Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Isus cu un singur ''i'' (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11307)

arriel 26.11.2010 22:30:49

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 307984)
Nu e vorba de asta, dar e greșit. De ce să folosești o formă greșită când ai în fața ta forma corectă ?

Sunt de acord ca asa e corect insa am avut o discutie cu cineva pe tema aceasta si imi dadea de inteles ca mantuirea sta in doi de I...

larisa maria 29.11.2010 16:12:10

Citat:

În prealabil postat de Templier Knight (Post 307940)
Am vazut de multe ori ''Isus'' scris cu un singur i .de ce?
imi poate expilca cineva?

Nu cred ca e corect. Am citit undeva ca in limba greaca "isus" inseamna magar si Iisus= Mantuitor

tricesimusquintus 29.11.2010 16:29:54

Citat:

În prealabil postat de larisa maria (Post 308641)
Nu cred ca e corect. Am citit undeva ca in limba greaca "isus" inseamna magar si Iisus= Mantuitor

Să nu vă bazați niciodată pe păreri, ci pe certitudini. În greaca koine a Noului Testament όνος [onos] însemna măgar, deci nici o afinitate cu Isus.

larisa maria 29.11.2010 17:12:37

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308645)
Să nu vă bazați niciodată pe păreri, ci pe certitudini. În greaca koine a Noului Testament όνος [onos] însemna măgar, deci nici o afinitate cu Isus.

Am spus ca am citit undeva, doar ca am uitat unde. Oricum nu cred ca ne doare mana sa scriem corect, cu atat mai mult cand vine vorba despre Dumnezeu.

tricesimusquintus 29.11.2010 19:47:17

Citat:

În prealabil postat de larisa maria (Post 308657)
Am spus ca am citit undeva, doar ca am uitat unde. Oricum nu cred ca ne doare mana sa scriem corect, cu atat mai mult cand vine vorba despre Dumnezeu.

În cazul de față, ce ar însemna "corect"? Să scriem rusește, slavonește sau grecește? Dacă răspunsul este "precum în grecește", consecvența ar cere să scriem Iisus Christos.

colaps 29.11.2010 19:51:22

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308709)
În cazul de față, ce ar însemna "corect"? Să scriem rusește, slavonește sau grecește? Dacă răspunsul este "precum în grecește", consecvența ar cere să scriem Iisus Christos.

Nu-i adevărat, căci este Χριστος (Hristos) și nu Κχριστος.

Χριστος:
Χ - H
ρ - r
ι - i
σ - s
τ - t
ο - o
ς - s

Eu nu văd nici un Kappa în Χριστος ca să fie „Christos”.

Din nou, nu ne pasă de legile de transliterație ale unei limbi! Transliterat Χ este Ch când el se pronunță H și nu C, întreabă orice grec!

Ce facem, dacă ne-ar fi impus că Χ este de fapt Jh, L-am fi numit Jhristos ?

larisa maria 29.11.2010 20:02:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308709)

Corect e cum apare scris in Biblia Ortodoxa: Iisus Hristos

tricesimusquintus 29.11.2010 20:19:44

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 308712)
Nu-i adevărat, căci este Χριστος (Hristos) și nu Κχριστος.[...]

Eu nu văd nici un Kappa în Χριστος ca să fie „Christos”.

Nici eu nu văd, drept urmare nici nu am scris cu kappa, ci cu Χ (Chi): Iisus Christos.

De fapt puteți scrie cum doriți, însă nu-i mai acuzați pe alții (catolici ori neoprotestanți) că nu scriu corect, ori mai grav că scriu măgar!

colaps 29.11.2010 20:29:00

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308735)
Nici eu nu văd, drept urmare nici nu am scris cu kappa, ci cu Χ (Chi): Iisus Christos.

De fapt puteți scrie cum doriți, însă nu-i mai acuzați pe alții (catolici ori neoprotestanți) că nu scriu corect, ori mai grav că scriu măgar!

Tot nu înțelegi.

Χ nu se pronunță Ch
X se pronunță H

tricesimusquintus 29.11.2010 20:35:31

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 308739)
Tot nu înțelegi.

Χ nu se pronunță Ch
X se pronunță H

Tot nu înțelegi că înțeleg!:33: Eu mă refer la scriere (așa cum zice și topicul de față), nu la pronunție.
Asta e veșnica mare-mica problemă pe acest forum (și pe alte forumuri ortodoxe) că NP și catolicii nu scriu corect. Că de pronunțat oricum nu ne auziți pe forum.:1:

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.