra, nu ale Bisericii), va luati jucariile si plecati.

La care citat faceti referire? Cumva la omilia Sfantului Ioan gura de aur la evanghelia dupa Ioan cap 21 in care Sfantul Petru este repus in randul Sfintilor Apostoli printr-o intreita marturisire a dragostei fata de Hristos (caci Sfantul Petru s-a lepadat de 3 ori)?

V-am rugat sa sustineti cu argumente dogmatice "primatul papal" si "infailibilitatea papala" nu cu citate rupte din context si prezente tendetios. V-am oferit de cateva ori citatul Sfantului Pavel din Corinteni in care se afirma fara echivoc egalitatea episcopilor in Biserica lui Hristos, caci toti suntem ai lui Hristos!

In postarile mele nu emit pareri personale ci incerc cu ajutorul lui Hristos sa expun obiectiv invatatura ortodoxa crestina. Inteleg ca modul in care expun este incomod pt. dvs.
Daca in ceea ce am scris m-am abatut de la dogma ortodoxa va rog sa imi arati concret (topicul, mesajul si pasajul), altefel va recomnad sa va abtineti de la astfel de acuzatii.
Multumesc.

(ironia cu "jucariile" nu isi are rostul si nici locul.)

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 361480)
Primul care a emis opinii despre interlocutor ati fost dumneavoastra, cand l-ati acuzat pe domnul Dragomir de lipsa de cultura patristica. Acum, cand v-a demonstrat negru pe alb ca nu aveti dreptate, refuzati sa mai participati ?

Dar aceasta nu este o injurie.
Am spus ca refuz sa particip la discutiile in care mi se adreseaza injurii. Daca "lipsa de cultura patristica" (si aici ma refeream exclusiv la Sfintii Parinti si nu la Scriitorii Bisericesti sau la scriitorii crestini, sper ca stinti care sunt diferentele intre ei) o considerati injurie aunci imi retrag cuvintele. Scopul acestor cuvinte nu a fost acela de a va ofensa.

Cat despre "demonstratia" ca ortodoxia crestina nu are dreptate cand afirma ca "fii lui Dumnezeu" despre care discutam in acest topic (cartea facerii cap 6) NU pot fi ingeri, v-am oferit link-ul catre Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin, unde se expune fara echivoc atat natura omului cat si a ingerilor (si reiese foarte clar ca ingerii nu au trup si nu se pot uni trupeste cu omul(femeia) pentru ca acesta sa nasca prunci!).

Oamenii pot fi fii ai lui Dumnezeu (adoptivi, prin har nu prin fire) doar intru Hristos Iisus pentru ca El este Fiul lui Dumnezeu si Fiul Omului. Ingerii sunt creaturi ale lui Dumnezeu. Adam este creatura lui Dumnezeu.
Fiu presupune nastere nu creatie. Prin Taina Sfantului Botez omul moare lumii si se naste intru Hristos, desavarsindu-se prin Sfintele Taine, mai ales prin Taina Sfintei Euharistii.
"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan cap 1[

Daca invatatura romano-catolica sustine ca in acest context "fii lui Dumnezeu" pot fi ingerii, este "treaba" dvs.
Eu doar am dorit sa subliniez ca acesta interpretare este contrara invataturii ortodoxe crestine si a Sfintilor Parinti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:41:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.